今日又來到時代冰室食午餐。好誇張😂十一點多啲就已經要開始拎飛排隊了。今日同friend一齊食亞洲菜。我叫咗個滷水雙飛刀削麵 ,朋友叫咗個泡菜豚肉石鍋飯,仲有個係日式鰻魚滑蛋飯。台日韓當中,日式鰻魚飯跑贏成條街(哎呀冇影到相㖭!)由金色飯碗裝住,大大碗鰻魚飯~鰻魚應該都有半條咁多,成本幾高喎加埋柴魚紫菜,未食已經令人垂涎三尺 。台式滷肉飯都ok。雞翼驚喜地好入味,但仍然維持到滑嫩,連雞翼尖啲骨都唔係好使Lur咁。滷肉分量多,刀削麵比較飽實感重,但略嫌鹹咗啲 ,同埋浸住啲汁有啲油。石鍋飯就係好普通嘅石鍋。有齊食泡菜會有嘅酸甜咸味。用黎送飯一定係正既。

加埋柴魚紫菜,未食已經令人垂涎三尺 。

2021-06-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2021-06-09 69 views
其實食物真係唔錯。但D 侍應其實都真係幾過份,坐入D 嘅話係唔會有人埋嚟。企出走廊叫佢,佢應一應你就繼續做自己野,完全唔會理你。當然有部分都HELPFUL,但有幾個女嘅真係好過份。
企出走廊叫佢,佢應一應你就繼續做自己野,完全唔會理你。
當然有部分都HELPFUL,但有幾個女嘅真係好過份。
2021-06-08
2021-06-09 1205 views
今天在長沙灣放工, 難得唔使OT,打算食完晚飯先返屋企。快靚正揀咗「時代冰室」, 食物選擇種類繁多, 中式小菜,炒粉麵,焗飯,石鍋湯飯,特餐, high tea All Day breakfast 都有~~早啲嚟食晚飯有老火湯送,送完即止!湯料有雞腳,豬骨青紅蘿蔔~ 火候十足, 清甜 ,唔會好鹹。鐵板薑蔥廣島蠔$118鐵板熱辣辣上枱, 把薑蔥也爆得勁香~ 廣島蠔好大隻, 夠鮮味, 略泡油之後更加惹味!招牌石鍋湯花膠鮑魚$63石鍋也燒到熱辣辣, 揀了泡飯, 超大碗的白飯!非常濃郁的雞湯湯底,配以花膠鮑魚, 還有旺菜 ~ 非常鮮甜! 最後竟然可以吃畢超大量嘅泡飯, 石鍋湯味道天然無添加,返屋企都唔覺得口渴。懷舊紅豆冰紅豆和奶嘅比例平衡, 紅豆雖然細粒不過都幾香甜。 如果椰奶味更濃郁就perfect青蘋果綠茶Um.. 冇諗過青蘋果綠茶隻顏色真係咁青, 好似去咗bar 飲cocktail~ 主要是綠茶味和有點青蘋果味的糖漿~臨尾梗係要試甜品, 「5cm西多巴士」 比一般茶餐廳嘅西多士更加厚 , 炸得唔錯唔係好索油, 中間餡料係花生醬, 味道有啲鹹,中和番啲糖漿。好邪惡不過好好食。走嘅時候已經差

