【TMK Rap & Rolls】星期六日好鍾意同frd揾啲新餐廳坐下 chiil talk下🤓🤓咁啱揾到呢間日式fusion 吧 成間bar既vibe好好咁啱當日仲有客生日請曬全場飲清酒 好熱情❤️‍🔥佢哋有個brunch Menu 💰$248 per/1Starter 係個set定咗 會有三款野食Salmon Tataki🍣係浸住柚子醬油嘅三文魚 識落酸酸甜甜咁幾開胃 啱晒而家咁熱嘅夏天🤤TMK Cabbage Salad 🥗生菜上面 曬咗啲芝麻 增添咗香氣冇另外加沙律醬 幾輕盈嘅前菜Karaage 🐥炸雞炸得唔錯 唔會炸得太乾 仲保留住肉汁配埋千島醬 幾好食😋之後有四款手卷 我同朋友分別一人兩個(1) Roll of The Day ; (2) Spicy Tuna ; (3) Wagyu Beef ; (4) Salmon Avocado分別有軟殼蟹 吞拿魚 牛肉同埋三文魚個人覺得四款手卷就正常啦 個紫菜有啲腍 之後到主菜嘅部份啦😆The Original Tuna Hotdog 第一次見炸嘅壽司😂😂 份量超大有啲吞拿魚肉粒 Okonomiyaki係日本嘅大阪燒 但感覺上比較
【TMK Rap & Rolls】

有啲吞拿魚肉粒

Okonomiyaki

係日本嘅大阪燒 但感覺上比較多澱粉
食落比較滯

Big-ass maki free flow

係可以無限點嘅卷物有牛油果三文魚同埋蟹柳牛油果🥑 但成個set其實都豐富
唔使再嗌都已經好飽😂

甜品嘅部份🍨
Poppin icecream🍦

喺雲呢拿雪糕上面加咗爆谷
個底加咗啲橄欖油 令食落嘅口感更加smooth 味道唔算好甜

Chocomonaka

最中餅入邊夾住朱古力mousse
好似食緊朱古力cream咁樣 味道同樣唔算好甜 同埋最中餅一齊食 有啲咬口

整體嚟講人均$300都食到幾多嘢
嘢食都幾有特色 包晒前菜 主食同埋甜品 而且超飽😂 性價比唔錯~
$300.3 (Lunch)
TMK rap & rolls週末和朋友久違地找了一間餐廳悠閒用餐,日月星街的氛圍非常適合。Brunch Menu $348/1Karaage唐揚炸雞炸得香脆,入口即化,再搭配濃郁的蛋黃醬汁,口感誘人TMK Cabbage Salad新鮮爽脆的椰菜沙拉,搭配濃郁的柚子沙拉醬,開胃可口Salmon Tataki新鮮的三文魚薄片,搭配紅辣椒、黑芝麻等配料,沾柚子醬油,突顯出三文魚的鮮美味道Salmon Avocado Temakis新鮮的三文魚配上脆脆的粒、牛油果等配料,淋上少許醬油,美味且多汁Kalifornia Temakis這個平時吃的加州卷的變化版,搭配蟹肉棒和黃瓜,配上清爽的壽司飯,口感清新Big-Ass maki free-flow 可以無限點飯卷,和我們的手卷一樣,不重複多說了~Tuna Hot Dog大塊炸壽司中包含少許辣味的吞拿鱼粒、蟹肉等配料,外皮香脆,吃到最后還有餡料,非常獨特Sashimi (8PCS) +$98刺身有四種款式,品嚐一口就知道新鮮無比,沒有冷藏的味道,推薦帶子,味道鮮甜Poppin’ Ice Cream香草冰淇淋上撒著脆脆的爆谷,冰淇淋本身味道濃郁

