2023-02-07 212 views
呢度環境清靜又舒服 不枉小編早早搭船9點入到嚟梅窩🫶🏻 就咁坐係度望住個靚景放空好治癒✨坐位係先到先得🙆🏼‍♀️湖邊坐位大概係4張枱 限時坐兩個鐘就會有staff打電話嚟提你還枱☕️cafe距離碼頭行大概十分鐘路程都唔算太遠~不過小編建議大家係佢嘅website book枱先費事山長水遠嚟到發現無位walk-in 🌞咖啡豆有三種可以揀🙆🏼‍♀️小編就揀咗Ben & JerryLatte $50咖啡偏酸而且同牛奶mix得唔係幾夾唔係好順口🫡Mocha $60好濃牛奶味反而飲唔到朱古力味😹咖啡方面就普普通通 不過呢個環境真係好舒服好值得嚟🥰而且地方同洗手間都乾淨~
限時坐兩個鐘就會有staff打電話嚟提你還枱☕️

Latte $50
咖啡偏酸而且同牛奶mix得唔係幾夾唔係好順口🫡

Mocha $60
好濃牛奶味反而飲唔到朱古力味😹

2023-02-03 145 views
趁今日天氣回暖涼爽天氣,去左一轉平日比較少去的梅窩。The Hideout呢間隱世特色cafe位置恬靜自然,岩哂想趁假期遠離煩囂既都市人🌴想去既朋友,可以搭船或巴士到達:🛥️搭船:中環六號馬頭↔️梅窩馬頭🚌巴士:東薈城巴士總站(3M)↔️梅窩銀灣邨(落車/船後步行約10分鐘到達)食物款式雖然唔算多,但勝在夠精緻味美,正所謂貴精不貴多,有選擇困難症既朋友就唔洗煩惱,一定有款岩,而且食物擺盤同自然環境打卡一流👍而因為今日下午去到,今次就揀左Afternoon Menu 既🍌Banana Chocolate Toast、🥗Organic Caesar Salad ,再加兩杯☕️咖啡。🍌Banana Chocolate Toast呢款香蕉朱古力味Toast外皮香脆,內𥚃軟滑帶有香蕉片及些少糖漿,面上會有香濃曇呢那Cream和朱古力粉,甜而不膩,最重要擺盤打卡絕對精美,推薦一試!🥗Organic Caesar Salad脆卜卜的小多士,加上洋蔥、小蕃茄、蔬菜及沙律,有機健康,清新自然。🔸想趁天氣涼涼地又唔太凍,想靜靜地享受下自然打下卡既朋友,記得留意佢地邊日休息,去前預訂喇!

想去既朋友,可以搭船或巴士到達:
🛥️搭船:中環六號馬頭↔️梅窩馬頭
🚌巴士:東薈城巴士總站(3M)↔️梅窩銀灣邨
(落車/船後步行約10分鐘到達)

🍌Banana Chocolate Toast

🥗Organic Caesar Salad

2023-02-03
  • Banana Chocolate Toast
2023-01-30 164 views
風景超靚!簡直係世外桃源 隨便影張相原圖直出都可以🫡✨採用自助式服務 不過職員禮貌都好好~另外食物選擇比較少 但係勝在定期會換menu溫馨提示: 座位係先到先得 所以越早去越好😛*記得最少提前48小時預約*Pancetta Vodka Rigatoni $150通常市面上嘅pasta都係意粉/意大利飯 不過呢個係用左比起出面餐廳比較少見嘅水管麵 而且水管麵可以更易沾染醬汁 食落每條通粉都啖啖汁!雖然寫左話用左vodka煮 不過食落就冇咩酒味 所以都唔怕話酒味重影響整個麵~反而想提提 意粉醬有少少辣辣地 但係怕辣嘅我都覺得可以接受 而且個醬係成個麵嘅靈魂(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)Cauliflower Pizza $130呢個pizza係用左椰菜花、蘑菇、mozzarella芝士、蒜蓉同埋火箭菜適合素食人士食用~雖然本身我偏向鐘意食肉 不過間唔中食下素當清下腸胃都係唔錯嘅選擇Mango Black Tea Soda $65其實本身叫左Passion fruit black tea soda 不過賣哂轉左芒果🥹🥹呢個味道甜左啲 所以後尾啲梳打水冇氣之後我溝左啲水飲🙈😂
風景超靚!簡直係世外桃源 隨便影張相原圖直出都可以🫡✨
採用自助式服務 不過職員禮貌都好好~
另外食物選擇比較少 但係勝在定期會換menu
溫馨提示: 座位係先到先得 所以越早去越好😛
*記得最少提前48小時預約*

