2019-07-10 6981 views
今天到尖沙咀這邊探望好朋友,朋友提議再臨閣的自助餐還不錯,就一同前去食飯。呢間餐廳環境很好,大落地玻璃窗,對著天空館和文化中心,還能看到維港對面的樓宇。可惜食物的選擇就真系不多了,特別系下午茶,熱菜只有煎三文魚骨,其他全系點心類,沙律款式也很少。蛋沙律漢堡包,味道還可以。龍蝦很小只,但相對這個價錢有點驚喜!甜品選擇還算豐富,除了蛋糕仔,還有超甜的楊枝甘露,凉粉,豆腐花和布甸。服務還不錯,整體性價比就一般啦!
2019-06-07 6625 views
再臨閣係半島酒店隔離,可以望到文化中心&維多利亞港,個景都幾正!不過呢間熟食及海鮮種類比較少,甜品也一般,勝在$300幾蚊又可以有景睇有唔錯嘅野食其實都值曬!炸物部嘅姐姐好好推薦:炸蕃薯&炸南瓜(不過炸得唔靚好油、又厚粉),不過姐姐咁好服務就幫襯下佢喇!員工態度都好有禮貌,值得讚賞
2019-05-30 4376 views
到這裡用自助餐最主要都係為左個景而來。到八點可以睇買燈光匯演(是光污染啊⋯⋯不過配合起餐廳的音樂,會覺得食一種視覺和聽覺上的放頌,特別是在工作日......),還是很好看的。最好是提前打電話訂位,告訴員工是要窗口位,一般都會安排到,那樣就可以直接得一邊欣賞夜景一邊用餐。食物方便,選擇不過,有羊架,牛扒,小龍蝦,螺,魚生......(海鮮不夠新鮮)。不過選擇不多,質素也一般,還好雪糕是Mövenpick,食多幾個都抵。個人覺得價錢和景色同食物成正比。要是想看看夜景又對食物沒有多大要求的可以試試。

2019-05-30
$338 (Dinner)
平平哋消磨一個下午下午茶自助餐是一個不錯的選擇選擇在尖沙咀享用下午茶自助餐餐廳的環境開掦,對着美景,食物質素一般不要有太大的期望,只提供最基本的食物,冷盤方面有沙律,麵包,三文治等熱食方面提供糯米雞,腸粉,春卷,炸甜薯,白粥等甜品方面有糖水及幾款蛋糕選擇,亦有雀巢雪糕杯提供。味道一般,總括而言,下午茶自助餐的款式不太多,一眼望晒,但能夠以這價錢坐係有景觀的餐廳,食個簡單的自助餐都值得。$138 另加10%服務費。
平平哋消磨一個下午
下午茶自助餐是一個不錯的選擇
選擇在尖沙咀享用下午茶自助餐
餐廳的環境開掦,對着美景,食物質素一般

不要有太大的期望,只提供最基本的食物,
冷盤方面有沙律,麵包,三文治等
熱食方面提供糯米雞,腸粉,春卷,炸甜薯,
白粥等

甜品方面有糖水及幾款蛋糕選擇,
亦有雀巢雪糕杯提供。

味道一般,總括而言,
下午茶自助餐的款式不太多,
一眼望晒,
但能夠以這價錢坐係有景觀的餐廳,
食個簡單的自助餐都值得。

$138 另加10%服務費。
2018-10-25 7535 views
已經幫襯呢間餐廳嘅自助餐足足超過十年喇,連部份侍應都好似朋友一樣咁!隨著年月同食物價格上漲,自助餐嘅食品種類亦有不少改變~最初呢度吸引我同屋企人成日嚟嘅係佢哋嘅“凍海花🦀”,由於海花🦀價格不斷上升,最後就換咗澳洲麵包🦀,雖然有點失望,但佢哋點都維持住有“燒牛肉”,總算有一款令我仍然喜歡嘅食物係度,“燒牛肉”肉質鮮嫩多汁,我每次都要食2件至滿足👍🏼👍🏼👍🏼。其他冷盤、熱葷、生果、甜品尚算可以,不過雪糕方面就值得一讚,因為係供應MOVENPICK嘅獨立杯雪糕,而且有三款口味選擇,我就最鍾意“瑞士朱古力”味,朱古力雪糕入面充滿朱古力碎,真係‘正’呀⋯⋯👍🏼😋😋

