2015-07-29 1916 views
味道review!!!!!!!!特級牛肉眼肉眼排.据排就食得多.韓式烤肉食肉眼排你又食過未?一黎到.一係兩大塊足本肉眼排.當然都係由好好人既男侍應幫我地燒啦.我地本身中意食生D.所以就叫佢燒生D.估唔到佢擺左塊排落去唔夠廿秒就話OK.就剪開晒一舊舊.見到入面肉汁.真係流晒口水.呢隻牛真係唔使好似平時咁落黑椒汁.因為佢本身已經夠味.入口果下D肉汁多到差D流出黎.而且燒得岩岩好.不得不讚下男侍應既烤肉功夫.跟住就用返生菜同其他材料.包括泡菜同芽菜包黎食.雖然泡菜陣味幾辣.但都摭唔到舊肉眼排既牛肉味.火五花腩肉係一樣幾新鮮又特別既五花腩肉.首先佢係原條五花腩肉咁上.本身仲以為只係一舊舊咁上.點知佢成條黎.果陣仲唔知個用意係邊.上完之後.個男侍應就好親切咁主動過黎幫我地燒.佢一開始係條五花腩肉上面加酒.聽講係好易燃同微酒精既酒黎.就淋係條五花腩肉上面.再用火槍輕輕咁去燒下佢.令酒既香味滲入去條五花腩入面.我地已經流晒口水.跟住男侍應燒完之後.就擺上爐到再燒.最尾就用佢預備既剪刀同夾去剪開一舊舊.即刻忍唔住就起筷啦.首先緊係就咁食下個五花腩肉先.入口既時候有酒既味道.同五花腩肉既肥膏中和左.令肥
味道review!!!!!!!!

特級牛肉眼

火五花腩肉

係一樣幾新鮮又特別既五花腩肉.首先佢係原條五花腩肉咁上.本身仲以為只係一舊舊咁上.點知佢成條黎.果陣仲唔知個用意係邊.上完之後.個男侍應就好親切咁主動過黎幫我地燒.佢一開始係條五花腩肉上面加酒.聽講係好易燃同微酒精既酒黎.就淋係條五花腩肉上面.再用火槍輕輕咁去燒下佢.令酒既香味滲入去條五花腩入面.我地已經流晒口水.跟住男侍應燒完之後.就擺上爐到再燒.最尾就用佢預備既剪刀同夾去剪開一舊舊.即刻忍唔住就起筷啦.首先緊係就咁食下個五花腩肉先.入口既時候有酒既味道.同五花腩肉既肥膏中和左.令肥膏肥而不膩.正!跟住就試下加泡菜同醬汁包埋生菜食.又係另一番口味.生菜食落嗦嗦聲.泡菜又夠辣.而且醬汁味道唔會太濃搶左五花腩肉既味.簡直係Perfect match! (成個TVB廣告咁.蝦蝦蝦蝦蝦)

