2019-01-21 42 views
在旺角逛完模型店,剛好到了晚餐時間,便到了附近的越滿食越南菜。喜歡它色彩繽紛的店面設計,未吃單看著牆壁的卡通畫已感覺心情開朗。今晚點了日本和牛湯河、燒蠔(蒜蓉和青檸汁)、馬拉盞炒通菜、蔗蝦、咸檸梳打和椰青。難得有日本和牛這個比較特別的選擇,所以沒有懸念便點了。和牛可以清楚看到雪花的紋理,入口有濃厚的油香,貨真價實的好味道。燒蠔的四隻蠔都非常肥美,青檸汁燒蠔味道清淡,蠔的鮮味更突出。個人比較喜歡蒜蓉燒的味道,有點點牛油相伴,所以更加惹味。蔗蝦的蝦膠非常彈牙好吃,令人停不了口。老公是第一次食蔗蝦也覺得很好吃😋馬拉盞炒通菜比較平常更有魚香,辛辣味則較輕。椰青相信由於新鮮的緣故,鮮甜好喝,連椰肉也很滑。除了食物非常夠水準,店員的服務也很好,態度有禮貌,回應也勤快,值得一讚😄
馬拉盞炒通菜比較平常更有魚香,辛辣味則較輕。
椰青相信由於新鮮的緣故,鮮甜好喝,連椰肉也很滑。
2019-01-20
$190 (Dinner)
  • 燒蠔
  • 和牛湯河
2019-01-19 45 views
朋友話想試就一齊嚟咗食呢間越南嘢,其實旺角區都有好多選擇,突然想食越南嘢就搵到嚟呢度 餐廳裝修比較似新式茶餐廳,入面充滿咗卡通嘅牆身,都裝修得幾得意。我哋叫咗軟殼蟹咖哩,個樣整得好靚,賣相非常好。軟殼蟹一早放入咖喱入面,仲有少少脆,咖哩味都算香,但係我個人就覺得濃味咗少少,偏鹹。咖哩配法包,法包新鮮焗起非常香脆燒蠔佢有幾款味道,我哋揀咗喇沙味同埋蒜蓉味蒜蓉味比較香口,我覺得蒜蓉味比較好味而喇沙味就比較特別,未試過食喇沙味焗蠔,效果又唔錯喎。啲蠔好新鮮大大隻咬,落去好厚肉,所以我覺得呢個好食越南蔗蝦,宜家唔係度度地方都有,所以叫咗一碟嚟試。一碟有四件,大大舊脹卜卜,新鮮整起 大都幾好味,如果蝦肉再彈牙啲就好喇叫咗個粉湯底比較清,但係配料幾多。特別係 牛舌好爽口叫咗蝦餅, 炸得幾金黃,賣相唔錯,都幾脆,如果蝦肉再彈牙口感會更好。餐廳有散叫,亦有套餐,都幾多選擇而且唔算貴。

