2017-12-08 623 views
一踏進12月便是與朋友聚會的節日,但一班人想坐得舒服,又不想被趕走,當然就不會選擇放題、火鍋那種限時的食肆。所以我們一行四人便去了旺角的樓上 Cafe。雖然只是星期四的晚上,但人流也不少,所以來前要先訂位唷!樓上 Cafe 就當然有 boardgames 提供啦,飯後玩就最適合不過了。餐廳有晚市套餐提供,人多的可選擇 party set。最後我們一行四人也點了 Party set B,每人 $156,食物較豐富。可選擇兩款飲品,而飲品竟是任飲的,非常掋呀!我們叫了柑桔檸檬和蜂蜜綠茶,柑桔檸檬較好喝,酸酸甜甜的越喝越開胃,最後也 refill 多壺呢~凱撒沙律有新鮮爽口的沙律菜,再配上車厘茄、洋蔥圈、麵包粒,很清新。以我們四人來説,如果份量較多會更好。熱騰騰的芝士薯條非常好吃,炸得金黃色的薯條脆口,伴上海量的香濃芝士醬,芝士控必定吃到停不了口。然後便是泰式豬頸肉,沾上酸辣的泰式汁後更惹味。蜜汁雞肉串有六串,雞肉也嫩滑,吃得滋味。小食拼盤有吉列珍寶蝦、芝士薯波、咖喱角和蜜糖雞翼。因我不太喜歡炸物,怕喉嚨痛,所以主要吃雞翼。雞翼能做到外脆內嫩,雞肉嫩滑多汁,用了蜜糖煮甜甜的很美味。除了蜜糖,
一踏進12月便是與朋友聚會的節日,但一班人想坐得舒服,又不想被趕走,當然就不會選擇放題火鍋那種限時的食肆。所以我們一行四人便去了旺角的樓上 Cafe。雖然只是星期四的晚上,但人流也不少,所以來前要先訂位唷!

小食拼盤有吉列珍寶蝦、芝士薯波、咖喱角和蜜糖雞翼。因我不太喜歡炸物,怕喉嚨痛,所以主要吃雞翼。雞翼能做到外脆內嫩,雞肉嫩滑多汁,用了蜜糖煮甜甜的很美味。除了蜜糖,還可選擇蒜香雞翼。
芝士汁焗蔬菜主要是西蘭花和紅蘿蔔,表面的芝士焗得微焦,煙煙韌韌的很有口感。
可點兩款主菜,我們就一碟意粉一碟飯。白汁香蒜蜆肉意粉的味道較家庭式,所以很足料,蜆肉的數量也不少,但如能炒得乾身會更好味。
之後便是黑松露海鮮意大利飯,意大利飯較港式,但飯也做做到小小煙韌感。混上香菇香黑松露整體很香。而海鮮很多種類,有爽口的海蝦、藍青口、蜆肉和魷魚。魷魚味道就較淡,而其他海鮮也大隻和新鮮,也不腥。
最後還有香芋雪米糍,香芋味很濃郁呢!
最後埋單$686,我們四人也吃得超飽,還在餐廳坐了三小時呢哈哈!
2017-12-07
$172 (Dinner)
2017-12-05 90 views
約左幾個朋友食野傾計 揀左個party set B份量會按照人數安排 圖中為四人份量😋--Set B🥗田園沙律配芝麻醬🍤吉列珍寶蝦🍖泰式燒豬頸肉🥔芝士薯波🍢蜜汁雞肉串🔶惹味咖哩角🍗蜜糖雞翼 🍟無得輪芝士薯條🧀芝士汁焗蔬菜🍝芝士焗白汁呑拿魚意粉🥘黑松露海鮮意大利飯🍹芒果蜂蜜🍸青蘋果菠蘿(menu上揀兩款任飲)🍦一口雪米糍--唔逐樣講啦 除左飲品甜左啲 每一樣都好食友人對薯條同小食讚不絕口😀--以為金雞得啲波場雀館 估唔到有間咁既cafe呢到環境唔大 冇華麗裝修 但就俾到人舒服既感覺 坐位夠闊落👍🏻食物質素唔錯 份量夠 價錢合理 職員有禮貌叫個set 一人二百蚊都唔使可以傾足成晚😗有時gathering諗唔到去邊 呢到絕對有得諗😜

