Restaurant: Tin Hau Station Hong Kong Noodles
Info:

2021-04-19 185 views
牛腩幾淋 面底略嫌少硬但係湯頭非常惹味 好香好濃嘅花生味不過唔夠辣 如果有得揀辣度嘅話就最好啦環境方面普通茶餐廳咁上下 鋪面好細 嘢食黎得好快係有人情味嘅街坊小店 唔需要專登入去食
牛腩幾淋 面底略嫌少硬
但係湯頭非常惹味 好香好濃嘅花生味
不過唔夠辣 如果有得揀辣度嘅話就最好啦
環境方面普通茶餐廳咁上下 鋪面好細 嘢食黎得好快
係有人情味嘅街坊小店 唔需要專登入去食
2021-03-13 350 views
本身今日胃口唔係咁好 想食碗清湯腩河 有d湯會食得有胃口d點知惡夢終於係啦 碗野拎到黎 乜坑腩個樣咁 好瘦乾乾地又唔香 D羅白又冇乜味既 唔甜都算 仲有d煮未透既青味道 河粉一夾就散哂 真係失敗中嘅失敗真心 我係即刻食嫁喇 都可以散哂夾唔起 我要用匙羹嚟食 😤 個師傅會唔會煮得太衰呀!我已經加左六蚊轉坑腩 成碗野埋單$57 你話好貴又唔算 平就一定唔係 但$57係碗粉 出面真係大把 X園我三拼都唔洗呢個價 仲要好好食😋呢間仲話係出名 我好想知係咪出名難食 平時真係好小比負評 今日真係忍唔住喇!
本身今日胃口唔係咁好 想食碗清湯腩河 有d湯會食得有胃口d
呢間仲話係出名 我好想知係咪出名難食
平時真係好小比負評 今日真係忍唔住喇!
坑腩河
2020-11-28 627 views
本身都無大期望當食餐粉麵,同老婆叫左一碗雙併,一磅牛坑河。首先碗雙併黎錯,算係服務性錯誤,唔關食物事。之後黎左我碗牛坑河,一放低我眼都突埋,對廚房師傅刀法只有一番敬佩。啲牛坑腩切到散哂,每舊都細過手指尾頭,加埋都唔知有埋一隻湯勺咁多份量。大佬你個牛坑腩仲要額外加錢,係唔係咁做生意。個湯就味精湯,得過鹹字,番屋企要飲多2杯水無乜野。打打下諗起杯凍檸茶,塊檸檬3片又係薄到只可以讚歎水吧佬刀工。呢篇係我第一篇食評,未試過食完一肚氣要番屋仲屋企打篇食評,可惜無影低2幅圖片以作證據。不過有一樣野,公道啲間餐廳環境係乾淨,可能係新開張無耐。

