2019-10-02 53 views
前排經過見到旺角廣華街開咗間新嘢叫做添喜冰室喺門口睇menu覺得選擇夠多,價錢亦ok就同朋友一齊入去試吓我叫咗芝士焗厚切豬意粉不嬲去親茶記都鍾意食焗嘢☺️☺️焗豬要等 不過為咗食好嘢我都會等😝上桌見到豬扒真係好厚🥰熱辣辣 芝士同蕃茄醬汁都好足料再嗌多咗杯紅豆奶茶茶記冰室嘅奶茶永遠都係信心保證!加埋我的至愛— 紅豆☺️☺️正!朋友點咗香草西蘭花雞肉意粉份量適中,配料亦足夠有啲餐廳配料得好少,所以好開心有好多西蘭花😍食完正餐已經好飽見呢度啲小食都好似幾正咁下次再嚟要試吓啲小食先得😉
前排經過見到旺角廣華街開咗間新嘢
叫做添喜冰室
喺門口睇menu
覺得選擇夠多,價錢亦ok
就同朋友一齊入去試吓

我叫咗芝士焗厚切豬意粉

不嬲去親茶記都鍾意食焗嘢☺️☺️
焗豬要等 不過為咗食好嘢我都會等😝
上桌見到豬扒真係好厚🥰

熱辣辣 芝士同蕃茄醬汁都好足料
再嗌多咗杯紅豆奶茶

茶記冰室嘅奶茶永遠都係信心保證!
加埋我的至愛— 紅豆☺️☺️正!

朋友點咗香草西蘭花雞肉意粉

份量適中,配料亦足夠
有啲餐廳配料得好少,
所以好開心有好多西蘭花😍
食完正餐已經好飽
見呢度啲小食都好似幾正咁
下次再嚟要試吓啲小食先得😉
2019-09-27
2019-10-01 21 views
旺角新冰室今日去旺角行街,走個陣發覺廣華街有間應該是近期新開既冰室,望入去餐廳地方整潔,兩邊有梳化位,睇下門口餐牌食物都啱食,價錢吾貴又冇加一,店員好主動叫我地入去食,就食下。我地叫左滑蛋鰻魚飯,BBQ醬配燒豬肋骨同BBQ雞翼。滑蛋鰻魚飯男友食既,蛋夠滑,鰻魚都算唔錯,厚身,燒得剛好,仲有咬口,味道醬的唔太濃,佢都幾鐘意下,加上大量白飯,好夠飽肚。BBQ醬配燒豬肋骨我就叫左BBQ醬配燒豬肋骨候時稍長,因為係即叫即製,但上枱時就好開心,份量好足,大大舊!仲好細心附送埋膠手套。咁就當然用手食最開心,燒得juicy夠香,冰室小店黎講,水準非常好。BBQ雞翼4隻既數量都唔錯都夠晒兩個人食,BBQ醬味帶D甜帶D辣,加上剛整好,所以夠香口,雞翼獸之選。
旺角新冰室

我地叫左滑蛋鰻魚飯,BBQ醬配燒豬肋骨同BBQ雞翼。

滑蛋鰻魚飯

BBQ醬配燒豬肋骨

BBQ雞翼

2019-09-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • BBQ豬肋排
  • 日式照燒鰻魚滑蛋飯
2019-09-30 39 views
住旺角的朋友大力推介,廣華街15-33號明威閣地下,添喜冰室是新開張,門口以大紅為主色真有添喜慶的意念,內裝修以黑白為主,有清新潔亮的感覺,坐位寬敞。我們點左焗鮮茄厚切豬扒飯$45,豬扒夠腍重有成寸厚,真抵食又好味配檸檬🍋茶。避風塘脆皮雞脾配薯條🍟咖啡$45,雞脾是生炸的香脆可口,特別多汁又惹味,薯條也很脆,超正法式寶雲酥烤羊架$105,羊肉🐑鮮嫩羊肉味香濃,極好食。招牌美式雜扒$118,有豬扒、雞扒、司華力腸配飯,有餐湯、蒜蓉法包和餐飲。這餐我們都很滿意,服務又好,會再回頭吃其他食品。
門口以大紅為主色真有添喜慶的意念,
內裝修以黑白為主,有清新潔亮的感覺,坐位寬敞。我們點左
法式寶雲酥烤羊架$105,羊肉🐑鮮嫩羊肉味香濃,極好食。
招牌美式雜扒$118,有豬扒、雞扒、司華力腸配飯,
  • 烤羊架
  • 避風塘炸脆皮雞脾
  • 焗鮮茄厚切豬扒飯
  • 招牌美式雜扒
2019-09-28 32 views
旺角 添喜冰室去開附近見到間新開既茶記,一支公最好既選擇就係茶記避風塘雞脾外表鋪滿粒粒脆炸蒜嘅炸雞脾真唔知從何手, 忘記佢係即生炸, 心急拎起辣到即擺低, 外皮炸得Oak Oak脆, 雞肉大大舊juicy, 以避風塘Style炸嘅雞脾嘅風真係可以媲美平時食開嘅炒蟹架.波蘿油二話不說就選了最有香港特色的菠蘿油。即叫即製,因此需時。在看見它放到枱上時,便覺得等也值得。因為包是暖暖的,外層很脆,很新鮮的感覺。波蘿油皮脆,內裡鬆軟,中間放著兩塊邪惡極了但又抗拒不了的牛油,一口接著一口,這是停不下手的節奏難以抗拒呢!推介⭐️⭐⭐️⭐⭐
旺角 添喜冰室
去開附近見到間新開既茶記,一支公最好既選擇就係茶記

