觀塘有好多小店,依間Cafe雖然只係新開張,但都吸引到好多區內區外人士幫襯,成為我近期心目中嘅第一名🥇💚九層塔青醬雞肉意粉 青醬mix埋九層塔,味道好似升華咗咁🤩意粉煮得有咬口,每條意粉都被青醬包住,非常惹味😋🤎四季烏龍茶青醬意粉最啱就係配一杯茶,茶葉由台灣直送,茶味十足呢!🧡花生醬炸雞腿排漢堡依個漢堡絕對係惡魔,無人可以抵擋到佢美味😈花生醬幼滑好厚身,比起單單食一個炸雞漢堡更滋味🤭💚matcha latte用上高質抹茶粉調製所以份外甘醇,鮮奶香噴噴,怪唔得之好多人都叫返杯啦😍
💚九層塔青醬雞肉意粉

🤎四季烏龍茶
青醬意粉最啱就係配一杯茶,茶葉由台灣直送,茶味十足呢!
🧡花生醬炸雞腿排漢堡

💚matcha latte
2023-10-17 23 views
♦️芋泥肉鬆蛋吐司附送薯條及沙律芋泥係大個波放係吐司上面💕芋泥唔係硬身個隻而係綿身個人係鐘意這款🤤蛋仲要係太陽蛋所以係會流心㗎再配埋肉鬆真係好食😋但要小心會食到成身都係🤣♦️芋泥牛奶麻糬吐司附送薯條及沙律吐司有烘過所以係脆脆的✅芋泥同樣係綿身同大大個波👍🏻麻糬係一Pat 個款都會微煙靭😗吐司感覺比較似一個甜點🍞♦️花生醬炸雞腿排漢堡附送薯條及沙律一大Pat 花生醬係漢堡包上面🥜真係毫不手軟啊😙雞扒係炸所以都好脆雞肉都好嫩✨
♦️芋泥肉鬆蛋吐司附送薯條及沙律
♦️芋泥牛奶麻糬吐司附送薯條及沙律
♦️花生醬炸雞腿排漢堡附送薯條及沙律
煙韌牛奶麻糬🥞台灣芋頭芋泥🥘九層塔青醬意粉!呢頭其實真係超多隱蔽小店,特別係咁多工廈樓上鋪,就算返咗成年工嘅朋友,都未必熟呢頭邊到有好嘢。呢間新開嘅隱蔽Cafe小店,風格走台式style,主打芋泥甜品同吐司,而芋頭都係台灣嘅大甲同高樹芋頭,真係特別濃香。-🥞芋泥牛奶麻糬吐司 ($88)超誘人嘅牛奶麻糬,口感軟糯煙韌,奶香中帶甜,重點係配上超爆嘅芋泥,芋香奶香混和超夾,軟餡夾上外脆多士更加正。🍨芋圓芋頭牛奶冰 ($62)超級澎湃足料嘅外型,芋圓芋頭芋泥堆到滿一滿,用上台灣嘅大甲/高樹芋頭,啖啖芋香十足,芋圓大大粒又夠煙韌,冰底綿啲就更加正。-🥘九層塔青醬雞肉意粉 ($118)🍝黑松露蚵仔意粉 ($108)呢到仲有唔少意粉,九層塔青醬驚喜地香濃,炒得香口惹味,而作為台式Style嘅Cafe,真係連意粉都有用上蚵仔。🥛大甲芋泥鮮奶 ($40)🍵台灣直送茶葉 紅玉紅茶 ($30)話明主打芋泥,芋泥鮮奶一定必飲,一大球足料芋泥,好似雪糕咁塞入去,啖啖都係真芋頭香。
煙韌牛奶麻糬🥞台灣芋頭芋泥🥘九層塔青醬意粉!