Pancetta Vodka Rigatoni $150

Cauliflower Pizza $130

Mango Black Tea Soda $65
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$205 (Lunch)
2023-01-30 136 views
去到梅窩一定要黎呢間餐廳!入口寫住私人地方,我都諗咗好耐先決定行入去 😝黎到餐廳,一早book 咗枱,所以馬上可以入去坐。冇劃位,想坐靚位就要等啦!入面環境好靚好舒服 😌點影都係靚相 🥰❤️仲可以親親大自然🌹 (所以記得怕蚊嘅朋友仔要帶蚊怕水)所有野食都好有水準,唔係淨係打卡甘簡單!限時一個半鐘左右,舒服到唔捨得走啊!
去到梅窩一定要黎呢間餐廳!
入口寫住私人地方,我都諗咗好耐先決定行入去 😝

黎到餐廳,一早book 咗枱,所以馬上可以入去坐。
冇劃位,想坐靚位就要等啦!

入面環境好靚好舒服 😌
點影都係靚相 🥰❤️
仲可以親親大自然🌹
(所以記得怕蚊嘅朋友仔要帶蚊怕水)

所有野食都好有水準,唔係淨係打卡甘簡單!
限時一個半鐘左右,舒服到唔捨得走啊!
2023-01-25 3234 views
With open air seats overlooking a tranquil pond as the backdrop, @thehideout in Mui Wo has taken over Instagram by storm, so we went to check it out for ourselves. What you need to know before you go:1. Book in advance online (hard to walk-in) 2. Check the ferry/ bus schedule (Central Pier Number 6/ 3M from Tung Chung)3. Refer to the map on how to get there (it’s a 10 minute walk from the pier and you’ll pass through a parking lot) 4. Arrive 10 minutes early (to snatch the good spots as it’s fre

4. Arrive 10 minutes early (to snatch the good spots as it’s free seating)
5. 2 hours dining limit (they’ll call you to inform your time is up)

𝐊𝐲𝐨𝐭𝐨 𝐇𝐚𝐧𝐝 𝐖𝐡𝐢𝐬𝐤 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 𝐇𝐊𝐃𝟓𝟖
The pretty presentation with a frilly four-leaf clover latte art enchanted me at first sight! Taste-wise, it was more on the milky and creamy side that suited my preferences.

Chicken Breast Vodka Penne

𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐬𝐭 𝐕𝐨𝐝𝐤𝐚 𝐏𝐞𝐧𝐧𝐞 𝐇𝐊𝐃𝟏𝟒𝟎
The penne had a sharp flavor accent, which made it a little spicy for me, but luckily the perfectly grilled chicken breasts totally made up for it.

Parma Ham Pizza

𝐏𝐚𝐫𝐦𝐚 𝐇𝐚𝐦 𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚 𝐇𝐊𝐃𝟏𝟓𝟎
Parma ham and rocket leaves are essentially an irresistible combination. Loved the thin crispy crust and bright tangy tomato sauce, but the cheese solidified too fast due to the cold winter wind, so remember to eat this first!

Nachos

𝐍𝐚𝐜𝐡𝐨𝐬 𝐇𝐊𝐃𝟏𝟏𝟎
Although nachos are basically foolproof, this dish would have been even better if they were more generous with the toppings as well as the sour cream/ avocado dips on the side

Daily Cake

𝐃𝐚𝐢𝐥𝐲 𝐂𝐚𝐤𝐞 𝐇𝐊𝐃𝟕𝟎
My friends surprised me with a sweet tiramisu cake for my birthday 🎂 We felt like it was more like soft ice cream though

