Total: 764 泰豬鍋(二人餐)$388/ppl沙律及前菜宮崎縣生蠔刺身一口杯生蠔好新鮮,但比較辣🥵泰式芭拉魚露拌木瓜沙律酸酸甜甜又帶少少辣,幾新奇-湯底(任選兩款)泰國豬骨清湯+小火山牛骨船湯⭐️我哋兩個推薦牛骨船湯😎-鍋料1. 美國安格斯牛肉及豬肉拼盤 250g食材品質很高,所提供的牛肉及豬肉都是上等的,擺盤有埋乾冰好適合打卡2. 泰式豬梅花肉片200g這個菜式是佔了整個二人餐大部分的肉類,食晒一定飽🫢3. 竹笙𧎚滑(4條)蝦滑幾彈,有蝦味4. 金邊粉(2)建議大家唔好淥咁長時間😳-甜品:芒果糯米飯一口size,細細件唔錯~-個餐可以揀兩杯$58嘢飲,我地揀咗泰式奶茶,覺得有奶蓋嗰個好飲啲🥰-炸蝦片配冬陰功蛋黃醬 $28建議大家一定要嗌!炸蝦片真係我哋嘅Favorite😚💡又可以打邊爐又可以燒肉,一次過滿足你兩個願望!😍⭐️ 7:30之前埋單有八五折!
Total: 764

泰豬鍋(二人餐)$388/ppl

沙律及前菜

宮崎縣生蠔刺身一口杯

生蠔好新鮮,但比較辣🥵

泰式芭拉魚露拌木瓜沙律

酸酸甜甜又帶少少辣,幾新奇
湯底(任選兩款)
泰國豬骨清湯+小火山牛骨船湯

⭐️我哋兩個推薦牛骨船湯😎
鍋料
1. 美國安格斯牛肉及豬肉拼盤 250g

2. 泰式豬梅花肉片200g

這個菜式是佔了整個二人餐大部分的肉類,食晒一定飽🫢

3. 竹笙𧎚滑(4條)

蝦滑幾彈,有蝦味

4. 金邊粉(2)

建議大家唔好淥咁長時間😳

甜品:芒果糯米飯

一口size,細細件唔錯~

炸蝦片配冬陰功蛋黃醬 $28

建議大家一定要嗌!炸蝦片真係我哋嘅Favorite😚

💡又可以打邊爐又可以燒肉,一次過滿足你兩個願望!😍
⭐️ 7:30之前埋單有八五折!

泰國菜我就食得多,但係從來未試過好似今晚呢一餐咁有風味同埋咁有創意嘅烤肉同火鍋結合嘅泰國菜!!唔單止充滿新鮮感,仲非常之好味呀!!首先我哋叫咗個泰國烤鍋,湯底就揀咗香茅椰汁雞湯同埋牛骨船湯。香茅椰汁雞湯:奶白色嘅椰汁雞湯底非常幼滑,充滿椰子味同埋香濃嘅雞味。牛骨船湯:牛骨湯底味道香濃,做火鍋湯底絕對冇得輸。<小火山經典泰豬鍋拼盤>泰豬鍋拼盤冒住煙甘上枱,充滿視覺上嘅享受。波蘭A級無骨豬腩肉:烤肉油脂感豐富,充滿肉味和肉汁。伊比利亞黑毛豬梅花肉:肉質非常軟淋,充滿肉汁和非常好味。北海道千歲米豚肉:用北海道米狀飼料專門餵養的高質豚肉,豬肉輕烤後,入口質地依然柔軟,脂肪均勻分佈,有點像腩肉片的口感。手切泰式豬頸肉:豬頸肉烤過之後,入口非常彈牙美味。泰式豬梅花肉片:有點像薄薄一片的豬扒,肉質夠軟,唔會過肥,食落去非常惹味。泰式腐皮雞卷:腐皮雞卷輕輕炸過,脆脆哋非常好食。泰式炸蝦片配冬陰功蛋黃醬:又脆又香口,份量仲勁多,配埋自家製嘅冬陰功蛋黃醬,非常特別。生菜、海鮮菇:菜類非常新鮮。金邊粉:金邊粉同牛骨湯或者椰子雞湯都非常之匹配,掛湯入味。十八碌扮:菠蘿特飲冰,用上新鮮菠蘿來調製

牛骨船湯:牛骨湯底味道香濃,做火鍋湯底絕對冇得輸。

<小火山經典泰豬鍋拼盤>
泰豬鍋拼盤冒住煙甘上枱,充滿視覺上嘅享受。
波蘭A級無骨豬腩肉:烤肉油脂感豐富,充滿肉味和肉汁。
伊比利亞黑毛豬梅花肉:肉質非常軟淋,充滿肉汁和非常好味。
手切泰式豬頸肉:豬頸肉烤過之後,入口非常彈牙美味。

