星期六的中午,食個午餐,再去睇戲。見到呢度裝修好靚,終於有機會嚟試。天花嘅紙波波燈,燈光柔和,好舒服。服務員態度友善Hojicha 培茶拿鐵$55 Roasted green tea latte $55 不是太甜,沒有蓋過茶香,唔錯。茉莉花茶 $58 Jasmine / passion fruit / chia seeds 好香熱情果,不是太甜,有茉莉花茶香, 整個配搭很解渴。綠茶味增蕎麥麵$98附上綠茶醬Matcha miso soba 第一次食蕎麥麵係有綠茶醬,,有一隻流心蛋,有青菜,同鮮冬菇,食起上嚟感覺很新鮮。Confetti sliced cake $42 呢個蛋糕好出色,好香檸檬味,蛋糕內有檸檬皮,質地濕潤。Carrot cake $38 甘筍蛋糕 $38 切成幼絲甘筍,蛋糕濕潤,不是太甜,好喜歡。
星期六的中午,食個午餐,再去睇戲。
見到呢度裝修好靚,終於有機會嚟試。

天花嘅紙波波燈,燈光柔和,好舒服。服務員態度友善

Hojicha 培茶拿鐵$55
Roasted green tea latte $55
不是太甜,沒有蓋過茶香,唔錯。

茉莉花茶 $58
好香熱情果,不是太甜,有茉莉花茶香, 整個配搭很解渴。

綠茶味增蕎麥麵$98附上綠茶醬
Matcha miso soba

Confetti sliced cake $42
呢個蛋糕好出色,好香檸檬味,蛋糕內有檸檬皮,質地濕潤。

Carrot cake $38
甘筍蛋糕 $38
切成幼絲甘筍,蛋糕濕潤,不是太甜,好喜歡。

2021-04-24
$200 (Lunch)
  • Confetti Sliced Cake
  • Carrot  cake
2021-03-25 365 views
又是下午茶時間,今次第一次入去這幢樓,地方頗靚。終於找到這店,那時是三時許,只有幾枱客。環境很舒適,因客不多所以在繁忙的中環有一種寧靜的感覺。坐下侍應便拿餐牌給我們,這店賣點是茶Latte,來到便要試試,奶可以選擇牛奶,豆奶,杏仁奶。我們選了一杯普洱豆奶latte和一杯宇治抹茶Latte, tea set 叫了一個芝士鬆餅 和一件花牛油餅(各$88+10%)。賣相吸引和靚。鬆餅除了用芝士外,內裏有些粟米,無糖。食下去真是頗鬆,比起英式鬆餅更鬆,我覺得可以硬反少少。兩杯Latte,靚,有心思。味道也可以,不過茶味比較少。我覺得這店是個打卡位。牆上有一幅舊中環的街道,有趣。侍應好有善。當我們離開時,整個餐廳已滿坐。很好,我鍾意。
茶Latte
茶Latte
-<<🍵🧑🏼‍🔬>>作為茶控🍵會周圍試不同茶類甜品同茶飲依間中環素食咖啡店好吸引環境清靜🙆🏻‍♀️食物款式特別留意番餐廳唔收現金的.1️⃣自家製紅菜頭班戟 (8.6/10)紅菜頭味唔會過分濃郁反而椰子味幾突出🥥班戟口感煙韌 似係用咗薯粉加上焦糖香蕉🍌同開心果希臘乳酪酸酸地幾開胃配搭合宜🙌🏼睇得又食得.2️⃣咖喱薑黃飯 (8.8/10)薑黃味濃 落咗好多咖喱粉有我最鍾意嘅鷹嘴豆😻有少少茄子番石榴同芒果上面淋左乳酪同jam🙈好特別嘅配搭 個人好鍾意比較適合重口味人士🥰.3️⃣普洱拿鐵 (4/10)相比起食物☕️飲品就較令人失望似溝淡咗嘅朱古力 茶味唔突出😬食到茶葉碎定價稍為進取~.💰1️⃣: $88💰2️⃣: $118💰3️⃣: $58.📍茶研 (中環)中環皇后大道中31號陸海通大廈1樓
<<🍵🧑🏼‍🔬>>
作為茶控🍵
會周圍試不同茶類甜品同茶飲
依間中環素食咖啡店好吸引
環境清靜🙆🏻‍♀️食物款式特別
留意番餐廳唔收現金的
1️⃣自家製紅菜頭班戟 (8.6/10)
紅菜頭味唔會過分濃郁
反而椰子味幾突出🥥
班戟口感煙韌 似係用咗薯粉
加上焦糖香蕉🍌同開心果
希臘乳酪酸酸地幾開胃
配搭合宜🙌🏼睇得又食得
2️⃣咖喱薑黃飯 (8.8/10)
薑黃味濃 落咗好多咖喱粉
有我最鍾意嘅鷹嘴豆😻
有少少茄子番石榴同芒果
上面淋左乳酪同jam🙈
好特別嘅配搭 個人好鍾意
比較適合重口味人士🥰
3️⃣普洱拿鐵 (4/10)
相比起食物☕️
飲品就較令人失望
似溝淡咗嘅朱古力
茶味唔突出😬食到茶葉碎
定價稍為進取~
💰1️⃣: $88
💰2️⃣: $118
💰3️⃣: $58
📍茶研 (中環)
中環皇后大道中31號陸海通大廈1樓
2021-03-17 419 views
Confetti Sliced Cake $42賣相好靚既蛋糕🍰 主要係用橄欖油同玫瑰紅茶而製成 加上一層yogurt鋪面 再用上花瓣同紅石榴做toppings 非常有心思同igable😚 蛋糕食落都濕潤 帶有淡淡茶香味 加上yogurt一齊食又有啲酸酸甜甜既味道 整體黎講都算唔錯 唯一係質地比較鬆散 會食到有啲污糟🤧評分: 8.5/10🌟Pu’erh tea latte $58w/ fermented dark tea、dried mandarin peel、cocoa powder 係ig見到好靚既打卡相 本身想飲matcha多啲 但見到普洱呢杯個賣相靚啲就叫黎試下 點知就出事🥲 可能對佢既期望太大 所以失望都....好大 呢杯latte加咗可可粉 飲落都有啲朱古力味🍫 不過茶味就相對淡 感覺奶味重啲 整體黎講就係打卡可以 味道就不了既野飲🥵評分: 6/10🌟———————————————————————茶研 (中環)中環皇后大道中31號陸海通大廈1樓
Confetti Sliced Cake $42