Brunch Menu $348/1
2054 views

Karaage
唐揚炸雞炸得香脆,入口即化,再搭配濃郁的蛋黃醬汁,口感誘人

TMK Cabbage Salad
新鮮爽脆的椰菜沙拉,搭配濃郁的柚子沙拉醬,開胃可口

Salmon Avocado Temakis

Kalifornia Temakis

Big-Ass maki free-flow
可以無限點飯卷,和我們的手卷一樣,不重複多說了~

Tuna Hot Dog

Sashimi (8PCS) +$98

Poppin’ Ice Cream
香草冰淇淋上撒著脆脆的爆谷,冰淇淋本身味道濃郁,再搭配橄欖油更加滑順

Caramel Fried Banana
甜蜜的焦糖炸香蕉,搭配香草冰淇淋,層次豐富,值得品嚐
  • Salmon tataki
Pirate group 旗下的日式fusion餐廳,主打特色飯卷和手卷,不定期推出特別餐牌。Summer Spectacular Dinner $298-To share-1 Edamame Guacamole (v)✅類似毛豆沙律,調味舒服幾fresh,好中意個chip2 Salmon Tataki🆗調味有趣,加咗薑片,不錯 3 KK - Korean Karaage🆗韓式炸雞,幾嫩同juicy,少少咸。-Temaki-Salmon Avocado 🆗Hamachi tomato ✅真鯛加蕃茄幾fresh。-Main-WAGYU DON✅和牛香嫩,丼飯有驚喜。TUNA HOT DOG✅類似天婦羅飯卷,口感幾有趣,吞拿魚加咗少少辣。-Dessert-SAKE MONAKA🆗喜歡cream同sake就可以一試Poppin ice cream✅爆谷雪糕仲加咗少少橄欖油係底,幾新鮮。餐廳比較細,但氣氛不錯,服務好舒服。本身menu無poppin ice cream 但店員主動offer俾生日的朋揀off menu嘅甜品!下次去飲下嘢chill下🏅

