2011-05-31 100 views
對於喜歡吃薄餅和意大利粉的朋友,意粉屋的名字絕對不會陌生,但在這間皆知巷聞的食店搞生日派對,卻不是人人也試過吧。今次有幸應約出席兩位好朋友的生日派對,高興之餘也想在此與大家分享一下哩。 意粉屋的環境不用多作介紹,但要容下數十人的派對,就只有灣仔、荃灣及旺角三間新店(詳情可查閱意粉屋網頁)。 食物方面,這裡提供幾個價錢不同的套餐,除了一般見慣的意粉薄餅外,還有專為派對而設的小食併盤,以平常叫到會服務的大盤盛上,每款動輒兩三磅,看頭十足。但要留意的是飲品需要另點,並不包括在套餐價錢之內。 蝦/挪威煙三文魚鮮果沙律:以大蝦及煙三文魚作主打的雜果沙律。雪藏大蝦味道在預計之中的偏淡,與濃味的煙三文魚形成強烈對比,但雜果沙律整體也清新可口,作為開胃前菜算是不錯。 香草雞/蘋果/螺絲粉沙律:香草雞吃不出香草,但仍然惹味;而在沙律中加入螺絲粉,感覺雖然有點比較怪,但味道也不差,而且還可讓一眾大胃王填填肚吧。 意式雜錦併盤:併盤有豬仔骨、雞柳、香腸、炸豬扒及薯條等等,整體味道不算很突出,但仍算不錯;惟份量太少,每款數件根本難以滿足我們近三十人哩。 意式炸豬扒:典型的西式炸物,味道沒大問題,但炸

自成一角的派對現場

蝦/挪威煙三文魚鮮果沙律、香草雞/蘋果/螺絲粉沙律

意式炸豬扒:典型的西式炸物,味道沒大問題,但炸得又乾又硬,似乎要考考大家的牙力吧!
意式雜錦併盤、意式炸豬扒
薄西冷牛扒配燒汁:口感雖欠奉,但味道比想像中好,而且份量較充足,算是整晚較佳的一道菜式。

醬燒豬仔骨:醬汁為為黏口,但味道卻不過份濃烈,豬仔骨肉也夠嫩滑,難怪一下子便已被全消滅哩。
薄西冷牛扒配燒汁、醬燒豬仔骨
南方炸雞:金黃色的雞中翼滿滿一盤,賣相吸引。雞翼炸得外脆內軟,味道帶微甜,令人吃過不停。

香草蒜蓉炒素菜:雖名為炒,但半點中式的爆氣也沒有,感覺就是雜燴般,有幸西蘭花及椰菜花煮得夠腍,而且蒜蓉味道夠香,味道算是不錯了。
南方炸雞翼、香草蒜蓉炒素菜
挪威煙三文魚碎蛋三文治:煙三文魚再度出場,但切碎後口感略遜,不過混入碎蛋等材料令整體味道不差,可以吧。

火腿芝士三文治:相比前者,這個常現於港式茶餐廳的芝腿治便遜色得多,只能算是飽肚之作,不值一提。
挪威煙三文魚碎蛋三文治、火腿芝士三文治
挪威煙三文魚帶子炒飯:又是煙三文魚,味道雖不差,但始終吃慣炒得乾身的炒飯,這個並不是小弟那杯茶吧。

焗芝士肉醬意大利粉:芝士不算濃,但份量其多,好芝士的朋友定必喜歡;反而肉醬的肉碎不多,但茄醬酸甜適中,比炒飯更勝一籌。
挪威煙三文魚帶子炒飯、焗芝士肉醬意大利粉
薄餅:有夏威夷薄餅珍寶雜錦薄餅漁港風光薄餅三個巨型厚批,批身雖厚但較鬆化,雖然沒有甚麼特別花巧的材料,但簡簡單單反而是最好的。

