2023-12-31 640 views
起碼都10年沒有上過來。發覺裝修竟然一絲都沒有改變。一股親切感,湧上心口。不用說那麼多,當然是叫招牌的鐵板黑椒牛扒。老婆叫咗招牌焗豬扒飯。姐姐很細心,見我的女兒很細小,主動給她加了booster seat。小朋友玩刀叉跌咗兩次落地,佢都充滿笑容咁樣replace左。有點令人不好意思!羅宋湯先上,並不是太水 lell lell ,也有幾塊牛肉和蔬菜。老婆的焗豬扒飯竟然快過我上。 豬扒也算是juicy,很好吃。飯的份量比想像中少,如果我叫應該不夠飽。之後到我的黑椒牛扒,當然是醃製過的,由細到大食的味道,非常親切。份量也不過不失。肯定是正宗港式豉油西餐的味道。價錢也很大眾化。
起碼都10年沒有上過來。
發覺裝修竟然一絲都沒有改變。
一股親切感,湧上心口。
不用說那麼多,當然是叫招牌的鐵板黑椒牛扒。
老婆叫咗招牌焗豬扒飯。
有點令人不好意思!
老婆的焗豬扒飯竟然快過我上。
豬扒也算是juicy,很好吃。
飯的份量比想像中少,如果我叫應該不夠飽。
份量也不過不失。
肯定是正宗港式豉油西餐的味道。
價錢也很大眾化。
2023-12-29 521 views
依家就同大家講下喺呢間餐廳食嘅體驗啦!首先,啲餐包真係得意,鬆軟得嚟帶啲脆,塗咗牛油一啖入口啲香味四溢,真係味美至極🍞!再講返個湯,羅宋湯濃郁得嚟仲有牛肉粒,呢種溫暖味道真係好適合天氣涼啲嘅日子。講到重頭戲嘅牛扒啦,肉眼牛扒大塊得滯,淋上嘅黑椒汁又夠晒香,一啖咬落去,外面微焦有嚼勁,但肉質仍然夠嫩滑,呢種口感真係冇得輸😋!至於鐵板西冷牛扒呢,個份量係比較細塊,但每一啖都肉香滿口,加上鐵板嘅嘩啦聲,食落更加有情調!當然,點忘記埋身旁嘅金黄薯條,薯條外脆內軟,夠曬香口,真係好配牛扒。今次食完,真係感受到舊式餐廳嘅滋味,唔使好多花巧,憑住質素同簡單嘅調味就已經好正😍!下次有機會,一定要再嚟試下其他嘢食!
2023-12-19 639 views
估唔到太子食到咁好味嘅扒房真係用鐵板上㗎😤而且價錢唔算貴,已經有餐湯+主菜+野飲👍肉眼扒叫左五成熟,一啲都唔靱,肉質軟腍好濃牛肉味,配菜同黑椒汁都好好食😋雖然當時係繁忙時間,好爆場但無影響食物質素👍
估唔到太子食到咁好味嘅扒房
真係用鐵板上㗎😤
而且價錢唔算貴,已經有餐湯+主菜+野飲👍

肉眼扒叫左五成熟,一啲都唔靱,肉質軟腍
好濃牛肉味,配菜同黑椒汁都好好食😋

雖然當時係繁忙時間,好爆場
但無影響食物質素👍
2023-12-13 683 views
呢間第尾扒房都好出名,平民既舊式餐廳。我都食過好多次🤭🤭叫套餐會有埋餐包餐湯同飲品,味道都係正正常常不過不失。每次黎都係會叫F餐同G餐鐵板肉眼牛扒 $109 +1鐵板西冷牛扒 $109 +1薯條熱辣辣,不過今日就有d overcook ,有d濃左少少🤏兩款都係叫左7成熟,肉眼肉質會淋d,容易咬。西冷就有會有根,肉質比較實d。個人就比較鐘意食肉眼🤭如果想平平地鋸下扒,呢間餐廳夠哂風味,但味道唔好期望有好高水準,因為始終係一間平民餐廳🤣🤣
呢間第尾扒房都好出名,平民既舊式餐廳。我都食過好多次🤭🤭

