店內裝潢設計風格舒適,而且店內侍應態度良好。待坐好後,好快就上左暖茶。☕️豆花恐龍美綠既豆花口感滑嫩,加上濃郁美綠味,相當好飲。非常適合夏日飲用。👍🏻雞飯米飯香氣逼人,而且雞肉嫩滑,沾上特別醬油既鮮雞味和辣椒醬的微辣,令人回味無窮。薑絲細膩且配汁一絕,清爽解膩,而且每件雞肉都晶瑩剔透,十分值得一嘗。🐔👍🏻串燒烤得金黄酥脆,每一種口味都烤得恰到好處。豬肉串外焦內嫩,烤得非常入味。此外,還有牛肉、豬肉。搭配豆花恐龍美綠,十分滿意。❤️在食完主菜後,會幫客人換上乾淨既暖碟,再上甜品- 桂花糕配班蘭醬。桂花糕綿密軟滑,散發出淡淡既桂花香,特別是配上斑斕醬,甜度與芳香之間的平衡恰到好處。成晚既享受絕對比得上米芝蓮。值得去!

豆花恐龍美祿

火焰沙嗲串串

桂花糕配班蘭醬

成晚既享受絕對比得上米芝蓮。值得去!
2023-05-11
Type of Meal
Dinner
豆花恐龍美祿
火焰沙嗲串串
桂花糕配班蘭醬
一直都好想試呢間米芝蓮餐廳,原來佢哋推出咗呢個好抵食嘅新加坡米芝蓮二人套餐,梗係同屋企人嚟試吓!呢個套餐都幾豐富,包括:🟣鳳梨涼瓜干貝燉龍骨佢哋嘅燉湯材料好豐富,落咗超多龍骨一齊燉,非常之甜!.🔵海南沙律呢個海南沙律有齊無花果、草莓,石榴,酸酸甜甜非常之開胃😍.🟢黑松露墨魚蝦多士蝦多士非常之熱辣辣,分量充足,好味!.🟣天天海南雞天天海南雞係餐廳嘅馳名菜式,有唔同口味嘅醬汁:包括薑茸、甜酸汁等配搭。雞肉皮薄肉質鮮嫩,唔怪得知係米芝蓮推薦!.套餐嘅辣椒炒通菜亦都非常惹味,好有鑊氣!另外,佢地嘅雞油飯一啲都唔油膩,飯粒分明,配埋海南雞一齊食,簡直係絕配!套餐仲有兩杯嘢飲,成個package好豐富!

呢個套餐都幾豐富,包括:

🟣鳳梨涼瓜干貝燉龍骨
佢哋嘅燉湯材料好豐富,落咗超多龍骨一齊燉,非常之甜!

🔵海南沙律
呢個海南沙律有齊無花果、草莓,石榴,酸酸甜甜非常之開胃😍

🟢黑松露墨魚蝦多士
蝦多士非常之熱辣辣,分量充足,好味!

🟣天天海南雞

2023-05-10 75 views
今日和朋友去尖沙咀行街,喺圓方睇完戲就喺附近搵嘢食,海南雞飯也不錯,就決定這裏食飯,餐廳地方簡潔寬敞。點了一個二人餐米芝蓮推介應該有相當水準,這個鳳梨涼骨干貝燉龍骨,湯頭濃郁有菠蘿清香,而且有乾瑤柱的鮮甜,足料好味道。黑松露墨魚蝦多士,多士外層,炸到很鬆脆,入口而且不油膩,多士表面有生菜絲同埋木魚花,因為有山菜,所以入口很清新,吃一口多士表面香脆,中間的墨魚和蝦膠滿滿的,黑松露的獨特香味,令多士味道層次更豐富,口感外脆而且彈牙。海南雞飯,入口雞肉夠嫩滑,而且並不肥膩,入口淡淡的雞香味,加上自家調製的醬汁,很出色,而這個雞油飯也不得了,吃一口飯身軟硬適中,而且每粒飯表面都包滿了雞油,入口甘香,非常好味。雜菜煲用上了高湯,有不同的雜菜,粉絲,蝦米,粉絲吸收了濃郁的高湯,入口香濃有口感,而且蔬菜也很新鮮很清甜。最後加上一杯甘桔蜜,我潤喉,非常滿足。果然有相當的水準,會有下次。
點了一個二人餐米芝蓮推介應該有相當水準,
最後加上一杯甘桔蜜,我潤喉,非常滿足。
果然有相當的水準,會有下次。

