2023-04-02 335 views
今日得我Daddy兩個人食飯我哋兩個都鍾意飲茶所以就行嚟食蒸廬 歎返一盅兩件8點左右嚟到 要等9張飛先到我哋但入座時就有個唔太好嘅印象因為明明有枱人客已經走咗5分鐘而有位男侍應又係得閒嘅但就顧住傾偈 見到我哋喺度等緊都遲遲唔執枱感覺就唔太好😅⋯⋯餐廳係scan QR code自助落單 上菜速度幾快始終得兩個人食 所以淨係嗌咗南瓜鳳爪排骨荷葉飯同九件點心拼盆可惜被告知南瓜鳳爪排骨荷葉飯賣晒所以就轉咗芋絲臘腸排骨荷葉飯個荷葉飯好大個 一上碟仲好香噴噴本身冇食過芋頭拼排骨 以為會麻麻哋點知個芋絲食落有驚喜🤩!好香 但香得嚟又唔會搶咗本身個荷葉香而且個味同排骨好夾 排骨亦唔會好似出面某啲餐廳咁一陣豬除飯粒粒分明 軟硬適中好入味至於個點心拼盆有兩粒燒賣,蝦餃、粉果、菜苗蝦肉餃、馬拉糕、叉燒包、馬蹄糕、薑汁糕各一燒賣大大粒!稍嫌蝦肉唔夠彈牙但反而菜苗蝦肉餃個蝦肉又幾彈牙喎🤣而且個皮又夠薄馬蹄糕超大嚿 兩個人share都仲得馬蹄亦夠爽口薑汁糕薑味濃 又唔會太甜👍其他點心就不過不失~埋單$128 包括茶芥$5/位晚餐嚟計$64位 算係幾抵食但本人真係好重視服務態度上菜時就咁放低 叫加茶又黑面明白9點收
今日得我Daddy兩個人食飯

所以就轉咗芋絲臘腸排骨荷葉飯
芋絲臘腸排骨荷葉飯

個荷葉飯好大個 一上碟仲好香噴噴
本身冇食過芋頭拼排骨 以為會麻麻哋
點知個芋絲食落有驚喜🤩!
好香 但香得嚟又唔會搶咗本身個荷葉香

而且個皮又夠薄
馬蹄糕超大嚿 兩個人share都仲得
馬蹄亦夠爽口
薑汁糕薑味濃 又唔會太甜👍
其他點心就不過不失~

埋單$128 包括茶芥$5/位
一食完就收嘢 男侍應嘅服務態度真係幾扣分⋯
反而女侍應就正常好多
2023-04-01
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$64 (Dinner)
芋絲臘腸排骨荷葉飯
  • 芋絲排骨荷葉飯
2023-03-20 306 views
環境都算寬敞,點心上菜都很快,長期都大排長龍蟹籽燒賣王 超大粒,必試!紅棗雞肉陳村粉今日有點太濕,如果乾身點會好食啲,用荷葉飯包住陳村粉,更有一種香味香煎腸粉香口又美味,比蒸腸粉更好味
環境都算寬敞,點心上菜都很快,長期都大排長龍

蟹籽燒賣王
超大粒,必試!

紅棗雞肉陳村粉

香煎腸粉
香口又美味,比蒸腸粉更好味
2023-03-20 187 views
去開石門探朋友,順便去蒸廬試一試,發覺都好多人, 拎飛等咗30分鐘,附近京瑞廣場1期二期,可以行下打發下時間,入到去用QRcode 落單。點心好似牛肉、排骨等等,味道其實就無咩特別,但勝在價錢親民都即叫即蒸,所以落完單都要等一等。呢間餐廳可以再嚟多次!

呢間餐廳可以再嚟多次!
2023-03-14 213 views
陪呀媽係石門睇完醫生,岩岩係下午茶時間,說到石門最出名就會諗起e間點心小店,平日過左lunch time 會少人好多,我地唔駛排隊就直入了~蒸廬拼美點 (9件) $60好岩兩個人share食!主角燒賣剛好一人一粒,另外有蝦餃、菜苗餃、粉果、叉燒包、馬蹄糕、薑汁糕、馬拉糕;個人最欣賞燒賣、叉燒包同馬蹄糕,如果可以比人自選9款點心就完美啦~紅棗杞子雞粒陳村粉 $50紅棗味好濃郁,好似藥膳,雞粒都幾嫩,陳村粉比腸粉皮厚啲,冇預期口感咁滑,下次會想試蒸飯多啲法式咖啡焦糖燉蛋 $30E個有驚喜!相當creamy,奶味同咖啡味並重,面層嘅焦糖如果做薄啲就更好總結:小店CP值幾高,價錢唔貴,適合1-4位來食,如果有齊4個人就可以試哂佢其他點心啦~地址:沙田石門安群街3號京瑞廣場一期2樓225號舖評分(5⭐️為最高):環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️食物:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️

