2019-09-07 532 views
我同朋友用eatigo book 咗夜晚9.30pm食飯,嗰日早咗到,見到只剩返近門口嘅一張8人大檯。我哋同一個年輕女侍應講book咗9.30pm,佢話暫時未有位,叫我哋去門口等吓。等咗一陣,見到有一檯人走,佢執完檯都未叫我哋入去,咁我哋就繼續喺出面睇吓menu啦,過咗陣佢終於都記起我哋係等緊位,於是佢叫我哋入去,佢竟然叫我哋坐喺一直都吉住嘅8人大檯🤬 咁如果係坐得點解要我哋喺出面等?坐低咗之後佢就行開咗,連menu 都無俾,要我哋問先俾💀我哋只係點咗兩樣嘢同一個甜品,加兩杯wine。全間餐廳只有一位中年嘅女侍應會好好禮貌咁為我哋送菜,同招呼我哋,其他人都好似唔願做咁。嘢食係唔差,但呢種服務態度下次唔會再幫襯!book之前見到openrice有人話可一不可再,我哋都以為係個別事件,但原來唔係😑

坐低咗之後佢就行開咗,連menu 都無俾,要我哋問先俾💀

我哋只係點咗兩樣嘢同一個甜品,加兩杯wine。
Tenderloin  salad
Catalana
Whisky  cream  tiramisu

2019-08-10
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Tenderloin  salad
Catalana
早幾日即興約朋友食晚飯,經過黑布街呢邊,見到呢間意大利餐廳環境很不錯,望落好高級但價錢合理,所以我地就入去試下。剛坐底店員就送上呢杯免費welcome drink,呢杯champagne雖然唔算好甜,但好易入口,相信大部分人都飲到。另外仲送上一人一條意式香草麵包條,麵包條帶點煙靭,點上橄欖油及意大利黑醋食一流!首先我地點了Italian salad,有生菜、火箭菜及蕃茄仔,特別鍾意鋪面嘅mozzarella cheese,淡淡嘅芝士香味配上清新嘅沙律菜特別夾。呢個凍肉芝士拼盤有四款不同凍肉同三款不同芝士,凍肉有parma ham、牛肉片、salami,芝士方面更加有我最鍾意嘅blue cheese! 淨係呢個拼盤再送下酒其實都已經飽左一截,而且食材都不錯,值得一試!最後為左一試佢嘅home made Italian tomato sauce,所以都叫左個spaghetti bolognese sauce。呢度嘅tomato sauce好明顯唔係出面用茄膏做個種,而係食得出好fresh嘅蕃茄味,酸酸甜甜食落唔會覺得膩,果然home made係質素保證!

2019-07-27 921 views
週末嘅時間最鍾意就係一班朋友出嚟食飯,最鍾意揀嘅選擇就係西餐廳,因為可以大家叫好多啲碟嘅嘢食來分享。今日同班朋友喺旺角睇完戲之後,走去搵吓有咩西餐廳,結果就係呢條內街見到呢間,見到仲有一張枱我哋見唔駛等就入去試吓啦。呢間野裝修其實都幾好,座位都坐得舒服,咁開始嘅時候我哋叫支酒嚟開胃先。之後當然少得會叫啲小食同埋主菜啦。呢碟芝士拼盤配火腿係超級好味,而且份量係超級爆爆爆爆多!我哋仲叫咗返牛扒,燒得超香而且份量好足其實我哋仲叫咗兩碟意粉同個甜品,不過唔記得影相。都係好好味,所以我係超級推介呢間餐廳食!

之後當然少得會叫啲小食同埋主菜啦。

呢碟芝士拼盤配火腿係超級好味,而且份量係超級爆爆爆爆多!

我哋仲叫咗返牛扒,燒得超香而且份量好足

2019-07-13 868 views
第一次寫評價第一次去呢間餐廳係朋友介紹既,覺得氣氛好唔錯,有welcome drink同麵包條,其他食物都幾好,所以會想再去但琴晚第二次去食就感覺好差 可能星期五晚人太多,比漏左welcome drink個啲唔緊要 叫左三樣野食,lasagna, rib-eye同露荀沙律 Lasagna好快就上 但食完lasagna之後,rib eye同露荀沙律等左應該半個鐘有多 因為見到其他枱既牛陸陸續續有上,但淨係得我個枱未有就忍唔住催一催,我相信係漏左單大概10-15分鐘之後就兩樣上齊 Rib eye無問題 但露荀沙律完全唔係expected咁樣 係白勺三條露荀無切過,加啲沙律菜就上左碟同menu上寫既唔一樣,當時諗住快啲食完就走,但之後見到其他食評,個沙律完全唔係琴晚白勺個樣 雖然係用左50% discount 但等候既時間同個salad令我覺得好唔抵 所以希望係度寫出黎,如果餐廳負責人見到既話就改善下啦
第一次寫評價