約左幾個朋友食野傾計 揀左個party set B
🍟無得輪芝士薯條
🧀芝士汁焗蔬菜
🍝芝士焗白汁呑拿魚意粉
🥘黑松露海鮮意大利飯
🍹芒果蜂蜜🍸青蘋果菠蘿(menu上揀兩款任飲)
🍦一口雪米糍
食物質素唔錯 份量夠 價錢合理 職員有禮貌
叫個set 一人二百蚊都唔使可以傾足成晚😗
有時gathering諗唔到去邊 呢到絕對有得諗😜
2017-12-03 77 views
閨蜜要嫁了 有幸當伴娘是幸福的事 今日我哋一班姊妹團揀咗呢間cafe 傾當日嘅事宜簡單嘅擺設 充滿著洋溢幸福嘅氣氛 幸福就在你身邊不停轉動海賊迷注意 餐廳內擺放海賊王公仔 和我的喜好一樣哦 很想把它帶回家餐廳雖然冇華麗嘅裝修 性在有家的感覺 簡單簡潔而舒服 適合三五知己 大夥兒聚餐的好地方 光顧期間正有一班年青人在場 玩着餐廳擺放的玩具/遊戲 非常熱鬧 笑聲滿載我哋四個人 揀咗party B set每位156蚊 包括沙律 小食 主菜 甜品 特飲一杯另設加一服務費田園沙律配日式芝麻醬 非常清新健康嘅配搭 蔬菜全部都好新鮮 沙律菜咬入口仲係索索聲無得輸芝士薯條 新鮮熱辣嘅炸薯條 加上熱辣辣嘅白汁芝士醬 配搭非常邪惡 真係食唔停口一條接一條芝士汁焗西蘭花 大量嘅芝士覆蓋著西蘭花 表面焗得金黃香脆 香味沒法擋泰式豬頸肉和蜜汁雞串泰式豬頸肉彈牙爽口 入口有種回彈嘅口感 配上自家製泰式醬汁 一絕蜜汁雞串 味道偏甜 醬汁濃厚 雞肉嫩滑入味蜜糖雞翼 咖哩角 吉列珍寶蝦 和芝士薯波呢盤簡直就係開party必備嘅小食 非常豐富當中我最喜愛蜜糖雞翼 外皮甜甜地 而且香脆主菜 白汁香蒜蜆肉意粉麵條軟硬度適中

簡單嘅擺設 充滿著洋溢幸福嘅氣氛 幸福就在你身邊不停轉動

當中我最喜愛蜜糖雞翼 外皮甜甜地 而且香脆

主菜 白汁香蒜蜆肉意粉
麵條軟硬度適中 醬汁非常多 非常濕潤 是我喜歡的
配合蜆肉 炸蒜 洋蔥 等野味配料 既簡單 又好吃

呢杯特飲叫情意綿綿 非常好喝 主要係有朱古力 棉花糖 和雪糕球

細細粒嘅棉花糖煙靭 色彩繽紛 加上甜到入心嘅朱古力 少女心爆發 心情馬上變好
靜靜地三五知己 無論傾偈 玩遊戲放鬆減壓 呢問cafe 都係一個唔錯嘅選擇 最緊要係嘢食好味 價錢又大眾化
2017-11-30 127 views
星期六條街太多人,拉左朋友同我搵個地方坐下食下午茶最就近搵左呢間to-gather cafe! 價錢仲好相宜Cafe內啲枱櫈好闊落,有幾張大既U型枱,環境唔錯,的確適合一班人gathering下午茶menuCafe黎講價錢都算相宜,諗坐當晚飯咁食,所以我地一人叫左一個主食,再加啲小食我叫左個青咖喱出前一丁,有驚喜!本身以為係湯粉沖既淡味青咖哩,但原來好正宗好濃郁既青咖哩湯底,有啲似沙嗲王果隻味道,絕對抵食,好味,性價比高而且都幾足料,豬頸肉同配料都好有份量,味道不錯朋友叫既吉列蝦配烏冬,雖然cafe係小店經營,但主食方面都幾有質素,吉列蝦新鮮炸起,朋友都話幾好味奉行一定要食菜既標準,叫左個凱薩沙律沙律驚喜位係每一塊沙律菜都沾有沙律醬唔使自己撈都有超有味啱哂鐘意沙律醬既我蒜香雞翼極具蒜香雞翼亦好juicy不錯另外跟餐兩杯餐飲,latte 同花茶係舒適cafe環境下慢慢休息,靜靜傾計整體cafe質素不錯
星期六條街太多人,拉左朋友同我搵個地方坐下食下午茶
最就近搵左呢間to-gather cafe! 價錢仲好相宜

下午茶menu

泰式青咖喱豬頸肉出前一丁
我叫左個青咖喱出前一丁,有驚喜!