泰式豬梅花肉片:
有點像薄薄一片的豬扒,肉質夠軟,唔會過肥,食落去非常惹味。

泰式腐皮雞卷:腐皮雞卷輕輕炸過,脆脆哋非常好食。

生菜、海鮮菇:菜類非常新鮮。

金邊粉:金邊粉同牛骨湯或者椰子雞湯都非常之匹配,掛湯入味。

十八碌扮:菠蘿特飲冰,用上新鮮菠蘿來調製,入口非常清新,充滿菠蘿鮮味。
釘Moo扮:西瓜沙冰特飲,用上完個小西瓜同新鮮嘅西瓜肉來調劑,入口有非常清新清甜嘅西瓜味道,而且仲非常解渴,有淡淡嘅西瓜肉可以食到。

蝶豆花芒果糯米飯:糯米飯煙煙韌韌,入口微甜,配埋芒果同椰汁,更加好食。

整體來講,我覺得呢間餐廳供應嘅食物質素非常之高質,最鍾意就係佢嘅食法可以一邊打邊爐,一邊烤肉咁樣兩種食法。而且呢度嘅環境亦充滿泰式風味嘅氣氛,最值得一讚嘅就係佢連特飲都做得非常之出色,無論外觀同味道都非常之吸引,而且價格合理,下次一定會推介朋友再來。

• 蝶豆花芒果糯米飯
  • 泰式豬梅花肉片
  • 小火山經典泰豬鍋拼盤
  • 金邊粉
2023-08-24 30 views
泰國菜除左一般食下串燒/炒菜/沙律,今次呢間泰菜係打邊爐加燒肉。先食個蝦片,蝦片本身無咩特別,但配左呢款冬蔭公蛋黃醬,有啲創新。飲品揀左芒果沙冰同椰青,芒果沙冰解辣清爽,甜度適中。泰國野唔可以無生蝦,呢到有款三味刺身一口杯,包括生蝦刺身、生蠔同三文魚,最推薦三文魚,厚切又開胃!見每位客人張台都有呢個鍋,中間係燒肉,側邊可以shabu shabu。台面本身附左幾款汁醬,都係泰式酸辣style,燒完肉再點汁食,有種食緊串燒既感覺。先講肉類,泰豬鍋拼盤入面有4款豬肉,當中最好食係豬梅肉片同豬頸肉。推薦一個食法,將豬腩肉片捲埋打邊爐用既金菇變金菇豬肉捲,燒完既有油香又有金菇解膩,你地都可以試下。豬梅花肉片呢款梅花肉片比較厚,燒完好有口感,加埋有蛋,燒完仲有蛋香,好推薦呢款!湯底方面當然都係泰風情,一邊係椰汁雞湯一邊係牛骨船河,用船河煮金邊粉,加埋生菜就變左好食嘅船河!有個小建議,烤肉前記得以火鍋食左啲菜先,因為啲肉一邊煎,啲油會滴返落個湯到,到烤肉後期,湯底會變得油膩!泰菜不可少芒果糯米飯,呢到份量係一口Size,幾岩淺嚐。上台時糯米飯仲熱嘅,可惜飯粒比較硬。當日仲有live band,成間餐

飲品揀左芒果沙冰同椰青,芒果沙冰解辣清爽,甜度適中。

豬梅花肉片

當日仲有live band,成間餐廳氣氛幾好。
2023-08-24 47 views
間餐廳地點都好方便,食物質素,服務態度絕對冇問題, 但係唔夠冷氣真係難搞。 一話熱 ,哥哥仔已經識得攞一把三腳風扇仔擺喺枱面, 即係佢哋都知道咩事 ,唔知咩問題,定係佢哋做冷氣做得唔夠,總之呢一樣嘢解決唔到就好難搞。 個場食火鍋加燒烤 ,再加埋有人唱歌其實有少少嘈吵, 會令到人好唔舒服, 好忟憎, 點會食得安樂.....
泰式燒肉都系第一次食,燒肉既同時仲可以打邊爐,一次過滿足兩個願望🥹而且仲有live band,可以點歌,氣氛超好。每枱都最少要叫一款燒肉拼盤,會送兩款湯底。🌸泰國烤鍋|$298·白蘿蔔|$32·泰國媽媽泡麵|$32·手打流心鹹蛋黃墨魚丸|$58我哋叫左牛+豬既拼盤,牛同豬都充滿油花,食落超重油脂感好滿足😍🍲湯底簡左冬陰功、牛骨湯,特別推薦冬陰功👍🏻勁重蕃茄味,煮麵/蘿蔔吸收哂啲湯汁一流🤩墨魚丸好彈牙仲食到粒粒墨魚既口感,中間系流沙鹹蛋黃,幾特別。🌸小火山三味刺身一口杯盛合|$138 好靚既小食杯,生蠔極重鮮味好正🤣生蝦好爽口,自己加多少少泰式醬汁仲惹味👍🏻🌸手製泰式肉碎蝦多士配糖醋汁|$58呢一款加左肉碎,雖然冇平時既蝦滑食落咁彈牙,但多左一份泰式既味道,脆卜卜既多士點埋個糖醋汁食完全唔油膩!🌸火山青檸藍泡泡|$58🌸火山菠蘿藍泡泡|$58🌸十八碌扮沙冰|$78叫左呢3款都偏向清爽解膩既,造型、分層都見用心。🌸醬料費|$18/人每人枱面都分別有4款醬🧂亞萊蒜沾醬:(⭐️最愛呢款!)大量生蒜同香料秘製而成,味道百搭,點任何食物都啱~🧂甜雞沾醬:微辣偏甜,適合食唔到辣既朋友~🧂羅望子沾醬:清

