2022-08-29 587 views
今日阿強揸車,去到弼街竟然嗌急屎,見有位泊就跑左去搵廁所,停車熄匙,開左車窗,聞到香味,係外賣手工多士既鋪頭,主打我哩d 後生仔路線, 店面文青得黎又多彩活潑.多士花款好多,睇到呆左,跟住老闆就開聲推薦皇冠豬扒焦糖鳳梨多士,講到明唔乾有汁,一於食佢.約5 分鐘左右拎得,拎返上車食,香脆麵包夾住鳳梨生菜,同豬扒.鳳梨真係食得出用焦糖烤過,豬扒有肉汁,肉冇乜醃過,保留左原本肉質同肉味,焦糖鳳梨嘅香甜已經好足夠,連塊菜都好味咗,$48,係有道理嘅,原來大部份食材都係外地進口,對於我黎講,正餐應該食到兩份,一陣要返屋企食飯,一份就好啦.
今日阿強揸車,去到弼街竟然嗌急屎,
見有位泊就跑左去搵廁所,
停車熄匙,開左車窗,聞到香味,
係外賣手工多士既鋪頭,

主打我哩d 後生仔路線,
店面文青得黎又多彩活潑.

多士花款好多,睇到呆左,

約5 分鐘左右拎得,拎返上車食,
香脆麵包夾住鳳梨生菜,同豬扒.
鳳梨真係食得出用焦糖烤過,
豬扒有肉汁,肉冇乜醃過,
保留左原本肉質同肉味,
焦糖鳳梨嘅香甜已經好足夠,
連塊菜都好味咗,
$48,係有道理嘅,
原來大部份食材都係外地進口,
對於我黎講,正餐應該食到兩份,
一陣要返屋企食飯,一份就好啦.
皇冠豬扒焦糖鳳梨多士

皇冠豬扒焦糖鳳梨多士
繼續尋找太子旺角區有甚麼素食,這次來到花園街這間搶眼的街角多士店 Tic Tac Toast,店內告示列出所有食材的來源地,兩款素食吐司的菇都來自荷蘭,香港很多大餐廳都未必用咁靚的材料呢!外賣多士店位於花園街最旺個街角位,日日人來人往,裝修咁搶眼都好難錯過佢。餐牌有兩款素食多蛋,算係方便又經濟的蛋奶素之選。小店非常注重食材產地來源,有甚麼不放心可以自己望一望,大啡菇和磨菇都是來自荷蘭的進口貨,比很多高級食肆都講究。T7 素食大啡菇多士 HK$38 / 拉絲薯角 HK$18 (s)多士全部即叫即整,仲可以透過玻璃窗看到製作過程,麵包兩面添滿牛油煎至金黃色,大啡菇上面加塊半溶芝士,夾埋生菜和黑醋醬,看起來好像簡簡單單,咬落又幾有驚喜喎!細薯角份量都幾多,連皮薯角上面有芝士醬和兩款芝士,表面用火槍灼過,食落又真係芝味十足。同場見到店員煎另一個拉絲芝士蘑菇多士order,蘑菇的份量都幾澎湃咁樣,下次再去試下先!
餐牌有兩款素食多蛋,算係方便又經濟的蛋奶素之選。

2022-05-08
2022-01-25 802 views
平時好少(基乎係無)即日食即日出post,因為我之前食太多嘢,全部都要排隊出😂今日呢間真係高質良心小店,又好食又好飲,老闆又好nice好好人,所以想快啲出呢篇文呢間位於太子站旺角站中間嘅三文治多士外賣店,見近期多人食,賣相又靚又吸引,今日早收終於過咗嚟買啦🍏手撕豬肩肉青蘋果多士🥪另一半要食肉,叫咗個新口味嘅豬肩肉青蘋果多士俾佢,大讚好味,平時豬肩肉食得多,但原來手撕口感好好,加埋青蘋果嘅清新、特調醬汁,成個包好夾!仲要大讚佢多士烘到金黃色,好香好靚,好吸引!食落真係大讚👍🏻🉐🍤大蝦帶子芒果多士🥪我就鐘意少啲肉,老闆都話女仔多數揀呢款~芒果大蝦一向夾,加埋帶子好好食👍🏻整個配搭都好好,一樣有啲醬汁一齊食好match,多士烘得出色👍🏻🉐🍈期間限定 哈密瓜汁🥤老闆大力推介新鮮真材實料製造嘅哈密瓜汁,我一飲~真係好正!好濃郁好好味!真係真材實料,舖頭仲放咗好多個哈密瓜係到,真正原材料👍🏻天然哈密瓜汁,呢個味道完全係靚嘢,而家係當造季節所以多數只係3星期左右嘅期間限定,要飲就快啦~🉐🥛法式燒鮮奶(焦糖/榛子/呍呢嗱)呢杯係暖暖牛奶,面頭加上燒過嘅cream brûlée味道,嗰底有啲vanill