燒蠔佢有幾款味道,我哋揀咗喇沙味同埋蒜蓉味
蒜蓉味比較香口,我覺得蒜蓉味比較好味

燒蠔

都幾好味,如果蝦肉再彈牙啲就好喇

叫咗個粉湯底比較清,但係配料幾多。特別係 牛舌好爽口

餐廳有散叫,亦有套餐,都幾多選擇而且唔算貴。

2019-01-18 40 views
今日星期六同兩個朋友去開旺角, 四圍都係人, 又唔想食譚仔, 有人提意去食越南野~ 我突然醒起係洗衣街水務局對面, 近排開咗間餐廳有間叫"越滿" 主打係食越南野既餐廳, 成日睇雜誌都有介紹過下佢~ 話佢幾好食, 想試好耐, 今晚就試下佢啦~ 上到去間野都幾大間, 7成入座, 有卡位的~ 坐得幾舒服~哩間越南菜餐廳格調好新穎,無論係餐牌或牆身都有公仔圖,充滿食慾既風格!睇下餐版又唔費喎~我同朋友一人揀左一碗湯河,朋友就揀日本和牛湯河,真識食,和牛皮薄好味。我就揀左牛丸湯河,牛丸夠彈牙,湯河份量大碗,河粉幼身湯底清甜。小食方面揀左四款越式串燒拼盤,有雞、牛,豬、豬肉腸,點住沙嗲醬來食,非常入味可口。另外點左庶蝦四件,馬拉盏通菜及咖哩牛腩+法包。庶蝦大件抵食,通菜份量多,咖哩牛腩咖哩夠晒入味,而且用慢火暖住,可以慢慢食,唔怕變凍!唔叫係捐失~~ 正~ 值得推介~ GOOD~
2019-01-15
$100 (Dinner)
2019-01-17 40 views
晚上在銅鑼灣想食越南菜,又想起之前聽過朋友介紹這間餐廳,到達後見不用等位便立即入座了~越南餐廳香港都幾多,但又平又好味既就唔多,今日就帶朋友黎呢間性價比極高既越南餐廳小聚一下!我推介左我最愛既鮮蝦米紙卷、咖哩牛腩配法包同燒魚。再一人一杯薄荷葉青檸梳打🍸先來一客鮮蝦米紙卷作前菜,十分適合熱辣辣的香港,帶來一點清新感。薄薄煙韌既米紙包住,新鮮爽口的🍤、配埋香濃軟身牛油果,味道非常夾,蘸埋酸酸地既汁食更好吃。越式燒魚 呢款越式燒魚,係今晚最喜歡既一道菜,除左魚皮燒到脆卜卜外,而入面既魚肉仲好新鮮嫩滑,魚肚入面有滿滿既香茅,成條魚都燒到好香同剛剛好,必食!咖喱牛腩,咖喱香而不辣,份量都幾大,成碗差不多全部都係肉,牛腩煮得夠腍又入味,水準之作。配上焗得外脆內軟的法包,真係天作之合,之後我地仲encore 咗一個法包添😋特式和牛湯粉有生牛肉好嫩又香,手打牛丸彈牙又爽口又有肉汁,牛筋片,牛邊腩和牛柏葉份量十足。湯底又濃厚又鮮但又不會太咸。水準之作!

越式燒魚

2019-01-14 854 views
今晚約了好友飯局,來到了旺角洗衣街的「越滿」。一看到餐廳的名字,不用多說就已經知道主打的是越南菜系。有別於一般東南亞菜餐廳的裝潢設計,「越滿」餐廳的壁畫擺設都予人新潮之感。越南菜的小食都是以炸物類為主。熱騰騰的蝦餅外層炸得酥脆金黃,頗為香口。唯蝦味較淡,蝦膠感不大,欠奉彈牙度。筆者第一次品嚐蔗蝦,感覺像是越南版的炸蟹鉗。蔗蝦炸得像一個個圓滾滾的黃金球,咬下去啖啖蝦膠肉,過癮非常。但因蔗蝦經油炸處理,一次過吃掉整個會有油膩感,建議配上甜酸醬一起進食。燒蠔可點4隻或12隻,共有3款口味選擇。圖中點了經典蒜蓉燒蠔和越式喇沙燒蠔各2隻。2款當中,筆者認為經典蒜蓉款相對惹味;越式喇沙款的喇沙味不太突出。燒蠔十分肥美大隻,入口亦蠻有鮮味。而78元4隻的價錢也算是值回票價。越滿五寶所指的是牛丸、牛柏葉、牛舌、牛腩和生牛肉。湯頭帶有淡淡的牛肉香,但略嫌河粉煮得有點碎。吃完頭2道油膩感較重的炸物,轉吃這個湯河,頓時領悟到清淡之美。「越滿」的咖哩辣味不重,反而側重在甜咸味上。軟殼蟹經歷咖哩的浸淫後,外皮有少許過腍,失去了那股酥香感。若只吃咖哩的話,很快會因其本身的濃味而產生飽滯之感。此時法包的存在便起了作
今晚約了好友飯局,來到了旺角洗衣街的「越滿」
。一看到餐廳的名字,不用多說就已經知道主打的是越南菜系