每枱都最少要叫一款燒肉拼盤,會送兩款湯底。

🌸泰國烤鍋|$298

🌸手製泰式肉碎蝦多士配糖醋汁|$58

🌸火山青檸藍泡泡|$58
🌸火山菠蘿藍泡泡|$58
🌸十八碌扮沙冰|$78
叫左呢3款都偏向清爽解膩既,造型、分層都見用心。

🌸醬料費|$18/人
每人枱面都分別有4款醬
🧂甜雞沾醬:微辣偏甜,適合食唔到辣既朋友~
🧂羅望子沾醬:清新解膩,適合點肉。
🧂泰式海鮮沾醬:泰國青辣椒+莞蕾+青檸汁既combo,加落刺身一口杯會更惹味!

*設加一服務費*
2023-08-23 44 views
入到呢間餐廳時,我立刻被現場嘅live band所吸引,營造出一個非常有氣氛的環境,讓我可以放鬆放工嘅心情焦點打卡菜非「泰豬鍋」莫屬,非常有特色,可以同時享受燒烤&涮涮鍋!我哋叫左美國安格斯牛肉、豬肉的拼盤,包括有手切殼飼封門柳、肩胛翼板肉、伊比利亞豬梅花肉和波蘭豬腩肉。雞髀肉好嫩滑,所以一定要追加😃我個人比較鍾意燒烤的方式,可以更加突顯肉的香味。另外,最加分嘅係醬料好好食👍🏻 相信係自家調製~~而涮涮鍋就揀左冬陰功湯和牛骨船湯牛骨船湯非常濃郁,非常適合用來煮金邊粉,味道非常美味,反而冬陰功湯的味道偏鹹,未能展現出冬陰功湯應有嘅層次。竹笙蝦滑將啲蝦滑釀左落竹笙入面,原來係咁好食竹笙咁爽口同蝦滑爽彈嘅口感,令口感更有層次小食款式都唔少,泰式肉碎蝦多士,唔會油苙苙,蝦肉好爽口彈牙,配上脆卜卜嘅多士,yummy yummy❤️勿跑扮沙冰即係coconut smoothie ,好豐富嘅椰香,果然真材實料
入到呢間餐廳時,我立刻被現場嘅live band所吸引,
營造出一個非常有氣氛的環境,讓我可以放鬆放工嘅心情

我哋叫左美國安格斯牛肉、豬肉的拼盤,
雞髀肉好嫩滑,所以一定要追加😃
我個人比較鍾意燒烤的方式,可以更加突顯肉的香味。
另外,最加分嘅係醬料好好食👍🏻 相信係自家調製~~

而涮涮鍋就揀左冬陰功湯和牛骨船湯
牛骨船湯非常濃郁,非常適合用來煮金邊粉,味道非常美味,
反而冬陰功湯的味道偏鹹,未能展現出冬陰功湯應有嘅層次。

竹笙蝦滑
將啲蝦滑釀左落竹笙入面,原來係咁好食

竹笙咁爽口同蝦滑爽彈嘅口感,令口感更有層次

小食款式都唔少,泰式肉碎蝦多士,唔會油苙苙,

勿跑扮沙冰
2023-08-22
2023-08-22 55 views
泰豬鍋好特別,可以先叫個燒肉拼盤烤肉🍗🍗然後自家製的鍋湯底六揀二:小火山牛骨船湯、豬骨湯、香茅椰汁雞湯、冬陰功、新鮮椰青雞湯冬陰功、蔬菜清湯配上海鮮、手打丸、粉麵等打bino🍲另外仲有熟食炸物同甜點🍨揀唔怕選擇少!🔶冬陰功湯有2隻辣椒🌶🌶,但其實唔辣反而酸酸甜甜,好易入口🔶香茅椰汁雞湯帶酸味的椰雞湯愈飲愈喜歡😍而且味清甜,不怕蓋過所有食材推薦大家烤肉前先裝半碗湯飲!❤️🔶美國手切穀飼封門柳、美國安格斯下肩胛翼板肉油花不多但絕對不會乾柴封門柳肉味濃,好食!❤️而且厚薄剛剛好不會薄到沒有口感🔶波蘭A 級無骨豬腩、伊比利黑毛豬梅花肉無骨豬腩自然多脂肪但沒想到食落都帶豬味黑毛豬梅花肉更加完勝坊間的烤豬肉有油香,豬肉味濃而不油膩正!😍🔶竹笙蝦滑把蝦滑包進竹笙內竹笙吸滿湯汁有口感又有啖啖蝦肉好特別!😍🔶手打流心金沙墨魚丸真係有咸蛋黃味而且做到流心效果加上墨魚就既有味道又有嚼口!🔶菠蘿沙冰、菠蘿冰酒特飲大大杯,對得起價錢而且不會有假香精味冰酒特飲係清新薄身的酒,好易入口而且杯子有一塊菠蘿裝飾,打卡一流!📸🔷環境植物裝飾和店員穿上花樣T shirt超有東南亞感覺!Live band駐場更令餐廳非常熱鬧 (
泰豬鍋好特別,可以先叫個燒肉拼盤烤肉🍗🍗
配上海鮮、手打丸、粉麵等打bino🍲

另外仲有熟食炸物同甜點🍨揀
唔怕選擇少!