🥞芋泥牛奶麻糬吐司 ($88)

🍨芋圓芋頭牛奶冰 ($62)

🥘九層塔青醬雞肉意粉 ($118)
🍝黑松露蚵仔意粉 ($108)

🥛大甲芋泥鮮奶 ($40)
🍵台灣直送茶葉 紅玉紅茶 ($30)
2023-10-16 19 views
今日放假行街行到攰,最想有個地方可以食少少嘢休息下,睇下我地既menu:☺️👍🏻///////九層塔青醬雞肉意粉//////九層塔富給人一種清新的口感。含維生素C和其他營養成分,具有抗氧化和抗炎的作用。雞肉提供了優質蛋白質,呢個意粉既美味又營養。口☺️👍🏻///////明太子鮮魷意粉///////明太子醬汁為亮點,味道濃郁鮮美。明太子富含優質蛋白質、維生素和礦物質。魷魚則富含多種維生素和礦物質。意粉都軟硬適中,非常索汁。中意呢個配搭,擺盤超級好看,吃起來絕對滿足,值得一試。☺️👍🏻好開心可以咁啱經過到呢間鋪頭😚好啱同friend一邊食一邊傾計☺️👍🏻👍🏻👍🏻
2023-10-16 29 views
觀塘原來有間好高CP值嘅特式餐廳,我食完即刻收藏左。呢間餐廳叫The Parking Coffee & Food🎪餐廳環境乾淨企埋,裝修又靚,好啱成班女仔去打卡同傾計🎭我最鐘意明太子鮮魷意粉,因為佢整得好靚好有FEEL,顏色鮮豔,即係好有胃口,味道都好正🙊D鮮魷好JUICE,抵讚!另外叫左D小食,有芋心地瓜球,有八粒,每粒都脹卜卜,咬落脆卜卜,加埋個醬汁,味道仲無得頂😎仲有薯條,俾左兩款醬汁,分別係明太子醬同茄汁🥫D薯條係新鮮炸起,熱辣辣好好味!最後仲叫左花生醬炸雞腿排漢堡,送埋薯條及沙律,呢款味道都好特別,推介大家試下🙌🏻好少見到出面有呢個配搭!
簡簡單單叫佐一個主食一個甜品,坐係呢間清靜既餐廳食飯,望住啲植物,又一個寧靜既時光。主食我食佐明太子鮮魷意粉,明太子味好濃,好濃厚晚明阻太子醬,沾滿每條意粉,魷魚好爽彈,亦有啲蟹柳,無咁單調,加上面頭海量既海苔碎,口感味道豐富,滿足既意粉(´▽`)甜品食佐芋頭麻糬冰,芋頭好濃味,好大舊,係芋泥感覺,好滑好綿密,麻糬就落佐黃豆粉同oreo粉,甜得黎又煙煙韌韌,軟糯無比,甜甜蜜蜜既感覺(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)呢度食飯真係好舒服,環境又靚,裝修夠晒柔和,令人有放鬆感覺,自己黎me time或者同朋友黎chill下都適合!
【良心店回歸💛 招牌綿密芋泥✨其他菜式都滿滿驚喜⁉️】推薦程度:●●●●◐抵食程度:●●●●◐———之前喺深水埗嘅隱世台式良心小店──幸子茶屋,依家喺觀塘回歸喇💛 除咗超綿密嘅芋泥乜乜名物,今次就試吓新店先有嘅食物🤫🍔 花生醬炸雞腿排漢堡|$98花生迷必試‼️ 同行朋友係花生迷,上碟時已經被不留餘力地放上去嘅大大pat花生醬驚艷咗😍 雞腿排非常大塊,外皮酥脆可口,雞肉肉嫩多汁,一啲唔乾柴💦 估唔到花生醬同炸雞又幾夾✨所以不論口感定味道都幾有驚喜💛 連埋沙律同薯條好大份!如果唔係太餓,會建議同朋友share,以免造成浪費🫶🏻 呢個價錢、呢個份量同質素,CP值爆燈🔥🍵 抹茶豆花小丸子|$52想講自己倒入去當下有種變魔術嘅感覺😆 抹茶濃而帶茶嘅香澀,唔算太甜~ 配埋紅豆呢個經典又無敵嘅組合真係冇得輸👍🏻 小丸子軟燸、口感煙韌,同滑溜嘅豆花成對比非常有趣🤣🧊 紅柚氣泡咖啡|$55私心推薦‼️ 紅柚嘅酸酸甜甜正好為一杯平淡嘅啡增添味道同口感,估佢唔到咁夾😍 其實整體而言係似加咗紅柚果粒嘅Espresso Tonic,味道層次豐富💛 醒神而不帶咖啡嘅甘苦味✨
【良心店回歸💛 招牌綿密芋泥✨其他菜式都滿滿驚喜⁉️】