而且都幾足料,豬頸肉同配料都好有份量,味道不錯

吉列炸珍寶蝦配讚岐烏冬

凱撒沙律
奉行一定要食菜既標準,叫左個凱薩沙律
沙律驚喜位係每一塊沙律菜都沾有沙律醬
唔使自己撈都有超有味
啱哂鐘意沙律醬既我

蒜香雞翼極具蒜香
雞翼亦好juicy
不錯

另外跟餐兩杯餐飲,latte 同花茶

係舒適cafe環境下慢慢休息,靜靜傾計
整體cafe質素不錯
泰式青咖喱豬頸肉出前一丁
2017-11-30 447 views
我有鋪引係好鐘意同幾個姐妹去CAFE玩下GAME傾下心事,貪CAFE環境夠relax!今次其中一位姐妹介紹去金雞既D間To-Gather比我地Together!一出電梯就見到D間咁靚既CAFE, 好易認!入面環境都幾好, 乾淨整齊, 同埋每一張吧枱佔既地都唔少, 確保到每一枱都有足夠的私人空間, 唔錯!我地一行四人識叫既一定叫Party Set! 我地個個都係慳妹黎, 最後計過度過, Set B性價比好似高D, 就叫D個!飲品係任飲的, 我地叫左青蘋果菠蘿同埋蜂蜜綠茶, 抵飲之餘味道都唔錯首先黎個白汁薯條先啦, D個配搭幾新奇, 而且薯條炸得幾脆, 有種越食越好食既感覺緊接落黎都梗係仲係小食啦, 分別有天婦羅蝦, 蜜糖雞翼, 炸薯塊同埋咖哩角, 全部味道都很不錯, 而我最愛係蜜糖雞翼, 外皮有好香濃的蜜糖味, 外脆內嫩又多肉汁。再黎都梗係仲係小食啦! 玩GAME傾心事點可以冇小食架! 個雞肉串味道唔錯, 但支棍好多汁, 食到我成手都係;而個豬頸肉都幾爽口, 夾埋個泰式酸辣汁好開胃之後到MAIN黎, 其中一個姐妹好鐘意食焗豬排飯, 所以我地叫左D個, 上面好多芝士同蕃茄, 再落係有兩塊好
我有鋪引係好鐘意同幾個姐妹去CAFE玩下GAME傾下心事,
貪CAFE環境夠relax!

一出電梯就見到D間咁靚既CAFE, 好易認!

之後到MAIN黎, 其中一個姐妹好鐘意食焗豬排飯, 所以我地叫左D個, 上面好多芝士同蕃茄, 再落係有兩塊好大塊既豬排, 味道岩岩好, 唔會過咸, 再落就係個炒底飯, 炒得粒粒分明, 配埋芝士同蕃茄好好味
最後仲有個MAIN, 係黑松露海鮮燴飯, 上面既海鮮超多, 有蝦, 青口, 蜆, 墨魚, 當中我最LIKE係青口, 好新鮮之餘仲有D海水味, 而個飯有黑松露味, 唔錯

最後我地係D間CAFE坐左接近四個鐘, 中間完全冇人黑我地面, 我地傾得玩得好盡興, 很不錯的一間CAFE
2017-11-29
$170 (Dinner)
2017-11-30 135 views
金雞廣場係我地幾兄弟既回憶之地, 想當年我地係度(既網吧)出生入死,到今時今日我地做生意既做生意, 做老豆既做老豆, 但我地既兄弟情係不會變的, 所以今晚我地又黎金雞聚下舊啦係金雞19樓, 好方便我地地方都幾寬敞, 岩晒傾計, 玩GAME, 你串下我, 我串下你, 唔怕嘈到人地基本上既Board Game 都齊全, 可以慢慢玩我地四個人, 叫Party Set最岩, 而我地梗係叫多D野食既Set B啦飲品:特色飲品係任飲的! 我第一次見到係任飲既, 佢真係唔怕我地會坐到天昏地暗喎, 日月無光喎!抵呀!凱撒沙律係新鮮既蔬菜上面放左唔少芝士粉, 以增加沙律既香味, 好開胃小食開Party最緊要係咩? 緊係小食啦, D度既小食份量都好大碟下, 揀幾款點評下先:雞翼: 外皮好香蜜糖味, 外脆內嫩, 入面保持唔少肉汁咖哩角: 真係好咖哩, 香口天婦羅蝦: 蝦好大隻薯條: 用白汁黎配薯條係好特別既組合豬頸肉: 爽口!黑松露海鮮意大利飯入面有勁多海鮮, 包括海蝦, 藍青口, 魷魚, 蜆肉, 真材實料, 而且黑松露味好香, 唔錯鮮茄焗招牌香茅豬扒飯D個焗得好香, 個飯係蛋炒底飯黎, 上面有唔少既豬排,
到今時今日我地做生意既做生意, 做老豆既做老豆,
但我地既兄弟情係不會變的, 所以今晚我地又黎金雞聚下舊啦

係金雞19樓, 好方便我地

基本上既Board Game 都齊全, 可以慢慢玩

飲品:
!抵呀!

