2018-11-28 334 views
誤打誤撞黎到呢度門口店員見我地停係度,就話做梗推廣lunch一送一,叫我地試下,好啦,就入左去🙈位置同餐廳入面都闊落,坐得舒服👍少有既牛角包作為餐包,餐湯係磨菇湯,好大杯😶飲左一半已經覺得少少飽燒豬扒,唔算太厚,不過好滑嫩燒得7成既牛扒,一切就切得開,好有牛肉味原本都以為冇飯或者意粉配會唔夠飽,值其實配菜都唔少,食哂都夠,同埋個薯仔粒整得好好食最後真係要一讚呢杯熱桃茶有2片薄荷葉,2片桃係入面。飲落好清新,而且甜甜地,有如飯後甜品😍
誤打誤撞黎到呢度門口
位置同餐廳入面都闊落,坐得舒服👍

燒豬扒,唔算太厚,不過好滑嫩燒得

7成既牛扒,一切就切得開,好有牛肉味

最後真係要一讚呢杯熱桃茶
$60 (Lunch)
2018-11-12 287 views
夜晚去咗The Staff食飯,見到有好多正評就睇下有咩好食啦💕因為夜晚想食light 啲,兩個人👫叫咗一份沙律、一個carbonara 直通粉,同一杯豆腐奶昔。沙律菜爽口新鮮,好多芝士碎好正,煙三文魚中規中矩,味道正路🤘係有少少咸,不過超級開胃。再嚟直通粉✨切開水波蛋同卡邦尼直通粉撈埋一齊✨卡邦尼汁唔算厚重,唔算好杰,食落唔算滯煙肉份量啱啱好💖不過因為我個人比較鍾意硬嘅直通粉,呢份算淋咗少少。但係整體嚟講都好好味!食到半路叫埋飲品😊飲落第一啖覺得有啲太甜,不過之後啲冰溶到咁上下就啱啱好🌸味道就似維他奶😂😂😂都唔錯嘅餐廳環境幾好✨咁影落有啲暗但其實入面都幾光猛如果想去cafe 食下西餐,呢到都係幾好嘅選擇,下次會再嚟✨💖

煙三文魚凱薩沙律

沙律菜爽口新鮮,好多芝士碎好正,
煙三文魚中規中矩,味道正路🤘
係有少少咸,不過超級開胃。

再嚟直通粉✨

水波蛋卡邦尼直通粉

切開水波蛋同卡邦尼直通粉撈埋一齊✨

卡邦尼汁唔算厚重,唔算好杰,食落唔算滯
煙肉份量啱啱好💖
不過因為我個人比較鍾意硬嘅直通粉,呢份算淋咗少少。
但係整體嚟講都好好味!

食到半路叫埋飲品😊

豆腐沙冰

飲落第一啖覺得有啲太甜,
不過之後啲冰溶到咁上下就啱啱好🌸
味道就似維他奶😂😂😂都唔錯嘅

餐廳環境幾好✨咁影落有啲暗但其實入面都幾光猛

$100 (Dinner)
煙三文魚凱薩沙律
水波蛋卡邦尼直通粉
豆腐沙冰
2018-09-25 298 views
食左沙律, 肉眼及spicy蝦意粉, 飲咖啡。好味, 呢個價錢, 通街到係, 但呢個水準(高), 不訪一試。 沙律好味, $8x唔錯。 扒, ok 啦, 但伴菜好有心絲及都幾多, 蝦扁意粉就中上啦。 咖啡係好似係italy咖啡
2018-09-01 342 views
七周年結婚紀念日,我同老公都要返工,所以放工後想在公司附近找一間安靜的西餐廳慶祝,無意中發現這間平平無奇的隱世小店,這間餐廳的位置不容易尋找。周邊也是比較殘夠的唐樓,但當我們進入這間小店,人流不多,感覺很舒服,很浪漫。我們的座卡坐得很舒適。餐牌上的食物晚餐絕對不貴,每一份晚餐都是充滿驚喜,而且餐具也很有心思,用起嚟是非常的舒服。此外服務員的態度也很好,當我們用膳後,服務員會主動走來問我們食物的質素如何。豬鞍的肉汁很鮮嫩很淋

