2020-07-07 770 views
今次有人生日同有優惠卷,所以約左試新餐廳食生日飯,想講下環境好多,所以多人食飯都無迫的感覺,服務都好好,果然係高級餐廳,今日叫左牛扒,吞拿魚他他,意粉,沙律,魚,pizza,我覺得最好食係意粉。
2020-06-29 3954 views
疫情嘅關係已經好耐冇去旅行享受下vacation✈️ 不過唔緊要,原來係香港都可以有渡假嘅感覺😍香港各大酒店都推出唔同嘅Staycation package, 最終簡左五星級酒店 - 海景嘉福洲際酒店,成個package 性價比好高👍🏻而我最欣賞同推介嘅就係意大利雙人晚餐🍽 餐廳嘅主廚係英國名廚Theo Randall👨🏻‍🍳 所有食材同餐單都由大廚Theo親身精心挑選同設計,令人盡享意大利風情同滋味。Appetizer 精選意式頭盤 頭盤非常豐富🥰有我好鐘意食嘅水牛芝士同埋巴瑪火腿,巴瑪火腿油香滿溢🤤,柔軟嘅肉質鹹味鮮香,感受到淡淡嘅風乾感。意式蕃茄香蒜包幾出乎意料,香蒜包香脆可口,配上甜甜辣辣嘅意式蕃茄🍅,作為小吃好開胃☺️自家製蛋麵🍝作為前菜所以份量唔多,但都足以令你回味無窮🤤因為真係好好食😆蛋麵嘅粗幼相比平時食開嘅意粉幼細,堅韌道適中,個sauce係用巴馬芝士同羊奶芝士製作而成🧀再配上意大利黑松露同埋香草,非常濃郁細滑,充滿creamy 嘅口感,濃郁而不膩😋Main Dish香煎意大利海爐魚🐟爐魚煎至外層金黃色,香脆可口,灑上海鹽,味道偏鹹,內層肉質嫩滑多汁💦仲慢慢滲透出魚油嘅芳香

Appetizer
精選意式頭盤

自家製蛋麵🍝

Main Dish
香煎意大利海爐魚🐟
爐魚煎至外層金黃色,香脆可口,灑上海鹽,味道偏鹹,內層肉質嫩滑多汁💦仲慢慢滲透出魚油嘅芳香,味道偏淡,內外味道中和番,令魚嘅鮮味更加突出🤩 其中一種配菜係水瓜榴,爽爽脆脆,酸中帶點甘苦,甘苦中帶點鮮甜,為呢道菜添加左一份清新同埋增加口感嘅層次🥰

烤美國頂級西冷牛扒🥩
餐廳好細心將西冷牛扒切成細件,配上牛肝菌汁,配菜有薯蓉同埋菠菜。牛扒肉質較嫩,肉味濃厚,肉汁係齒頰中滲出,同牛肝菌汁完美配合👏🏻

Dessert
精選意式甜品🍰🍮
總共有4款甜品,分別有意大利檸檬餡餅、咖啡奶凍、軟身朱古力蛋糕同埋淡芝士蛋糕,食甜品嘅次序都有講究,只要跟番menu嘅次序就可以,每款甜品質素都好好,甜而不膩,最欣賞咖啡奶凍☕️ 咖啡味好香濃,好似飲緊原杯咖啡咁,一試就知用左靚意大利咖啡豆打磨成醬,最後仲會送上一塊chocolate bar, 可以用鎚仔敲碎黎食,美味嘅甜品為呢頓晚餐畫上完美嘅句號。🥳