🍏手撕豬肩肉青蘋果多士🥪

🍤大蝦帶子芒果多士🥪
我就鐘意少啲肉,老闆都話女仔多數揀呢款~

🍈期間限定 哈密瓜汁🥤

🥛法式燒鮮奶(焦糖/榛子/呍呢嗱)
呢杯係暖暖牛奶,面頭加上燒過嘅cream brûlée味道,嗰底有啲vanilla味,第一次飲暖牛奶係咁好飲🉐但留意呢杯要即場飲,先至又靚又好飲啊😌

🚩tic tac toast (太子) @tictactoast_hk
📍太子花園街174號地下A1號舖

2022-01-24
Waiting Time
12 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • 大蝦帶子芒果多士
2022-01-10 347 views
疫情關係,唔想亦唔多敢出去堂食,所以打算試下平時無乜點食過既外賣鋪頭。係OpenRice 揾左一輪,見到呢間tic Tac toast,好似唔錯,就係whatsapp 落左order,叫左個日式鰻魚紫菜蛋多士。行到過去,先發現唔記得帶銀包,好彩佢地都收信用卡。拎到番黎,未食落肚,已經聞到香噴噴既多士香味。蛋好滑,曼魚夠香,多士甜甜地,無得輸。一份$55,但個份量絕對夠成人食,味道更加係無得頂。下次有機會一定會試埋其他味道。
TakeAway
今次黎到好出名既黃店食dinner本身都有少少飽所以決定搵d比較輕量既食店於是就黎左呢間試試門面牆身地下既裝修都十分之香港未食已經加左好多分今次同友人叫左1) 冬蔭功雞扒多士2) 泡菜黑毛豬多士3) 大份既肉丸配蕃茄芝士醬先講冬蔭功雞扒多士咬落好重既冬蔭功味反而雞扒既味唔太出 而且size唔算大而多士本身都有少少淋 比起預期有少少落差輪到泡菜黑毛豬多士整體口感比冬蔭功好泡菜同黑毛豬既味都食到 而且仲夾左唔少洋蔥食落既層次感豐富好多最驚喜既反而係肉丸大size既肉丸總共有十一粒肉丸食落係超級彈牙配左酸酸地既蕃茄醬同邪惡芝士搞到我同友人都讚不絕口
今次黎到好出名既黃店食dinner

配左酸酸地既蕃茄醬同邪惡芝士
搞到我同友人都讚不絕口

2021-12-05
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
  • 肉丸
2021-12-08 255 views
tic tac toast💛💛8.5分💛💛小店裝修得好靚!😍😍有面色彩繽紛既連豬磚牆!小店主要做外賣鋪頭只係放左一張枱仔我諗佢都唔預有人堂食🙈🙈但份多士包得好好就算企係街食甚至一路行一路食都冇問題😂😂 食之前有少少猶豫五十幾蚊一份多士好似有啲貴💰💰但食完之後,真心覺得好值👍🏻👍🏻佢係飽到可以當午餐既 封門牛柳多士 $55 🐂🐂8.5分佢個包用牛油煎得勁香!而且好厚身,超級鬆軟!🤯🤯自問唔係鍾意食包既人,都覺得佢好好味!超足料!有極多封門牛柳🤤🤤絕對唔係好狗咁淨係外面放幾塊做樣每啖都食到好好味既牛牛肉質唔靱,牛味好濃!😋😋生菜同蕃茄都好新鮮🍅🍅🥗🥗 扣分位係配搭唔夠豐富🙈🙈由頭到尾都係牛牛牛牛牛個感覺有少少dry😩😩如果可以加多少少配料(例如蛋/芝士),咁就完美!🤩🤩 佢有得加15蚊要啲特飲亦有其他小食我一定會揾機會再去!🥰🥰
tic tac toast💛💛
8.5分💛💛

小店裝修得好靚!😍😍
有面色彩繽紛既連豬磚牆!