🔶冬陰功湯有2隻辣椒🌶🌶,但其實唔辣
反而酸酸甜甜,好易入口

🔶香茅椰汁雞湯
帶酸味的椰雞湯
愈飲愈喜歡😍
而且味清甜,不怕蓋過所有食材
推薦大家烤肉前先裝半碗湯飲!❤️

🔶美國手切穀飼封門柳、美國安格斯下肩胛翼板肉
油花不多但絕對不會乾柴
封門柳肉味濃,好食!❤️
而且厚薄剛剛好
不會薄到沒有口感

🔶波蘭A 級無骨豬腩、伊比利黑毛豬梅花肉
無骨豬腩自然多脂肪
但沒想到食落都帶豬味
黑毛豬梅花肉更加完勝坊間的烤豬肉
有油香,豬肉味濃而不油膩
正!😍

好特別!😍

🔶手打流心金沙墨魚丸
真係有咸蛋黃味
而且做到流心效果
加上墨魚就既有味道又有嚼口!

🔶菠蘿沙冰、菠蘿冰酒特飲
大大杯,對得起價錢
而且不會有假香精味
冰酒特飲係清新薄身的酒,好易入口
而且杯子有一塊菠蘿裝飾,打卡一流!📸

🔷環境
植物裝飾和店員穿上花樣T shirt
超有東南亞感覺!
Live band駐場更令餐廳非常熱鬧 (有樂手現場表現色士風好有驚喜!)
座位乾淨寬敞,沒有油煙

🔷有個每位$388的二人餐幾抵食
唔想用腦就直接叫套餐
如果想試多些小菜款就散叫

🔖記得bookmark&❤️我哋HkFoodMark啦!
  • 美國安格斯牛肉及豬肉拼盤
▫️ 泰豬鍋燒肉拼盤 ($𝟑𝟏𝟖)包左美國安格斯牛肉同豬肉拼盤🥩安格斯牛油花均勻, 肥瘦適中, 油香味十足🐄🤤而豬肉係伊比利亞黑毛豬梅花肉同波蘭 A 級無骨豬腩, 肉味濃厚, 口感柔軟細膩🐖🤪而湯底就選左小火山牛骨船湯同冬陰功湯店員介紹牛骨船湯係最受歡迎, 採用牛骨熬製5小時以上, 再加入左十多種香料藥材調製而成, 另外冬陰功湯好濃郁, 我地未淥嘢食之前, 已經飲左好多, 酸辣味道啱啱好, 夠哂醒胃🤭🤭▫️泰式豬梅花肉 ($𝟔𝟖)中間有個蛋黃, 食前撈埋肉一齊燒, 令到豬梅花肉味更加嫩滑, 每件肉都十分大塊😋▫️小火山三味刺身一口杯盛合 ($𝟏𝟑𝟖)有三文魚刺身, 肥美既宮城縣生蠔🦪同彈牙爽口既生蝦🦐, 配以特製既泰式醬汁, 酸辣開胃▫️手工泰式炸栗米餅($𝟓𝟔)一份有6塊, 每件都有滿滿既粟米, 再沾上泰式甜辣醬, 既香口又惹味🌽🤪 ▫️手打冬陰蝦丸 ($𝟓𝟎)蝦球好彈牙大粒, 內餡有冬蔭公口味, 微辣帶一點點酸😋
▫️ 泰豬鍋燒肉拼盤 ($𝟑𝟏𝟖)

而湯底就選左小火山牛骨船湯同冬陰功湯
▫️泰式豬梅花肉 ($𝟔𝟖)
泰式豬梅花肉

▫️小火山三味刺身一口杯盛合 ($𝟏𝟑𝟖)
小火山三味刺身一口杯盛合

▫️手工泰式炸栗米餅($𝟓𝟔)