-To share-
1 Edamame Guacamole (v)✅
類似毛豆沙律,調味舒服幾fresh,好中意個chip

2 Salmon Tataki🆗
調味有趣,加咗薑片,不錯

3 KK - Korean Karaage🆗
韓式炸雞,幾嫩同juicy,少少咸。

-Temaki-
Salmon Avocado 🆗
Hamachi tomato ✅
真鯛加蕃茄幾fresh。

-Main-
WAGYU DON✅
和牛香嫩,丼飯有驚喜。

TUNA HOT DOG✅
類似天婦羅飯卷,口感幾有趣,吞拿魚加咗少少辣。

-Dessert-
SAKE MONAKA🆗
喜歡cream同sake就可以一試
Poppin ice cream✅
爆谷雪糕仲加咗少少橄欖油係底,幾新鮮。

下次去飲下嘢chill下🏅
Celebration
Birthday
  • Edamame Guacamole (v)
  • WAGYU DON
2024-05-20 559 views
👍🏼抵食指數:⭐️⭐️😋好食程度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️聽人講灣仔星街好多出人意表嘅好西,估唔到真係有間幾正嘅日式  #Fusion菜,環境幾chill 而且個 vibe 好好~ 一嚟嗌咗個Salmon Tataki,係薄切##三文魚 浸住柚子甜醬油,每片三文魚上有一粒辣椒同蒜片,有少少似泰式生蝦嘅感覺,酸酸甜甜加少少辣味非常開胃!之後叫Chicken Teriyaki 同 Mentaiko Udon 做主食,Chicken Teriyaki 係平時大家食開啲 #照燒雞扒 配上千島醬沙律,雞扒係幾好食,但最驚喜係個沙律,千島醬加椰菜,再有少少柚子同泡菜,好 fresh 嘅感覺!而Mentaiko Udon係 #明太子 控絕對不能錯過!因為佢好濃郁嘅明太子醬,超流,烏冬口感好好,肯定係手打烏冬嚟~ 最後再叫多個 Threesome ,係一個吞拿魚反卷,但都幾特別, #反卷 有炸過,裡面有蟹柳同蝦,再鋪上一堆 #吞拿魚 同辣醬,口感好正同好特別,好值得推介~ 不論環境同嘢食都好高水準,一般約會氣氛好好!Btw 個度啲 waitress 好好服務態度,會問下你對啲食物感覺,會同食客交流下,小店嚟講唔錯~
👍🏼抵食指數:⭐️⭐️
😋好食程度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
不論環境同嘢食都好高水準,一般約會氣氛好好!
Salmon Tataki
Chicken Teriyaki 、 Mentaiko Udon
Threesome
2024-05-18
Threesome
2024-05-06 491 views
呢間餐廳係日本🇯🇵墨西哥🇲🇽 fusion,音樂有少少大聲但氣氛幾好,野食有創意得黎又有質素,好值得一試🧡Fat beat menu ($348pp) ▸ 🥗🍗 前菜: 枝豆、椰菜、炸雞炸雞有驚喜!😍 熱辣辣,外層酥脆香口,雞髀肉咬落去特別肉嫩多汁~醬汁都幾特別,乳酪醬再加少少辣粉,解膩之餘別有一番風味!▸ 🌟🐟 刺身三文魚表面炙燒過 ,配搭清新既柚子醋酸汁,加埋辣椒粒🌶️、黑椒做點綴,酸辣得黎又唔會蓋過三文魚嘅油香!油甘魚方面同樣有柚子醋汁,配上墨西哥辣椒片同炸過嘅藜麥,口感豐富有創意!▸ 🎏 手卷三文魚牛油果手卷就相對普通有啲失色🙈▸ 🌟🍣 卷物Tuna hot dog 辣吞拿魚蓉壽司卷,外層嘅天婦羅炸衣厚度同油份都恰到好處,外脆而內軟糯,而且冷熱交融,果然係呢度嘅招牌菜🥹▸ 🍨🍫 甜品Poppin’ ice cream初初睇到menu寫雪糕配搭橄欖油都覺得少少伏😂但係食落去橄欖油味道同雲尼拿雪糕&爆谷幾夾,最重要係令嗰雪糕食落去更加香滑😋Chocomonaka 呢嗰係朱古力mouse 加脆餅,朱古力味好濃唔會太甜,係今餐一個好好嘅ending 🫶🏻📍TMK Rap & Rolls

Fat beat menu ($348pp)

▸ 🥗🍗 前菜: 枝豆、椰菜、炸雞
Karage

▸ 🍨🍫 甜品
Poppin’ ice cream
Chocomonaka
Chocomomaka

📍TMK Rap & Rolls @tmk_hongkong
灣仔月街17A號月豐閣地下A號舖
Karage
Tataki
Tuna  hot  dog
2024-04-17 470 views
每次嚟TMK 都覺得個氛圍好正,餐廳裝修、牆身畫都好有特色,亦都係點解咁多外國人中意嚟Chill,最鍾意餐廳有花心思位係細節度,例如有啲舊式唱片磁帶、音響同噴畫,真心夠 relaxed TMK Brunch Set 都算豐富,有得揀齊Starters, Signature Dishes, Temakis Rolls, Desserts and Drinks,兩個人食真係好fullStarters 係Sharing Plates,有 Karaage 日式炸雞塊, Cabbage Salad 高麗菜沙律 & Salmon Tataki 三文魚他他。Brunch 嚟講個前菜都好足料,完全冇揸流攤!份量啱啱好,基本上比我哋清晒Signatures 揀咗TMK 嘅招牌菜「Crispy Tofu 酥脆豆腐」 ,口感好特別,豆腐天婦羅外層酥脆,加埋牛油果同蕃茄仔,微辣醬好惹味、相對濃郁,搭住啲蔬果就帶返少少清新感手卷就必點系列,叫Staff推薦一兩款比我哋,兩個人揀咗4款手卷:(1)Hamachi Tomato 油甘魚番茄手卷、(2)Avocado & Quinoa 牛油果和藜麥手卷、(3)Wagy