凱撒沙律

小食
雞翼: 外皮好香蜜糖味, 外脆內嫩, 入面保持唔少肉汁
咖哩角: 真係好咖哩, 香口
天婦羅蝦: 蝦好大隻
薯條: 用白汁黎配薯條係好特別既組合
豬頸肉: 爽口!

鮮茄焗招牌香茅豬扒飯
D個焗得好香, 個飯係蛋炒底飯黎, 上面有唔少既豬排, 鮮茄同芝士味皆重
最後當然要食個甜品啦, 爽呀!

總括而言, 食物幾OK, 坐得舒服, 最重要無限時, 適合一大班人黎呀!
2017-11-28
2017-11-29 248 views
同好耐冇見嘅朋友們終於約到時間出嚟食飯,梗係要搵個地方好好地傾計啦,朋友話佢之前想過一間及非嘢食唔錯,而且坐得好舒服可以慢慢地傾計,一於就聽佢講,去嗰度食個晚飯先。餐廳位於金雞廣場,地理位置都算好方便,餐廳佔地都算寬廣,可幸地唔算好嘈,可以好好地傾計朋友話佢上次試過呢個party B餐,小食主菜都好齊全,一於唔諗啦,快快趣決定,唔好阻住我地傾計😂沙律沙律勁大碗,係用和風胡麻醬混成,酸酸甜甜,勁度開胃。泰式燒豬頸肉呢個豬勁肉勁厚身,食落超級juicy,會買佢個泰式醬一齊食, 10分惹味蜜汁雞肉串雞肉嫩滑,蜜汁惹味冇得輸芝士薯條 佢呢個薯條上面除咗芝士汁之外仲偷咗一啲白汁,一邊傾計一邊食,又方便又夠味,果然無得輸咖喱角+吉列蝦+芝士薯波+蜜糖雞翼呢個拼盤上嚟嘅時候我哋都停咗一停,分量之多果然嚇親我哋,嘢食全部都係即叫即整,全部新鮮即炸熱辣辣,誠意十足芝士汁焗蔬菜平視我都唔係好鍾意食蔬菜,但係唔知點解加啲白汁加啲芝士焗一焗,真係單車變摩托,十分好味芝士焗白汁吞拿魚扭扭粉店家超豪氣,吞拿魚落得勁多!食落全部都係吞拿魚既香氣,而且扭扭粉爽口彈牙,配埋夠哂味既白汁,真係食完一碗再一碗完滿的一餐

沙律
沙律勁大碗,係用和風胡麻醬混成,酸酸甜甜,勁度開胃。

泰式燒豬頸肉

芝士汁焗蔬菜

芝士焗白汁吞拿魚扭扭粉

完滿的一餐
2017-11-27 110 views
今晚去完旺角勝利道買罐罐比屋企兩隻貓公主,就同老婆行過黎旺角金雞呢邊搵食啦。行到金雞廣場,見到有間To-Gather CAFE,我又拎住咁多貓罐,梗係想快到搵個地方坐低啦,所以就同老婆講「就呢間啦」呢個易拉架就喺金雞門廣場門口當眼處,行過都會望到。呢間樓上CAFE可供包場,有幾個PARTY SET任你揀,另外右下角呢張特別FOR打機人仕,多款套餐以獵人價發售,而在場亦見到有1-2檯係打機人仕,見佢地全副武裝聚精會神不停打,又確係幾有氣氛。呢個情景令我此諗起自己年青時都係幾個FD打機打到天昏地暗嘅日子。SET DINNER有以上幾款,海鮮、雞、豬都有齊,仲有一款素食選擇,真係照顧周到。另外,仲有其他沙律、小食及多款不同飲品選擇。最後揀左套餐,餐湯係粟米湯。天氣涼左飲碗熱湯可以暖下胃先,仲有麵包粒點綴一下。先黎一個To-Gather拼盤,有蜜糖雞翼、炸粗薯條、春卷、蜜汁雞肉串、日式餃子、吉列鳳尾蝦、鹽酥雞粒同咖哩角,樣樣都有好開心。我同老婆都鍾意食雞翼,所以另外叫左份蒜香雞翼,炸得夠香脆而且蒜香夠惹味香口。呢個鮮茄焗招牌香茅豬扒飯,鮮茄同芝士味都咁重,厚切豬扒兩大件,再配上炒飯,比起什麼一
所以就同老婆講「就呢間啦」

