天天海南雞係新加坡過江龍 係香港有3間分店 今次去左銅鑼灣店 坐得好舒服 上菜速度快🧡▫️迷迭香火焰黑金叉燒 ($109)呢款菜式上菜時 店員會點火 火焰效果好吸睛 火會圍住叉燒燒🔥味道好驚艷 叉燒為半肥瘦豬腩肉 醬汁濃郁 帶點玫瑰酒香 ▪️黑胡椒大蝦 ($189)大蝦有6隻 將蝦身輕輕切了一刀 再去炒 令蝦肉更容易沾上醬汁 醬汁黑胡椒味濃 超惹味!蝦肉又彈牙又多肉😍▫️三巴醬肉碎四季豆 ($89)四季豆經炸後 食落有鮮甜感又不油 配上三巴醬肉碎十分惹味 撈飯一流!▪️天天海南雞 ($189)叫左大份海南雞 係雞胸肉 肉質略不夠滑 幸好三款醬汁十分美味 最愛甜醬油配薑蓉(◐‿◑)

▫️迷迭香火焰黑金叉燒 ($109)

▪️黑胡椒大蝦 ($189)

▫️三巴醬肉碎四季豆 ($89)

▪️天天海南雞 ($189)
2023-10-23 57 views
收工去咗天天海南雞食飯,試咗佢哋嘅招牌菜式 - 大份嘅天天海南雞同窩油飯。仲叫咗黑松露墨魚蝦多士同蝦頭膏鮑魚金湯炆豆腐。天天海南雞大份,雞肉皮薄肉多,烹調得恰到好處。配上醬料,味道更加豐富。雞肉嘅鮮味完全保留。必配嘅當然係油飯。飯粒飽滿,油香四溢。另外,黑松露墨魚蝦多士。多士外脆內軟,炸至金黃色。多士內裡豐富嘅墨魚同蝦肉,仲有黑松露嘅香氣。呢款菜式真係將墨魚同蝦嘅鮮味同黑松露嘅豐富風味完美結合。其次,蝦頭膏鮑魚金湯炆豆腐。鮑魚切片,豆腐幾滑。蝦頭膏嘅添加令湯底更加濃郁,帶出一種深層嘅海鮮味道。

雞肉嘅鮮味完全保留。必配嘅當然係油飯。飯粒飽滿,油香四溢。

朋友話次次去天天海南雞飯都係食海南雞,所以今次我哋決定食下佢其他新加坡菜式,結果都無令我哋失望。🔵斑斕汁椰香鱈魚$99鱈魚新鮮,有魚味,加上香濃斑斕汁同椰汁嘅配搭,好特別,好清新。🟢黑松露墨魚蝦多士$109必食之選!多士香脆,墨魚滑膠彈牙,黑松露味重,配上椰菜絲及日式鰹魚乾,口感十足,好有驚喜!🟣煙燻香茅大蝦$149侍應打開食物盒個一刻真係有煙湧出嚟,名副其實嘅煙燻。蝦大大隻,爽口彈牙,香茅味啱啱好,啱晒中意食蝦嘅人。🔴南洋黃咖哩+牛肉$149咖哩辣度適中,牛肉唔會太硬或者太淋,仲有薯仔雜菜,撈飯一流!總括嚟講,呢間星加坡餐廳環境舒適,食物選擇多,味道唔錯,可以一試!

🔵斑斕汁椰香鱈魚$99

🟢黑松露墨魚蝦多士$109

🟣煙燻香茅大蝦$149

🔴南洋黃咖哩+牛肉$149

🐾天天海南雞 銅鑼灣今次慕名去到來自新加坡的天天海南雞~ 位置係Festival Walk 附近,有室內外位非常chill😆服務員態度非常友善,除了遠近馳名的雞之外還有頗多特色菜式可供選擇,非常推薦😋✨黑松露墨魚蝦多士賣相搶眼打卡一流,蝦多士炸到香脆可口但沒有太大油膩感值得一讚,主角的黑松露味道突出,整體風味不錯✨天天海南雞無骨海南雞入口嫩滑,雞味香濃~ 有三款醬料可供選擇,均帶出雞的不同食感,三重享受,必食!✨金不換和午碎生菜包帶些小微辣口感非常惹味,無論配生菜或是蝦片都非常夾架~ 一口一口食不停!✨椰奶炸龜苓膏第一次嘗試炸龜苓膏是非常特別的味道。煙韌食感但係有微微椰香味是令人意想不到的驚喜✨新加波原味豆腐花加美祿甘香豆腐花遇上可可味濃郁美祿非常好食🤤豆腐花質地偏流質感覺頗為特別,但真的是非常香滑,回味無窮
🐾天天海南雞 銅鑼灣

