2024-02-07 1309 views
九龍灣抵食齌菜第一次到滴水坊,預左呢餐高碳水,但估唔到咁抵食!,公司吹住風行過嚟 ,-坐低未點菜已有一碗熱粥,冬天真係一流!材料有南瓜芋頭眉豆花生,原來會咁好味!點了台式炒米粉,有驚喜,是新竹幼米粉!很久沒吃了,我覺得幼米粉比普通米粉囗感更爽。師傅亦把米粉炒得很乾爽,沒有糊囗!有椰菜、蘿蔔絲同菇,仲有素肉。 午餐仲跟湯同小食。湯好清甜,有腐竹白果蘿蔔紅腰豆眉豆。 小食揀左我最鍾意嘅栗子。上菜時份量比想像中多,除了栗子還有冬菇! 飽到一個點。
九龍灣抵食齌菜

2024-02-03 775 views
好耐無試過嘅素食午餐,今日去咗間「滴水坊」。睇落個menu真係正,叫咗個秘製叉燒飯,擺上枱嗰瞬間,係話個樣我差啲信咗係真肉叉燒!🍚 嗌口感方面,雖然少咗啲肉嘅嚼勁,但個素叉燒好有層次,加埋嗰港式醬汁,惹味到我食完個碟都想再來一次。話說返杯紅蘿蔔粟米湯,清新得嚟又唔會淡而無味,啲仿肉粒又真係夠晒有心機,飲落去陣陣暖意,對呢個大風吹嘅日子真係一流。🍵至於個臘八粥啦,真心唔騙,第一次試真係驚到我!雖然無話大裝,但每啖咬落去都嗅到啲食材嘅鮮味,粥嘅質感細滑得嚟香甜,食落好滿足。😋食完今餐,我由衷覺得,素食都可以咁滿足,正到飛起!轉個角度睇嘢食,原來發現新天地嘅滋味。哥哥姐姐,唔好以為食素就寡淡喔,試吓心口唔一樣嘅答案,可能你都會嘆為觀止咁連食三碗!

2024-01-20 564 views
上次食完宮保雞丁之後就覺得我真係要試3號仔🥲 宮保雞丁真係唔岩我 尋日係蠟八節 今日仲有蠟八粥食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)超好彩~上面有油炸鬼 仲脆卜卜❤️好味3號仔我印象中係香樁炒天使麵西式麵食中式炒法😇但我唔抗拒 因為真係幾好食我喜歡程度可以追過叉燒飯🥰🥰首先佢好香口 又多配料 又有素法燒係入面麵又唔會太軟身 有咬口又夠乾身☺️可以食多三四次麵唔會厭最近啲飯好似有啲爛 之前第一次食都比較乾身好食啲 因為我朋友話啲飯太爛 👁️👁️入口口感唔太好 但個叉燒都係好ok 相比佢之前係尖沙咀食過某間仲好食 因為依間比較有肉感😂
上次食完宮保雞丁之後就覺得我真係要試3號仔

首先佢好香口 又多配料 又有素法燒係入面
麵又唔會太軟身 有咬口又夠乾身☺️
可以食多三四次麵唔會厭

相比佢之前係尖沙咀食過某間仲好食 因為依間比較有肉感😂
太嘆為觀止!今日喺一間素食餐廳試到一番新鮮感受。佢哋個「肉燥飯」真係讓我眼前一亮,個種「滑溜溜」嘅珍珠米,同「滿滿當當」肉燥搭檔,真係有種「家婆做嘅好味」!肉燥啊,用咗啲菌類砌出嚟嘅,「又香又彈牙」,食落去根本就係「一絲不苟」。呢碗湯啊,真係「清新爽口」,喝落去暖笠笠,完全「無添味精」嘅自然嘅美味。午間小食嗰個蝦卷真係「炸得啱啱好」,外皮「咔嚓咔嚓」,一啖咬落,那股「鮮味」喺口腔中爆開。而且環境呢,「完全無壓力」,可以咁悠哉食飯,真係「太過癮」!食完呢頓素食午餐,我嘅「心情大好」,那種滿足感,真係「十足十」。好想對老闆大叫一聲:「你哋嘅食物真係好正!」👌😊✨