本身都無大期望當食餐粉麵,同老婆叫左一碗雙併,一磅牛坑河。

首先碗雙併黎錯,算係服務性錯誤,唔關食物事。

個湯就味精湯,得過鹹字,番屋企要飲多2杯水無乜野。

打打下諗起
杯凍檸茶,塊檸檬3片又係薄到只可以讚歎水吧佬刀工。

不過有一樣野,公道啲間餐廳環境係乾淨,可能係新開張無耐。
2020-11-27
$65 (Dinner)
2020-11-22 404 views
將軍澳牛坑腩分店,我次次外賣都叫’冧‘牛筋,次次都唔‘冧’,冇就出聲,我可以叫第二樣,只係食剩擔擔麵我都得。😤佢地既云吞皮薄好食、但牛筋太鹹、外賣自取15分鐘。
佢地既云吞皮薄好食、但牛筋太鹹、外賣自取15分鐘。
TakeAway
2020-11-21 307 views
九個字:咖喱燶,湯飯暖,米粉碎。點可以咁差??!! 好失望。不過加錢要左個唔知咩腩味道都ok既,但係點解個湯要唔熱呀!!!!!!基本要求都達唔到,真係下次唔會再幫襯囉。
2020-11-14
叫左呢間外賣兩次,兩次都包到漏哂湯和汁,滴到大廈走廊污糟哂。牛腩仲要一達達藍藍地色好似瘀哂,冇牛味,加$10墨丸得兩粒又冇味,好hea。以後唔會再幫襯。紅油抄手正常,但冇辣味…我冇咩想再講,如果你試過就知。我好想比個劣評,但要打200字,所以可以不用理會下面的字了。我食完覺得自己食完垃圾,好唔舒服。冇野想再講,只想比評分,比大家參考,唔好中伏。冇野想再講,只想比評分,比大家參考,唔好中伏。冇野想再講,只想比評分,比大家參考,唔好中伏。
我食完覺得自己食完垃圾,好唔舒服。
牛腩麵的牛腩(塊塊都藍藍地色)
Delivery
別以為天后站清湯腩在天后,香港清湯腩也不在香港,這間天后站香港清湯腩在新界將軍澳寶盈花園。這間店比較細小,感覺有點狹窄。清湯牛腩飯$55,太太要吃飯,我覺得湯腩應該配河粉。清湯牛腩河$45,轉坑腩、爽腩加$6,坑腩有點肥。我們加了油菜,$20。整體上,一般,街坊水準。天后站香港清湯腩將軍澳唐俊街11號寶盈花園地下S8B號舖

清湯牛腩飯$55,太太要吃飯,我覺得湯腩應該配河粉。

清湯牛腩河$45,轉坑腩、爽腩加$6,坑腩有點肥。

我們加了油菜,$20。整體上,一般,街坊水準。

天后站香港清湯腩
將軍澳唐俊街11號寶盈花園地下S8B號舖
2020-08-08 320 views
今到此店嘗試用作招牌立打的牛腩。先叫1碗牛腩河粉。另再叫1碗剩雲吞。人不多。牛腩河先送到。眼前碗内除河粉外。便是約四件半。切得精巧細小的薄片腩片。伴著幾条臭青味菜心。師傅的刀功真今人讚歎。先試腩片。確如其名。够清。清到無味。以湯会集牛腩精華。但亦今人失望。囝碗粉麵就是淡而無味。跟任上枱的雲吞更是中伏。冇虾雲吞。阿姐話此店的雲吞是無虾的。嘩。四十幾蚊碗剩豬肉雲吞。仲要食到出渣。毫冇肉汁。食到口淡淡。想要鑵汽水。他娘親要10蚊罐。牛腩河45蚊。剩雲吞42蚊。加10蚊汽水駛咗差不多成舊水。其它嘅都係唔駛再去試囉
2020-06-29
$97 (Lunch)
2020-07-31 282 views
適逢下午時段恢復堂食,經過將軍澳見到間天后站清湯腩,突然好想食,因以前在天后食過唔錯。叫了碗牛三寶河和菜肉雲吞上海麵。賣相okay但味道就唔多okay。先唔講牛腩牛肚牛筋冇乜味外,個超簡單的上海麵不知怎樣的超難食,唔想浪費食物的我食完果幾粒菜肉雲吞就真係唔想哽埋個麵。感覺中伏
2020-01-24 587 views
路過這邊, 想來一個下午茶. 看到牛腩專門店, 而下午茶時段送青菜, 所以一試. 平日時段, 店內客人不多, 快快趣點了清湯牛腩河.     清湯牛腩河 嗅覺: 剛入店內, 鼻子就感到久違的牛腩味. 視覺: 高身碗內, 有几條芥蘭, 几片牛腩和幼身河粉, 湯底較清澈.   手感: 就因為碗身較高較深, 湯底有足夠浮力承托食材, 河粉没有被壓成一堆, 可以容易夾出完整的河粉. 口感&味道: 河粉不太煙韌, 而牛腩肉質纖較維短, 口感不算太乾柴.   就因為牛腩味道較濃, 所以湯底味道較清.  不過湯底清得來又頗順喉, 邊食牛腩河邊喝湯底, 最後湯底只剩下小半碗了.
路過這邊, 想來一個下午茶.
看到牛腩專門店, 而下午茶時段送青菜, 所以一試.
平日時段, 店內客人不多, 快快趣點了清湯牛腩河.
嗅覺:
剛入店內, 鼻子就感到久違的牛腩味.
視覺:
高身碗內, 有几條芥蘭,
几片牛腩和幼身河粉, 湯底較清澈.
手感:
就因為碗身較高較深, 湯底有足夠浮力承托食材,
河粉没有被壓成一堆, 可以容易夾出完整的河粉.
口感&味道:
河粉不太煙韌, 而牛腩肉質纖較維短, 口感不算太乾柴.
就因為牛腩味道較濃, 所以湯底味道較清.
清湯牛腩河
$45 (Tea)
2020-01-21 315 views
等待時間: 約6點鬆少少到達,直入唔洗等。室內環境:傳統河粉店,唔好預坐得舒服,預你快食快走。服務質素:無特別,接受到將軍澳宜加愈來愈少呢d傳統河粉鋪頭,難得寶瑩花園有,收左工就過左去試啦。其實我係第二次去,坦白講上次係食普通牛腩河,so far so good, 但今次就叫左崩沙腩湯飯,嘩不得了,自己本身都俾係好半肥瘦,大家䏲圖已經見到表面已有一層脂肪,一啖咬落去,堅好食呢,一食就停唔到手,當食到有點油膩,就可以飲淡湯再來過。☺️
等待時間: 約6點鬆少少到達,直入唔洗等。
室內環境:傳統河粉店,唔好預坐得舒服,預你快食快走。
服務質素:無特別,接受到