茶研 (中環)
中環皇后大道中31號陸海通大廈1樓
Pu’erh tea latte
2021-03-06 266 views
茶研係一個自拍無得頂嘅地方服務態度非常好每個都好有禮👍👍👍今日帶媽咪食芝士蛋糕飲杯普洱奶茶同抹茶😊😊仲有食左個南瓜燉飯同擔擔麵掛住食冇影🤣🤣🤣🤣
茶研係一個自拍無得頂嘅地方
服務態度非常好
每個都好有禮👍👍👍
今日帶媽咪食芝士蛋糕
飲杯普洱奶茶同抹茶😊😊
仲有食左個南瓜燉飯同擔擔麵
掛住食冇影🤣🤣🤣🤣
在人來人往的中環,想找一個寧靜又坐得舒服的小角落約會聊天?偷偷告訴你這個好地方,茶研除了環境靚又夠避世,仲提供一系列素食或純素美食,飲品則以精品茶飲為主,給不好咖啡的你另一個選擇。The Tea Academics 位於中環陸海通大廈一樓,從中環地鐵站 D2 出口一出來就到,超級方便!而且我最鍾意佢地點隱秘,平日午市都唔會太多人或者要排隊,環境亦唔會太嘈雜,又靚又坐得舒服,最適合約朋友聊天約會,或者享受一個人獨處時光,我最鍾意望住街上面人來人往,非常有忙裡偷閑的感覺。餐點以全日早餐和主食為主,全部均為素食,部分有標記「V」字的為純素。這邊的菜單由 14 South Lane 的大廚主理,所以風格有相似的地方。點主餐加 HK$20 可以轉套餐,包一杯梳打飲品。南非冰紅茶 HK$58 / 鐵觀音拿鐵 HK$58這裡的茶味拿鐵,奶底都採用RUDE HEALTH 有機豆奶或杏仁奶,叫的時候都唔記得左,飲一啖先發現係豆奶,不過鐵觀音味好似唔太突出。綠茶味噌蕎麥麵 HK$98朋友叫這個綠茶蕎麥麵,原來有附一個綠茶醬倒落麵度,整個非常有趣,我無諗過綠茶可以配湯麵。配料好似幾足,隻溏心蛋仲好吸引添。印

