2019-10-07 1814 views
星期一旺角冇咩人 而呢間餐廳都幾特別所以就book咗嚟咗呢間食啦入到去感覺上都幾迷幻 好多霓虹燈嘅裝飾叫咗一個二人套餐食 有沙律有湯有前菜有主菜主菜個羊肉同埋意粉就麻麻反而前菜既蜜糖雞翼令到我哋喜出望外10分入味因為嗰日係星期日冇得睇show令到我哋都幾失望嘅
星期一旺角冇咩人 而呢間餐廳都幾特別
所以就book咗嚟咗呢間食啦
入到去感覺上都幾迷幻 好多霓虹燈嘅裝飾

叫咗一個二人套餐食 有沙律有湯有前菜有主菜
主菜個羊肉同埋意粉就麻麻
反而前菜既蜜糖雞翼令到我哋喜出望外10分入味
因為嗰日係星期日冇得睇show令到我哋都幾失望嘅

2019-09-10 1704 views
星期五去左旺角既The Live House系地庫架,門口都幾有特色而入面裝修都有feel可惜以為星期五晚會有live band但最後系咩都冇都系播音樂講番野食啦千島海鮮pizza味道唔錯,系薄批黎,脆脆地水牛城雞翼正正常常,份量較少,一碟得5隻炸豬手味道偏鹹,而且肉質比較硬,皮唔系脆既,麻麻地,而且份量真系比較小蜆肉意粉辣辣地味道唔錯,幾開胃,而且蜆肉都唔少,應該唔系蜆殼分開上既意大利飯好香,飯粒唔會太硬,好creamy,不過份量較少腸拼開頭以為會系德國腸拼咁,會有幾款唔同既腸,點知黎到睇個賣相就已經好hea酒就叫左1664但系呢間野上菜真系極慢最後不斷叫酒飲等野食,refill左兩次食左3個鐘,有2個半鐘都系到等每碟慢慢上,平均等一碟要廿分鐘見到全場都系長期keep住冇野食,要系咁催如果有liveband聽下歌睇下live都仲好d唔會再試
星期五去左旺角既The Live House
系地庫架,門口都幾有特色

而入面裝修都有feel
可惜以為星期五晚會有live band
但最後系咩都冇都系播音樂

講番野食啦

千島海鮮pizza
味道唔錯,系薄批黎,脆脆地

水牛城雞翼
正正常常,份量較少,一碟得5隻

炸豬手

蜆肉意粉

意大利飯
好香,飯粒唔會太硬,好creamy,不過份量較少

腸拼

酒就叫左1664
但系呢間野上菜真系極慢
最後不斷叫酒飲等野食,refill左兩次
食左3個鐘,有2個半鐘都系到等
每碟慢慢上,平均等一碟要廿分鐘
見到全場都系長期keep住冇野食,要系咁催
如果有liveband聽下歌睇下live都仲好d
唔會再試
2019-08-22 1196 views
有live band聽既餐廳唔多,而旺角The live house 就係其中之一。餐廳有不同的進口啤酒及手工啤。Order 了兩支英國的啤酒,其中一支係朱古力啤酒,第一次飲,又甜又苦,個人不太喜歡。Order 了dinner set for two people前菜先來一個海鮮拼盤,小食是柚子雞翼,主菜是安格斯牛扒及南瓜意大利飯。海鮮拼盤,沒有海鮮味,靠的是附上的醬汁才有味道。安格斯牛扒,叫了五成熟,剛剛好,不會太嚡口。小食柚子雞翼及意大利飯不過𣎴失。