P.S. 不得不提餐前意式餐包🥖餐包外層鬆脆香口,內層軟軟綿綿,質感好好,再用意式食法點上橄欖油同埋意大利黑醋,入口時多左一份淡淡嘅清香同埋醋嘅酸甜,味道都幾獨特,不妨試下咁食😉
2020-06-28 1368 views
Join 咗酒店嘅staycation,佢包咗一個晚餐,可以揀中菜/意大利菜,由於佢係jamie oliver 師傅,所以最後揀咗意大利菜去試!餐廳裝修幾靚,都幾多人去食一坐低揀完餐,就試麵包,麵包係超好食!手造麵包有3款,最好食係芝麻麵包條!!有芝麻香同咸咸哋,加埋橄欖油同黑醋,有啲啲酸味好好食!之後上意大利火腿、生牛肉同芝士,啲火腿出乎意料地好味,本身唔係太喜愛食醃製嘢都會忍唔住食多兩舊,仲有舊芝士,好香好濃,但又唔係死咸,呢碟嘢都幾高汁之後上意粉,極燶芝士味,如果喜歡芝士嘅一定會好啱,意粉咬落啱係太硬,普著通通,不過份量相對細主菜揀左一份牛一份魚,我覺得魚好食啲,有魚味同啱係太濃,魚都算滑,配個汁同蕃茄仔一齊食都幾好味,墊底嘅薯仔都有驚喜,用個汁煮過幾好食反而牛就麻麻哋,叫左3成熟咬落都有少少靭,牛味一般,唔係咗啱口味最後上甜品,非常之有驚喜!!!有個咖啡mousse! 入面有好濃嘅咖啡味但係唔苦,好特別;有3件蛋糕,分別係檸檬tart(勁fresh 勁清新,唔會淨得檸檬酸味,帶啲啲甜唔會好流), cheese cake(同普通cheese cake味差不多,但佢好鬆唔會死實實)

餐廳裝修幾靚,都幾多人去食

最後上甜品,非常之有驚喜!!!
有個咖啡mousse! 入面有好濃嘅咖啡味但係唔苦,好特別;有3件蛋糕,分別係檸檬tart(勁fresh 勁清新,唔會淨得檸檬酸味,帶啲啲甜唔會好流), cheese cake(同普通cheese cake味差不多,但佢好鬆唔會死實實)同埋勁燶嘅朱古力蛋糕(勁濃朱古力味,但唔會勁甜入唔到口) 整體佢甜品常高質,最重要係唔太甜,唔係勁多糖咁

會因為麵包、意大利火腿同甜品再去食佢個buffet🤣

另外服務幾好,會自動同你加水,同埋見你自拍會主動過嚟幫你影相👍🏼👍🏼
ℝ𝕠𝕞𝕒𝕟𝕥𝕚𝕔 𝕕𝕚𝕟𝕟𝕖𝕣 ❤️.今次食呢間係海景嘉福酒店🏨入面嘅意大利餐廳🍴男朋友揀嘅,所以有驚喜😍頭盤,除咗有好多不同款式麵包🥯有巴瑪火腿,水牛芝士,意式蕃茄香蒜包,火腿露筍卷,意式風乾牛肉及豬頸肉,好好味😋 最喜歡💕 意式蕃茄香蒜包,好似一口mini pizza🍕 有脆有夠香口😆wine pairing 配杯香檳🍾️,一件巴瑪火煺,風乾牛肉,一啖香檳😉唔會太salty👌🏼 𝔽𝕚𝕟𝕖 𝕕𝕚𝕟𝕟𝕚𝕟𝕘就係夠細心,每食完一小碟都會秒速收碟,同不停加水下一道菜: 黑松露芝士蛋麵🥰高級餐廳🍴就係會make sure 食物送到口中都夠熱,上到枱上,個碟都仲係熱辣辣👏🏼味道方面拎滿分💯竟然唔膩,黑松露有留喺舌頭上,呢個味蕾配上白酒🍶係另一個享受❤️份量唔多,岩岩好主菜:烤美國頂級西冷牛扒配薯仔波菜有少小失望,因為好普通,5成熟,中間有紅色血汁嘅,但肉質唔夠嫩,感覺overcooked. 配杯紅酒🍷送牛扒,味道不過不失,但個汁比較淡,如果有多啲調味例如加黑椒或落多啲香料,波菜有少許苦甜品:淡芝士蛋糕,檸檬撻,朱古力蛋糕,咖啡奶凍,全部都幾好味😋 最鐘意朱古力味🍫唔太甜但夠濃味😻.間餐廳氣氛好好,有
ℝ𝕠𝕞𝕒𝕟𝕥𝕚𝕔 𝕕𝕚𝕟𝕟𝕖𝕣 ❤️