七周年結婚紀念日,我同老公都要返工,

豬鞍的肉汁很鮮嫩很淋
百里香果茶
2018-02-12
$180 (Dinner)
Celebration
Anniversary
百里香果茶
2018-07-26 1431 views
估唔到公司附近都有高汁西餐😍🥂位置上可能有點難搵,但值得一試👍🏻由7點幾入座坐到關門,環境寧靜坐得舒服Set Dinner包括前菜(兩款) + 主菜 + 飲品 + 甜品😆 整體都好滿意喔每份套餐可選2個前菜我地試左巴馬火腿蜜瓜+炸馬素里拉芝士條+凱撒沙律 + 酥炸芝士香辣雞翼👅最好味係雞翼同芝士條美國西冷扒(10安士)配燒汁 $288嘩!一上枱就感受到份量😝 賣相非常吸引叫左medium rare 肉質軟腍而重牛味😍好食!燒春雞(半隻)配牛肝菌忌廉汁 $168呢個既精髓係個汁!!😍😍😍雞不算太嫩滑,但個牛肝菌汁加返分比較Suggest大家叫西冷😌卡邦白菌長通粉 $148呢個係好surprise 🤩 朋友都讚不絕口個汁勁creamy 料多而且夠入味💕略嫌食到後來有少少咸🤨 但都好好味!最後當然唔少得甜品同飲品飲品叫左凍檸茶同薄荷果香茶都係免費另外加咗$18叫咗豆腐沙冰最後仲有甜品! 法式奶凍好香滑如果仲未夠飽係可以+$28轉心太軟
估唔到公司附近都有高汁西餐😍🥂
位置上可能有點難搵,但值得一試👍🏻
由7點幾入座坐到關門,環境寧靜坐得舒服

每份套餐可選2個前菜

最好味係雞翼同芝士條

美國西冷扒(10安士)配燒汁 $288

嘩!一上枱就感受到份量😝 賣相非常吸引

叫左medium rare 肉質軟腍而重牛味😍好食!

燒春雞(半隻)配牛肝菌忌廉汁 $168
呢個既精髓係個汁!!😍😍😍
雞不算太嫩滑,但個牛肝菌汁加返分

比較Suggest大家叫西冷😌

卡邦白菌長通粉 $148
呢個係好surprise 🤩 朋友都讚不絕口

個汁勁creamy 料多而且夠入味💕
略嫌食到後來有少少咸🤨 但都好好味!

最後當然唔少得甜品同飲品
飲品叫左凍檸茶同薄荷果香茶都係免費

另外加咗$18叫咗豆腐沙冰

最後仲有甜品! 法式奶凍
好香滑
如果仲未夠飽係可以+$28轉心太軟

2018-07-25
$200 (Dinner)
2018-07-14 411 views
大角咀好多餐廳!今日又發現到一間小小既西餐~✨價錢有點偏貴,但質素對得起價格♥︎✨食物份量多👍🏻食到好飽✨4人枱有d窄既感覺…還好尚算整潔我地叫左3個set dinner~有2個前菜、野飲同甜品~首先上前菜:凱撒沙律、巴馬火腿蜜瓜、炸馬素里拉芝士條、主廚濃湯配法式牛角包✨salad菜夠新鮮,加埋芝士碎同麵包脆脆好好食!✨芝士條有拉絲效果!驚喜♥︎Main course分別叫左:辣蕃茄鮮蝦扁意粉$158、香煎鱸魚配芫茜汁$188、加拿大豬扒配陳醋醬$198✨辣蕃茄鮮蝦扁意粉有叫左少辣都係辣😂✨香煎鱸魚配芫茜汁再配薯條!薯條好多,但唔夠熱辣辣,芫茜汁無乜芫茜味,但味道清爽~鱸魚煎得好香✨加拿大豬扒配陳醋醬配薯條,薯條都係唔夠熱,但唔影響佢都係咁好味!豬排肥瘦剛好,雖然陳醋醬無乜味,但豬排本身都好味肉質好好👍🏻+$25 upgrade做特色甜品:有黃金心太軟(鹹蛋味)、朱古力心太軟、雪糕配窩夫。我地一致選左朱古力心太軟~朱古力香濃!‼️但上枱已經流左朱古力餡出黎🙁+$12轉特色咖啡、$18轉特色飲品/沙冰~每杯都好靚好大杯!埋單$660唔洗加一食到好飽!位置不算難搵,環境安靜,感覺拍拖食飯好適合!
大角咀好多餐廳!今日又發現到一間小小既西餐~
✨價錢有點偏貴,但質素對得起價格♥︎
✨食物份量多👍🏻食到好飽
✨4人枱有d窄既感覺…還好尚算整潔