📍天天海南雞飯, 九龍站圓方近期聽到有一間米芝蓮推介嘅海南雞,就特登慕名而來。一試,不得了,果然名副其實!🦪🦐🍲海鮮喇沙水晶粉, $159喇沙湯底極之惹味、鮮美。鍋內海鮮亦都其其足料!海鮮吸收咗湯頭之後,味道亦都非常濃郁,湯中嘅香料和辣椒,讓湯頭更加豐富多彩。蝦又大隻,青口又肥美,魷魚又唔會韌。同時間湯頭濃得嚟又唔會搶晒海鮮嘅鮮,平衡得好好!水晶粉份量充足。每一啖咬落去都好彈性同口感!超級飽肚!🦐🦑🍞黑松露墨魚蝦多士, $109多士外層炸得勁酥脆,而且唔油膩。加上多士上面嘅生菜絲同埋木魚花,能夠喺食炸嘢嘅同事,保留一點清新嘅口感,識落佢唔會覺得好膩。切開多士後,可以睇到裡面嘅墨魚和蝦膠,非常足料!加上黑松露飄香,令整道菜的味道更加豐富。墨魚、蝦、黑松露三者相互融合,外脆內彈牙!🐓🐓天天海南雞, $189皮薄肉嫩,口感滑溜唔粗糙,肉質唔柴口。浸雞嘅處理都做到恰如其分,雞肉吸收晒上湯嘅味道,鮮美好味!本身已經有特製嘅天天招牌醬汁淋咗喺面,在配以薑蓉、辣醬、醬油三式醬,一款菜式四款口味,非常有新鮮感!整體評價每款菜式份量都非常豐富,食完飽到行唔郁咁滯!兩個人食基本上好難食得晒,所以建議大家多
📍天天海南雞飯, 九龍站圓方

🦪🦐🍲海鮮喇沙水晶粉, $159
海鮮喇沙水晶粉

水晶粉份量充足。每一啖咬落去都好彈性同口感!超級飽肚!

🦐🦑🍞黑松露墨魚蝦多士, $109

🐓🐓天天海南雞, $189

整體評價
每款菜式份量都非常豐富,食完飽到行唔郁咁滯!兩個人食基本上好難食得晒,所以建議大家多嗌唔同款式嘅食物,粉麵飯嗌一款其實就好夠!

但整體來講,性價比合理,而且各樣菜式色香味俱全!完全配得住「米芝蓮推介」嘅美譽!

店員嘅服務亦都非常之好,而且有禮!見我哋食唔切咁多嘢,幫我哋加返個蓋落個飯度,以便保溫。

誠心推介!
海鮮喇沙水晶粉
  • 雞油飯
2023-04-28 144 views
經朋友介紹嚟到圓方食飯, 位置比較偏,所以平時唔會點經過,旁邊有個出口,方便有車人士/的士上落 店內環境舒適,有卡位有包房 餐牌內樣樣都好吸引,好多種類豆花美綠同咖啡,一上枱勁surprise 即刻諗起圖片只供參考🤣咁大杯既!超開心啊 !好味呀一次滿足幾個願意 南洋醬汁醃花蛤 侍應姐姐好貼心, 除咗食品質素仲滿足客人打卡嘅心態,問我要唔要影相等我首先準備好相機再落水喺乾冰上等佢出煙 ,嘩!凍盤,少少辣有青瓜墊底,唔錯 招牌菜就係佢喇正宗海南雞 ,配上幾款醬汁任君選擇,雞肉嫩滑 雞油飯 圖片只供參考👍佢真係夠曬大碗夠曬兩人食 米飯粒粒分明唔會太油 ,我身為一個飯桶真係畀佢ko咗 , 但都係食唔曬 , 真係唔多份量泡菜大蠔餅 , 即煎熱辣辣上枱 總結,飽肚度110% 甜品胃都可以行埋一邊

店內環境舒適,有卡位有包房

餐牌內樣樣都好吸引,好多種類

豆花金牌咖啡 +豆花恐龍美祿

南洋醬汁醃花蛤

凍盤,少少辣有青瓜墊底,唔錯

南洋醬汁醃葉花蛤

招牌菜就係佢喇正宗海南雞 ,配上幾款醬汁任君選擇,雞肉嫩滑

正宗海南雞

雞油飯
圖片只供參考👍佢真係夠曬大碗夠曬兩人食
雞油飯 (1-2人)