早啲嚟食晚飯有老火湯送,送完即止!
湯料有雞腳,豬骨青紅蘿蔔~ 火候十足, 清甜 ,唔會好鹹。

鐵板薑蔥廣島蠔$118

招牌石鍋湯花膠鮑魚

招牌石鍋湯花膠鮑魚$63
石鍋也燒到熱辣辣, 揀了泡飯, 超大碗的白飯!
懷舊紅豆冰

懷舊紅豆冰

青蘋果綠茶

好邪惡不過好好食。

走嘅時候已經差唔多坐滿人, 但隔離連鎖茶餐廳 人流明顯唔多, 可見食物出品比較美味受歡迎。

招牌石鍋湯花膠鮑魚
一家人食飯最啱嚟時代冰室,因為性價比真係超高。今日我四個人埋單先300蚊,已經抱住個肚走,因為每樣野真係大大份。髀翼雙飛伴蔥油肉燥撈手工刀削麵呢個真係要推介!果然係髀翼雙飛,大大隻全翼+雞髀,配埋勁多蔥油+肉燥的手工刀削麵,啱曬食肉獸嘅朋友!$66嚟講我覺得好抵食!即炸厚豬扒煎蛋三重芝士焗炒飯豬扒又厚又大塊,最估唔到係豬扒底下邊有大大塊菠蘿,加埋茄汁底炒飯好滿足。重點係用咗三重芝士焗,更加好味。鐵板薑蔥鮑魚炒滑雞薑蔥汁夠哂濃,仲好多蔥,送飯幾好。避風塘茄子金沙骨想過下口癮食避風塘,估唔到晚飯套餐都有避風塘系列, $78就跟埋飯又幾抵食!茄子仲幾香!芒椰蜜桃冰&火山華田脆脆冰以為係一般茶餐廳質素,但特飲又幾好飲wo!值得加錢轉。下次會再嚟試下其他時代推介!

髀翼雙飛伴蔥油肉燥撈手工刀削麵

即炸厚豬扒煎蛋三重芝士焗炒飯

鐵板薑蔥鮑魚炒滑雞
薑蔥汁夠哂濃,仲好多蔥,送飯幾好。

避風塘茄子金沙骨

芒椰蜜桃冰&火山華田脆脆冰

以為係一般茶餐廳質素,但特飲又幾好飲wo!值得加錢轉。

下次會再嚟試下其他時代推介!

• 即炸厚豬扒煎蛋三重芝士焗炒飯
  • 髀翼雙飛伴蔥油肉燥撈手工刀削麵
2021-06-06 80 views
夜晚黎到長沙灣嘅時代冰室,好多懷舊嘅味道,餐廳座位寬躺,卡位都好多,菜式豐富,無論咩時間黎食好會有好多選擇,適合朋友聚會,一家大細黎食飯👍🏼今次試吓佢地啲小菜嘅味道,每款小菜都會跟飯、餐湯同餐飲。鐵板醬爆鰻魚炒魷魚🦑本身覺得魷魚同鰻魚會唔係好夾,點知黎有驚喜,炒碎咗嘅鰻魚配上較淋魷魚同四季豆,加咗少少辣嘅味道,送飯一流😋金沙南瓜鹹蛋大蝦🍤有4隻好大隻嘅蝦,表面佈滿好多鹹蛋黃醬,味道濃厚,蝦頭仲有蝦膏,蝦肉爽口彈牙,大蝦底仲有炸南瓜片,非常香脆,值得推介💪🏾粒粒金銀蛋浸娃娃菜🥬本身都好鐘意食金銀蛋,大排檔嘅味道,好多好足料,娃娃菜浸到好淋蒜香南乳雞中翼炸到金黃色,南乳味配上淡淡蒜香嘅味道,非常香脆可口熱檸蜜正常港式茶餐廳嘅味道

今次試吓佢地啲小菜嘅味道,每款小菜都會跟飯、餐湯同餐飲。

鐵板醬爆鰻魚炒魷魚🦑

金沙南瓜鹹蛋大蝦🍤

粒粒金銀蛋浸娃娃菜🥬

蒜香南乳雞中翼
炸到金黃色,南乳味配上淡淡蒜香嘅味道,非常香脆可口

熱檸蜜
正常港式茶餐廳嘅味道
2021-06-05 71 views
鰻魚照燒滑蛋鐵板伴飯…即叫即制作,保持了食物的新鮮及熱度,需等了約15分鐘時間,但來到時超超超有驚喜…肉眼已經看見滑蛋超級濃厚厚,足有3隻雞蛋的份量,舖滿了整個鐵板面的飯上,即刻品嚐後…嘩嘩嘩啲蛋超嫩滑唷…食了半小時依舊保持微暖蛋嫩滑…蛋不變老值得讚讚讚喔…日式鰻魚都有給半條的份量算合格了,但伴飯不是珍珠米有些許失望了,如配珍珠米較像日式鰻魚飯…如跟餐配2人特色水果茶飲品超抵只須另加$13蚊…下次可以一試!
鰻魚照燒滑蛋鐵板伴飯…

