2017-09-27 175 views
星期六晚6點鐘,見閒來無事去咗屯門逛,但市中心人流好多,尤其推喼的大陸人,所以就為咗避開人潮走咗去虹橋揾揾食。。。想起人氣章魚燒,以前好多人推介但無時間過去食,朋友都話閒閒地都要等30~60分鐘。。但神奇的事發生咗,當日晚上6點去到買。。。等咗0分鐘。。。唔知係好彩定熱潮已過, anyway 有機會試下間店向後巷,附近店舖都關咗,都有d隱蔽重點來了,超多蟹籽章魚燒,好多好多蟹籽,又好細心將木魚放邊邊,唔使一下子放上面頭腍晒味道:整體味道都唔錯,醬汁夠多,而且蟹籽夠多,但一個人食晒8粒就好滯。。。

間店向後巷,附近店舖都關咗,都有d隱蔽

超多蟹籽章魚燒(8粒)

重點來了,超多蟹籽章魚燒

2017-09-23
TakeAway
$24 (Dinner)
超多蟹籽章魚燒(8粒)
2017-09-16 138 views
冇幾耐之前,某網頁推介呢個小丸子於是係上星期放學後叫左住tuen mun 嘅同學仔帶我去一嘗咁出名嘅小丸子去之前聽到好多人話好好食,好足料,又好多人排隊好期待!坐左好耐車,行左好遠路終於到了間店好偏好細,附近環境好污糟有其他餐廳啲垃圾不過講返個小丸子,我同同學叫左蟹子味我地去個陣可能因為返學時間冇人排隊一去到就有不過小丸子好似整定左好耐雖然仲熱,但我有啲唔係幾鐘意整定左嘅小食一黎衛生問題,二黎係唔夠新鮮不過講真,見到都嚇左跳,因為蟹子真係好鬼多,不過用竹籤完全食唔到,晒左好多蟹子講到小丸子方面,我又覺得不外如是姐冇啲人同埋某機構講到咁鬼好食小丸子好細粒,雖然每粒都有章魚但都係個句,比較細粒lo如果問我會唔會再黎,我諗唔會因為地區遠,除左蟹子多,食物其實普通
冇幾耐之前,某網頁推介呢個小丸子
於是係上星期放學後叫左住tuen mun 嘅同學仔
帶我去一嘗咁出名嘅小丸子
去之前聽到好多人話好好食,好足料,又好多人排隊
好期待!

坐左好耐車,行左好遠路終於到了
間店好偏好細,附近環境好污糟
有其他餐廳啲垃圾

不過講返個小丸子,
我同同學叫左蟹子味
我地去個陣可能因為返學時間
冇人排隊一去到就有
不過小丸子好似整定左好耐
雖然仲熱,但我有啲唔係幾鐘意整定左嘅小食
一黎衛生問題,二黎係唔夠新鮮

不過講真,見到都嚇左跳,
因為蟹子真係好鬼多,
不過用竹籤完全食唔到,晒左好多蟹子

講到小丸子方面,我又覺得不外如是姐
冇啲人同埋某機構講到咁鬼好食
小丸子好細粒,雖然每粒都有章魚
但都係個句,比較細粒lo

如果問我會唔會再黎,我諗唔會
因為地區遠,除左蟹子多,食物其實普通
2017-09-13 128 views
之前睇唔啱時間,或者時間唔啱食唔落。今次終於可以一嘗聞名的章魚燒。下午的人流很多,差不多要等15分鐘以上。點了一客明太子味道,真係即叫即燒,佢的木魚乾受熱跳動著,醬汁搭配適中,甚至明太子的份量很多,外脆內軟,雖然味道幾好,不過無位坐同要等候係唯二敗筆,加上地點唔算方便,下次都未必會去了。
之前睇唔啱時間,或者時間唔啱食唔落。
今次終於可以一嘗聞名的章魚燒。
下午的人流很多,差不多要等15分鐘以上。