烤生豬皮
其實第一次係韓式燒肉到食豬皮.因為豬皮比我既感覺係街邊既小食.點擺上黎燒烤呢.但係食完之後我完全改觀.首先佢一上既時候.我仲以為佢上地錯左.因為個樣勁似豬大腸.點知係豬皮.跟住男侍應就好有耐性咁去教我地點燒豬皮.佢話呢隻豬皮就好易熟既.唔使燒咁耐.首先係要燒個皮先.燒到紅紅地啦.就燒入面.另外食既時候可以點一點佢地提供埋既豆粉.會更加好食.見住佢一路講一路燒.功夫十分純熟.話咁快就燒完.燒完既時候我仲以為係乳豬黎.因為佢同乳豬幾乎一樣.只不過近睇就發現佢最底果層唔係肉.係脂肪.首先就緊係試下先.本身以為會好肥好多油好膩.點知一樣都唔中.個口感好特別.又似啫喱.味道又鹹鹹地.勁新鮮.跟住就點一點豆粉食.點完之後簡直變左啫喱.有陣甜味出左黎.只不過係口感更加煙韌.必食推介!
2015-07-26
  • 特級牛肉眼
  • 火五花腩肉
  • 烤生豬皮
Topic名很長,哈哈哈!重點講下味道吧!特級牛肉眼扛以前不會在烤肉店點牛扒 但這次想試試這裡的肉眼跟西餐的有什麼不一樣,它的size比西餐的正常份量還要大,放到鐵板上烤也不會有很多油 脂肪跟肉的比較好均勻 不太肥膩也不太瘦 看著肉眼上面的雪花紋就知道這真的是prime,愈多雪花就代表愈貴(我想是吧哈哈) 由於我喜愛偏medium rare的 所以當血水正溢出來的時候 多數十秒就可以吃了 這是我比較特別的吃法 哈哈 這肉眼吃起來十分juicy很多汁 又不覺得膩 很鮮很嫩滑的感覺 我覺得很有新鮮感 因為可以自己控制熟度 喜歡肉眼的一定要試一下 !火五花腩肉固名思義 是真的有火的 但當然不那麼簡單。以前在外國住都吃過不少韓燒,portbelly都成為了我們每次必叫的項目。當韓國暖男服務員送上這碟火五花腩肉時,附上一瓶小小的瓶子,當著我們面前把瓶裡的液體平均地淋在五花腩肉上,在好奇心驅使下,問了服務員液體是什麼東西,他用普通話回應我說是酒,與此同時,服務生拿著火槍向著五花腩一噠,五花腩肉著火了,服務生說酒不是普通用來喝了啤酒,不然不會那麼容易燃起來,然後就看著他均勻地把五花腩外層燒了一會,他
Topic名很長,哈哈哈!
重點講下味道吧!