✨ 𝙁𝙤𝙡𝙡𝙤𝙬 @𝙡𝙞𝙩𝙩𝙡𝙚.𝙢𝙞𝙨𝙨.𝙥𝙞𝙘𝙠𝙮 𝙛𝙤𝙧 𝙢𝙤𝙧𝙚 𝙛𝙤𝙤𝙙 𝙧𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬𝙨

2022-12-05
$200 (Lunch)
Celebration
Birthday
趁住新年有幾日假,搵咗一日出走下,take個break ~(๑˃́ꇴ˂̀๑)今次去咗呢個位於梅窩嘅文青cafe,對住山明水秀嘅景享受我嘅午餐,別有一番風味!✎ Parma Ham Pizza 個pizza表面放左啲parma ham、mozzarella 同埋芝麻菜。Pizza 係薄身、硬邊個種,咬落脆脆地,加咗蕃茄醬,食落少酸,幾開胃,不過表面綿滑濕潤嘅mozzarella ,清新嘅味道、口感同個pizza有啲唔夾。整體嚟講,味道尚算唔錯!✎ Passion Fruit Earl Grey Soda 新鮮熱情果汁,底下充滿熱情果肉~

✎ Parma Ham Pizza

新鮮熱情果汁,底下充滿熱情果肉~
Parma Ham Pizza
Passion Fruit Earl Grey Soda

2023-01-21
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$102.5 (Lunch)
Passion Fruit Earl Grey Soda
2023-01-02 197 views
呢間CAFE係位於梅窩真係夠晒隱世,但大家應該都對呢個景唔陌生,係到打卡真係完全唔似係香港,所以都好建議大家放假冇野做黎開梅窩可以一試。到訪既時間都係開業早期,所以餐單的選擇都唔算多,所以打算入黎填飽個肚既可能會較失望,CAFE主打打卡影相NITRO COFFEETAIL $80外表非常打卡,係冷泡咖啡底再加GNIC WATER,而店家當天亦都額外加左熱情果醬,令到整杯飲品味道不會過苦ICE LATTE $50正常水準,奶味較重BANANA CHOCOLATE TOAST $120TOAST有經過烘焙脆脆的,加上cream榛子醬同香蕉係無敵絕配,味道與外貌都滿分THE HIDEOUT BREAKFAST $150比較普通的ADB,食物份量少,而且種類偏普通,唯獨是蘑菇經過翻炒後幾香口,呢個價錢偏貴

NITRO COFFEETAIL $80
ICE LATTE $50
正常水準,奶味較重

BANANA CHOCOLATE TOAST $120

THE HIDEOUT BREAKFAST $150

2023-01-01 157 views
呢度比我想像中細, 但係成個感覺真係唔似香港🇭🇰 我地11點令去到大部分既位已經滿曬, 最後好彩等到湖邊既位😎 食物同飲品既選擇都係正常Cafe野, 質素比我想像中好😌Nachos 🌮($110)用左新豬肉, 番茄, 芝士整成醬汁配上香脆既Nachos酸酸地幾開胃, 再點埋Sour Cream同牛油果醬成件事好清新😉Parma Ham Pizza🍕($140)薄薄既餅底配上鹹鹹既Parma Ham, 芝士同火箭菜食落味道正常, 不過都算幾大個😉Tiramisu Waffle 🧇 ($140)超脆身既Waffle配上輕盈既忌廉, Tiramisu 手指餅, 雲尼拿雪糕, 再淋埋Expresso係有啲驚喜既甜品☺️SOE Tonic🧊($75)揀左偏茶味黎自Ethipoia 既咖啡豆, 自己將expresso同tonic water倒落裝左一大舊冰既杯度, 飲落帶少少酸, 幾開胃🥰Kyoto Hand-Whisk Matcha Latte 🍵($58)揀左熱既Matcha Latte 飲落好香濃幼滑, 飲完暖笠笠😌呢度有兩個鐘既用餐限時, 完全有足夠既時間打卡同食野, 仲可以係Camping

Nachos 🌮($110)

Parma Ham Pizza🍕($140)

Tiramisu Waffle 🧇 ($140)

SOE Tonic🧊($75)