2024-01-17 254 views
秘制叉燒飯 我朋友食⋯😜第一次食緊係要推佢食依個佢開頭都半信半疑咁放入口 之後就讚口不絕🥰宮保雞丁飯 $53 第一次見就試下係幾香同有啲辣 但我個人覺得味有啲濃我見到個汁會有啲花椒同埋汁太多 個飯有啲濕🥺另外佢個齋肉份量偏少⋯唔係太啱我食😞下次都唔會特登叫😶‍🌫️😶‍🌫️😶‍🌫️下次要試下佢個3號仔先🤪
秘制叉燒飯 我朋友食⋯

我見到個汁會有啲花椒同埋汁太多 個飯有啲濕🥺
另外佢個齋肉份量偏少⋯唔係太啱我食😞

下次都唔會特登叫😶‍🌫️😶‍🌫️😶‍🌫️
下次要試下佢個3號仔先🤪
水滴坊係我最愛既素食餐廳之一👍坐落於Mega box至E-max中間,方便喺九龍灣返工而又追求健康既打公仔食lunch😋菜式健康美味😋每星期都會轉menu唔怕悶😝👍大部分都啱食,素叉燒更是王牌菜式🥰😋😝一坐底店員就會就會遞上一碗美味小粥👍店內的員工都很親切、友善,彌漫着一股平和既氣氛,令人吃得開心、放鬆😌小食多數有3款選擇😍我經常都會揀黑白木耳、豆腐🥰每款午餐都是$53左右,這個價錢,這個質素,很值得嘗試各位經過九龍灣的話,都可以試下水滴坊
水滴坊係我最愛既素食餐廳之一
各位經過九龍灣的話,都可以試下水滴坊
2023-10-26
$58 (Lunch)
  • 炒飯
  • 冷麵
  • 菜飯
  • 素叉燒
2023-08-26 719 views
口感好似食緊肥叉 👍🏿 完全唔似食緊齋個人認為咸左少少 但配多啲飯就會好啲一個餐有小食又有湯 岩哂我份量仲要食淨值得一試 多左間齋鋪方便好多 🥰🥰 返工多左個飯堂(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
口感好似食緊肥叉 👍🏿 完全唔似食緊齋
個人認為咸左少少 但配多啲飯就會好啲
一個餐有小食又有湯 岩哂我份量仲要食淨
值得一試
多左間齋鋪方便好多 🥰🥰
返工多左個飯堂(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
2023-05-04 1546 views
每日12:00pm開門,位於牛頭角區域的一間高質素店。每月農曆初一/十五會有不少佛教徒前來吃齋食,如果不想等位太久,可以避開這兩日前來。店鋪十分乾淨,店員也均為佛教徒,待人友善親切。如果當天人數不太爆,基本都有免費粥送給到店食客。這碗粥也是驚艷了不少客人。材料豐富,下肚舒服。既填補了等餐時間的飢餓,也給大家多了關於粥的交流話題。以下就是食過的一些好味推薦,有主選套餐,53hkd,外加一服務費,就可以享受到十分精美的正餐,加選一份小食,還有當日靚湯飲。湯也是十分清甜,無落鹽太過,食來健康無負擔。

免費粥

番茄素甲飯

印尼炒飯
雜錦炒烏冬
XO醬炒飯(小辣)
咖喱魚飯
2023-05-04
$58.5 (Lunch)
免費粥
番茄素甲飯
印尼炒飯
雜錦炒烏冬
XO醬炒飯(小辣)
咖喱魚飯
2022-12-07 1847 views
呢間素菜餐廳我都幾鍾意食嘅, $53一個餐,又坐得舒服, 亦冇一般素菜餐廳最鍾意的芡汁,贊。一坐低義工會畀一杯水和一碗粥, 呢碗粥好好味, 有啲薑味,有紅蘿蔔 ,眉豆等, 聽義工講佢哋會煲一大煲粥, 派完就冇㗎喇我最鍾意食嘅咖哩素魚飯, 香香的咖哩,撈埋啲白飯好惹味 小食我多數會揀豆腐,好入味, 仲加埋一碗湯, 食完成set套餐,加碗粥,真係夠飽好滿足, 重點係食完成餐飯,唔會口渴同事話佢食呢個素飯都好好食,蕃茄汁唔酸,贊,下次會再黎食