南非冰紅茶 HK$58 / 鐵觀音拿鐵 HK$58

綠茶味噌蕎麥麵 HK$98

印度蛋餅 HK$88

這個印度蛋餅我上次來的時候已經想食,所以諗都唔洗諗就揀佢。我以為會係好似奄列果種蛋餅,原來有一個酥皮狀的燒餅,入面個炒蛋勁厚,仲有少少印度香料味,食起來好有特色。上面仲有兩塊我最鍾意的 Halloumi 芝士,整個非常滿足滿意。

約人去中環又唔想行上山或者人逼人,這個位置又方便又悠閒,餐點飲品都夠精美,順便影相打卡都ok,唔好話俾太多人知呀!
2021-03-01
今日同朋友一齊黎到呢間以茗茶作為主題嘅café — 茶研 The Tea Academics,位置正正係中環陸海通大廈 (LHT Tower) 一樓。彩花乳酪蛋糕 Confetti Sliced Cake $42係一款賣相好靚嘅蛋糕,用左橄欖油同埋玫瑰紅茶做主要製作蛋糕嘅材料,酸酸甜甜好清新嘅味道,再加上有一層yoghurt係面層,微酸得黎又為蛋糕帶黎一點濕潤嘅口感,加埋食用花同埋一D石榴子,無論入口嘅層次與賣相都加足哂分!甘筍蛋糕 Carrot Cake $38又係一款賣相好精緻嘅蛋糕!蛋糕質感濕潤,有甘筍粒係蛋糕入面,中間一層cream cheese,面層都有一層cream cheese,味道好夾得黎帶黎芝士嘅味道,增加左口感嘅層次。再加上,面層有合桃碎、提子乾同埋豆苗,豐富左成件蛋糕嘅味道,帶點nuts & sweets!台灣夕陽紅 Ali Ruby, Taiwan $98我同朋友各自叫左一款飲品,講講我叫嘅台灣夕陽紅。見到一小杯嫩粉紅色嘅香茶係眼前,係女生都會即刻心動,佢嘅顏色係黎自千日紅呢一種花嘅天然色素,好靚!而且清爽嘅花香淡淡滲透出黎,好適合大家去慢慢品嘗。植物學家 Bo

彩花乳酪蛋糕 Confetti Sliced Cake

甘筍蛋糕 Carrot Cake $38

甘筍蛋糕 Carrot Cake

台灣夕陽紅 Ali Ruby, Taiwan $98

台灣夕陽紅 Ali Ruby, Taiwan

植物學家 Botanist $68

植物學家 Botanist

植物學家 Botanist

總結,茶研 The Tea Academics環境寧靜,落地玻璃窗嘅採光程度令到café有一種微微溫暖嘅感覺,係café好好咁品茶一番,慢慢享受一個清心嘅下午就啱哂LA
彩花乳酪蛋糕 Confetti Sliced Cake
甘筍蛋糕 Carrot Cake
2021-02-26 434 views
茶研主打素食,茶類種類都好多,啱曬一班茶控 🍵 cafe位置唔算多,但係個日去食個下午茶都唔算多人,另外佢用餐冇時限,都見到有唔少人食完野繼續係到做嘢!/Spiced French Toast $78/我好鍾意黎個French toast,cinnamon 味道好香濃,藍莓同埋hibiscus yoghurt 酸酸地,加埋manuka honey 帶出自然嘅甜味,成個French toast 唔會好heavy🍞 /Confetti Sliced Cake $42/黎個彩花乳酪蛋糕好少女心!面頭鋪滿彩色花花真係好靚,蛋糕濕潤,又係唔係好甜嘅一款甜品🌸 /Blue $68/飲品叫做一樹梨花,因為有butterfly pea,成杯飲品顏色好靚💙其實整體黎講我覺得佢味道淡左d,唔係好飲到有梨味,不過都飲到烏龍茶嘅香味嘅!性價比唔太高🤔/Hojicha $55/Hojicha 有驚喜,茶味香濃,佢用左100% plantbased 豆奶同埋杏仁奶,飲落感覺更加輕盈健康🥰整體黎講,環境舒服,服務加分,staff 都好熱心介紹每樣嘢食同埋飲品👍🏻