泡菜大蠔餅 , 即煎熱辣辣上枱

泡菜大蠔餅

總結,飽肚度110% 甜品胃都可以行埋一邊
雞油飯 (1-2人)
  • 雞油飯(1-2人)
今日去圓方嗰邊睇完戲,就落去同朋友一齊食天天海南雞飯。金湯酸菜石班。這道菜的魚肉非常鮮嫩,入口即化,而且沒有任何腥味。酸菜的味道非常清爽,與魚肉非常配合。湯汁中加入了一些醋和糖,使得湯汁酸中帶甜,非常開胃。此外,湯汁中還加入了一些香菜和辣椒,為菜品增添了一些香氣和辣味。整道菜的味道非常豐富,非常適合夏天吃。黑磨豉牛筋牛腩煲。這道菜使用的牛筋和牛腩都非常嫩,經過長時間的燉煮,口感非常滑嫩,吃起來很有彈性。豆豉的味道非常濃郁,而且與牛肉非常搭配。煲內的湯汁非常美味,味道非常濃郁,非常適合搭配白飯食用。此外,整道菜的香氣也非常撲鼻,讓人食指大動。沙嗲串燒。這道菜的肉質非常鮮美,沙嗲醬汁的味道非常獨特,辣度也非常適中。肉串烤得非常入味,入口香嫩,而且肉質非常嫩滑。由於上次到訪時,已經食咗海南雞,今次反而想食多啲佢嘅其他嘢,所以冇食到雞,果然其他菜式都一樣唔會失望
今日去圓方嗰邊睇完戲,就落去同朋友一齊食天天海南雞飯。

2023-04-18 129 views
Came to eat on a weekday lunch, with 2 kids and 2 adults, the restaurant is not kid friendly at all. You can see they are so busy trying to serve business people as it was Lunch time. There were some rude male staff and without discussion moved my baby stroller and insisted it was blocking ( when I had it there for awhile and no one spoke up), when I said I am leaving anyways, he just continue to move my stroller away. I can see people were waiting. But honestly I was only there for 40 minsThey

They also did not offer the baby chair for me when they clearly see we had a young toddler.

Aside from the service, the food wasn’t great. The Hoi nam chicken was once of the worse I had in my life. It was more bone and fat than meat..

Will never come again.
2023-04-13 182 views
清爽海蜇頭,調味夠晒香口入味,仲加人左小小麻油食落又爽脆有咬口,入面仲有馬蹄同切條露. 全部都夠爽口,所有食材都夠晒時令。 天天海南雞拼燒雞,每一件都無骨,每一口都係雞肉完全無骨,用既係雞胸肉但肉質做到好滑好淋,皮都好夠薄一點都唔會肥同油。一款就係炸子雞方法製作,外皮做到薄而脆。仲配有三款醬料,佢既辣醬好香辣同外面有小小分別,愈食愈想食又好開胃。 黑松露墨魚蝦多士,呢個食落好幾好食,一共有四大舊,入面夾有紫菜同麵包,炸過後好鬆脆同鬆化,而且每片都有蝦。每口都好豐富同滿足。 入到去都9成滿,店員有禮服務良好主動為我們加水,環境不錯夠大夠舒服。

2023-04-10 109 views
🍗🍗🦞🦞🇸🇬🇸🇬據說餐廳在新加坡已經好出名,再黎香港開分店,正宗新加坡菜,食到海南雞飯同其他特式菜式,相當吸引,所以想黎試一試餐廳好闊落,每枱相隔都一段距離,坐得好舒服,有落地大玻璃,空間感好夠有比較優惠既二人同四人餐俾大家選擇,但今次想試單點,因為想食既二人餐都未包括在內,所以價錢略貴天天海南雞拼燒雞($298)👍🏻👍🏻兩款拼埋可以一次過食哂兩種招牌菜式,份量唔算多,望落擺盤好靚,雖然唔係小店,但都感受到用心整,燒雞好香,皮都幾脆,海南雞好滑好嫩、完全唔鞋參巴辣椒炒通菜($89)用煲仔上,熱辣辣好香好惹味,味道好,少少辣岩岩好,但就落得比較多油,可能因為煲仔上,要多返少少油先做到佢有既鑊氣龍蝦湯鍋巴($139)👍🏻👍🏻超吸引超有驚喜,一個鍋裝住橙紅色既龍蝦湯,再慢慢搞均加鍋巴,半淋半脆沾滿龍蝦湯,好夾好好味,而且少用依種食法,好特別而且令客人印象深刻
🍗🍗🦞🦞🇸🇬🇸🇬