避風塘雞脾

波蘿油

推介⭐️⭐⭐️⭐⭐
2019-09-26 54 views
今日收工同朋友去旺角買衫,買完諗住食埋飯先返屋企,行經附近有間叫添喜冰室,發覺嘢食幾吸引,價錢又抵,所以就揀左呢間!因為二個人所以要搭枱,不過都預左,晩市多人嘛!入到去睇完餐牌就嗱嗱聲叫嘢食,因為勁肚餓,雖然多人,但上菜好快,大約等左十幾分鐘就上齊!首先食既係碎蛋大蝦牛角包,佢既碎蛋又滑好嫰,配俾新鮮原隻大蝦非常好食之後開始食佢地店員極力推薦小食拼盆,其實我曾經猶豫過,始終炸物怕肥,不過都豁出去,食完先算,首先賣相一流,有芝士青口,BBQ雞翼,炸蝦多士,炸洋蔥圈,尢其係炸蝦多士,賣相金黃通透,食落感覺每塊西多都炸得剛剛好,每一啖都夾著大蝦既香味,簡直係男士恩物,二件蝦多士份量十足,另外芝士青口都值得推薦,濃郁芝士加上肥大肉厚既青口,完全係最佳配搭!因為我地好鐘意蝦,所以仲叫左鮮茄大蝦意大利粉,佢地個意大利醬非常特別,除左濃厚蕃茄味,仲酸酸甜甜,非常惹味,而且意粉軟硬適中,口感十足!

2019-09-24 71 views
一間新開沒多久的冰室,裝修簡約,座位寬闊坐得很舒適。 下午茶時段來吃就試了一個小食拼盤,芝士條加黑松露醬薯條,黑松露醬不錯。吉烈豬排配麻醬烏冬豬排的炸粉不會覺得太厚,一塊豬排的份量也剛好配上烏冬豬扒炒烏冬整體而言,味道幾好,醬油味不會太咸。Bbq燒雞翼一向喜歡吃雞翼,上菜的時候被它的擺盤吸引,第一次在冰室看見這種上菜的擺盤從上面的照片可見,餐廳在上菜擺盤方面花了一點心思另外,在用餐的時候有位員工上前宣傳了一下餐廳做的外賣單張,員工的服務態度很好,還看見他戴著一次性手套上菜,感覺很衛生。
吉烈豬排配麻醬烏冬
豬排的炸粉不會覺得太厚,一塊豬排的份量也剛好配上烏冬
豬扒炒烏冬
整體而言,味道幾好,醬油味不會太咸。
Bbq燒雞翼
從上面的照片可見,餐廳在上菜擺盤方面花了一點心思
2019-09-22 52 views
今日黎到旺角試下新野一間新開既冰室😛d 坐位都幾舒服🙋咁我地一黎首先要左佢個bbq 雞翼🍴咁數量都唔錯都夠晒兩個人食我好鍾意佢個醬,因為bbq 味既調味醬帶d 甜帶d 辣好juicy 又香口而且d 肉都好厚😍咁我自己見好耐都無要過佢地既楊州炒飯就即管試下😎咁一上菜見佢色水都好吸引,粒粒分明配料佢地就好充足,蝦叉燒粟米蛋,一樣都無缺少到!正 , 而且佢地係用左椰菜絲去炒,感覺到個飯更香😉男朋友就要左佢地個鐵板西冷牛扒medium 配意粉😎一黎見到個鐵扒好香,就知道好野💕haha 一咬佢既牛味好濃,非常唔錯,而且唔多根加埋d 黑椒汁撈埋意粉真係一配😘佢地既價錢算好抵😙我地仲加錢要左紅豆冰😙好多豆好好飲
今日黎到旺角試下新野
一間新開既冰室😛
d 坐位都幾舒服🙋