點了一客明太子味道,真係即叫即燒,

2017-08-05
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2017-08-29 138 views
屯門井財街近年大換血本來全是舊式小店, 這幾年很多舊式小店都換手了當然也有老牌在最近很火的是超好吃屯の大阪章魚燒由於店鋪地方有限, 章魚燒又實在太好吃店裡即點即燒, 少說要排半小時(可能更久)夏天真的不能忍….但在香港又難得吃到好吃的章魚燒章魚燒主要有4種口味: 原味大阪風, 超爆多蟹子, 超正明太子, 激多蔥風味聽說最正明太子, 最驚喜激多蔥風味看, 每次能燒好的份量很少, 所以每一轉只能滿足3組客人左右我們選了超爆多蟹子, 本來還想選別的味道, 但剛好要賣完, 要等下一轉一轉要10~15分鐘…..蟹子真的爆多~看到店員一大匙一大匙又一大匙的放進去真的超開心~嘩哈哈章魚燒好吃在粉不厚, 夠脆, 粉漿味道混得剛好再配上其他配料醬汁~好吃到爆章魚鬚挺大粒的, 但有點過老蟹子由於份量多, 居然顯鹹了^^”總括來說還是好好吃, 香港高品質, 就排太久
屯門井財街近年大換血
本來全是舊式小店, 這幾年很多舊式小店都換手了
當然也有老牌在
最近很火的是超好吃屯の大阪章魚燒
由於店鋪地方有限, 章魚燒又實在太好吃
店裡即點即燒, 少說要排半小時(可能更久)
夏天真的不能忍….但在香港又難得吃到好吃的章魚燒
聽說最正明太子, 最驚喜激多蔥風味
一轉要10~15分鐘…..
章魚燒好吃在粉不厚, 夠脆, 粉漿味道混得剛好
再配上其他配料醬汁~好吃到爆
章魚鬚挺大粒的, 但有點過老
蟹子由於份量多, 居然顯鹹了^^”
總括來說還是好好吃, 香港高品質, 就排太久
Type of Meal
Tea
2017-08-23 104 views
≪屯の大阪章魚燒 TM Takoyaki≫熱門的小店,終於等到𣎴用排長龍。店面不大,人手有限。落單即叫即整,大概等15分鐘,可接受。男朋友之前食過,話佢之前食係大粒啲,而加已經縮左水,可能太多人食,要控制成本都未定🤔.🔺超爆多蟹子 - $28/6粒 OR $42/10粒睇相以為fake人先咁多,點知打開真係咁多!木魚無放章魚燒上面,放左係旁邊。由於章魚燒唔係大粒,一啖一粒都無問題。加埋成一茶匙既蟹子一齊放入口,好滿足。如果唔係啲蟹子,佢應該都只係中等既章魚燒。☺️.🔺原味大阪風 - $20/6粒 OR $32/10粒同上。只係無蟹子加持😂😂😂😂/環境: 外帶賣相: 7/10味道: 8/10價錢: 8/10整體: 8/10
≪屯の大阪章魚燒 TM Takoyaki≫

🔺超爆多蟹子 - $28/6粒 OR $42/10粒

🔺原味大阪風 - $20/6粒 OR $32/10粒
同上。只係無蟹子加持😂😂😂😂

環境: 外帶
賣相: 7/10
味道: 8/10
價錢: 8/10
整體: 8/10
2017-08-16 65 views
單點: 明太子章魚小丸子 (外帶)基本上每次來這家店, 最少也要等5-10分鐘, 味道及口感基本每次也能保持水準, 故此等10分鐘內的話, 還能接受今次挑了明太子口味, 料多醬多, 配菜足, 喜歡吃咸食的朋友可以挑這個明太子是博多名產, 味道偏咸, 在日本買也不便宜, 所以這個價錢還能接受登報紙前, 章魚燒每顆都比較大, 現在屬於小巧型未吃過而又經過的朋友可以一試, 感覺上單論小丸子的話, 跟築地差不多不過如果特意坐很遠來吃的話, 大家可以也試一下區內的雲貴風米線及光記腸粉, 超讚的
單點: 明太子章魚小丸子 (外帶)
故此等10分鐘內的話, 還能接受
登報紙前, 章魚燒每顆都比較大, 現在屬於小巧型
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2017-07-23 125 views
平時見到太多太多人排隊啦,幾好食都唔輪到我先,今日下午見八號風球落波,親就行去試下有冇開門先,竟然有呀😱😱行到去見無人排隊鬼咁開心,就買一份試下啦,點知原來都要等10分鐘,原來係買完飛先知前面有人等緊🤣🤣大鄉里賣相真係唔錯,味道都好好食,雖然唔夠大阪街邊檔咁大粒,但呢間味道一流,值得再試😋
就行去試下有冇開門先,竟然有呀😱😱