蒸廬拼美點 (9件) $60

服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-03-02 210 views
下午同朋友去開石門,諗住搵野食就見到間食點心既「蒸蘆」就入去一試。因假日都需取票,等左一陣就入得。叫左4款點心,兩個人食都好-黑金虎抓流沙包,個包好大好脹一咬落去啲流心即刻出晒黎,建議要細細啖咬唔係會燙嘴😆😆-黑椒金錢肚,好入味夠淋身唔會太硬👍🏻-蟲草花湯鮮竹卷,湯好飲加埋鮮竹卷食好入味唔寡😌😌-點心拼盤,有9件點心(2件燒賣,1件蝦餃,1件粉果,1件菜苗餃,1件薑汁紅棗糕,1件馬蹄糕,1件叉燒包,1件馬拉糕)每件都幾好食,如果想試少少唔同種類點心,拼盤唔錯選擇
叫左4款點心,兩個人食都好

-黑椒金錢肚,好入味夠淋身唔會太硬👍🏻

-蟲草花湯鮮竹卷,湯好飲加埋鮮竹卷食好入味唔寡😌😌

一向有幫襯開大約4年了,食品質素依舊一流,點心及唔通依然保持水準,但近幾次幫襯時發現有一位員工態度欠佳,整晚大聲說話,聲浪完全覆蓋整間小店,內容包括其家事及客人是非,完全影響食客進食心情
進食心情
2023-03-01
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 南瓜鳳爪排骨飯
2023-02-27 253 views
😎 小編依晚放工後好神心專程入石門打卡,當然喺附近食埋飯先走啦!🍽 全日套餐 - 南瓜鳳爪排骨飯 😋😋😋😋依個荷葉蒸飯真係份量十足!個籠大過小編塊面 😲 排骨肉與蒸煮得非常嫩滑,近乎一咬離骨。鳳爪幾爽同入味!仲舖上菜頭同南瓜🎃,比一般蒸飯多咗蔬菜纖維。飯🍚蒸得啱啱好,唔會太軟太濕。整體調味偏向清淡,但會另附一小碟帶甜嘅豉油。小編覺得唔錯!👍🏻🍽 全日套餐 - 晶瑩蝦餃皇 (兩件) 😋😋😋😋😋套餐可加錢配一籠點心,兩隻蝦餃比一般大一倍,晶瑩剔透嘅蝦餃皮包住好大好飽滿嘅鮮蝦🦐同肥豬肉🐽餡。食落啖啖肉,好滿足!晚餐 💵💵 約港幣$70/人💁🏻‍♀ 全日套餐亦包一罐汽水,一個女仔食真係會食唔晒!小編建議唔想浪費而又想試多啲嘢食嘅朋友仔,可以叫一個全日套餐,再額外叫幾款點心食!另外,依間小店都幾受歡迎,都要等下位㗎!😉🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!

🍽 全日套餐 - 南瓜鳳爪排骨飯 😋😋😋😋

🍽 全日套餐 - 晶瑩蝦餃皇 (兩件) 😋😋😋😋😋

晚餐 💵💵 約港幣$70/人

2023-02-21
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)
2023-02-21 257 views
為了唔想食lunch 要等位, 所以提早11:45去食飯, 一去到有位,職員都有禮貌, 好快就有茶到。見天氣涼返, 咪叫全日套餐1. ‘’紅棗杞子雞粒陳村粉$56 +燉湯-印度椰子合桃果燉上肉$42‘’2. ‘蒸廬’拼美點(9件) $68 +燉湯-黨蔘天麻川弓燉魚頭湯$52‘’飯同點心ok. 正常, 唔差, 但啲燉湯好似加水加水再加水再煲一樣(細個太多人飲湯, 媽子會加水再煲, 所以飲落咪知似加水囉), 上枱係見到啲燉湯足料, 但啲味道真心淡淡淡淡水, 早啲唔加錢飲汽水好過
,職員都有禮貌, 好快就有茶到。
見天氣涼返, 咪叫全日套餐
1. ‘’紅棗杞子雞粒陳村粉$56
+燉湯-印度椰子合桃果燉上肉$42‘’
2. ‘蒸廬’拼美點(9件) $68
+燉湯-黨蔘天麻川弓燉魚頭湯$52‘’
2023-02-21
呢間食咗都有三次以上次次都會叫《紅棗杞子,蒸陳村粉》唔係講笑,清清地得來有幾好味而且紅棗杞子都係養生食品,佢仲有好多件雞分量算多,我自己就食唔晒🤣本身想食限量金錢肚,但係已經售罄🥹🥹🥹唯有試吓,佢個《薑蔥牛柏葉》都係即叫即蒸,唔會好油膩再叫咗《潮州粉果-》都係好好味$18-有三件大大粒佢嘅皮,好滑最後值得一讚嘅係《抹茶紅豆煎餅》$26/3 好似係一餐圓滿嘅。最鍾意佢熱辣辣咁樣上枱💕💁🏼‍♀️雖然次次都要等幾個字,不過都值得等嘅
呢間食咗都有三次以上
次次都會叫《紅棗杞子,蒸陳村粉》
唔係講笑,清清地得來有幾好味
而且紅棗杞子都係養生食品,佢仲有好多件雞
分量算多,我自己就食唔晒🤣