餐廳有不同的進口啤酒及手工啤。

海鮮拼盤,沒有海鮮味,靠的是附上的醬汁才有味道。
安格斯牛扒,叫了五成熟,剛剛好,不會太嚡口。
小食柚子雞翼及意大利飯不過𣎴失。

2019-08-02 878 views
已經唔係第一次與朋友慶祝生日選擇在此,有試過同麻麻地聽歌嘅朋友去食,佢哋會覺得好嘈無法交流,講嘢會好辛苦。但多數朋友都好鍾意我選擇哩度幫手慶祝生日。每一位歌手(去太多次)都唱得好好,好好聽。啲嘢食係意想不到的好食,因為多數有live嘅餐廳啲嘢食都非常一般,而哩間係好食嘅。當蛋糕送上嚟果刻,當晚歌手有落台同我哋唱生日歌,氣氛非常熱鬧。係特別嘅回憶
2019-07-15 2487 views
之前已經到過這間餐廳好幾次, 記得第一,兩次印象比較好, 之後有一次來的時候無論服務態度和食物質素都不好, 但今次因為臨急臨忙,所以沒有太多選擇又來到這裏。 當晚點了拿破崙意粉$128, 汁燒帆立貝$36, 火炙吞拿魚沙律$128, 炸薯條配車打芝士醬$88, 千島海鮮批$148,house red$76,mojito $98x2, 再開一支紅酒$298。拿破崙意粉算是咁多款比較好的, 但又不講得上好吃, 一般般吧。汁燒帆立貝只有兩隻,留給朋友們吃,所以不知味道如何。火炙吞拿魚沙律的吞拿魚過熟, 沙律菜一般。炸薯條配車打芝士醬, 薯條偏乾, 車打芝士醬沒有味道的,最後都是要點茄汁吃。千島海鮮批, 這件薄餅除了吃到千島醬的味道之外, 都沒有其他評語了。House red 的味道比較酸。mojito, 朋友說這杯的酒味太少。另外再開多一支紅酒味道比較好了, 起碼沒有之前house red的酸味。整體而言這類的食物大致上普通,餐廳人手不足,點菜的時候叫了很久才有店員過來, 幸好店員的態度也很有禮貌,起碼比起上次好得多,後來埋單的時候店員還給了我們折扣。

汁燒帆立貝只有兩隻,留給朋友們吃,所以不知味道如何。

火炙吞拿魚沙律的吞拿魚過熟, 沙律菜一般。

House red 的味道比較酸。

mojito, 朋友說這杯的酒味太少。

火炙吞拿魚沙律

紅酒

mojito $98x2

house red

2019-07-12
$522 (Dinner)
拿破崙意粉
2019-05-25 2180 views
西餐廳愈來愈多,卻好像吃來吃去都是那些種類,之前竟然被我發現到一間有live band表現的西餐廳,質素也很不錯,決定再次到訪。位置非常近地鐵站,即使是路痴相信也能找到那間餐廳😂在彌敦道也能看到 The Live House的招牌,裡面還有一條長樓梯,牆側有一些唱片和音符的圖案,好像是讓客人更加清楚這間餐廳有live band的存在。餐廳環境顯然會偏向昏暗,這才配合酒吧的氣氛。有兩部鏢機,擅長擲鏢的人可以大顯身手呀,我自己不擅長這項玩意,還是不要獻醜了哈哈。而最特別的是,這間酒吧是經常有live band表現的,第一次去這裡的時候,有位女士在唱歌,好讓酒吧的氣氛也能變得更加熱鬧。香港有很多酒吧,然而又有多少間是有live band的呢?我相信也沒多少。先點了一個溫泉蛋卡邦尼意粉,原隻溫泉蛋就在意粉上,好像有點兒熟,不是真的全生的溫泉蛋,底部的卡邦尼意粉反而更令我感到有興趣,有大量的煙肉和磨菇,忌廉的份量也很多,吃得我和朋友好滿足呢很多西餐廳都有薄餅,然而隨著潮流的變化,很多間西餐廳都開始推出帶有創意的薄餅,這間則有一款芝士三文魚籽批,芝士的份量和味道十足,又不會令人感覺太膩。三文魚籽本