咁我地一黎首先要左佢個bbq 雞翼🍴
咁數量都唔錯都夠晒兩個人食
我好鍾意佢個醬,因為bbq 味既調味醬帶d 甜帶d 辣
好juicy 又香口而且d 肉都好厚😍

咁我自己見好耐都無要過佢地既楊州炒飯
就即管試下😎
咁一上菜見佢色水都好吸引,粒粒分明

佢地既價錢算好抵😙我地仲加錢要左紅豆冰😙好多豆好好飲
2019-09-21 440 views
茶餐廳我最鍾意食架❤️行過廣華街見到哩間紅噹噹既新開茶餐廳,侍應企左喺門口熱情招待😚😚最鍾意試新野嘅我就梗係入去試吓啦🥳🥳餐廳好闊落呀🤩🤩所有嘢都好新淨,俾人感覺好乾淨既感覺,餐牌勁多野食,又有晚餐,又有二人餐,又可以散叫,呢度啲員工服務態度好好,好貼心咁介紹啲嘢食俾我哋🤝心大心細嘅我最後決定叫日式鰻魚滑蛋飯同埋茄汁芝士厚切豬扒焗飯加多杯朱古力雪糕咖啡食物等左陣就上枱喇😜日式鰻魚滑蛋飯我另外再加左$7要多份炒蛋,一上枱已經覺得個賣相好得❤️❤️因為有好多紫菜絲做伴菜呀,炒蛋炒得好滑,鰻魚又夠大條,鰻魚味都夠香,加埋袐制既鰻魚汁,一架鰻魚一啖炒蛋真係好match🤝🤝茄汁芝士厚切豬扒焗飯有驚喜呀😝焗飯既芝士勁有拉絲既效果,代表落咗勁多芝士,我最鍾意㗎啦,茄汁味唔會太甜同太酸,岩岩好,豬扒又夠大塊相信煎完之後再拎去焗鎖住啲肉汁,配埋炒底真係好好味杯朱古力雪糕咖啡好少地方有得飲,好值得推介,雪糕同咖啡係可以咁夾喎!呢種味道未試過,好得意呀最後呢度嘅侍應成日都會走埋嚟問我地啲嘢食好唔好食,呢種感覺真係好窩心❤️

相信煎完之後再拎去焗鎖住啲肉汁,配埋炒底真係好好味

2019-09-20
  • 日式鰻魚滑蛋飯
今日約咗男朋友去食飯,但係我哋早上都有野做,晏左出來,lunch約咗喺家樂坊等,因為去開旺角嗰度又多嘢食。但係又唔知食咩,喺廣華行吓行吓嗰頭見到依間靚靚哋嘅茶餐廳就入咗去!呢個餐廳雖然係茶餐廳但係好光猛好乾淨!坐得好舒服!之後我哋嗰個時間已經可以嗌下午茶,老闆好好俾我哋早10分鐘order la!!! 可能見唔算太忙,豪俾我哋🤣🤣之後帶咗個西冷牛扒鐵板餐因為平時喺屋企冇得食牛🥺然後男朋友嗌左焗豬(佢成日食唔同餐廳嘅焗豬🤣)等嘢食嗰陣時見到呢度有紙巾提供,非常貼心之後啲嘢食好快就上,個樣仲好靚仔熱辣辣出晒煙好香雖然我先轉住喺自己塊牛扒,但係都見到男朋友塊豬扒超厚!仲有拉絲嘅情況不得了!!忍唔住搶食🤣🤣焗豬個味調得好好,男朋友仲話食得返佢以前食過一隻好中意焗豬嘅味丫!由於我掛住幫我塊牛扒影寫真,搞到佢唔小心變咗well done🥺啲肉熟曬鞋左少少... 係我嘅錯😭😭但係我想講仲係勁好味, 唔知係咪我太肚餓🤣🤣薯菜嗰度我淨係要菜,但係啲菜都好好味好新鮮!煎到熟熟地好香口☺️🥰整體而言食物質素好好,而且CP值極高!如果大家下午茶去食更加抵,好變態咁大塊扒同埋呢度啲員工都好好服務態度,好溫柔,我
呢個餐廳雖然係茶餐廳但係好光猛好乾淨!
之後帶咗個西冷牛扒鐵板餐
等嘢食嗰陣時見到呢度有紙巾提供,非常貼心
之後啲嘢食好快就上,個樣仲好靚仔熱辣辣出晒煙好香
雖然我先轉住喺自己塊牛扒,但係都見到男朋友塊豬扒超厚!
仲有拉絲嘅情況

