2019-05-29
「辛苦搵黎志在食」講得好啱,返工咁辛苦,點解唔對自己好少少食好啲。但食好啲又唔一定貴夾唔飽,蘇區附近就有間性價比幾高嘅意大利餐廳。可能要上樓嘅關係,人流唔算特別多,去到就有位。加上餐廳唔會排到啲枱好密,空間感好夠,感覺好舒服。我地坐左一陣,侍應已經serve麵包,麵包煙韌有咬口,係我鍾意嗰type。(當然哩個就好講個人口味,有人鍾意台式軟綿綿嘅質地。)講番嘢食,Bruschetta係我其中一種最鍾意嘅意式傳統前菜。烘過嘅多士,脆口而唔乾身,上面舖滿切成細粒嘅新鮮蕃茄。蕃茄除左味道清甜,充滿水份,亦都會用適量嘅新鮮蒜頭、basil、同橄欖油調味,提昇味道,不流於單一。呢個前菜好多意大利餐廳都有,但有啲會將番茄過分調味,蓋過鮮味,或者蕃茄過於濕潤,令多士唔脆,濕濕臘臘。但哩間餐廳完全冇哩個問題。輪到主菜,揀左Spaghetti Pesto。Pesto係意大利經典醬汁之一。本身哩個意粉冇肉,但唔會味寡,適量嘅Pecorino DOP cheese同埋Parmigiano Reggiano IGP cheese,為意粉帶黎咸香。意粉雖然唔係新鮮手製,但都煮得恰到好處,爽口彈牙。再加埋lunch
輪到主菜,揀左Spaghetti Pesto。
再加埋lunch set 可以揀紅/白餐酒,淺嚐一杯,無傷大雅,反而更覺享受。
後記:
講左咁多,成餐其實只係$138。
中環食好啲,再加埋有酒飲,實在對得住個價錢有突。當然如果想再食得豐富啲。仲有pizza、burger同埋steak 選擇。