但琴晚第二次去食就感覺好差
叫左三樣野食,lasagna, rib-eye同露荀沙律
Lasagna好快就上
大概10-15分鐘之後就兩樣上齊
Rib eye無問題
但露荀沙律完全唔係expected咁樣
係白勺三條露荀無切過,加啲沙律菜就上左碟

雖然係用左50% discount
但等候既時間同個salad令我覺得好唔抵

所以希望係度寫出黎,如果餐廳負責人見到既話就改善下啦
2019-07-08 705 views
本身係同朋友慶生呢間本身明明去過一次上次都無咩問題但今次真無太過分我地同行10人 叫完野食之後 等左超耐都無野上起碼有一個鐘 之後10個main得1個到 之前叫既appetisers 都未到其間不斷催左好多次先有野食黎重要我地催 先同我地講有一樣野賣晒 唔催都又唔同我地講最過分係其他檯都有野食 我地成檯10人有8個人都未有野食黎到拎完野食出黎 我地話好似唔係我地叫 問個staff係咩黎又答唔到 最後原來真係唔係我地order問佢拎多隻碟都問左3次先有最後俾錢連張receipt都係print唔曬話咁岩無晒紙⋯ 點睇total幾錢😑重要拎杯黎打爛左搞到成地玻璃呢間野真係永遠唔會再幫襯。
本身係同朋友慶生

問佢拎多隻碟都問左3次先有

最後俾錢連張receipt都係print唔曬
話咁岩無晒紙⋯ 點睇total幾錢😑

重要拎杯黎打爛左搞到成地玻璃

呢間野真係永遠唔會再幫襯。
2019-06-24 941 views
我地今次用 book, 就算星期六7:30 都可以有50% off, 真係好抵食架!一入去就會有welcoming drink, 同埋我地我到都滿哂座,感覺有少少嘈我自己本身唔太鍾意食沙津菜個啲,就叫左asparagus salad, 好鮮甜多汁,加少少檸檬汁真係不得了!不過個麵就差少少,好濕,carbonara 亦都唔算好出,好淡,有啲失望但個Parma ham 餃就超好味!!!一啖食哂, 好豐富亦都好match! 非常推介

2019-06-22
2019-05-25 1160 views
今晚係女友生日,佢精心咁揀咗呢間The Italian Club食晚餐。環境方面,燈光唔算充足,令餐廳比較陰暗,本來令氣氛有所提升。但係,呢度嘅餐枱編排得比較密集,同隔離嗰台客人嘅距離好近,感覺太親近。食物方面,好壞參半。我哋叫咗一碟HOME-MADE RAVIOLI 20 MONTHS AGED PARMA HAM & BUFFALO MOZZARELLA 同一客COOKED HAM & MUSHROOM PIZZA (Traditional)。先講RAVIOLI,即係Italian version dumplings,Parma Ham 、Buffalo Mozzarella Cheese 同Parmigiano Reggiano好夾,好有層次感,好香。另外,Pizza都有好多材料嘅,包括上述所講嘅Parma Ham同Cheese,味道都唔錯,不過略嫌燶。價格方面,有半價係抵嘅,埋單$473,正價分別係RAVIOLI $188,Pizza $245。服務唔錯,好多Waitress,一舉手就行埋嚟serve我哋。總括而言,餐檯太密集,Pizza有啲燶;但感覺到佢哋係用心煮食嘅,半價下

總括而言,餐檯太密集,Pizza有啲燶;但感覺到佢哋係用心煮食嘅,半價下好值得試,下次再同女友食牛排。

2019-05-09
2019-05-25 688 views
1 服務態度方面:我們明白進食時間只有90分鐘,但是上菜時間太慢,也影響進食速度。所以在未足夠1小時的時候,我們已經預備叫第2輪食物,因為沒有預料食物的分量少得那麼驚人,每人一碟意粉都不過分。侍應完全沒有看我們是否有再點第二輪的食物,就自己來收拾餐具和碟子,當我們表示還有第二輪食物還沒有到的時候,多位服務員都表示懷疑(分明自己沒有看過我們的點餐記錄),一直想催我們快點走,事實我們已經吃得很快。2 這次是因為有半價才會嘗試,如果正價就真的完全不值得了,價錢比銅鑼灣同類餐廳還要貴。3 店鋪面積太少,桌子過分迷集,以至桌子很小,根本沒有空位擺放食物,逼著要吃得很快,讓服務員快點收走部分碟子。4 音樂太嘈,影響進食情緒。