我最鍾意食嘅咖哩素魚飯, 香香的咖哩,撈埋啲白飯好惹味

同事話佢食呢個素飯都好好食,蕃茄汁唔酸,贊,下次會再黎食

今午老闆又叫我來一邊照肺一邊食晏 ...二話不說,侍應先來一碗素粥暖暖胃,口感綿、軟糯,胡椒粉足夠,舒服,醒胃!我點了一個午市套餐“叉燒飯” ... 那酸齋熱辣辣,有咬勁,酸汁味道恰到好處;哇,忘了自己在被照肺!那叉燒真是無得頂,像真度高,連炭燒的火雞痕跡也模仿得到,口感、味道,不在話下。兩條簡單的白灼菜心,加了一點甜麵醬,熱辣辣的送進口中,口感十分舒服,麵醬味道也很好,跟寡淡的菜心配在一起,剛剛好。例湯也不欺場,湯味雖不算濃郁,但也有小齋粒扮瘦肉,誠意100分!
今午老闆又叫我來一邊照肺一邊食晏 ...

2021-10-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2021-09-25 2011 views
九龍灣 小有名氣既齋菜CP值高主套餐 $53 跟一款小食每份主食份量都唔小大食之人絕對夠飽樓面好似都係道場義工 態度友善空間闊落閒時一班同事食飯 想食齋首選例點秘製叉燒飯味濃仿如食緊真叉燒黑椒香酥扒飯同行感覺一般 可能單食既話比較乾身台式炒米粉 絕對係冇特別之處但係足料大份😂個人推介😹😹😹食辣既朋友 可點一份紅炒手 都好正凡堂食 均送上粥一碗  師傅當作與食客結緣  雖然免費  但絕不馬虎  堂食不外賣  其中一樣 為既就係呢碗粥

九龍灣 小有名氣既齋菜

$58.3
  • 秘製叉燒飯
  • 紅油炒手
2021-09-24 1309 views
今天放假,跟媽媽外出用餐。媽媽提議屋企附近的素菜館,找著找著,找到「滴水坊」來。一進餐廳感覺已很舒服,那裡環境寬敞,光線充足,食客坐得相當舒適。服務員先禮貌地端上兩杯水及兩碗粥,我們再點了兩個套餐,慢慢的吃,相當悠閒。餐廳選用的食材都是既新鮮又天然,少油健康。

餐廳選用的食材都是既新鮮又天然,少油健康。
2021-09-10 964 views
I super like this restaurant, the restaurant is clean and the staffs are nice.They always served me water and congee first when I arrived.I super like the double ginger fired rice. The display of this dish also looks very good.Always is the good choice for the lunch break if you look for vegetarian food.

Ginger  fried  rice
Vege  soup dumpling
Vege  BBQ  pork  with rice
2021-08-26
$48 (Lunch)
Ginger  fried  rice
Vege  soup dumpling
Vege  BBQ  pork  with rice
2019-10-07 3866 views
之前喺台北 #上善豆家 試過佢地個冰花煎餃之後念念不忘,估唔到原來香港都有得食話說小編去咗九龍灣 #滴水坊 食tea,點知俾我發現佢地下午茶時間原來有 #冰花煎餃 🥰餃係用水慢慢煎,煎嘅時候澱粉會溶落水入面,到水慢慢收乾嗰時會形成又薄又香脆嘅冰花💕其他食物好似酥鬆方包、蜜汁叉燒同鹽酥雞質素都唔錯😋滷水豆腐就普通咗少少🙃留意番,除咗煎餃同豆腐係純素外,其他都係奶蛋素😉另外,部分菜式可能淨係下午茶時間先有,想食最好打去問下先😉#素食