手卷就必點系列,叫Staff推薦一兩款比我哋,兩個人揀咗4款手卷:(1)Hamachi Tomato 油甘魚番茄手卷、(2)Avocado & Quinoa 牛油果和藜麥手卷、(3)Wagyu Beef和牛牛肉手卷、(4) 每日限定手卷(天婦羅🍤)

每個手卷都帶有少少微辣醬,新鮮油甘魚搭配紅洋蔥,口感清新口感,唔會太油膩;牛油果手卷就更加出色,有少少柚子醬,多咗份層次感;加埋啖啖肉和牛牛肉同天婦羅,真係好滿足,試晒咁多款

刺身拼盤都好正😋 三文魚、油甘魚同扇貝,每一塊刺身都係厚切,食完手卷食呢個,滿足感Max!

最後當然要試埋甜品,爆谷雪糕同炸香蕉雪糕,好match嘅配搭。個人比較鍾意炸香蕉,有少少外脆內軟嘅口感

我哋叫咗比較清爽嘅Iced Tea,當日都有唔少食客會叫返杯 House Wine / Beer,加埋輕快嘅音樂,無論係自己一個嚟、定係成班朋友嚟都感覺好正🤣 👍🏻

2024-03-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$300 (Lunch)
Dining Offer
Credit Card Offers
  • Crispy Tofu
  • Hamachi Tomato Tamaki
2024-03-30 316 views
《TMK Rap & Rolls》灣仔月街西日fusion菜▪︎TMK Brunch Menu▪︎STARTERS 。Karrage 。TMK cabbage Salad。Salmon Tataki↪️三款前菜分別為炸雞腿肉,炸得香脆又多汁;醃漬三文魚刺身好惹味,加上指天椒帶黎少少辛辣感,但唔食得辣就唔好一齊食;剛好有個椰菜沙律清清味蕾。TMK SIGNATURE 。The Original Tuna Hotdog。Okonomiyaki ↪️我估第一次黎到應該大部份人都會點佢地個signature Tuna Hotdog ,壽司飯卷外層加上炸粉炸過,中間夾上辣味吞拿魚刺身、蟹柳和炸洋蔥等材料真係幾好。Okonomiyaki係日式大阪燒,有魷魚和豬肉片,外層煎得幾脆,粉漿和蔬菜比例剛好,真心不錯。TEMAKIS。Salmon Avocado。Spicy Tuna。Waygu Beef ↪️壽司手卷有多種口味,我同朋友揀咗最大路嘅三文魚牛油果、辣吞拿魚和和牛肉口味,整體都係較推薦刺身口味。DESSERTS。Poppin' Ice Cream 。Caramel Fried Banana↪️兩款都係用了
《TMK Rap & Rolls》
灣仔月街西日fusion菜

▪︎TMK Brunch Menu▪︎
STARTERS
。Karrage
。TMK cabbage Salad
。Salmon Tataki

TMK SIGNATURE
。The Original Tuna Hotdog
。Okonomiyaki

TEMAKIS
。Salmon Avocado
。Spicy Tuna
。Waygu Beef

DESSERTS
。Poppin' Ice Cream
。Caramel Fried Banana
↪️
兩款都係用了雲尼拿雪糕,前者會較食得出雲尼拿及牛奶的香味,另外仲加了橄欖油好特別,後者則有條天婦羅香蕉,配上烤椰子碎,幾有風味。

