2023-12-13 62 views
同朋友想聚下,呢間The Parking Coffee & Food環境清幽,古典休閑風,靜靜地岩晒朋友傾計。🤡龍蝦汁海鮮意粉意粉餡料豐富,有鮮蝦,魷魚,蜆肉,全部海鮮都好新鮮,鮮味十足,肉質爽甜,意粉充滿龍蝦味,仲病啲芝士香,味道香濃呀!👻經典卡邦尼意粉意粉充滿煎香既煙肉,煙肉好脆,啲油香滲晒落意粉,生蛋黃又濃蛋香,撈埋一齊意粉稠稠地,但口感更豐富,又有芝士忌廉香,經典卡邦尼意粉既口味!🤠靜岡抹茶豆漿豆漿好足料,濃濃豆香,豆味香濃,濃稠既豆漿加上微微苦澀既靜岡抹茶,有豆味之餘又有茶香,凍凍地幾好飲!👹黑芝麻豆漿黑芝麻豆漿味道更配合,好似食緊黑芝麻豆腐花咁,豆漿好濃好滑,加上芝麻獨有既香味,清香撲鼻,質地稠身易入口,口感細滑!
🤡龍蝦汁海鮮意粉
👻經典卡邦尼意粉

🤠靜岡抹茶豆漿

👹黑芝麻豆漿
📍觀塘樓上木系餐廳‼️• 綿密芋泥多士🤩 -- The Parking🍞·#pigfoodiexhk_觀塘#pigfoodiexhk_台灣菜=========================The Parking前身係位於長沙灣嘅幸子茶屋~最近佢哋喺觀塘開咗堂食店,環境仲大咗好多😆餐廳以木系為主,感覺休閒舒適🥰------------------------------2人套餐$338前菜⭐️清新紅柚沙律 (4.1/5)沙律菜新鮮,紅柚juicy~加埋沙律醋好開胃😆👍·小食⭐️炸番薯條 (4.2/5)⭐️芋心地瓜球 (4.1/5)兩款都炸得好香口,外脆內軟,蕃薯飽滿好香甜😍·主食⭐️芋泥肉鬆蛋吐司 (4.4/5)必試嘅toast!!芋泥份量慷慨,芋味重又唔會太甜,口感都好綿密!加埋肉鬆鹹甜交錯好好味🤩·⭐️九層塔青醬雞肉意粉 (4.5/5)青醬加上芝士鹹香十足,味道濃郁😋意粉份量多,煙韌彈牙,雞肉都好腍身呢🥰·飲品⭐️抹茶紅豆鮮奶 (4/5)抹茶帶回甘,加埋紅豆呢個配搭無得輸😝·⭐️芋泥豆漿 (4.3/5)芋泥份量多,幾乎啖啖都有😋配豆漿就無配牛奶咁飽,輕盈啲👍•⭐️草莓抹茶冰 (4/5)好大份嘅刨冰😬
#pigfoodiexhk_觀塘
#pigfoodiexhk_台灣菜
=========================
2人套餐$338

前菜

⭐️清新紅柚沙律 (4.1/5)

沙律菜新鮮,紅柚juicy~加埋沙律醋好開胃😆👍
小食

⭐️炸番薯條 (4.2/5)
⭐️芋心地瓜球 (4.1/5)

兩款都炸得好香口,外脆內軟,蕃薯飽滿好香甜😍
主食

⭐️芋泥肉鬆蛋吐司 (4.4/5)

⭐️九層塔青醬雞肉意粉 (4.5/5)

飲品

⭐️抹茶紅豆鮮奶 (4/5)

抹茶帶回甘,加埋紅豆呢個配搭無得輸😝
⭐️芋泥豆漿 (4.3/5)

芋泥份量多,幾乎啖啖都有😋配豆漿就無配牛奶咁飽,輕盈啲👍

⭐️草莓抹茶冰 (4/5)