🧊 紅柚氣泡咖啡|$55
Dining Offer
Tasting Event
2023-10-12 46 views
今日同朋友去到觀塘行街見到有間台式cafe,見到網上都幾多人like,就決定試吓先🤪我點咗個花生醬炸雞腿排漢堡🍔擺盤好精美,每啖都充滿花生醬嘅味道😋好好食呀~花生醬可以中和炒雞排嘅油膩☺️仲有附送粗薯條及沙律朋友就點咗個芋泥牛奶麻糬吐司🍞 芋泥好creamy,夾埋牛奶麻糬😍一流,充滿口腔嘅口感,好滿意😆,同樣都有附送薯條及沙律🥗我哋追加咗芋心地瓜球,外面炸到脆卜卜,入面好鬆軟嘅芋泥地瓜,口感柔軟綿密🤩今餐好滿意,好似飛咗去台灣咁,座位寬闊😼店員都好有禮👍🏻👍🏻
我食佐芋泥肉鬆蛋吐司,附送薯條及沙律,相當抵食👀吐司烘得好脆,內芯又軟,好有水準,餡料既肉鬆好蟹,絕無手軟,流心蛋都充滿蛋香,切開芋泥滲晒出黎,咸咸甜甜,香甜美味,另外薯條夠新鮮夠熱,沙律菜都好新鮮,好味道👏🏻老公食佐九層塔青醬雞肉意粉,雞肉有好多舊,件件大舊,雞肉先炒香再同意粉一齊炒,雞肉肉質鮮嫩,唔會鞋颯颯,意粉充滿九層塔碎同海苔碎,加上青醬,更加濃香👍🏻飲品我就飲佐Mojito咖啡,好特別,係有酒味既咖啡,mojito先調好,酒味咖會好濃,青檸味多啲,酸酸地加上薄荷香,再加上咖啡,好清新,少少苦,味道好有層次,真係特別🤞🏻老公就飲百香青檸綠茶,百香果新鮮即榨,飲到有百香果果肉,青檸既酸同綠茶既微苦,酸酸地又幾開胃,凍冰冰咁飲好清爽既感覺🤟🏻

2023-10-09 103 views
又係食飯時間,一於黎The Parking coffee & food食野,呢度的意粉和吐司餐都超正👍而且份量足,唔怕唔夠飽😋👇好味排行榜🥇🥇🥇芋泥肉鬆蛋吐司附送薯條及沙律🥈🥈超清新濃郁蒜香九層塔青醬雞肉意粉🥉滿滿新鮮海鮮龍蝦汁海鮮意粉🥇芋泥肉鬆蛋吐司附送薯條及沙律薯條超正脆卜卜熱辣辣,點上經典蕃茄醬🥫,好掂!新律夠曬新鮮爽脆!仲有件芋泥肉鬆蛋吐司🍞,鹹鹹甜甜有口感,再加上爆漿半熟煎蛋🍳絕頂豐富惹味台式吐司勝利⭐️🥈超清新濃郁蒜香九層塔青醬雞肉意粉🍝每一條意粉每一件雞都佈滿九層塔葉碎和青醬,惹味之餘帶有清新味道👅雞肉嫩滑,意粉Q彈,完美呀!🥉滿滿新鮮海鮮龍蝦汁海鮮意粉🍝有鮮蝦🦐,蜆肉和魷魚圈🦑,再加上濃厚的龍蝦白汁和咸香芝士,鮮味洋溢風味絕佳。