焦糖焗紅豆西米布甸:焗西米布甸較甜,焦糖比紅豆味道更重,整體還不差,但如果再焗得焦一些會更香更可口。
薄餅、焦糖焗紅豆西米布甸
鮮製蘋果批:蘋果批賣相平平無奇,但用料十足,啖啖蘋果肉,不會太甜太膩,很好。

鮮製芝士餅:用作兩位壽星的生日蛋糕,但芝士甜不足,不說還以為是普通蛋糕哩。
鮮製蘋果批、鮮製芝士餅
縱然食物的種類及味道不算很突出,但畢竟是意粉屋,確算能保持應有的質素。況且要安排大型生日飯局,除了要為菜式花心思,最令人煩惱的是找個能容納多人的場地,而這裡顯然做到了自成一角的效果,但始終不是獨立房間,我們的嘈吵不知會否影響其他食客哩。

2011-01-08
$150 (Dinner)
Celebration
Birthday
自成一角的派對現場
蝦/挪威煙三文魚鮮果沙律、香草雞/蘋果/螺絲粉沙律
薄西冷牛扒配燒汁、醬燒豬仔骨
南方炸雞翼、香草蒜蓉炒素菜
薄餅、焦糖焗紅豆西米布甸
2011-03-29 17 views
9 Feb 7:30p.m.Piggy Couples晚飯(由piggy girl執筆)前言:冇拉拉入咗SpaghettiHouse,見到有恒生信用咭promotion,就試下。點選餐單&食物評價:鮮白菌忌廉湯(2客):standard﹔有1客加咗酥皮(+HKD11)烤帶子、合桃、青蘋果沙律配蒜茸多士:新鮮配撘,可以一試意大利四式飯:唔好食,冇乜調味咁,唔建議選擇燴威利斯海鮮配闊條麵:呢個都麻麻2杯咖啡或茶環境質素:服務質素:賬單價錢:約HKD273.9 (每人平均消費HKD137)輪候時間:0分鐘抵食指數:推介指數: 整體評價:番兜機率:*所有評分以五為最高分
9 Feb 7:30p.m.
Piggy Couples晚飯
(由piggy girl執筆)
點選餐單&食物評價:
烤帶子、合桃、青蘋果沙律配蒜茸多士:新鮮配撘,可以一試
意大利四式飯:唔好食,冇乜調味咁,唔建議選擇
燴威利斯海鮮配闊條麵:呢個都麻麻
2杯咖啡或茶

環境質素:

服務質素:

賬單價錢:約HKD273.9 (每人平均消費HKD137)
輪候時間:0分鐘
抵食指數:

推介指數:

整體評價:

番兜機率:

*所有評分以五
為最高分
2011-03-09
$137 (Dinner)
2010-09-18 13 views
普普通通, 過得去!中午12:30 左右黎到, 好彩仲未係好多人, 雖然無book 枱, 但都唔駛等位!!! 一坐低侍應就埋黎俾餐牌我地同問我地要暖水定凍水! 佢地有好多款午餐選擇, 我地兩個人揀左兩個餐! 1.蔬菜湯+蒜蓉包+蕃茄雞肉意粉+凍檸茶2.忌廉湯+三文魚蘋果沙律+焗龍脷柳意粉+熱奶茶蔬菜湯: 唔錯,材料幾多! 係番茄味唔夠重!蒜蓉包: 正!!好香好脆! 好重蒜蓉味!三文魚蘋果螺絲粉沙律: 我好鐘意食佢既沙律, 蘋果爽甜, 螺絲粉煮得岩岩好, 唔會過腍!! 醬汁係沙律醬, 醬汁好均勻, 亦唔會太多食到好滯!蕃茄雞肉意粉: 配菜有青椒, 洋蔥! 應該啲意粉同蕃茄汁煮得唔夠耐, 所以啲意粉唔係話好入味, 勝在啲蕃茄汁夠多, 所以食落啲意粉唔會覺得無味! 雞肉無咩雞味, 不過煮得都算滑! 焗龍脷柳意粉: 龍脷柳唔係好大塊, 好明顯係雪藏既, 所以無咩鮮味! 呢碟既意粉醬汁唔夠多, 所以食落差小小!!兩個午餐加埋都只係115左右, 唔係話好好食, 不過都算ok!!
普普通通, 過得去!
1.蔬菜湯+蒜蓉包+蕃茄雞肉意粉+凍檸茶
2.忌廉湯+三文魚蘋果沙律+焗龍脷柳意粉+熱奶茶
蔬菜湯: 唔錯,材料幾多! 係番茄味唔夠重!
蒜蓉包: 正!!好香好脆! 好重蒜蓉味!