即叫即制作,保持了食物的新鮮及熱度,需等了約15分鐘時間,
但來到時超超超有驚喜…肉眼已經看見滑蛋超級
2021-05-26 116 views
既然嚟到長沙灣附近收工,就梗系去茶記冰室醫肚!價錢抵、份量又多,又岩我呢個麻甩性格!入內以卡位為主,燈光光猛之餘。牆上亦都掛有香港舊時電影既花絮。打開菜單有扒鋸、小菜、碟頭飯、又有懷舊飲品等等,同時有一新穎既菜式。鮑魚花膠.花菇滑雞石鍋湯先喝湯潤一潤喉嚨,飲落不油膩又鮮甜。再吃雞及花膠花菇,塊塊花膠、雞肉都有一定份量,再配上闊條面,愛美的人都會喜歡呢個餐。烤串上春雞成隻掛系鐵架上,以一路切一路有熱氣出。外皮烤到好脆 ,仲做到一骨同肉容易分開。配上甜豉油,味道一流。

鮑魚花膠.花菇滑雞石鍋湯

烤串上春雞
2021-05-25 79 views
長沙灣總是給人懷舊的感覺,這次選了這間冰室,餐廳寛闊,坐得舒服,而且菜式款式很多。茄子金沙骨份量比想像中多,茄子炸得金黃通透,外脆內柔。金沙骨很香,肥瘦適中,加上味道很入味。鐵板薑蔥廣島蠔薑蔥爆得很香,加上鐵板的香味,令蠔的鮮味再度提升,另人停不了口,再加上蠔比想像中大,一口一隻,另人非常有滿足感。臘腸炒芥蘭芥蘭很新鮮,炒得非常有鑊氣,和普通茶餐廳不同,它加了臘腸,令餸菜整體鮮味再度提升。Pizza小食最後叫了一個pizza, 冰室吃pizza,感覺有點怪,但是好味的,可以一試。

茄子金沙骨

臘腸炒芥蘭

Pizza小食
2021-05-24 81 views
一入餐廳內彷似進入懷舊年代,驚喜時代冰室內裡裝修佈置以60-80年代電影劇照做主題,尤其光管燈寫著"無論時代點變,味道依然不變" , 帶出餐廳懷念惜日既味道,對比現今很多餐廳食材加入很多新元素,這間比較著重傳統口味,令人一食回味以前想當年既感覺menu 十分多選擇,最驚喜menu 竟然有兒童餐選擇,十分體貼,值得俾個讚珍寶肥牛鐵板飯熱辣辣上枱,香噴噴,濃郁芝士,肥牛肉汁味濃,正鮑魚花膠花菇滑雞濃湯超級正,有原隻鮑魚仔,花膠有驚喜,彈牙爽口,雞亦很嫩滑,湯亦是主角之一,濃濃雞湯,食得出沒有味精,全湯飲洒一滴也不留每人order 一款主食可以 +$8 揀特飲巨峰提子啫喱特飲, 青蘋果特飲不太甜,我喜歡既味道,透心涼整體食物不錯,最貼心茶記都有兒童餐
一入餐廳內彷似進入懷舊年代,驚喜