▫️手打冬陰蝦丸 ($𝟓𝟎)
蝦球好彈牙大粒, 內餡有冬蔭公口味, 微辣帶一點點酸😋
手打冬陰蝦丸
2023-08-20
$360 (Dinner)
2023-08-21 63 views
知道呢間係新開不久,其實之前已經有留意到,今次係一個即興嘅約會,冇諗過咁樣都可以book到位。個鍋比想像中大,食物款式又多,望落去雖然價錢都偏貴,但係每樣食物份量都好多,非常足夠!感覺最少的份量是金邊粉!如果金邊粉份量分可以做返一啲就好!!湯底方便亦都非常多,印象中好似有六款,一個鍋可以選擇兩個湯底,到岩啲可以食得辣同唔可以食得辣嘅朋友一齊去食。醬汁方便都有好多選擇,一共有四種,亦都係有辣同有唔辣。總括嚟講都幾抵食嘅!
醬汁方便都有好多選擇,一共有四種,亦都係有辣同有唔辣。
總括嚟講都幾抵食嘅!
1K
「小火山」位於銅鑼灣堅拿道西(即鵝頸橋對出),對住時代廣場,位置便利。餐廳主打泰式烤鍋,燒肉及火鍋同時進行,仲可以揀埋鴛鴦鍋,三種口味,任君選擇。此外,餐廳仲有Live Music (放心,唔係泰文),邊食飯邊聽Live幾有氣氛。十八碌扮沙冰 ($78): 實為菠蘿沙冰,菠蘿味重,唔會太甜,非常冰爽,夏天飲確實一流。小火山三味刺身一口杯盛盒 ($138): 共有三款刺身,每款兩杯,分別係泰式生蝦刺身、生蠔及三文魚: 生蝦爽滑,配有蒜粒、辣指及苦瓜享用,微辣,幾有泰式風味;一口生蠔滑嫩,蠔味適中。泰國烤鍋+小火山經典泰豬鍋拼盤 ($298+$20): 兩款口味分別係椰子雞湯及泰式牛骨船湯,湯底出色,十分濃郁,前者椰汁味重,非常鮮香,而後者帶非常濃郁牛骨香,各有特色,但用黎煮金邊粉 ($22) 真係一流,粉麵吸汁,齋粉都夠好食。豬肉有四款,分別係伊比利亞黑毛豬梅花肉、北海道千歲米豚、波蘭A級無骨豬腩、手切泰式豬頸肉: 整體而言,豚味香,幾有肉味,但不同部位及厚度有不同感覺,例如,伊比利亞黑毛豬梅花肉較厚切,肉味較濃郁,油香無其他部位咁重;北海道千歲米豚及波蘭A級無骨豬腩脂肪比例較高,油香重
豬肉有四款,分別係伊比利亞黑毛豬梅花肉、北海道千歲米豚、波蘭A級無骨豬腩、手切泰式豬頸肉: 整體而言,豚味香,幾有肉味,但不同部位及厚度有不同感覺,例如,伊比利亞黑毛豬梅花肉較厚切,肉味較濃郁,油香無其他部位咁重;北海道千歲米豚及波蘭A級無骨豬腩脂肪比例較高,油香重,口感較幼滑;而豬頸肉當然係非常爽滑Juicy。
泰式豬梅花肉片 ($68/100g): 肉味適中,將蛋黃與梅花肉拌勻,燒出黎肉質更為滑嫩。
蝶豆花芒果糯米飯 ($38/2件): 一客有兩件,口味相約,只係飯底有少少唔同,糯米飯微熱,配濃郁香滑嘅椰漿及芒果,一口一件,亦唔會太膩。
2023-08-09
Dinner
小火山,試新嘢;book咗枱,唔使等話係首創泰國嘢,加少少韓燒,又加少少邊爐,真係一次過滿足晒三個願望🤗想食泰國嘢,又想食韓燒,又想打邊爐🤭朋友就揀咗呢間今時今日好多餐廳都有用餐時間限制, 60-90分鐘真係實在太短喇,夠時間食得嚟又唔夠時間傾偈,想食個甜品,慢慢飲吓嘢都要趕頭趕命,呢間重點係冇限時㗎!首先係個環境都幾OK,有feel🇹🇭有live band🎤🎸d歌都啱聽嘅🎼啤酒買一送一,叫咗2個round慢慢chill🍺🍻食物質素整體都唔錯嘅,價錢都還可以,唯獨係個邊爐鹹咗d🍲係一個傾計飲嘢嘅好地方嚟嘅😌
小火山,試新嘢;book咗枱,唔使等

2023-08-02
$500 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 泰國烤鍋
2023-08-19 49 views
一直都好想黎呢間試下,因為之前上網睇到D相覺得好新鮮,有得一邊烤肉一邊打邊爐~仲要係我鍾意既泰式風味❤️ 咁岩約左朋友係銅鑼灣就一於會一會佢,上到去見到有live band係度駐場唱歌,唱既歌都係我個年代既hahahahaha,整體感覺都幾熱鬧。 ------------------------------我地見佢個二人餐都幾多野食,即刻叫左。🔴 前菜—生蠔刺身杯係外面睇絕對睇唔出係生蠔,佢送到黎既時候我都研究左一陣。一啖倒入口,生蠔好新鮮,再加上其他香料、配料,勁泰式,好開胃。 ⚪️ 泰式芭拉魚露拌木瓜沙律 鍾意食泰式野既人,一定有試過木瓜沙律😍沙律份量十足,口感爽爽脆脆咁,味道又夠晒酸酸辣辣,再配上醬汁,夏天食岩晒。 🟤 湯底—香茅椰汁雞湯+小火山牛骨船湯因為我地都無乜諗法所以就聽店員推薦,果然無介紹錯!呢兩個湯底顏色配搭好好睇,香茅椰汁雞湯椰香味好濃,再加埋香茅真係好泰❤️❤️❤️❤️❤️❤️。牛骨濃湯牛香味好濃,再配搭奉上既金邊粉,索晒啲湯汁好好味👍 🟡 鍋料:⭐美國安格斯牛肉及豬肉拼盤⭐泰式豬梅花肉片⭐竹笙蝦滑呢個拼盤肉質唔錯,雪花紋都好靚,而且肉汁飽滿,好豐富。而泰式豬梅花肉片溝左隻生蛋再

