2025-02-25
之前聽講流浮山嘅皇庭海鮮酒家唔錯,所以星期日同屋企人興起就去左流浮山試下。📍首先,叫左個好似都話唔錯嘅燒鵝瀨粉,食後感覺就係正正常常,鵝肉唔算特別,但味道都幾穩定。📍接住嚟嘅鳳爪排骨飯,味道都係正常,鳳爪軟滑,排骨夠入味,飯又香同埋唔會太林又唔會太硬,整體嚟講都唔錯。📍大包係家人指明要食嘅,佢話而家好少見,入面竟然有隻鮑魚仔,雖然唔算特別驚喜,但食落都ok。📍鮮蝦菜苗餃就係一個小清新,蝦仁新鮮,食落口感幾好。📍最後,蛋煎糯米雞又係第一次見,食落都係煎蛋+糯米雞味😂總體嚟講,皇庭海鮮酒家嘅食物都係正常水準,可能我地唔識嗌(加上叫晒野食先見到原來仲有個大餐牌同午市海鮮餐牌…….太可惜😭),所以食咗嘅都係冇咩特別驚喜嘅正常野,但值得一讚係呢度都唔細(可能星期日午飯時間關係,都坐滿人,但等左5分鐘就有位)同埋有免費泊車,十分適合一家人揸車入來食吓野買下流浮山手信~
📍鮮蝦菜苗餃就係一個小清新,蝦仁新鮮,食落口感幾好。
📍最後,蛋煎糯米雞又係第一次見,食落都係煎蛋+糯米雞味😂