呢度有兩個鐘既用餐限時, 完全有足夠既時間打卡同食野, 仲可以係Camping椅度嘆下曬下太陽🌞
2022-12-31
$250 (Lunch)
Celebration
New Year's Eve
  • Tiramisu  Waffle
  • SOE  Tonic
  • Parma  Ham  Pizza
  • Nachos
2022-12-31 142 views
-🚩 The Hideout (大嶼山)大嶼山梅窩銀礦灣路—————————————————————🤍餐廳推薦度:🤍🤍🤍🤍(4/5)❇️每人平均消費:$150 (Lunch)⭐️打卡指數:🦖🦖🦖🦖🦖(3/5)🤡服務:🦖🦖🦖🦖(4/5)🍭味道:🦖🦖🦖(3/5)今次要介紹係呢間同店名一樣的隱世cafe,位於梅窩的cafe。被Instagram 瘋狂洗版的cafe,見聖誕節正日仲有好多時段可以book,以為仲有機會可以霸到靚位打卡,只不過冇諗過當日都係咁多人🥲其實坐係餐廳入面每一個角落都可以好chill,因為正面就係個湖,只不過當日實在太多人,建議如果想入去打卡就最好平日先去。即使book咗位店員都唔會安排任何位置比客人,因為全場所有位置都可以使用,如果想坐湖邊影相,就要等客人走咗即刻跑過去霸位,但因為個個都爭住想要打卡位影相,我覺得坐住湖邊咁樣食嘢其實都有壓力chill唔到🤣介紹返野食先🥯✏️ Parma Ham Pizza個人認為蕃茄醬比較多,掩蓋左Parma Ham嘅味道,令到成個Pizza酸左少少,如果少啲蕃茄醬味道會比較易入口。✏️ Tiramisu Waffle本身打算叫banana c
🚩 The Hideout (大嶼山)
大嶼山梅窩銀礦灣路
—————————————————————
🤍餐廳推薦度:🤍🤍🤍🤍(4/5)
❇️每人平均消費:$150 (Lunch)
⭐️打卡指數:🦖🦖🦖🦖🦖(3/5)
🤡服務:🦖🦖🦖🦖(4/5)
🍭味道:🦖🦖🦖(3/5)

今次要介紹係呢間同店名一樣的隱世cafe,
位於梅窩的cafe。

被Instagram 瘋狂洗版的cafe,
見聖誕節正日仲有好多時段可以book,
以為仲有機會可以霸到靚位打卡,
只不過冇諗過當日都係咁多人🥲

其實坐係餐廳入面每一個角落都可以好chill,
因為正面就係個湖,
只不過當日實在太多人,
建議如果想入去打卡就最好平日先去。

即使book咗位店員都唔會安排任何位置比客人,
因為全場所有位置都可以使用,
如果想坐湖邊影相,
就要等客人走咗即刻跑過去霸位,
但因為個個都爭住想要打卡位影相,
我覺得坐住湖邊咁樣食嘢其實都有壓力chill唔到🤣

介紹返野食先🥯

✏️ Parma Ham Pizza

✏️ Tiramisu Waffle
本身打算叫banana chocolate toast ,點知去到先發現有分breakfast 同lunch menu,所以就變左叫waffle試下,因為個日太陽比較曬,唔洗30秒成個雪糕已經溶晒,tiramisu 味道唔算太濃,整體一般。

個人覺得如果專程入黎打卡可以先食少少野先,因為餐廳menu 比較少,或者打完卡可以出返梅窩食返地道餐廳都唔錯👍🏼

🦖以上食評只代表本人意見🐷
2022-12-29 86 views
因為環境很吸引之下專登走來呢度打卡但係因為兩日一夜拎住行李篋非常之不方便Google maps引導下完全影響了整個路程走了一個辛苦路⋯才找到但食物方面始終都係一般沒有什麼太多選擇純粹嚟呢度打卡係開心的
因為環境很吸引之下專登走來呢度打卡

