2016-08-15 137 views
在尖沙咀食飽飽之後,嚵嘴的我心癢癢想吃甜品,走著走著,進入了山林道,發現角落裏的。小店空間不大,但有2張高腳椅,供客人等候雪糕製成;Bar枱上有充電器使用,十分貼心。<Little Corner>的重點推介為雪糕熱狗和啤酒雪糕,也是市面上比較少見的甜品。但雪糕熱狗比較飽肚,在剛剛吃飽後,冰涷而透心涼的啤酒雪糕是最適合不過。小店每天只提供兩款口味的雪糕,今日精選是桑莓啤酒及靜岡焙茶。我跟媽媽一場來到,當然2種口味也要捧場。 粉紅仙子看看餐牌,粉紅仙子的賣相繽紛夢幻,女孩子一定忍不住點選這款。跟店員聊天,得知粉紅仙子以Hoegaarden Rosée啤酒配以牛奶雪糕混合製成。Hoegaarden Rosée是早前大熱的紅桑子白啤,入口苦味不濃烈,帶淡淡花香。試過真正的啤酒後,好奇製成品的效果。粉紅仙子吃下去甜度適中,軟雪糕奶滑,吞下去時啤酒味慢慢沁出,帶微微的苦澀。桑莓脆脆的甜香恰好中和了啤酒的苦,朱古力爆炸糖更是衝擊味蕾,在口中"啲噠"亂跳,的確一試難忘! 蝴蝶餅脆卜卜,配上香滑軟雪糕,口感多重滋味! 靜岡焙茶漂浮媽媽是"綠茶控",平時抹茶雪糕吃得多,但靜岡焙茶就没有試

靜岡焙茶漂浮
媽媽是"綠茶控",平時抹茶雪糕吃得多,但靜岡焙茶就没有試過。靜岡焙茶雪糕呈棕色,是因為茶葉經過高溫炒製,原本鮮綠色的茶葉變成了棕色,所以味道幾乎沒有苦澀味,相比於抹茶,味道更加清爽香甜。

漂浮是雪糕泡於靜岡焙茶涷茶內,雪糕慢慢溶化,融合涷茶,飲品愈來愈鮮甜清新,喜歡綠茶味道但平時怕生澀味的食客,值得一試!
總括而言,<Little Corner>的甜品非常特式,市面少見,而且選料精緻,分別是精釀啤酒及來自靜岡的焙茶,的確值得一試!
2016-08-01
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$40 (Last Night Supper)
2016-08-14 35 views
阿芙佳朵抹茶雪糕 $38.見到大家大力推介左好耐都係宜家先去食 不過有少少失望因為原來味道只限當日口味 得抹茶同柚子揀 冇得試粉紅色同蕉味😭😭😭.叫哩個係因為唔知揀乜好 等待期間發現有得差電 實在太貼心了吧😃 講返杯雪糕 雖然我覺得唔算好好味不過真係幾特別 我以為深綠色係抹茶醬 點知真係茶而且係濃濃既茶 超濃綠茶香 撈埋抹茶雪糕真係幾特別👍🏻👍🏻👍🏻.而且雪糕有少少冰粒 幾有咬口 淡淡既牛奶味溝埋茶黎食感覺冇咁甜 唔會話食完好想飲水咁 幾解渴下.份量都適中既 可以一試 不過想食心目中既味要揀岩時候 ..
阿芙佳朵抹茶雪糕 $38
份量都適中既 可以一試 不過想食心目中既味要揀岩時候 .

