【觀塘工廈小店·全新班底有驚喜🤪🫶🏻】//////舊店為「The Parking Coffee & Food」芋圓同草莓抹茶冰最出名(>^ω^<)轉左班底後重新裝修 打造校園風 木系顏色為主👫👭吊喺天花板上嘅白雲造型加晒分👏🏻.👉🏻焦糖布甸草莓冰 ($108)草莓冰入口即溶 帶微微綿密質感 配搭焦糖布甸外 冰嘅裏面都有布甸😻👉🏻原條鰻魚南瓜燉飯 ($128)燒汁鰻魚惹味 燉飯容易入口~配搭南瓜鹹甜味道可以再平衡得好啲🤧👉🏻明太子薯條 ($58)薯條炸到熱辣辣又脆身😁明太子醬有鹹香 配薯條味道豐富👉🏻榛子可可鮮奶 ($42)拉花圖案好用心 帶有神秘感😏朱古力味一般 正常發揮👉🏻芋泥豆漿 ($40)有好多芋泥粒粒 配搭豆漿比鮮奶輕盈👍🏻————📍Times Coffee (觀塘)觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室
【觀塘工廈小店·全新班底有驚喜🤪🫶🏻】
//////

👉🏻焦糖布甸草莓冰 ($108)
草莓冰入口即溶 帶微微綿密質感
配搭焦糖布甸外 冰嘅裏面都有布甸😻

👉🏻原條鰻魚南瓜燉飯 ($128)
燒汁鰻魚惹味 燉飯容易入口~
配搭南瓜鹹甜味道可以再平衡得好啲🤧

👉🏻明太子薯條 ($58)
薯條炸到熱辣辣又脆身😁
明太子醬有鹹香 配薯條味道豐富

👉🏻榛子可可鮮奶 ($42)
拉花圖案好用心 帶有神秘感😏
朱古力味一般 正常發揮

👉🏻芋泥豆漿 ($40)
有好多芋泥粒粒 配搭豆漿比鮮奶輕盈👍🏻

————
📍Times Coffee (觀塘)
觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室
2024-03-06
$150 (Dinner)
2024-03-05 265 views
個位置冇記錯應該同以前係一樣 見佢新開 本身都唔敢抱有太大期望 但估唔到比想像中好食 環境比以前個間新淨舒服啲 朋友表示以前個間似鄉村學校😂-青醬帆立貝大蝦意粉意粉質感剛好 但略嫌鹹左啲🙈 帆立貝同大蝦各兩隻 兩個人食岩岩好 大蝦仲幾彈牙~我愛台妹呢個一上枱係有被驚艷到 因為擺盤同顏色配搭得宜👍🏻 芋泥麻糬肉鬆吐司 好唔錯~ 一次過食好有層次口感好豐富😋 其他配料都ok 朋友就特別鐘意個穀物~ 夠脆口😆鹽酥雞塊份量好多!外脆內嫩 調味岩岩好🤌🏻士多啤梨芭菲一大球士多啤梨雪糕加果肉🍓 下面仲有滿滿嘅布甸😍 整體唔算太甜 今次幫朋友慶祝生日 呢度仲可以幫手寫字👍🏻伯爵鮮奶咖啡淡淡嘅伯爵茶香加上好濃郁嘅咖啡 都幾夾☕️桂花白桃冰茶(四季春茶底)正常發揮~ 都幾fresh
青醬帆立貝大蝦意粉