好味道!
好脆, 蒜蓉味香!
忌廉湯
蔬菜湯~夠蕃茄味!
唔係好夠汁!
雞唔夠鮮味!
2010-09-10
$55 (Lunch)
好味道!
好脆, 蒜蓉味香!
蔬菜湯~夠蕃茄味!
  • 蒜蓉包
2010-03-01 4 views
中銀信用咭二人套餐 $198 乜都齊 意大利雜菜湯 : 熱辣辣加上酸味味既湯, 無論視覺和味覺也感到興奮湯內材料更是豐富, 紅腰豆, 薯仔, 蝴蝶粉, 蕃茄…應有盡有 田園沙律 : 小女子對這此只有 “菜同菜” 既沙律, 不感興趣, 只食了幾片生菜, 新鮮 珍寶雜錦厚Pizza : Pizza 夠香脆, 材料也是正常不過既野, 芝士沒有下得過多, 不花巧正合我意 美式肉醬意粉: 意粉有咬口, 沒有過腍之幣病, 肉醬帶點點牛肉的香濃味道, 醬汁味道也調較得宜 紅豆冰 : 正確是椰子紅豆冰, 紅豆有咬口, 椰汁底也很清香一餐穩穩陣陣晚餐, 沒有驚喜已感滿足 臨走前, 多得一名waiter 提醒今晚正是元宵節原來人大了對節日已感到麻目了
中銀信用咭二人套餐

$198 乜都齊

一餐穩穩陣陣晚餐, 沒有驚喜已感滿足

臨走前, 多得一名waiter 提醒今晚正是元宵節
原來人大了對節日已感到麻目了
soup
沙律
2010-02-28
$110 (Dinner)
soup
2009-12-28 16 views
24/12/2009平安夜當日同朋友去完遊戲展當晚同男友黎意粉屋食晚餐一心想食芝士火鍋,點知當晚只係得聖誕餐> <唯有下次先食芝士火鍋!叫左一個Set Dinner龍蝦湯好好味!用料都幾足!意粉比預期好味! 濃左少少!豬肋骨惹味! 薯條點個醬好夾 凍檸茶正常!經理當客人貴賓咁招待! 讚!!喺門外等位嘅人有橙汁飲
24/12/2009

平安夜當日同朋友去完遊戲展
當晚同男友黎意粉屋食晚餐
一心想食芝士火鍋,點知當晚只係得聖誕餐> <
唯有下次先食芝士火鍋!

叫左一個Set Dinner
龍蝦湯
好好味!用料都幾足!

意粉
比預期好味! 濃左少少!
豬肋骨
惹味! 薯條點個醬好夾

凍檸茶
正常!