特級牛肉眼扛
火五花腩肉
固名思義 是真的有火的 但當然不那麼簡單。
以前在外國住都吃過不少韓燒,portbelly都成為了我們每次必叫的項目。當韓國暖男服務員送上這碟火五花腩肉時,附上一瓶小小的瓶子,當著我們面前把瓶裡的液體平均地淋在五花腩肉上,在好奇心驅使下,問了服務員液體是什麼東西,他用普通話回應我說是酒,與此同時,服務生拿著火槍向著五花腩一噠,五花腩肉著火了,服務生說酒不是普通用來喝了啤酒,不然不會那麼容易燃起來,然後就看著他均勻地把五花腩外層燒了一會,他說先燒一下肉質會扣在裡面,會好吃一點,說著說著,五花腩已經放到鐵板上,這時候已經看到外層差不多熟了,服務員幫我們整齊的剪好了一少塊,示意着我們可以開動了。口水已經差不多流光的我們,已經把一塊放到口裡,一咬下去,外層是比較脆的 可是裡面 居然是滿滿的肉汁 很可口很豐富的感覺 然後再拿一塊菜包著五花腩肉加上韓式辣醬 加上五花腩的肉汁十分足夠 一口食掉實在是太滿足了!
烤生豬皮
每次韓燒也會吃的必吃item 以前吃的時候都覺得很膩很罪惡感 哈哈不過就是覺得好吃。這次朋友都是超喜歡這個 所以也點了,端上來是一碟豬皮和一小盤豆粉。服務生過來幫我們燒,原來燒豬皮也有學問的,要先燒皮的位置,一放去鐵板 皮會開始縮小 等一會才反過來 燒脂肪那邊,豬皮最重要是皮要燒久一點點。燒好了就吃囉,好特別,不跟之前吃的一樣,這次的皮很爽口 整個口感不會覺得很重口味 又很軟很多汁 脂肪又不會覺得很膩!我一下子吃了很多塊 加上不同的醬汁有不同的效果 我終於可以吃豬皮而不覺得有罪惡感了 太好吃了這個實在!
Other Info. : 韓燒就係好有油煙,大家預左食完會成身味啦,不過特別之處是坐的鐵桶是可以放袋的。
2015-07-24
2015-07-22 1737 views
成班大細路去完科學館玩之後,揾住去對面尖東韓國街塭d 韓國燒肉試下(聽人講好好食,自己又未食過),所以按朋友推介入左一間韓燒試下,今次簡值令我想不繼覆桌。Help!! 太好食!!入得去原來清一色都系韓仔韓妹侍應生,開初以為要「松」來「松」去,原來韓仔韓妹侍應生識講中文(普通話),呼!吾使指手劃腳,佢地更會主動講解每項菜式既特別之處,好體貼啊,有d仲好靚仔靚女,心心眼。食物方面,重點推介餐牌入面個特牛肋骨肉,上餐個陣見到大大塊,我地又吾識剪,韓仔侍應生仲主動幫我地,特牛肋骨肉放上去煎兩煎,外面已經翠翠地,咬落去好juice,加上肉本身醃過,醃味小小甜的同幾討好,不會過份的膩口,再加上味醃得夠,味道可以充份注滿肉內,這樣灸出肉的水平自然不會太差,在肉質方面也算做蠻鬆化且滿有香味,放入口先糸表面翠,入面就入口即溶,衣滋棒!特別推介各位糸食既時候配上生菜,泡菜同醃物,簡直絕配,口感一流,有肉汁,又有清新感覺。生菜食完可以再叫,泡菜同醃物也是,免費喔!奸笑,gap gap gap!喜愛韓國燒肉既朋友非試不可!
喜愛韓國燒肉既朋友非試不可!
Other Info. : 個人覺得有D貴, 不過D質素都幾好, 係物超所值, 所以都OK!
2015-07-18
2015-07-14 1723 views
達人烤肉 #尖沙咀位於韓國街的達人烤肉都幾容易揾入面既燒烤爐裝修同bbq7080同新蒲麻的差不多!三間餐廳都有長筒型的抽氣筒!每台的椅子都可以放袋和衫,除了方便,也不用擔心掛住談天說地比人偷錢!同行者指餐廳有4Gwifi?! 不過我無證實,非常方便大家一邊玩手機一邊燒烤。六點半準時到達,人流不算多,餐廳既燒肉味吾太強烈!所以當晚食定韓燒,番到屋企件衫都無味!Nice <3達人烤肉的免費前菜方面:附近所有餐廳都係食韓國野既 一坐底每人:一碟甜甜地的洋蔥絲二人share:一碟辣泡菜和蒜頭 及 一碟甜芽菜👈可refill一碗生菜👈不可refill一次的芝士粟米👍👍👍👍不可refill一次的烤蛋👍👍👍不可refill評價:配菜十分新鮮,不會很"梅"。另外芝士粟米在外間少見,吃上口不會很膩,芝士黏黏,粟米爽口,很特別!至於烤蛋?!當然是perfect!!當要小心不要烤太久,7成熟最好口感!牛肉👍👍👍👍 (5分滿分)店員服務態度幾好阿非常主動幫我地燒豬肉😂我同同行者二人燒都無燒過只係開始個陣扮野影左張相 就無再掂過隻燒烤夾🙈每塊肉剪成一口size👉唯一不好是生菜不能refill評價:牛肉味
達人烤肉 #尖沙咀