蝦餅

越南菜的小食都是以炸物類為主。

順化蔗蝦

筆者第一次品嚐蔗蝦,感覺像是越南版的炸蟹鉗
。蔗蝦炸得像一個個圓滾滾的黃金球
,咬下去啖啖蝦膠肉,過癮非常

2款當中,筆者認為經典蒜蓉款相對惹味
;越式喇沙款的喇沙味不太突出。燒蠔十分肥美大隻
,入口亦蠻有鮮味
。而78元4隻的價錢也算是值回票價。
越滿五寶河

越滿五寶所指的是牛丸、牛柏葉、牛舌、牛腩和生牛肉

咖哩軟殼蟹配法包

若只吃咖哩的話,很快會因其本身的濃味而產生飽滯之感。此時法包的存在便起了作用
:撕開麵包蘸以咖哩,成就了另一個美味吃法

筆者和友人今回是散點每一項美食,但其後發現餐廳推出的二人餐也是蠻划算的
2019-01-14
$200 (Dinner)
順化蔗蝦
2019-01-10 40 views
Happy Friday,放工後出旺角,同老公去左食越南菜-越滿,B2出口好方便搵到哩間餐廳!哩間越南菜餐廳格調好新穎,無論係餐牌或牆身都有公仔圖,充滿食慾既風格!我同老公一人揀左一碗湯河,老公就揀日本和牛湯河,真識食,和牛皮薄好味。我就揀左牛丸湯河,牛丸夠彈牙,湯河份量大碗,河粉幼身湯底清甜。小食方面揀左四款越式串燒拼盤,有雞、牛,豬、豬肉腸,點住沙嗲醬來食,非常入味可口。另外點左庶蝦四件,馬拉盏通菜及咖哩軟殻蟹+法包。庶蝦大件抵食,通菜份量多,咖哩軟殻蟹咖哩夠晒入味,軟殻蟹份量唔少,而且用慢火暖住,可以慢慢食,唔怕變凍!最後叫埋兩罐可樂解渴!
另外點左庶蝦四件,馬拉盏通菜及咖哩軟殻蟹+法包。
最後叫埋兩罐可樂解渴!
2019-01-08 40 views
今日收工約咗朋友食飯,佢話同我去食越南菜,我梗係話好啦,大約七點鐘去到,已經坐左八成枱,好彩都唔使等😌,入到去環境尚算唔錯,服務員亦都好好禮貌1)蕃茄牛肉湯河粉,湯底非常濃郁,牛肉亦都好腍同埋有肉味👍🏻,2)越滿五寶河粉,湯底濃郁,牛腩同牛展好腍,亦都非常入味,3)燒蠔(4隻),佢有兩個味道,一個係青檸,我個人比較喜歡呢一個味道,酸酸地好好味,而另一個味道係喇沙,喇沙嘅將上面再加左花生🥜,好嘢味,但最緊要嘅係,啲蠔好新鮮👍🏻,4)馬拉盞炒椰菜苗,味道剛剛好,又不會太鹹👍🏻,5)香茅豬扒,不過不失,整體來講價錢合理,味道不錯👌🏻
2018-12-25 59 views
一入呢間越南餐館店員竟然用韓文greet我地攪到我地即刻窒一窒睇一睇自己有冇入錯餐廳(原來佢應該同同一條街嘅韓燒店同集團)呢間餐廳應該唔係開左好耐見佢有做ig/fb出post野飲-$5嘅promo我地點左蕃茄蟹濛、雞絲湯河、牛油雞翼野飲我叫左個青檸茶上菜速度係有少少慢嘅個蟹濛d濛粉唔知點解似隻幼身d嘅米線咁但我地見隔離嗌撈濛隻濛粉又係同平時食開果d一樣架喎!個雞絲湯河嘅問題又係出喺個河粉到有幾啖個河粉係成塊腸粉皮咁粗不過呢間嘅牛油雞翼係抵讚嘅個皮好脆好香脆過kfc d 雞呀!另外青檸茶都幾特別比普通檸茶更加甘香
一入呢間越南餐館
店員竟然用韓文greet我地
攪到我地即刻窒一窒
睇一睇自己有冇入錯餐廳
(原來佢應該同同一條街嘅韓燒店同集團)

呢間餐廳應該唔係開左好耐
見佢有做ig/fb出post野飲-$5嘅promo
我地點左蕃茄蟹濛、雞絲湯河、牛油雞翼
野飲我叫左個青檸茶

上菜速度係有少少慢嘅
個蟹濛d濛粉唔知點解似隻幼身d嘅米線咁
但我地見隔離嗌撈濛
隻濛粉又係同平時食開果d一樣架喎!

個雞絲湯河嘅問題又係出喺個河粉到
有幾啖個河粉係成塊腸粉皮咁粗

不過呢間嘅牛油雞翼係抵讚嘅
個皮好脆好香
脆過kfc d 雞呀!
另外青檸茶都幾特別
比普通檸茶更加甘香
2018-12-24 39 views
凍青檸梳打 (跟餐 +$10)夠大杯又多冰熱青檸紅茶 (跟餐 +$10)幾 fresh 的自選口味燒蠔 $78 四隻有三種口味可以選擇,分別係經典蒜蓉味、越南青檸味同埋越式喇沙味。$78 有四隻,$188 有十二隻,味道可以自由配搭。經典蒜蓉燒蠔蒜蓉唔會太多,唔會蓋過蠔之鮮味,亦燒得唔會乾,幾多汁架。推介堅好味。越式喇沙燒蠔呢隻比較重口味,喇沙味蓋過左蠔味。都係鍾意經典蒜蓉多D。菠蘿豬頸肉炒飯 $52價錢平,份量又足的一個菠蘿炒飯。炒飯似泰式的質感,除了菠蘿仲有點點提子。豬頸肉好多,仲多過D飯,先五十幾蚊,幾抵食。越式五寶河 $78清湯牛肉越南河,有生熟牛肉、牛腩、牛柏葉同牛丸。湯頭好有牛骨味,牛肉好味,配菜又夠多,所以好香呀。河粉都幾滑,有口感。越式串燒 $42 四串有雞肉、豬肉、牛肉同埋豬肉腸,即燒很美味。沙爹醬係馬拉果D,熱辣辣點起來又幾正。平平地食靚越菜,又幾鬼豐富,所以都幾多人架。