我愛台妹

鹽酥雞塊
份量好多!外脆內嫩 調味岩岩好🤌🏻

士多啤梨芭菲
今次幫朋友慶祝生日 呢度仲可以幫手寫字👍🏻

伯爵鮮奶咖啡
淡淡嘅伯爵茶香加上好濃郁嘅咖啡 都幾夾☕️

桂花白桃冰茶(四季春茶底)
正常發揮~ 都幾fresh
2024-03-02 212 views
睇完中醫喺附近揾到間cafe坐下,呢間小時光裝修好寬敞舒服,仲用左好多讀書時嘅枱做餐枱,真係好懷念,好似一秒時光倒流左咁🏫背景音樂播住陪伴我長大嘅經典歌,好有feel~連menu做整到好似單行薄格式咁😂由於唔太餓,我地兩個人叫左個意粉、一個甜品同一人一杯飲品都已經好夠🥰✨蟹肉蟹棒明太子意粉 - 面頭蟹棒真係幾巨,圍邊仲有不少蟹肉,食到鮮味🦀明太子醬好creamy令意粉好掛汁👍✨抹茶麻糬紅豆冰 - 好似小山丘好吸睛,配料都好多,有抹茶雪糕、奶蓋、紅豆粒、蕨餅等,層次夠晒豐富🤤味道唔會太甜,我都估唔到我地兩個食得晒🍧✨伯爵鮮奶咖啡 - 拉花好靚,伯爵茶嘅橘香味好出,同咖啡味幾夾☕✨宇治焙茶鮮奶 - 焙茶味幾濃,啱晒鍾意茶味嘅我地😋

✨宇治焙茶鮮奶 - 焙茶味幾濃,啱晒鍾意茶味嘅我地😋

2024-02-24 257 views
呢間叫小時光嘅樓上餐廳相信唔少熟觀塘區嘅朋友仔都唔會陌生最近餐廳以全新班底接收Menu同以前完全唔同!-🍝青醬帆立貝大蝦意粉($128)超級足料‼️大蝦爽口大大隻帆立貝有5蚊銀仔咁大粒而青醬份量激多撈意粉食一流呀💯🥣脆炸軟殼蟹肉燥飯($158)呢碟西式x台式嘅fusion飯好有驚喜🤩肉燥飯香甜不過同平日食開嘅台式肉燥飯有啲唔同質感有啲似食緊risott主角炸軟殼蟹肉大大隻原隻放係面頭賣相吸引又整得香脆好食👍🏻🍧焦糖布甸草莓冰($108)呢個刨冰可以用深藏不露嚟形容呀😂刨冰口感綿密入口即化🤤原來除咗頂層有Q彈焦糖布甸之外🍮食到底原來全部都係焦糖布甸嚟㗎!外圍加咗士多啤梨鮮果肉🍓同時附有士多啤梨果醬想果味香濃d, 可以倒落刨冰一齊食呀!☕️伯爵茶鮮奶(原價$48,跟餐減$25)獨得嘅柑橘香氣非常突出入口順滑香濃😋🍹豆腐雪糕豆花奶茶(原價$52,跟餐減$25)呢杯飲品層次好豐富呀!面頭有豆腐雪糕🍦杯底有豆花奶茶同豆腐嘅味道相襯得嚟又融合味道唔會好甜👍🏻係食得又飲得嘅甜品喔!推介大家可以試吓呀💕
呢間叫小時光嘅樓上餐廳
相信唔少熟觀塘區嘅朋友仔都唔會陌生
最近餐廳以全新班底接收
Menu同以前完全唔同!

🍝青醬帆立貝大蝦意粉($128)
超級足料‼️
大蝦爽口大大隻
帆立貝有5蚊銀仔咁大粒
而青醬份量激多
撈意粉食一流呀💯

🥣脆炸軟殼蟹肉燥飯($158)
呢碟西式x台式嘅fusion飯好有驚喜🤩
肉燥飯香甜
不過同平日食開嘅台式肉燥飯有啲唔同
質感有啲似食緊risott
主角炸軟殼蟹肉大大隻原隻放係面頭
賣相吸引又整得香脆好食👍🏻

🍧焦糖布甸草莓冰($108)
呢個刨冰可以用深藏不露嚟形容呀😂
刨冰口感綿密
入口即化🤤
原來除咗頂層有Q彈焦糖布甸之外🍮
食到底原來全部都係焦糖布甸嚟㗎!
外圍加咗士多啤梨鮮果肉🍓
同時附有士多啤梨果醬
想果味香濃d, 可以倒落刨冰一齊食呀!