2020-01-05 704 views
有時我在香港九龍市區準備返回西貢墟的時候,會選擇在坑口「連理街」商場,或者將軍澳「Popcorn」商場,購買一盒「咖喱牛腩飯」,利用濃厚辣味的牛腩作為晚餐裡面的牛肉菜式。但是,如果我當日因為有事,日間沒有機會出九龍,需要留在西貢墟,恰巧晚飯裡面餸菜又沒有牛肉的話,那麼我在晚上就可能需要出外,食碗「牛腩麵」或者「牛腩飯」,解決晚餐非食牛肉不可的需求。因為晚上才遇到需要外出,尋找可以堂食「牛腩」類食品的食店,所以我選擇了乘坐從西貢墟出發,前往將軍澳市中心區的巴士。在將軍澳市中心裡面,尋找還能夠享用到「牛腩」類食品的食店。結果巴士經過「調景嶺」跟「尚德邨」之後,終於來到將軍澳其中一個居屋屋苑,屋苑的名稱叫做「寶盈花園」。驟眼看「寶盈花園」的外型和門戶裝修,我總覺得「寶盈花園」像私人屋苑多一點。但是事實上的「寶盈花園」,偏偏就是將軍澳區內的其中一個政府居屋屋邨。「寶盈花園」雖然沒有大型購物商場,但是樓下還有一些舖位,容許「寶盈花園」有屋苑居民足不出戶還能光顧的食店。例如「寶盈花園」樓下其中一個舖位裡面,就開了一間外表仍然燈火通明,還正在開門營業招呼食客的潮州粉麵店,粉麵店的名稱卻跟「將軍澳」沒

例如「寶盈花園」樓下其中一個舖位裡面,就開了一間外表仍然燈火通明,還正在開門營業招呼食客的潮州粉麵店,粉麵店的名稱卻跟「將軍澳」沒有任何關係,叫做「天后站清湯腩」。

雖然我也知道「天后」區裡面的主要街道「電氣道」,裡面也有一兩間售賣潮州粉麵食品,主打「清湯腩」的潮州粉麵店,但是我就不清楚,究竟「天后站清湯腩」跟「天后」的潮州牛腩粉麵店有否關係。