$38 (Last Night Supper)
As an ice cream lover, my friends will always recommend places where there is nice ice cream to me. One of them told me that there is a small ice cream kiosk located around Hillwood Road selling special ice cream. Upon hearing this, i tried to try it. In order to provide customers with element of surprise, their menu is not fixed. Everyday they will only offer 2 flavours to customers, namely Rosee beer, Uji Matcha & Banana milk. Hoegarden beer flavoured ice cream was provided every day as it was
In order to provide customers with element of surprise, their menu is not fixed. Everyday they will only offer 2 flavours to customers, namely Rosee beer, Uji Matcha & Banana milk. Hoegarden beer flavoured ice cream was provided every day as it was supposedly their signature.
Pink Fairy
Pink fairy - Being their signature, i will definitely want to try it. For their ice cream, it can be served in 3 ways - cone, cup & bun. This is my first time trying an ice cream soft using hoegarden beer, with the new rose flavour. Pink fairy cup consists of popping choco, pretzel & crispy raspberry. The texture of the ice cream was very soft, so it need to be finished within few minutes if not it will melt very fast in this hot humid summer. It has a strong rose flavour, with those bits of raspberry and choco adding to the crispiness.
TakeAway
2016-08-13 26 views
途經山林道,不小心被呢間雖然細,但好有特色嘅雪糕小店吸引~正值最熱天時~不如就試下啦靜岡焙茶雪糕加紅豆愛玉:以前都係食抹茶雪糕,今次第一次食焙茶~焙茶比抹茶要更苦小小~茶味濃d~加上紅豆愛玉實是最佳組合!桑梅啤酒冰凍火山:睇menu嘅時候就被賣相所吸引!問過老闆先知原來係自家製嘅啤酒整成嘅雪糕~咁特別一定要試下啦!冰涼涼嘅雪糕加上炸麵包~雪糕有少少酒味,又唔會好甜~加上熱辣辣嘅麵包~一熱一凍,口感好特別~
Dinner
  • 靜岡焙茶雪糕丸子紅豆
2016-08-10 67 views
上次跟朋友吃過這裡的啤酒雪糕吃過翻尋味,剛巧又在附近吃完晚飯,我們又來啤一啤。雪糕店選擇不算多,每日有兩款不同口味的雪糕,分別造成雪糕、熱狗和熱茶。雪糕口味每天不同,今次來發現除了故有的桑莓啤酒、靜岡焙茶、字治抹茶和大阿蘇牛乳外,還多了實生柚子味。不過今天我們卻把目標鎖定在用上這Rose Hoegaarden的桑莓啤酒雪糕。 粉紅仙子($44)粉紅仙子用上桑莓啤酒雪糕,跟珍寶筒不同的是,雪糕上多了朱古力爆炸糖、桑莓脆脆和蝴蝶脆餅,不單令雪糕更吸睛外,同時也豐富了雪糕的口感。說回主角桑莓啤酒雪糕,入口能清楚嚐到桑莓酸酸的味道,同時又能吃到啤酒帶點麥的味道,但卻不會有啤酒的苦味。總結,啤酒和雪糕的味道非常匹配,喜歡試新口味的朋友必定要試試。
粉紅仙子($44)

2016-08-08
$45 (Last Night Supper)
2016-08-05 52 views
我呢世人只有兩樣野食唔係好好,包括「咖啡」同「朱古力」,但又有兩樣野係食極唔厭,就係「酒精」同「雪糕」!呢間新店岩曬我心水,係啤酒味雪糕!每月都有新口味,咁就保持到新鮮感!Hoegaarden好多女仔去bar都會叫,因為黎自比利時既佢入口唔濃唔苦,係屬較淡味既啤酒!今次用既Hoegaarden係紅桑梅味,粉紅色樽夠曬靚,帶有花香既味道,清爽甜甜地而略帶酸澀味:)呢間鋪頭用呢個日本牌子奶整雪糕,唔怪知奶味都算濃呢!我地叫左一個cone$42同粉紅仙子$44,價錢差歌蚊,好似叫特別個個抵d,有配料ma兩個用既雪糕base係一樣,都係Hoegaarden Rosee味,開頭食好似無咩味,食食下就會有啤酒味浸出黎!啤酒味唔烈,反而有花既清香,而且加埋本身牛奶既濃,唔鐘意酒既都岩食架!我鐘意特品中既紅莓脆脆,同軟滑既雪糕好夾,增添層次感!而且爆炸糖口中爆發,增添驚喜,而且帶出一絲絲甜味!啤酒雪糕,最佳拍檔!

呢間鋪頭用呢個日本牌子奶整雪糕,唔怪知奶味都算濃呢!

啤酒雪糕,最佳拍檔!

