2016-07-15 7174 views
抹茶乜乜乜芝士乜乜乜 港女至愛 今次賀朋友生日 5個(香)港女(仔)一齊隊左依個抹茶芝士蛋糕($248) 其實終於食到依個牌子既蛋糕內心是滾動的 而開心share食都食得和味啲 野食要搶先好味架嘛 不過依個2百幾蚊但得聽說的4吋真係頗貴 所以想食就要同frd一去朝聖啦 窮_表示荷包傷不起  打開係成個膠盒咁既樣 諗住同佢泥個大頭照先 點知後來先發現佢既蛋糕底係無野托住架(因為我一拎就將最底個張紙同個蛋糕分開左) 好彩我無成個放落枱度姐  一切佢個橫切面好似luna個啲cake 食落牛奶味重啲   (終於get到其他人講既野)抹茶味係吾夠強但整體都算不錯 但正宗抹茶控就可能覺得吾夠喉 不過好似食緊雪糕甘 重點係吾會漏 因為佢吾似new york cheesecake 加上佢硬硬地身 就好似食緊雪糕甘 仲有大愛佢個班戟皮 薄薄地 梅完啲芝士蛋糕又有啲野趙下  之前係屯門間pop up買蛋糕個時勁搞笑囉 佢幫我pack完之後話同事送你出去啊(其實間鋪得豆潤甘細) 好似有分出入口甘 但入口係近過出口既 可能佢知我肥想我行多幾步 服務態度都ok
野食要搶先好味架嘛 不過依個2百幾蚊但得聽說的4吋真係頗貴
所以想食就要同frd一去朝聖啦 窮_表示荷包傷不起
 打開係成個膠盒咁既樣 諗住同佢泥個大頭照先

一切佢個橫切面好似luna個啲cake 食落牛奶味重啲

(終於get到其他人講既野)
抹茶味係吾夠強但整體都算不錯 但正宗抹茶控就可能覺得吾夠喉
不過好似食緊雪糕甘 重點係吾會漏

服務態度都ok
2016-06-20 6322 views
這天跟朋友到上環下午茶後便相約剛收工的車爸爸一同回家,經西港城內的Tokyo Milk Cheese Factory,見售貨員妹妹笑容滿面哋給我們試食,車爸爸試了一件蜂蜜芝士曲奇很是喜歡呢位於滿記入口的Tokyo Milk Cheese Factory,賣的只有兩款曲和三款芝士蛋糕最後買了海鹽芝士拼蜂蜜芝士曲奇$168,一盒內有兩條不同味的曲奇,比起單條$88便宜小許,又可試晒兩味挺化算吖曲奇須不是輕脆那款這正正令我傾心,吃下不會像一陣風挺有質感,而味道方面我倆一面倒喜歡蜂蜜芝士曲奇,芝士味十分香濃,又不油膩真心愛上它啊
2016-06-09
TakeAway
$168 (Other)
2016-06-06 3481 views
晌舊年年底先落戶香港嘅日本過江龍超人氣伴手禮Tokyo Milk Cheese Factory,產品當中嘅牛奶芝士餅、艾登芝士蛋糕、海鹽芝士曲奇及蜂蜜芝士曲奇喺店家主打,試過嗰兩款曲奇又的確幾好食,又幾特別。今次食友送上此店嘅曲奇,原以為又喺曾試過嘅口味其中一款,點知喺有驚喜嘅新口味!喺咩口味?小弟譯佢為羅勒蕃茄芝士曲奇(Basil-Tomato Mozzarella Cookie) 。包裝嘅外觀跟其他曲奇產品一樣,所以,都喺靠盒底嘅標貼;不過,內裡獨立嘅包裝紙就有啲分別,我仲記得海鹽芝士曲奇嘅「牛牛」招紙貼喺藍色,蜂蜜芝士曲奇則用上橙色,而手中嘅羅勒蕃茄芝士曲奇卻用上紅色。全部獨立包裝,食用衛生方便 。外層曲奇以北海道牛奶及羅勒製成,所以,入口帶有點點既香草香,而中間夾住一片莫沙里拉芝士,應喺加入蕃茄成份,所以,芝士嘅色澤偏橙紅,芝士味中又嗒出微微蕃茄味 。此外,正如上次食評咁講,外形有種好似食緊「菠蘿油」嘅感覺,當然,無咩油膩感啦。晌個悠閒嘅星期六晏晝,沖杯咖啡,配番幾件羅勒蕃茄芝士曲奇,想返起好友嘅不時送贈,就想記起好多感恩嘅事。
Other Info. : 因為喺朋友所送嘅禮物,所以,幾個細項評分(環境、服務、衛生、抵食)嘅參考值唔大。
Type of Meal
Tea
2016-05-24 1358 views
早前見好多media介紹呢間由日本黎既tokyo mil cheese factory, 有芝士曲奇有cheese cake, 今日經過就打算買番個香港限定既抹茶牛奶芝士蛋糕試下, 細細個大約6吋賣$248, 其實真係幾唔抵下~ 因為中意食軟身d既cheese cake, 所以番到屋企放左o係普通格2個中解凍~打開個cake真係覺得好細, 入面有介紹其他Product既小冊子, cheese cake表面有好多抹茶粉, 抹茶控Vi帶住期待咁切開佢, 蛋糕入面分2層, 上層係抹茶cheese cake, 下層係牛奶cheese cake, 用左北海道忌廉芝士做成, cheese cake幾軟滑, 芝士味同牛奶味都算濃, 但抹茶味就唔太突出, 唔係話個cake唔好食, 只係比較普通, 呢個價錢不如食番luna cake, 唔係差好遠XD
2016-05-21 897 views
年頭在Hysan pop-up store 一試難忘,但覺得太貴所以没買。早前在屯門市廣場又有pop-up store,經過數次也不捨得買 (因為真的太貴了... 成$8.XX 一塊2啖食完的餅干...)今天又再經過 XD,試了 蜂蜜芝士曲奇,終於忍不住買了。 曲奇禮盒包晒2隻味:蜂蜜芝士曲奇 + 海鹽芝士曲奇。大40塊 $319,細20塊$168。小妹買了細盒,2種味各10塊。曲奇又薄又香脆。海鹽芝士以法國聞名的金文拔芝士及法國蓋朗德頂級海鹽製造,少少鹹鹹、有點鮮味;芝士幾香但味較淡。小妹較喜歡蜂蜜芝士~ 以意大利聞名的古岡左拉藍芝士及西班牙迷迭香花蜂蜜製造,tin 士味比海鹽芝士更濃更香;蜂蜜味甜甜的、帶點花香。愛吃甜的朋友可以一試!但成$8個幾一塊,2啖ko..都幾貴...😳😳