同埋呢度啲員工都好好服務態度,好溫柔,我成日問佢拎野佢都仲係好熱心咁幫我🙈haha 我都唔想咁麻煩但係我都好想要茄汁🤣🤣🤣

如果大家經過可以去試吓!
2019-09-20
$60 (Tea)
  • 焗豬扒飯!
  • 西冷牛鐵扒
2019-09-17 100 views
今天工作來到油麻地,在廣華街附近,因又累又餓,所以隨便找了間茶餐廳食飯。原來這間「添喜冰室」新開張不久,所以裝修很新淨,食物選擇都多。《星洲炒米》$55 我叫了這個炒米粉很夠鑊氣,餸也很多,有蛋絲、火腿絲和肉絲,望落好似很乾身,但食落又不太乾,有很香的咖哩味但不辣。《卡邦尼意粉》$70 同事的卡邦尼意粉也不錯,雖然餸少了些,只有火腿絲,但味道調得不錯,不太濃也不太淡。香港現在正處於非常時期,很多做生意的朋友都說生意慘淡,希望大家能順利渡過這個難關。
《星洲炒米》$55

《卡邦尼意粉》$70

2019-09-16 59 views
咁啱經過就試下,睇得出呢間係新開,我哋六點幾就到左冇咩人😂,但去到7點幾就超多人爆曬場😝😝😝😝員工服務態度好好超有禮貌☺️☺️而且佢嘅食物選擇都幾多!.我就叫咗個楊州炒飯,好大份,亦都有鑊氣😀,好味!!!!加咗$10配雪糕紅豆冰✅,杯飲品好正,又大杯, 雪糕又好味!!!!😍😍😍.我朋友就叫咗蒜蓉西冷配薯條+餐湯+蒜蓉包+飲品,上菜是沙沙聲😝, 聞到好香🥰,好正,又大份,薯條最有驚喜😋,因為係即炸❤️❤️而蒜蓉包都有驚喜,蒜蓉比平時嗰啲更香👍🏻👍🏻👍🏻而忌廉粟米湯好濃忌廉味,推介!.總結嚟講,鐵板套餐幾抵食,服務態度又好👍🏻👍🏻良心餐廳!!!價錢可以睇下面嘅收據📌.添喜冰室 (旺角)旺角廣華街15-33號明威閣地下L舖

添喜冰室 (旺角)
旺角廣華街15-33號明威閣地下L舖
2019-09-12
$70 (Dinner)
慘慘又抽到返夜地獄更😵適逢日頭要幫朋友去旺角拎啲野🙉還掂拎完撞正Lunch Hour🍴🐷趁未落地獄前吃個最後的午餐先🙈位於旺角廣華街既添喜冰室😋🍴雖然距離地鐵站比較遠🙇🏻‍♂️但從油麻地站A1出口經登打士街行過黎亦算方便😆呢度簡約既環境裝修🙈亦煮出高質素茶記食材☺️😋🍴Lunch Set干炒牛河午市套餐另外會包埋餐湯餐飲😆小肥揀左至愛既忌廉粟米湯🤤🌽而主食干炒牛河雖然份量唔算好多🐮🙈但勝在炒得夠獲氣🤤👨🏻‍🍳🔥牛肉片肉質滑嫩入味之餘🤤🐮加入芽菜及蔥段一齊炒更有風味的😋而使用老抽炒香既炒河😋師傅將老抽炒到條條上色均勻😆👨🏻‍🍳🔥亦顯師傅既用心與功架😋而餐飲就揀左老是常出現既凍咖啡😋☕️奶味較重但走左甜亦帶出濃郁咖啡香☺️為醒腦醒神既上班日做充電準備🔋🥺
慘慘又抽到返夜地獄更😵