我地叫左3個set dinner~有2個前菜、野飲同甜品~

✨salad菜夠新鮮,加埋芝士碎同麵包脆脆好好食!
✨芝士條有拉絲效果!驚喜♥︎

✨辣蕃茄鮮蝦扁意粉有叫左少辣都係辣😂
辣蕃茄鮮蝦扁意粉

香煎鱸魚配芫茜汁

加拿大豬排配陳醋醬

我地一致選左朱古力心太軟~朱古力香濃!
‼️但上枱已經流左朱古力餡出黎🙁
朱古力心太軟

+$12轉特色咖啡、$18轉特色飲品/沙冰~
每杯都好靚好大杯!

埋單$660唔洗加一
食到好飽!
位置不算難搵,環境安靜,感覺拍拖食飯好適合!
2018-07-12
$200 (Dinner)
辣蕃茄鮮蝦扁意粉
加拿大豬排配陳醋醬
朱古力心太軟
2018-06-28 1084 views
這陣子經常到大角咀一帶覓食,皆因太座在附近做代課,而她發現不少高質素食肆,就像這一間,基於地區問題,價目與鬧市相比算便宜,而且質素奇高,自問因先入為主,看地區而低估了他們的實力。餐廳瑟縮於一條静寂的利得街,晚上行人稀少,餐廳只有一檯客人,卡座是寬敞的,晚市只供應套餐,有六款主菜可供選擇,而頭盤方面,每人可五選二,兩人點兩個主菜,而頭盤則有四款,十分豐富。我們點的四款頭盤有甘筍湯,橙黃色的湯,滿口都是甘筍蓉,口感綿滑,飲口熱湯伴鬆軟的牛角包,很合胃口。凱撒沙律,羅馬生菜清爽怡人,碎芝士伴着脆煙肉、麵包粒,經典味道,百吃不厭。巴馬火腿蜜瓜,有兩件用巴馬火腿捲著的蜜瓜,淡淡鹹香的巴馬火腿與香甜的蜜瓜像是轉世戀人,相依戀,相偎傍,合拍得天衣無縫。吃過了三款較健康的頭盤,何不稍為放肆,點了酥炸雞翼,雞翼是一開二的,共有四件,上了粉漿炸,酥脆香口,惹味微辣,佐酒會不錯。不一會,主菜來了!香煎鱸魚配芫荽汁,鱸魚是一大塊,魚皮煎得金黃香脆,魚肉雪白,肉質很鮮甜可口,火候控制得好,另外上的芫荽汁,味道一絕!首先我得承認我極喜歡芫荽的味道,芫茜,大蒜,檸檬汁打爛而成,味道一流,極似泰國菜的醬汁,配海鮮魚類
不一會,主菜來了!香煎鱸魚配芫荽汁,鱸魚是一大塊,魚皮煎得金黃香脆,魚肉雪白,肉質很鮮甜可口,火候控制得好,另外上的芫荽汁,味道一絕!首先我得承認我極喜歡芫荽的味道,芫茜,大蒜,檸檬汁打爛而成,味道一流,極似泰國菜的醬汁,配海鮮魚類,非常適合,是近期我最喜愛醬汁之一。伴碟的粗薯條炸得外面金黃香脆,裡面粉糯,有水準!
另一款主菜是加拿大豬扒配黑醋醬,加拿大豬扒品質有保證,沒有豬臊味,肉質鬆化軟腍,烤得很香,點黑醋醬很適合,減低肉膩感。薯蓉的質感不錯,是用真正薯仔壓蓉而成,味道天然。
甜品加$25有升級版,是朱古力慕絲餅,選用濃郁75度朱古力,味道雋永,慕絲軟滑,底層有脆脆,相當好味,一口接一口,暫忘體重控制。
跟餐的甜品是 Panna Cotta ,奶脂香滑,有椰汁味,天然芳香,要一讚跟餐甜品也不馬虎。
太座因好奇,點了豆腐沙冰,有豆味,幾過癮!
我的薄荷果香茶,有薄荷清香,蜜桃的甜和茶的去膩,這組合是新嘗試,很喜歡。
這是一間很值得推介的店子,價錢相宜,製作認真,質素非常非常好!
Other Info. : 無加一服務費,星期日休息。
Type of Meal
Dinner
  • 所有,真的不錯!
2018-05-19 566 views
大角咀的 The Staff 雖然處於不吸引的利得街,但內裏的食物都吸引。特別是8安士美國牛扒,非常足料,很不錯的選擇。餐牌都有不少選擇,第一眼看到八安士的美國牛肉眼扒。還是漢堡包好呢?最終選擇了牛扒。這個選擇絕對正確,一眼望落去,這個size已經證明是八安士。厚肉多汁,慢慢切一塊來品嚐,香濃的牛肉汁從咀嚼中滲出來,牛肉味極香甜,係堅好食。除了牛眼扒,All Day Breakfast 也是另一亮點,單單看份量和配搭,這一個早餐真是應有盡有。望到都飽。另一款焗燒雞扒就不是亮點,看見同事吃的面口,已說明了一切。餐湯就一般,特別在於用這款杯,這個場景,即時想起一首歌:人生於世上有幾個知己⋯⋯加上尊貴的配料,鹽和黑椒,湯就多一點味道了。還可嘆一杯凍飲,可選擇果茶。原來餐具也很精緻。整體來說不錯,午餐不收加一。