今天又再經過 XD,試了 蜂蜜芝士曲奇,終於忍不住買了。
芝士曲奇禮盒裝

但成$8個幾一塊,2啖ko..都幾貴...😳😳

芝士曲奇禮盒裝
2016-05-19 659 views
早前,其中一位吃貨朋友生日,而這小朋友對甜食特別是蛋糕的要求都好嚴格,所以呢D重任都係留俾其他人,我唔想友人每年生日都記得唔好食的蛋糕,哈哈~最後朋友仔揀左Tokyo Milk Cheese Factory 的出品,仲要係限量版的抹茶芝士蛋糕,大概六吋左右大小,售價$248, 睇價錢係偏貴因為真係好細個,不過過江龍又要俾呢樣個樣加盟費,成本俾返消費者是必既,加上一年一次都OK 啦!賣咁貴的蛋糕,店方會俾足包裝,包括左乾冰同銀色的保溫袋我地買左藍毛毛的蠟燭(另購自美心西餅$18),點上蠟燭就開始唱生日歌了!根據資料,呢個芝士蛋糕用上宇治抹茶,法國 Cream Cheese, 北海道牛奶等材料組成,我地放左入雪櫃冷藏,所以拎出黎切開時個質感有少少似雪糕,上層綠色的是有混合抹茶口味的,而下層就原味的芝士蛋糕,我地有成10幾人,一人一匙直接食,感覺都幾細,而味道方面牛奶味偏重帶點點茶香,質感軟滑順喉,而我就不太喜歡奶味,所以食一兩啖可以的,食好多就唔太得啦~(其實一轉眼已咩都無了,得返張包裝紙。)
抹茶芝士蛋糕
賣咁貴的蛋糕,店方會俾足包裝,包括左乾冰同銀色的保溫袋
抹茶芝士蛋糕
我地放左入雪櫃冷藏,所以拎出黎切開時個質感有少少似雪糕,
而我就不太喜歡奶味,所以食一兩啖可以的,食好多就唔太得啦~
(其實一轉眼已咩都無了,得返張包裝紙。)

Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$20 (Dinner)
Celebration
Birthday
2016-05-07 597 views
身為芝士控的我一直都有聽過呢間曲奇的大名,甘啱有事去上環,吾去買返盒來食點對得住自己呀!蜂蜜芝士曲奇:簡約的包裝有隻可愛的牛牛!一睇以經好吸引人了本來15 16吾知買海鹽味好定蜂蜜味好的時候!我就口多問下店員邊隻多人買,店員話在曰本海鹽味好賣D而香港就蜂蜜味好賣D,甘我係香港人一於就買蜂蜜味啦!一返到屋企即刻急不及待試吓味先,開左包裝果樣有D似白癡戀人喎!但味道當然正好多啦!一入口就食鬆化的曲奇皮味同濃濃的芝士鹹香,最後就有奶香甜味慢慢出來!一塊竟然包含左甘多味道太正啦一定是買其他產品試下先得
蜂蜜芝士曲奇:

簡約的包裝有隻可愛的牛牛!一睇以經好吸引人了
本來15 16吾知買海鹽味好定蜂蜜味好的時候!

