今日無啦啦~阿爸話想食星馬嘢,就去左呢間,叫左魚蛋喇沙,味道不過不失,唔驚喜但不差,和價錢相對,不過魚蛋出奇好味,牛油㗎映土司幾好食,奶茶都幾滑,好味過茶餐廳嗰啲,地方比較迫,攞食物時行路都好怕撞到其他食客,呢度就唔適合約朋友特意來吃了,平時經過不帶期望來吃才ok。
2023-12-11 598 views
【中西區】【土司工坊】一直都以為呢間嘢叫吐司工房,所以點都冇 search 到,原來佢係叫「土司工坊」,喺香港同新加坡等地都見過佢,係食新加坡嘢嘅。由於都係食啲類似嘅嘢,所以都會將佢同亞坤比較。我自己覺得差唔多,分別係唔大嘅。去澳門之前喺信德等上船,就叫佢 $42 嘅「傳統土司套餐」嚟食吓,都係咖央多士嗰啲,但等嘅時間都有啲耐,爭啲攪到我上唔到船。味道上,佢都可以話做到嘢嘅,正正常常咖央多士咁,不過質素穩定都係佢好大嘅優點嚟。配菜,我冇強調要乜,居然就直接畀兩隻煎蛋,明明呢個餐理應係包半熟蛋嘅,食落感覺唔好。嘢飲加 $5 飲「凍咖啡」,唔錯嘅。而我仲另外用 $18 買咗件「斑蘭蛋糕」外賣行住食,淡口咗啲。咁樣夾埋就 $65,唔貴呀。之後食多次佢,午市肚餓,食個 $85 嘅「新加坡海南雞叻沙」,食住叻沙有海南雞係幾好,但海南雞完全冇去過骨又有啲奇怪。嘢飲要加 $5 嘅「凍美祿」,my favourite。另外叫 $10 碟「半熟蛋」,係我好喜歡嘅,加埋啱啱好 $100。。。(地址:上環干諾道中200號信德中心2樓239-240號舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #food #instafood #globaleats #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am中西區 #上環 #土司工坊 #信德中心 #傳統土司套餐 #煎蛋 #凍咖啡 #咖央多士 #斑蘭蛋糕 #新加坡海南雞叻沙 #凍美祿 #半熟蛋 #1am1229 #1ambackup
2023-11-21
  • 半熟蛋
2023-11-30 266 views
煮過龍的米線,味道很淡的南洋咖啡,以前跟餐的蛋沒有了,環境惡劣,枱上有污跡沒有人 抹乾淨,也沒有人即時收拾枱上的餐具。 相信這店是整個信德中心最難食的食肆。是否 快將結業,這個水準根本不可能開店。
喇沙
2023-11-25
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
2023-08-01 456 views
職員告訴我們點餐時間快將完結,我們馬上下單,飲品即出但熱飲不熱,凍飲淡而無味。食物上到更令人嘩然,海南雞飯的飯大半都要焦黑色,又乾又硬,以為有湯飲會好一些,豈料湯水如海水般的咸,雞大多都是雞翼,非常硬及「鞋口」。芝士雞撈麵的菜全不新鮮,呈深綠色,雞亦是非常的硬,炸/煎至深啡色。兩碗喇沙一碗很辣,一碗不辣,而麵底非常淋,似乎已被煮過數次。進食約十分鐘,一名女職員黑口黑面說他們8時已結束營業,當時仍有三分之一的飯菜仍未吃完,態度之差令我們沒有吃完就離開。店舖衛生亦非常惡劣,有人倒瀉飲品,但沒有人處理,令地面非常濕滑,亦有污漬。餐具都佈滿油漬,沒有再清潔相信不敢使用。若一早知道衛生和職員態度都如此惡劣,我們絕對不會光顧。
職員告訴我們點餐時間快將完結,
我們馬上下單,
飲品即出但熱飲不熱,凍飲淡而無味。