留意番,除咗煎餃同豆腐係純素外,其他都係奶蛋素😉

另外,部分菜式可能淨係下午茶時間先有,想食最好打去問下先😉

#素食
2019-08-04 3099 views
第一次光顧九龍灣的滴水坊。 是由香港佛光道場營運的素食餐廳。今天要到九龍灣愛家取月餅券。 便想到要在附近吃午餐。 看到滴水坊原來有台式滷豆腐,便想來吃了。餐廳在常悅道的盡頭。 是不太靠近港鐵九龍灣站的。 由港鐵站步行到此處大約是十五分鐘吧。我猜想,這裡多是佛光道場的信眾和附近工作的人才會光顧。 不過,現在我知道這裡有台式美食,我偶爾也會來這裡的。餐廳的天花板距離高,室內感覺寬闊。 座位之間的空間也足夠大。 坐在餐廳內感覺閒適。光線由落地玻璃窗透射進來。 室內的燈光不多,但也顯得明亮。餐桌上放置了一瓶檸檬水。 客人可以自行取用。午餐有六款主食和四款小食選擇。 價錢是$53。 另有加一服務收費。也有午餐精選和小菜。 加$15有熱飲品一杯或$18有冰飲品一杯。餐單應該會不時更改。 幸好今天有五香滷豆腐的選擇。這裡很特別,每位客人進來後都會附送什錦粥一碗。粥內有豆腐乾、紅蘿蔔、芋頭、花生、眉豆和薑。 一小碗的粥品煮得厚稠,會令人有飽足感。 味道有甜味和不經意的辣味。 辣味來自薑。 令身體感到熱起來。沒有想過午市套餐的份量很大。 而且還附送湯。 幸好沒有點飲品。 否則便太多了。湯內有栗子、玉米、

第一次光顧九龍灣的滴水坊。
是由香港佛光道場營運的素食餐廳。

今天要到九龍灣愛家取月餅券。
便想到要在附近吃午餐。
看到滴水坊原來有台式滷豆腐,便想來吃了。

餐廳在常悅道的盡頭。
是不太靠近港鐵九龍灣站的。
由港鐵站步行到此處大約是十五分鐘吧。

我猜想,這裡多是佛光道場的信眾和附近工作的人才會光顧。
不過,現在我知道這裡有台式美食,我偶爾也會來這裡的。

餐廳的天花板距離高,室內感覺寬闊。
座位之間的空間也足夠大。
坐在餐廳內感覺閒適。

光線由落地玻璃窗透射進來。
室內的燈光不多,但也顯得明亮。

餐桌上放置了一瓶檸檬水。
客人可以自行取用。

午餐有六款主食和四款小食選擇。
價錢是$53。
另有加一服務收費。

也有午餐精選和小菜。
加$15有熱飲品一杯或$18有冰飲品一杯。

餐單應該會不時更改。
幸好今天有五香滷豆腐的選擇。

素粥

這裡很特別,每位客人進來後都會附送什錦粥一碗。

粥內有豆腐乾、紅蘿蔔、芋頭、花生、眉豆和薑。
一小碗的粥品煮得厚稠,會令人有飽足感。
味道有甜味和不經意的辣味。
辣味來自薑。
令身體感到熱起來。

午市套餐

沒有想過午市套餐的份量很大。
而且還附送湯。
幸好沒有點飲品。
否則便太多了。

是日例湯

湯內有栗子、玉米、紅蘿蔔、素肉和蜜棗。
食材都是甜的。
所以,湯的味道都是甜。

五香滷豆腐

我選了的小食是五香滷豆腐。
看到這豆腐的顏色和質感已感覺美味。
而且是大大的一個豆腐磚!

滷水味道濃郁。
豆腐口感軟腍。
也有十分輕微的辣味。

台式炒米粉

選了主食為台式炒米粉。

米粉幼細如新竹米粉。
(可能是真的。)
口感軟但不黏口。
油份不算多。

配料有爽滑的本菇、紅蘿蔔、椰菜絲、蘑菇和草菇。
椰菜也是口感爽嫩。
咀嚼時會聽到「索索」的聲音。
2019-08-03
$58 (Lunch)
素粥
午市套餐