一碟辣泡菜和蒜頭 及 一碟甜芽菜👈可refill
一碗生菜👈不可refill
一次的芝士粟米👍👍👍👍不可refill
一次的烤蛋👍👍👍不可refill
牛肉👍👍👍👍 (5分滿分)
店員服務態度幾好阿
非常主動幫我地燒豬肉😂
我同同行者二人燒都無燒過
只係開始個陣扮野影左張相 就無再掂過隻燒烤夾🙈
每塊肉剪成一口size
👉唯一不好是生菜不能refill
評價:牛肉味十分香濃,燒的時候就看到滿滿肉汁,吃下口時真的十分juicy!最重要沒有"so"味!也提提大家,不要燒太熟,5-7成剛剛好!這才juicy,這才不"un"!
火燄燒烤豬肉四重奏👍👍👍(5分滿分)
視覺效果一流💕
首先 第一碟肉
左一 先加油落豬肉上面
右一 再拎火🔫槍燒豬肉
左二 嘩*O*馬上著火~~~
右二 再放落鐵道上燒至熟透
評價:豬肉是半肥瘦的,燒的時候滿滿油的噴出來,很吸引,建議大家先換鑊才燒這個,這樣豬就不會燶燶黑黑的,吃上口很香口惹味,不會很肥膩,這個雖然肥,但夾生菜配辣醬吃是一流的!
如果當時比我拎火槍噴火燒豬肉會更開心^_^哈哈
燒烤爐的火很大 很快便燒熟所有食物
對於肚餓的我 值得一讚
2015-07-02
2015-06-30 1965 views
這裡有很特別的火焰酒燒五花腩. 這碟肉送到桌時, 店員沾一點酒就幫我們把肉放上爐上燒. 火光紅紅, 姊有趣的. 咬下去的時候有一點點的酒香, 外層是比較脆的, 裡面是滿滿的肉汁, 很可口很豐富的感覺, 然後再拿一塊菜包著五花腩肉加上韓式辣醬, 加上五花腩的肉汁十分正! 肉質鮮嫩野味.燒豬皮, 每一次吃韓燒都必定要點的. 這裡的已剪好一條條, 可以直接放上爐燒, 店家很貼心. 當然燒到咁上下, 自己都要再剪一剪. 豬皮很有骨膠原的感覺. 聽說多吃很皮膚好! 味道呢! 點左那些粉狀配料, 味道不錯哦!這大片足本肉眼排. 其實不用燒太久, 店家話30秒左右就OK. 剪開後, 見到入面很多肉汁. 韓燒最好之處曷可以原汁原味, 不用sauce. 因為佢本身已經夠牛味, 入口時肉汁多到差點流出黎.
2015-06-26 2001 views
今晚11點半先去食飯...gathering 約咁晏都係第一次...因為太晏關係, 唔洗等位!!! yeah!!!今次一行10人去食~~~點左兩個set, (只係記得其中1個set: 有五花腩, 牛助骨肉, 牛肉眼, 特級牛肋骨, 大蝦)另外點左2份雞胸肉~~再加左D海鮮, 豬皮.呢到除左有爐邊蛋, 仲有特別的芝士粟米!!! 出面少見! 味道好正, 因為有粟米溝輕左, D芝士唔會好"漏"!當然其他例牌的泡菜, 辣醬, 海鹽, 芽菜唔少得啦! 呢到都有埋裝滿洋蔥底的碗!! 方便每啖肉都可以連埋黎食!除左set的五花腩, 我地仲點左個紅酒五花腩!! 店員會幫手燒, 個五花豬因為沾左酒的關係, 會噴火的!!!食落唔會好重紅酒味, 但係同一般五花腩比, 香口好多!!! 其他牛肉肉品都好香牛肉味, 唔會"淡某某"...另外要提提佢個護心肉, 好有豬酥味! (當然係香同好味果隻!) 第一下聞到以為怪怪地, 食落好香豬肉味! 推介!!!另外提提大家, 食到咁上下, 見到個鑊燶燶地, 記得叫店員換鑊!!!

因為太晏關係, 唔洗等位!!! yeah!!!

另外點左2份雞胸肉~~再加左D海鮮, 豬皮.

芝士粟米

食落唔會好重紅酒味, 但係同一般五花腩比, 香口好多!!!
五花腩
火燒五花腩
其他牛肉肉品都好香牛肉味, 唔會"淡某某"...

推介!!!