☕️伯爵茶鮮奶(原價$48,跟餐減$25)
獨得嘅柑橘香氣非常突出
入口順滑香濃😋

🍹豆腐雪糕豆花奶茶(原價$52,跟餐減$25)
呢杯飲品層次好豐富呀!
面頭有豆腐雪糕🍦
杯底有豆花
奶茶同豆腐嘅味道相襯得嚟又融合
味道唔會好甜👍🏻
係食得又飲得嘅甜品喔!
推介大家可以試吓呀💕

2024-02-24 194 views
「小時光」呢間人氣店相信大家都有啲啲印象今次由另一團隊接手同址營運打造一個全新校園飯堂🏫一入門口放咗塊大大黑板小店地方闊落、以4-6人檯為主大家睇吓呢度用嘅課室檯椅📚同老師細個讀書時嗰啲一模一樣好有親切感呀😄潛意識想裝下櫃桶入面有無收埋啲咩呢😄餐單主打台式料理同小食🇹🇼另外亦有唔少西式意粉同甜品🍝午餐$6x起連飲品、選擇都有近10款大家不坊約番啲舊同學仔出嚟搬番啲陳年舊事出嚟開心share 吓😄嫌老土嘅話⋯嗯⋯咁約啲朋友仔上去開個校服裙party 都無話唔得嘅👗😌🔖芋泥麻糟肉鬆吐司配沙律及薯條沙律菜好新鮮🥗另外仲加咗柚子肉、酸酸哋好開胃本來以為芋泥同麻糟係薄薄一層🍞上到檯先知有成個小山丘咁多!😳餡料仲厚過下面塊吐司多多聲😆芋泥滑得嚟保留咗啲粒粒增加口感麻糟回彈力強、另外仲配埋粗蕃薯條比想像中飽肚得多喔🍠整體賣相係平實啲但上樓Cafe 嚟講算交到貨啦~🔖抹茶雪糕豆花豆漿🍵抹茶雪糕冰碎較多🍨不過同豆花、豆漿嘅味道都幾夾👍🏻跟餐有半價優惠值得一試
「小時光」呢間人氣店相信大家都有啲啲印象

嫌老土嘅話⋯嗯⋯
咁約啲朋友仔上去開個校服裙party 都無話唔得嘅👗😌

🔖芋泥麻糟肉鬆吐司配沙律及薯條
沙律菜好新鮮🥗
另外仲加咗柚子肉、酸酸哋好開胃
本來以為芋泥同麻糟係薄薄一層🍞
上到檯先知有成個小山丘咁多!😳
餡料仲厚過下面塊吐司多多聲😆
芋泥滑得嚟保留咗啲粒粒增加口感
麻糟回彈力強、另外仲配埋粗蕃薯條
比想像中飽肚得多喔🍠
整體賣相係平實啲
但上樓Cafe 嚟講算交到貨啦~

🔖抹茶雪糕豆花豆漿🍵
抹茶雪糕冰碎較多🍨
不過同豆花、豆漿嘅味道都幾夾👍🏻
跟餐有半價優惠值得一試
2024-02-22 230 views
趁著假日再次走到觀塘中的一工廈,發現了一間特色Cafe「Times Coffee」,原來還是試業中,咁當然要入內一試。店內環境簡潔明亮,窗邊都貼滿色彩玻璃紙,更掛上幾片白雲,感覺令人舒適放鬆。Hojicha Latte焙茶咖啡口感濃郁,柔滑細膩,味甘溫潤。Earl Grey Latte伯爵茶咖啡則有著一陣陣的清香,散發出伯爵茶的柑橘味 ,口感柔滑順口,讓人著迷。原條鰻魚南瓜燉飯燉飯上都沾滿了南瓜的濃郁醬汁,更有原條鮮嫩鰻魚,且多汁香甜,飯粒吸收了鰻魚和南瓜精華,讓人不禁一口接一口。抹茶紅豆芭菲來到時真的甚有驚喜,其賣相討好,底層先有粒粒紅豆,再有中層的軟滑忌廉、濃滑抹茶雪糕,頂層再放上蕨餅,令口感更豐富,入口柔軟綿密,連我都融化在芭菲的甜點中。

Hojicha Latte
焙茶咖啡口感濃郁,柔滑細膩,味甘溫潤。

Earl Grey Latte

原條鰻魚南瓜燉飯