最喜歡💕 意式蕃茄香蒜包,好似一口mini pizza🍕
就係夠細心,每食完一小碟都會秒速收碟,同不停加水

主菜:烤美國頂級西冷牛扒配薯仔波菜

甜品
淡芝士蛋糕,檸檬撻,朱古力蛋糕,咖啡奶凍,全部都幾好味😋
最鐘意朱古力味🍫唔太甜但夠濃味😻
間餐廳氣氛好好,有浪漫嘅感覺,有打咭位,佢嘅燈光下影相📸️好睇🤣,有d設計感嘅風格 .
2020-06-20
$500 (Dinner)
2020-06-10 1761 views
疫情下,join咗香港酒店package,晚餐有中、西餐选择,一定揀意大利餐庁。餐庁环境有格调又舒适,不过经理级服务态度较冷漠,反而普通员工积极有礼👍成个set味道好好,ham嘅味道油香味美,仲配置几款种类,令食客可试到吾同种类,之后个黑松露🍝,只用上简单黑松露配芝士,份量雖较少,但正因系咁,美味可口嘅配搭,令人回味冇窮😋主菜两个选择都点咗,鱼类中规中举,份量真的偏少!牛扒就牛味香濃,就算order 6成熟,一样入口鬆软,配菜亦做得可口好吃,伴碟精味😋😋😋食埋甜品🍰及☕,为呢set意大利餐,劃上圓美句号,不愧为HK 100 TOP TABLES 2020
疫情下,join咗香港酒店package,
晚餐有中、西餐选择,一定揀意大利餐庁。
主菜两个选择都点咗,鱼类中规中举,份量真的偏少!
食埋甜品🍰及☕,
为呢set意大利餐,劃上圓美句号,
不愧为HK 100 TOP TABLES 2020
2020-06-07 1917 views
海景嘉福洲際酒店, 前身海景假日,後改為洲際集團旗下另一更高級品牌洲際管理,( 其他品牌包括麗晶、假日、智選假日、皇冠假日、金普頓、英迪格….) 酒店內的意大利菜絕對配得起一個星級廚師。(是晚手機沒電, 借用手機效果可能不太理想。)是晚餐單整體來說用餐體驗, 除了一早上的麵包籃已放凍外,其他食品質數算中級以上, 主菜西冷無論肉質、火喉、味道更是令人回味無窮。 至於服務的而且確扣咗啲分,不知道是否因為疫情關係,餐廳上班員工減少,服務質素下降,並非說服務員沒有禮貌,而是人手不足,眼所見到服務員滿場飛,我們兩次添水要主動提出,有些枱客人已離座,亦沒時間收拾檯面。這個是偶有之問題, 還是管理層安排失當,有時一餐飯,除咗食材、味道、 境觀、裝修、價錢定位、服務質素不只是禮貌,還有更多無數的小細節結合,才會令到客戶有一份完整完美的用餐體驗。( 現場不止一張沒有收拾的枱)食物賣相=(滿分20) 16食物味道=(滿分20) 17服務質素=(滿分20) 10裝修整潔=(滿分20) 16性價比率=(滿分10) 8 ( 是次用優惠套票) 回頭指數=(滿分10) 7總評分(滿分100)74分

(是晚手機沒電, 借用手機效果可能不太理想。)
是晚餐單

( 現場不止一張沒有收拾的枱)

食物賣相=(滿分20) 16
食物味道=(滿分20) 17
服務質素=(滿分20) 10
裝修整潔=(滿分20) 16
性價比率=(滿分10) 8 ( 是次用優惠套票)
回頭指數=(滿分10) 7
總評分(滿分100)74分