👇好味排行榜
🥇🥇🥇芋泥肉鬆蛋吐司附送薯條及沙律
🥈🥈超清新濃郁蒜香九層塔青醬雞肉意粉
🥉滿滿新鮮海鮮龍蝦汁海鮮意粉

🥇芋泥肉鬆蛋吐司附送薯條及沙律

2023-10-06 209 views
約左姊妹係觀塘做手作,完左之後黎到《The Parking coffee & food 》食D野,餐廳有不同台式甜品,飲品,亦有D輕食,意粉等,不論食物或餐廳裝修都好有文青feel,啱晒我哋!😂豆乳豆花配芋圓呢個豆乳豆腐花非常滑,豆香味十足,芋圓包括有番薯,紫薯和芋頭,一邊仲食到薯粒和芋粒,煙煙韌韌好Q彈,甜度唔會太甜好好味。 四季烏龍茶(台灣直送茶葉)台灣直送嘅四季烏龍茶,果然甘香清淳,每一啖都充滿茶香味,係放喺一個漏壼入邊沖泡嘅,飲完一壺唔夠的話可以免費添加水沖,直到無味為止都得👍Mojito咖啡第一次是呢種咖啡,杯咖啡非常特別,薄荷糖漿和咖啡分開上,非常靚。Mojito 咖啡是用薄荷葉🌱,Mojito薄荷糖漿,新鮮牛奶🥛和咖啡沖泡而成,有好清涼的薄荷味和牛奶咖啡香味。

豆乳豆花配芋圓
四季烏龍茶(台灣直送茶葉)
Mojito咖啡
觀塘最近新開了一間主打咖啡和輕食的餐廳「The Parking Coffee & Food」,店面裝潢簡約舒適,以木質和白色為主調,營造出溫馨的氛圍。餐廳提供多款咖啡、茶飲,而食品款式不多,價格略貴。但光顧當日客人不多,可以慢慢傾偈,適合朋友聚會。我這次點了三款食品,分別是靜岡抹茶鮮奶、花生醬炸雞排漢堡配沙律薯條和太陽蛋芋泥吐司配沙律薯條。靜岡抹茶鮮奶靜岡抹茶鮮奶的抹茶味略為不足,打泡後鮮奶口感滑順,點了半甜所以主要是奶的甜味,這個是不錯的。但可惜茶味不夠。花生醬炸雞排漢堡配沙律薯條花生醬炸雞排漢堡的炸雞排外皮酥脆,肉質鮮嫩仍然有肉汁,配上香濃花生醬,味道不錯,份量亦極為足夠。漢堡和吐司都自動搭配沙律和薯條,有點清菜中和一下漢堡的油膩感不錯。不過沙律沒有提供醬的,不喜歡太清淡的話可能不太習慣,而薯條炸得不錯,夠香口。芋泥肉鬆蛋吐司配沙律薯條芋泥肉鬆蛋吐司的吐司口感鬆軟,芋泥綿密香甜,太陽蛋蛋黃流心,搭配沙律薯條,份量十足,很有飽足感。整體而言,我對「The Parking Coffee & Food」的印象算不錯。餐廳的食物美味,但位置極不容易找,價格亦不算便宜,所以晚上我看只有三枱客

靜岡抹茶鮮奶

花生醬炸雞排漢堡配沙律薯條

芋泥肉鬆蛋吐司配沙律薯條

整體而言,我對「The Parking Coffee & Food」的印象算不錯。餐廳的食物美味,但位置極不容易找,價格亦不算便宜,所以晚上我看只有三枱客,不過少客人所以可以慢慢傾,環境亦算舒適,值得一試。