餐牌都有不少選擇,第一眼看到八安士的
美國牛肉眼扒
。還是漢堡包好呢?最終選擇了牛扒。

All  Day  Breaskfast

,這一個早餐真是應有盡有。望到都飽。

燒焗雞扒飯

另一款焗燒雞扒就不是亮點,看見同事吃的面口
,已說明了一切。

餐湯

餐湯就一般,特別在於用這款杯
,這個場景,即時想起一首歌:人生於世上有幾個知己⋯⋯

餐湯

加上尊貴的配料,鹽和黑椒,湯就多一點味道了。

蜜桃果茶

還可嘆一杯凍飲,可選擇果茶。

原來餐具也很精緻。

整體來說不錯,午餐不收加一。

All  Day  Breaskfast
2018-01-15 1248 views
聖誕節去到邊都人聲鼎沸 唔想困在家發霉 但又唔想去水洩不通的尖咀銅鑼灣 今次決定和相公發掘一下大角咀的美食小店從港鐵到奧運站沿匯豐行過去好近 店子座落在某精品酒店隔離光線裝潢都營造出舒適感金銀魔鬼蛋 $42 香草醬加蔬菜混合蛋黃 味道很清新 前菜之選黯然銷魂漢堡 $64 黯然銷魂飯的朋友 上菜熱辣辣 叉燒夠厚汁夠香 蛋煎得靚 厚膩感剛好被麵包中和來個背多Fun楓糖炸雞窩夫 $58 這道係全日最驚喜 一睇個名 就諗:又咸又甜又軟又硬 真係得?本著試伏器既決心點了 誰知是喜出望外的好吃 窩夫不會太厚 加上香香的楓糖 甜膩加上不會太油的炸雞 口感mix & match很好!而且炸雞上面鋪上薄薄的糖霜 也讓彼此更搭配呢 建議切開每口都要雞和窩夫交融著吃啊!黃金心太軟 $52 賣相不俗 和平日甜品店的朱古力/ 抹茶口味等不同 這裡是奶黃口味 都幾似流心奶黃包 不會太甜而帶蛋黃香 不過也正因為其香味恰到好處 現吃已經可以 加雪糕反而有點不搭 來個藝術性爆破看一下~~總的來說 這家小店每道菜都各有特色 而且從外到內都很有誠意 席間店長也有親切的來問意見 說到地段所限 閒日午市人流不多之患 加上食材都