太正啦
一定是買其他產品試下先得
2016-04-21 747 views
今日順路經過西港城,所以買了限定的抹茶芝士蛋糕和蜂蜜芝士曲奇。先試了蜂蜜芝士曲奇,蜂蜜味不重,而芝士味也不能濃郁。$88有10塊,獨立包裝,差不多$9 一塊其實有點貴。飯後,吃了抹茶芝士蛋糕。芝士味不太重,但是抹茶味淡淡清香,不會太苦,我個人比較喜歡。外賣連一個乾冰,回家後放入下層雪櫃,吃的時候(兩小時後)雪糕仍然比較硬身,好像雪糕一樣。建議買完即食的朋友,不要乾冰為妙。
蜂蜜芝士曲奇
2016-04-21
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$336 (Other)
2016-04-09 2543 views
早前,有食友 E 送上購自 Tokyo Milk Cheese Factory 的一盒曲奇給我!她真是很客氣又破費,十分多謝她呢!而我則送上購自迪士尼的曲奇禮盒跟她們好幾位好姊妹分享!海鹽芝士曲奇海鹽芝士曲奇是店方 No.1 人氣商品!有機會嚐到實在感到很高興! 店子位於上環西港城的 <滿記> 範圍,記得聽聞開業初期,經常大排長龍,人氣商品更是迅速被搶購一空!一個長型紙盒,以拉櫃桶式設計,非常方便!有效日期大約 4個月,比預期長!一盒有十塊獨立包裝的海鹽芝士曲奇,打開包裝袋,芝香撲鼻, 兩塊呈正方形、薄薄、質感綿密而鬆脆的曲奇,以北海道牛奶加上法國頂級海鹽製成,夾住一塊薄薄的芝士,層次分明,散發芝士的鹹香及濃重的牛奶味!竟然食到最後一塊時,見到盒上印有 Thank you 的字眼,可想而知日本人有禮之餘,設計亦花上心思, 值得一讚!

而我則送上購自迪士尼的曲奇禮盒跟她們好幾位好姊妹分享!

海鹽芝士曲奇

一個長型紙盒,以拉櫃桶式設計,非常方便!

有效日期大約 4個月,比預期長!

一盒有十塊獨立包裝的海鹽芝士曲奇,打開包裝袋,芝香撲鼻,

值得一讚!
2016-02-04
Type of Meal
Lunch
2016-03-30 904 views
終於都食到Tokyo milk cheese factory嘅芝士餅同cheese cake先講講個cake, 真係好食到不得了! 上面有啲芝士碎 入面就係入口即溶嘅cheese cake! 有少少似食緊木糠布甸,總知芝士味好濃 芝士餅就好厚身 塊餅本身已經好香脆 再加埋入面厚厚地嘅芝士餡 咸咸地又有芝士香 都好好食 不過兩樣揀一樣嘅話, 我一定揀cheese cake
先講講個cake,
真係好食到不得了!
上面有啲芝士碎
入面就係入口即溶嘅cheese cake!
有少少似食緊木糠布甸,
總知芝士味好濃
芝士餅就好厚身
塊餅本身已經好香脆
再加埋入面厚厚地嘅芝士餡
咸咸地又有芝士香
都好好食
不過兩樣揀一樣嘅話,
我一定揀cheese cake
2016-03-26 888 views
前一陣子,鄰座的男生,常帶著TOKYO MILK CHEESE FACTORY的曲奇餅與其他同事一起分享,所以對於海鹽曲奇的鹹香鬆脆,有著深刻的印象。不過呢,不論是當時開在希慎廣場的POPUP、甚至在西港城及西貢的分店,對我並不就腳。然後最近,店家在屯門市廣場中庭開了個POPUP,而且是首推綠茶芝士餅的分店。因利乘便,決定一看究竟。雖是POPUP STORE,店面寬敞之餘,店員態度十分友善,除了主動提供曲奇試吃,也詳細各款曲奇,芝士餅的特點。由於到店時間已是下午較後時間,每天限定售賣的綠茶芝士餅已賣完,所以只買了一個牛奶芝士餅,另買了一盒十片裝的海鹽曲奇,埋單二百多元。店員包裝產品十分細心,提供了保冷一小時的乾冰,再外包保冷袋; 同時,也再次向我們提醒如何保存及食用。飯後,從冰箱拿出牛奶芝士餅出來與友人及寶貝一起分享。牛奶芝士餅選用了法國及北海道忌廉芝士,再混合北海道牛奶製成。我喜歡芝士餅從冰箱直接取出像雪糕的口感,所以今次也是比照辦理。雖然目測是看到上層的牛奶芝士MOUSSE和下層的忌廉芝士,但當一口咬下去,芝士味濃郁,口感軟滑。下次要早些來買綠茶芝士餅試試。