呢個易拉架就喺金雞門廣場門口當眼處,行過都會望到。

呢間樓上CAFE可供包場,有幾個PARTY SET任你揀,
另外右下角呢張特別FOR打機人仕,多款套餐以獵人價發售,

SET DINNER有以上幾款,海鮮、雞、豬都有齊,
仲有一款素食選擇,真係照顧周到。

另外,仲有其他沙律、小食及多款不同飲品選擇。

最後揀左套餐,餐湯係粟米湯。
天氣涼左飲碗熱湯可以暖下胃先,仲有麵包粒點綴一下。

To-Gather拼盤

日式餃子、吉列鳳尾蝦、鹽酥雞粒同咖哩角,樣樣都有好開心。

蒜香雞翼

我同老婆都鍾意食雞翼,所以另外叫左份蒜香雞翼,
炸得夠香脆而且蒜香夠惹味香口。

鮮茄焗招牌香茅豬扒飯

呢個鮮茄焗招牌香茅豬扒飯,鮮茄同芝士味都咁重,
厚切豬扒兩大件,再配上炒飯,比起什麼一哥焗豬扒飯仲吸引。

黑松露海鮮意大利飯

我對黑松露無乜興趣,相反呢類貴價食材對女仕們總有一份吸引力。
加上大大隻嘅海蝦及新鮮嘅藍青口,老婆食到LAM LAM脷。

朱古力奶昔及朱古力雪香
朱古力雪香及朱古力奶昔兩杯都有香濃朱古力味,而奶昔就多一份幼滑感覺。

咖啡朱古力慕斯蛋糕

套餐加$10就可以食到咖啡朱古力慕斯蛋糕,
我食完個飯加小食拼盤已經飽死,老婆仲可以食到呢件CAKE,
女人果然係有個甜品胃,見老婆食完好滿足個樣,相信呢餐佢都好滿意啦。
朱古力奶昔及朱古力雪香
咖啡朱古力慕斯蛋糕
2017-11-20 96 views
今日難得幾位夾得埋嘅同事都一齊返工,到晚飯時間唔想再留喺canteen食頹飯所以就一齊夾份叫外賣,其中一位同事想食意粉所以在芸芸食肆中就揀了依家<To-Gather>。食完之後上Openrice睇返才發覺原來外賣的價錢比堂食便宜一點。我地叫咗三個套餐一齊share,每個餐都會附送一碗餐湯。粟米湯,<地們>味比較重但過咸,而且粟米唔飽滿,全部都好扁身冇乜肉。講咗好食嘅晚餐先,黑松露海鮮意大利飯。打開嘅時候好香黑松露味,而且海鮮都擺得非常之靚。飯嘅質地恰到好處,不會過硬或者糊掉。海鮮當然冇可能系新鮮,有青口,魷魚圈同蝦,沒有雪味而且口感尚算清爽,應該不是說咗很耐的貨色。但青口過鹹!冬陰功忌廉汁海蝦意粉。有香茅,燈籠椒,菇同蝦。冬陰功味幾突出,加咗忌廉後都幾creamy, 但同樣過鹹!鹹中之鹹是這個!泰式青咖哩雞肉飯。首先汁料比較杰身本來用嚟送飯都系幾好嘅,但味道真系好鹹!綜合三個餐嘅評語祇有兩個字,好鹹。

我地叫咗三個套餐一齊share,每個餐都會附送一碗餐湯。

黑松露海鮮意大利飯

講咗好食嘅晚餐先,黑松露海鮮意大利飯。

冬蔭公忌廉汁海蝦意大利粉

冬陰功忌廉汁海蝦意粉。

泰式青咖喱雞肉飯

鹹中之鹹是這個!泰式青咖哩雞肉飯。

首先汁料比較杰身本來用嚟送飯都系幾好嘅,但味道真系好鹹!