✨黑松露墨魚蝦多士

✨天天海南雞

✨金不換和午碎生菜包

✨椰奶炸龜苓膏

✨新加波原味豆腐花加美祿
甘香豆腐花遇上可可味濃郁美祿非常好食🤤
豆腐花質地偏流質感覺頗為特別,但真的是非常香滑,回味無窮
2023-10-15 54 views
朋友生日,同佢去新加坡米芝連餐廳食晚飯,咁就唔失禮啦。餐廳環境簡約優雅,紅磚牆,木地板,枱夠寬闊,坐得舒服。餐牌都幾多選擇,呢度招牌菜係雞,咁當然要點個天天海南雞拼燒雞,跟住炒個蔬菜,然後再叫個老鼠粉。天天海南雞拼燒雞:兩款雞各半隻,海南雞入口夠白滑,而燒雞同樣都係滑,外皮燒得夠香脆,旁邊有薑蓉、辣汁同淮鹽可以點,就算簡簡單單點淮鹽食都已經好好食,招牌菜無得輸。三巴醬肉碎四季豆:用鍋仔上,好精緻。下面有火燒住,一路食一路keep住熱。肉碎同四季豆帶微辣,夠味,好香。三巴醬係東南亞特製辣椒醬料,用佢炒嘢就一流。街坊砂鍋老鼠粉:砂鍋同樣有火點住,唔怕食到最後凍晒。裡面有花生、肉碎、菜脯、乾蔥、辣椒同溫泉蛋,老鼠粉係銀針粉,配料全部都係香口嘢,整體味道唔太鹹,撈埋一齊又幾好食喎。
朋友生日,同佢去新加坡米芝連餐廳食晚飯,咁就唔失禮啦。
餐廳環境簡約優雅,紅磚牆,木地板,枱夠寬闊,坐得舒服。

2023-10-12
Celebration
Birthday
2023-10-15 28 views
登登登登!今日終於同朋友去咗試高檔次嘅米芝蓮海南雞餐廳😙😙今次揀咗銅鑼灣分店,大概6:00左右去食,就唔使點樣排隊等位,而且餐廳有分室內同室外座位,我哋就揀咗坐室內。座位好寬敞每一台張枱都好大,當佢啲菜上菜之後就發現點解張枱咁大,因為每碟餸都好大份🥰正宗海南雞:餐牌有兩種海南雞可以揀,有正宗海南雞同天天海南雞,今次我哋揀咗是正宗海南雞,份量大約半隻雞,帶骨。雞皮非常之爽脆,一啲都冇油膩嘅感覺,有一種清爽Q彈爽脆嘅感覺,雞大少少少少,但係雞油呢就係一層薄薄好似透明啫喱咁,雞肉好亂畫,唔會生得滯見血,下次有啲想試埋天天海南雞🥰🥰肉骨茶﹕依家肉骨茶湯底係濃厚同有明顯嘅胡椒味,但係又唔會太辣口,配料好充足有四舊排骨豬,好多嘅豬肚腐竹豆卜,好大一煲,有爐一直幫你暖住煲湯,都係非常好味嘅肉骨茶。叉燒﹕分量好多,最正嘅係上枱之後佢會用火槍幫你燒下舊叉燒,所以出面嘅皮有少少焦香,個汁非常之好味,叉燒係半肥瘦,有油香。分兩對兩個嚟講呢都係偏多嘅,個汁非常之適合嗌個飯送飯食。甜品:班蘭汁燕窩椰汁糕:椰汁糕好香嘅香味,唔會偏硬,但係又唔會遠到一筆就爛硬度啱啱好,上面一層燕窩,再加斑斕汁,係一個唔錯嘅搭配。整
登登登登!今日終於同朋友去咗試高檔次嘅米芝蓮海南雞餐廳😙😙