2015-06-20
芝士粟米
五花腩
火燒五花腩
  • 酒燒五花腩
  • 護心肉
2015-04-24 3544 views
成班女人掛住韓國,一齊食韓燒應該好多女仔都係咁一坐低,大家既話題就變成吃,買,玩但都離不開...想放假,想去旅行,想買野店內好多食客,服務生都有韓國人,令感覺更濃服務也不錯,服務生會四周行來行去,要搵他們一D都不難,而且服務態度都幾好食物方面,前菜同韓國比當然少了一點,但總有幾小碟在台面雖然怕肥,但都難不開燒豬肉同牛肉為主豬肉要燒耐一些,所以先醫肚吃牛,牛肉燒完後比平時食既牛老一D,可以係不懂控制個火,一係未熟一係就太老。但這不是台既問題,係我地不懂吧而豬肉有片同五花腩,燒得耐一點,結果五花腩燒完後因為油少了而剛剛好,而片就有點硬了間中食真係幾開心呢
成班女人掛住韓國,一齊食韓燒
應該好多女仔都係咁
一坐低,大家既話題就變成吃,買,玩
但都離不開...想放假,想去旅行,想買野

店內好多食客,服務生都有韓國人,令感覺更濃

食物方面,前菜同韓國比當然少了一點,但總有幾小碟在台面
雖然怕肥,但都難不開燒豬肉同牛肉為主

間中食真係幾開心呢
2015-04-10
2015-03-30 3954 views
見到openeice咁多正面食評,緊係要去湊下熱鬧啦一去到,我朋友就熱到傻左好似無冷氣咁佢地好快手地上左啲小菜同醬料仲有啲圍爐蛋呀芝士粟米同洋蔥蒜咁我地叫左個套餐同兩杯啤酒啲野食好快黎到,個樣係勁靚,心諗實無死仲有個哥哥仔好好心機同我地燒點知,一食落口,啲牛係無味同un,咬到牙較痛我初頭以為熟得滯,但望落去仲紅紅地好啦,算,食個紅酒五花楠,五花楠難食極有限點知,都真係無味架可以,無肉味無紅酒味最好食係個圍爐蛋囉!
見到openeice咁多正面食評,緊係要去湊下熱鬧啦
一去到,我朋友就熱到傻左
好似無冷氣咁
佢地好快手地上左啲小菜同醬料
仲有啲圍爐蛋呀芝士粟米同洋蔥蒜
咁我地叫左個套餐同兩杯啤酒
啲野食好快黎到,個樣係勁靚,心諗實無死
仲有個哥哥仔好好心機同我地燒
點知,一食落口,啲牛係無味同un,咬到牙較痛
我初頭以為熟得滯,但望落去仲紅紅地
好啦,算,食個紅酒五花楠,五花楠難食極有限
點知,都真係無味架可以,無肉味無紅酒味
最好食係個圍爐蛋囉!

2015-03-28
$430 (Dinner)
2015-03-12 4601 views
This is the first time to have Dalin BBQ! After trying those all-you-can-eat Korean BBQ,I swear I won't have them ever again.But as it's my friend's bday, we went to Dalin.We have ordered the LA Short Rib. I've never ecpexted it to be such juicy and flavorful,and I think I'm kinda addicted to it.The Rib is always my favorite part when having beef,and the waitress helped us cooked it to golden light brown,and it tastes fantastic!!!!!!!!We have also ordered some ox tongue and thin slices beef.It i

It is just so authentic (..I guess haha)

My tummy is so full of great food tonight
Hopefully will come again soon
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
平時都已經好鐘意食韓國BBQ, 今次黎左dalin,鋪面無咩特別,入面就佈置得好有韓國Feel,搞到我都心郁郁好想去韓國走返轉!今次食左個火五花腩肉,我估都應該算係達人既招牌菜黎!侍應生上菜嗰時,用左一款酒去浸住啲五花腩,已經出緊煙咁!之後佢幫我地點火,一點完就燒到hum hum聲,好壯觀!過左陣先擺去鐵板度烤。咬落好鬼多汁,啲汁一爆出黎嗰下真係好正!個人認為呢個五花腩認真好食!侍應生服務態度都幾好,又幫我地燒埋,唔錯呀下!
平時都已經好鐘意食韓國BBQ, 今次黎左dalin,
鋪面無咩特別,入面就佈置得好有韓國Feel,
搞到我都心郁郁好想去韓國走返轉!

