2023-07-28 404 views
小朋友係網上世界搜尋特別快,暑假悶悶地,叫佢搜尋下餐廳,同佢去試新野。番茄迷揀左呢間,我地就去試下😋。成日聽觀塘工廈多野食,不過好多間都貴。呢間平民價錢。一入餐廳,好多特別裝飾,好有趣,感覺用心。睇餐牌真係好多蕃茄食物選擇,小番茄迷睇到心心眼。 我地揀左午餐肉煎蛋番茄湯通粉,瑞士雞翼,胡椒豬肚雞湯上海麵,菠蘿冰,熱菜蜜。午餐肉煎蛋番茄湯通粉最先到,小番茄迷望實,即刻放低圖書,攞起匙羹。佢話番茄味濃郁,好香。午餐肉煎得好味,隻雞蛋可以自己選擇熟蛋,正入佢心意。佢話要同同學講,蕃茄湯冇得輸😂。跟住黎嘅係瑞士雞翼,又係小朋友心水。一碟有四隻,又幾好喎。小朋友勁鍾意,覺得甜甜地,雞翼好滑。我食都覺得好正,雞皮有啲脆口,肉質好滑,味道剛剛好,夠晒入味,知道係佢嘅招牌菜,好彩有叫到😀。終於到我碗胡椒豬肚雞湯上海麵,太開心啦🥳~ 其實我一見到餐牌,就決定要佢。因為平時小朋友怕辣,胡椒味都食唔到,今次一人一碗,我一定食胡椒。胡椒豬肚湯呢啲咁複雜嘅餸菜,我唔會喺屋企煮,所以我出街食飯,鍾意叫我唔煮既餸菜。胡椒豬肚味好香濃,胡椒味剛剛好,仲有雞湯味。最鍾意食腐皮,索哂啲湯。豬肚好爽脆,雞肉好淋滑,覺得上海

午餐肉煎蛋番茄湯通粉

瑞士雞翼

終於到我碗胡椒豬肚雞湯上海麵,太開心啦🥳~ 其實我一見到餐牌,就決定要佢。因為平時小朋友怕辣,胡椒味都食唔到,今次一人一碗,我一定食胡椒。胡椒豬肚湯呢啲咁複雜嘅餸菜,我唔會喺屋企煮,所以我出街食飯,鍾意叫我唔煮既餸菜。胡椒豬肚味好香濃,胡椒味剛剛好,仲有雞湯味。最鍾意食腐皮,索哂啲湯。豬肚好爽脆,雞肉好淋滑,覺得上海麵唔夠索湯,下次會試米線😄。

胡椒豬肚雞湯上海麵

仲有一杯菠蘿冰,一杯熱菜蜜。小朋友當然攬實菠蘿冰,係咁話好飲。天氣咁熱…..飲柸菠蘿冰,即刻爽晒啦。我就身體不適,熱飲可以了。

小朋友很滿意,話要再嚟食,我都好喜歡,下次搵埋爸爸一齊再嚟👍🏻。

🌟Yummy Yummy度🌟: 9/10
午餐肉煎蛋番茄湯通粉
2023-07-23 396 views
某日於下午茶時段進食,見冇負評覺得可以一試。見名為番茄18且大家都推介蕃茄製品,所以我都order左個叉燒蛋番茄湯米線,再加左13蚊飲脆脆阿華田。等左冇幾耐食物同野飲就到,員工服務都幾好,先飲左啖野,我order左少甜但飲落係比較水,面頭d脆脆就甜甜地咁,之後我就開始試個茄湯,開頭食到微酸,茄湯掛到米線,但食左三分一開始覺得所有野都有d甜,包括自家製叉燒,叉燒唔乾唔柴,不過就冇焦燶冇玫瑰露味,只有甜味,好似蜜汁豬肉乾。到最後成碗食左一半就因為頂唔到個甜味食唔到落去。

Type of Meal
Tea
2023-07-10 395 views
四川炸醬雞扒飯外賣叫了炸醬雞扒飯,雞扒大大塊,上面有辣椒粉,有少少辣,雞扒唔鞋,咬落仲有肉汁,易咬得開。下面有滿滿的炸醬連肉碎,好香,整體上有D乾,但味道確係唔錯。
四川炸醬雞扒飯