凍青檸梳打 (跟餐 +$10)
夠大杯又多冰

熱青檸紅茶 (跟餐 +$10)
幾 fresh 的

自選口味燒蠔 $78 四隻

經典蒜蓉燒蠔

越式喇沙燒蠔
呢隻比較重口味,喇沙味蓋過左蠔味。都係鍾意經典蒜蓉多D。

菠蘿豬頸肉炒飯 $52

越式五寶河 $78

越式串燒 $42 四串

平平地食靚越菜,又幾鬼豐富,所以都幾多人架。
2018-12-23 37 views
男朋友話今日唔太肚餓,唔想食飯想食粉麵。於是我地去左越滿食晚飯~我食嘅係越滿蕃茄牛肉湯河($68)蕃茄湯好濃郁!男朋友食嘅係越滿生熟牛肉湯河($50)半生熟嘅牛肉入口鮮嫩,河粉亦夠滑。馬拉盞炒通菜($50)好香口,通菜唔會好老。牛油雞翼(三隻$38)外脆內軟,牛油味道香濃!男朋友見燒蠔幾抵所以叫左四隻($78)分別係越南青檸燒蠔同經典蒜蓉燒蠔各兩隻,前者比較青新,後者蒜味十足!飲品方面,男朋友飲嘅係鹹檸梳打(跟餐加$10)而我就飲鹹檸七(跟餐加$10)味道唔錯,價錢合理,絕對值得下次再黎食~

味道唔錯,價錢合理,絕對值得下次再黎食~

2018-12-09
Type of Meal
Dinner
2018-12-19 41 views
7點幾去到,餐廳唔算多人,有得坐卡位闊落D見到2人套餐都算抵,不過因為小食唔太岩食,所以散叫生牛肉檬粉同叫左1個燒蠔小食飲品同面好快就到,有3-4塊牛,唔係肥牛有加分,幾嫩唔難咬不過D檬粉似米粉多D,而且分量比較少,女仔食完都唔算太飽燒蠔就等得耐D,碗面食到差唔多完先上枱但望佢熱辣辣知係即燒就算啦XD燒蠔有檸檬葉/喇沙/蒜泥揀,我揀左檸檬葉 同 蒜泥(感覺安全D)但估唔到檸檬葉有驚喜,香得黎又唔會有苦味而且係連殼既,讚感覺唔錯,但食完唔太飽,行街個陣要「吉」多串燒賣先夠喉
飲品同面好快就到,有3-4塊牛,唔係肥牛有加分,幾嫩唔難咬
不過D檬粉似米粉多D,而且分量比較少,女仔食完都唔算太飽
生牛肉檬粉

燒蠔就等得耐D,碗面食到差唔多完先上枱
但望佢熱辣辣知係即燒就算啦XD
但估唔到檸檬葉有驚喜,香得黎又唔會有苦味
而且係連殼既,讚
燒蠔

感覺唔錯,但食完唔太飽,行街個陣要「吉」多串燒賣先夠喉
2018-12-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2018-12-19 35 views
跟太太倆口子來到旺角拍拖,順便撐吓枱腳。今日我地食越南菜,叫左個二人套餐,呢間餐廳都幾抵食㗎,最緊要是好味道,食到老婆lam lam脷先來個鮮蝦紙米卷,外皮煙韌,內裡生菜爽口,加埋少少魚露會更惹味咖哩軟殼蟹是今日的主食,拿走配菜後份量都唔少; 加上有慢火暖住,能將味道保持在最佳溫度。豬頸肉通常會切到長條狀,呢處的出品則是大大塊、啖啖肉,另有一番滋味。有菜有肉才算是均衡飲食,介蘭苗很菁嫩的呢!越式炒飯鑊氣夠,粒粒乾身又分明,正!

有菜有肉才算是均衡飲食,介蘭苗很菁嫩的呢!

越式炒飯鑊氣夠,粒粒乾身又分明,正!