經理當客人貴賓咁招待! 讚!!
喺門外等位嘅人有橙汁飲

2009-12-24
$150 (Dinner)
龍蝦湯
9月30日, 足足等咗成年… 終於等到意粉屋嘅芝士火鍋啦! 好耐之前openrice寄咗3張$50cash coupon, 咁啱今日deadline可以用黎食芝士火鍋, 呀比仲有芝士火鍋試食價coupon添! 今餐真係無械可擊, 又抵又好食~::: 特濃野菌芝士火鍋 配 極上燒牛肉拼盤 ::: $248掙扎咗好耐想試特濃野菌芝士+海鮮, 但個set係無得咁配嘅~ 如果你堅持就+$10囉~ 不過我同呀比最後覺得人地無得咁配可能係個味5夾呢~ 所以我地最後都揀番牛肉拼盤!極上燒牛肉拼盤賣相真係色彩繽紛! 有燒牛肉, 燒雞, 豬肉片同腸仔, 仲有大蘑菇片, 青瓜, 南瓜, 車厘茄, 露筍, 冬菇等蔬菜~ 全部材料都幾新鮮~ 唔錯! 當中我地都覺得雞或豬呢d淡味d嘅燒肉會配個芝士d! 反而牛肉因為太濃味會同芝士互搶… 其他蔬菜如蘑菇,青瓜, 南瓜配芝士都好好味!另外仲有麵包籃同墨魚汁天使麵比我地填飽個肚仔~ d麵包浸咗芝士真係好好味!! 墨魚汁天使麵可能就會漏d, 不過係最能夠食出芝士濃香嘅食物!總括黎講特濃野菌芝士火鍋真係非常濃!! 雖然野菌味唔係好突出, 但用上3種芝士嘅鍋底真係超香~ 而

總括黎講特濃野菌芝士火鍋真係非常濃!! 雖然野菌味唔係好突出, 但用上3種芝士嘅鍋底真係超香~ 而且間中會食到混入芝士入面嘅野菌~ 好正丫~~~

::: 香蒜蜆肉蘑菇天使麵 ::: $72
另外叫多一個pasta黎試~ 不過呢個香蒜蜆肉蘑菇天使麵著實有點令人失望! 因為感覺太似中式或者茶餐廳d炒米了! 而且味道亦無甚特別, 蒜味亦唔出~ 唯一可喜嘅係d蜆肉蘑菇都幾多… 感覺好d囉…

::: 飲品買一送一 ::: $26
叫芝士火鍋仲有買一送一添, 叫咗杯凍檸茶同橙汁什飲, 半價黎講十分唔錯!

期待已久嘅芝士火鍋真係無令人失望!! 又香又濃又冶味!! 冬天食完真係夠晒暖笠笠~ 而且價錢又唔係貴! 真係寫完都好想食多次~~~
不得不讚下呢間W square嘅意粉屋, 環境同service都十分好! 我地得2個人, 個經理都比咗張勁大嘅圓形廂座比我地~ 又會細心介紹d食物~ 真係好欣賞佢地!
特濃野菌芝士火鍋
極上燒牛肉拼盤
麵包籃
勁cheesyyy!
香蒜蜆肉蘑菇天使麵
抵飲drinks!
2009-09-30
$193 (Dinner)
特濃野菌芝士火鍋
極上燒牛肉拼盤
麵包籃
勁cheesyyy!
2009-09-14 2 views
呢一間,有時向樓下派優惠卷,下午茶送雞翼服務員又變了新一批,不過仲係好好食物沒有什麼點變,一樣好好,好新鮮會員又可以額外+9蚊多一個餐又夠我食,抵食!
2009-09-07
$34 (Tea)
都好多料
燻三文魚同生果好新鮮
好似黑左d,但好好味
2009-09-09 21 views
本身果日要renew membership, 咁o岩行開灣仔就來了呢間...好似話係新野上到去, 環境好好!個男manager 服務好好, 不是傳統的服務果一套...佢係比較friend 果一種, 令人感覺好!地方干淨....味道都不錯!!食物好fresh....服務生仲主動同我cut ribs.....
本身果日要renew membership,
咁o岩行開灣仔就來了呢間...好似話係新野
上到去, 環境好好!
個男manager 服務好好, 不是傳統的服務果一套...
佢係比較friend 果一種, 令人感覺好!
地方干淨....
味道都不錯!!食物好fresh....