4 音樂太嘈,影響進食情緒。
2019-05-19 627 views
We used the other App to book the table, otherwise wouldn’t get one just walking in. Every table was served a glass of Prosecco but it’s not very tasty. A staff overheard us and we started talking about the wine. I told her if not for the welcome drink I would order a Moscato D’Asti. Then she said that’s awfully sweet! ‘Yes and I like it ‘ she then returned with a glass on the house! The ravioli was good and they were generous with the truffles. Yet the pizza could be better.

2019-05-19
Dining Offer
Coupon
2019-05-19 697 views
跟友人飯聚,又是app出動的時候。這次我們選了旺角的The Italian Club 黑布街除了甜品店外,酒吧也不少。一開始,我還以爲這是酒吧。細心一看,才知道是The Italian Club. 餐廳不算很大,枱與枱之間有點迫。 坐下不久,店員會送上welcome drink。白酒夠fruity,易入口。 以為是免費,但埋單時見有Open SC收費$105.8,應該就是這個welcome drink加麵包吧。 Margherita $145意大利菜,Pizaa和意粉當然是指定菜式。先來pizza~ Menu介紹,pizza材料由意大利進口,粉糰經48小時發酵而成。因為有朋友不吃芝士,以下所有食物都以茄汁為主題 XDMargherita賣相不錯,茄汁底塗滿批上,加上mozzarella,確實吸引。 批底入口還算軟熟,惟批邊有點硬。 Mom's Lasagna $165意大利Pasta實在太多款,有時也不知邊樣打邊樣⋯⋯ 這裏的意粉分自家製的新鮮意粉Tajarin和乾意粉。而乾意粉也採用了意大利製造的Pasta Moncini,全心全意把意大利的味道帶到香港。千層麵醬汁蠻
餐廳不算很大,枱與枱之間有點迫。
Margherita $145

意大利菜,Pizaa和意粉當然是指定菜式。先來pizza~

因為有朋友不吃芝士,以下所有食物都以茄汁為主題 XD

批底入口還算軟熟,惟批邊有點硬。
Mom's Lasagna $165

意大利Pasta實在太多款,有時也不知邊樣打邊樣⋯⋯

千層麵醬汁蠻惹味,但麵質有點乾,層次也不太分明。相比之下,我較愛吃新鮮製造的Tajarin。
Tajarin Bolognese Sauce $208

Tajarin以雞蛋入饌,除了軟硬適中、彈性十足外,還充滿蛋香。簡單地加上肉醬,已夠美味。
USDA Black Angus Ribeye $380

除了Pizza和意粉,還有扒可以選。
留意扒類會以熱石上碟,建議可叫生一點,在熱石上再rest一會就剛剛好。
Ribeye肉質蠻嫩,但牛肉不算很濃。有折扣的話,也是抵食的。
這裏的甜品就只有一樣 - Tiramisu
除了傳統的Tiramisu,還有其他新奇有趣的味道。見網上不少人大讚,就叫2個來試試。
Traditonal Tiramisu $75

Tiramisu是用杯上的,以mascarpone cheese為主,質地很軟身,難以share。
Ladyfinger很少,咖啡和酒的味道也不夠突出,不是我杯茶。
Mango Tiramisu $85

芒果味更加不像Tiramisu,我覺得似芒果布甸多點。
羅勒香草青醬意粉😍😍😍食意粉黎講Basil Pesto 同埋Carbonara 一直都係老人家至愛同穩陣選擇,差極都唔會話太難食既應該🤣🤣事關蕃茄汁🍅做既實在太多偏差一般都唔會試,大家樂蕃茄肉醬意粉係一個例外,唔知有冇朋友都一樣鐘意?舉舉手🙋🏻‍♂️🙋🏻相認 講番今次個意粉係非常香同埋夠晒醬🤤食完如果可以拉麵咁可以追加麵底就好喇😝我一定成個碟食到一滴醬都冇剩🙈🙈🙈叫左個熱石烤牛排三成熟但個石太熱好快就變五成熟,快快手夾走晒都係趕唔切,佢最後變左全熟Well Done 😭😭😭佢包埋4個橄欖油醬:麻辣、薑蓉、醋、黑松露可以用黎點牛排😝係幾有新意👍🏻