小店主要做外賣
鋪頭只係放左一張枱仔
我諗佢都唔預有人堂食🙈🙈
但份多士包得好好
就算企係街食
甚至一路行一路食都冇問題😂😂

食之前有少少猶豫
五十幾蚊一份多士好似有啲貴💰💰
但食完之後,真心覺得好值👍🏻👍🏻
佢係飽到可以當午餐既

封門牛柳多士
封門牛柳多士 $55 🐂🐂
8.5分佢個包用牛油煎得勁香!
而且好厚身,超級鬆軟!🤯🤯
自問唔係鍾意食包既人,都覺得佢好好味!
超足料!有極多封門牛柳🤤🤤
絕對唔係好狗咁淨係外面放幾塊做樣
每啖都食到好好味既牛牛
肉質唔靱,牛味好濃!😋😋
生菜同蕃茄都好新鮮🍅🍅🥗🥗

扣分位係配搭唔夠豐富🙈🙈
由頭到尾都係牛牛牛牛牛
個感覺有少少dry😩😩
如果可以加多少少配料(例如蛋/芝士),咁就完美!🤩🤩

佢有得加15蚊要啲特飲
亦有其他小食

我一定會揾機會再去!🥰🥰

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
封門牛柳多士
一去到就知小店超有心,除左有靚靚打卡位,仲寫到明原料產地同減少使用加工肉料,令到我地食得安心又放心。不過要留意佢地主打外賣,所以店舖只有兩個位。————————————————🍞 封門牛柳多士, $55(3.5/5)多士先用有鹽牛油煎香,再喺裏面加入多塊封門柳、番茄、生菜同蜜糖芥末醬而成。番茄同生菜食落新鮮,牛肉有肉味同唔韌,但個人認為咸嘅牛油同甜嘅醬汁未算好夾,同埋會令到個包拎上手較油。————————————————

不過要留意佢地主打外賣,所以店舖只有兩個位。
————————————————

🍞 封門牛柳多士, $55(3.5/5)
————————————————

2021-11-20 164 views
呢間貌似外賣專門店嘅多士店啲裝修都幾靚色彩繽紛選擇又多離遠行過都俾佢吸引咗入去雖然店面得一個位而且中門大開不過好彩唔太塵土飛揚當時店面無人等緊外賣亦唔見店員做緊其他單但我都等咗差唔多20分鐘先食到不過,一切等待都值得我叫咗個日本飛驒牛三文治70幾蚊食到飛驒牛真係超值等待嘅時我細心睇睇店入面嘅嘢我見到鋪店好細心咁列出曬主要食材係嚟自邊個國家令食客食得安心又放心個包一嚟到睇落比較細份但食落剛剛好牛肉啲汁真係爆曬出嚟同芝士仲有個特製醬汁融合得相當出色番茄味特濃仲有酸瓜真係好食過漢堡包好多我怕肥所以飲少啲凍同甜嘢店員都好細心我問邊杯嘢唔甜唔凍佢都遂一講解俾我聽最後叫咗一杯好特別嘅甜菊葉檸檬水我都係第一次飲咋原來甜菊葉係天然甜味劑好多時用嚟取代砂糖比精製嘅糖健康得多味道似一啲好特別嘅香草同檸檬味都幾夾最衰我一個人食唔曬咁多仲有好多多士口味好想試下好似芒果大蝦、軟殼蟹、豬手等等都好吸引相信會返轉頭幫襯
呢間貌似外賣專門店嘅多士店
不過好彩唔太塵土飛揚