珍寶肥牛鐵板飯
熱辣辣上枱,香噴噴,濃郁芝士,肥牛肉汁味濃,正

鮑魚花膠花菇滑雞濃湯

每人order 一款主食可以 +$8 揀特飲
巨峰提子啫喱特飲, 青蘋果特飲
不太甜,我喜歡既味道,透心涼

整體食物不錯,最貼心茶記都有兒童餐
2021-05-21
$100 (Dinner)
我外賣左4個餐,其中既海南雞飯同爆芝鐵板肥牛飯咩汁都無比,都唔緊要,咁咪打落舖頭到講,點知一啲唔好意思都無,重要態度超差,唔緊要既,我唔會再幫襯,可能你地覺得少一個客都唔重要啦~~~如果鐘意食到一肚氣既,佢啲野都唔係話好難食既,不過我一啖都食唔落囉……
Delivery
2021-05-20 738 views
🍴金沙南瓜鹹蛋大蝦98 蚊🥚🦐首先蝦大大隻好新鮮 食落好彈牙 一上枱勁香咸蛋黃味 蛋皇汁密度好高 好香咸 🦐而南瓜🎃既外層整得好香脆 入面熱辣辣 保留應有水份好夠香甜 正 🍴鐵板黑椒薯片炒安格斯牛粒86 蚊🐂紅綠椒洋葱 最正仲有煮埋既薯片 整到軟林 口感幾得意 牛肉粒好 juicy入味 而且切得大粒啖啖肉 👍🏻 醬汁帶有黑椒香 好入味 正😁 🍴蒜香南乳雞翼 124 蚊6 隻🐥整得好香脆既雞翼 南乳味醃得好香 喺雞皮同雞肉都好入味 雖然望落去冇蒜 但食得出帶有少少蒜香 睇得出花左心機整 🔥推介 🍴麻辣隻飛牛濃湯撈手工刀削麵 肥牛滑牛 57 蚊🍜🐂呢個濃湯 麻香味比較重 後勁帶 d麻辣 有芽菜 粟米 🌽蛋 🥚加上 爽口粗身既刀削麵 刀削麵盡吸辣汁 而牛肉都好足料 肥牛當然肥美 而滑牛就肉味濃 d兩種牛都盡吸辣湯汁 唔錯🌶️ 🍴芒椰蜜桃冰❄️ 🥭其實有少少似甜品多過飲品 佢芒椰汁好濃 加 d蜜桃肉 幾香甜 幾啱夏天飲👍🏻🍴雙料鴛鴦冰❄️跟餐加8 蚊用爽口涼粉加香甜紅豆 加花奶整成 夠哂清涼#紅豆 #涼粉 #黃店 #黃色經濟 #黃藍是政見黑白是良知 #雞翼 #南乳 #薯仔 #牛柳 #薯片