食物上到更令人嘩然,
海南雞飯的飯大半都要焦黑色,
又乾又硬,
以為有湯飲會好一些,豈料湯水如海水般的咸,
雞大多都是雞翼,非常硬及「鞋口」。

芝士雞撈麵的菜全不新鮮,呈深綠色,
雞亦是非常的硬,炸/煎至深啡色。

兩碗喇沙一碗很辣,一碗不辣,
而麵底非常淋,似乎已被煮過數次。

店舖衛生亦非常惡劣,
有人倒瀉飲品,但沒有人處理,令地面非常濕滑,亦有污漬。
餐具都佈滿油漬,沒有再清潔相信不敢使用。
若一早知道衛生和職員態度都如此惡劣,我們絕對不會光顧。
食物差到嘔啲嘢又凍個湯底都唔知係啲乜啲蛋有煎到燶曬塊多士林謝謝啲餐肉同火腿垃圾個個都食淨曬差惡劣唔開心差惡劣唔值得好差好差好差好差好差非常差唔值得去以後唔會再來以後唔會再嚟以後唔會再嚟以後唔會再嚟嘥曬我啲錢嘥曬我啲錢浪費我啲時間諗返我啲時間
2023-07-29
2022-06-28 1225 views
中午時分,大約12:30,買了午餐肉芝士蛋三文治外賣,等待了超過20分鐘,在我後面的4個客戶的外賣都取了。詢問時,才發現他們剛剛才準備我的,實在不明白他們的運作和時間分配為何,而且堂食也沒有坐滿人。
2022-06-28
Waiting Time
30 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Lunch
從未見過如此差的服務態度,食物冷凍,還要給服務員大罵,由於錯誤點外賣,冇緊要,唯有遵從自行男服員指定自行清理餐具,誰知不知從那裡走出一名女子,大罵外賣為何坐下吃,並大喝如果堂食出外嘟針咭。
2022-04-10
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$84 (Tea)
平時朝早都鍾意食個早餐先返工,今次就試下呢個新加坡式早餐啦😛我叫左:💟 牛油咖央套餐 $42早餐黎講,都係基本嗰d。首先講粉面,都普普通通正常啦,湯唔算特別熱,但係都還好,煎蛋都唔錯,雖然佢有個唔係太陽蛋,而係全熟,但係我自己就偏好太陽蛋🤣但係最令我驚喜既係吐司!呢塊吐司真係特別脆🥺而且牛油既鹹同咖央嘅甜好夾😍😍不過,d環境同姐姐服務態度真係唔多掂。我入到去d碗碟盤都未汁,同埋佢哋雖然係自助式拎餐具,但係d餐具有汙跡🥺仲要好大噠,同姐姐講又扮聽唔到。雖然價錢係唔會expect咁多呢d,但係茶記態度同環境都冇咁差囉。

我叫左:
💟 牛油咖央套餐 $42

2021-09-17 669 views
某日要去上環做嘢,本身想去MOS Burger食早餐,點知原來已經執咗笠,係冇乜選擇嘅情況下,唯有揀咗呢間吐司工房一開頭點餐問吓個收銀員有咩早餐選擇,佢係完全望都無望過我,一粒聲都冇出過,就咁指一指收銀櫃前面嘅一張Menu紙心諗,雖然當時係朝早8點可能你好眼瞓,但都唔使初四咁嘅樣丫?Anyway,早餐都冇乜選擇,所以就求其點左個餐坐低就算。 點完餐之後,好快我個麵就ready啦,無辣不歡嘅我想要少少辣椒油,於是又要開口問員工拎啦,今次我就問第二個員工,點知第二個員工嘅態度同第一個員工不相伯仲,全程都係完全冇眼神交流,應都冇應我一句,就咁放低咗兜辣椒油就走咗去味道普通到不能再普通,由於員工態度實在太差,所以應該唔會再翻兜

Anyway,早餐都冇乜選擇,所以就求其點左個餐坐低就算。

2021-03-08 1486 views
lunch time唔想食太飽,但一個通粉又唔夠,叫多個土司就啱啱好。肉鬆土司:鍾意佢厚土司加牛油烘底,再塗上煉奶,又甜又香脆,面加勁多肉鬆真係好正!火腿煎蛋通粉:相對就比較普通,個湯底仲要係充滿大光麵味嘅鹽水,不過$26都唔會要求太多。

