2023-01-16 405 views
每年新年前都會同屋企人食團年飯,團年飯餸菜少不了有燒鵝,在石門返工當然第一時間就會諗起沙田一,不過今年的團年飯就變咗一肚氣+超唔抵😫話說昨天下午6時許去沙田一買了一隻燒鵝外賣,他們會用了兩個盒包好,在晚飯其間發現兩盒唔同,一盒半邊有肉及正常分布油脂,另一盒係超肥,同埋冇肉骨架係細啲。第二天便拎住幾件有分別鵝件理論,本人不是討回價錢,只是問清楚點解買一隻鵝會變大細邊(即俾兩個半邊)至於好笑位切鵝負責人講得好清楚你買全鵝我們都會賣兩個半邊,除非你買全隻不用切咪唔會有大細邊,負責人這樣講咁就得啦,佢已經損失了16位客人(甚至可能還會更多)沙田一實在是一間不老實店舖。買得一隻鵝更係要一隻啦,如果唔係我就買半邊啦!
2023-01-15
Waiting Time
8 Minutes (TakeAway)
$600 (Dinner)
Celebration
Chinese New Year
2023-01-14 281 views
石門二期地下早上冇咩選擇, 入去食粥或燒味飯。早上11點人流唔多, 1x個人, 一半食燒味飯, 所以點了叉燒油雞飯, 加熱咖啡。環境衛生就好一般, 感覺食完快d走。叉燒油雞飯, 加熱咖啡。叉燒唔肥, 偏瘦,韌d. 油雞 肉滑的, 只是好多尖又幼骨, 食要加陪小心,小心, 小心飯唔香, 偏乾硬, 醬油唔多,淡味 。咖啡味道ok, 唔差。目測外賣多, 好多工人, 地盤人, 學生外賣燒味飯。唔知出名燒鵝, 下次若有機會可以試。唔試亦沒有所謂。總評。食物。 6分環境衛生。。4分
石門二期地下早上冇咩選擇, 入去食粥或燒味飯。

環境衛生就好一般, 感覺食完快d走。

叉燒油雞飯, 加熱咖啡。
叉燒唔肥, 偏瘦,韌d.

飯唔香, 偏乾硬, 醬油唔多,淡味 。
咖啡味道ok, 唔差。

目測外賣多, 好多工人, 地盤人, 學生外賣燒味飯。
唔知出名燒鵝, 下次若有機會可以試。
唔試亦沒有所謂。

總評。
食物。 6分
環境衛生。。4分

2023-01-07 279 views
過往食沙田一叉燒好好味,今日叫肥叉瀨,嚟咗碟勁瘦叉燒,於是同金色短髮伙記講‘’唔好意思,呢碟好瘦,我叫肥叉,有冇肥d?"伙記答’‘’邊度有咁多肥叉比你?‘’咁唯有照食,又未至於柴皮,但味道真係麻麻,有d硬,冇咩肉汁!我自己整好過佢lor😓

2022-11-06 797 views
石門有好多隱世小店,其中一間其中一間叫👍👍沙田_👍👍,他們的燒味非常好食,每日新鮮出爐,自家秘製。必食推介原隻古井燒鵝髀飯拼叉燒 $148一個雙拼飯價值$148 ,是物有所值的,脆皮燒鵝,皮脆肉滑🤤🤤🤤🤤🤤🤤
必食推介
原隻古井燒鵝髀飯拼叉燒 $148
2022-11-06
Type of Meal
Dinner
2022-10-23 557 views
沙田一至尊燒鵝•生滾粥品專門店🍲📍 沙田石門安群街1號京瑞廣場二期地下G10舖♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎雖然疫情好似冇咁嚴重,但感覺上好似沙田既晚市都好早就收咁🥲,夜晚肚餓真係唔知食乜好🤷🏻‍♀️。 咁岩比我發現石門呢間燒鵝店 都算收得夜,所以決定食佢啦🤣。🌟 古井燒鵝、燒腩仔 瀨粉 $60個燒鵝燒得唔錯既, 肉質又唔會好乾,係個燒腩仔肥左少少囉😂,整體上都ok 既。🌟 古井燒鵝 叉燒 瀨粉 $60個叉燒都幾好食,係個瀨粉 既湯底好似淡左少少🤏。🌟 鮮蝦腸粉 $36我都幾鐘意食個腸粉,好滑😽。 另外d 蝦又好大隻👍🏻。整體推介指數:❤️❤️❤️🤍🤍之後再㩒下右上角個🔔, 小編定期會為你送上最新資訊☺️謝謝支持。♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦
沙田一至尊燒鵝•生滾粥品專門店🍲

📍 沙田石門安群街1號京瑞廣場二期地下G10舖

🌟 古井燒鵝、燒腩仔 瀨粉 $60

🌟 古井燒鵝 叉燒 瀨粉 $60
個叉燒都幾好食,係個瀨粉 既湯底好似淡左少少🤏。

🌟 鮮蝦腸粉 $36
我都幾鐘意食個腸粉,好滑😽。 另外d 蝦又好大隻👍🏻。

整體推介指數:❤️❤️❤️🤍🤍

2022-10-22 364 views
買外賣叉燒,起碼少左3分1!什麼年代啊,重玩呃秤!以前都幫襯開,但越做越差,現在重要偷工減料,為左慳幾件肉,搞到無回頭客,重要比人唱,老老實實做生意啦!一定無下次!

一定無下次!