2024-03-25 270 views
放假就又係食同瞓同朋友想搵個地方食吓嘢傾吓偈大家又鍾意飲酒,最後揀咗呢度呢度環境舒適,好chill好relax嘢食,我哋order brunch menu有3個前菜KARAAGE(CHICKEN THIGH, SPICY YOGURT, CORIANDER) + TMK CABBAGE SALAD (YUZU MAYO, TENKASU, SESAME, CARROT)+ SALMON TATAKI(WASABI PONZU, PICKLED DAIKON, RED CHILI, BLACK SESAME)其後可optional揀壽司手卷 …etc. (佢嘅壽司卷乜係可以無限refill)小食我幾鍾意佢signature (CRISPY TOFU)!!好味又可送酒仲有甜品雪糕 (炸香蕉雪糕幾特別)我哋join埋90mins free flow wine package(任飲sake, 阿根廷嘅red wine, white wine, beer)輕輕鬆鬆,開心渡過週末!有機會會再去!不過當日去到,過咗12點就開始多人所以建議都係預先訂枱,會穩陣一啲
放假就又係食同瞓
同朋友想搵個地方食吓嘢傾吓偈
大家又鍾意飲酒,最後揀咗呢度
呢度環境舒適,好chill好relax
嘢食,我哋order brunch menu
有3個前菜

仲有甜品雪糕 (炸香蕉雪糕幾特別)
輕輕鬆鬆,開心渡過週末!有機會會再去!

不過當日去到,過咗12點就開始多人
所以建議都係預先訂枱,會穩陣一啲

2024-03-23
$400 (Lunch)
  • free  flow  wine  package
  • crispy  tofu
2024-03-22 263 views
Not my first time here! And I always got a reason to come back. Staff were super nice and friendly while the food was uber flavorful and fresh! I'm sure to bring more friend back. This late late lunch at around 3:00 pm was made extra special with the warm service and of the staff who even mentioned their other two branches .
Chocomonaka on the background for the win!
West Coast Don on the foreground
Salmon Tataki
Other Info. : Dining City Restaurant Week Menu is the bomb!
2024-03-20
Type of Meal
Lunch
Dining Offer
Tasting Event
  • West Coast Don
2024-03-18 202 views
係朋友推薦下,今次就嚟到呢一間美式日系嘅餐廳食好嘢,依個日式嘅設計,無論係環境定係氣氛都非常舒服,除此之外佢仲有個特色打卡場,打卡留念一流,而我哋就叫咗個brunch set,除咗有Starters同main 之外,每人仲可以揀兩款手卷同甜品,組合非常之豐富⭐️Karaage雞塊炸到恰到好處,除左脆之外,雞肉都十分嫩滑,加埋佢嘅醬料,非常開胃⭐️TMK Cabbage Salad 沙律青檸濃濃嘅柚子味,鍾意柚子嘅朋友一定唔可以放過⭐️Salmon Tataki 新鮮嘅三文魚上加上柚子、醃蘿蔔、紅辣椒、黑芝麻嘅配料,令到三文魚嘅鮮味更加突出⭐️Hamachi Tomato Temakis蕃茄配合咗柚子、胡椒,洋蔥同埋香草,整體嘅味道都非常之夾⭐️Salmon Avocado Temakis新鮮嘅三文魚加上脆脆粒粒,配上壽司飯,十分惹味 ⭐️Wagyu Beef Temakis香滑嘅牛肉配上精緻嘅蘆筍,感覺好清新⭐️Kalifornia Temakis呢個係蟹棒加黃瓜嘅組合,口感特別清爽⭐️Crispy Tofu呢個豆腐炸到外脆外暖,配上下面嘅辣醬,酸酸甜甜,無論味道同埋口感都一流⭐️Sashimi (8P