但食物方面始終都係一般

沒有什麼太多選擇

純粹嚟呢度打卡係開心的
2022-12-29 126 views
好耐冇飛過,放假想揾個地方同女朋友拍下拖,又唔想去市區,女友介紹話有間係梅窩既餐廳好多朋友打卡,一於入去去個小旅行。個日我坐9:50船係中環入去,入到梅窩大約係10:30左右,係梅窩碼頭行去餐廳大約十五分鐘左右,一去度就覺得個環境好靚,好有度假Feel!  入到去用餐區就見到有4個位係魚塘旁邊,另外有其他座位係對住個魚塘,想打卡影相既話最好就坐近魚塘旁位置,對住個塘真係好寫意!個日有幾對情侶/夫婦帶埋狗狗同小朋友黎,都幾啱大家去影下寫真出post。不過想坐近魚塘位就最好平日早少少到,我地好在之後有人讓左個位比我地,先可以坐近個魚塘。買野食方邊係自助型式,我地share 左一個The hideout breakfast (HKD150),入邊有煙三文魚、Parma Ham、炒蛋、西蘭花、烤多士、生果等,另外我叫左杯凍Latte(HKD48)。攞左野食返去當然要打下卡先,碟The hideout breakfast個賣相好靚,份量上兩個人share食當早餐都唔錯,當中要讚下個ham,油脂夠香又唔會好鹹,另外炒蛋既顏色好黃,一睇就知係靚蛋,食落都幾有蛋香味。總括來講呢度好啱大家去打卡,預留返

總括來講呢度好啱大家去打卡,預留返大約個半鐘係度chill下都幾好。仲有好多貓貓係度嘆日光浴。
Other Info. : 間餐廳係室外,大自然環境就預左一定多蚊,餐廳好細心一入去時就會比定支蚊怕水你,呢樣野都真係好貼心。
2022-11-11
$200 (Breakfast)
  • The hideout breakfast
梅窩名店Hideout 選擇由中環坐船出發,原來因為餐廳近梅窩碼頭,如果由東涌過去要係大嶼山大兜路高速船比想像中定同快,25分鐘左右就到左。跟住餐廳既提示,轉右沿海邊行,見到消防局落斜,過左閘直行,好快見到裝竹牆,約左1500早左15分鐘就要自己係附近行下先店員幾有禮貌,對booking 、解釋用餐時間、點搵位等,居然仲提供埋蚊怕水,好貼心大家都為左湖邊座位而來,可惜只有3張靚枱,「湖邊座」玩「自律」,要「等位」,好老套,而且有部份客坐成個鐘,影完相食晒野仲慢慢欣賞風景,完全無視其他客人,想影張相可謂極艱難食物飲唔選擇唔多,兩張紙寫晒,而且價位高,又全英文,睇得有d辛苦Parma ham pizza $140材料豐富,唔算大個,正常發揮Niachos $110粟米片睇落唔錯,又有牛油果醬&cream 可惜粟米片焗燶左,部份焦黑,敗筆Kyoto hand whisk hoji cha latte $58手畫花好優美,培茶味濃又滑,好飲Passion fruit black tea soda$65賣相唔錯,朋友話熱情果味濃,有d酸
梅窩名店Hideout

Parma ham pizza $140
材料豐富,唔算大個,正常發揮

Niachos $110
粟米片睇落唔錯,又有牛油果醬&cream
可惜粟米片焗燶左,部份焦黑,敗筆

手畫花好優美,培茶味濃又滑,好飲

賣相唔錯,朋友話熱情果味濃,有d酸

2022-12-26 99 views
唔使多講,一睇就知係梅窩cafe。雖然熱潮已過,但最好都係預先去官網做booking,Walk in都係會比較難有位的。如果跟地圖行要20分鐘,但其實中途穿過小路,10分鐘左右可以由碼頭去到另外,呢度係有時限的,每個section都有人流限制,而呢度地方算大,除左有一邊位置有蓋,其他大部份都係露天加把大太陽傘。Cafe都算貼心,檯下有蚊香,入門口又有小量防蚊用品可以供人用~呢度價錢唔算平,但淨係計個境都值番晒。我就同友人簡單輕食,其他時間都不停咁影相~ 遠離繁囂的感覺太正喇~☺️**最後發現貓店主,同佢現得好開心**🌱SOE Tonic $75今日的Espresso比較nutty,夾埋支Fever-Tree 的粉紅色 Aromatic Tonic 好睇又好味~ 🌱Affogato $85Espresso夠晒醇香,配番個雲尼拿Gelato去中和苦澀味,味道都幾好🌱Daily Cake $70由於最出名的banna chocolate toast 賣晒,轉左食tiramisu,味道口感都一般般