整體嚟講以米芝蓮餐廳來講價格好合理,而且份量好大碟,以呢個份量嚟講就絕對唔貴嘅,重點係真係好好味😋
2023-10-11
$200 (Dinner)
之前同朋友去圓方食過一次覺得好好食,見銅鑼灣開左分店就緊係要去試下新菜式🤤羅勒街頭小食拼盤 $149拼盤有4種小食,每一款都好高質😍炸蝦餅外脆內軟,仲咬到彈牙嘅蝦肉🤤好好食!豬牛雞串燒沾上花生味重嘅串燒醬食落真係好惹味😍蔬菜春卷脆卜卜,配上蔬菜餡料口感豐富👍🏻肉腸同蝦片微辣,食落都幾過癮🤣食神魚籽菠蘿海鮮炒雞油飯 $139一上菜俾滿滿嘅魚籽吸引住😍同雞油飯一齊食增添鮮味🤟🏻菠蘿一啲都唔酸仲又甜又多汁,好高質🤣好睇又好食😋蝦頭膏鮑魚金湯炆豆腐 $139芡汁用左南瓜、蝦頭膏、鮑魚一齊煮,食落海鮮味濃郁🫶🏻豆腐吸收晒啲濃稠湯汁真係好邪惡🤤豆腐份量好多豆香又出,軟嫩口感令人回味無窮👍🏻第二次去食都keep到質素,除左馳名海南雞,其他菜式味道都好好食😋推介去試下!

羅勒街頭小食拼盤 $149

食神魚籽菠蘿海鮮炒雞油飯 $139

蝦頭膏鮑魚金湯炆豆腐 $139

2023-10-05
$200 (Dinner)
2023-10-03 42 views
適逢幾日假期,和友人在看煙花前,先吃一頓豐富的晚餐。這間位於銅鑼灣的🇸🇬新加坡米芝蓮餐廳🌟,有多間分店,主打海南雞。餐廳環境舒適,充滿時尚感,還有室內和室外座位選擇。.🫖茶位 $20.🦐黑松露墨魚蝦多士 $109賣相精美,多士新鮮整起好香脆,中間夾住彈牙惹味黑松露墨魚滑,加上黑松露醬汁和蔬菜絲,口感和味道層次豐富。.🍢火焰沙嗲串串 $129有豬、牛、雞各兩串,肉質鮮嫩,肉味香濃。店家還貼心用上鐵板承載,可以保持溫度,加上沙嗲醬汁,微辣惹味。.🐓天天燒雞 $189/大份天天海南雞一定是必點招牌菜,這次我們點了燒雞,燒得剛剛好,外皮焦香可口,肉質嫩滑又多汁,配上店家自家秘製醬汁,味道更加提升,而且雞肉份量十足。.🍚雞油飯 $59/大份食海南雞當然少不了油飯,油飯粒粒分明,每粒都沾滿油香,而且用鍋承著保持溫度,一口肉一口飯,真的大滿足。

🫖茶位 $20
🦐黑松露墨魚蝦多士 $109

🍢火焰沙嗲串串 $129

🐓天天燒雞 $189/大份

🍚雞油飯 $59/大份
Dinner
今日lunch嚟咗天天海南雞食海南雞飯,雖然喺新加坡都食過,但係香港就係第一次我哋同事總共八個人,侍應安排咗我哋入房坐,傾偈都方便啲,房入面仲有電視,唔知夜晚嚟可唔可以睇波呢?晏晝套餐都有唔少選擇,我就揀咗個海南雞同燒雞雙拼嘅飯,仲追加咗一個酥炸魷魚,套餐仲附送湯同糖心蛋,海南雞同燒雞都好好食各有特色,嚟嘅話推薦跟我叫呢個雙拼飯,可以一次過滿足兩個願望,米芝蓮果然唔係浪得虛名。下次lunch都可以再幫襯!

下次lunch都可以再幫襯!
2023-09-19
$150 (Lunch)
  • 天天海南雞
2023-09-30 36 views
餐廳有室內同戶外座位揀,室內裝修好新淨,坐得好舒服,2個人食飯或者一班人聚會都好適合🤓📌餐廳嘅食物選擇都算多,前菜、主食,、小食、甜品都包含咗傳統新加坡美食同fusion菜式🔺天天海南雞飯 (大份) ($189)雞肉無骨之餘肉質嫩滑,加埋餐廳秘製醬汁、辣椒醬食味道更好!不過油飯要額外單點➡️ Lamlam脷指數 😋😋😋😋 (4/5)🔺雞油飯(細) ($39)每啖都食到雞油嘅香味🤤食哂成碗都唔覺油膩,每粒飯煮得粒粒分明👍🏻2個人食細份都好夠飽,飯係用一個鍋裝住♨️可以keep住暖暖地咁食💯➡️ Lamlam脷指數 😋😋😋😋😋 (5/5)🔺黑松露墨魚蝦多士 ($109)賣相好吸引,一定要打卡先外面炸到金黃色之餘仲好香脆,咬落食到好彈牙嘅墨魚同蝦滑,黑松露味好香 ➡️ Lamlam脷指數 😋😋😋😋😋 (5/5)🔺古法肉骨茶 ($159)湯底奶白色,藥材味道比平時食開嘅淡啲但係胡椒味都比較淡,豬骨肉質好嫩,煮得好入味👍🏻湯料方面有豬肚、豆卜、枝竹,全部都吸哂肉骨茶嘅精華!➡️ Lamlam脷指數 😋😋😋😋 (4/5)➡️ 整體評價: 高質嘅新加坡菜,擺盤好靚,味道都唔錯🥰➡️ Encore指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️ (