我地見佢個二人餐都幾多野食,即刻叫左。
🔴 前菜—生蠔刺身

⚪️ 泰式芭拉魚露拌木瓜沙律

🟤 湯底—香茅椰汁雞湯+小火山牛骨船湯

🟡 鍋料:
⭐美國安格斯牛肉及豬肉拼盤
⭐泰式豬梅花肉片
⭐竹笙蝦滑

呢個拼盤肉質唔錯,雪花紋都好靚,而且肉汁飽滿,好豐富。而泰式豬梅花肉片溝左隻生蛋再拎去烤肉好夾💓肉再加上蛋香味,好吸引;竹笙蝦滑夠晒彈牙爽口正!

🔵飲品—墨烏旺沙冰&芝士奶蓋泰式奶茶
墨烏旺沙冰即係mango smoothie,芒果味濃,再加埋沙冰,夏天飲透心涼;另外果杯係芝士奶蓋泰式奶茶,芝士奶蓋有淡淡芝士咸香,再加埋泰奶的甜,加埋都夾同幾好飲。

有人講過,如果你介意佢既缺點,就要介意埋佢既優點,如果你接受佢d優點,就要接受埋佢d缺點。無論套用係另一半定係餐廳都好,都係咁岩聽,不過今晚呢間「小火山」我夠膽佢係近乎完美。👇🏻📌泰 國 烤 鍋 - ▪️ 小 火 山 特 色 湯 底 - ▫️ 估唔到泰式都有咁破格既鍋物,事關除左中間個烤爐可以燒肉之外,兩邊分別有兩種湯底可以比你打埋邊爐,佈局成個小火山咁。Step 1先揀左湯底先,我就揀左「小火山牛骨船湯」同埋「香茅椰汁雞湯」。牛骨湯底夠濃郁入味,椰汁雞反而清清地,帶少少椰香,我比較鍾意。▪️ 小 火 山 經 典 泰 豬 鍋 拼 盤 - ▫️ step 2就係揀豬肉拼盤,呢個最入屋既「小火山經典泰豬鍋拼盤」一次過食勻「北海道千歲う米豚肉眼」、「伊比利亞黑毛豬梅花肉」、「波蘭A級無骨豬腩」、「手切泰式豬頸肉」。豚肉眼油香十足,豬頸肉好夠爽口,豬腩入口即化,梅花肉最腍滑;配上四款自家製醬汁,staff建議由最唔辣開始,甜雞沾醬->亞萊蒜沾醬->羅望子沾醬->泰式海鮮沾醬開始食,份外惹味!▪️ 泰 式 豬 梅 花 肉 片 - ▫️ 額外嗌多左一份「泰式豬梅花肉片」試試,面頭加左一
有人講過,如果你介意佢既缺點,就要介意埋佢既優點,

如果你接受佢d優點,就要接受埋佢d缺點。無論套用係

另一半定係餐廳都好,都係咁岩聽,不過今晚呢間

小火山」我夠膽佢係近乎完美。👇🏻

📌泰 國 烤 鍋 -
▪️ 小 火 山 特 色 湯 底 -
小火山特色湯底

兩邊分別有兩種湯底可以比你打埋邊爐,佈局成個小火山咁。

▪️ 小 火 山 經 典 泰 豬 鍋 拼 盤 -

小火山經典泰豬鍋拼盤

波蘭A級無骨豬腩」、「手切泰式豬頸肉」。豚肉眼油香十足,
泰式豬梅花肉片

泰式海鮮沾醬開始食,份外惹味!