**最後發現貓店主,同佢現得好開心**

🌱SOE Tonic $75

🌱Affogato $85

🌱Daily Cake $70
2022-11-20
Tea
2022-12-15 466 views
食物味道 4.5/5(只點了the hideout breakfast及gelato,食材優質味道好)食物賣相 5/5食物推介 the hideout breakfast,美味之餘,豐盛的一大碟也是打卡好幫手。性價比 4/5餐廳環境 4.5/5(設有蓋用餐區及太陽傘區。光顧之日為11月初,當日陽光普照,氣溫相當高,因此快手拍幾張照後就留在太陽傘下用餐,能享受早上帶少許涼意的風,對著魚塘和翠綠一片的山景,滿滿的郊遊感,非常享受那種悠閒的氛圍。有蓋用餐區設冷氣風扇,怕熱的可留在有蓋處。見到有蚊,但不算多,餐廳有蚊怕水提供予顧客使用。)外望景觀 4.5/5(視乎位置)衛生狀況 4/5服務質素 4/5訂位觀感(形式) 不適用,直接walk-in
食物賣相 5/5
性價比 4/5
外望景觀 4.5/5(視乎位置)
衛生狀況 4/5
服務質素 4/5
訂位觀感(形式) 不適用,直接walk-in
the hideout breakfast
Breakfast
the hideout breakfast
2022-12-13 2208 views
香港的天然湖泊極罕,價值如仙女寶鏡。梅窩谷內,銀河灣畔,南山麓下,有鹿地塘。古有野鹿飲水,今有潮人飲茶。飲的是咖啡,看的是鹿地塘,醉的是碧水潭。我中環人花50分鐘船和步程,便可照仙女鏡。 這是獨步香港的露天茶座,座位悠然見南山。由於是向西南,西斜陽光猛烈。我們在4時許入座,方便取用下午茶客的吉位。初冬時節,是鄉遊最好時節。北風凜冽,華燈初上,整個堤岸幾乎成為我們包廂。披燈下的茶房原來別有情懷,藤蔓茶几是一個舞台,吸引茶客聚焦,湖水變成水幕。我們用道具略加佈置,令咖啡和熱情果茶飾演金鹿,兩者在我們口腔舞動起來。拉花如何嬌嗔,都被墨綠湖水比下去,咖啡如何熱騰,都被寒風比下去。熱情果汁濃郁,酸中果然清新,開胃解渴,提醒我要把握黃昏時間打卡。東堤岸的渡頭令人穿越到古裝場景,發思鄉念人之緒。西堤岸的小屋令人飛越到北海道溫泉,浸泡在湯場的鬆弛感。 香蕉朱古力吐司是鎮茶房之寶,結合香蕉果甜和朱古力豆香,亦調和吐司的脆和忌廉的滑,火吐司和冰忌廉雙重口感在味蕾激蕩,心如鹿撞,亦感覺到小店手製食物的精誠,因隱隱約約有榛子的香和忌廉的奶油味。 打卡是一種儀式感,食前食後有儀式,告知網絡大神,推介美好食物,和
香港的天然湖泊極罕,價值如仙女寶鏡。

我中環人花50分鐘船和步程,便可照仙女鏡。

北風凜冽,華燈初上,整個堤岸幾乎成為我們包廂。

東堤岸的渡頭令人穿越到古裝場景,發思鄉念人之緒。

西堤岸的小屋令人飛越到北海道溫泉,浸泡在湯場的鬆弛感。

打卡是一種儀式感,食前食後有儀式,告知網絡大神,推介美好食物,和網絡保持連繫。重要的儀式一定要出城到郊野進行,以便與大自然直接溝通。這正是打卡店,療癒城市人的心。
如增加附價值,開設茶道,花系或烹飪班,更令遊人滿載而歸,亦是小店營運之法。毗鄰鹿地塘古村,與古蹟碉樓遊掛勾,亦很有趣味。

7時關閉,珍惜日落後晚上湖邊的寂寂。火爐吹送溫情,情懷留下餘韻。

建議在碼頭沿銀河,公屋和消防局靠左上,穿越停車場,便看到竹牆茶屋。
2022-12-11
Tea