小店從港鐵到奧運站沿匯豐行過去好近

楓糖炸雞窩夫
楓糖炸雞窩夫 $58

黃金心太軟 $52

黃金心太軟
來個藝術性爆破看一下~~

總的來說 這家小店每道菜都各有特色 而且從外到內都很有誠意 席間店長也有親切的來問意見 說到地段所限 閒日午市人流不多之患 加上食材都挑好的 索價卻不貴 要在這經營真的不易 希望小店能做得住啦 加油!
2017-12-24
Type of Meal
Tea
Celebration
Christmas
金銀魔鬼蛋
楓糖炸雞窩夫
2018-01-03 665 views
老公難得收早,我就揀左呢間,叫左1 set dinner+1 意粉:頭盤:蟹肉沙律&魷魚茴香沙律,兩款都吾錯,茴香味比想像中淡主菜:Ribs食得出堅係入爐焗至熟透,肉質有口時又入味😍,吾係出面烚完先焗嘅行貨意粉:香草大蝦意粉面頭鋪滿芝士片,意粉夠 al dente😋甜品:黄金心太軟😜即係港式口味流沙版,非常大膽嘅嘗試,幸好味道亦似模似樣不會太甜(set 甜加$25可升級任何口味心太軟)總結:真心推介呢度嘅ribs👍,二人埋單只係三百頭咋😢,仲要餐廳食物服務環境都吾錯,只係地點有啲吊腳,我就一定會再幫襯la~😁
頭盤:蟹肉沙律&魷魚茴香沙律,兩款都吾錯,茴香味比想像中淡
主菜:Ribs食得出堅係入爐焗至熟透,肉質有
口時又入味😍,吾係出面烚完先焗嘅行貨
意粉:香草大蝦意粉面頭鋪滿芝士片,意粉
夠 al dente😋
2018-01-02 529 views
這天慕名而來,走入這條平日不會走進的利得街。原來這店開業接近一年,環境寬敞舒適。我們帶著BB,可惜店內的BB櫈正維修,BB也願意乖乖坐。店主也喜歡小朋友,主動抱BB,跟我們吹水。剛巧那天是長假期前後,附近上班的人少,我們可以坐上兩三小時,慢慢歎我們點了Mocha,黯然銷魂漢堡,All Month Breakfast,蟹肉磨菇和甜品奶凍加鬆餅。份量足夠,用料新鮮。漢堡的豬頸肉很juicy,口感豐富。早餐還有我喜愛的蜜糖鬆餅。而且價錢相宜,好抵食!We will be back!!

而且價錢相宜,好抵食!
We will be back!!

$120 (Lunch)
2017-12-29 411 views
因祖母入住附近的護老院,偶然下找到了這間評語不錯的餐廳,就試試吃吧!Set Dinner 有前菜(5選2)、主菜、甜品及飲料;選了餐湯(蕃茄湯)及蟹肉沙拉為前菜 - 好鍾意蕃茄湯味道剛好,不太酸,盛載器皿使湯保持熱騰騰的,很週到!主菜是小牛排(切成約5大粒)每粒也有3厘米x3牛肉質不錯,煮得剛好五成熟,沒有特別的調味,但反而食到牛味,唔錯!甜品試了黃金流沙(奶皇心太軟)唔甜,讚!總體有驚喜,只是餐廳周圍環境較差,平民區中似乎格格不入,但真的性價比高高高高Go!
主菜是小牛排(切成約5大粒)每粒也有3厘米x3
甜品試了黃金流沙(奶皇心太軟)唔甜,讚!