2018-10-23
$290 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
  • 燒牛肉
2018-10-22 4747 views
 一行17人想搵間望到維港靚景又坐得舒服, 價錢合理的生日 buffet  YMCA 4樓這間幾好  6:30開始入座 . 海鮮吧 有 小龍蝦, 青口 ,面包蟹都OK多膏的,長腳蟹 ( 比較過鹹 ), 海蝦夠鮮味 壽司一般, 剌身 : 三文魚都幾厚身 ,燒肉眼肉汁OK又夠大塊, 焗帶子及焗薯蓉推介品款式多又美觀, 雪糕有 Movenpick 有三種口味 : 雲呢拿, 朱古力, 士多啤梨味
YMCA 4樓這間幾好

壽司一般, 剌身 : 三文魚都幾厚身 ,
燒肉眼肉汁OK又夠大塊, 焗帶子及焗薯蓉推介
2018-10-21
$328 (Dinner)
Celebration
Birthday
中秋節前夕與家人到尖沙咀「再臨閣」享用晚餐。作為酒店餐廳,餐廳的用餐環境有一定保證,地方整潔。食品方面,「再臨閣」以供應自助餐為主,成人 $348/位,小童 $228/位,價位不算高。 沙律冷盤連凍肉 cold cut 約有十餘款,除了兩三款賣相較別緻的沙律小杯外,其餘冷盤皆未予驚喜。 海鮮冰櫃放有麵包蟹、長腳蟹、海蝦、青口、翡翠螺及小龍蝦,當中以海蝦較為鮮甜美味,麵包蟹及長腳蟹則有過鹹的問題。日式食品一如預期不太吸引,這是普遍自助餐的通病。 熱盤同樣有十款左右,高低評分落差大。燒肉眼及泡菜牛仔骨皆水準甚高,前者味濃可口,肉汁豐盈;後者入味鬆軟,評分比燒肉眼更佳,推介! 清蒸比目魚口感滑溜亦可以試試。焗帶子及龍蝦汁龍脷柳勻是失望之作,味道很鹹。 甜品評分較預期高,凍杯普遍賣相佳,味道亦不俗。細滑質優的 Mõvenpick 雪糕同場出現亦是加分點。 正值中秋佳節,當然不少得月餅應應節。綜合而言,「再臨閣」的自助晚餐平均水準不高,但個別美饌出色,特別推介燒肉眼、泡菜牛仔骨、各式甜品凍杯,以及 Mõvenpick 雪糕。
日式食品一如預期不太吸引,這是普遍自助餐的通病。
燒肉眼
泡菜牛仔骨
清蒸比目魚口感滑溜亦可以試試。
焗帶子及龍蝦汁龍脷柳勻是失望之作,味道很鹹。