服務生仲主動同我cut ribs.....
ribs
clam spaghetti with pepper
2009-08-31
$100 (Dinner)
clam spaghetti with pepper
2009-08-16 4 views
一行五人,其實不餓, 但經理先生實在有趣, 服務態度一流, 食都食得開心好多.他額外給了我們多個優惠, 主動得黎又有趣, GOOD!叫了多個SET 厚PIZZA: cheese味濃, 可能本人喜愛薄批,所以覺得厚批不算好好食, 但可以接受菠蘿煙肉炒飯: 愛risotto, 但不愛炒了的risotto, 味道還可以, 似印尼炒飯soup: 我的是意大利菜湯, 很多菜, 有蝴蝶粉=]其他的都是一般的味道但最值得再提的是經理態度很好, 很值加分, 會如他所說,「會再去」!=]
一行五人,

他額外給了我們多個優惠, 主動得黎又有趣, GOOD!
叫了多個SET

soup: 我的是意大利菜湯, 很多菜, 有蝴蝶粉=]

其他的都是一般的味道

2009-08-16
$70 (Tea)
2009-08-12 12 views
點了個假日午餐,另外加凍朱古力龍蝦湯ok,雖然都唔旨望好雞蛋煙肉蘑菇螺絲粉…我想是不是叫煙肉粒…? 只是一些乾煙肉粒.. 激渣!!!!蘑菇都是很普通,再加些蛋絲… orz而且d白汁都好渣咯,完全無香味基本上呢碟咁渣既野我係屋企自己都整到啦,加d蘑菇,加d鮮奶油之嘛渣到咁要賣六七十蚊真係呃錢…其實我唔想叫凍朱古力,不過話無凍Latte(鮮奶咖啡)…真係Latte整凍有幾難…凍朱古力多半都係渣既,呢杯只不過係一般地渣$100這麼渣真是orz…
點了個假日午餐,另外加凍朱古力

龍蝦湯ok,雖然都唔旨望好

雞蛋煙肉蘑菇螺絲粉
蘑菇都是很普通,再加些蛋絲… orz
而且d白汁都好渣咯,完全無香味
渣到咁要賣六七十蚊真係呃錢…

凍朱古力多半都係渣既,呢杯只不過係一般地渣

$100這麼渣真是orz…
2009-08-01
2009-07-22 15 views
自已係呢區返工成日見到呢間野開左之後會有staff去樓下派coupon (小食劵)心想是否生意不太好呢.今日逛完書展,去左呢一間意粉屋食野叫左個set食,再用埋張小食劵叫雞翼.基本上間間意粉屋的食物味道都差不多保持一貫水準而不同的意粉屋分店個人經驗係生意越差服務越好例如呢間個經理就會主動同d 客有溝通食完野會問我地feedback又會主動話希望d 客會再來令人有好warm的感覺不過呢間野個大廈的位置似乎不太方便剛剛好兩個港鐵站之間對於呢類service好的餐廳行多幾步路來食野都好呀!
自已係呢區返工
成日見到呢間野開左之後
會有staff去樓下派coupon (小食劵)

心想是否生意不太好呢.

今日逛完書展,去左呢一間意粉屋食野
叫左個set食,再用埋張小食劵叫雞翼.