🔺天天海南雞飯 (大份) ($189)
雞肉無骨之餘肉質嫩滑,
加埋餐廳秘製醬汁、辣椒醬食味道更好!
不過油飯要額外單點
➡️ Lamlam脷指數 😋😋😋😋 (4/5)

🔺雞油飯(細) ($39)
每啖都食到雞油嘅香味🤤
食哂成碗都唔覺油膩,
每粒飯煮得粒粒分明👍🏻
2個人食細份都好夠飽,
飯係用一個鍋裝住♨️
可以keep住暖暖地咁食💯
➡️ Lamlam脷指數 😋😋😋😋😋 (5/5)

🔺黑松露墨魚蝦多士 ($109)
賣相好吸引,一定要打卡先
外面炸到金黃色之餘仲好香脆,
咬落食到好彈牙嘅墨魚同蝦滑,
黑松露味好香
 ➡️ Lamlam脷指數 😋😋😋😋😋 (5/5)

🔺古法肉骨茶 ($159)
湯底奶白色,藥材味道比平時食開嘅淡啲
但係胡椒味都比較淡,
豬骨肉質好嫩,煮得好入味👍🏻
湯料方面有豬肚、豆卜、枝竹,
全部都吸哂肉骨茶嘅精華!
➡️ Lamlam脷指數 😋😋😋😋 (4/5)

➡️ 整體評價: 高質嘅新加坡菜,擺盤好靚,味道都唔錯🥰
➡️ Encore指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
2023-09-30 39 views
朋友之前係新加坡食過天天海南雞飯, 覺得幾好食, 今次去銅鑼灣試下香港既分店, 餐廳環境舒適, 服務也幾好。職員會留意客人需要, 為客人加茶。我哋叫左幾款食物試試, 餐廳招牌菜海南雞肉質鮮嫩, 油飯也有好香雞油味, 而且份量好多足夠2至3人食, 沙爹串燒用鐵板上, 燒得十分惹味香口。另外我哋也叫左老鼠粉, 整個煲仔上, 能夠保持熱度, 佢既材料亦好多, 配合醬汁食, 十分美味。最後我哋叫左杯招牌超級水果茶, 大杯到兩個人都夠飲, 飲完清新涼快。
  • 天天海南雞
  • 天天石鍋雞油飯
2023-09-29 32 views
天天海南雞飯咁出名攞埋米芝蓮相信冇人唔識嗰日經過銅鑼灣好想食滑雞 第一時間行去天天海南雞飯銅鑼灣Fashion walk呢間裝修好別致 坐得好舒服 室內室外座位都有叫咗個拼盤 有海南雞都有烤雞海南雞一如既往嘅出色 肉質good 雞皮亦都煮到啫喱狀咁樣更加想一讚嘅係脆皮雞 調味啱啱好雞皮脆卜卜都啱啱好 冇諗過雖然天天係專做海南雞飯但係脆皮雞都咁好味油飯好大碗兩個人都食唔晒通常食海南雞飯嘅餐廳都係比較local d 想坐得舒服啲嘅話就食天天啦
天天海南雞飯咁出名攞埋米芝蓮相信冇人唔識

嗰日經過銅鑼灣好想食滑雞 第一時間行去天天海南雞飯
叫咗個拼盤 有海南雞都有烤雞
海南雞一如既往嘅出色 肉質good 雞皮亦都煮到啫喱狀咁樣
油飯好大碗兩個人都食唔晒
通常食海南雞飯嘅餐廳都係比較local d
想坐得舒服啲嘅話就食天天啦

2023-09-16 90 views
黎自自星加坡嘅過江龍 #tiantiancwb香港暫時有三間分店環境幾舒服骨緻天天燒雞 $189同朋友掙扎叫海南雞定燒雞🤤,最後揀左香口既燒雞。燒雞用左三黃雞,雞皮燒得薄又脆, 肉質嫩滑多汁入味,冇油膩感,伴碟有薑蒜、淮鹽同埋自家製辣醬,好滋味。如果多人可以叫雙拼!下次要試埋過海南雞先得😬!黃咖啡雞肉 $129黃咖哩味道濃郁,甜而不辣,雞肉入口十分滑嫩不膩,仲有薯仔粒煮到軟軟腍腍,啲咖哩汁汁送飯一流。蝦爽口彈牙大大隻,仲有蝦膏👍🏻。新加坡黑胡椒蝦 $189胡椒味好香,但係食落唔辣,口味迎合香港人。蝦爽口彈牙大大隻仲有蝦膏。食到底原來仲有啲芋頭,煮得粉糯入味。
黎自自星加坡嘅過江龍 #tiantiancwb
香港暫時有三間分店
環境幾舒服骨緻

