2018-03-29
今日嚟到灣景中心嘅Three Dice Kitchen, 食分子料理。餐廳喺open area, 開揚通風, 今日天氣唔凍唔熱有微風, 坐得特別舒服。分子凍飲係唔需要加冰, 加入液態氮, 飲品馬上飄出陣陣冰凍白煙... 呢個情節熟口熟面? ...無錯, 就係好似志明玩乾冰嘅效果...特飲表面瞬間冷凍, 好 magical 嘅感覺。白色泡沫忌廉, 襯托三味菠蘿 (金黃色嘅發酵菠蘿、菠蘿汁啫喱、菠蘿乾粒), 泡沫異常挺身, 入口並冇馬上消失, 感覺特別。主菜睇落以為係一碟普通不過嘅叉燒飯, 但食落同平時食開嘅蜜汁叉燒好唔同。豬梅肉外層裹上薄薄嘅焦糖, 咬落就好似cream brulee 嘅表面咁又脆又甜。叉燒由於經過慢煮, 特別腍身, 味道偏鹹。伴碟嘅青蘋果片, 集合蘋果嘅爽脆感, 柚子嘅清甜, 仲帶點胡椒味, 玩味十足。晶瑩通透嘅水晶球本身無味, 賣相同質感都好似日本嘅水信玄餅, 伴碟嘅係薄荷魚子醬 & 朱古力醬。
特飲表面瞬間冷凍, 好 magical 嘅感覺。