2017-07-21 114 views
今日男朋友話去屯門行街,行完夜晚帶我去試新野,落住雨既晚上,男朋友話其實係帶我食(佢最愛的)章魚小丸子對於我地都唔熟識屯門既關係,又西鐵又輕鐵,又過橋再搵路,我真係非常懷疑地問男朋友: 你肯定呢度有得食小丸子?兜左兩個圈,原來一直miss左個入口,終於到喇!!平時好多人排隊,但呢日竟然得兩個人等緊,我地揀左明太子小丸子大約等左五分鐘,新鮮熱辣放入盒,另一位店員加我最愛既明太子同醬料,嘩,好多明太子,超熱,超多醬呀!!!!!!!食一口,我真心覺得大阪既感覺番曬黎呀!!!好足料,好軟淋,入面既章魚好大粒,好爽既,雖然好中意明太子,不過多得濟有點咸~~章魚小丸子迷既男朋友,話難得入到黎,忍唔住買多八粒食,滿足到佢既樣子呀!!
今日男朋友話去屯門行街,行完夜晚帶我去試新野,
落住雨既晚上,男朋友話其實係帶我食(佢最愛的)章魚小丸子

對於我地都唔熟識屯門既關係,又西鐵又輕鐵,又過橋再搵路,
我真係非常懷疑地問男朋友: 你肯定呢度有得食小丸子?

兜左兩個圈,原來一直miss左個入口,終於到喇!!

平時好多人排隊,但呢日竟然得兩個人等緊,
我地揀左
明太子小丸子

嘩,好多明太子,超熱,超多醬呀!!!!!!!
食一口,我真心覺得大阪既感覺番曬黎呀!!!
好足料,好軟淋,入面既章魚好大粒,好爽既,
雖然好中意明太子,不過多得濟有點咸~~

章魚小丸子迷既男朋友,話難得入到黎,忍唔住買多八粒食,
滿足到佢既樣子呀!!
去開果頭食飯 經過見到紅燈籠,原來係近期幾出名既章魚燒,一場黎度 唔係唔試嘛! 間鋪好細 章魚燒有六個味,因為仲要食飯,所以叫左個細既原味試下。$20/6 好抵!外脆內淋淋漿 魷魚幾大粒。好食! 係香港食過最貼近大阪章魚燒既味😋下次會試埋其他味😋😋

下次會試埋其他味😋😋
2017-05-16 177 views
難得放假,要走入紅橋好好食盡美食! 一心諗住可以入嚟食到正宗大阪嘅章魚燒, 點知佢仲未開。 上兩個星期嚟嗰一次,都已經話因為開分店,所以暫時未分配到人手,變左會休息呢一間店。事隔兩個星期,諗住可以放假,就嚟試呢家出曬名嘅章魚燒,點知又再一次潑冷水。因為開分店,而兩個星期唔開本身果間既店,睇黎佢人手真係好不足下。希望店主可以快d搞掂分店既野,開返呢間原始嘅店啦! 因為蝴蝶邨真係離我好遠好遠,唔想要入到咗遠先有得食呀!
難得放假,要走入紅橋好好食盡美食!