2020-06-05
Type of Meal
Dinner
2020-05-25 1954 views
上個周末和兩位好友午餐時吃 Semi buffet, taste very good! 😋😋😋!這間餐廳由 Jamie Oliver 師傅 Theo Randall 新開的餐廳, nice food with reasonable price! 🤑🤑🤑 座無虛席,愉快的一頓午餐!👍🏻👍🏻👍🏻另一特色就是很多年輕侍應是意大利人,他們開朗熱情,在上菜時並且會詳細介紹,美味可口的食物,加上在座的都是顏控,我們邀請那位專 serve 我們的 Waiter 合照呢!

This restaurant is famous for its signature desserts like homemade lemon tart, homemade gluten free soft chocolate cake, etc. My favorite is its signature tiramisu made of mascarpone cheese cream, llly coffee and ginger biscuits served with crumble coffee and cacao powder. It is offered in a glass of generous portion. Creamy and delicious, yet it is not too sweet. You will keep your troubles away and appreciate that life can be simpler when you enjoy this gorgeous dessert with a cup of coffee.

2020-05-02 1177 views
To celebrate my sister's promotion, we had lunch at her favourite Italian restaurant at Intercontinental Grand Stanford Hotel. We enjoyed a three-course set lunch at affordable price with quality food and pleasant environment. Prosciutto parma ham served with melon is tasty. Soup of lentils, tomatoes and assorted vegetables is nourishing and healthy. Roasted Australian lamb rack is tender and palatable. Pizza of your choice of mushroom, ham, cheese, etc. is mouth watering. Lunch is completed with a delicious ricotta cheese cake or well balanced amalfi lemon tart.
2020-05-02 1823 views
餐廳環境非常安靜, 而且同隔離餐桌有距離不會被影響或影響別人, 而且內容裝潢也很高級, 一眼望過去都幾grand, 私密度高, 拍照也漂亮, 但位置稍微有點難搵。不會有人主動同你解釋menu, 有英文menu提供, 食物還好, 是小資餐廳
2020-02-09 2808 views
第一次嚟呢度食飯,酒店嘅外圍真係有啲殘舊,不過入到黎,冠冕堂皇嘅大堂又真係唔錯喎!今次試吓西餐,頭盤主菜可以skip左唔講住。。個甜品真係值得寫一寫,tiramisu 大家都食得多啦,其實見到個樣都有啲漏,因為都相當大杯,但係一食之後。。。呢個size再大啲都食到!點解?因為佢味道好鮮明,先睇睇個樣,每一層都做得好靚好整齊。。自己整嗰啲真係理鬼得佢😅最好味嘅嘢喺最低嗰層,要抽絲剝繭咁食落去。。食晒之後,發現真係未夠喉。。如果我要再返嚟食,我係呢個甜品最吸引!另外要講一講嘅係。。呢個場嘅staff 質素好參差。。。有好幾個非常醒目!應該係講專業!有好幾個完全不在狀態。。講咗幾次要啲嘢,都冇返轉頭...對於酒店嘅Service 係失望
TakeAway
2020-01-21 2831 views
今晚本來係約咗一班中學同學過年前聚一聚,點知大家都忙著準備過年,不能出來,最後得返我同另一個朋友撐枱腳朋友見人小小就提議去食意大利菜,諗住靜靜地可以傾下計。這間餐廳位於TST East 海景嘉福酒店B2層,位置相當隱秘,環境裝潢都很異國風情feel, 絕對是情侶💑來談情的好地方!但可惜這次不是跟我honey黎講返食物,我地都覺得很不錯👍 我特別喜歡點餐後送上的麵包籃,麵包鬆軟綿密,是有麵包香的,這種質素在事面好難搵到,重點是這個麵包籃是免費的!其他還叫了Angus beef medium rare,廚師沒有煮得over, 剛剛好,而且有肉味酒類方面,我就不建議大家點有raspberry 嘅cocktail, 始終會覺得有藥水味但朋友點的紅酒佢就覺得ok!最後我地仲食埋甜品先走。總括來講,食物環境服務都很好,絕對推薦俾大家!