今次食左個火五花腩肉,
我估都應該算係達人既招牌菜黎!
侍應生上菜嗰時,用左一款酒去浸住啲五花腩,
已經出緊煙咁!
之後佢幫我地點火,一點完就燒到hum hum聲,
好壯觀!過左陣先擺去鐵板度烤。
咬落好鬼多汁,啲汁一爆出黎嗰下真係好正!
個人認為呢個五花腩認真好食!

侍應生服務態度都幾好,又幫我地燒埋,
唔錯呀下!
2015-03-11 3450 views
相約朋友放工後到烤肉店吃晚飯,7:00pm到達達人烤肉已經有接近5成客人,韓國侍應安排我們坐靠近廚房的位置,但飯桌就在人來人往的通道旁實在不太喜歡,當時又不是全場客滿,所以我選擇坐入一枱,寧願與汽水櫃為鄰也好過經常有待應、客人在身旁走過.剛坐下,侍應反應快速地放下醬料,醃菜以及香辣的炒年糕.香辣炒年糕年糕熱辣辣的,甜中帶少少辣,配上煙韌的年糕,是一道很好的開胃菜.爐邊烤蛋熱辣辣的,不過沒甚味道,就是烤蛋lor. 芝士粟米要早點開始吃,要不然烤得太耐,乾硬了就不好吃la.我們選了三款烤肉共享,包括五花腩肉 $120/ 150g、特牛肋骨肉 $200 & 烤生豬皮 $100 / 150g.五花腩肉侍應替我們烤五花腩,先用火槍燃點五花腩,立時火光紅紅,很大火的,連鄰枱的客人都望過來了. 侍應把五花腩烤熟後,就把它煎成一小塊的,方便我們進食. 由於燒烤時把肥油也迫出來了,入口五花腩不算肥,肉質也嫩滑. 但由於我們傾得太久,任由烤肉在爐中烤着,以致後來吃到的都很乾硬,烤熟時有必要快吃!!特牛肋骨肉這款牛肋骨肉店員也可代燒的,與韓國店員以國語來溝通真有趣,本來以英語溝通但看來他們的英語水平也一般,

剛坐下,侍應反應快速地放下醬料,醃菜以及香辣的炒年糕.
香辣炒年糕

五花腩肉
特牛肋骨肉
這款牛肋骨肉店員也可代燒的,與韓國店員以國語來溝通真有趣,本來以英語溝通但看來他們的英語水平也一般,說快一點就已經聽不明了,想不到channel一轉,與國語來對話反而更好,雖然我的國語也不是很好,但曾在國內生活過一段時間,我想我的國語比英語來得流利一點,至少我們傾通沒有出現問題呢!

聽店員說牛肋骨肉要燒大約5-7mins,燒好後也把肉剪成一塊塊的,還叫我們要快點吃,牛肉還是嫩一點來得好吃,沾上醬汁再包上生菜,清爽得來也不會過份熱氣,追加生菜要另付$10.
烤生豬皮
這款烤生豬皮是我自己燒的,不過我實在不是熟手技工,加上豬皮太韌,以剪刀也剪不斷,侍應見到也主動過來代勞,只見她把豬皮見後烤熟再剪成小塊的,由於豬皮較肥膩,建議我們可與黃豆粉同吃,入口有不同感覺的.