當時店面無人等緊外賣
亦唔見店員做緊其他單
但我都等咗差唔多20分鐘先食到

不過,一切等待都值得
我叫咗個日本飛驒牛三文治

味道似一啲好特別嘅香草
同檸檬味都幾夾

最衰我一個人食唔曬咁多
仲有好多多士口味好想試下
好似芒果大蝦、軟殼蟹、豬手等等都好吸引
相信會返轉頭幫襯
2021-09-10 170 views
今日帶 #日本大鍬 搬新居👩🏻👧🏻👦🏻都被烤多士嘅香氣吸引住 🤤原本都唔覺肚餓 但都忍唔住買咗2份多士食 😆今次我哋order咗封門牛柳多士 $55每一份都大約有80-100g 美國安格斯封門牛柳 👍🏻 牛柳肉質唔靱 好嫩 😋多士有牛油煎香 再夾埋生菜🥬芝士🧀蕃茄🍅好正蟹肉牛油果醬多士 $48蟹肉&牛油果醬份量超多 啖啖肉多士又厚又脆 牛油果醬好滑 夾埋蟹肉咸香味 好好食 😋台灣黃西瓜汁 $22用來自台灣嘅黃肉西瓜原個起肉再榨汁 無添加糖 所以味道非常清甜😋 好有果香味原本想試埋鳯梨汁 但老闆話鳯梨未夠熟 所以無得飲 😅 唯有下次再嚟試啦大家記得堂食時要填好資料📃💛 一齊繼續支持小店 💪🏻tic tac toast (太子)📍太子花園街174號地下A1號舖
今日帶 #日本大鍬 搬新居

多士又厚又脆 牛油果醬好滑 夾埋蟹肉咸香味 好好食 😋

台灣黃西瓜汁 $22

大家記得堂食時要填好資料📃
💛 一齊繼續支持小店 💪🏻

tic tac toast (太子)
📍太子花園街174號地下A1號舖

2021-07-12 238 views
一路都bookmark佐依間韓式吐司🙆🏼‍♀️ 終於都滴起心肝去試😛 一共有12款吐司🍞 怕唔飽仲可以轉蛋包飯~ 店家最熱門有: 封門牛柳多士🍞 冬蔭公雞扒多士🍞 .一去到就見到signature既連豬牆😍 老闆話我地聽另一個打卡位係地下 真係每個角度都好有心思💛 仲主動介紹每款吐司我地聽 超nice der~ 每款食材都會list out原產地 可以放心食用🙆🏼‍♀️.▫大蝦帶子芒果多士🍞 $55😋👍🏻:👅👅👅👅/5分即叫即做😍 有好大個玻璃窗可以望住職員整~ 老闆好風趣幽默話真材實料 唔怕比人問住整😂😂😂 厚吐司🍞用牛油微微烘過 外脆內軟 絕對唔係普通嘅嘉頓麵包!! 專登係香港烘焙工場訂製 難怪食落特別鬆軟🤤蝦同帶子bb都整得好靚 每款有2-3粒 唔會整到全熟 帶點微焦😍 更加可以食到食材既鮮味同滑溜感 食落好爽彈~然後一咬到個芒果嚇親 勁甜!! 原來用佐依家好hit 既愛文芒😍 真係好甜同juicy!!! 仲有蕃茄同生菜 成個吐司配搭一齊食好清新 酸甜酸甜咁🤤.▫lemon tea +$15😋👍🏻:👅👅👅.8/5分飲品選擇都好多 竟然仲有咖啡飲 同埋熱賣既鮮榨果汁 但當日去已經賣晒

店家最熱門有: 封門牛柳多士🍞 冬蔭公雞扒多士🍞
▫大蝦帶子芒果多士🍞 $55
😋👍🏻:👅👅👅👅/5分

▫lemon tea +$15
😋👍🏻:👅👅👅.8/5分
lemon tea

飲品選擇都好多 竟然仲有咖啡飲 同埋熱賣既鮮榨果汁 但當日去已經賣晒😭 所以簡佐消暑既檸茶🥺

本身以為好普通 點知竟然用佐伯爵茶做茶底😳 飲到淡淡茶香味 好特別仲可以解到渴~ 本身唔會過甜所以建議唔好篤咁多下檸檬🤫
總結,
小店用料真係相當認真 食得出係靚料 真係完全唔馬虎 睇得出老闆既熱誠😍 同埋真係好熱情好好人😚