▪️ 泰 式 豬 梅 花 肉 片 -
▫️ 額外嗌多左一份「泰式豬梅花肉片」試試,面頭加左一隻蛋黃,撈
埋一齊再燒,口感滑溜之餘,肉味更加突出,值得一試。

▪️ 小火山三味刺身一口杯盛合 -
小火山三味刺身一口杯盛合

▫️ 貪得意試埋個前菜小火山三味刺身一口杯盛合」,每個杯當中包括左
宮城縣生蠔刺身」、「芭拉三文魚刺身」、「泰式生蝦刺身」。
小火山三味刺身一口杯盛合

生蠔非常新鮮肥美,一啖過非常滿足;三文魚夠爽甜;
生蝦肉質完全唔霉,夠哂爽彈,整體唔錯。

▪️ 配 菜 -
▫️ 去到最後打邊爐,一定走唔甩配菜咖啦,分別嗌左「金邊粉」、
金邊粉

生菜」、「金菇」,每樣都係吸收哂湯汁既精華,食落係特別滿足;
金菇

仲有呢個「炸蝦片配冬陰蛋黃醬」送酒岩哂;而呢個甜品
炸蝦片配冬陰蛋黃醬

蝶豆花芒果糯米飯芒果香甜,飯粒軟糯濃香,細細舊賣相精緻。

📌小 火 山 特 調 雞 尾 酒 -
▪️ 釘Moo冰酒 -
釘Moo冰酒

▫️ 除左泰豬鍋咁出色之外,原來佢地cocktail選擇都咁多,我朋友就揀左杯
釘Moo冰酒」,賣相真係一大個西瓜,入口清爽透心涼,打卡一流呀!
2023-08-16
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
金邊粉
金菇
炸蝦片配冬陰蛋黃醬
釘Moo冰酒
📌 小火山 - 銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室🗓(16/8) 星期一 ⏰ 晚上6:30左右 💈特式:今日收工後覺得特別肚餓,去到銅鑼灣就即刻搵野食,去到鵝頸橋見到呢間新開嘅泰式餐廳,仲話有全港首創Mookata泰豬鍋,即刻好奇去試試係咩嚟。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:呢間泰國餐廳除左有一般泰式船麵/小食/甜品/飲品之外,最特別都應該係佢地個泰豬鍋,包含左泰式火鍋同韓式燒肉於一身,只要點個鍋再加一份燒肉拼盤,餐廳就會附送自家熬製火鍋湯底兩款比你打埋邊爐,而家等我同大家講下🇹🇭🐷味道先。🦐炸蝦片配冬蔭蛋黃醬 $2️⃣8️⃣ - 呢個價錢有咁大碟都幾抵食,而家最重點係佢地個冬蔭蛋黃醬,真係配咩都好食。🇹🇭🍲泰國烤鍋 $2️⃣9️⃣8️⃣ - 呢個係餐廳主打野必定要試啦,再加$2️⃣0️⃣配左小火山經典泰豬鍋拼盤,湯底就揀左冬陰功湯同牛骨船湯,可自行選擇用中間個鐵板做韓燒又或放湯做火鍋,以下同大家detail講下先。🥘湯底 - 冬陰功就係泰國嘅國湯,呢度個冬陰功湯底除左打邊爐外,就咁飲都好出色,淥食物出嚟效果都唔錯,酸酸辣辣幾開胃;另一個牛骨湯就好香濃,似係熬製左好長時間個隻濃郁口感,用嚟淥牛類一流
📌 小火山 - 銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室
🗓(16/8) 星期一 ⏰ 晚上6:30左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

炸蝦片配冬蔭蛋黃醬

🥘湯底 - 冬陰功就係泰國嘅國湯,呢度個冬陰功湯底除左打邊爐外,就咁飲都好出色,淥食物出嚟效果都唔錯,酸酸辣辣幾開胃;另一個牛骨湯就好香濃,似係熬製左好長時間個隻濃郁口感,用嚟淥牛類一流,亦都係就咁飲都好正。

🐷 小火山經典泰豬鍋拼盤 - 呢個拼盤有特選北海道千歲豚肉眼/伊比利亞黑毛豬梅花肉/波蘭A級無骨豬腩/手切泰式豬頸肉,每款肉質各有不同,口感亦各有好處,仲要每款都唔肥膩,整體每款都唔錯。
小火山經典泰豬鍋拼盤

🐮👅薄切牛舌片 $6️⃣8️⃣ - 呢個價錢有100g都算ok,配埋牛骨船湯底真係好濃郁,不過就偏薄左少少,如果可以厚返少少就好喇。

🐮🦴牛骨濃汁牛肉丸 $4️⃣2️⃣ - 牛丸一份可以叫4/6粒,我就叫左4粒試試,味道就認真ok,可以媲美振興木牛丸,而且配埋個牛骨湯就更加相得益彰。
薄切牛舌片/牛骨濃汁牛肉丸

🐟🦐🦪小火山三味刺身一口杯盛合$1️⃣3️⃣8️⃣ - 呢個刺身杯我好推薦,總共有3款刺身各2杯,分別係三文魚/泰式生蝦/生蠔,每款都鮮甜再配以泰式醬汁,酸酸辣辣,極之惹味,我本身想幫大家做排位,但3款都好食,不相伯仲。
小火山三味刺身一口杯盛合

🥭🍚蝶豆花芒果糯米飯 $6️⃣8️⃣ - 呢個價錢有5件,包括紫色嘅蝶豆花糯米飯同正常糯米飯,每件都係獨立分開,上面再配以芒果肉,望落成件壽司🍣咁,方便得嚟又好食。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 飲品方面都好多唔同特式選擇,真係好難揀,結果我地就揀左兩款沙冰,「釘Moo扮沙冰」同「十八碌扮沙冰」,其實就即係🍉西瓜沙冰同🍍菠蘿沙冰,上枱真係十分吸睛,消暑之選。
釘Moo扮沙冰/十八碌扮沙冰