/Spiced French Toast $78/

Hojicha

Spiced French Toast
Hojicha
2021-02-13 1877 views
一個平日的下午,窩夫在中環找地方吃東西,去了陸海通大廈一樓的The Tea Academics,愛茶的窩夫一試便愛上了。地方不算很大,一排玻璃窗增加空間感,每張桌子上放了不同的鮮花,環境很舒服。The Tea Academics顧名思義主打茶類飲品,普洱拿鐵比較少見,原來普洱的咖啡因比鐵觀音和宇治抹茶低。The Tea Academics的茶來自中國、日本、台灣和斯里蘭卡等地。食物方面,選擇比預期多,全日早餐類的多士和蛋餅等由早上八時開始供應,主食類的飯麵等則由早上十一時開始供應。窩夫點了scone set ($88),可選一款自家製鬆餅,配一杯焙茶拿鐵或抹茶拿鐵,比散叫平五元。自家製鬆餅有四款口味,窩夫選了芝士粟米鬆餅,一上桌已經聞到芝士的香味,印象中第一次吃鹹的鬆餅,味道和口感都叫窩夫非常滿意,誠意推介,蘸點番茄酸辣醬來吃又有另一番風味。焙茶拿鐵的焙茶味香濃,用上英國品牌RUDE HEALTH的植物奶,口感比平日用牛奶做的輕盈一點。窩夫已經想好下次光顧要試焦香芝士蛋糕,有伯爵茶和焙茶兩款口味。

芝士粟米鬆餅

焙茶拿鐵

焦香芝士蛋糕

2021-02-05
$88 (Lunch)
芝士粟米鬆餅
焙茶拿鐵
2021-01-18 524 views
一直也是 The Coffee Academics 的支持者他們集團開了副線 The Tea Academics便來試試由於下午六時禁堂食的關係大大減低了和朋友聚餐的機會碰巧12月31日我和朋友公司也有提早下班的安排我便建議到The Tea Academics 來一個 year end chit chat從地鐵站步出戲院里旁邊便是陸海通大廈一般中環茶室或咖啡店都躲在隱蔽小巷或半山這一次不用爬山亦能喫茶還能透過落地玻璃眺望中環街景是相當不錯的經驗食物方面The Tea Academics 把茶融入咖啡並加插了東方口味的主食如蛋餅、蕎麥麵和飯,還特設鹹味鬆餅與The Coffee Academics 全西式食物截然不同我們點了很有名的茶味 Latte 普洱和宇治抹茶 Latte,以及最近很流行的 basque cheesecake他們的咖啡是以豆漿或杏仁奶取代牛奶對於奶粉過敏的我來說是一個喜訊Vegan coffee 的概念在外國流行了很久近幾年香港也開始普及凍的普洱Latte茶味被豆漿掩蓋,味道較淡沒有驚喜朋友的宇治抹茶Latte, 可能是熱的關係侍應把Latte上枱時,已傳來陣陣茶看朋
他們集團開了副線 The Tea Academics

是相當不錯的經驗

食物方面
The Tea Academics 把茶融入咖啡
並加插了東方口味的主食
如蛋餅、蕎麥麵和飯,還特設鹹味鬆餅
與The Coffee Academics 全西式食物
截然不同

我們點了很有名的茶味 Latte

他們的咖啡是以豆漿或杏仁奶取代牛奶
對於奶粉過敏的我來說是一個喜訊
Vegan coffee 的概念在外國流行了很久
近幾年香港也開始普及

凍的普洱Latte
茶味被豆漿掩蓋,味道較淡
沒有驚喜
朋友的宇治抹茶Latte, 可能是熱的關係
侍應把Latte上枱時,已傳來陣陣茶看
朋友説味道不錯

大家有心嘗試Latte的話
建議點熱的,味道會較佳

蛋糕方面
我還是第一次吃 basque cheesecake
儘管 basque cheesecake 是 burnt cheesecake
蛋糕上有一層焦色,外表沒有一般蛋糕亮麗
卻有種實而不華的感覺
口感較creamy
介乎於soft cheesecake 和 hard cheesecake 之間
雖然沒有流心,仍有濃郁的茶味
讓人吃不停口,茶迷值得一試