餐廳環境顯然會偏向昏暗,這才配合酒吧的氣氛。

溫泉蛋卡邦尼意粉

很多西餐廳都有薄餅,然而隨著潮流的變化,很多間西餐廳都開始推出帶有創意的薄餅,這間則有一款芝士三文魚籽批,芝士的份量和味道十足,又不會令人感覺太膩。三文魚籽本身大多在日本菜中現,用作裝飾或杭身用桌,想不到配上芝士也頗適合的。
芝士三文魚籽批

薯條一向是我在西餐中很愛點的食物,只需要八十多元,便能享用這份薯條,頗值得的,薯條真的超多
到最後也吃不完!另外沾上芝士醬,令味道又提升了一個層次。
$180 (Dinner)
溫泉蛋卡邦尼意粉
芝士三文魚籽批
2019-05-02 1563 views
在旺角行街,看到一間位於地牢的餐廳,門口很特別,入去試試。餐廳燈光偏暗,不過幾有情調。我們剛好碰到有人在唱live。問了店員才知道,原來餐廳每晚都會請人來唱歌,實在難得。珍寶千島海鮮批,很足料,每一口都食到海鮮,很不錯!蜜糖燒雞翼,甜甜地很惹味,不過不失啦。芝士乳酪薯條,第一次用薯條沾乳酪,感覺清新,無咁熱氣。卡邦尼意粉,整得幾好食,味道不會太膩。黑松露雜菌意大利飯,黑松露很香口,增進食欲。食完不夠喉,如果份量多D 便更好了,哈哈。香草燒羊架,有3件羊架算係咁,肉質都幾嫩,我幾鐘意。推薦!Dry Martini聽歌仔有d feel,叫了杯Dry Martini,還不錯。憂鬱嘅眼神,唏噓嘅鬚根.....哈哈整體來說,餐廳食物同環境都不錯。價格有點少貴,但今時今日在香港找一家晚晚有live songs 既餐廳,真係少之有少。得閒約朋友飲杯野,聽下歌,其實都幾relax。
在旺角行街,看到一間位於地牢的餐廳,門口很特別,入去試試。

餐廳燈光偏暗,不過幾有情調。我們剛好碰到有人在唱live。
問了店員才知道,原來餐廳每晚都會請人來唱歌,實在難得。

珍寶千島海鮮批,很足料,每一口都食到海鮮,很不錯!

蜜糖燒雞翼,甜甜地很惹味,不過不失啦。

芝士乳酪薯條,第一次用薯條沾乳酪,感覺清新,無咁熱氣。

卡邦尼意粉,整得幾好食,味道不會太膩。

黑松露雜菌意大利飯,黑松露很香口,增進食欲。
食完不夠喉,如果份量多D 便更好了,哈哈。

香草燒羊架,有3件羊架算係咁,肉質都幾嫩,我幾鐘意。推薦!

Dry Martini
憂鬱嘅眼神,唏噓嘅鬚根.....哈哈

整體來說,餐廳食物同環境都不錯。
得閒約朋友飲杯野,聽下歌,其實都幾relax。
2019-03-28 1559 views
食物一般,普普通通,果兩杯價值成兩百蚊嘅cocktail就真係難飲到死。嚟依度最主要係諗住有歌仔聽下,一路食一路聽,點知唱得半個鐘多啲就話唱完。老老實實,我純綷食西餐的話,唔會黎呢度,最主要係諗住有現場唱歌,失望。
2019-03-24 1220 views
今天是約了一個兄弟,過來吃晚飯,想說找個地方可以聊聊天,可以喝一下酒,所以就想起多年前來過的這裏,那年來的時候都是人,現在只有幾枱。我們叫了薯條,羊架和一個意大利面。火有點過了,感覺到了炸過火,但還可以接受,個醬就幾好味!意粉相對汁太甜,但問意粉口感不錯!整體都算可以!最後到羊架,係當晚最好味既一道,肉汁都好有羊味。只是我地叫五成熟,但都係煮過了。d間要注意下火既控制,食得就會更美味仲有一個弱點,飲品選擇比較少。話係酒吧,但啤酒得兩款,更奇既係氣水得可樂雖然有人現場唱歌係唔錯,但場細環境好密室,d音樂好影響。晿大聲少少都好辛苦

我們叫了薯條,羊架和一個意大利面。
火有點過了,感覺到了炸過火,但還可以接受,個醬就幾好味!