好大份嘅刨冰😬草莓香甜、抹茶帶回甘👍
整體嚟講食物唔錯,份量大份食完好飽🤣餐廳環境闊落,坐得舒服,店員態度都好友善👍幾啱同朋友嚟靜靜哋傾偈🥰
賣相:3.8/5
味道:4.3/5
性價比:3.5/5
推介度:3.8/5
店舖資料
名稱:The Parking Coffee & Food @the.parking.hk
地址:觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1號舖
前往方法:觀塘站B2出口
呢間餐廳行既係古雅風格,亦係休閑森系風,種滿植物,用上馬賽克𥦬戶,岩晒打卡。💚九層塔青醬雞肉意粉💚意粉充滿青醬既香味,好咸香,香華既香味好清新,雞肉本身用九層塔炒香佐,炒得好惹味,雞肉品會好韌好難咬,反而好入味,九層塔既香味更提升雞肉既味,成碟意粉都好香!💛薯條 💛薯條新鮮熱辣咁炸起,炸得好香脆,一啲都唔會油膩,點明太子醬就好咸香,充滿明太子既濃香, 點茄汁就酸酸地好開胃,一絕既小食呀!🧡Latte🧡咖啡既拉花好靚,三分之一既濃縮咖啡加三分之二既鮮奶,咖啡同牛奶比例岩岩好,咖啡香同奶香岩岩好,再加上奶泡,香濃香醇!
💚九層塔青醬雞肉意粉💚
💛薯條 💛
🧡Latte🧡
2023-12-12 30 views
⭐️明太子鮮魷意粉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢度既價錢方面都好公道合理✨又唔係偏貴✨但不論賣相同味道方面都有水準✨無諗過呢一碟意粉既份量咁多✨上面有好厚既紫菜✨旁邊都灑滿明太子✨令到成個意粉都好好食✨食完會愛上⭐️豆乳豆花配芋圓⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️鐘情於豆腐花既✨就唔好錯過✨豆腐花本身好滑✨好有豆味✨再有芋圓既彈牙口感✨兩種加埋一齊✨好食值得推介⭐️花生醬炸雞腿排漢堡、薯條、沙律⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢個菜式正到飛起✨沙律菜好大份✨每一塊菜都好大✨另外暑條都好有重量✨未見過咁粗既暑條✨原來咁樣仲好食✨最有趣係漢堡好好食✨以花生醬黎做漢堡✨仲有塊芝士添✨而佢既雞腿真係好惹味✨脆卜卜勁鮮味✨果然無介紹錯之前有朋友講呢度好多野食✨同埋都好特別✨以西餐既菜式又有台灣既菜式✨都幾有新鮮感✨而呢度都好企理舒服✨朋友話啲野好好食✨前幾日阿媽生日就一齊黎食啦✨
⭐️明太子鮮魷意粉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
⭐️豆乳豆花配芋圓⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
⭐️花生醬炸雞腿排漢堡、薯條、沙律⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-12-12 21 views
最近跟先生去開觀塘探屋企人,印象中同事介紹過有間CAFE的甜品很不錯,所以特登去試下。我們點了兩個甜品同兩杯飲品,分別是:📮芒果楊枝甘露配芋圓,口感豐富。芒果好多,好鮮甜,楊枝甘露口感好滑,芋圓好好咬口,酸酸甜甜,好惹味,好享受。📮芒果芋圓豆花,賣相吸引。 豆花口感滑嫩,味道清爽,配埋入口即融大大塊茫果,口感層次豐富重。📮芒果綠茶,清新怡人。飲品有芒果的甜香加上綠茶的微苦相互平衡,令人回味的口感和味覺享受。📮白桃綠茶,非常滿意。白桃加綠茶是絕杯,飲品有清新的香氣和水果的香氣,炎炎夏日中享受到涼爽的飲品,確實不錯。
2023-12-11 48 views
我最近去了「The Parking Coffee&Food」,品嚐了佢地的經典卡邦尼意粉,紅柚氣泡咖啡,芋頭麻糬冰以及九層塔青醬雞肉意粉。以下是我對這些菜式的好評與意見:💖首先,介紹一下經典卡邦尼意粉,這個意粉以濃郁的奶油醬汁為基底,味道豐富而濃郁。意粉的口感剛好,彈牙而又不會太軟,每一啖都充滿卡邦尼的味道,讓我回味無窮既菜式💟💟💟💖紅柚氣泡咖啡,呢杯飲品非常清新,結合了柚子的酸甜同埋咖啡的香味,口感好獨特,再有氣泡增加一份有趣口感,飲起上來心情都會好放鬆,係一杯休閒既飲料💟💟💟💖芋頭麻糬冰係可以值得一食,呢款甜品以綿密的芋頭麻糬冰,Q彈口感,芋頭香氣四散,四季都一樣適合既甜品💟💟💟💖九層塔青醬雞肉意粉呢道菜令人感覺好新鮮,九層塔青醬十分香,以主要既味道來做出這道意粉,有健康同清新的感覺,係一個健康菜式的選擇💟💟💟
2023-12-11 26 views
原來觀塘新開咗一間主打台式輕食嘅Cafe,作為台灣fans嘅我,點可以唔試呢🫶🏻店員推薦咗🥪芋泥肉鬆蛋吐司同🍔 花生醬炸雞腿排漢堡,每份吐司同漢堡都附送薯條同沙律,薯條係我最鍾意嘅粗薯,好控食👍🏻🥪芋泥肉鬆蛋吐司好大份,芋泥好軟糯,流心蛋蛋黃好濕潤,成件三文治食起嚟唔會乾淨淨✨🍔我真係好愛花生醬炸雞腿排漢堡!佢真係特別好味又特別!首先,食落去嘅時候,你可以感受到那香脆的外皮,入口即化。啲雞腿排肉質彈牙多汁,每啖都好滋味!而加入咗花生醬嘅汁更係令味道升華,帶出一種獨特嘅風味。花生醬同雞腿排嘅完美結合簡直令人癡迷!另外,嚴選嘅漢堡包更加令呢款漢堡更上一層樓!漢堡包係鬆軟香口,但又夠香脆,令啲口感更加豐富。而且漢堡包係厚實咁嘅,好飽肚!食埋個薯條,加埋啲醬汁,真係開心到不得了!正面評價?有一堆啊!首先,啲材料新鮮,口感爽脆。造型漂亮,食落好犀利。漢堡店嘅服務都好好,既快捷又友善。價錢更係物超所值,食到嗨嗨!整體而言,呢款花生醬炸雞腿排漢堡真係好出色,無論係外觀、味道定係服務,都給人一種滿足同開心嘅感覺!總括而言,花生醬炸雞腿排漢堡係一個香脆多汁、美味豐盛、令人愉悅嘅漢堡!不論你係花生醬或者炸
總括而言,花生醬炸雞腿排漢堡係一個香脆多汁、美味豐盛、令人愉悅嘅漢堡!不論你係花生醬或者炸雞腿排嘅愛好者,都一定會被呢款食物迷住。如果你有機會試下呢個絕妙組合,一定要嚟一試!你絕對唔會後悔架!😋🍔👍👌😁😊😉