⭐️Karaage

⭐️TMK Cabbage Salad
沙律青檸濃濃嘅柚子味,鍾意柚子嘅朋友一定唔可以放過

⭐️Salmon Tataki

⭐️Hamachi Tomato Temakis
蕃茄配合咗柚子、胡椒,洋蔥同埋香草,整體嘅味道都非常之夾

⭐️Salmon Avocado Temakis
新鮮嘅三文魚加上脆脆粒粒,配上壽司飯,十分惹味

⭐️Wagyu Beef Temakis
香滑嘅牛肉配上精緻嘅蘆筍,感覺好清新

⭐️Kalifornia Temakis
呢個係蟹棒加黃瓜嘅組合,口感特別清爽

⭐️Crispy Tofu

⭐️Sashimi (8PCS) + 98PP
佢嘅魚生一試食就知好新鮮,最值得一讚嘅係佢嘅帶子,味道非常之鮮翻,令人食到停唔到口

⭐️Poppin’ Ice Cream & Caramel Fried Banana
一個豐富嘅brunch,點少得用甜品做結尾,呢一間餐廳一共有兩款雪糕俾人揀,咁我哋就叫晒兩款嚟試,Poppin’ Ice Cream,雲呢拿雪糕加上脆卜卜嘅爆谷,口感上形成強烈嘅對比,Caramel Fried Banana,甜甜嘅焦糖炸香蕉,配上雪糕,亦都係Perfect Match,令到層次更加豐富
周末去咗灣仔月街chill下食brunch 🤟🏻餐廳裝修好有特色,主打西日式fusion菜weekend brunch仲可以任食壽司卷🍣一定夠飽.📍The Brunch Menu($248/pp)早午餐包咗三款頭盤、一款主食、Free flow壽司卷、兩個手卷同甜品.🔸Starters ❥ Karaage | Salmon Tataki | TMK Cabbage Salad炸雞外皮香脆,肉質嫩滑,加上辣粉好惹味🍗軟滑嘅三文魚配上醃蘿蔔同香醋好開胃🤤.🔸TMK Signatures❥ The Original Tuna Hotdog呢到嘅獨創菜式🌭,壽司飯包住辣吞拿魚、蟹柳同紅洋蔥再脆炸🔥.❥ 大板燒落咗大量椰菜🥬,食落唔膩,表面焦香脆中間軟腍❥ Big-ass Maki Free flow每日仲有2款壽司卷可以無限Free flow😉.🔸Temakis 手卷食咗4個口味,包括和牛🐃、三文魚🐟、蟹柳同拖羅三文魚同拖羅夠肥美香滑;和牛軟腍,可惜份量唔多蟹柳配牛油果都唔錯.🔸Desserts❥ Poppin’s Ice Cream | Caramel Fried Banana 2款甜品都係