每件都真材實料 定價都好相宜 食完一個已經可以當一餐😛 佢地既小食同樣都好吸引~ 下次要試下其他款同咖啡先🤤
lemon tea
2021-06-22 259 views
外賣自取,較啱時間,去到就拎得,熱屎辣辣,唔洗出邊等咁耐!不過記得唔好太早嗌,唔係啲包淋晒唔好食!軟殻蟹牛油果醬多士: 成隻軟殻蟹落去炸,炸到啱好,加埋啲牛油果醬,幾match,食落有原汁原味嘅感興,成舊多士都頗大舊,女仔應該食得飽!泡菜豬肉多士: 相比軟殻蟹,呢個就遜色小小,食落冇咩特別,同平時啲泡菜炒豬肉差唔多,但係好食嘅,食落有開胃感覺!總括嚟講,嘢食高汁,價錢都適中,幾個後生小本經營,經過不妨一試!

2021-05-14
$50 (Lunch)
2021-06-19 227 views
⿻⿻ 𝘛𝘪𝘤 𝘛𝘢𝘤 𝘛𝘰𝘢𝘴𝘵 𓏲𓏱𓏭𓏭係youtube睇啲韓國vlog成日都會好掛住佢地嘅吐司 又好食又飽肚 今次去咗旺角嘅tic tac toast 門口大大塊彩色嘅磚墻好搶眼 ٩(๑❛︎ᴗ❛︎๑)۶佢地有12個口味嘅toast 各有特色 唔想食包嘅話都可以加十蚊轉蛋包飯 我叫嘅係日本飛驒和牛多士同蟹肉牛油果醬多士 吐司軟熟 烤到好香牛油味 漢堡牛肉嘅牛味超重 幾有筋道 加埋芝士pickle同茄汁係吐司版嘅burger 蟹肉牛油果醬多士都好食 蟹肉份量好多夠鮮味 配上味道清淡嘅牛油果醬突顯出食材本來嘅味道 鋪頭寫明少用加工肉類同醬汁唔會掩蓋餡料味道 而且真係做到 兩款味道都啱啱好 佢地仲列名每款食物嘅材料原產地 好用心值得欣賞!嗌吐司嘅話加十五蚊就可以加飲品 今次試嘅兩款係法式燒鮮奶同甜菊葉檸檬水 法式燒鮮奶好正 好濃焦糖香甜味同蛋味 真係同creme brulee味道一模一樣甜菊葉大家可能比較少聽 不過如果有用開代糖嘅話應該會知道甜菊糖 不過呢杯用嘅係天然嘅甜菊葉 冇化雪加工所以糖尿病患飲都冇問題 佢地仲有寄埋賣sogno gelato 好啱最近嘅天氣~𓏲𓏱𓏭𓏭日本飛驒和牛多士
⿻⿻
𝘛𝘪𝘤 𝘛𝘢𝘤 𝘛𝘰𝘢𝘴𝘵
𓏲𓏱𓏭𓏭

法式燒鮮奶

有機甜菊葉檸檬水

佢地仲有寄埋賣sogno gelato 好啱最近嘅天氣~

𓏲𓏱𓏭𓏭
日本飛驒和牛多士 $78
蟹肉牛油果醬多士 $48
法式燒鮮奶 $24
有機甜菊葉檸檬水 $15
法式燒鮮奶
有機甜菊葉檸檬水
建議:超級限量特飲,落單前記得問問店員仲有無貨話說依間已經食過幾次既Tic Tac Toast,在之前既 #Mee 5.1 黃金週 特別推出左無添加生果特飲。之前食開都會揀配清漉,依家多左兩款特飲配埋韓式多士,應該會好解渴。講起又想去食番份封門牛柳🥪🤪 (韓式多士食評 可以睇番 #好味 039, 099)今次試左:▫️金鑽茉莉特飲🍍 (台灣鳳梨+茉莉花茶)1個金鑽鳳梨,淨係整到2枝🙈 真係心機之作👍 飲落雖然唔係好甜,不過飲得出係無額外加糖。特飲入面仲有好多細細粒鳳梨肉,飲落啖啖都有果肉。如果有大小不一既,可能口感更好。▪️台灣小玉西瓜汁 拎上手以為係紅蘿蔔汁,因為係淺橙色🤣 店主話原來係用左黃肉西瓜 😮 原個起肉再搾汁,飲落幾清甜,唔會越飲越口渴。夠凍即飲,更加爽YY ‼️ 開心Share :✨ 店長話兩枝特飲都係超級限量。如果想試,記得要問定店員。✨ 個樽可以重用🥤 有成500ml,如果有需要仲可以問店員拎無窿既蓋👍
建議:超級限量特飲,落單前記得問問店員仲有無貨