俾依個🟡芋心地瓜球深深吸引到,芋頭加地瓜非常香甜,鬆脆嘅外層包住軟淋淋嘅內涵,口感好正👏🏻
2023-12-09 46 views
觀塘每隔一陣子就有新餐廳啊最近則有置身工廈中的   ᴘᴀʀᴋɪɴɢ ᴄᴏғғᴇᴇ 進駐跟 ᴄᴏʙʙᴇʀ ɴᴏᴏᴅʟᴇs 同層ᴘᴀʀᴋɪɴɢ ᴄᴏғғᴇᴇ 則是在樓梯通道位置地方有點隱世 一不留神就很容易錯過了裡面面積很大 寬敞空間放著一整排用餐桌椅感覺午餐高峰時間應該座無虛席ᴘᴀʀᴋɪɴɢ ᴄᴏғғᴇᴇ 由之前長沙灣幸子茶屋班底打造到觀塘開餐廳後亦有保留舊有台式餐點像是招牌芋泥三文治  台式芋圓甜品等另外也新增了意粉/飯跟小食 選擇蠻多元𓋪 芋泥肉鬆蛋吐司 每份吐司/漢堡都配薯條跟沙律 份量豐富招牌芋泥採用大甲/高樹芋頭 每天新鮮製造不難吃出當中綿密帶微甜的質感配上流心半熟蛋跟肉鬆 口感極其豐富要是肉鬆更鹹香的話整體定必更惹味  𓋪 蒜香辣椒蚵仔意粉飯/意粉當中約一半都加入了台式元素像是肉燥飯或是以蚵仔作配料 大膽的ғᴜsɪᴏɴ想法辣椒蚵仔意粉分成三種辣度我們點的中辣 沒有嗆喉或麻辣的刺激 較為惹味 蚵仔份量很多 都很鮮味 ᴊᴜɪᴄʏ 𓋪 芋泥椰汁西米露配芋圓眾多甜品中選了西米露 集齊了很愛的芋泥跟芋圓ǫ彈芋圓配椰香西米露本已是天作之合西米露底下原來還有香甜芋頭粒增加口感整個很加分 𓐎
觀塘每隔一陣子就有新餐廳啊