2017-05-04 206 views
由依家店一開到依家,都會keep住黎幫襯。因為佢既章魚燒真係好好好好味 ! 由以前大粒版,到依家轉咗做細粒版,水準都係咁好! 大粒版就入面超juicy, 依家細粒版就可以一啖食一粒,好有征服感。而佢入面除咗 juicy 仲好彈牙,真心會食上癮 我最鐘意就係佢既多蔥,因為真係多蔥到有半盒都係蔥,超正超好味!而佢係十分之新鮮,所以超熱,通常要得好一段時間要放到落口。但我見過有好多人係可以即刻放到落口,之後噴d熱既煙出黎,超爽! 平日試過唔洗排隊就即刻買到,不過假期會多人d, 要預多d時間去買喔!
由依家店一開到依家,都會keep住黎幫襯。
因為佢既章魚燒真係好好好好味 !

由以前大粒版,到依家轉咗做細粒版,水準都係咁好!

原味
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
原味
2017-04-26 440 views
忽然出名,排隊啲人聲稱好遠特登黎食,唔知係味又係啲乜鬼雜誌blogger吹捧⋯⋯由買票無乜人,睇住佢整,話要等十分鐘直到多人排隊,諗住即整唔會老左實會脆口⋯⋯叫到我喇,外賣盒大但一開就見到果幾粒野縮埋一邊⋯⋯俾啲木魚片遮住🙈丸子細粒,粒章魚腳又仲粒⋯⋯盒野熱度夠內軟但外皮唔脆既🙈過左龍喇…其實真心覺得勁普通又唔平,$28/6粒明太子,原味$20/6粒,仲有蟹子味手揀。明太子咸得濟,比例錯晒,章魚腳細粒唔覺存在⋯某日式超市內果間真係好食好多仲平啲。當然小店有進步空間,例好用個大啲既模整大粒啲個餡料同個丸子嘅俾啱翻,大粒無咁易整過龍老左韌左。希望唔好俾人過度吹捧到過頭,咁樣仲令到佢哋未進步人客先失望,冇人在返桌,生意仲難做。希望屯門有更多平民美食支持小店!
好味明太子
2017-04-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$28 (Dinner)
2017-04-18 426 views
呢日經過見到呢間由一開張已經被網民推上神台既小丸子店無人排隊!即買不過雖然無人排隊,但d staff 都keep 住燒小丸子。。。唔係話即叫即整所以要排好耐隊架咩。。。?而且望佢右邊d 燒好左既小丸子都又乾又梅咁,有小小卻步既。但難得無人排隊,唔理好醜,照買!由於時間關係,已經啪左兩粒入口😅order 左原味,即係無特別蟹子etc 做topping, 食原本小丸子既味out of expectation 地熱,唔係真係放左太耐既。 不過好細粒,味道係正正常常。唔係好明點解會俾網民推得咁高。 如果路過無人排隊可以一試,但d 人由出面專門入屯門食,真係好奇怪

由於時間關係,已經啪左兩粒入口😅

超爆多蟹子($42/10粒)賣相幾靚,材料亦十分足夠,蟹子超多。可惜章魚燒一食落去係淋既,外皮唔脆。另外入面嘅章魚正常size,唔算特別大粒。整體來說,同想像中有差異。賣相:9/10口感:5/10價錢:6/10
超爆多蟹子(10粒)
超爆多蟹子($42/10粒)

賣相:9/10

口感:5/10

價錢:6/10
2017-04-16
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$42 (Lunch)
2017-04-16 209 views
第一次幫襯,叫咗爆多蟹子章魚燒蟹子份量正常外賣紙盒質素ok, 唔會整污糟手章魚燒入邊冇章魚,完全食唔到章魚燒林啤啤,冇晒口感木魚絲份量少總括:唔會再幫襯,葵涌廣場仲好食過佢
第一次幫襯,叫咗爆多蟹子章魚燒
蟹子份量正常
外賣紙盒質素ok, 唔會整污糟手
章魚燒入邊冇章魚,完全食唔到
章魚燒林啤啤,冇晒口感
木魚絲份量少
總括:唔會再幫襯,葵涌廣場仲好食過佢
2017-04-16
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$28 (Lunch)