下一次再來
我會點熱的茶味Latte和他們的鹹味鬆餅

在中環工作的朋友
早餐或午餐時間
可以過來喝一杯咖啡,看一看街景
輕鬆一下
2020-12-31
$120 (Tea)
2020-12-02 946 views
𝘛𝘩𝘦 𝘛𝘦𝘢 𝘈𝘤𝘢𝘥𝘦𝘮𝘪𝘤𝘴𓏲𓏱𓏭𓏭The Coffee Academics就見得多唸唔到中環寫字樓大廈二樓隱藏咗間主打茶嘅The Tea Academics環境幾舒服 店嘅一邊係採光好好嘅落地玻璃窗朝早嘅陽光有種清新嘅感覺 同朋友歎個brunch真係好寫意 ❀︎.(*´▽︎`*)❀︎.All day breakfast有特別嘅印度蛋餅 上面兩塊大大嘅halloumi一睇就好滿足 味道特別得嚟幾好食!甜品選擇好多 款款都好吸引 試咗嘅杏仁香橙蛋糕同梨蛋糕都唔錯主打嘅Botanist有桂圓同紅棗嘅甜 茶味嘅清香都好出 茶蜜分開上 可以自己調節甜度~𓏲𓏱𓏭𓏭Paratha Omelette $88Gluten-free Almond Orange Loaf Cake $38Baked Pear & Rosemary Upside Cake $42Botanist $68Chai $58
𝘛𝘩𝘦 𝘛𝘦𝘢 𝘈𝘤𝘢𝘥𝘦𝘮𝘪𝘤𝘴
𓏲𓏱𓏭𓏭
Paratha Omelette $88
Botanist $68
Chai $58
中環新𝙲𝙰𝙵𝙴~ 環境以綠色植物和木系為主📸’ 𝙻𝚘𝚟𝚎 𝙾𝚞𝚛 𝙴𝚊𝚛𝚝𝚑 ’呢度主要都係食🍃🍀🪴🌱🌿同埋茶類嘅飲品~抹茶味噌喬麥麵 $𝟿𝟾喬麥麵軟硬度適中 不過太淋☺️上面嘅半熟蛋做得好出色 淡淡茶香🐣配菜嘅粟米 香菇同菜都好鮮~不過抺茶味就唔太出如果可以濃郁啲就好喇🍵今日無𝚜𝚘𝚍𝚊所以跟餐加$𝟸𝟶 就可以有𝙷𝚘𝚝 𝚑𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎~對比起正餐 我覺得飲品更出色😍焙茶夠香 唔會太甜 飲落去會有淡淡回甘加埋焙茶粉末更加滿足到焙茶控嘅慾望🤪環境真的好治癒~
中環新𝙲𝙰𝙵𝙴~ 環境以綠色植物和木系為主📸
’ 𝙻𝚘𝚟𝚎 𝙾𝚞𝚛 𝙴𝚊𝚛𝚝𝚑 ’

呢度主要都係食🍃🍀🪴🌱🌿
同埋茶類嘅飲品~

抹茶味噌喬麥麵 $𝟿𝟾
喬麥麵軟硬度適中 不過太淋☺️
上面嘅半熟蛋做得好出色 淡淡茶香🐣
配菜嘅粟米 香菇同菜都好鮮~
不過抺茶味就唔太出
如果可以濃郁啲就好喇🍵
抹茶味噌喬麥麵