#觀塘搵食 #工廈cafe #抹茶控 #隱世到差啲搵唔到
靜岡抹茶鮮奶
花生醬炸雞排漢堡
芋泥肉鬆蛋吐司
2023-09-23
$150 (Dinner)
花生醬炸雞排漢堡
芋泥肉鬆蛋吐司
2023-10-05 147 views
前幾天跟男朋友到了一間值得推介的CAFE店,店裡的格調簡約,環境寬敞舒服,服務員態度良好,是可以慢慢聊天的好地方🛋️這間CAFE店名為💡The Parking Coffee & Food💡位於觀塘九層塔青醬雞肉意粉很讚,份量多,味道充滿濃厚的九層塔發青醬味,而且賣相很美🎆明太子鮮魷意粉也很推介,明太子醬汁鋪設得很特別,紫菜碎作點綴,令口感更豐富🍝三色芋圓仙草凍配流心芋泥湯圓賣相怡人,不禁拍照留念,材料豐盛,加上流心芋泥湯圓很滑潤,非常滿足🤭另外要讚的是店內裝飾很美,還有綠色盆栽美化,就像是觀塘的世外桃園🎼
這間CAFE店名為
呢間The parking coffee and food餐廳裝修好舒服😍空間感十足,細節位滿滿🤩🤩餐廳裝修簡單色調為主,望住咁靚嘅環境食嘢心情都好啲啊😗講吓嘢食先~~芋泥牛奶麻糬吐司+附送薯條及沙律~芋泥牛奶麻糬吐司的口感豐富多層。麻糬帶來彈性咀嚼的口感,綿密滑順。而牛奶的濃郁與芋泥的香甜融合,口感柔滑豐潤,奶香與芋頭風味交織。吐司外皮酥脆,內部鬆軟,與麻糬芋泥的口感形成對比。芋泥的綿密口感與麻糬的彈性交織在一起,帶來濃郁的芋頭風味。還有薯條和沙律可以吃👍👍薯條太好吃了,叫了個薯條🍟有明太子醬同茄汁🥫薯條炸得剛剛好,粗幼合適🤣🤣我就習慣配茄汁食☺️🤤嗌咗個意粉🍝~明太子鮮魷意粉🍝🧐意粉煮熟後保持著彈牙的口感,入口柔軟嫩滑,帶來舒服的咀嚼感😬😁加上明太子醬的濃郁風味同有少少辣與鮮魷的鮮甜相結合,帶來豐富的海鮮香氣,又有一絲辛辣的風味,口感層次豐富😆鮮嫩的魷魚與意粉結合,帶來嚼勁和口感的變化,增添了食物的豐富度😊🤤最後就是豆乳豆花配芋圓~豆花以豆乳為基底,口感柔滑細膩,帶有豆乳的香甜味道,給人一種舒服的口感。芋圓經過煮熟後,外皮QQ彈性十足,內部芋泥鬆軟綿密,有一種濃郁的芋頭風味🤓🤓
觀塘工廈一向好多好野食 可惜佢地唔喺地鋪位置 所以好多好味嘅小店都少左好多發展機會🥹 但大家不妨多花時間發掘工廈美食😆有日極早收工 去到呢間Cafe岩岩開 我就做左第一個客了😂 晨早流流食番個冰(因為嗰日好早起身😢😢 又唔想食正餐🤣🤣).
🐷芋頭芋圓冰 👅8/10 $62芋圓嘅口感好彈牙😆 同大量嘅芋泥一齊食🫦 仲有好多芋泥填充😆😆😆 口感好滑好綿密‼️‼️‼️而且芋泥入面加咗煉奶 奶味都幾香 又同啲芋泥好夾~ 食完覺得好飽~ 2個人Share就岩岩好‼️就快糖尿病嘅小編覺得(小編好中意食甜野 但飲手搖要少甜 呢個係小編係KAM人食野態度🤣) 如果再加多啲煉奶 味道會更加正🤣
The Parking Coffee & Food by Bliss Tea
📍觀塘興業街16-18號美興工業中心A座1樓C1室

🐷芋頭芋圓冰 👅8/10 $62