意粉相對汁太甜,但問意粉口感不錯!整體都算可以!

d間要注意下火既控制,食得就會更美味

2019-03-17 1041 views
今次黎到位於彌敦道嘅一間地庫bar restaurant。餐廳以有live band show作招攬,每晚8點開始,所以建議早啲黎可以霸番個靚位。餐廳環境舒適,幾有情調👍🏻今次主要係想食佢個脆皮豬手,只要每人點一杯特色飲品再+$1(要提前預訂)就可以加配。初頭以為$1份量會好少,點知上到檯都好驚喜,係原隻豬手連骨上,份量足,仲好細心切埋一舊舊方便食。脆皮好鬆脆,一啲都唔油膩,配埋蜜糖芥末醬,好醒胃👍🏻伴碟嘅沙律菜都好出色,大推👍🏻煙三文魚龍蝦汁意粉意粉汁好濃郁,麵嘅硬度適中,面頭嘅煙三文魚好重手,唔會係碎濕濕得幾塊!千島海鮮Pizzza海鮮份量好多,塊塊都食到蝦咁制,略嫌個底唔夠脆,脆啲就更好食!飲品點左兩杯mocktail ,無咩特別,可能酒會出色啲🤣整體餐廳食物質素好高,性價比算不錯,可以有下次!
今次黎到位於彌敦道嘅一間地庫bar restaurant。

煙三文魚龍蝦汁意粉

千島海鮮Pizzza

飲品點左兩杯mocktail ,無咩特別,可能酒會出色啲🤣

整體餐廳食物質素好高,性價比算不錯,可以有下次!
  • 德國豬手
2019-03-14 708 views
今年生日揾左呢間有七折既餐廳食飯超抵啊!野食好正 尤其係水牛雞翼 汁好香好正😍德國豬手都唔錯!外脆肉軟!個甜品既味道幾特別 好少食到👍🏻氣氛好正 全晚有live聽 好正 情侶好去處!
今年生日揾左呢間有七折既餐廳食飯
超抵啊!
野食好正 尤其係水牛雞翼 汁好香好正😍
德國豬手都唔錯!外脆肉軟!
甜品既味道幾特別 好少食到👍🏻
氣氛好正 全晚有live聽 好正 情侶好去處!
2019-03-12 665 views
呢度嘅野食都幾大份,今次同朋友叫左個四人餐6個人食,份量都岩岩好呀!四人餐有前菜,4個主菜仲有甜品同埋house wine,聽住Live show 一齊飲下野,傾下計都幾開心㗎!野食方面質量都算吾錯,我幾鐘意佢個羊肉!不妨一試呀!總覺得這邊不論是服務、食物仔蠻高質素的,但今次邀請家人這邊吃一頓晚餐,就讓我看見很多我不滿意的地方。食物未去到難食,進步空間卻大得很;服務未去到不濟,但有該要檢討的地方,是平時再次光顧的餐廳。
2019-03-09 502 views
呢間餐廳真係特登要上泥openrice 寫食評,book枱個時問過哂呢個月仼何日子生日有折扣,去到叫野餐再問先話前三後三先有,show埋OpenRice 個條款比佢睇,就賴OpenRice 出錯左未更新條款,咁打泥你同事又話有?🙄🙄唔比折米算lor啲野又唔係貴,不過你唔好誤導人啦!等等下野食,無啦啦我枱隔離塊天花跌咗落地,完美地啪一聲,全部客都望過泥,就係兩個員工繼續傾計,完全無視,到我食完走嘅時候都冇人掃翻個地下。我已經影底左個天花同鋼筋外露嘅相間餐廳係地下室電話冇信號,問有冇wifi條友話壞q左,liveband其實係得一條友自彈自唱,冇咩可欣賞之處,歌聲有啲大好嘈影響食慾。同平時去開有liveband 嘅餐廳比有啲below average
2019-03-09
Birthday
當日係小妹生日,朋友用心安排,帶我來了這間餐廳。入口處並不明顯,要落樓梯應該算是地庫位置吧。一入去,環境昏暗,遠處見到兩個金色的士兵像在台上,晚上有live Band表演。不過環境不算美,舊舊的。生日會有全單七折優惠,另外餐廳也做緊推廣,好像每人叫一杯飲品,加$1就能換購一份豬手。餐牌上的食物種類不算多,本身也沒有抱太大期望,但直至食物上來,我完全改觀了。田螺焗薯蓉(9/10分)推介!賣相很漂亮,食落去田螺唔會好乾身,好香牛油味,下面的薯蓉很香很滑,而且當中也會吃到粒粒薯仔,很有口感!不像出面的薯蓉得硬身很膩的。好少食到咁出色嘅薯蓉!芝士焗菠菜(8.5/10分)推介!!由於即叫即焗,所以等候的時間比較長,不過係值得嘅!芝士很足料,焗得香脆,能做到豐富拉絲效果,而且下面菠菜份量也算多。芝士份量很多,但完全不會油膩!煙三文魚忌廉意粉(8/10分)在餐牌看到時,覺得個名好普通咁,應該都係普通白汁意粉,但食物來到時,竟然係橙色嘅有點意外呢!食落口,意粉十分彈牙,醬汁帶微酸,味道十分開胃!但略嫌煙三文魚比較鹹,但還是可以接受的!德國豬手配酸菜(7/10分)以為推廣優惠加$1換購會份量很少,原來都
當日係小妹生日