今日無𝚜𝚘𝚍𝚊所以跟餐加$𝟸𝟶 就可以有
𝙷𝚘𝚝 𝚑𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎~
對比起正餐 我覺得飲品更出色😍
焙茶夠香 唔會太甜 飲落去會有淡淡回甘
加埋焙茶粉末更加滿足到焙茶控嘅慾望🤪
Hojicha  latte
環境真的好治癒~
Hojicha  latte
2020-11-19 530 views
✨🥕🍰super moist carrot cake 味道香甜帶點忌廉芝士既微酸面頭仲有核桃粒同提子乾成個口感豐富左😋✨olive oil rose tea floral confetti 又係被賣相吸引🤩但食落亦有驚喜蛋糕夠濕潤 面層加左yogurt食落酸酸甜甜 唔會太膩👍🏻另外見餐牌上仲有好多主食 係素菜👍🏻賣相都好吸引 下次都會想試下🙌🏻同埋呢度環境擺設都好舒服😌空間感很好 係中環好難得有個甘chill既地方
✨🥕🍰super moist carrot cake

另外見餐牌上仲有好多主食 係素菜👍🏻
賣相都好吸引 下次都會想試下🙌🏻

同埋呢度環境擺設都好舒服😌
空間感很好 係中環好難得有個甘chill既地方
香港的咖啡店越開越多,難得有一間竟以摩登精品茗茶為主題,搜羅世界各地頂級茶葉,沖調一系列茶飲和茶拿鐵。飲茶之餘,餐點仲全部都係素食!每一道都用心創作好有驚喜。茶研位於中環陸海通大廈 (LHT Tower) ,由中環地鐵站 D 出口出來,一抬頭就望見,非常容易搵,最正當然係唔洗行上山啦。上一層扶手電梯就到,茶室在升降機大堂後面,唔好傻傻的上左二樓啊。茶研由早餐做晚餐時段,中午來吃可以選這個套餐,主食加HK$20就有茶飲。餐廳比我想像中大,窗邊整個空間都屬於它們。外面座位比較多,中間有張好長的檯。玻璃櫃入面的蛋糕都好吸引,仲有支裝果汁和大杯茶。蛋糕都屬於蛋奶素,只有其中一款 Loaf Cake 係 Vegan,食純素的朋友可以留意返。Scone 有鹹也有甜味,全部都係店家自己製作。花花蛋糕最適合相機食先的少女們。手工曲奇餅都有好多款口味喎!店入面的空間比較光猛,最盡處係兩張卡位四人檯,另外兩張都係雲石檯面影相幾靚。飲品都以茗茶為主(其實都有手沖咖啡既,自己向店員查詢),上面那張是精品茶葉,可以加水沖兩泡,兩個人分享飲都OK。下面那些就是特調凍飲和茶拿鐵,凍飲的話頭兩款係招牌,「一樹梨花」用

餐廳比我想像中大,窗邊整個空間都屬於它們。

外面座位比較多,中間有張好長的檯。

玻璃櫃入面的蛋糕都好吸引,仲有支裝果汁和大杯茶。

Scone 有鹹也有甜味,全部都係店家自己製作。

花花蛋糕最適合相機食先的少女們。

手工曲奇餅都有好多款口味喎!

飲品都以茗茶為主(其實都有手沖咖啡既,自己向店員查詢),上面那張是精品茶葉,可以加水沖兩泡,兩個人分享飲都OK。下面那些就是特調凍飲和茶拿鐵,凍飲的話頭兩款係招牌,「一樹梨花」用左蝶豆花茶,所以有半杯係藍藍紫紫色,好多人叫來影相。

茶拿鐵則用了 Rude Health 的豆奶或杏仁奶,可以自由選擇,不過我會建議用豆奶,因為杏仁奶本身的味道太霸道,會搶了茶葉的風頭。

主食有分全日早餐和主食兩大類,全部都係素食,純素無蛋奶的話就只有兩款,一頭一尾兩個餐點。

餐牌後面係甜品的部分,另外有幾款非茶類的飲品。

茶研仲有自己的音樂 Playlist,都幾有趣喎。

手沖咖啡包係來自同集團的 The Coffee Academics 的出品,相信好多朋友已經很熟悉。

Savory Scone + Tomato Chutney HK$38

Scone 有鹹味有甜品,我就覺得食鹹的比較特別,店家自己焗製夠晒新鮮。今天這個口味充滿芝士香氣,另外有些菜和粟米,配個香濃的番茄醬幾好食。

Overnight Soaked Grains HK$68 (VEGAN)