另一方面,「天后站清湯腸」裡面的招牌食品「牛腩」,以及相關的食品,包括「清湯牛腩」粉麵飯、「咖喱牛腩」粉麵飯,還有「五香牛腩飯」。

相反地,原來將軍澳「天后站清湯腩」的餐牌裡面,是沒有製作提供鮮蝦「雲吞麵」食品給食客,只有貪豬肉餡在裡面自「菜肉雲吞麵」而已。

本來「天后站清湯腩」的餐牌裡面,還有一款牛肉味道應該非常濃厚,口感應該也可能會煮得很腍的小食食品「腩汁蘿蔔」。但是我當初光顧「天后站清湯腩」,目標早已經鎖定了在「牛腩飯」身上。

所以我最後還是需要忍痛放棄,放棄享用「腩汁蘿蔔」的念頭,改為選擇只享用一客,一個人可以即場享用的晚餐食品「清湯牛腩飯」,連飲品也放棄了。

反正「天后站清湯腩」裡面的罐裝汽水跟餐價錢一點也不便宜,每罐汽水都需要賣十元港幣。「天后站清湯腩」除了罐裝汽水,跟樽裝豆漿、涼茶飲品之外,就沒有其他飲品可以選擇,讓我下定決心放棄享用飲品。

「天后站清湯腩」裡面的「清湯牛腩飯」食品,「清湯牛腩」跟白飯兩者,以分開的方式另外各自送上餐檯,所以一般潮州粉麵店「撈麵」、「飯」食品配備,避免享用過程口腔過於乾涸的湯也忽然消失。

所以當時的我立刻告訴我自己,大不了把湯碗「清湯牛腩」裡面的湯汁,都直接喝進自己的肚裡面,把「清湯牛腩」裡面的湯當水飲算數,不要浪費無謂的金錢,購買十元一罐的汽水。

事實上,「天后站清湯腩」「清湯牛腩」食品裡面的牛腩,牛腩還有味道微鹹中,略帶鮮甜味道的清湯輔助,清湯暫且當作水飲下去好了。
清湯牛腩飯

至於「天后站清湯腩」食品「清湯牛肉飯」當中,被「天后站清湯腩」侍應店員裝得滿滿,白飯從飯碗裡面隆起,飯碗之中的白飯份量多之餘,口感也不算硬,甚至可以加牛腩清湯進入白飯裡面。

「清湯牛腩飯」裡面的另一個部分,主菜食品「清湯牛腩」實際製成品的口感,介乎於「軟腍」跟「硬韌」之間,咬斷「清湯牛腩」沒有難度,但是要咀嚼嚼爛牛腩,就需要多花牙力了。

幸好「天后站清湯腩」「清湯牛腩飯」裡面部分的「清湯牛腩」,牛腩的肉還有依附一些口感偏腍,脂肪比例算是不少,有點像「五花腩」裡面的肥肉,令「清湯牛腩」整體口感不會變得太乾太硬。

至於「清湯牛腩」湯底裡面的鹹味程度,我覺得也都算是偏濃,因為「天后站清湯腩」廚房師傅至少還懂得,在「清湯牛腩」加入一些蔥花,令牛腩清湯的整體鹹鮮味道變得比較濃厚。

至於「天后站清湯腩」「清湯牛腩」裡面,另一個味道跟口感都是舉足輕重,足以跟清湯牛腩擁有相雖地位的配菜食品,「蘿蔔」都是值得一提的食材。

「蘿蔔」浸在「清湯牛腩」實際製成品底層的位置,食客至少需要翻開「清湯牛腩」,才能真真正正找到「蘿蔔」出來享用。所以「蘿蔔」也吸收了很多牛腩的鮮甜味,還有少許的鹹味。

而且「天后站清湯腩」「清湯牛腩」裡面的「蘿蔔」,蘿蔔裡面沒有包含太多筋,所以令到咀嚼蘿蔔的過程,沒有太大的難度出現。蘿蔔裡面的口感因為沒有筋的關係,所以還煮到有軟腍的效果。