2022-10-06 515 views
而家疫情冇乜野做,就由屋企行去石門當散步順便食早餐,之前係沙田一買過叉燒都覺得幾好,就想試下粥品方便係咪都咁掂😂手打肉丸生滾粥 + 蔥花蝦米炸兩 $60 生滾粥粥底幾好,蔥嘅香味都特別濃烈,手打肉丸雖然質感ok,但冇乜味,略為美中不足🙊炸兩本身好硬,唔夠脆,就算蔥花蝦米夠香,腸粉皮薄都挽救唔到個形象😂艇仔粥+叉燒腸粉 $60艇仔粥粥底好快就化水,味道好淡,雖然材料足,但整體都麻麻;而叉燒腸粉個皮略厚,冇特別驚喜總結:早餐來說,價錢絕對唔平而質素就普通,CP值唔夠高,強烈希望有早餐餐牌😂如果大家係附近想試下,我會推薦燒味或者生滾粥地址:沙田石門安群街1號京瑞廣場二期地下G10舖評分(5⭐️為最高):環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️食物:⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️如果喜歡我地嘅餐廳食野情報就follow@我地 hkfoodie_90s_couple啦~

手打肉丸生滾粥 + 蔥花蝦米炸兩 $60

服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️

2022-10-05 348 views
由開張常常去要等位,到現在晚餐只有半廳的堂食客,不用等位。义燒可以,主要係鵝肉冇鮮味,皮薄及肥膏多。份量同size似鴨腿,同以前味道差好遠。粥都唔太差。燒鵝就唔會再考慮光顧。
2022-10-04
$165 (Dinner)
2022-09-23 359 views
每日放lunch都係最令人興奮嘅時候🥰石門呢一區都算多嘢食,但係基本上講燒味飯,就一定係呢間沙田區最出名嘅沙田一🤞🏻基本上最出名都一定係食佢嘅燒鵝,不過今日喉嚨痛,所以食叉燒沖雞飯🫣本身冇特別期待,點知嚟到上碟有驚喜!見到成碗飯都比叉燒同埋豉油雞鋪滿,心理上已經覺得satisfied 左🤣不過唔係剩係得個賣相,每粒叉燒都有燶邊,咬落去半肥瘦,啱啱好🤓豉油雞都算多肉,又唔會太油膩!同埋叫燒味飯都有個跟餐湯,都幾好味,唔會太鹹唔會太重味精🥰有friend嚟到,定係Blue Monday嘅時候都係一個好選擇呀🤞🏻
每日放lunch都係最令人興奮嘅時候🥰

本身冇特別期待,點知嚟到上碟有驚喜!

豉油雞都算多肉,又唔會太油膩!

同埋叫燒味飯都有個跟餐湯,都幾好味,唔會太鹹唔會太重味精🥰

2022-09-19 280 views
屋企人生日飯,主角特别鐘意食燒鹅,即刻諗起沙田一,仲記得第一次買過甚有驚喜,非常難忘!但第三次開始就開始失望!味道其實幾好,但一次比一次肥,直至最近一次,特别要求要瘦,見阿姐落單都有註明,點知一打開再一次失望,吾會再帮襯

2022-09-17
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$50 (Dinner)
Celebration
Birthday
2022-08-22 440 views
俾咗$47食一個下午茶size細都算,叉燒全部都係肥同埋筋,係無一件係可以食嘅。而油雞又係無肉的。俾咗$47出嚟食埋啲垃圾唔會有下一次,環境又差服務有冇服務$47食咗一啖幾啖飯
2022-08-14 374 views
外賣半隻燒鵝,得三件胸肉,脾少了一半,鵝頸一大堆,實在太過過份,由其是不要在繁忙時段去買,今時今日做生意不能這樣,而且價錢也不平宜,欺騙顧客,可惡😠😠😠😠

😠😠😠😠
2022-07-26 492 views
呢間本身有食過佢嘅叉燒,我覺得係好食嘅,所以呢就試埋佢其他產品,但價錢又真係有啲貴。其實唔知點解石門啲嘢我覺得係偏貴㗎,咁樣食一碗粥同埋炸兩,都要成$60 ,但係其實佢間舖頭又唔係喺啲中心地帶嘅位置,真係諗明點解要賣到咁貴。講返正題,今次揀咗鮮鯇魚片粥配蔥花蝦米炸兩,我覺得炸兩保持到脆口。另外佢嘅魚片粥好綿,魚片份量都夠,可惜多魚骨,食嗰陣時要小心啲。真係冇諗過依家食粥都唔平,但炸兩真心好食,下次單叫炸兩算。

真係冇諗過依家食粥都唔平,但炸兩真心好食,下次單叫炸兩算。
2022-07-23 442 views
好失望,本身好喜歡食沙田一燒鵝,最近幾次買一次比一次離譜,下莊燒鵝肉一定有被抽起,骨多個肉,搵啲雞髀擒住,下邊全部豬頭骨☹️ 賣得貴唔緊要,最緊要老實,生意先可以長做長有。
2022-07-23
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$100 (Dinner)
今餐家人生日諗住食好啲, 買燒鵝下莊, 回家一睇,以為眼花, 以為系例牌呀, 少左幾件肉, 完全無胸肉,只係得番D骨! 好惨! ! 細個女仔隻手,甘少肉俾甘大果盒呃人呀! 甘無良心的食店, 大家一定要小心查驗先好離開間舖!
燒鵝
2022-07-08