綜合三個餐嘅評語祇有兩個字,好鹹。
2017-11-16
Delivery
2017-11-20 270 views
旺角人多車多,購物方便,但走累了要找個位置休息一下也不是容易的事,所以出旺角我們比較喜歡到樓上cafe,今次找到一間樓上cafe地點超級方便,在金雞廣場19樓的To-Gather Cafe,有wifi,又不限時間,可以舒舒服服跟朋友聚會,或者2口子血併完前來休息一下,順道滿足一下五臟六府⋯來到To-Gather Cafe門口,就見到幸運轉輪⋯面積雖然不算很大,但有一半都是U型梳化卡位,另一邊是方枱,我們進來時所有卡位已經座滿客人了,當中有不少枱客人是遊戲機和card game聚會⋯餐牌選擇很多,單點、Dinner set、各款甜品、小食及特色飲品款式多多⋯Dinner set的是日餐湯是粟米忌廉湯,粒粒爽口粟米好有口感⋯朱古力雪香$39 (跟餐可以選$32以下的飲品,超額只需補差價$7)朱古力奶醋$43 (補差價$11)To-Gather拼盤非常豐富,有春卷、蜜汁雞肉串、日式餃子、美式薯條、蜜糖雞翼、咖哩角、鹽酥雞粒及吉列鳯尾蝦,全部即場炸起卜卜脆,朋友多點這個拼盤真的開心又豐富~蒜香雞翼大大隻,即炸多脆肉嫩又夠Juicy,跟拼盤中的蜜糖雞翼一樣很讚﹗鮮茄焗豬扒飯是Nosir的至愛,所
來到To-Gather Cafe門口,就見到幸運轉輪⋯

是日餐湯:粟米忌廉湯

朱古力雪香/朱古力奶醋
朱古力奶醋$43 (補差價$11)

鮮茄焗招牌香茅豬扒飯
鮮茄焗豬扒飯是Nosir的至愛,所以看見餐牌上有鮮茄焗招牌香茅豬扒飯就二話不說選了這個Dinner set,蕃茄有益又開胃,豬扒份量不少﹗

黑松露海鮮意大利飯
黑松露海鮮意大利飯個人覺得很超值,在場原來也有不少客人點了這個Dinner set,意大利飯很creamy,海鮮包括海蝦、藍青口、魷魚和蜆肉,份量十足又鮮味,值得推介﹗

咖啡朱古力慕絲蛋糕

晚餐還有更多優惠,其中可以$10換購這款原價$30的咖啡朱古力慕絲蛋糕,我這個朱古力控當然不會錯過,咖啡味慕絲濃郁芳香,混合朱古力蛋糕底,加上冰凍結實口感像雪糕一樣,個人真的好喜歡這款甜品

這餐飯我們吃了2小時,可以慢慢品嚐美食,又可以放鬆心情上網和傾計,不急不趕,真的在樓上cafe才能找到這種休閒呢﹗
2017-11-13
$250 (Dinner)
是日餐湯:粟米忌廉湯
朱古力雪香/朱古力奶醋
咖啡朱古力慕絲蛋糕
在旺角揾野食不難,要揾好野食而且環境寧靜坐得耐的就有點難,星期日下午三點的旺角,沒一個地方是静的,正好下午茶時間,一行四人為了等傍晚睇戲,找到金雞廣場19樓這個鬧市中的隱世cafe歇腳。一出電梯19樓就見到To-Gather Cafe, 估不到內裡環境咁寬敞,卡位超闊落,坐8個人都得,梳化也很舒適,行街行得累來坐最好;有個角落放滿了board game可以玩,成班朋友來食野歇腳,可以玩到半日啊!好驚喜!正好有下午茶餐,跟一杯$32的飲品,可以轉其他飲品補差價就得,咁要試下d特別飲品啦!榛子朱古力凍飲$37,生薑蜜熱飲$37,跟餐叫每杯補$5 差價,榛子朱古力飲左一啖,忍唔住叫出來,好好味啊!上面有奶泡,唔止賣相靚,其實係要拌勻來飲,令榛子朱古力增添奶味和幼滑口感;榛子味很香濃,與朱古力一起是永恆的拍檔,飲一啖即刻醒神!生薑蜜熱飲很清甜,夠薑味得來不會有辣的感覺,今日氣溫驟降,想驅寒暖身啱晒!豬扒蛋出前一丁麵 $51,呢個係下午茶餐,塊豬扒有半個碗咁大塊,食落肉質好爽口不會太乾,沒有用太多調味料醃製,反而令豬扒肉味更香。而出前一丁麵仲好爽口彈牙,湯用返出前一丁麻油味湯底,哈哈,絕對有茶餐

豬扒蛋出前一丁麵 $51,呢個係下午茶餐,塊豬扒有半個碗咁大塊,食落肉質好爽口不會太乾,沒有用太多調味料醃製,反而令豬扒肉味更香。而出前一丁麵仲好爽口彈牙,湯用返出前一丁麻油味湯底,哈哈,絕對有茶餐廳風味,但喺西餐風格嘅cafe 出現,感覺真係好新派 !