天天海南雞拼燒雞($298)👍🏻👍🏻

參巴辣椒炒通菜($89)

龍蝦湯鍋巴($139)👍🏻👍🏻
今日好開心㗎,日去咗西九龍商場嘅天天海南雞食佢哋嘅正宗海南雞,呢度有米芝蓮嘅推介,原來食過真係好好食,一定推介俾朋友呀,首先呢一間餐廳位置於九龍站,一出口,行大概2分鐘,就覺得呢間餐廳真係好方便呀,而且呢度嘅環境寧靜優美,好有格調,所以呢度真係好適合一家大細,同朋友一齊相聚嘅地方啊,呢度出名係海南雞飯,真係一定要試呀,全部雞都係好滑口,全部都係好新鮮,佢個飯真係好正宗,仲有調味料,真係不得了,寫佢哋嘅集採粉絲煲,真係好入味,全部都係淡淡肉,仲有啲湯好濃郁,真係電視啊,而且佢哋嘅擺盤都係好精緻,見到個擺盤,已經好開胃,而且佢哋全部嘅食物都可以特色,例如我哋叫咗個酸菜魚,真係好好食呀,佢唔知出面嘅餐廳呢一度嘅餐廳我咁多味精,感覺上都係好好食,好健康,所以一定要嚟

2023-04-05 107 views
我哋有選擇困難症 所以揀咗二人餐 乜都試吓😋😋😋海南水果沙律有無花果、紅肉芭樂、士多啤梨 賣相好靚 食落好清新好開胃黑松露墨魚蝦多士蝦多士超級脆口 有木魚喺多士上面好加分🥰🥰 黑松露香味好濃郁 推薦🥳燉湯- 鳳梨涼骨干貝燉龍骨湯頭有濃郁菠蘿嘅清香 見到黃豆、肉、仲有乾瑤柱 望到好足料 👍🏻👍🏻天天海南雞本身海南雞已經有淋上一層醬汁 醬汁嘅蠔油香味 仲可以帶出雞味既精華 而雞肉就好嫩滑 雞皮仲好薄添👍🏻👍🏻一啲都唔會有肥膩嘅感覺 雞油飯好香好香既雞油味 雞油飯粒粒分明 軟硬適中🤩🤩 剩係食雞油飯都好香👏🏻海南雜菜煲
我哋有選擇困難症 所以揀咗二人餐 乜都試吓😋😋😋

海南水果沙律
有無花果、紅肉芭樂、士多啤梨 賣相好靚 食落好清新好開胃

燉湯- 鳳梨涼骨干貝燉龍骨

雞油飯

海南雜菜煲
2023-04-02 110 views
天天海南雞有個雙人套餐都幾豐富,價錢合理,於是就試試佢!花膠太蛇史羹2份,上台賣相幾grand, 打開蓋滿滿蛇羹,雞肉,冬菇,肉絲,木耳等材料,質感濃稠!味道優雅清香好暖胃,再配上菊花,脆片,檸檬葉!更帶清新感。天天海南雞中size, 雞肉夠滑身而且幾肥美。肉與肉之間既jelly夠嫩身!肉質幾夠緊嫩!醬料都幾香濃,自家製蒜香辣汁夠惹味,超提升雞既味道。油飯size實係幾大份,2人食絕不成問題!油飯味濃夠香,幾濃蒜香味。齋食油飯都好好味。雜菜煲都幾花心機,上湯夠潤!好多菜都幾清新清甜,食得出係有heart之作。
天天海南雞有個雙人套餐都幾豐富,價錢合理,於是就試試佢!