但朋友點的紅酒佢就覺得ok!

2020-01-20
Celebration
Anniversary
2019-12-24 2348 views
[🇭🇰香港- 尖沙咀].相比一年前嚟個次,食物嘅水準下降咗好多🤦🏻‍♀️波士頓龍蝦意粉嘅麵煮到太淋,pizza嘅料少得可憐,Fish Stew夠大份但係海鮮唔新鮮同湯好淡😅最好食係個煎美國ribeye同甜品-開心果蛋糕,應該都唔會再黎.🔻🍽 Theo Mistral by Theo Randall📌 地址: 尖沙咀麼地道70號海景嘉福酒店B2層
[🇭🇰香港- 尖沙咀]
🔻
📌 地址: 尖沙咀麼地道70號海景嘉福酒店B2層
2019-11-16 2640 views
Brunch buffet係女朋友揀,我一向對意大利菜都冇特別感覺,但係佢話有好多啱我食嘅嘢,仲有好多補品好啱男人食,當然我心入面嗰句都係諗:呢度應該有好多甜品食,唔係佢唔會不停present我呢度有幾好,滿分女朋友叫到我點都會同佢去,去到佢就去攞嘢食,我負責幫佢睇手袋,點知傻妹原來攞野比我食,攞咗生蠔,蟹腳,龍蝦鉗,蛋角,菜,芝士,Parma ham,魚,哈密瓜,攞完俾我先至攞自己啲嘢食,大家都食得好滿足
2019-10-29 2330 views
早排在不同的媒體都見到人介紹呢一間餐廳的SUNDAY BRUNCH....見佢同SABATINI有的似..就諗住試下....當日準時入座~ 侍應就帶左我同朋友去位到坐低,然後就話今日係SEMI BUFFET,有MAIN可以揀...然後就放低餐牌就行開左.....老實...作為一間五星級酒店...其實係咪應該同客人介紹一下今日主菜係咩?再然後...坐左10分鐘...眼見其他客坐低有水...我同朋友就你眼望我眼...點解連水都冇杯....好喇...主動問侍應...然後得到一句冷冷的...等陣喇....個日真心有的火.....咁既服務真係連平時餐廳都唔會咁....未開餐就扣曬分....講返餐飯....呢間餐廳標榜係有好多凍海鮮同生蠔!!係既....生蠔係新鮮既...係唔錯的...但海鮮就一般般....唯一好的地方就係食到尾都仲有得拿...唔會出一兩轉就唔出....冷盤款式都算多....都係中規中距....樣樣都有食...食完都冇覺得邊款好好食想再拿....自選主菜....意粉同RISOTTO兩樣都係多謝曬...完全唔好食....MAIN揀左羊同魚.....羊係老到一個點....魚就普通...

然後就放低餐牌就行開左.....

未開餐就扣曬分....
講返餐飯....
呢間餐廳標榜係有好多凍海鮮同生蠔!!

係既....生蠔係新鮮既...係唔錯的...

自選主菜....
意粉同RISOTTO兩樣都係多謝曬...完全唔好食....
MAIN揀左羊同魚.....
羊係老到一個點....魚就普通...
由於只可放12張相..放唔到...
另外如果你係甜品LOVER...咁真係唔建議黎呢到食...因為真係款又小...又冇樣好食.....
唯一係....佢野莓MIX用左糖水同檸檬汁煮過....叫做幾好食.....
其他都係冇樣推介....

結語....俾得呢個價錢..真心推介大家去我頭先提過另一間....
俾多小小錢...服務同食物都好好多.....
唔明點解咁多人黎呢到食.....
2019-09-29
$600 (Lunch)