基本上間間意粉屋的食物味道都差不多

令人有好warm的感覺

不過呢間野個大廈的位置似乎不太方便
剛剛好兩個港鐵站之間

對於呢類service好的餐廳
行多幾步路來食野都好呀!
薄餅
2009-07-22
$100 (Dinner)
薄餅
2009-06-15 20 views
好耐無去意粉屋,見今個月老友生日兼路過見到呢度開咗間分店,一於book位食番餐。食物質素水準都ok,與其他意粉屋出入不大,至於環境可能新開不久,不用等位也較寧靜,位與位之間闊落坐得舒服,幾好hea。重有不得不提呢度最好既係服務態度,細心又殷勤,經理還不時詢問客人意見,令人感覺重視,很好呢!是晚點選菜式如下:芝士焗茄子 ~ 芝士汁creamy略嫌茄子太少。香蒜田螺煙肉伴薯容 ~ 香濃惹味,汁伴菠菜口感清爽。蒜容包 ~ 脆口但蒜味不足。黑椒蜜汁雞翼 ~ 面脆皮,蜜汁豐富,香甜味美。小食拼盤 ~ 包括腸仔、洋葱圈、雞翼、越式春卷&薯條,整體味道普通一般。美式肉醬意大利粉 ~ 麵質爽滑軟硬適中,肉醬香濃惹味。芝士雞肉闊麵 ~ 芝士汁相當creamy又濃香,好味。超級什錦Pizza ~ 一般。醬燒豬仔骨 ~ 香甜惹味,分量較大。朱古力溶岩蛋糕伴雪糕 ~ 蛋糕用上度數較高既朱古力做,食落不太甜兼有回甘,伴雪糕食一流。蜜桃批伴雪糕 ~ 批底鬆化,連雪糕同吃好味道。
是晚點選菜式如下:
芝士焗茄子 ~ 芝士汁creamy略嫌茄子太少。
香蒜田螺煙肉伴薯容 ~ 香濃惹味,汁伴菠菜口感清爽。
蒜容包 ~ 脆口但蒜味不足。
黑椒蜜汁雞翼 ~ 面脆皮,蜜汁豐富,香甜味美。
美式肉醬意大利粉 ~ 麵質爽滑軟硬適中,肉醬香濃惹味。
芝士雞肉闊麵 ~ 芝士汁相當creamy又濃香,好味。
超級什錦Pizza ~ 一般。
醬燒豬仔骨 ~ 香甜惹味,分量較大。
蜜桃批伴雪糕 ~ 批底鬆化,連雪糕同吃好味道。
芝士焗茄子&香蒜田螺煙肉伴薯容&蒜容包
美式肉醬意大利粉&芝士雞肉闊麵
黑椒蜜汁雞翼
小食拼盤
超級什錦Pizza
醬燒豬仔骨
朱古力溶岩蛋糕伴雪糕&蜜桃批伴雪糕
2009-06-13
$120 (Dinner)
美式肉醬意大利粉&芝士雞肉闊麵
黑椒蜜汁雞翼
醬燒豬仔骨
朱古力溶岩蛋糕伴雪糕&蜜桃批伴雪糕
2009-05-31 26 views
上次同沙漠王子去試酥皮的誘惑,得到一張$149二人set coupon,所以就請父母大人去食~二人set有:酥皮湯:本次最好之菜式,酥皮夠香,不過好似無上次咁好味~白汁磨菇腸仔意粉:sauce好creamy,唔錯,不過好港式~夏威夷pizza:要左薄批,唔夠脆,上無乜toppings,好齋,唔好食,Mummy好不滿咁話都係pizza hut最好~田螺焗著蓉配多士:我以為係garlic bread,原來只係toasttoast無飽味,唔好食,田螺下面係菠菜墊底,有D怪~紅豆冰:無紅豆,無甜味,淡如水!blueberry smoothies:似藥水味~cheesecake:唔係好似cheesecake味,比較酸,不過味道唔錯,好過上次個朱古力熔岩蛋糕~個manager見你食到差唔多會問你D野岩唔岩食,爸爸說紅豆冰好差,佢即刻免費整過杯,多左好多紅豆,味都對了,服務好,但係實在好長氣,係我地張枱足足講左半個鐘!我覺得上次推介的set比較好味,今次好普通,下次都係唔好貪抵了
二人set有:
酥皮湯:本次最好之菜式,酥皮夠香,不過好似無上次咁好味~
toast無飽味,唔好食,田螺下面係菠菜墊底,有D怪~
紅豆冰:無紅豆,無甜味,淡如水!
blueberry smoothies:似藥水味~