2016-08-03
$42 (Last Night Supper)
2016-08-05 52 views
< 好奶雪糕 >今日熱到 Baby 就黎溶了 🤒 係尖沙咀海旁跑個靚步,跑跑下跑到去佐敦頂唔順整返杯雪糕食,仲諗住夏天可以露下條纖腰 😭 睇黎都打破唔到呢個宿命了,都係食左先算!呢到每日提供兩款雪糕揀,想食邊款就要留意返啦,見到隻隻雪糕都好吸引就想一次過食哂去 🌝 溫馨提示 👉🏻 逢星期一同二有抹茶味雪糕、三同四有焙茶、星期五至日有蕉蕉味、星期日同一有啤酒雪糕食!有杯裝、甜筒裝、同熱狗裝!咩係熱狗裝呢?要等 Baby 下次再去食先話到比大家知咩味 😋 Baby 暫時食左佢地三款雪糕 😳 咩係肥?食得架?食左先算 😚< 笨蕉杯 $41 > (Score: 8/10)最新推出蕉蕉味雪糕,賣相萌萌噠,咪住先!下!點解雪糕係白色既?緊係啦,蕉肉係白色架嘛,問點解白色果啲肯定以前食開蕉皮雪糕 🍌 即係代表咩?即係代表你傻豬同埋呢到既雪糕係好天然冇落人工色素囉 😘 而配料本身係跟朱古力百力支既,但係佢地已經賣斷哂貨,轉用左樂天香蕉蛋糕 🍰 一樣不失霸氣的說 😼 而另外一隻配料就係燒過既焦糖香蕉,果塊焦糖燒到好脆,配埋香蕉食好好味呢 😋 而最驚喜既就係佢地既雪糕,極濃
< 好奶雪糕 >
< 笨蕉杯 $41 > (Score: 8/10)
最新推出蕉蕉味雪糕,賣相萌萌噠,咪住先!下!點解雪糕係白色既?緊係啦,蕉肉係白色架嘛,問點解白色果啲肯定以前食開蕉皮雪糕 🍌 即係代表咩?即係代表你傻豬同埋呢到既雪糕係好天然冇落人工色素囉 😘 而配料本身係跟朱古力百力支既,但係佢地已經賣斷哂貨,轉用左樂天香蕉蛋糕 🍰 一樣不失霸氣的說 😼 而另外一隻配料就係燒過既焦糖香蕉,果塊焦糖燒到好脆,配埋香蕉食好好味呢 😋 而最驚喜既就係佢地既雪糕,極濃香蕉味,極濃牛奶味,味道冇乜偏重邊一邊,兩者配合得天衣無縫 👯 食落去真係好 pure 好 true 😳 真係搞到 baby 霎時感動!
笨蕉杯
笨蕉杯
2016-08-02 1298 views
大熱天時最開心就係食雪糕朋友話我知呢度開左間小店有啤酒雪糕食咩話?啤酒雪糕?聽完真係覺得好吸引!**宇治抹茶雪糕 $30**(紅豆/白玉/抹茶曲奇+$3,朱古力葉$2)身為绿茶控,點可以唔叫呢個呢!加左白玉同紅豆(前後+$6),呢個組合真係無得頂!**粉紅仙子 $44**最期待嘅雪糕來啦!個名改得好好聽,食落味道好特别,雪糕係用Hoegaarden Rosee整,自家製啤酒雪糕,我諗啤酒雪糕係得呢度先有,老闆話都幾難整,應該無咩人做。之前一直都好想試呢隻口味啤酒,今次終於試到啦!好開心。雪糕面頭有d爆炸糖,食落感覺好過癮,紅色一粒粒果d係桑莓脆脆,食落口感好香脆,最正係食完唔會口渴,又唔太甜。每日味道都唔同**Hoegaarden Rosee $25**同朋友share一支,食完雪糕啤啤佢,感覺超爽啊!酒飲落舒適,有微微酸味,好正!舖頭雖然細細,但感覺老闆非常用心製作美食,食物算獨特創新,值得一試。
大熱天時
最開心就係食雪糕

朋友話我知呢度開左間小店
有啤酒雪糕食
咩話?
啤酒雪糕?

聽完真係覺得好吸引!
**宇治抹茶雪糕 $30**
(紅豆/白玉/抹茶曲奇+$3,朱古力葉$2)

**粉紅仙子 $44**

最期待嘅雪糕來啦!

每日味道都唔同
**Hoegaarden Rosee $25**

• 宇治抹茶雪糕
  • 粉紅仙子
2016-08-01 142 views
有日行街經過山林道附近, 見到有人排隊食雪糕, 見天口咁熱, 就買一杯食啦Hoegaarden造既雪糕幾有GIMMICK喎, 就試下啦呢個Hoegaarden雪糕, 叫彩虹仙子, 滑一滑嘅桑莓味雪糕,幾清甜, 配上朱古力爆炸糖, 蝴蝶脆餅同桑莓脆脆,一軟一硬已經極具口感,一啖入口,完全刺激着味蕾,涼入心, 絕對是炎夏佳品, 正!!
Tea
2016-07-31 114 views
天氣實在太熱,同朋友食完飯想食啲凍野,結果上網搵下搵下搵到呢間雪糕店當日去到得啤酒同抹茶味,哎呀,原來香蕉味要星期五,六,日先有唯有下次再黎過今次食左啤酒味先粉紅仙子啤酒+雪糕,其實好夾架以為啤酒淨係可以配炸雞?點知配雪糕仲好食個雪糕加左半支hoegaarden rosee成杯粉紅色好鬼吸睛食落去啖啖都有酒味,味道幾突出再加埋上面有啲爆炸糖,口感好豐富呢!雪糕都幾軟滑,岩哂大熱天時食啦!漂浮其實就係凍茶+雪糕上面既抹茶雪糕夠凍夠滑,雖然未至於回甘味強勁,但抹茶味道都幾濃郁下面既凍茶份量唔太多,可能當日太熱太口渴卦但整體係夏天食又解渴又夠凍,冇得輸
唯有下次再黎過