🍽環境:餐廳環境幾大,坐位亦幾闊落舒服,裝修方面亦好有心思,天花及四周圍都放滿不少綠色植物,感覺好大自然,環境亦燈火通明,食食下仲有live band唱歌,氣氛都唔錯。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:職員服務態度一流,介紹餐牌時好詳細,落單就係用QR Code落單,介面都清晰易明,上菜時亦好有禮貌,整物比人感覺好舒服。

💰💸價錢:係近時代廣場呢d地點,食一餐咁出色嘅泰菜,仲要咁豐富,我剛剛好7:30前埋單仲有85折,埋單只係$8️⃣0️⃣0️⃣左右,價錢絕對算抵玩。

🐲💬總結:我覺得呢間泰式餐廳比人感覺幾舒服,食物種類又新穎,選擇又多,質素亦ok,整體我都好滿意。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍
2023-08-16
$400 (Dinner)
炸蝦片配冬蔭蛋黃醬
薄切牛舌片/牛骨濃汁牛肉丸
釘Moo扮沙冰/十八碌扮沙冰
  • 泰國烤鍋
  • 釘Moo扮沙冰
  • 十八碌扮沙冰
2023-08-16 90 views
尼間泰式mookata近期當紅,餐廳需要每枱客人叫咗基本泰國烤鍋套餐先,基本肉有全牛、全豬、半牛半豬揀,而湯底就要六揀二,而且佢提供一舊豬皮俾客人自己燒啲豬油出嚟,都好特別,之後再想食嘢就根據唔同分量有唔同價錢,餐廳仲有live band,有氣氛嘅但傾計就嘈啲 🤓—。—🥘 小火山美國安格斯牛牛拼盤(250g) 配 🦴 小火山牛骨船湯+泰國豬骨清湯 $328牛肉方面有四款,分別係牛小排、封門柳、下肩胛翼板肉、牛胸腹,肉質新鮮,口感嫩滑,用嚟燒肉味道會偏淡,用嚟打邊爐就索晒湯汁好正,其實四款都好高質,但夾硬剔走一款我會唔要牛小排,因為比較上冇咁入口即化 🤤🤤湯底方面就揀咗一濃一清,牛骨湯好濃郁,淥肉類丸類會比較帶出鮮味,如果淥蔬菜類尼啲索湯嘅食物就建議清啲嘅湯底,豬骨湯清甜,微微嘅肉味加埋啲蘿蔔味,亦都好唔錯!< 4/5 >—🌶 自家製泰式沾醬 $18/位總共有四款醬汁,首先泰式海鮮沾醬係偏辣帶鮮,我最鍾意,之後羅望子沾醬就酸酸辣辣,比較開胃,仲有甜雞沾醬就又甜又鹹咁,我麻麻,最後亞萊蒜沾醬就好似麥當勞脆香雞翼個醬嘅味,都好食嘅,燒肉點醬真係好正喔< 4.5/5 &
🥘 小火山美國安格斯牛牛拼盤(250g) 配
🦴 小火山牛骨船湯+泰國豬骨清湯 $328

🌶 自家製泰式沾醬 $18/位

🐖 手切泰式豬頸肉(100g) $78
幾厚肉,肥瘦均勻,食落有油脂香味,燒到有少少焦香再點醬真係好有泰式風味,幾推薦

🐂 美國手切穀飼封門柳(100g) $88
肉質鮮嫩,油脂分布均勻,燒完點汁或者打邊爐都一流

👅 薄切牛舌片(100g) $68
一個字,韌
< 1/5 >

🍢 牛骨濃汁牛肉丸(6粒) $58
超爆汁,咬落去啲汁飛到過對面,勁爽口,牛味好濃,唔會過鹹,啱啱好,必叫
< 5/5 >

🦐 手打蝦丸(4粒) $48
好彈牙,但蝦味唔突出,鮮鮮甜甜嘅,都唔錯
< 3/5 >

🍡 泰國豬肉丸(8粒) $38
細細粒,都算爽口,但冇乜驚喜,志在有啲丸食吓

🥕 金菇 $28
都算大份,新鮮

🐓 泰式雞腿肉件(100g) $58
肉質都幾滑,大大舊,帶少少肥同皮,燒就焦香,淥就滑嫩,幾好味

🫔 迷你響鈴卷 $48
唔夠脆,唔夠香口,適合索汁但即食就唔啱了
< 2/5 >

🍜 讚岐烏冬 $24
夠彈牙,唔細份

🍮 蝶豆花芒果糯米飯(5件) $68
芒果好甜,都幾大舊,飯係三白兩藍,梅花間竹襯埋好靚,飯同芒果一冷一熱,但飯偏硬

🧋 芝士奶蓋泰式奶茶 $58
泰式奶茶甜度適中,幾creamy,茶味香,但奶蓋冇乜味道

🍹 火山涼粉藍牛奶 $48
只係一杯賣相靚嘅牛奶,並無特別
< 3/5 >
+ plus 10% service charge
好味👅:4/5
服務💁🏻‍♀️:4.5/5
抵食💰:3/5
環境🏖:4.5/5
2023-08-04
$422 (Dinner)