另一方面,「蘿蔔」浸淫在「清湯牛腩」裡面這麼久的時間,令到蘿蔔成功吸收「清湯牛腩」裡面的濃厚清湯甜味跟鹹味,令蘿蔔成為「清湯牛腩」裡面必食的一部分。

至於「清湯牛腩」裡面的最重要主角,亦即是牛腩它自己,牛腩的實際口感只是在中挺的程度,牛腩雖然不是入口即化,但是肉質又沒有煮到太韌太難咀嚼。

而且牛腩裡面比較瘦的部分牛肉,牛肉紋理很容易透過雙眼清楚看到,口感始終不及連着脂肪的牛腩那麼軟腍。連着少許脂肪筋膜的牛腩,口感相對比較腍,煮得比較化,容易咬得斷,所以更容易咀嚼。

由於「天后站清湯腩」廚房製作出來的「清湯牛腩」,被安排跟白飯分開,各自有餐碗盛載起來,不會互相混亂地擠迫在同一個湯碗裡面,所以白飯的口感能夠有新鮮煮出來包效果,又可以配牛腩湯。

「天后站清湯腩」「清湯牛腩」配備的白飯多得湧出餐碗外面,所以我吃了表面少許白飯之後,就在「清湯牛腩」撥起少許連牛腩肉的清湯,直接倒在白飯表面,試試白飯的吸收湯汁能力。

結果我發現「清湯牛腩」配備的白飯,原來白飯的質感都未至於造得太過軟太過腍,白飯勉強都能夠承受得起大量甜鹹味道的清湯跟牛腩腩碎。

我直接把一匙羹份量的「清湯牛腩」,直接倒在白飯的表面上,然後匙羹裡面的清湯跟牛腩碎,連同白飯一起,一起放入口中咀嚼,就立刻變成完整,有牛肉鮮甜味道的清湯牛腩飯。

由於「清湯牛腩」裡面的牛腩跟湯汁分開另上,份量實在太多了,所以即使我不斷倒「清湯牛腩」在白飯表面,白飯實際份量還是不足夠配合享用所有的「清湯牛腩」。最後我還是食剩很多牛腩,需要齋食清湯牛腩,喝完微鹹的湯汁。

「天后站清湯腩」「清湯牛腩」實際製成品份量,比定價價錢多出很多,性價比感覺頗高。而且我光顧完「天后站清湯腩」,還可以徒步直接返回「Popcorn」或者「將軍澳廣場」,所以食店的環境選址也都不差。
2019-12-05
Waiting Time
18 Minutes (Dine In)
$55 (Dinner)
清湯牛腩飯
2019-11-28 491 views
幾個月前經過附近,知道開了這間「天后站清湯腩」,一直想找機會試試。趁着今個星期日冇約朋友或屋企人食飯,近近地就在這裏開餐食晏。鋪位面積很細,撇除了一個非常細小、類似茶餐廳水吧的廚房之外,餘下的空間就僅僅足夠擺放五至六張四人小餐枱;空間還要非常擠迫,餐枱之間只勉強容許一個人側身穿過。雖然小店聲稱主打清湯牛腩,但餐牌上還有牛肚、牛筋,甚至炸雞翼、炸排骨、菜肉雲吞其他選擇。如果只要求普通牛腩河粉,只要 $41;指明要崩沙腩、坑腩或者爽腩,就要加 $6,再轉伊麵就要加多$2。結果,清湯爽腩伊麵($49)就要 $49 了。見到牛骨牛腩清湯的顔色,已經覺得唔會好飲。試一啖,果然入口肥膩,最大問題是冇牛味、很清淡;同之前食過的多間清湯牛腩店比較,最差就是今次。牛爽腩並非最多筋膜位置,軟膏軟膜比例偏少,但就多了一層薄薄的軟牛腩肉,都算好食;但湯底實在太差,完全忽略了清湯牛腩的重點。台灣紅燒牛肉湯底的牛三寶麵就經常食,港式清湯牛三寶河粉($55)就未見過。牛筋本身冇味;牛肚是內臟,本身還有些少臊味。所以,兩種食材一般配搭濃郁調味烹調,例如:台式紅燒或潮式滷水;清湯是第一次食。牛筋夠腍滑,牛肚亦爽口、綿靭
清湯爽腩伊麵
清湯牛三寶河粉
牛筋夠腍滑,牛肚亦爽口、綿靭、彈牙;但一如所料,果然冇味道。三寶河粉不能夠指明牛腩部位,憑肉眼已可以估計肉質粗嚡、欠肉汁,咬下去果然如同估計;不過,總算未至於有渣。總結一句,牛三寶冇一樣好味道。
腩汁蘿蔔($15)很腍,但腍得太過份;連一丁點蘿蔔應該有的爽滑質感都完全消失,唔好食。小店只係清湯牛腩店,所謂腩汁,其實只是牛肉清湯炆蘿蔔;但由於牛骨牛肉清湯味道太淡,所以蘿蔔亦只有本身味道,沒有預期中的肉鮮,甚至乎覺得甜得太過分,有點假。