2021-02-13 785 views
好耐無食過尼間土司工坊!行過信德中心,有好幾間食肆無開,最後決定嚟食個茶餐!下午茶餐~餐肉煎蛋公仔麵+凍蜂蜜檸檬水($32)+3隻雞翼($10)~食物質素及環境都不似預期
2020-10-18 1394 views
那天早上,我走到上環信德中心商場2樓的連鎖店餐廳 <土司工坊> 食新加坡風味早餐!平日的早上,加上疫情下,堂食食客不多,不用等位可直接入座!精選早餐 $38另可 +$5 配通粉或煉奶麥片供應時間 早上8:00~11:00外賣 +$2肉鬆厚土司早餐 $38厚土司烘至金黃色、口感香脆的厚土司,表面鋪滿肉鬆,肉鬆帶出鹹味,跟土司好夾得來!熱奶茶奶茶茶色澤深褐,由於加入煉奶的關係,入口香滑順喉!而且本身已有一定的甜度! 感覺頗甜!肉鬆厚土司配搭熱奶茶,鹹甜交集,簡單美味的新加坡風味早餐!

平日的早上,加上疫情下,堂食食客不多,不用等位可直接入座!
精選早餐 $38
另可 +$5 配通粉或煉奶麥片
供應時間 早上8:00~11:00
外賣 +$2

肉鬆厚土司早餐 $38

熱奶茶
感覺頗甜!
熱奶茶
肉鬆厚土司配搭熱奶茶,鹹甜交集,簡單美味的新加坡風味早餐!
2020-03-10
$38 (Breakfast)
肉鬆厚土司早餐
土司工坊逢星期一至五都有不同的特惠午飯,今天我試了新加坡椰漿飯配雞扒。充滿期待的椰漿飯,需要等10分鐘左右先可以取到外賣。雖然是外賣,但擺碟很有心思。"新加坡椰漿飯配雞扒"配有青瓜、煎蛋及鹹魚仔,先說說椰漿飯,飯有很香的椰香的味道,但不知道是否煮飯時水不夠,飯好硬,不夠軟綿,算難吃!雞炸的表面炸得很脆卜卜,有少少肉汁,份量尚算適中;鹹魚仔好脆身,但必須與飯同食,因為好鹹。$38+2外賣,份量都算抵食,但味道不合我的要求。
充滿期待的椰漿飯,需要等10分鐘左右先可以取到外賣。
2020-07-04 1084 views
買左兩件班蘭蛋糕嚟食,兩件買會平啲。蛋糕應該係戚風蛋糕,非常鬆軟,食落好正。班蘭味亦都夠。一件唔算好大份,食完飯當甜品就唔錯啦。如果價錢可以再平啲就好啦,就會多啲買嚟食
TakeAway
2020-06-16 873 views
又到食 Lunch 時間,見平時小行嚟港澳碼頭呢邊,今日就一於行嚟搵食。去到同事話土司工房好似唔錯,見有位又唔貴就入去試下!環境:本身真係唔知呢間鋪有正餐嘢食,成日以為剩係賣包同埋多士果啲,去到先知原來真係一間餐廳咁款,又有飯又有麵,當然唔少得佢主打嘅土司,哈哈!食物:午飯時間去到,見到有一個叻沙套餐好似幾吸引,就試左,叫完先知原來 Lunch 仲有85折優惠,折完先承惠$61,真係幾抵喎!呢個叻沙真係大有驚喜,賣相一流!先講湯底,好濃好入味,比外面食開嘅叻沙較辣,而個人正正鍾意重口味,啱哂我胃口!而餸方面都唔少,有起碼五片魚片,口感都叫彈牙,仲有三隻急凍蝦,都算係咁。份量方面中規中矩啦,午餐嚟講夠哂。老老豆豆,呢個叻沙算好高質,絕對唔差過外面啲星洲叻沙專門店,同埋真係估唔到會係一間專賣土司嘅舖頭食到,令人大有驚喜。

環境:

食物:

星洲叻沙套餐

2020-06-16
$60 (Lunch)
星洲叻沙套餐
  • 星洲叻沙