而餐飲就揀左老是常出現既凍咖啡😋☕️
奶味較重但走左甜亦帶出濃郁咖啡香☺️
為醒腦醒神既上班日做充電準備🔋🥺

2019-09-15
$60 (Lunch)
2019-09-15 44 views
同事生左BB,今日放假去廣華醫院探望一下,老公之後來接我去食晚餐,經過廣華街,見到一間燈光明亮的添喜冰室,應該是近期新開。望入去餐廳地方整潔,兩邊有梳化位,睇下門口餐牌食物都啱食,價錢吾貴又冇加一,老公說入去試下!老公最喜歡食焗飯,叫了焗咖哩薯仔雞扒飯:剛焗好熱騰騰,咖哩味香味四溢,雞扒已切件,嫩滑入味,咖哩汁濃郁味帶辣,撈飯食甚惹味。加3元有凍飲,凍鴛鴦:甜度適中,冰凍夠濃味。星洲炒米粉:有鑊氣又足料,有蝦仁、火腿、蛋絲、义燒、三色椒和洋蔥,米粉爽口,調味加左咖哩,咖哩味香帶點微辣,好味!特紅豆冰特飲加10元,紅豆林甜,椰奶味香濃。BBQ雞翼,即叫即做,雞翼炸至皮脆肉嫩,加左特製醬汁和香草,味道帶微酸,醒胃不油膩。
加3元有凍飲,凍鴛鴦:甜度適中,冰凍夠濃味。
特紅豆冰特飲加10元,紅豆林甜,椰奶味香濃。
2019-09-14
2019-09-10 49 views
廣華街是兔子收工回家必經之路,是日收工已經來到晚上八點,肚子已經很餓了。經過添喜冰室,大大的紅色招牌非常吸引,既然是新開的食店,就來個第一次的約會吧!室內環境光猛潔淨,枱面夠闊大,卡位亦都非常闊落,不似某些茶餐廳,說是四人雅座但其實坐兩個人已經好迫。打開餐牌,最吸引兔子眼球的就是一系列的焗飯!焗飯、焗意粉跟茄汁和咖喱汁,真是夠經典,是兔子的兒時最愛。最後兔子點了焗咖哩,友人點了茄汁。先來的是我的焗咖喱薯仔海鮮魚柳飯,一上枱已經傳來濃烈的咖喱香味,好香!食落口就是那種濃厚的咖哩咸香,還伴著份量慷慨的芝士,非常邪惡!叫得海鮮焗飯,配料有粒粒蜆肉同魷魚,主角魚柳大大塊手掌咁大!一個飯已經很飽肚。再來的就是茄汁焗芝士厚切豬扒飯,又是很香!但今次飄來的是芝士香,和酸酸甜甜的茄香。厚切豬扒人如其名,的確大大件非常厚身!肉質鮮嫩,也保留了肉汁,yummy~兩個焗飯的飯底也很乾身,粒粒分明。總結一句,食物性價比高,店員親切有禮,絕對值得一試。

焗咖喱薯仔海鮮魚柳飯

鮮茄芝士焗厚切豬扒飯

2019-09-10
$65 (Dinner)
焗咖喱薯仔海鮮魚柳飯
鮮茄芝士焗厚切豬扒飯
2019-09-10 39 views
今晚唔知食咩好,行行下比我見到有滑蛋吉列豬扒飯,因本人鍾意食所以決定試一試。食到去見到價錢滑蛋豬扒飯$55加凍飲都係$3,係呢區晚餐算平,之後加左個芝士條拼薯條黑松露汁。一入到值得一讚係有紙巾供應,好少餐廳有...食物係即整所以要d時間,等既途中侍應話豬扒冇晒我改了魚柳,不果唔緊要蛋先係靈魂。等左15分鐘飯到啦啦隊個蛋真係唔似出面既熟蛋,係生既滑蛋,而且魚柳係滑身唔硬,唔係用龍利柳係 真係魚柳。之後小食黎到我急不及待食,OH!太熱燙親個咀,因為岩岩炸起冇留意芝士係拉到C架!!!而且個黑松露醬好大兜(唔似出面咁古寒得少少),食食下侍應都會細心留意你食物到未同睇你有咩需要非常有禮。唔似某些冰室態度好差。
一入到值得一讚係有紙巾供應,好少餐廳有...
芝士係拉到C架!!!而且個黑松露醬好大兜
唔似某些冰室態度好差。
2019-09-09
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$60 (Dinner)
  • 炸芝士條拼薯條黑松露汁
  • 滑蛋吉列豬扒飯