天天燒雞 $189

黃咖啡雞肉 $129

新加坡黑胡椒蝦 $189
2023-09-15 45 views
呢間係食連續六年榮獲米芝蓮推薦嘅正宗新加坡融合菜🤭上次圓方食過一次晚飯念念不忘!今晚經過Fashion Walk又要再去朝聖吓銅鑼灣分店🙌🏻🙌🏻裝修有格調!仲設有戶外異國風嘅座位🌴🌴下次唔落雨要坐出面至得!. ✨羅勒街頭小食拼盤 $149好搶眼吸引😍😍有豬牛雞串燒(沾花生味濃厚嘅沙嗲醬同食勁惹味👍🏻), 炸蝦餅(滿滿蝦肉非常彈牙🦐), 大大片蝦片, 蔬菜春卷(脆而不膩), 肉腸(惹味之選)!!一次過滿足多個吃貨心願😛. ✨天天海南雞 (大份) $189招牌菜🏅嚟呢度點可以唔柯打雞嚟食🤭🤭擺盤有氣勢!白白嫩嫩嘅雞肉無骨又滑嫩!沾埋經典組合嘅海南雞汁料同食🤗滿意!! (不過Be更愛佢哋嘅"天天燒雞"💪🏻💪🏻個人認為好食到不得了!!!) . ✨雞油飯 (細窩) $39佈滿雞油香嘅飯粒食落比普通白飯更油潤滋味🤝🏻但又一啲都唔油膩🤝🏻兩個人分都夠哂份量!. ✨參巴辣椒炒通菜 $89一鍋咁上出哂煙滋滋聲🔥通菜啱季節食嫩口!加埋小魚乾同辣椒更添風味😉😉. ✨新加坡原味豆腐花 $22豆味香濃且唔會死甜👍🏻滑溜程度亦好高!!. 茶位$10@位✨加一服務費✨而家做緊全單九折優惠
✨羅勒街頭小食拼盤 $149
✨天天海南雞 (大份) $189
✨雞油飯 (細窩) $39
✨參巴辣椒炒通菜 $89
✨新加坡原味豆腐花 $22
豆味香濃且唔會死甜👍🏻滑溜程度亦好高!!
茶位$10@位
✨加一服務費
✨而家做緊全單九折優惠
2023-09-14 1048 views
這間天天海南雞飯位於銅鑼灣,係一間食新加坡菜式店舖,整間店外店內好有別的風格🤔,店面係以磚牆作裝飾,以中西式混和一體,尤其是以綠草作裝置好有田園味道!.天天海南雞 $189呢一款係店家招牌菜天天海南雞,望著賣相都睇得吓🤔,配咗3款同醬汁,薑蓉、特製豉油、辣醬等,海南雞肉質鮮味腍嫩😋,再沾吓3款不同味道醬汁更加好食😚,海南雞下面以青瓜墊底芫茜作裝飾,食完啖啖肉食番青瓜爽甜有助解膩!.雞油飯 $59/大呢一款雞油飯大大碗😮,整個雞油飯揭開蓋散發油香味😙,食入口粒粒口感軟硬恰恰好!.串串咕嚕肉 $109呢一款菜式都幾特別好有特色🤔,係以整個透明樽載上枱,擺上一串串蔬果拌串以3款不同蕃茄菠蘿拌作裝飾,咕嚕肉放係中間又夠爽口冰凍口感,相當之好食又美味😋酸酸甜甜,同時整個噴出勁多煙霧夠哂吸引😲,又如藤雲駕霧真的有得睇又有得食👍!.班斕椰汁燕窩奶凍 $49呢一款燕窩奶凍面放上滋潤燕窩😙,食到入口口感班斕香味同埋椰汁清甜😋,同時奶凍好香濃奶味帶點滑口!.新加坡原味豆腐花 $29呢一款原味豆腐花白叨叨,豆味濃香😙軟滑,比起一般更加濃濃豆味,食到入口我覺得真的幾好食😋!.
田園味道!
天天海南雞 $189