2021-05-30 262 views
紅磡食完飯搵咗勁耐先揾到間糖水舖😵‍💫不過一揾就揾到間高cp值嘅,又平又好食😚紅磡仲有冇糖水舖推介🤪.🍯芝麻蛋白燉鮮奶 $26舖頭招牌之一,呢個價錢黎講應該算平,因為見燉蛋都係買開三十幾蚊😌芝麻糊磨得幾滑幾濃😎.🍯香芒奶霸 $30以為得一兩舊芒果,點知有5舊😝印象中芒果係超級超級甜個隻,同個燉蛋好夾🍯.🍽味道: 3.5/5🏙環境: 3.5/5👨🏼‍🍳服務: 3.5/5💧衛生: 3.5/5💰價錢: 4/5
🍯芝麻蛋白燉鮮奶 $26
🍯香芒奶霸 $30
🍽味道: 3.5/5
🏙環境: 3.5/5
👨🏼‍🍳服務: 3.5/5
💧衛生: 3.5/5
💰價錢: 4/5
2021-03-27 373 views
红磡德民街和芜湖街附近有几家不错的糖水店,芝麻绿豆是其中之一。帮襯了几次,每次吃不同的糖水,质素都很平均。今天刚好经过,还没到晚饭时间,看到店内有座位,就走了进去来一个饭前甜品。店外的餐牌显示有不少选择,中、西式都有供应,价钱也适中,不会过份。进店坐下后再翻一下餐单,除了新派的款式,也有不少带有怀旧色彩的糖水,选择真的不少。蛋白杏仁茶是其中一个推荐,即叫即做,上桌还是热腾腾的。杏仁茶味道很浓,应该是自磨的,再配上蛋白,令糖水更香滑,而且还留有余香,这里有不少新口味,吃了几次都没试完,可留待以后再试。

帮襯了几次,每次吃不同的糖水,质素都很平均。

蛋白杏仁茶

这里有不少新口味,吃了几次都没试完,可留待以后再试。
2021-03-27
$33 (Tea)
蛋白杏仁茶
2021-03-02 264 views
糖水也是在下不會主動去吃的東西對上一次好像是在家附近的合成這次就是在黃埔 朋友說以前吃過感覺不錯的好的 那就跟他一起來吃在下點了碗熱的綠豆海帶湯圓是補回前幾天沒吃到的湯圓又可以用綠豆海帶給自己降降火今天我們來得有點晚已經9:30 朋友點了三種東西都沒有最後他點了個西瓜的什麼不過看來朋友這次的評價沒有很好而在下的綠豆海帶湯圓就像是尾段加水好淡啊 不只是味道 連口感都大大扣了分看店那麼旺難道只是在下跟朋友都點錯食物?又或是在下太重口味 這個清淡的綠豆滿足不了在下?最後我們由進店 點餐 等食 吃完 到離店只用了8分鐘 🤣太快了 大概是..紀錄全破
糖水也是在下不會主動去吃的東西

不過看來朋友這次的評價沒有很好

而在下的綠豆海帶湯圓就像是尾段加水
好淡啊 不只是味道 連口感都大大扣了分
看店那麼旺
難道只是在下跟朋友都點錯食物?
又或是在下太重口味 這個清淡的綠豆滿足不了在下?
最後我們由進店 點餐 等食 吃完 到離店
只用了8分鐘 🤣
太快了 大概是..
紀錄全破
$50 (Dinner)
好有歷史,好似幾出名,就去試下。除左有唔同款式既甜品,可以有各種配搭任揀之外,鐘意食傳統甜品既我,可以揀個比較有特色既芝麻蛋白。佢既食法都好有特色,首先要分別食芝麻同蛋白,之後先至攪埋佢,好好食。
好有歷史,好似幾出名,就去試下。
由細個食到大嘅甜品店「芝麻綠豆」不過自從搬來左九龍之後已經好少嚟紅磡呢邊,今日難得嚟到黃埔當然唔會放過機會食個糖水先至走,「芝麻綠豆」是我嘅首選。中午冇乜客人,食完仲可以慢慢座。紅豆燉奶$26 價錢合理,旺角價要$30一看到用上膠碗,心一沉好彩味道冇受影響,燉奶仍然夠香滑,奶味ok ,不假; 配香甜紅豆沙,超 match ,都係嗰句中式糖水一定要夠熱
由細個食到大嘅甜品店「芝麻綠豆」