田螺焗薯蓉
(9/10分)推介!
好少食到咁出色嘅薯蓉!

芝士焗菠菜
(8.5/10分)推介!!
芝士份量很多,但完全不會油膩!

煙三文魚忌廉意粉
(8/10分)

德國豬手配酸菜(7/10分)

以為推廣優惠加$1換購會份量很少,原來都咁足料!豬手外皮十分香脆,但近邊位的肉比較乾身,所以很硬比較難咬。醬汁是蜜糖芥末汁,芥末味比較重比較攻鼻。

整體來說,這間餐廳也是十分推介的,食物很有驚喜,雖然價錢不算便宜,但食物質素很高,會再來吃的!
2019-02-25
$300 (Dinner)
  • 田螺焗薯蓉
2019-03-04 597 views
呢一間餐廳位置有點偏僻 可能平時係旺角行街都未必會留意到有呢間餐廳餐廳位於地庫 要行落一條佈置左燈飾既樓梯 幾有Feel一落去望到個場已經有好濃厚既Live Band餐廳感覺昏燈有情調既燈光 加上抒情既背景音樂同情人 朋友黎食野都係一個好好既選擇食客與食客之間坐既座位比較接近 所以當時都好有熱鬧既氣氛去到果時已經有歌手唱緊歌 雖然唔係唱得話太好聽 但揀既歌都係啲經典歌至於野食方面 我同一位朋友兩個人各自嗌左一個一人套餐可以揀一款小食同埋一款主菜小食份量唔係太多 但夾埋主菜就差唔多 多人既話可以再多嗌個Pizza或者意粉意大利飯黑毛豬既醬汁好好味 有少少蜜糖味 夾埋個黑毛豬度有種好清新既感覺其他野食 一個黑松露意大利飯 同埋珍寶千島海鮮批味道都好唔錯下次會再嗌朋友一齊黎食
餐廳位於地庫 要行落一條佈置左燈飾既樓梯 幾有Feel
下次會再嗌朋友一齊黎食
黑松露雜菌意大利飯
西班牙黑毛豬
2019-02-27
$300 (Dinner)
黑松露雜菌意大利飯
西班牙黑毛豬