2008-03-23 23 views
男朋友生日既大日子...諗左好耐都唔知去邊好??網上好多人讚todai...結果決定去試下...一開始勁食長腳蟹+ 生蠔...好好味...之後勁食壽司...甜品...其他...好正!!甜品必食梳乎里...好好味...緦括唻講...所有野都好好味...book枱時...同佢講埋有朋友生日會有special offer - 生日蛋糕...初時諗住只係一舊仔...點知係一個mini栗子蛋糕...好靚好好味架...!!絕無欺場...男朋友見到好開心好surprise雖然都幾貴...但係真係值回票價...下次一定會再去...!~~
男朋友生日既大日子...
諗左好耐都唔知去邊好??
網上好多人讚todai...結果決定去試下...
一開始勁食長腳蟹+ 生蠔...好好味...
之後勁食壽司...甜品...其他...好正!!
甜品必食梳乎里...好好味...
緦括唻講...所有野都好好味...
初時諗住只係一舊仔...
男朋友見到好開心好surprise
雖然都幾貴...
但係真係值回票價...
下次一定會再去...!~~

第一次去呢間野, 都係比佢的日本野吸引, 由於自己係壽司迷, 盡管熱食過得去, 都覺得佢好食. 已是07年的時候了. 到08年3月14日, 再去, 因老闆請, 已經係好失望.日本野食: 都保持不過不失啦.不過天婦羅就唔得啦, 個炸醬都唔知似咩. 未食過咁難食的天婦羅.生蠔: 同事話好難食長腳蟹: 都係好鬼咸.熱食: 除了羊扒係好少少, 其他無樣得.甜品: 都保持不過不失啦.服務差 :全程係無人加茶的. 可能佢預了人地會飲野掛. 叫佢加時, 又唔知係咪見到有2位同事有啤酒飲緊, 7人的杯加了5個人的遮, 唔知咩原因. 因無酒精飲品係任飲的, 所以可加的. 但無次佢都會問我係飲什麼, 無他既, 因每次都係我飲完先加. 所以服務真係差.星期一至四: $278 加一, 任飲的無酒精飲品係$22-26星期五至日: $298 加一, 任飲的無酒精飲品係$22-26即係都要300幾一人, 如覺得只食日本野同甜品的自助餐可接受, 都可去既.最激氣, 我地7人比左張6人枱我地.因我遲去, D同事都坐底晒, 唔係我實嘈.

到08年3月14日, 再去, 因老闆請, 已經係好失望.

生蠔: 同事話好難食
長腳蟹: 都係好鬼咸.
熱食: 除了羊扒係好少少, 其他無樣得.
甜品: 都保持不過不失啦.

即係都要300幾一人, 如覺得只食日本野同甜品自助餐可接受, 都可去既.

已經三年冇嚟過,所以都好期待。我今次嘅目標係魚生同蟹腳,所以一坐低我就攞咗唔少,可借d蟹腳太咸,而且多水,d殼林嘅,d肉亦唔新鮮,用工具都推唔到出嚟,好失望。至於魚生,竟然冇我至愛嘅北寄貝,大扣分,不過d魚生都幾好食,而且不斷供應,要提一提係d酸薑好好食,我哋食咗唔少。食食吓開始有人排隊,之唔係龍蝦仔囉,我又去排吓,攞到返嚟都幾香,熱辣辣,可惜太細隻,食完都唔多覺,而且亦冇意慾排隊再攞。不過龍蝦仔隔離d奶油焗蝦就好好食,雖然每次只可以攞一隻,但係唔駛排隊,我食完又食,正!跟住我試咗d韓式小食,有泡菜同粉絲。泡菜得咸味冇辣味,差!粉絲又硬又冇味,勁差!最後食甜品。梳乎厘好香好好食,水準保持。雪糕預先已經分好一杯一球,好衞生,可惜味道選擇比較少。檸檬芝士餅,絕對值得推介,一口一件,又好味又唔漏,係我嘅全場至愛。總括嚟講有d失望,好多推介食物都唔係好得,而且質素亦比以前差咗。
已經三年冇嚟過,所以都好期待。