正值中秋佳節,當然不少得月餅應應節。

[23/9/2018; Sun]
2018-09-23
$385 (Dinner)
燒肉眼
泡菜牛仔骨
2018-09-08 4368 views
早去可以坐面對海景的座位,不過比較偏,取食物未必方便,但整體食物素質不差,種類比較少,勝在環境好,近中心,交通方便,服務也不差,一家大小或公務飲食去都是不錯的選擇。
2018-08-08 4279 views
昨晚去食自助餐,想自帶紅酒,再網上看是$50,我都不相信了,於是打電話去問,接電話的跟我說$100一支,ok,於是就帶備紅酒,誰知到現場,侍應告話我開瓶費是$150,真費解,為何打電話來$100,到現場又變成$150呢?
2018-07-13 5139 views
下午同班朋友到呢度食下午茶自助餐, 價錢十分平宜, 百幾蚊黎講, 其實呢度既食物款式已經好對得住D客人了. 當然不能要求又要有刺身、海鮮、生蠔啦, 係咪先! 個人覺得已經不錯了.加上可以對住維港食野, 景觀都賺返啦!簡單出去睇下有咩野食...其實下午茶黎講, 都幾多選擇丫~仲要refill ge食物係會有唔同添!甜品未能試晒, 不過整體黎講, 有65/100我最鐘意食紅豆牛奶布甸, 好滑好香牛奶味道. 其他CAKE不過不失, 薯餅同炸雞塊都係2nd round refill既新食物, 熱辣辣, 又脆!有幾款點心, 沙律用上新鮮生果, 不過沙律醬就略為多左少少. 腸粉係齋腸, 自己可調配醬料.粉紅色的菜其實係紅菜頭汁醃的椰菜絲, 酸酸地, 阿仔好LIKE.雞蛋沙律漢堡包好多餡料 (只係自己好LIKE) 肉醬長通粉又好多肉醬, 粉又煮得夠腍, BB so like.香腸酥: 好脆, 又係熱辣辣既!! 整體食物其實係中庸質素, 不過以百多蚊既tea buffet 黎講, 我覺得都好合理了.仲要加埋任飲喎!!!
加上可以對住維港食野, 景觀都賺返啦!

簡單出去睇下有咩野食...
沙律
沙律
麵包+各款三文治
雪糕

炸物 (咖哩角, 炸甜薯片
燒三文魚頭
自助飲品區

豆腐花
橙汁 + 蘋果汁
水果
糖水

其實下午茶黎講, 都幾多選擇丫~
仲要refill ge食物係會有唔同添!

甜品未能試晒, 不過整體黎講, 有65/100

雞蛋沙律漢堡包好多餡料 (只係自己好LIKE)
香腸酥: 好脆, 又係熱辣辣既!!

pancake配料

仲要加埋任飲喎!!!
2018-07-08
$130 (Tea)
2018-06-17 4314 views
從不知道YMCA裡面有buffet吃,第一次來。父親節前夕和家人來,有一點海景,很好的view。冷菜的蝦🦐鮮甜爽脆,👍🏻忌廉海鮮玉米濃湯有小時候西餐廳的風味。最驚訝的是他們的羊架超好吃(我一個人就吃了10支🤭真不好意思😂但太好吃了!再來就是roast beef🥩,烤得恰恰好。當我們都在稱讚廚師的時候,他嘆氣有其他客人嫌今天煮太生。尊敬的廚師呀👨🏻‍🍳,我們想跟你說,我們吃遍很多國家的roast beef。你的水準肯定是全香港top 3,沒有誇張甚至媲美洛杉磯的Lawry's!這世界肯定有很多不太會吃兼嫌東嫌西古靈精怪的客人,不用在意,他們吃慣花園餐廳用蘇打粉醃過的那種牛排,不要理會他們。請繼續。只是衝著羊架和烤牛肉,我們一定會經常回多來支持你的!加油⛽️!
從不知道YMCA裡面有buffet吃,第一次來。

父親節前夕和家人來,有一點海景,很好的view。

冷菜的蝦🦐鮮甜爽脆,👍🏻

忌廉海鮮玉米濃湯有小時候西餐廳的風味。

Roast  rib of beef
Roast  rib of beef
  • Roast  beef
  • Rack  of  lamb
2K
2018-01-01 11763 views
Happy New Year! 祝各位身體健康 , 心想事成 ~新一年的第一天 , 1st January, 2018 , 我家的長女 預早在這家位於 尖沙咀 - 基督教青年會的 再臨閣 , 訂了枱 , 一家人開開心心的吃 brunch buffet ~老實說一句 , 這家餐廳的 buffet 的食物實在是沒有什麼特別之處 , 但就是穩打穩紮 , 一般的凍海鮮、魚生、燒牛肉、蒸比目魚、甜品、movenpick 雪糕 等等.... 說得出的都應有盡有 ~前菜和冷盤的選擇甚多 , 當中我就最喜歡吃salami 和豬肉卷 , 雞肉凍件也不錯 ~ 喜歡吃omelete 的話 , 這一個由廚師即席煎出來的 三文魚 omelete, 外香內嫩 , 雖則未能算是驚喜但都是水準之作 ~ 熱盤選擇多 , 最合我口味的就是 鮮茄炆牛腩、清蒸比目魚 ,味道實在不俗 ~ 燒牛肉的肉質嫩滑 , 肉味香濃 , 味道就算是中規中矩 , 不過不失 ~ 甜品的款式不算多但味道就不錯 , 特別喜歡這裏的聖誕cupcakes , 鮮豔奪目之餘味道也不俗 ~ 最後以一杯凍檸檬茶 作個完美的休止符 ~Happy New Yea