叫套餐會有埋餐包餐湯同飲品,味道都係正正常常不過不失。

每次黎都係會叫F餐同G餐
鐵板肉眼牛扒 $109 +1
鐵板西冷牛扒 $109 +1
2023-12-07 705 views
豉油街對面原本有間花園餐廳,環境唔錯,想話再去幫襯,點知去到先知褶埋! 唯有轉場去豉油街榮哥煮場食翅.但個心仍然想鋸扒,於是過兩日就走去太子第尾開餐.上去大眾點評想話打卡,先知道原來正名叫大興餐廳,自稱係第尾牛扒! 即係話..... 就算唔好食都唔好投訴! 講到明牛扒唔係第一係第尾! 哩個意思係我估啫.... 唔好當真!行到樓下,竟然壞𨋢,好彩今日豬腳無痛,可以行上樓梯,但樓上就慘鳥,貼哂通告話因為長期壞𨋢要停業!未入門口,已經聽到D極誘人嘅鐵板咋咋聲!我先去攞位,等女友小熊嚟先落單,望到隔離枱四個客人,份份鐵板都大大份厚切,所以見意小熊只係點一份鐵板餐,另外再點一份意粉已經足夠,結果點份神戶牛柳同白汁磨菇雞扒天使麵,白湯牛尾湯各一.優點:1, 個人習慣問題,食西餐必定要有西湯同麵包,如果西湯同麵包出色就更加完美啦,今次嘅白湯不過不失,麵包有D暖,雖然各樣都未至於完美,不過不失都接受了.2, 神戶牛柳鬆軟得不得了! 即使係厚厚厚切亦一D都唔韌,一丁點肉鬆粉味都無,配上味道帶甜嘅蒜蓉汁,你就會明白點解門口排長長人龍,隔離花園烏蠅都無隻.3, 不單只牛扒足料,白汁磨菇雞扒天使麵份量亦唔細,

但個心仍然想鋸扒,於是過兩日就走去太子第尾開餐.

未入門口,已經聽到D極誘人嘅鐵板咋咋聲!

優點:

3, 不單只牛扒足料,白汁磨菇雞扒天使麵份量亦唔細,天侯麵幼細又幼滑好味又夾自己口味,雞扒煎得皮香肉嫩,再夾埋白汁,滿分!

缺點:

1, 牛尾湯過鹹.

2, 環境差咗D,四圍同窗廉都好多塵!
2023-12-02 331 views
第一次來這餐廳,這個價錢沒有太高期望。羅宋湯是ok, 牛扒沒有期望,因為這個價位預了跟連鎖快餐店質數一樣食高科技組合肉,醬汁味太濃及太多。第一次跟餐叫了紅豆冰,完全中伏,一杯完全無味既紅豆加奶水。無味的紅豆再加奶加水,真的如白開水一樣無味。侍應態度跟澳牛差不多,環境昏暗,見你差不多食完就催你埋單,但現場仍有坐位亦沒有人等位,趕你走,以後不會再光顧。

2023-12-02
$110 (Dinner)
2023-11-25 332 views
想食扒其實唔使去到高級西餐廳,用平價又可以食到高質的牛扒,可以考慮吓黎第尾食左好多年,質素都可以保持水準第尾既鐵板餐平均都只係$100蚊左右,已經包餐包餐湯同飲品👉🏻鐵板牛仔柳7成熟黑椒汁配薯菜牛仔柳肉質淋,配黑椒汁好味份量多,女仕們未必食得哂如果男仕大食仲可以另外加配意粉或白飯