🍴金沙南瓜鹹蛋大蝦98 蚊🥚🦐

🍴鐵板黑椒薯片炒安格斯牛粒86 蚊🐂

🍴蒜香南乳雞翼 124 蚊6 隻🐥

🍴麻辣隻飛牛濃湯撈手工刀削麵 肥牛滑牛 57 蚊🍜🐂

🍴芒椰蜜桃冰❄️ 🥭
🍴雙料鴛鴦冰❄️
跟餐加8 蚊
用爽口涼粉加香甜紅豆 加花奶整成 夠哂清涼

#紅豆 #涼粉 #黃店 #黃色經濟 #黃藍是政見黑白是良知 #雞翼 #南乳 #薯仔 #牛柳 #薯片 #鐵板 #咸蛋
Score 平均分 <7.9/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#時代冰室
長沙灣青山道305 號 one madison地下1b號鋪
~~~~~~~~~~~~
2021-05-20
$130 (Dinner)
2021-05-19 67 views
同friend出開長沙灣食嘢,午餐時段都比較難搵位。諗都唔使諗,去老地方時代冰室,就實有位喇。呢度空間比較大,就算要分枱坐,都唔使等好耐。今日叫咗一個常餐,另一個係超級邪惡肥仔嘅 芝士焗豬扒飯(加凍奶茶)。 一如以往,時代雖然係間普通茶記,但味道仍然係高質之選。加上佢嘅份量多,有時明明嗌咗少飯,都依然會有好多飯,而且賣相都會令人滿意。常餐味道正常,外送一個牛角包。鍾意佢嘅火腿炒蛋,切開仲有蛋汁,非常嫩滑。豬扒餐極極極肥,但係正嘅!豬扒厚切,醬汁滿瀉 。加埋呢啲帶有拉絲效果嘅芝士都鋪係面,中間仲攝咗嚿同茄汁、豬扒味道超夾嘅菠蘿。我都係唔講咁多XDD 食啦~

2021-05-15 82 views
時代冰室💛📎菠蘿油 菠蘿包新鮮出爐熱辣辣🥯舊牛油超大嚿😆兩樣夾埋好香😂🤤夠晒邪惡📎沙嗲牛肉通粉相對來講沙嗲牛肉就比較普通,同普通茶餐廳冇咩分別🙈不過值得一題佢係提供迷你菠蘿包😍而唔係餐包🤓而且佢嘅煎蛋係窿邊蛋🥰特別好食餐廳座位闊落,而且尚算清潔整齊👍🏻雖然餐廳嘅姨姨傾偈嘅聲量有少少大😂不過以早餐來講係同區算係個幾好嘅選擇,而且食物方面自由配搭度都好高,例如有洽蛋炒蛋煎蛋等等🤓
時代冰室💛

📎菠蘿油

📎沙嗲牛肉通粉
而且佢嘅煎蛋係窿邊蛋🥰特別好食

餐廳座位闊落,而且尚算清潔整齊👍🏻
2021-05-15 103 views
近排疫情開始減退,自己工作又開始穩定,開始有心機約老友食飯.今次約咗個人妻食飯,由於人妻要顧家,唔可以食太耐,所以佢見意去近佢屋企嘅時代冰室.首先,我趕頭趕命去到餐廳,坐底無奈已經涼快,冷氣夠勁,果然係冰室無改錯名.另外餐廳裝修充滿老香港風味.我點咗個蒜蓉汁三拼鐵板扒,人妻點咗客薑蔥炒廣島蠔同火山華田脆脆冰.人妻話,去時代冰室全因為哩杯脆脆冰,面頭鋪咗朱古力脆卡,阿華田味夠濃,而且唔係間間餐廳有提供夠特式.蔥係我大愛,見到薑蔥有大量蔥段已經好滿足,廣島蠔每隻size都唔算細隻,份量適中.三拼鐵板有牛仔骨,乳鴿同蝦,跟飯跟意粉跟薯菜我選擇跟薯菜,最特別係鐵板上從未見過有菠蘿出現,菠蘿亦超甜超好味.離開先發現,原來有蛋撻同雞批,外相吸引,有機會會試試.
另外餐廳裝修充滿老香港風味.
離開先發現,原來有蛋撻同雞批,外相吸引,有機會會試試.
 相信大家對🕒時代冰室呢個名都唔會陌生,今次試左佢長沙灣店📍,算係新過下嘅新分店。 今次嚟食🌅早餐諗住唔洗排,但都係要排(-_-;),大家可以𝑑𝑜𝑤𝑛佢個𝑎𝑝𝑝攞定飛先,咁就唔洗去到先拎籌。仲有薯餅送㖭😆 嗌咗個$36嘅"時代見麵餐",個份量絕對可以當兩餐,味道都ok好食,街坊表示會間唔中嚟食下✨。.◇鮮茄雞扒通粉◇超大塊雞扒,男人食都一定飽❣️🐔都算嫩滑多汁,但偏肥🙈茶記嘅🍅鮮茄通粉都係嗰個味,不過都幾好味鍾意嘅人茄通嘅可以嗌呢個👍.◇迷你菠蘿包◇雖然餐牌冇寫,但其實可以轉菠蘿包😎🥖正常發揮,個牛油皮幾脆💫細細地一個,食落都幾滿足☺️☺️.◇香滑炒蛋◇◇熱奶茶◇.🛋坐得都幾舒服,沙發位算好闊落。唔會趕人走。味道同賣相雖然未算超班,但勝在份量好足,又唔貴,仲要係良心茶餐廳💛街坊真係可以嚟多幾次🙌🏻.𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍.⭐ 推薦程度: 7/10⇨味道: 7/10⇨環境: 7/10

◇鮮茄雞扒通粉◇
超大塊雞扒,男人食都一定飽❣️
🐔都算嫩滑多汁,但偏肥🙈
茶記嘅🍅鮮茄通粉都係嗰個味,不過都幾好味
鍾意嘅人茄通嘅可以嗌呢個👍
鮮茄雞扒

◇迷你菠蘿包◇
雖然餐牌冇寫,但其實可以轉菠蘿包😎
🥖正常發揮,個牛油皮幾脆💫
細細地一個,食落都幾滿足☺️☺️

◇香滑炒蛋◇
◇熱奶茶◇

🛋坐得都幾舒服,沙發位算好闊落。唔會趕人走。
街坊真係可以嚟多幾次🙌🏻

𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍
⭐ 推薦程度: 7/10
⇨味道: 7/10
⇨環境: 7/10
⇨性價比: 8.5/10
$35 (Breakfast)
鮮茄雞扒