今次試左:
▫️金鑽茉莉特飲🍍 (台灣鳳梨+茉莉花茶)

▪️台灣小玉西瓜汁

‼️ 開心Share :
✨ 店長話兩枝特飲都係超級限量。如果想試,記得要問定店員。

TakeAway
.對出品超有堅持嘅韓式多士小店🍞💛相信大家對呢幅連豬連狗嘅磚牆一啲都唔陌生!冇錯喇~今日要分享嘅就係主打韓式多士嘅 @tictactoast_hk同老闆傾咗兩句,覺得佢對食物超有堅持,好值得大家試下!食材大部分選用外國貨,除咗某幾款冇得揀🙈(可以睇圖!)超欣賞老闆嘅做法,冇mic緊係食得超安心 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).✨ 軟殼蟹牛油果醬多士woww完全唔係誇張,呢隻軟殼蟹超大隻🦀軟殼蟹同樣唔係mic,而係來自越南/ 緬甸兩隻蟹鉗幾多肉,炸到香脆可口;多士嘅表面烘到金黃牛油果醬嘅顆粒感唔明顯,配埋生菜,中和翻炸物嘅油膩感整體來講,除咗蟹鉗之外,炸粉唔算厚(可能係突登?🧐).✨ 台灣黃玉西瓜汁呢杯西瓜汁係用上台灣嘅黃玉西瓜,所以係黃色㗎💛製作過程冇額外加糖同冰,原汁原味,但係味道一啲都唔淡~甜味都好天然,夏天飲夠晒fresh☀️不過就唔夠凍,如果凍啲就更加正喇 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).雖然冇正式嘅堂食位,但係都有一張枱可以放食物~除咗多士外,仲有唔同嘅小食、飲品同 @sogno_gelato_hk 嘅雪糕選擇等大家懲罰嘅時候再發掘下💛.後記:老闆仲請👧🏻小編食咗幾塊招牌嘅封門柳呢個係貼近橫膈膜嘅部位,牛味特
對出品超有堅持嘅韓式多士小店🍞💛
相信大家對呢幅連豬連狗嘅磚牆一啲都唔陌生!
同老闆傾咗兩句,覺得佢對食物超有堅持,好值得大家試下!
食材大部分選用外國貨,除咗某幾款冇得揀🙈(可以睇圖!)
✨ 軟殼蟹牛油果醬多士
woww完全唔係誇張,呢隻軟殼蟹超大隻🦀
軟殼蟹同樣唔係mic,而係來自越南/ 緬甸
兩隻蟹鉗幾多肉,炸到香脆可口;多士嘅表面烘到金黃
牛油果醬嘅顆粒感唔明顯,配埋生菜,中和翻炸物嘅油膩感
整體來講,除咗蟹鉗之外,炸粉唔算厚(可能係突登?🧐)

✨ 台灣黃玉西瓜汁
呢杯西瓜汁係用上台灣嘅黃玉西瓜,所以係黃色㗎💛
製作過程冇額外加糖同冰,原汁原味,但係味道一啲都唔淡~
甜味都好天然,夏天飲夠晒fresh☀️
不過就唔夠凍,如果凍啲就更加正喇 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