另一個下午茶餐吉列魚柳沙律$51,好有驚喜,因為個田園沙律好足料,有沙律菜、生菜、車厘茄、青瓜、粟米,淋上日式芝麻醬,感覺完全係西餐廳嘅沙律前菜咁!炸魚柳有三塊,炸得夠乾身,好脆,裏面魚柳唔會有一層油喺度,但係水分充足,外脆內滑,廚師工藝技術應該唔錯,沙律醬上面灑咗香草,點魚柳食,多一份清新香味,不會油膩,推介。

小食方面,先來一個泰式炭燒豬頸肉$52, 一上桌已聞到好香bbq味,見到有炭燒的微焦,味道有啲燒烤蜜糖味,甜甜地,又香又有肉汁。

點埋魚露食更加惹味,因為魚露鹹鹹地,加咗辣椒蒜蓉等調味,可以調起豬頸肉的香味,佢仲有 椰菜墊底,我用魚露撈埋椰菜當沙律菜食,真係食個碟底朝天,一點也不浪費!

鹽酥雞粒$48,好啱幾個朋友一齊share。

本來驚會唔會食得太鹹,但食左第一粒就知好味!因為炸得好鬆化,裏面雞肉唔會乾爭爭,而係好多肉汁,雞肉粒好滑,外面灑上的椒鹽唔係得個鹹字,佢應該落咗梅子粉調味,有好輕微嘅酸甜味,和淡淡的梅子香,我覺得比起士林夜市的鹽酥雞更好吃。

蒜香雞翼$52,有六隻大雞翼,炸得好靚。

上面鋪滿 炸蒜蓉,賣相吸引,一咬開,脆皮內流出熱辣辣的肉汁,辣親嘴添,雞翼肉好滑,最鍾意佢鹹淡適中,唔會似平時街邊小食,越食越咸。

食到最後,女士們都係要來個甜品結尾。點咗個 紐約芝士蛋糕,有朱古力醬伴碟,一切開,是見到的鬆化,沒有多餘的氣泡,證明芝士餅受熱很均勻,吃著每一口都是芝士和檸檬味,不會有些質感鬆有些質感硬,這是很考廚師的工藝呢!除了吃,我還很欣賞廚師的技巧啊!

埋單加一後$325,本來諗住歇腳,結果食左咁多小食,最喜歡呢度空間夠大,適合成班friend一齊嚟玩下board game 傾下計,就算得一個人嚟,都坐得好舒服好寧靜,下次嚟旺角要揾地方坐,又多一個選擇。
2017-11-19
$82 (Tea)
  • 蒜香雞翼
2017-10-22 74 views
我地六個女仔第一次去呢間cafe店內既裝潢其實係好簡單無咩特別但我地去到既時候都幾多人好在有book位之後店員同我地推介party b套餐會抵食d我地每人$156 連埋加一$170到有少少貴不過真係好飽無論係小食,飯定意粉都真係好大份店員話係會係跟人頭準備野食既份量小食有成7,8款 有雞翼、串燒、豬頸肉、咖哩角、薯波等最好食係芝士薯條啊 好正主菜揀左黑松露海鮮燴飯同蜆肉意粉食野都算有水準 有驚喜 因為一去到覺得間cafe唔靚頹頹地無咩期望另外佢個餐其實仲包好多野前菜有沙律之後飲品任飲甜品有雪米糍一粒170$係少貴 但真係食到好飽
我地六個女仔第一次去呢間cafe
店內既裝潢其實係好簡單無咩特別
但我地去到既時候都幾多人
好在有book位
之後店員同我地推介party b套餐會抵食d
我地每人$156 連埋加一$170到有少少貴
不過真係好飽
無論係小食,飯定意粉都真係好大份
店員話係會係跟人頭準備野食既份量
小食有成7,8款
有雞翼、串燒、豬頸肉、咖哩角、薯波等
最好食係芝士薯條啊 好正
甜品有雪米糍一粒
170$係少貴 但真係食到好飽