2018-12-17 59 views
成日經過旺角都見到既越滿,今日終於有機會同朋友入去試下,我超鐘意周圍試越式湯河,而且門口寫住$48 4隻既越式燒蠔實在太吸引了,點都要入去試一試先講燒蠔,除了傳統常見既蒜蓉燒生蠔,仲有兩款分別係越式喇沙湯燒蠔同埋越南青檸燒蠔,朋友二話不說就決定試新嘢,兩款味道都好特別,新鮮既香料味十足,尤其推薦青檸燒蠔,調味很好,生蠔亦生鮮,值得推介。越滿五寶河湯頭清甜,水準不錯,配料有生牛肉,牛栢葉,牛腩,牛丸,而且份量頗多。朋友最喜歡既越式串燒拼盤,燒得頗香口馬拉棧炒通菜十分惹味,但我覺得稍為有點鹹,朋友就覺得剛剛好,另外點了不常見既咖哩軟殼蟹,咖哩好香,點蒜蓉法包一流,軟殼蟹亦頗厚肉。薄荷青檸梳打味道亦調得剛好不會太甜,整體十分不錯的一餐,下次一定會返轉頭再試其他款式

燒生蠔

越式串燒拼盤

朋友最喜歡既越式串燒拼盤,燒得頗香口

馬拉棧通菜

薄荷青檸梳打

燒生蠔
越式串燒拼盤
薄荷青檸梳打
  • 青檸梳打
  • 串燒
2018-12-12 42 views
試新野💁🏻‍♀️對越南菜一直冇乜特別興趣黎到當然試返啲大路野🤭👉🏻菠蘿豬頸肉炒飯一黎到覺得飯既份量有啲少不過味道好好豬頸肉好大塊,又唔會特別難咬開不過唔知係咪天氣關係,好快就會凍所以要爭取時間食!👉🏻咖哩牛腩配法包一黎到斷有驚喜見到有個火燒緊,就唔怕會凍啦牛腩炆到好淋,配埋法包同咖哩醬就啱啱好👉🏻馬拉盞炒通菜平時食開既都會有啲辣但呢個反而冇,另外有啲意外呢碟都可以既,不過驚喜唔大啦😂整體都幾滿意,平日6點黎到上菜整度都適中
試新野💁🏻‍♀️對越南菜一直冇乜特別興趣
黎到當然試返啲大路野🤭
👉🏻菠蘿豬頸肉炒飯
一黎到覺得飯既份量有啲少
不過味道好好
豬頸肉好大塊,又唔會特別難咬開
不過唔知係咪天氣關係,好快就會凍
所以要爭取時間食!
菠蘿豬頸肉炒飯

👉🏻咖哩牛腩配法包
一黎到斷有驚喜
見到有個火燒緊,就唔怕會凍啦
牛腩炆到好淋,配埋法包同咖哩醬就啱啱好
咖哩牛腩配法包

👉🏻馬拉盞炒通菜
平時食開既都會有啲辣
但呢個反而冇,另外有啲意外

呢碟都可以既,不過驚喜唔大啦😂
馬拉盞炒通菜
整體都幾滿意,平日6點黎到
上菜整度都適中

菠蘿豬頸肉炒飯
咖哩牛腩配法包
2018-12-11 40 views
今日同朋友去旺角行個新商場T.O.P ,行完之後諗住食d 東南亞菜,最後搵到呢間幾多好評嘅越滿食正宗越南Pho。我同朋友分別點左和牛湯河同五寶河,兩款都包含左好多唔同嘅材料,份量好大碗好足料。尤其和牛湯河,有兩款唔同嘅和牛(日本同澳洲),仲有和牛牛舌,食落口感好特別,同平時食到嘅牛肉好唔同,比較軟身,入口即溶咁。職員係上呢個湯河嘅時候仲會特登係我地面前倒d湯落去,保證湯底係熱辣辣,呢個行為好細心。食得辣嘅記得同職員講拎埋辣椒同青檸,酸酸辣辣配合湯底嘅鮮味,令到個層次好豐富,成個pho 更加好食!同時我地見燒蠔同大頭蝦有特價,我就貪得意點左隻大頭蝦黎打卡,真係好大隻,仲大過我隻手,食落蝦肉有鮮味有彈性,好似龍蝦質感咁。飲品方面點可以唔點越南出名嘅滴漏咖啡,見住佢一點一滴咁落個杯度,貨真價實,同我上年去胡志明市飲嘅差唔多。整體黎講,價錢公道,材料有心思,值得推薦!

整體黎講,價錢公道,材料有心思,值得推薦!
2018-12-04
Type of Meal