2023-03-28 74 views
已經很久沒有去過天天海南雞,今次再來的時候菜單都已經更新,最驚喜的是有二人晚餐,而且套餐定價非常克制, $499兩位實在是圓方裏面好好吃晚餐的性價比之選。二人餐的前菜我們選了海南沙律和炸蝦多士,海南沙律其實是以生果做基礎上面再加梅子粉,清甜爽脆的石榴和無花果配上酸甜的醬汁十分開胃,炸蝦多士水準也高,加上擺盤十分精緻,未吃主菜已經十分興奮。主菜我們選了天天海南雞,水準依然是一貫的高,因為沒有骨,吃得也特別滋味,而且這裏用的雞脂肪層比較少,或者會有人覺得喜歡吃肥雞,但對於女士來說,還是瘦雞好一點。套餐也包含一鍋大大的雞油飯,這個份量其實兩個人絕對吃不完,所以其實這個餐可以夠三位女士吃。最驚喜的是雜菜煲,因為煲裏面其實是有雞腎和雞潤的,湯底鮮甜,而且蔬菜選了好幾種,不會只有清一色,蔬菜鍋來說是十分高質。餐茶竟然可以選特色飲品,例如美祿恐龍和薏米水,不只有咖啡檸茶檸水的選擇。總括來說,這個二人餐是吃得超豐富,水準也是很高,在圓方裏面的選擇來說,這家性價比真是十分高。

2023-03-27 68 views
天天海南雞飯位置喺element,讓人一進去就感受到舒適氛圍的餐廳。裝修還是菜品都讓人感到非常舒服。海南雞飯雞肉嫩滑多汁,再加上香噴噴的米飯,保持了最佳的口感和滋味。海南雞飯的調料也是非常重要的一個部分。特製的醬汁是由蒜、薑、辣椒、醋和醬油等調味料混合而成,使得雞肉入味更加地深刻,味道更加鮮,會搭配青瓜、番茄。再來,石窩雞飯,鮮美的雞肉和香氣十足的石窩米完美融合,味道惹味十足,讓人一口接一口。沙爹串燒用肉質鮮嫩,配上特製醬汁,味道豐富,過癮!

沙爹串燒用肉質鮮嫩,配上特製醬汁,味道豐富,過癮!

2023-03-26 91 views
疫情過後,一切都開始慢慢回復正常。我都要振興經濟一下,開始出來為食外國朋友終於來香港重聚啦⋯⋯同佢去咗西九沾上藝術文化氣息後,就行去element 睇開飯搵好嘢食。見到天天海南雞有好多😊的食評,朋友又想食中餐,就gogogo 試吓米芝推介。太好了,早吃有著數,除了唔駛排隊,遇見香港藝人😊 之外,仲靜靜地(環境舒服)同朋友傾下計。十大招牌,我叫左兩款。再加我的心水之選。天天燒雞皮脆肉嫩建議:第一口,先食左原味(咩配醬料都唔加),食到雞鮮味。再試加左配醬又增加另一層次的味道砂鍋銀針粉有驚喜🎉🎉 有咸魚仔的咸香味加埋其他材料一啖吃,真心好味。果然招牌,必叫。黑松露蝦多士一放上枱,已經聞到好香松露味賣相仲唔錯多士當然趁熱食,馬上咬一口見到嗎?松露、蝦膠、多士的分佈,口感味道都好夾。喜歡蝦多士的朋友,要來試吓蝦頭膏金湯豆腐煲本身諗住清清地,有豆腐蔬菜。嘩。。又一驚喜,朋友話未食已經聞到好濃的蝦膏香味,再配合埋滑滑嘅豆腐,襯托濃蝦嘅湯底,不再簡單。除了食物外,天天的飲品選擇都多特色。憑名選擇了這杯冰茶。。油柑鴨屎香檸檬茶,fresh 感覺,配燒鷄,多士都唔錯。
疫情過後,一切都開始慢慢回復正常。
我都要振興經濟一下,開始出來為食

十大招牌,我叫左兩款。再加我的心水之選。

天天燒雞
皮脆肉嫩

砂鍋銀針粉

黑松露蝦多士
一放上枱,已經聞到好香松露味
賣相仲唔錯

多士當然趁熱食,馬上咬一口

見到嗎?松露、蝦膠、多士的分佈,口感味道都好夾。
喜歡蝦多士的朋友,要來試吓

蝦頭膏金湯豆腐煲
本身諗住清清地,有豆腐蔬菜。

除了食物外,天天的飲品選擇都多特色。
憑名選擇了這杯冰茶。。
油柑鴨屎香檸檬茶,fresh 感覺,配燒鷄,多士都唔錯。