• 無得輸芝士薯條
2017-09-28 733 views
今日食飯時間拎淘寶,勁重都唔好就圍走啦。輕鬆係同一橦食個cafe,就返去開淘寶啦,嘻嘻。小食要左蜜糖雞翼 $52,新鮮焗爐焗嫁,外皮有油但好蜜糖味,肉就硬d,但焗既係咁上下,6隻抵既!粟米餐湯,配有小麵包在內,有點似食粥。咸咸地帶甜,有小麵包係入面林左食都幾有咬感。餐可+$25有一個迷你田園沙律及是日一件蛋糕,話就話係迷你沙律,其實都不是太迷你,配芝麻醬好味。沙律菜都乾淨乾身,多種類有埋小蕃茄同青瓜。泰式豬頸肉青咖喱飯 $96,有金不換同花做飾品,加金不換落去食更加香。本身有椰香既青咖哩,好食。個汁夠香夠濃,小粟米同小紅蘿蔔好甜,肉算多同好夠林,入味嫁。另外要講既係,個飯係有光澤,唔係講笑!一心以為cafe可能少人叫飯,可能飯無咁新鮮,但竟然係有光澤夠熱同軟軟的,有珍珠米感覺!冬陰公忌廉汁海蝦意大利粉 $106,又是泰式料理。份量多過飯,同辣點喔,食到冬陰公味十足,忌廉汁食落味不覺,但覺得意粉滑嫩點。海蝦爽口。另外本身包左餐湯同價值32蚊既飲品,其他補差價。我地叫左秘製完粒皇帝桔 $9同朱古力雪香 $7。秘製完粒皇帝桔真係有一大粒皇帝桔比我地自己整爛佢,勁大味,舒緩一下喉嚨不適。朱古力

朱古力雪香 有脆薄片係上面,飲落都夠味又有d野咬咁!

芝士蛋糕係一件仔,芝士味道不錯,夠硬,但外形似日本芝士蛋糕。

依度少少家中感覺,有個小角落有d裝飾好warm,sofa都好舒服坐同有歌聽下休息下。
  • 泰式豬頸肉青咖喱飯
2017-09-19 606 views
位於旺角金雞廣場的To-gather Cafe, 主打西式菜及樓上Cafe格局。餐廳的名字已充分體現了當中的風格,主要就是讓一大班朋友來這裡玩Board game,聊聊天。餐廳的裝修簡潔,除了有一般的桌椅,更有黑色大梳化的位置選擇。牆上掛著兩部高清電視,午膳時可以一邊用餐,一邊看新聞。餐廳更有免費wifi和一些特別套餐提供。個人頗喜愛這裡的環境,除了可與一大班朋友點Party Set, 也可以和三兩知己談談心。首先來到的芝士焗白汁呑拿魚扭扭粉,食物的份量頗多,男孩子也夠吃。扭扭粉的軟硬適中,而且面頭的芝士烤得微焦,很香口。本身是芝士愛好者,所以如果芝士的分量更多便好了。接著的是黑松露海鮮意大利飯,當中包括海蝦、藍青口、魷魚、蜆肉。這道菜的賣相頗吸引和美觀。蝦的size也很大隻,而且飯煮得很濃郁,很飽肚。當天兩個主菜也是和朋友一起分享,兩款味道也試試。略嫌魷魚圈可以煮得更入味。本身的主菜還送了一客南瓜湯和飲品。南瓜湯的味道濃滑,用料頗足,不會加了很多水很稀,而且還放了少許麵包粒。另外點了一客蜜糖雞翼,雞翼先炸過後,再淋上蜜糖。一咬開,裡面還在微微冒煙。這雞翼熱騰騰的,而且表皮炸得脆脆的,

另外點了一客蜜糖雞翼,雞翼先炸過後,再淋上蜜糖。一咬開,裡面還在微微冒煙。這雞翼熱騰騰的,而且表皮炸得脆脆的,很滋味。

如果擔心不夠飽,可以加錢要套餐。當中包括一客沙津和一件蛋糕。沙津的份量很大,淋了少許芝麻醬,酸酸的,很醒胃。

最後用甜品芝士蛋糕作結,芝士味頗重,而且口感幼滑。略嫌有少許雪得過硬,要稍等一會才能吃。
2017-09-18
$100 (Dinner)
2017-09-10 100 views
• To-Gather Cafe• 旺角洗衣街金雞廣場19樓15-17室• 大蝦田園沙律。可選日式麻醬汁或意大利油醋汁,清新開胃!• 忌廉栗米濃湯• 冬蔭公忌廉汁海蝦意大利粉。將泰式冬蔭公味道做成汁煮意大利粉,好特別好新穎! 冬蔭公加了忌廉,味道變得柔和但仍嘗到微辣的剌激感!• 蜜糖雞翼。雞翼炸到兩面剛剛好金黃色,蜜糖跟雞翼,真是絕配!• 女人恩物: "桂圓紅棗茶,有冷熱可選,要是加杞子更滋補!• 透明玻璃的茶具令粉粉紅紅的花茶很奪目,花茶味道香甜!
• To-Gather Cafe
• 旺角洗衣街金雞廣場19樓15-17室
• 大蝦田園沙律。可選日式麻醬汁或意大利油醋汁,清新開胃!
• 忌廉栗米濃湯

• 透明玻璃的茶具令粉粉紅紅的花茶很奪目,花茶味道香甜!