周末去咗灣仔月街chill下食brunch 🤟🏻
餐廳裝修好有特色,主打西日式fusion菜
weekend brunch仲可以任食壽司卷🍣一定夠飽

📍The Brunch Menu($248/pp)
🔸Starters
炸雞外皮香脆,肉質嫩滑,加上辣粉好惹味🍗
軟滑嘅三文魚配上醃蘿蔔同香醋好開胃🤤

🔸TMK Signatures
❥ The Original Tuna Hotdog
呢到嘅獨創菜式🌭,壽司飯包住辣吞拿魚、蟹柳同紅洋蔥再脆炸🔥

❥ 大板燒落咗大量椰菜🥬,食落唔膩,表面焦香脆中間軟腍

❥ Big-ass Maki Free flow
每日仲有2款壽司卷可以無限Free flow😉

🔸Temakis
手卷食咗4個口味,包括和牛🐃、三文魚🐟、蟹柳同拖羅
三文魚同拖羅夠肥美香滑;和牛軟腍,可惜份量唔多
蟹柳配牛油果都唔錯

🔸Desserts
2款甜品都係雪糕做底,分別加入炸香蕉🍌同爆谷🍿
雪糕香滑,不過香蕉炸皮非常厚😂
其實skip咗香蕉🍌淨係落焦糖糖漿都夠香

2024-01-15 304 views
灣仔月街日式Fusion餐廳⭐️Salmon tataki ⭐️Karaage Chicken前菜先嚟三文魚刺身同埋炸雞。薄切三文魚刺身配上醬油、洋蔥、芝麻同辣椒,酸酸辣辣都幾開胃。炸雞脆身香口,搭配paprika同秘製醬汁,比起一般居酒屋炸雞更有特色。 ⭐️West Coast Don主菜嘅呢個丼飯有啲似夏威夷嘅Poke,材料超豐富,有醃三文魚、香菇、紫菜天婦羅、脆豆腐、枝豆同豆苗等。醬汁調校適中,食晒成個飯都唔算太Heavy。⭐️Rainbow Maki (+$15)另一主菜係三文魚、吞拿魚同牛油果卷物。賣相好靚,但魚生味道淡口唔突出。⭐️Poppin Ice Cream甜品係綠茶紅豆雪糕,雪糕嘅綠茶味好香濃,味道唔會太甜,加埋脆米口感一流。Lunch Set (Starter+Main+Dessert) $148pp
灣仔月街日式Fusion餐廳

⭐️Salmon tataki
⭐️Karaage Chicken

⭐️West Coast Don

⭐️Rainbow Maki (+$15)

⭐️Poppin Ice Cream

2023-12-19 321 views
Pirata group最難食的餐廳,竟然開到3間分店🤮🤮1️⃣和牛丼牛肉都幾多,不過係全生咁,咬落都有點un,同埋汁係唔夠,冇點調味咁.😩💰HKD$1482️⃣油甘魚刺身刺身較薄,好辣,好普通的調味🙃💰HKD$983️⃣炸雞唔夠熱,冇肉汁,好乾,唔脆,好辣,仲話係招牌😵‍💫💰HKD$884️⃣Tuna hot dog辣吞拿魚,洋蔥加州卷吞拿魚好小,醬唔夠,成個卷好硬好乾,好難食呀😑💰HKD$985️⃣Chocomonaka全場最伏呀! Menu話係mousse. 點知原來係朱古力cream加醬,似就咁買返黎.仲要依個價,真係有病👆🏻💰HKD$68位又唔好坐,同埋做得對客嘅工就咪食煙啦,一開口勁臭,迫個客食3手煙☠️😾
Pirata group最難食的餐廳,竟然開到3間分店🤮🤮
1️⃣和牛丼
💰HKD$148

2️⃣油甘魚刺身
刺身較薄,好辣,好普通的調味🙃
💰HKD$98

3️⃣炸雞
唔夠熱,冇肉汁,好乾,唔脆,好辣,仲話係招牌😵‍💫
💰HKD$88

4️⃣Tuna hot dog
辣吞拿魚,洋蔥加州卷
吞拿魚好小,醬唔夠,成個卷好硬好乾,好難食呀😑
💰HKD$98

5️⃣Chocomonaka
💰HKD$68

2023-12-16 240 views
一直都好鍾意PIRATA Group旗下嘅餐廳,今次就去左由PIRATA Group創辦的 The Sixteen. The Sixteen 係一間匯聚4個全新餐飲概念的餐廳,非常值得一試。今次就揀咗當中日式fusion菜—TMK Funk & Rolls , 精緻得來又有新意。午餐去食Lunch menu CP值亦比較高 (有$158 及 $168 的sets 選擇)前菜/小食Salmon Tataki (芥末芝麻三文魚刺身)三文魚配上西式醬汁,味道與日式三文魚刺身大有不同,值得一試!TMK Hamachi (+$28) (油甘魚刺身)油甘魚配上柚子汁清爽又好突出油甘魚的鮮味,魚質亦都超級細嫩🥰非常高質的前菜Edamame Guacamole (莎莎醬紫菜片)紫菜片夠脆,配上莎莎醬係比較香口Karaage (炸雞配yogurt source)辣味炸雞少少辣,配上spicy yogurt令到味道都比較特別,但不及其餘的前菜出色。Main course / 主菜$158 sets:Tuna Hotdog (+$38)Tuna Hotdog係TMK的Signature dish!首先,廚師

前菜/小食
Salmon Tataki (芥末芝麻三文魚刺身)

TMK Hamachi (+$28) (油甘魚刺身)