食左好多年,質素都可以保持水準
第尾既鐵板餐平均都只係$100蚊左右,已經包餐包餐湯同飲品

👉🏻鐵板牛仔柳7成熟黑椒汁配薯菜
牛仔柳肉質淋,配黑椒汁好味
份量多,女仕們未必食得哂
如果男仕大食仲可以另外加配意粉或白飯
今日我想頹一頹⋯⋯頹到去太子⋯⋯⋯第尾 ☺️質素好🫶🏻價錢又有良心無加一服務費 但有服務亦有態度我地無食到鐵板燒 反而試左午餐🤔黎緊~~~~好有衝動想試勻晒港式扒房餐廳呀!!😤⍥ 餐湯首先😚兩碟餐湯份量夠溫度夠忌廉湯幾香濃亦好creamy 好易膩 羅宋湯多菜又重胡椒 大愛🫰🏻⍥ 焗豬扒意粉$60⍥ 葡汁焗腸仔豬扒飯$59🖐🏼兩款既豬扒都有手掌咁大 先裹上炸漿再炸 肉質軟稔又不失彈性唔會比鬆肉粉拿死晒啲纖維而且keep到幾有肉汁 我又幾喜歡😍蕃茄汁調味剛剛好既香濃又夠撈意粉🥰瞬間清碟葡汁都表現唔差 有椰香 汁醬比得好慷慨但對比我果碟焗豬意就遜色少少嚕🤭🤣啊!腸仔係廚師牌雞肉腸!!!⍥ 紅豆冰+$5⍥ 凍檸茶無錯我係癲左 我竟然飲紅豆冰!不過呢杯係我飲過最唔甜既紅豆冰🤪平平地過下口癮 幾好架
今日我想頹一頹⋯⋯

蕃茄汁調味剛剛好
既香濃又夠撈意粉🥰瞬間清碟
葡汁都表現唔差 有椰香 汁醬比得好慷慨
但對比我果碟焗豬意就遜色少少嚕🤭
🤣啊!腸仔係廚師牌雞肉腸!!!

⍥ 紅豆冰+$5
⍥ 凍檸茶
無錯我係癲左 我竟然飲紅豆冰!
不過呢杯係我飲過最唔甜既紅豆冰🤪
平平地過下口癮 幾好架

2023-11-07 502 views
最近天氣開始轉涼,食慾都下降咗。喺呢個時候,食一碗熱呼呼嘅羅宋湯,再配埋一塊香噴噴嘅鐵板肉眼牛扒,真係好正!羅宋湯一上枱,陣陣濃郁嘅番茄香氣就撲鼻而來。湯嘅顏色係鮮紅色,入口後,可以感受到番茄嘅酸甜味道。湯底嘅蔬菜都煮得好腍,好有口感。羅宋湯嘅份量都幾大,啱晒食量大嘅人。我最鍾意食羅宋湯嘅時候,加埋一塊麵包。麵包吸咗湯嘅精華,更加美味。我仲會加埋一點點黑椒,令到湯嘅味道更加豐富。鐵板肉眼牛扒煎得好靚,外層煎得香脆,內裡嘅肉質又嫩又多汁。牛扒嘅肉味好濃郁,配埋羅宋湯嘅酸甜味,真係好夾。

2023-10-28
Type of Meal
Dinner
細細個經常嚟食鐵扒餐,聽到「喳」一聲已經食指大動🤤大個咗識食嘅嘢多咗好咗,但偶爾都會想食依啲港式傳統鐵板餐🍽️見到熱辣辣嘅鐵板上令到啲醬汁彈嚟彈去,飄出嚟個陣香氣依舊令人有食慾😌✴️餐湯&餐包✴️基本款紅湯白湯♨️紅湯嘅菜算係多,不過飲落較甜,缺少咗酸味同辣味~午市餐包要加$10/個,size大概係手心再細啲,份量嚟講少貴💸不過餐包上枱熱辣辣,都幾軟熟,再者飲湯係一定要食餐包的😆✴️鐵板西冷牛扒(黑椒汁)✴️喺廚房已經淋咗汁,好彩上枱時依然有喳喳聲💥牛扒預設咗7成熟,肉質幾腍但牛味欠奉,始終午市套餐嘅牛扒都唔會點高質法,所以都難以奢求太多🙈