不過自從搬來左九龍之後已經好少嚟紅磡呢邊,

今日難得嚟到黃埔當然唔會放過機會食個糖水先至

走,「芝麻綠豆」是我嘅首選。

中午冇乜客人,食完仲可以慢慢座。

紅豆燉奶$26

價錢合理,旺角價要$30

一看到用上膠碗,心一沉

好彩味道冇受影響,燉奶仍然夠香滑,奶味ok ,

2020-10-24 307 views
在附近餐廳吃了飯,不太飽,很想吃個飽肚的糖水。簡單搜尋過,這間糖水舖在附近不遠處,就鎖定了這間。中式糖水最能測試到甜品店的功架。點了一碗慢磨杏仁糊和一碗椰汁西米露。杏仁糊只能形容為好滑好濃,是久違的傳統糖水風味。吃得出並非粉水開成的,而且不太甜,沒有滯溜感。現在坊間很多糖水都偷工減料,想不到這間的中式糖水會這樣啱口味。西米露加了蕃薯和芋頭,煲得夠淋身,都是喜歡的食材,同樣地不太甜。好吃的甜品為這一晚畫上完美的句號~
在附近餐廳吃了飯,不太飽,很想吃個飽肚的糖水
簡單搜尋過,這間糖水舖在附近不遠處,就鎖定了這間。

好吃的甜品為這一晚畫上完美的句號~
Type of Meal
Last Night Supper
2020-10-12 280 views
中式甜品睇落好平庸🏮 但一向都係我的最愛❤️ 唔會太甜又有養顏美容既效果💆🏼‍♀️ 主打芝麻甜品既呢間貼左好多芝麻既功效 🤣又會護膚又護髮💄⭐️ 芝麻蛋白燉鮮奶 🍼淨係畢一羹燉奶試一試先😋 未有3.6牛乳🐮咁香濃 但係都好滑 係Natural的味道🌳 唔會太多糖份🍬 係中間再試一啖芝麻糊 🍲一粒粒烏黑既芝麻籽🖤真係食到生炒既香 😚同埋一粒粒芝麻既口感 撈埋燉奶一齊食🤪都唔會互相搶左大家既味道👍🏻⭐️ 合桃蛋白燉鮮奶 🥜試埋另一個主打😋合桃味一樣好香濃🥰可能合桃質感比較Grainy 磨出黎似沙多過糊🧐香味比起芝麻比較Subtle

⭐️ 芝麻蛋白燉鮮奶 🍼

⭐️ 合桃蛋白燉鮮奶 🥜
2020-08-03 380 views
第一次寫食評,因為非常之憤怒,惠顧十多年, 每次外賣自取喳咋,有時也會漏給兩粒湯圓,致電跟他們說,他們說下次補回,但今次不但不補回,還說誰知你是邊個,自己俾漏仲聲大夾惡,以後絕對不光顧。
TakeAway
2020-07-13 311 views
喺黃埔呢間店,雖然有啲唔就腳,但成日都好想去今次介紹下:芒果珍珠紫米露($29) 芒果好甜,材料好豐富,有珍珠、紫米,仲有西米🤩🤩金銀芋椰汁西米露($21) 蕃薯芋頭都好粉好甜,都只係$21!☺️☺️☺️絕配紅豆沙配蛋白鮮奶($26)唔係我想像中嘅紅豆沙,似只係紅豆,不過不失啦😉以為會好似合桃/芝麻蛋白燉鮮奶咁係流質唔食合桃/芝麻糊所以冇試過😝另外食過南北杏雪耳燉木瓜、喳咋(附有湯丸)都好正👍🏻👍🏻👍🏻果然係百吃不厭😊
喺黃埔呢間店,雖然有啲唔就腳,但成日都好想去

絕配紅豆沙配蛋白鮮奶($26)
唔係我想像中嘅紅豆沙,似只係紅豆,不過不失啦😉
以為會好似合桃/芝麻蛋白燉鮮奶咁係流質
唔食合桃/芝麻糊所以冇試過😝

果然係百吃不厭😊
2020-07-05 246 views
《係真架啲奶🤤》———————————————-🐣#芝麻綠豆甜品屋想黎個飯後一點甜,推薦你嚟呢間港式甜品舖,走平價路線,廿零蚊有交易。-叫左個香滑原味蛋白燉鮮奶,雙皮奶好重奶香味,相當嫩滑,果然越係簡單越好味。熱嘅特別好食,食完成碗都唔會覺得膩。紫米露都唔錯,甜度啱啱好。-順帶一提,佢嘅招牌係全港首創嘅芝麻蛋白燉鮮奶,但係我就唔係好喜歡芝麻糊,不過聽講都唔錯,如果鍾意黑白配嘅人試吓🤗-⭐️價錢參考:香滑原味蛋白燉鮮奶-雙皮奶(熱):$22椰汁珍珠紫米露(凍):$22- 🍌抵deal 指數:8/10💰人均消費:$20-30
《係真架啲奶🤤》
———————————————-
🐣#芝麻綠豆甜品
⭐️價錢參考:
香滑原味蛋白燉鮮奶-雙皮奶(熱):$22
椰汁珍珠紫米露(凍):$22
🍌抵deal 指數:8/10
💰人均消費:$20-30