2009-05-27
$91 (Dinner)
2009-04-28 4 views
7/4/09收工後同我男朋友一起到新開張的意粉屋食個tea, 之前收到openrice 的coupon$150, 不過今次都只是用了一張$50,因為第二個tea set可以有5折, lobster bisque combo是$58, 另一個soup au gratin combo是$49, 但是discount了最平的tea set , 所以是$24.5, ,連加一服務都是$90.7, 所以我們都只是用了一張coupon$50lobster bisque combo $58有個酥皮龍蝦湯, 但是個bisque 個味開得好稀, 個味好淡, 是bisque??龍蝦汁帶子野菌長通粉,個粉好乾, 都冇汁?冇咩scallop!soup au gratin combo (酥皮三重奏)個fish chowder 都是好淡, 不過好過龍蝦湯香蒜雞絲火腿意大利粉, 個粉炒得好多油, 個雞肉都不熟?之後餐茶order了個iced tea& lemon tea, 不過這餐真是有d失望, 雖然是有discount 但是啲food 真是好差環境是不錯, 都好寬敞, 而且有好多好有趣的picture, waitr

lobster bisque combo $58

soup au gratin combo (酥皮三重奏)
個fish chowder 都是好淡, 不過好過龍蝦湯

香蒜雞絲火腿意大利粉, 個粉炒得好多油, 個雞肉都不熟?

環境是不錯, 都好寬敞, 而且有好多好有趣的picture, waitress都好polite
收了openrice 的coupon , 用了一張$50^0^
龍蝦湯得兩三粒蝦仔, 個soup 好淡
fish chowder都是好淡
不見了一邊酥皮??
炒得好多油, 又是炒得好淡, 冇咩雞絲
好乾, 都冇龍蝦汁
個雞肉是"生"?
熱檸檬茶
2009-04-07
$45 (Tea)
2009-04-08 19 views
十二月得到的$150 coupon 仍有 $100 未用,今晚到灣仔探人,便可派用場。座落在這新裝修的大廈內,雖是週日,餐廳並未坐滿人,約有七成滿。可能餐廳的燈光較黑暗,客人都變得文靜,這是我多年用餐的經驗,凡是燈光火著的餐廳一般會較嘈,燈光暗的較寧靜,信否?餐牌內有多款套餐供應,但是我們單點了炒雜菌,雞肉火腿闊麵,雞蛋、煙肉、白菌鏍絲粉和希臘神話 Pizza。先來的炒雜菌,份量不多,有金菇,白菌和雞髀菇,加了白酒和蒜蓉炒,充滿酒香,是一個怡人的頭盤;雞肉火腿闊麵,是白汁做,有別於一般常見的肉醬茄汁,有另一番滋味,雞肉也很嫩,但整體略嫌鹹了些少和 lasagna 皮不夠 al dente;希臘神話 Pizza有加拿大煙肉,菠蘿,蘑菇,火腿等,火山溶漿似的的 mozzarella 芝士是我的最愛,pizza 底烘得夠脆,幾種材料味道都很夾;雞蛋、煙肉、白菌鏍絲粉是用白汁煮,鏍絲粉軟硬度剛好,我喜愛鏍絲粉的構造,因它的鏍絲坑紋可將汁液和一些細微的煙肉碎黏附著,啖啖都可口。經理的服務很慇勤,走時還派了名片給我們,唯我們坐近廚房、pantry,不時傳出嘈吵的擲物聲,影響了寧靜的用餐環境。這晚的

這晚的晚餐,雖不是吃山珍海錯,也不計較這裏的意粉做得正不正宗,最重要是與家人共敘,吃每一口都滿載喜悅。

除OpenRice 送的$100 coupon,多付$220。
門口的燈飾
牆上的壁畫
溶芝士
希臘神話 pizza
雞肉火腿lasagna
lasagna皮不夠al dente
炒雜菌
雞蛋煙肉鏍絲粉
$55 (Dinner)
門口的燈飾
牆上的壁畫