腩汁蘿蔔
小店的重點推介牛腩、牛筋、牛肚及蘿蔔,一次過試齊;清湯唔掂,幾款出品亦只有牛爽腩稍為好食,但也並不是特別出色。唯一勝過其他清湯牛腩店的就是抵食,但並不足以吸引返轉頭。
2019-09-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
夠膽講將軍澳呢間「天后站清湯腩」好食過間好串既九記多多聲。大利,華姐,都唔夠呢間好食。食左好多次,同老闆傾過幾句,原來老闆同班底黎自華姐,係華姐既開國功臣,冇再合作之後自立門戶,創立呢間店。老闆話堅持選用100%鮮腩,而坊間好多為左慳成本,而退而求其次,選用雪腩,味道冇得呃人,大家咁識食,試過就知。湯底鮮甜有牛味不在話下,我每次都飲晒,牛腩呢個主角,對鍾意食牛嘅朋友,亦絕對唔會令你失望。呢度有齊坑腩,沙腩同爽腩任揀,我每次都食坑腩,係試過一次佢賣晒坑腩,我食普通腩,其實都好食!我試過一星期連食5日。完。

我試過一星期連食5日。完。

• 坑腩河
2019-08-09 540 views
上完堂回家,已經差不多晚上十一點,將軍澳的深夜可以選擇的餐廳唔多,由於太夜都唔想食太重口味,所以行左一個圈後便決定了天后清湯腩(自以爲的無咁肥🙈)因為太夜想早點回家,便選擇了外賣雲呑瘦腩米粉 ($50)雲呑是菜肉雲呑,不是一般牛腩麵舖的鮮蝦雲吞,老實說有點失望,因為餐牌上雲呑只寫著雲呑,並沒有標示是菜肉雲呑😰本人以為時一般雲呑麵舖的鮮蝦雲吞才點,雖然此雲呑的確是雲呑,沒有遺反商品說明條例,但如果可以再詳細例明會較好,也可以避免有不吃菜肉雲呑客人的誤會。(因為是外賣,回家才發現是菜肉雲呑,所以沒有拍到餐牌🙏🏻)因為怕肥和吃不習慣太多肥肉的牛腩所以叫了瘦腩,牛腩肥瘦適中可以接受。 因為是清湯腩所以牛腩不算重口,比較清淡。湯底顏色看上濃郁,但其實只有淡淡甜味,屬於清淡的湯頭。整體來說是清湯腩的清淡,對於比較重口的人可能會覺得唔太岩口味。雲呑是失望的點,而且雙拼只有兩粒,就一碗$50的麵來説是比較貴和失望的。推介指數:

因為太夜想早點回家,便選擇了外賣

雲呑瘦腩米粉 ($50)

(因為是外賣,回家才發現是菜肉雲呑,所以沒有拍到餐牌🙏🏻)

湯底顏色看上濃郁,但其實只有淡淡甜味,屬於清淡的湯頭。

推介指數:

TakeAway