2008-03-14 13 views
基本上我每次若然有朋友選擇吃自助餐,我也會推介此餐廳!因為我本身很喜歡吃日本菜!這裡的選擇也很多,我最愛的會一一評分:海胆:很鮮甜味美,不是太肥美,但也可以接受.蟹腳:太咸,吃了一口便不想再吃了,好像用鹽水浸一樣.三文魚:一般水準,都屬鮮甜沙律:很美味,但您要配汁才好吃梳乎厘:要等一陣才有,19:30後才供應龍虾:不能接受!不好吃,還要客人等很久排長龍,失望之作!芝士焗大虾:好味!一定要吃6隻才可以停下來!焦糖燉旦:好好味!我吃了兩個.
這裡的選擇也很多,我最愛的會一一評分:
海胆:很鮮甜味美,不是太肥美,但也可以接受.
蟹腳:太咸,吃了一口便不想再吃了,好像用鹽水浸一樣.
三文魚:一般水準,都屬鮮甜
沙律:很美味,但您要配汁才好吃
梳乎厘:要等一陣才有,19:30後才供應
龍虾:不能接受!不好吃,還要客人等很久排長龍,失望之作!
芝士焗大虾:好味!一定要吃6隻才可以停下來!
焦糖燉旦:好好味!我吃了兩個.
佢既超大螺肉真係好好味呀, 又夠凍. 而且水準亦KEEP 得好好. Sushi 又多款式. 熱盆亦吾差, 出很多不同種類食物給客人排隊. 其實午餐同晚餐只是少了幾款甜品及沒有刺身. 甘午餐低好多. 不過百物滕貴, 以前佢會送年曆, 內有九折coupon, 現在就沒有了.
2008-03-13
今日無啦啦經過toodai入去行個圈睇睇~環境都幾吸引~咁就入左去幫襯.首先最值得一提係d生蠔,又大隻又新鮮~d剌身就要睇顏色~我諗有d都擺左幾耐~變哂色..d熱盤好小同款式唔多~最多人排隊既龍蝦,如果你睇住佢整的話~我諗大家都唔會幾想食~一來係雪臟賣相唔好~二來d肉霉~我諗唔會再食呢樣~如果諗住食刺身生蠔或長腳蟹~我諗都係一個唔錯既地方~平d仲好~偏貴..
2008-03-10 15 views
星期五晚餐,實在太多人,好嘈呀﹗日本壽司有很多選擇之外,味道亦唔錯﹗其他食品,真是比較差﹗甜品–比一些好普通的cafe,還是差﹗味道唔夠,souffle要排隊都無緊要,但味道差﹗熱食款式少,半隻龍蝦又要排隊,排了兩轉都取不到,咁唔放棄,還可以點﹗差不多都要300元一個,加多幾十元,去酒店好過﹗

其他食品,真是比較差﹗

差不多都要300元一個,加多幾十元,去酒店好過﹗
2008-03-03 2 views
今日同左d 朋友去食自餐晚餐~ 聽過好多朋友話佢都唔錯~ 所以去試下~d煎蝦"霉" ge, 長腳蟹好咸, 再來湯係咸都苦, 刺身方面三文魚都算新鮮, 不過食下食下有魚骨,吞拿魚拿返來唔夠五分鐘已經變色甜品& 蛋糕一d 都唔吸引, 但係有梳乎里比想像中好最少似返樣甜品雪榚好失望, 似食奶粉唯一覺得最像樣ge, 竟然係生果實在太失望