眾多甜品中選了西米露 集齊了很愛的芋泥跟芋圓
ǫ彈芋圓配椰香西米露本已是天作之合
西米露底下原來還有香甜芋頭粒增加口感
整個很加分

𓐎 芋泥鮮奶 (冰)
杯底鋪一層芋泥 上面倒上鮮奶 淺淺一抹紫配白
用吸管同時感受濃郁奶味跟滑順芋泥餡

主角芋泥真的質素很高 甜而不膩是加分位
聽說平日午餐會有半價加配飲品跟免加一優惠
感覺在觀塘上班的人兒都可以去嘗鮮
2023-11-16
$150 (Dinner)
2023-12-08 51 views
今日同大家去試一間隱世台式Cafe小店。呢度位置係the wave 再行入少少,店內裝修都幾靚,而且空間感十足,坐得舒服。呢度主打芋泥甜品同吐司,而芋頭都係採用台灣大甲同高樹芋頭,夠哂香濃👍🏻。今次我就叫左呢一款「芋泥肉鬆蛋吐司」。係麵包中間放隻太陽蛋🍳,一大球芋泥同肉鬆。芋泥口感綿密,因為入面保留左D芋頭粒,食落都有D口感👍🏻,配埋肉鬆食落幾鹹香。可惜上菜時蛋黃漏汁,所以口感有點乾😯。同埋吐司可以再烘一烘會更香。呢個餐都有薯條同沙律🥗菜,一D都唔馬虎😂。朋友叫左呢一款「蟹肉蟹籽明太子意粉」,味道都唔錯👍🏻,食落口感creamy。蟹肉蟹籽份量都唔少。明太子又唔會過鹹,味道柔和,唔會太濃烈👌🏻。難得嚟台式Cafe,一定要試埋碗手作甜品。我地揀左呢一碗「三色芋圓仙草凍」,上面除左有一大球新鮮芋泥,旁邊放左紅豆同芋圓,芋圓幾大粒,口感煙韌彈牙,仲帶點芋頭香氣。下面放左仙草凍,口感較彈牙,配埋糖漿,食落甜蜜蜜🥰。整體感覺都唔錯👍🏻,芋泥幾香幾有口感,意粉同仙草凍都OK,大家經過觀塘都不妨一試~

芋泥肉鬆蛋吐司
蟹肉蟹籽明太子意粉
三色芋圓仙草凍
芋泥肉鬆蛋吐司
蟹肉蟹籽明太子意粉
三色芋圓仙草凍
2023-12-08 24 views
平時我都好鍾意食🌟經典卡邦尼意粉,聽朋友介紹話呢間餐廳嘅卡邦尼幾出色,見佢聽我誠意推介就一於嚟試吓水準!估唔到呢到嘅卡邦尼意粉真係幾好食,佢嘅味道真係好經典傳統,醬汁嘅濃稠度啱啱好,令到所有意粉都吸收到醬汁嘅味道,平時我食到一半就會覺得飽飽濟濟,但出奇地佢呢到又冇呢種感覺,醬汁唔會太膩!咁啱呢排好想飲下啲甜嘢,叫左杯意大利可可鮮奶,上面嘅慕絲好soft,而且佢有好香嘅朱古力味道,朱古力唔算好甜,甜味反而係來自鮮奶,所以感覺上唔會甜到死甜嗰啲,幾鍾意呢一種味道!
2023-12-08 37 views
係附近有嘢要做但成日都未食嘢就隨便揾咗間餐廳入去食飯點知我同同事都覺得質素都頗好😻加上我地一致認為都好舒服😌下次有機會可以帶埋老公一齊食飯✌🏻三個人就每人叫咗一份主食再share一齊食💋叫咗一個意粉係九層塔青醬雞肉意粉🍝個人本身麻麻青醬但同事都話好好食而且九層塔味唔會好濃💚講真我想食龍蝦汁意粉)講返真題仲叫咗芋泥牛奶麻糬吐司附送薯條及沙律同花生醬炸雞腿排漢堡附送薯條及沙律,兩個都有沙律同薯條附送🥗🍟兩個包類都不錯👌🏻我鐘意食漢堡多啲😚
2023-12-05 52 views
一直都好鍾意去Cafe食嘢,今日特登嚟到呢間Cafe試吓佢嘅海鮮意粉,芋泥同埋嘢飲。果然冇令我失望。另外有一個好開心同enjoy嘅下晝。hehe🥰🥰🍝龍蝦汁海鮮意粉係呢間Cafe嘅招牌菜之一。意粉口感彈牙,搭配濃郁的龍蝦汁,海鮮成分鮮甜多汁。每一啖都能品嚐到龍蝦汁所帶來的豐富海鮮風味,超正呀💖== = == == == = == = == = == == == = == ==💜芋泥肉鬆蛋吐司是一道別出心裁的創意菜式。吐司酥脆可口,芋泥香甜滑順,肉鬆鮮香美味,🥚荷包蛋則蓬鬆鮮嫩。呢道菜附送的薯條和沙律提供了更多的選擇,🍟薯條酥脆可口,沙律清爽爽口,增添了整餐的層次感, 食到舔舔脷👅== = == == == = == = == = == == == = == ==🍸Mojito係一個Cocktail配搭咖啡都係第一次。Mojito咖啡給人一種獨特的飲品體驗🥒。這款咖啡口感清涼爽口,帶有薄荷和檸檬的清新氣息🥰,同時又散發著濃郁的咖啡香氣。薄荷和檸檬的清新味道與咖啡完美結合,讓人感受到口感的平衡和豐富的層次。😎== = == == == = == = == = == == == = == =