2017-12-14 279 views
早前被這餐廳openrice上的all day breakfast圖片吸引,於是默默把它收藏在必去的清單上。只是平日甚少到大角咀一帶,未有機會一嚐。今天難得經過,當然二話不說進去一試!看見別人吃的「有今生冇來世早餐」,覺得名字有趣之餘,視覺效果亦頗震撼。只是友人對意粉比較有興趣,不願跟我分享這二人份量的餐點,那便惟有自己點一份「全月早餐」了。「全月早餐」當然比「全日早餐」較為豐富,本來看著還覺得份量可能不夠,但實際上卻是吃也吃不完!首先有三文魚沙律作前菜,鹹點則有炒得香口的磨菇和牛仔腸,煙肉不會煎得過硬,茄汁豆也給得相當大方。橙紅色的小碗內放了松露炒蛋,松露味香而不膩,炒蛋炒得恰到好處。吃完鹹點還有窩夫作甜品,灑上糖霜的窩夫微甜且脆口,味道不錯。本來黃金心太軟也在我的必吃名單上,可惜肚皮太不爭氣,全月早餐都未能完全消滅,也就不用追加甜品了。如果將來有機會的話,必定要先點黃金心太軟作正餐!

2017-10-09 219 views
有係附近番工既fd介紹下到The Staff一試,位置位於內街有少少偏僻,若非朋友帶路會比較難搵到餐廳入面環境唔錯,平日晚上可能小人,有半個場唔開放,反而令到服務集中D一行四人叫左2個dinner set另加甜品每個set會有2個前菜,份量相對比較少,但就可以試多d款式魷魚圈加Parma Ham,都幾爽口,另外有一款燒冬菇無影到,不過就大大粒充滿菇味叫左一個冬蔭公海鮮扁意粉,冬蔭公味道好夾,不過份量略少另一份豬肋骨都幾大份同入味,不過配粗薯條會好d xD另外鯖魚飯條鯖魚唔腥,而且唔會霉,飯就用好特別既器皿裝住,幾特別餐送既甜品除左餐送既之外,我地重叫多2款,分別係心太軟同窩夫,其中窩夫造型特別,似雞蛋仔,好好味總結黎講餐廳環境一流,由於位置偏僻,所以唔會太多人,比較靜而且唔會趕人走,如果晚上同朋友一聚一流
有係附近番工既fd介紹下到The Staff一試,
位置位於內街有少少偏僻,若非朋友帶路會比較難搵到
一行四人叫左2個dinner set另加甜品
每個set會有2個前菜,份量相對比較少,但就可以試多d款式

叫左一個冬蔭公海鮮扁意粉,冬蔭公味道好夾,不過份量略少
另一份豬肋骨都幾大份同入味,不過配粗薯條會好d xD

總結黎講餐廳環境一流,由於位置偏僻,所以唔會太多人,比較靜
而且唔會趕人走,如果晚上同朋友一聚一流
2017-09-21
$120 (Dinner)
之前lunch time食過一次,覺得ok,今日路過決定再試。點知,就出事了.....叫左兩個set dinner,有兩款前菜,我地揀左湯,冬菇同Parma ham,都ok嘅!跟住主菜黎到,一個係白汁青口長通粉,無乜味,但都叫做入得口,食到一半就黎料了....有條頭髮。之後個豬肋骨配薯條,個豬肋骨有好大陣雪味,要求職員更換,佢話我哋分豬肋過食咗一半唔肯換,其實只係食咗一條,另一條只係夾左落隻碟度,total有五條,咁就好似無咗一半咁。後來換咗個長通粉之後,唔知係咪心理作用,好似有陣異味,咁就冇食到,食左兩啖甜品,埋單走人。總括嚟講,百幾蚊一個餐,有兩款前菜,一個主菜同甜品加飲品,確實係抵,不過咁樣嘅食物質素,比幾十蚊都會嫌貴冇下次!職員由頭到尾一句唔好意思都冇,完全冇歉意,身為小店咁樣做生意確實趕客。