最後以一杯凍檸檬茶 作個完美的休止符 ~

Happy New Year ~

本篇完 ~
2017-12-29 6513 views
食物質素不俗,選擇也不少。有燒牛肉,大板燒, 其餘熱盤也有很多選擇。甜品有chocolate brownies , cheese cake, 西米布甸, 豆腐花, 面包布甸等, 雖然只有牛奶公司雪糕(不是Movenpick), 但小朋友也吃得開懷。環境開揚舒適,有機會encore.
2017-12-15 6199 views
同同事黎食dinner buffet, 價錢便宜,所以唔會預期有好多好野食,雖然種類唔多,但野食都算好食!一黎食海鮮先,最好食係螺,小龍蝦(咸咸地但我buy),蝦一般沒有任何味道的生果係哈蜜瓜最甜,食左好多,其他不用吃😂,❗️最要讚既係movenpick雪糕呀,總共有六種味揀,雲呢拿朱古力咖啡士多啤梨同楓糖,全部味都好好食,我食左超過6盒❗️手卷放好耐我諗紫菜會林哂,壽司黎講腐皮好食同鰻魚都ok,其他無乜味,刺身只建議食三文魚好食,其他刺身唔掂因為唔鮮甜熟食款係比例上黎講都多,質素都唔錯,比目魚,日式雞扒都好食,牛就韌左少少但味道係ok既,羊就唔好要喇咬都咬唔開😤烏冬我再係上面加紫菜同甜蛋,甜蛋好味!煙三文魚都好食所以食左兩碟所有甜品係唔掂既,除左麵包布甸麵包亦因為放太耐而硬左亦無乜味咖啡汽水橙汁任飲,橙汁鮮榨,唔錯總結咁既價錢都不過不失既,加上佢環境幾靚,睇尖沙咀夜景,人亦好少好安靜,仲會有幻彩詠香江睇到,雖然我無睇掛住食😝

刺身只建議食三文魚好食,其他刺身唔掂因為唔鮮甜

烏冬我再係上面加紫菜同甜蛋,甜蛋好味!

煙三文魚都好食所以食左兩碟

所有甜品係唔掂既,除左麵包布甸

麵包亦因為放太耐而硬左亦無乜味

咖啡汽水橙汁任飲,橙汁鮮榨,唔錯

2017-12-10 4605 views
提前慶祝聖誕,知道這裏環境不錯,所以試試晚餐自助餐.非常喜歡海蝦及海鮮的我,第1碟當然先試冷盤. 蝦夠大隻,肉質不錯,雖無想像中那麼嫩滑爽口,但仍覺得不錯. 青口中規中矩. 最驚喜的竟然是響,非常爽口新鮮,不太好響的我亦忍不住吃多幾隻.另有墨魚片亦不錯. 朋友吃了龍蝦仔,說好味,我就興趣不大了.有焗蠔,較乾身,只吃了1隻.炸軟殼蟹,始終自助餐,不是即炸即食,諗了小小,但仍然好味!還有牛扒,羊扒, 琵琶豆腐,雞,豬頸肉,沙律,烏冬,朱古力噴泉等,要讚讚,蒸比目魚真的不錯. 已吃得好飽了,見到這款平時賣得不便宜的雪糕,要來一客吧!環境,服務都非常不錯的一頓晚飯!
提前慶祝聖誕,知道這裏環境不錯,所以試試晚餐自助餐.

有焗蠔,較乾身,只吃了1隻.

炸軟殼蟹,始終自助餐,不是即炸即食,諗了小小,但仍然好味!

環境,服務都非常不錯的一頓晚飯!
2017-12-10