今次食左啤酒味先
粉紅仙子
啤酒+雪糕,其實好夾架
以為啤酒淨係可以配炸雞?點知配雪糕仲好食
個雪糕加左半支hoegaarden rosee
成杯粉紅色好鬼吸睛
食落去啖啖都有酒味,味道幾突出
再加埋上面有啲爆炸糖,口感好豐富呢!
雪糕都幾軟滑,岩哂大熱天時食啦!

漂浮
其實就係凍茶+雪糕
下面既凍茶份量唔太多,可能當日太熱太口渴卦
但整體係夏天食又解渴又夠凍,冇得輸
2016-07-31 106 views
自從上次食完呢個Little Corner之後,成日都忍唔住想再黎試佢個雪糕熱狗。今日咁岩行開呢邊,就過左黎幫襯。唔知係唔係因為天氣太熱既關係,今日既客人明顯比上次既多,大家都好耐心咁等order同埋食物。每日會有2款唔同口味既雪糕產品供應。今日既係桑莓啤酒同宇治綠茶。宇治抹茶雪糕 (配紅豆,白玉)  $36上次食左雪糕筒,今次試下個杯,加紅豆同埋白玉。綠茶味好濃,雪糕好幼滑,配埋甜甜地既紅豆蓉,2個味都好夾,白玉又夠煙韌,夏天食簡直係透心涼。桑莓啤酒冰凍火山  $46今次都係為左呢個雪糕熱狗黎,熱狗仍然keep到水準,Hoegaarden Rosee雪糕依然係好甜好香,但係啤酒味1D都唔重,可以話食唔到咁濟,所以好易食完一啖又一啖,真係好好味。

宇治抹茶雪糕 (配紅豆,白玉)  $36
桑莓啤酒冰凍火山  $46
2016-07-18
Dinner
2016-07-27 105 views
留意左依間雪糕店好耐 因為佢有啤酒雪糕 係hoegaarden 既rose味啤酒 之前飲過感覺ok 但好多人都反應話好藥水味 但我就ok既 而聽fd講依度既啤酒雪糕係好好味 好味過就甘飲 我依個酒控無理由錯過 趁係附近上堂就去左試 44蚊既粉紅仙子 桑莓啤酒雪糕 上面有朱古力爆炸糖 桑莓脆脆(my fav1) 同埋蝴蝶脆餅(my fav2) 份量夠我獨食 因為我好鐘意同埋岩我口味 隻味完全吾會係啲人對個隻啤酒feedback甘差 係討好既 而雪糕順滑 偏creamy個隻 因為我都幾吾鐘意冰感既雪糕 所以滑滑的真對我胃口而朱古力爆炸糖就增加個層次同口感 桑莓脆脆就係我成日遇到就會想清晒佢既一種配料 所以甘樣match都幾新奇 同埋粉粉的真心好鍾意! 不過算係偏貴
留意左依間雪糕店好耐 因為佢有啤酒雪糕

趁係附近上堂就去左試 44蚊既粉紅仙子

同埋粉粉的真心好鍾意! 不過算係偏貴

2016-07-27 95 views
吃過深宵食堂,再沿著大路一起去捉POKEMON,走著走著來到山林道,但還是沒有收獲所以還是買點小吃休息一下剛巧這裡有間雪糕店雪糕店比較細,但可以拎走吃,所以沒所謂吃了一個玫瑰啤酒雪糕,玫瑰相當香,而啤酒味淡淡的也頗香粉紅色的外觀也不錯,而且真的很抵吃,因它是一整杯也是雪糕,並沒有偷工減料而且口感也頗滑,感覺不錯