因利乘便,決定一看究竟。

飯後,從冰箱拿出牛奶芝士餅出來與友人及寶貝一起分享。

下次要早些來買綠茶芝士餅試試。

2016-03-26
2016-02-23 1549 views
聽講呢間係東京係人氣手信,開張冇耐好多人排隊買!我都唔汁輸!買左盒餅黎試下!其實去日本果陣就冇買過呢款,淨係買過白之戀人,個樣都幾似,所以想試下有冇分別。今次試左海鹽味同蜂蜜味,兩款塊餅都係好薄好香,中間夾住唔係白朱古力,而係芝士。海鹽味有少少鹹鹹地點綴,幾有層次,而蜂蜜味就有蜂蜜香但又唔會話好似白之戀人咁甜,真係幾驚喜!價錢黎講,如果真係買黎做手信送比人就唔算貴,如果買黎平時自己食,就唔可以成日食到啦,因為一盒10片$78都幾快輕輕鬆鬆就食晒!
TakeAway
銅鑼灣希慎有tokyo milk cheese factory臨時counter,香港2間分店位於上環及西貢,2個地點都較少機會去。個日希慎附近反工食完lunch,見無人排隊即刻閃左去問,(仲有無牛奶芝士蛋糕?),個為食樣又吾覺意出左黎啦店員服務幾好,會歡迎客人試食曲奇,試完就知佢曲奇造得有幾好食,有幾吸引。我試左主打既人氣No.1商品「海鹽芝士曲奇」,嘩無得頂,鹽味同芝士味完美既balance,餅又吾會係好重面粉個啲,好香濃,正!最尾都係買左個「牛奶芝士餅」也是經典熱賣商品之一,香濃「芝」味有2層芝士layer,口感似雪糕一般會用海綿蛋糕整餅底,但佢地係用pancake效果又真係好啲啵,每個hkd180,價錢有點小貴但我覺得係值嫁希慎counter獨售士多啤梨牛奶卷大約hkd250,好想試但價錢真係有點少貴,期待食評中東京有成8間分店,蛋糕有限係因為日本直送到港嫁

東京有成8間分店,蛋糕有限係因為日本直送到港嫁

2016-02-01
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
$180 (Tea)
Celebration
Birthday
  • 海鹽芝士曲奇
2016-02-01 1720 views
終於有時間品嚐Tokyo Milk Cheese Factory嘅芝士曲奇 小妹比較為食 所以一次過買晒2種口味黎試😋海鹽味同蜂蜜味😍😍😍紙皮包裝 相對平時日本食品華麗包裝 的確遜色 但呢種平凡反而更吸引小妹 中間製有牛牛logo 加句"Your Cheek Might Drop" 到底會有幾drop呢 馬上開估!香脆嘅曲奇夾住香滑嘅芝士塊 芝士塊質感似白朱古力 比例為1:1:1 曲奇表面微甜 夾住海鹽味嘅芝士 令到口感又咸又甜 層次分明 加上芝士味極濃 就算食完 芝味依然會持續係口腔一陣😋😋😋 飲啖水再試埋蜂蜜味 曲奇外層係一樣嘅 但呢款層次更加複習 芝士味中帶有蜂蜜味 after taste有少少甜👍作為芝迷 呢兩款曲奇的確不得不試!!!

海鹽味+蜂蜜味  芝士曲奇
左:海鹽    右:蜂蜜
海鹽味+蜂蜜味  芝士曲奇
左:海鹽    右:蜂蜜
2016-01-28 1597 views
拜訪咗三四次都買唔到,終於琴日咁凍,少咗人買凍嘅芝士蛋糕,這次機會終於屬於Ss喇!!拎到返去就即刻開嚟食,老實講,層次唔係好分明。不過嚿cheese cake 真係充滿濃厚牛奶芝士味,口感好creamy又有少少似食梗雪糕咁,真係好正!份量真係偏少,$180一個唔可以話平,但堅好食,試完真係冇後悔!
2016-01-27