這是我人生中第一次吃烤豬皮,吃廣式燒肉連皮不計算在內la. 豬皮入口很爽口,味道很特別,實在不能叫好吃,但想試新奇食物則可以一試. 其實沾上黃豆粉後,已經蓋過豬皮的味,有如吃黃豆粉般,如果曾吃過muji出的黃豆條,你會明白這是甚麼味道的!
蜜桃茶
入口酸酸甜甜,吃烤用怎可以少得喝冷飲呢!

韓國店員服務是不錯的,見到客人烤肉時狼狽的樣子,也會主動過來替我燒烤,是值得欣賞的; 不過店內抽風設施實在不行,一進店已經嗅到強勁燒烤味,到客滿時,全店都煙霧瀰漫,我們的衣服都沾滿燒烤的味道,加上播放的音樂節奏強勁且聲量太高,實在不宜於這裡與友人閒談,所以我們離店後另覓地方吃甜點,給我發現了尖沙咀一間味道出色且人不多的甜品店,讓我們hea足個幾鐘,太幸褔了.

2015-03-09
$230 (Dinner)
2015-03-10 2964 views
韓國燒肉可以說是瘋魔全港,明明韓燒餐廳開得滿街都是,可是很多都排著長龍喔訂位爆滿喔,就知道香港人對於這方面的需求有多大了吧!這次朋友帶我來吃的這間達人,店面也蠻大的,雖然用餐時間只有90分鐘,可是還是坐滿客人。一坐下就可以把自己的外套啊袋子啊都放到椅子裡,現在有很多韓燒餐廳都有這種服務喔,不厭其煩的要說這樣不但可以減少擔心被偷東西的煩惱,而且外套上也不會在離開的時候一陣韓燒味,最重要的是如果想一班朋友聊天可以大家都把手機放在袋子裡,那就不會有人做低頭一族喔。侍應首先把粟米跟蛋汁放在燒爐的兩側,這是我第一次見的,不知道要用來做什麼,原來是等燒爐熱了以後就可以有很好吃的粟米跟蒸蛋,真的很可愛的設計喔!侍應送上年糕,辣的程度剛剛好,而且很彈牙,用來作開胃菜最棒。我跟朋友叫了一枝米酒,米酒味道淡淡的,很容易入口,不會太猛的酒精味,邊吃韓燒邊喝韓國的米酒是人生一大樂事之一耶,就好像邊吃邊清新口腔的熱氣一樣,乾杯!跟朋友兩個女生卻吃了一個套餐,不但有牛肉,薄切豬肉,豬心肉和豬皮。也吃太多了吧?可能是因為侍應太忙所以主要是我們兩個在燒,可是還蠻容易控制的。我比較喜歡吃牛肉因為肉質鮮嫩之外,牛味很香,

我比較喜歡吃牛肉因為肉質鮮嫩之外,牛味很香,肉汁都溢出來了,而且是完全不用醬汁的喔。豬肉比較軟,可是包著生菜吃的話也比較健康,消除掉過多的油膩感。唯一不太喜歡的是豬皮,之前有在別的地方吃過的豬皮還蠻好吃的,這裡的很厚可是味道方面真的欠奉,有一點不知道在吃什麼的感覺(笑)。