紅柚氣泡咖啡🍹,顏色粉嫩,最適合打卡。呢款咖啡擁有細緻豐富嘅氣泡,紅柚的酸甜味道與咖啡的香濃,配搭一流,氣泡的細膩口感和紅柚的獨特風味,比人一種清新愉悅的感受🫶
2023-12-05 44 views
咁啱行過見到呢間Cafe竟然有甜品,睇落都幾吸引,附近又冇其他想食嘅甜品店,最後就喺呢到食甜品!其實都不嬲都幾鍾意食呢類嘅中式台式甜品,其實有幾款都好想試吓!可惜兩個人真係食唔到咁多,最後差包剪揼就決定揀呢兩樣!第一款嘅就係「豆乳豆花配芋圓」!豆乳再加埋豆花黃豆味極重,豆花好滑,豆乳就好濃郁,而且佢仲有三色芋圓,粒粒芋圓都好煙靭,仲要有好香嘅芋圓味道!另外,地瓜圓都好好食!第二款嘅就係「芋香椰汁西米露配芋圓」!平時好鍾意食椰汁西米露嘅我見到呢個組合竟然加埋芋頭,同平時食嗰個味道好大分別,因為多咗陣陣芋香味道,冇諗過佢食落甜度好天然啱啱好,西米都好多,加埋芋圓口感豐富!
第一款嘅就係「豆乳豆花配芋圓」!
2023-12-04 44 views
同朋友係觀塘行街完再食飯,今次就去左呢間高質打卡餐廳🍴The parking coffee and food ,呢到設計風格好有心思,成個環境都好多打卡位🤩又有好多綠色植物可以望吓💚😋芋心地瓜球地瓜球有八粒😍😋粒粒都好大粒啊☺️好好食好脆,唔會好油膩,入面嘅餡仲要勁多,芋泥滿滿😏😏👍😋芋泥肉鬆蛋吐司芋泥控千祈唔可以錯過!甜甜嘅芋泥十分綿密,用量十足啊!芋泥加肉鬆,簡直係最佳拍檔❣️❣️一甜一咸超夾🫶🏻太幸福了👍👍 仲附送薯條及沙律🥗一個女仔食飽晒🤣🤣😋豆乳豆花配芋圓 豆腐花好滑,配合豆乳好濃郁嘅豆奶味。芋圓好Q彈,軟糯😍😍芋圓份量都好足夠😋Latte好飲,咖啡同奶香嘅平衡啱啱好💚
😋芋心地瓜球
😋芋泥肉鬆蛋吐司
😋豆乳豆花配芋圓
😋Latte
好飲,咖啡同奶香嘅平衡啱啱好💚
2023-12-04 41 views
🎉芋泥肉鬆蛋吐司~附送薯條及沙律🎉🪩全日都係行街日,又要出去買野整野,搞一大輪都要醫醫肚,黎到The parking coffee&food,呢度好闊落,環境少少懷舊,整齊簡單既裝修,絕對無花巧,跟朋友來到試試,見到呢款健康又豐富既吐司,點都要試試,原來吐司加芋泥肉鬆咁好食,又鹹又甜既味再加上吐司中和返,好食到停唔到口,仲送埋暑條沙律,食完真係好飽🪩🎉花生醬炸雞腿排漢堡~附送薯條及沙律🎉🪩呢一份擺設好精緻,好有份量既炸雞腿漢堡,好獨特既花生醬配炸雞腿,都係第一次食到,味道好夾好配搭,呢份超大既漢堡,要用刀先食到阿,仲有想好評下,暑條真係好巨大,每一條都好粗壯,咁樣食真好過癮,好有口感又食到暑香,呢間餐廳主要既材料都比得好足,食物味道好好,係一間出息既食店🪩
🎉芋泥肉鬆蛋吐司~附送薯條及沙律🎉
🎉花生醬炸雞腿排漢堡~附送薯條及沙律🎉