2019-05-10 374 views
星期四晚同男朋友嚟到位於旺角嘅The Italian Club Wine Bar, Steak House & Pizza Gourmet慶祝生日。餐廳環境頗暗,一般嚟講應該幾romantic,可惜座位逼過劏房。食物方面我地叫咗 RAVIOLI 20 MONTHS AGED PARMA HAM & BUFFALO MOZZARELLA,同埋COOKED HAM & MUSHROOM PIZZA (CLASSIC)Ravioli索價$188只得五塊,但真的非一般好食。餡料有Parma Ham, Mozzarella ,sautéed with organic butter cream, 以及Parmigiano Reggian。 每種材料都各有風味,本來以為呢啲咁濃嘅材料撈埋會好怪,但食落都好有驚喜。Cheese加埋sautéed (洋蔥加蒜頭)令到整體味道好豐富。Parma ham濃郁嘅肉味簡直令成個菜式錦上添花。Pizza就失色得多,$185不便宜亦自然令人有期待。個邊燶咗一角,係黑色果種燶,隔離枱果個更加燶到慘不忍睹。味道方面合格嘅,但冇驚喜。成餐我覺得還好,ravioli值得令人

成餐我覺得還好,ravioli值得令人嚟多次。

2019-04-26 415 views
蕃茄意粉 鮮番茄製造 但有點苦澀 唔夠甜 酸酸苦苦咁 唔好叫 牛排不過不失 四種醬 黑松露油最香黑松露雲吞 不錯 份量兩人分享ok 一個人食太漏有五塊廚房好細 地方好逼 要同人搭台 聽到人傾計
蕃茄意粉 鮮番茄製造 但有點苦澀 唔夠甜 酸酸苦苦咁
唔好叫
牛排不過不失 四種醬 黑松露油最香

黑松露雲吞 不錯 份量兩人分享ok 一個人食太漏
有五塊

廚房好細 地方好逼 要同人搭台 聽到人傾計
Rib  Ryes  USA,  Ravioli ,  spegetti with Tomato  Sause
2019-04-26
Dining Offer
Coupon
2019-04-22 649 views
因為用某app訂座有50% off, 看到有不少好評便決定試試。 比預訂時間早到15分鐘,侍應仍讓我們入座。店內面積不大,大約只能容納30人左右,所以想吃的話,最好訂座。一坐下就送上2杯welcome drink (白酒). 我和友人點了ravioli 20 months aged parma ham & buffalo, 非常好吃,是我在香港吃過最好吃的pasta, 沒有之一,可惜只有4塊,份量較少。另外,點了rib eye 5成熟。上菜時,肉已被切開成條狀,配有4款醬汁。沒有平時吃慣的黑椒汁,有的是檸檬汁,辣椒汁,醋和橄欖油。有一種新鮮的味道,醬汁不會搶去肉的味。最後點了Whiskey cream tiramisu, 很小的一杯,很少蛋糕在中間,雖然不是我的口味但還可以吧。總括來說味道不錯可是份量很少,不太抵吃。
2019-04-12 513 views
Book咗枱唔使等位 4個人去食 裡面空間比較細,走廊比較窄,枱與枱之間空間不多。一去到未叫野食就會俾杯welcome drinks你先,但就唔知點解剩係斟左俾3個人miss左個,又唔似未夠18歲又唔係無酒,但問返個職員佢都好有禮物講返唔好意思再我地補返叫左個前菜Parma ham加啲檸檬汁夾麵包係好食,如果都食火箭菜嘅話會推薦食呢個個classic burger 就....冇希望就冇失望,無特別 不過不失個人就建議是其他嘢再好啲Pizza就完全係意大利風味嘅正宗pizza強烈推薦 任何口味餐廳總體幾好,10分會俾7.5,環境氣氛優美唯有餐酒比較貴,食完飯落旺角嘅酒吧飲可能仲好

叫左個前菜Parma ham
加啲檸檬汁夾麵包係好食,如果都食火箭菜嘅話會推薦食呢個

個classic burger 就....
冇希望就冇失望,無特別 不過不失
個人就建議是其他嘢再好啲

Pizza就完全係意大利風味嘅正宗pizza
強烈推薦 任何口味

餐廳總體幾好,10分會俾7.5,環境氣氛優美
唯有餐酒比較貴,食完飯落旺角嘅酒吧飲可能仲好
2018-12-21