Edamame Guacamole (莎莎醬紫菜片)
紫菜片夠脆,配上莎莎醬係比較香口

Karaage (炸雞配yogurt source)

Main course / 主菜
$158 sets:
Tuna Hotdog (+$38)
Tuna Hotdog係TMK的Signature dish!首先,廚師會將成舊壽司飯炸到好香,當中亦會加入新鮮吞拿魚粒,tuna粒都新鮮,配上醬料,帶有少少微辣,非常值得一試的Fusion菜式

$168 sets:
TMK Kimbap
平常的日式飯卷,入面有酸蘿蔔、泡菜,配上新鮮的魚生,味道不錯,但款式是大路的日式飯卷

甜品
Poppin ice cream (+$20)
雪糕配上olive oil同popcorn,配搭睇落非常奇怪,但食落非常特別,但有點太油,建議唔好沾太多olive oil會較
2023-11-23 1284 views
之前Restaurant Week既時候已經試過佢地個Lunch,味道OK又幾抵食所以最近朋友生日就揀左來呢到同佢慶祝👏🏻我地今次叫既係Fat Beats Menu ($348 p.p),即係類似Omakase🤣:🍴Edamame枝豆好新鮮,配上麻麻辣辣既醬汁,真係食唔停口🫢送酒一流🤪🍴TMK Kimchi Salad🥗椰菜非常新鮮爽脆,配上適量柚子沙律醬一齊食好開胃🤤🍴Salmon Tataki🐟三文魚薄切新鮮,浸住柚子醬油,唔會過鹹😗🍴The Korean🍗Exactly係韓式嗰隻甜辣炸雞😋雞嘅肉質好嫩滑而且多汁,外皮炸得好脆😃十分惹味🔥🍴Okonomiyaki係日本大阪燒🍳呢個就略為普通左少少,麵粉比較多餸就少,上枱時仲唔係好夠熱🥹🍴Hamachi Tomato手卷餡料非常豐富😍池魚新鮮肉嫩,醋飯調味岩岩好,仲食得出有少少柚子胡椒🍋加上蕃茄紫洋蔥等配料好清新爽口🌱🍴Meltin’ Maki有驚喜😜一口份量既炸蝦小卷好精緻🥰 面頭加左脆米同美乃滋☺️加上小卷中既爽彈炸蝦 🍤一次過滿足哂三個願望😋🍴Tuna Hot Dog推薦⭐️第一次食咁大嚿炸壽司😳壽司中間有少少辣既吞拿魚顆粒、洋蔥、

🍴Edamame
枝豆好新鮮,配上麻麻辣辣既醬汁,真係食唔停口🫢送酒一流🤪

🍴TMK Kimchi Salad🥗
椰菜非常新鮮爽脆,配上適量柚子沙律醬一齊食好開胃🤤

🍴Salmon Tataki🐟
三文魚薄切新鮮,浸住柚子醬油,唔會過鹹😗

🍴The Korean🍗

🍴Okonomiyaki

🍴Hamachi Tomato

🍴Meltin’ Maki

🍴Tuna Hot Dog
推薦⭐️第一次食咁大嚿炸壽司😳壽司中間有少少辣既吞拿魚顆粒、洋蔥、青瓜、蟹柳,食到最後有啲膩因為舊飯太大😂不過係好味既,好特別~

🍴Poppin’ Ice Cream
雲呢拿味好濃👍🏻creamy 得來加上橄欖油食落更加滑溜😌另外面頭仲有popcorn,口感好豐富💕

🍴Chocomonaka
朱古力mousse好滑溜🍫面頭仲有朱古力脆米增添口感🤪配埋最中餅夾住一齊食無咁膩👌🏻

整體來講,呢個menu好抵食👍🏻而且味道都唔錯同埋款式好多元化!環境都舒服😌啱晒同朋友來Happy Hour🍻可以邊傾邊飲!我地當日就飲左梅酒,容易入口😚仲有好多唔同味可以揀,推薦大家來試下😎
2023-10-26