這杯賣相漂亮的慢泡燕麥,入面有幾款唔同的榖麥,包括大麥和藜麥之類,浸在有印度香料茶味道的椰子奶之中,吃起來非常醒神,的確很適合做早餐,食完身體不會有負擔又可以吸收多種營養。

Impossible Skewers HK$128 (VEGAN)

另一款純素餐點就用了 Impossible Meat,三串素肉棒串燒下面,有各種各樣充滿春天氣息的蔬菜,最底的是用青豆和羽衣甘藍製成的醬,另外個有兩片脆脆小麵包。我覺得肉串直接食有點偏鹹,夾埋個青醬和鮮甜蔬菜一齊食會好少好。

OmniPork Dan Dan Noodles HK$108

素肉擔擔麵是非常受歡迎的菜式,採用大量新豬肉,混雜了炸蒜、花椒和碎花生等等粒粒,吃起來好多東西咬。辣油沒有放很多,吃起來只有微微一點辣意,我覺得可以再刺激一點。

Beetroot Coconut Pancake HK$78

用紅菜頭自家調製的特色斑戟,加了 apple cider 代替雞蛋,吃起來口感偏軟糯那種。上面白色的是Greek Yogurt,配一個大吉嶺糖漿,吃起來也不至於太甜膩,是一款非常健康的甜品

沒想到在喝茶的小店,也可以吃到款式這麼豐富的素食料理,實在令人驚喜。

Steamed Basket with Wakame Rice HK$108

賣相最誘人的要數這個點心拼盤,佢地實係以四隻蒸餃為主角,每隻的餡料都有不同,連包法和形狀都有變化,最適合驚悶的朋友。餡料都以當季蔬菜為主,旁邊還配了一個肉燥菜飯,素肉都係用左新豬肉。旁邊附那個汁酸酸甜甜都幾開胃。

台灣夕陽紅 HK$98

單品茶葉都可以沖兩泡,這就是第二泡的樣子。這個台灣茶葉係用紅茶的製法,處理平常用來作烏龍茶的茶葉,喝起來兩種特色都有一點,味道也有點甜甜蜜香。

Botanist HK$68

這杯 Botanist 以冷泡潮州鳳凰單欉茶作基調,加入紅棗桂圓露及彩色花花冰粒作點綴,附上自家製的大吉嶺春摘茶蜜,甜度可以自己控製。飲起來味道清幽細長,滋味濃醇。值得一提的是用來做靚靚冰粒的花,原來是泡花茶剩下來,循環再用夠晒環保。

冷泡茶和茶蜜都係自己倒。

普洱拿鐵 HK$58

千祈唔好錯過好有特色的茶拿鐵,我覺得普洱和鐵觀音都非常特別。打成奶泡之後非常幼滑綿密的豆奶,輕輕襯托出普洱的茶香,表面一層朱古力皮讓味道帶來另一個層次,喝的時候先喝到可可香,然後才感受到普洱的蹤影,整個經驗非常有趣。飲完記得抹嘴,唔好好似我咁嘴角帶著可可粉走。

其實相對於咖啡,我更鍾意飲茶,茶藝的知識同樣博大精深又非常有趣。茶研位置咁好,又有靚茶飲又有靚素食,下次經過中環要搵地方坐又唔想行上山,應該都係首選!我仲要試埋另外幾素茶拿鐵呢!
2020-11-16
2020-11-07 819 views
中環新開左既the tea academics ☕️岩哂我呢個茶控🙌🏻😌同呢間係主打素食🌱有熱食甜品可以揀🙌🏻🙌🏻✨意想洋甘菊一黎已經俾set茶具吸引左玻璃茶盅🤩雖然無得自己冲🤣加埋千日紅帶出淡淡既粉紅色個賣相真係💯🤣飲落清新芳香👍🏻✨鐵觀音latte 係用植物奶🥛但奶感都係好重好適合對於乳製品過敏既人飲👍🏻不含乳糖同膽固醇 健康啲🙌🏻配埋鐵觀音茶 兩者好夾口感厚滑得黎帶茶香😋

中環新開左既the tea academics ☕️
岩哂我呢個茶控🙌🏻😌