本身想食限量金錢肚,但係已經售罄🥹🥹🥹
唯有試吓,佢個《薑蔥牛柏葉》
都係即叫即蒸,唔會好油膩

再叫咗《潮州粉果-》都係好好味
$18-有三件大大粒
佢嘅皮,好滑

最後值得一讚嘅係《抹茶紅豆煎餅》$26/3
好似係一餐圓滿嘅。
最鍾意佢熱辣辣咁樣上枱💕💁🏼‍♀️
雖然次次都要等幾個字,不過都值得等嘅
2023-02-06
$80 (Lunch)
2023-02-04 218 views
鋪頭樓面較細,繁忙時間通常都要等待至少30分鐘🤨,即叫即蒸要點代價啦~不過好彩商場入邊都幾多野行,可以一路行一路等位👌點心拼盤9件基本上全部點心都高汁,燒賣夠大粒,咬落亦彈牙✅馬拉糕又鬆軟非常,1個價錢可以滿足多個願望😆😆宇治抹茶豆沙餅有點太多油,抹茶味欠奉,可以將quota留返比其它選擇🙏今次試咗拼盤及豆沙餅,其實佢出名的應該係盅湯、點心及腸粉,會再搵機會試埋佢!

不過好彩商場入邊都幾多野行,可以一路行一路等位👌

點心拼盤9件

宇治抹茶豆沙餅

有點太多油,抹茶味欠奉,可以將quota留返比其它選擇🙏

2023-01-14
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2023-01-29 196 views
年初三,朋友就話呢間蒸廬都幾出名,大份又抵食,於是上去朋友拜年之前去左呢間到食。可能年初三先啟市,啲野就未準備好,十一點半開門,但十一點半先見到有樓面返工執枱櫈。位置唔算好多,大約容納到30人,最後十一點四十五分終於坐到入去。一入到去就諗住試下燉湯,但一開市就話未有燉湯,煎腸粉,奶黃包,一心諗住試嘅野都無。最後就叫左晶瑩蝦餃皇、蟹籽燒賣皇、鮮蝦菜苗餃、荷葉蒸飯、薑蔥牛栢葉。啲野食係抵食嘅,普通點心水準。
2023-01-07 278 views
啲包點嘅餡幾好食芝麻包好似放大版嘅湯圓🤣🤣流沙包嘅奶黄偏液體,我會希望蛋黄味再重啲,但要小心一撕墊底紙就開始流出黎🙈🙈包體就行鬆軟路線其他點心就係average 啦,無話特別好食但應該算幾抵食?同埋啲姐姐好盞鬼🤣🤣

啲包點嘅餡幾好食
芝麻包好似放大版嘅湯圓🤣🤣
包體就行鬆軟路線
其他點心就係average 啦,無話特別好食
但應該算幾抵食?同埋啲姐姐好盞鬼🤣🤣
  • 黑金流沙包
  • 雲石芝麻包
2023-01-04 2381 views
一行3人點了7款點心甜點及1盅湯是日精選燉湯—猴頭菇茶樹菇燉上肉湯$58温度只是微温,應該是從不太保温的保温爐內取出但湯是清甜,料也算足晶瑩蝦餃皇(頂)$34蝦餃算是大粒, 晶瑩剔透蝦餃鬆散也沒有荀, 蝦則夠彈牙皮算薄也煙韌蟹籽燒賣皇(特)$30燒賣也大粒飽滿肉餡結實,但偏肥鮮蝦菜苗餃(特)$30外皮應該是粉果皮,也飽滿,滿滿的餡菠菜新鮮,蝦也爽彈奈何皮太淋爛,大大扣分黑椒金錢肚(頂)$34沒有黑椒味,金錢肚也蒸得太淋爛可取是不會太鹹瑤柱蝦米煎腸粉(特)$30令非常失望,沒米香不在話下腸粉並不是香脆,而是乾硬,偏油蝦米寥寥可數,瑤柱更是失了蹤雲石芝麻包(大)$26外皮也做到雲石的樣子,麵包鬆軟,不會太乾但芝麻餡卻令人失望,芝麻餡雖然流心,但芝麻味不足,而且偏甜蔗糖馬蹄糕(中)$22雖然我沒有吃,但同行友人,對其評語是太甜不算難吃,但不值特意前往吃,又是吃支持小店
一行3人點了7款點心甜點及1盅湯
是日精選燉湯—猴頭菇茶樹菇燉上肉湯$58