雪榚好失望, 似食奶粉

唯一覺得最像樣ge, 竟然係生果

實在太失望
我細妹同我講話呢間野好得,即管就同朋友去試一試先,見到有海膽sushi,確係好開心!sushi有應有水準,算ok,跟住試下蟹腳,頭二隻冇問題,第三隻出事啦,咸到mo都甩幾條,立即吐返出黎!到熱盤啦,選擇少,仲要排餐死,成晚高潮係...龍蝦係人龍...好長好長,唉!點解要人排隊咁辛苦,點解唔一人派半隻啦,要咁多人浪費時間排餐死,最慘就係o羅乜都要排餐死(甜品除外),搞到好似難民營咁,我末食過buffet食到咁淒涼,坐位又迫,四個人坐位坐左兩對唔同o既人勁有搭枱feel!!就係呢一餐令我血拼喪食尖沙咀之旅有好大遺憾!!呢間野冇下次!!!!!
2008-02-28 6 views
去了這間Todai很多次, 最欣賞是疏乎里, 每次都要吃很多很多很多個才擺休, 甜品是我的最愛. 攻完甜品, 我才吃魚生.雖然, 這間餐廳曾發生生物不潔, 但是, 真的不明白, 職員已常換"夾" 又常留意客人是否用一個"夾" 隨處夾. 如果喜歡吃海鮮或魚生朋友, 可以到此一吃.
如果喜歡吃海鮮或魚生朋友, 可以到此一吃.
今次去左食lunch buffet好多人都應該會識得Todai係出名多海鮮同埋壽司o既buffet,仲有長腳蟹食添不過lunch buffet 就少左長腳蟹但係都仲有十幾款壽司可以揀,同埋都算幾新鮮至於海鮮方面,其實都可以不提因為只係得d 凍蝦同埋青口而且質素都係麻麻地除左海鮮同壽司冷盤仲有d 日式前菜、沙律同埋一d cold cuts全部都係不過不失熱盤方面,大概有十幾款選擇例如有天婦羅、焗青口、日式牛肉煱、燒牛肉日式燒魷魚、燉蛋、炒飯、炒長通粉等等湯就有兩款:麵豉湯、龍蝦湯野食唔算係d 乜野貴價野但味道平均黎講都算ok 啦甜品唔算太多選擇cake + pudding + snack 大約有十幾款冇乜邊款係唔食就會損失不過味道又唔算太差o里度有d 相http://eat-together.blogspot.com/2008/02/todai.html
今次去左食lunch buffet

好多人都應該會識得Todai
係出名多海鮮同埋壽司o既buffet,仲有長腳蟹食添
不過lunch buffet 就少左長腳蟹
但係都仲有十幾款壽司可以揀,同埋都算幾新鮮
至於海鮮方面,其實都可以不提
因為只係得d 凍蝦同埋青口
而且質素都係麻麻地
除左海鮮同壽司
冷盤仲有d 日式前菜、沙律同埋一d cold cuts
全部都係不過不失

熱盤方面,大概有十幾款選擇
例如有天婦羅、焗青口、日式牛肉煱、燒牛肉
日式燒魷魚、燉蛋、炒飯、炒長通粉等等
湯就有兩款:麵豉湯、龍蝦湯
野食唔算係d 乜野貴價野
但味道平均黎講都算ok 啦