餐湯&餐包

✴️餐湯&餐包✴️

鐵板西冷牛扒(黑椒汁)

✴️鐵板西冷牛扒(黑椒汁)✴️

凍咖啡&紅豆冰
$85 (Lunch)
2023-08-29 932 views
這份西冷牛扒餐絕對係一道美味絕佳的佳餚!無論是生熟程度還是口感都處於完美的平衡狀態。牛扒經過恰到好處的烹調,保持了適中的嫩度,不僅肉味濃郁,而且口感不會太過硬。此外,份量十分足夠,一個大男人食都分分鐘食唔曬,所以呢份牛扒餐每一啖都能讓你盡情享受到牛肉的美味。除咗鐵板餐之外,佢亦都有其他午餐,包括焗飯炒意粉等。晏d 去仲可以試佢下午茶今次就叫咗個牛肉炒意粉嘅下午茶,牛肉經過佢熊熊烈火嘅鐵鑊炒過之後,仍然唔會熟嗰頭配合埋軟硬適中嘅意粉,兩者互相配合十分之出色,今次略嫌師傅手勢重咗,味道有一啲濃,要飲多兩啖水。

除咗鐵板餐之外,佢亦都有其他午餐,包括焗飯炒意粉等。
晏d 去仲可以試佢下午茶
鐵板西冷牛扒午餐
2023-08-12
$80 (Tea)
鐵板西冷牛扒午餐
  • 西冷牛扒
昨晚一家想再試一下好耐都未試過的第尾牛扒,上去竟要排隊,不過等了數分鐘亦可進場,叫了雞扒天使麵及肉眼扒,味道不錯!4歲小朋友都話好尾,把食物吃!但對於埋單侍應告訴我要自己清走垃圾,要一個四歲的小朋友拿住垃圾去尋找餐廳垃圾埇抛棄,是一生人第一次!回家人人肚痛去足一晚厠所,食物亦一試難忘,第尾牛扒名不虚傳!正!
2023-07-07 1132 views
早兩日咁啱經過太子,一條友上咗去食,香港呢啲咁嘅環境買少見少啦,好老實呢度好多回憶,好多細個嘅回憶,今次再上去,都係叫咗肉眼牛扒,感覺同以前一樣份量超大,非常抵食
2023-05-24 1333 views
同朋友按摩過嚟鋸扒😁本身朋友都話呢間好好食,同埋有懷舊氣息你都果然真係 仲要八點幾嚟到都係包場 閒日😅好彩我哋入去仲有位我就叫雜扒餐 兩個朋友就叫肉眼扒 其實份量好足夠 本身以為冇跟飯或者意粉會唔夠飽 但係原來淨係食肉個份量已經塞滿左個胃🤣🤣同埋都有跟餐湯套餐包 我就飲忌廉湯 正正常常ok 朋友飲羅宋湯好似香過我個湯🤣🤣整體都唔錯 有機會帶阿爸阿媽嚟食 有返啲重拾90年代嘅細細個佢地帶我鋸扒嘅感覺😋😋😋😋😋
同朋友按摩過嚟鋸扒😁
本身朋友都話呢間好好食,同埋有懷舊氣息
我就叫雜扒餐 兩個朋友就叫肉眼扒
😋😋😋😋😋

2023-04-27 1092 views
食番我的至愛 - 鐵板牛柳啦!! 黑椒汁辣辣地好好味....牛柳7成熟,夠稔,唔會老.羅宋湯都唔錯、好有味,可惜餐包唔熱,如果熱d 會再好味d.....不過唔使$100的鐵板餐算係咁啦.....

不過唔使$100的鐵板餐算係咁啦.....
2023-04-26