香滑原味蛋白燉鮮奶-雙皮奶(熱)
椰汁珍珠紫米露(凍)
2020-07-04
$30 (Last Night Supper)
香滑原味蛋白燉鮮奶-雙皮奶(熱)
椰汁珍珠紫米露(凍)
2020-06-15 270 views
食完唔好食嘅晚飯,在三號風球下,仲好想食糖水,終於搵到糖水舖,一於試吓我倆都喜歡食經典熱食糖水,我就柯打咗最出名嘅熱嘅芝麻蛋白燉鮮奶,枱上貼上小貼士,教你點食,我當然有跟足建議食法去食,千祈唔好搞勻!好快就上咗芝奶,外觀好靚,白滑燉奶中有一點黑!我當然先試下燉奶,滑不溜口,唔太甜,好香奶味,之後才食黑點芝麻,芝麻好香濃,再配上燉奶,好夾好正另外,朋友柯打咗合桃露配紅豆沙,我試了一啖,合桃糊磨到好滑,估唔到同紅豆沙出奇地夾兩款都值得一試

兩款都值得一試
2020-06-13
$26 (Last Night Supper)
  • 芝麻蛋白燉鮮奶
昨天晚上和 我的另一半遊車河, 去咗紅磡食糖水。 這是我的第一次去 (芝麻綠豆)。既然入到去當然要試下佢嘅招牌 甜品 芝麻綠豆啦。 芝麻綠豆有凍 有熱, 因為我比較敏感所以我寧願吃熱!好快送到嚟,一擺上枱我鼻哥已經聞到好香嘅芝麻味! 因為見到有啲綠豆沙,我攪勻佢😆。食入口下覺得芝麻味啱啱好好香 食落唔會太甜 亦都有啲綠豆沙嘅青青哋嘅味道! 裏面又有海帶又有白合好足料!一句講曬果然名不虛傳! 我見到隔離枱有人 食緊白色中間有點黑色嘅嘢我估計應該係佢哋嘅 芝麻 燉奶, 賣相好正 ,因為我怕肥我唔敢再叫。 我會努力做多兩日gym,下次會再返嚟。
一句講曬果然名不虛傳!
我會努力做多兩日gym,下次會再返嚟。

2020-06-05 120 views
天氣咁熱,夜晚食完飯後想再食多個甜品,住附近既朋友推薦民泰街有間甜品好好食,一心諗住係西式甜品,點知坐低先發現係港式甜品為主,場內仲貼滿老闆同明星既合照🤣睇左陣menu發現同普通港式甜品店冇乜分別,就決定參考下推薦甜品有咩好推介,一望就見到有一個 楊枝甘露牛奶雪糕,留意到佢標明牛奶雪糕係gelato,懷住滿心期待既我係冇失望架!佢既楊枝甘露講真係麻麻,芒果同沙田柚都非常酸苦,但係佢既牛奶雪糕極好食,濃香奶味又口感軟滑,成功拉返唔少分數!我朋友就點左西瓜涼粉,冇特別所以唔介紹了,如果以後黎到呢區,想食甜品應該會搵其他甜品店try try, 因為呢間肯定唔會再encore了😝 (同時留意到場內基本上係講普通話既食客,唔通佢係一間遊客指南上既香港推介糖水鋪?咁就不得而知了!)

以前成日都食芝麻糊雙皮奶,每次經開黃埔都一定會食,今次嘗試合桃雙皮奶同楊枝甘露。話說係等候期間,見到侍應係廚房準備糖水,俾我同男朋友親眼見到職員將整糖水匙羹放入口, 然後再將試味嘅匙羹再次放入糖水攪拌,將攪拌好糖水放入雪櫃。依家肺炎肆虐,好難想像職員會如此製作糖水,以後都唔會再幫襯。最後有好心提醒職員,告訴職員我哋親眼見到佢將試味嘅匙羹再次放入糖水攪拌,佢並沒有否認,眼神迴避,可想而知呢間糖水舖製作過程係幾咁污糟。

2020-06-05
2020-05-31 134 views
雖然個個都話呢度芝麻燉奶最出名,但我最中意食佢既腐竹薏米糖水,超濃郁足料,好似豆漿咁,次次都會點呢樣。價錢仲要係$20,宜家咁既價邊度會食到咁好既糖水。不過隔左一排再食,今次個腐竹糖水個味唔同左,有陣好奇怪既甜味... 比以前甜,同埋冇左豆香。係咪落多左糖?太多白果?我講唔出個奇怪位喺邊,總之就唔係食開果隻味。 另外叫左木瓜雪耳糖水,算正常。食完個口有陣好怪又甜又苦既after taste,真係好唔satisfied,希望之後正常番啦!