甜品唔算太多選擇
cake + pudding + snack 大約有十幾款
冇乜邊款係唔食就會損失
不過味道又唔算太差

o里度有d 相
2008-02-24 8 views
昨晚(星期六)一行16人訂了為媽咪慶祝生日,全場滿座,入場時要排隊,但好快入到場.食物種類都算多,特別是魚生,壽司款食比其他自助餐都,,飯的份量不會太大件,可以試多幾件不同款式,有廚司在位專為食物添加,其他熱食都添加得好快,大致上大家都覺得滿意....但仍有改善的地方...侍應的態度希望可以改善一下,個個面冇表情,叫佢地拿水,拿物件,又唔應你都唔知佢聽不聽到,連著西裝高級點的也是這樣,所以連普通侍應都費事做表面工夫...加少少笑容...大家都開心,始終幫襯你的客人都希望食餐開心飯..另外燒龍蝦,跟本就不夠全場食用,數量很少呢...還有,最好每人包一杯餐後飲品...
這次惠顧是在新年前的平日去的。當日下午約十二時到達,一到場已有七成滿,我本以為該自助餐只有中間的bar 枱,後來才知道內部還有長長的熟食枱和甜品枱。冷盤種類多,主要是壽司,味道一般,但勝在款式多。不過沒有刺身,只有一些辣汁撈三文魚,但有大蟹鋏,不過口感一般。而熟食亦有不少選擇,有羊排、天婦羅、青口、點心、喇唦等等,而甜品味道一般,我最愛的tiramisu 是沒有酒的那種,雪糕應該是雀x。這個價錢,這種質素,絕對可以接受。不過,這餐原本可以平一些的,但餐廳稱因為近新年,所以平日亦要收取weekend 的價錢,希望不是藉此加價吧。
這次惠顧是在新年前的平日去的。
這個價錢,這種質素,絕對可以接受。
2008-02-19 7 views
17/2/2008 (午)跑完十公里,雖然真係好累,但要慰勞自己完成賽事book左食一個愉快的午餐。坐位如我所料真係好逼,不過待應服務ok~食物放面~食物款式唔算多~不過全部都有水準~壽司選擇好多~味道亦不錯~size做到一口一件~不過我就唔覺有剌生食~同埋朋友話點解會無甜蝦ga~羊脾好好食~生熟剛好~有少少騷味~正冷盆就無咩特別~生果得西瓜同菠蘿~不過都係甜的~熱盆d野都係好普通~不過味道搭夠~個意粉好好食~牛肉好食~個湯底不會過鹹過淡~天婦羅炸得好金黃~不過炸蝦出得好鬼慢~10隻10隻咁出~一舊都食唔到...>.<甜品就最好啦~細細粒~同朋友一人半舊仔~咁就試曬所有啦~十分滿足,又唔會浪費食物~雪糕就麻麻地~綠茶個味好怪雞~其他的同牛奶公司無分別待應們加茶快,收碟快~值得讚下~朋友請~$148再加一埋單$326多謝!!
17/2/2008 (午)

跑完十公里,雖然真係好累,但要慰勞自己完成賽事
book左食一個愉快的午餐。

坐位如我所料真係好逼,不過待應服務ok~
食物放面~食物款式唔算多~不過全部都有水準~
壽司選擇好多~味道亦不錯~size做到一口一件~
不過我就唔覺有剌生食~同埋朋友話點解會無甜蝦ga~
羊脾好好食~生熟剛好~有少少騷味~正
冷盆就無咩特別~生果得西瓜同菠蘿~不過都係甜的~
熱盆d野都係好普通~不過味道搭夠~個意粉好好食~
牛肉好食~個湯底不會過鹹過淡~
天婦羅炸得好金黃~不過炸蝦出得好鬼慢~
10隻10隻咁出~一舊都食唔到...>.<
甜品就最好啦~細細粒~同朋友一人半舊仔~
咁就試曬所有啦~十分滿足,又唔會浪費食物~
雪糕就麻麻地~綠茶個味好怪雞
~其他的同牛奶公司無分別
待應們加茶快,收碟快~值得讚下~
朋友請~$148再加一
埋單$326
多謝!!
2008-02-13 1 views
網上食評讚多於彈,選擇年初六到此一試。整體感覺頗佳,食物種類以這價錢來說算合理,壽司不停有出,到二時左右還有很多壽司,冷盤也算不錯,天婦羅、熱食都不少,湯麵師傅很禮貌地介紹有不同種類配答,甜品味道適中不太甜,而且切得細件,可以試小小不會浪費,服務不錯,不停添茶,收碟也很快,比起很多洒店Lunch buffet 這價錢已好合理。