所以還是買點小吃休息一下

剛巧這裡有間雪糕店

雪糕店比較細,但可以拎走吃,所以沒所謂

吃了一個玫瑰啤酒雪糕,玫瑰相當香,而啤酒味淡淡的也頗香

而且口感也頗滑,感覺不錯
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2016-07-23 130 views
[#蕉蕉蕉三重奏🍌]苯蕉 (杯裝) $41聽到有新出香蕉味 發狂了😍雪糕睇落白雪雪 但香蕉味極濃!!好好味呀😍 我鐘意😍叫蕉蕉雪糕會附送一支超巨型嘅百力支,但送哂就會送韓國蕉蕉朱古力批🍫如果叫杯裝 重會有條即燒嘅焦糖香蕉🍌苯蕉雪糕只有星期五,六,日供應,最後兩星期!

[#蕉蕉蕉三重奏🍌]
苯蕉 (杯裝) $41
聽到有新出香蕉味 發狂了😍
雪糕睇落白雪雪 但香蕉味極濃!!
好好味呀😍 我鐘意😍
如果叫杯裝 重會有條即燒嘅焦糖香蕉🍌

苯蕉雪糕只有星期五,六,日供應,最後兩星期!
2016-07-15 1204 views
和友人係尖沙咀行街知道附近有間雪糕店主打特式口味軟雪糕所以又去覓食啦🐒🐒🐒The Little Corner名符其實位於山林道一條小巷的角落位 未入門口已經見到一大個 Hoegaarden Rosée紙牌在門邊Counter擺放了幾個大阿蘇牛乳紙盒作裝飾好讓食客知道店裏雪糕嚴選日本熊本縣大阿蘇牛乳來製作😯店裡每日只提供兩款口味的雪糕🍨Hoegaarden Rosée是每日必有款宇治抹茶及靜岡焙茶是按星期幾來提供的而且由七月開始 還多了香蕉🍌牛奶味呢😏我和友人分別點了粉紅仙子Pink Fairy ($44) 和 靜岡焙茶雪糕加紅豆和白玉 ($36)粉紅仙子Pink Fairy ($44) 淡粉紅色的賣相很誘人😍😍😍原來係用左前排大熱的Hoegaarden Rosée🍒啤酒 配以牛奶軟雪糕而製成的🐏我曾經飲過 Rosée啤酒 🍺以酒來說 我覺得Rosée啤酒比較偏甜 因為個人比較愛酒味較重的啤酒🍻但沒想到牛奶雪糕中和了Rosée啤酒的苦澀味 也平衡了多餘的甜味 令到苦甜味達至一個完美點😋幼滑軟雪糕滲透着豐潤味濃的奶香🍼脆鹹的Pretzel 蝴蝶脆餅突出軟雪糕的香甜味最令我驚喜的是朱古力味爆
和友人係尖沙咀行街
知道附近有間雪糕店主打特式口味軟雪糕
所以又去覓食啦🐒🐒🐒

店裡每日只提供兩款口味的雪糕🍨
Hoegaarden Rosée是每日必有款
宇治抹茶及靜岡焙茶是按星期幾來提供的
而且由七月開始 還多了香蕉🍌牛奶味呢😏
粉紅仙子Pink Fairy ($44)
淡粉紅色的賣相很誘人😍😍😍
🐏我曾經飲過 Rosée啤酒 🍺
幼滑軟雪糕滲透着豐潤味濃的奶香🍼
脆鹹的Pretzel 蝴蝶脆餅突出軟雪糕的香甜味
最令我驚喜的是朱古力味爆炸糖帶來的刺激感 在我口裡👅「噠噠噠」加上🍒桑莓脆脆的開胃酸甜感
令酒味濃郁的雪糕 食落很有層次感👍🏻👍🏻👍🏻
靜岡焙茶雪糕($30)配紅豆和白玉 (+$6)
其實除了紅豆($3)和白玉($3)
還有其他配料如朱古力葉 ($2)焙茶曲奇($3)可選擇
焙茶味濃但清新不膩 而且沒有多餘的苦澀感
配上香甜紅豆 和 細軟綿彈 煙韌糯感重的白玉
真的有很多重口感👄

雖然店面不大 只有兩個堂食座位 但環境坐得也挺舒適 而且還有充電線提供自由充電 真的很貼心😳
而且雪糕製作真材實料 價錢也相當合理🤑
本來以為雪糕店只是賣軟雪糕
但原來還有雪糕熱狗🌭 配搭非常特別
有機會一定要再黎試下👀👀👀
2016-07-13
$40 (Tea)
  • 靜岡焙茶雪糕配紅豆白玉