雖然冇正式嘅堂食位,但係都有一張枱可以放食物~
等大家懲罰嘅時候再發掘下💛
後記:老闆仲請👧🏻小編食咗幾塊招牌嘅封門柳
呢個係貼近橫膈膜嘅部位,牛味特別濃🐮
相信鍾意牛嘅一定會對T1多士超滿意~
軟殼蟹牛油果醬多士 $55
📍Tic Tac Toast
太子花園街174號地下A1號舖
@tictactoast_hk
———
👉🏼 #ewhk太子 #ewhk旺角 #ewhk韓國菜 #ewhk掃街 #ewhk黃店

#太子美食 #太子黃店 #旺角美食 #旺角黃店 #黃店 #黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店地圖 #美食推介 #吃貨 #食好西 #相機食先 #香港美食 #美食日記 #一路食一路post #hkfood #foodhk #hkfoodie #foodiehk #hkfoodlover #hkfoodlover #hkig #foodstagram #tictactoasthk #韓式多士
💛相信大家對於近期大熱嘅韓式多士小店Tic Tac Toast都唔陌生, 店內外嘅裝修都好靚, 仲有機會睇到門小雷嘅真跡, 成為咗唔少人去打卡嘅好地方📸 但原來除咗裝修之外, 店主對於佢哋嘅食物都係好用心製作, 絕對唔止打卡咁簡單咖!Tic Tac Toast嘅每一款食物、飲品, 包括多士同小食, 綵用嚴選嘅食材, 全部食材都列明咗產地, 連佢哋多士用嘅麵包, 都列明係香港製造嘅非嘉頓麵包, 超級有心💛 除咗注重出產地, 老闆仲非常注重食材嘅營養價值, 所有食材都選用「原形食物」, 減少加工、味精、糖漿, 食得好味又健康!🥳🦀 蟹肉牛油果醬多士 ($48)家姐揀嘅蟹肉牛油果醬多士超級豐富~ 蟹肉同牛油果醬都超級多, 仲有好多蟹籽添! 多士又厚又香, 而且一啲都唔油膩😋 唔好以為一個多士食唔飽, 佢嘅餡料咁豐富, 加杯嘢飲就已經夠晒飽😝🦐 大蝦帶子芒果多士 ($55)大蝦帶子芒果我之前已經食過, 覺得好好味就忍唔住encore咗😛 材料好fresh, 連蔬菜都好新鮮☺️ 啲帶子超大粒飽滿, 仲要有好幾粒, 唔係得面頭有, 而係成塊多士都夾住好多材料, 唔會話食到尾得返啲包😋😋 芒果好fre
💛

蟹肉牛油果醬多士

🦀 蟹肉牛油果醬多士 ($48)
大蝦帶子芒果多士

🦐 大蝦帶子芒果多士 ($55)
大蝦帶子芒果我之前已經食過, 覺得好好味就忍唔住encore咗😛 材料好fresh, 連蔬菜都好新鮮☺️ 啲帶子超大粒飽滿, 仲要有好幾粒, 唔係得面頭有, 而係成塊多士都夾住好多材料, 唔會話食到尾得返啲包😋😋 芒果好fresh, 甜甜哋, 好襯蝦同帶子呢啲海鮮😙
凱撒沙律+慢煮雞胸

🥗 凱撒沙律+慢煮雞胸 ($30@細, $48@大)
咁多款多士同小食, 老闆竟然推薦我哋食沙律, 究竟有咩來頭呢? 原來呢度嘅沙律係嚟自美國嘅菜, 而且老闆一定會切走頭尾苦苦哋嘅部分, 確保客人食嘅每一塊沙律菜都係甘甜可口嘅, 真係食過最好味嘅凱撒沙律! 不服來辯!
法式燒牛奶

🥛 法式燒鮮奶 (+$15/ 原價$24)
法式燒鮮奶可以揀焦糖、榛子、雲呢拿, 我咗雲呢拿味, 奶香好濃郁, 面頭有一浸泡泡, IGable又好飲🤩
檸檬伯爵茶

🍹 檸檬茶 (+$15/ 原價$22)
飲過最好飲嘅檸茶, 沒有之一! 每一杯都用咗兩個Twinning伯爵茶茶包, 再加6-7片檸檬, 味道超級香濃, 忍唔住自己返屋企加水沖多兩杯繼續飲!
2021-05-24
Type of Meal