2017-05-28
慶祝朋友升職,就返佢返工地點係灣仔附近食buffet,佢係地頭蟲介紹咗一間好抵食嘅酒店,平時搭巴士就成日喺利景酒店落車,但食 dinner buffet真係第一次老牌酒店,室內裝修都舒服乾淨,好鍾意古堡味道嘅水晶燈。每個人對食buffet嘅要求都唔同,我自己就好鍾意食酒店嘅甜品,所以我比較 concern 雪糕嘅牌子。一入門口就見到 movenpick 簡直係信心嘅標誌。我一定要食晒三款味道,最喜歡就係士多啤梨味。跟住就係吸引眼球嘅長腳蟹,麵包蟹同埋魚生刺身,翡翠螺同埋龍蝦仔食極都有無限 refill。食完第一round 生冷野, 女人都係要養吓個胃,所以我揀咗燉湯,滋潤一下。真材實料,大大件花膠,靚湯頭仲要好甜。我個人比較怪食,每次食buffet都同人哋調亂晒啲次序咁樣就食乜嘢都唔使排隊啊!食到中段我先走去食前菜沙律,煙三文魚質素唔錯,鮮果沙律生果好新鮮,ham 同埋 cold cut 都好吸引。再食埋比較矜貴嘅燒牛肉,西冷 medium 我自己就好OK,朋友覺得太 rare , 師傅好好人咁幫佢煎熟佢熱食我真係已經夠晒皮,又返返去甜品嘅身邊酒店甜品真係唔同啲,無論賣相定係味道都有番
老牌酒店,室內裝修都舒服乾淨,好鍾意古堡味道嘅水晶燈。
熱食我真係已經夠晒皮,又返返去甜品嘅身邊酒店甜品真係唔同啲,無論賣相定係味道都有番咁上下,一眼就睇中左紫薯,真係每一啖都香濃美味blueberry cheese cake更加係 wonderful
價錢最多都係尖沙咀酒店嘅一半,我個人都覺得好值得再嚟,尤其是 family gathering
全晚飲食嘅體驗我都好滿意,唔使排隊拎食物,侍應執碟又夠快手,起碼有笑容有禮貌回頭率極高!