是日精選燉湯—猴頭菇茶樹菇燉上肉湯

温度只是微温,應該是從不太保温的保温爐內取出

但湯是清甜,料也算足

晶瑩蝦餃皇(頂)$34

晶瑩蝦餃皇(頂)

蝦餃算是大粒, 晶瑩剔透
晶瑩蝦餃皇
蝦餃鬆散也沒有荀, 蝦則夠彈牙
皮算薄也煙韌

蟹籽燒賣皇(特)$30
蟹籽燒賣皇(特)

燒賣也大粒飽滿
蟹籽燒賣皇(特)
肉餡結實,但偏肥

鮮蝦菜苗餃(特)$30
鮮蝦菜苗餃(特)

外皮應該是粉果皮,也飽滿,滿滿的餡
鮮蝦菜苗餃(特)

菠菜新鮮,蝦也爽彈
奈何皮太淋爛,大大扣分

黑椒金錢肚(頂)$34

黑椒金錢肚(頂)

沒有黑椒味,金錢肚也蒸得太淋爛
可取是不會太鹹

瑤柱蝦米煎腸粉(特)$30

瑤柱蝦米煎腸粉(特)

令非常失望,沒米香不在話下
腸粉並不是香脆,而是乾硬,偏油
蝦米寥寥可數,瑤柱更是失了蹤

雲石芝麻包(大)$26

雲石芝麻包(大)

外皮也做到雲石的樣子,麵包鬆軟,不會太乾
雲石芝麻包(大)
但芝麻餡卻令人失望,
芝麻餡雖然流心,但芝麻味不足,而且偏甜

蔗糖馬蹄糕(中)$22

蔗糖馬蹄糕(中)

雖然我沒有吃,但同行友人,對其評語是太甜

不算難吃,但不值特意前往吃,又是吃支持小店
Other Info. : 店舖位罝偏小,只有5—6張4人枱,也不太好坐 另外,餐廳安排比較亂,先是我們3人取飛在先,卻安排另外較後期來的3位客人先入座, 我們要上前跟店員詢問,店員才發現他自己看漏。 而較年輕的男店員較沒有禮貌,對客不太理會
2022-12-27
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$110 (Dinner)
2022-12-22 423 views
石門不嬲都多嘢食😋蒸廬出名啲點心即叫即做又抵食叫左個肉餅飯😚肉餅好食飯好食而且又大份可以同人分🤩仲有各款燉湯飲熱辣辣好暖胃😙🤙🏻雲石芝麻包內餡豐富又好味甜品抹茶紅豆餅都好足料香口😋
石門不嬲都多嘢食😋
蒸廬出名啲點心即叫即做又抵食
叫左個肉餅飯😚肉餅好食飯好食
而且又大份可以同人分🤩
仲有各款燉湯飲熱辣辣好暖胃😙🤙🏻
雲石芝麻包內餡豐富又好味
甜品抹茶紅豆餅都好足料香口😋
2022-12-16 416 views
#石門黃店 💛💛好少黎石門 知道呢度有間食點心嘅黃店😛所以順便試試 石門啲商場好似葵廣重點係超級多黃店! 同埋d小店都勁多文宣等左15分鐘左右就有位了——————————————————-全日套餐- 流心蛋牛肉飯 $50 配罐裝汽水) 個飯超級多肉同埋菜好抵食 但係因為冇諗過佢會咁大所以我哋仲嗌左幾樣野差啲食唔晒🤣蟹子燒賣皇$26 勁大粒過平時茶樓勁多🤤咖喱土魷蒸豆卜$30鮮竹牛肉球$18瑤柱蝦米煎腸粉$26 茶芥@$4total $158
#石門黃店 💛💛
重點係超級多黃店! 同埋d小店都勁多文宣
等左15分鐘左右就有位了
——————————————————-
全日套餐- 流心蛋牛肉飯 $50 配罐裝汽水)
蟹子燒賣皇$26 勁大粒過平時茶樓勁多🤤
咖喱土魷蒸豆卜$30