總括而言我覺得這裡的食物質素蠻高的,價錢也可以接受,果然是稱得上達人的等級喔!
2015-03-05
春天雖然已經悄悄降臨,但微涼的天氣絕對無阻到韓國餐廳吃韓式烤肉的心情。一直以來,韓國人都視吃韓式烤肉為節慶的慶祝節目,在生日、紀念日時到韓式烤肉店大吃大喝一番。時至今天,韓國國力富裕起上來,到烤肉店則變得平常多了。位於尖沙咀柯士甸路的達人烤肉,把韓國的「路邊市場」烤肉店概念帶到香港。所以當你步入餐廳時,有到過東大門廣藏市場的你,可能會感到有點熟悉。尤其當你坐下後,侍應會為你即時送上一份熱騰騰又香辣的地道韓式炒年糕以作歡迎。是次試了三款肉類,分別是特牛筋骨肉、竹筒紅酒五腩及達人護心肉。特牛筋骨肉是連著筋骨的牛肉。把肉放到爐上燒,然後每一吋一吋的剪開,顏色變得金黃時便代表熟透可吃。牛筋骨肉肉味濃郁帶爽滑口感,十分不錯。竹筒紅酒五腩用竹筒盛載著約12cm長的五花腩肉。五花腩肉用紅酒浸製過,所以表面呈微紅色。據說紅酒能夠把肉類中的不好味道清除,把肉類的原香味帶出來。餐廳先把五花腩切成約8mm厚,你可以把五花腩一圈地烤熟側面,再剪開烤熟表面。熟透後,五花腩的脂肪變得爽脆,肉味甘香,加上洋蔥同吃,惹味之餘也可以令膩感減低。來一杯啤酒,爽呀!招牌的達人護心肉是經特製醬汁醃製的豬護心肉。護心肉是豬横隔

特牛筋骨肉是連著筋骨的牛肉。
竹筒紅酒五腩用竹筒盛載著約12cm長的五花腩肉。
五花腩肉用紅酒浸製過,所以表面呈微紅色。
招牌的達人護心肉是經特製醬汁醃製的豬護心肉。
護心肉是豬横隔膜至腩肉位置的肉,每頭豬的護心肉部分因對比起牛相同部分的牛小排(Skirt Steak)來得細小,所以不少嘴饞的人都會愛吃。達人護心肉用甜醬油醃製,烤過後帶點甜味,肉質帶點嚼勁但豬肉味香濃!
達人烤肉的環境絕對是喜歡到韓國旅遊的Couple的用餐好地方,可以來感受一下廣藏市場的氣氛喔!
2015-02-22 3214 views
達人烤肉睇雜誌見到有介紹,即日就同男友去試下!去到見到好多人,排隊排左半個鐘倒,就入去啦!環境好有韓國烤肉店既感覺,有部分侍應應該係韓國人,整體環境氣氛都整潔又熱鬧。食物唔錯,尤其係五花腩,因為唔係薄切,係一整舊上,感覺抵食又滿足,我地仲叫左牛肋肉同埋牛五花,牛肋肉都幾惹味!上:五花腩下:牛肋肉個人鐘意食五花腩,脂肪有入口溶化,配生菜同埋烤過既蒜片,點一點豆瓣醬,正!總括來說,環境似足韓國烤肉店,食物質素亦高,係唔錯既!

達人烤肉
睇雜誌見到有介紹,即日就同男友去試下!
上:五花腩
下:牛肋肉

總括來說,環境似足韓國烤肉店,食物質素亦高,係唔錯既!
$150 (Dinner)
2015-02-15 2897 views
寫文之前心大心細, 因為係第二次來, 我又唔多鍾意同一間店寫2次食評. 但想一想, 唔同時段或許有唔同感覺可以同大家分享.上次來已經是8月了, 今次天氣不熱, 坐得舒服些.再次要護心肉,牛肋肉, 始終都係護心肉勝一籌, 軟滑,有肉味今次試五花腩, 有點肥, 但好香呢, 為膽固醇加油.下次要試火五花腩肉當然仲有蛋漿及芝士粟米啦, 我喜愛的.最後, 冷麵清清味覺, 但麵質差了, 可能煮得久了. 依然是不夠凍..

上次來已經是8月了, 今次天氣不熱, 坐得舒服些.

今次試五花腩, 有點肥, 但好香呢, 為膽固醇加油.
下次要試火五花腩肉

當然仲有蛋漿及芝士粟米啦, 我喜愛的.

Other Info. : 服務差了, 只有一位外籍員工繼續笑面迎人. 抽煙始終一般
2014-12-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)