四川炸醬雞扒飯,熱菜蜜
Delivery
2023-07-07 309 views
今日工作很忙,下午茶𝟏𝟒:𝟑𝟎才去食lunch,便宜一點🤣也比較少人,無須等位。餐廳環境舒適,挺乾淨。要𝐐𝐑 𝐜𝐨𝐝𝐞落單,但工廈訊號收得較差,連接了餐廳𝐖𝐢-𝐅𝐢也𝐥𝐨𝐚𝐝不到點餐網,最後還是找店員姐姐人手落單😂【 推薦 】˖☽⋆ 番茄麻辣手撕雞湯米線🍅🌶️🐥 | 𝐇𝐊𝐃𝟒𝟑 番茄湯味道濃郁鮮味,吃到番茄肉,真材實料!麻辣手撕雞辣度適中,食完個口有少許麻,好過癮。˖☽⋆ 新鮮菠蘿冰🍍🧊 | 跟餐+𝐇𝐊𝐃𝟏𝟐 比較少餐廳有飲菠蘿冰喝,所以選了它!滿滿的菠蘿塊,可以當飯後果。不過糖水方面有點甜🤣✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆ ✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ◡̈ 推薦指數: 🌞🌞🌞🌞˖

番茄麻辣手撕雞湯米線

新鮮菠蘿冰
˖☽⋆ 新鮮菠蘿冰🍍🧊 | 跟餐+𝐇𝐊𝐃𝟏𝟐

◡̈ 推薦指數: 🌞🌞🌞🌞
˖
2023-06-16
$55 (Tea)
番茄麻辣手撕雞湯米線
新鮮菠蘿冰
2023-06-29 331 views
招牌蕃茄湯配牛乳炒蛋 配瑞士雞翼 $57🤍🤍🤍蕃茄湯底好濃郁 炒蛋好香滑 再配埋雞翼味道絕配💓💓咖喱牛腩撈上海麵 $41份量好多🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️咖喱好香 牛腩亦都整得唔錯😆價錢係下午茶但係份量非常足夠😛菠蘿油 $14呢個就唔算整得太好食😪🥲不過價錢就合理所以都OK啦 如果個包冇咁乾同埋硬嘅話會更加好食~🥰當日兩點幾嚟食,客人都好多,都非常旺,姨餐單嘅菜式種類都好多唔錯唔錯🥰🥰🥰
招牌蕃茄湯配牛乳炒蛋 配瑞士雞翼 $57🤍🤍🤍

蕃茄湯底好濃郁 炒蛋好香滑 再配埋雞翼味道絕配💓💓

咖喱牛腩撈上海麵 $41

菠蘿油 $14

2023-06-16 406 views
次次經過觀塘都幾想上嚟試吓番茄18,今日終於有機會一試真身😻😻😻仲要早餐都未食,但係時間已經差唔多下午茶,餓到飛起😵‍💫超吸睛嘅大大張poster,傳統港式風味design👍🏻餐廳入邊有好多打卡位,包括充滿特色嘅霓虹燈招牌同埋傳統港式招牌,好似返返去7、80年代嘅香港咁!呢次我哋試咗佢地嘅午餐,肉燥雞扒飯同花膠雞湯泡飯(白飯另上)同埋招牌瑞士雞翼唔係講笑,佢哋嘅雞扒真係好大塊,同一個成人手掌差唔多!😍上面嘅肉鬆甜甜地,三個夾埋一齊食好夾,鹹香豐富。其實店入面嘅staff,好快手,我哋落完單好快就上菜,上完瑞士雞翼,我哋覺得好似隔離個炸雞翼都好吸引,所以最後決定叫埋!不負眾望,上枱賣相真係好吸引!再配埋長身招牌嘅綠色白色格仔磚,影相打卡真係一流😼招牌瑞士雞翼,個汁超濃厚,完全掛晒喺個雞翼上面,甜甜地,仲要一咬就骨肉分離,好淋身同入味🤓炸雞翼就好香口,仲要炸得啱啱好,一啲都唔油膩!超級推介👍🏻花膠雞湯泡飯,餐廳好貼心咁樣俾你揀米線定係飯,白飯仲可以特登選擇另上,真係好貼心💕個湯入邊有好多件雞,超級足料!仲有大大件花膠,簡直係美容養顏之選🧚🏻絕對encore最後,見到隔籬枱叫咗呢個蔥花叉燒蛋

超吸睛嘅大大張poster,傳統港式風味design👍🏻

肉燥雞扒飯

招牌瑞士雞翼

花膠雞湯泡飯

蔥花叉燒蛋治

最後,見到隔籬枱叫咗呢個蔥花叉燒蛋治,賣相超級吸引,所以決定叫埋試吓,仲揀咗烘底。橫切面超級厚實同足料,加咗蔥花好香。有機會一定要試吓!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

如果下次經過呢頭一定會再試吓,店員態度都好好,嘢食又大份,性價比都好高😻
2023-06-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
肉燥雞扒飯
招牌瑞士雞翼
花膠雞湯泡飯
蔥花叉燒蛋治
  • 瑞士雞翼
  • 花膠雞湯米線
2023-06-09 386 views
今日又流連觀塘工業區果邊,岩岩起身就出發乜野都未食。想搵間開胃既食店為一整日生活打打氣。咁岩比我見到主打蕃茄湯既餐廳,二話不說就入去食。入面裝修好有親切感,好多卡位岩哂平時最中意坐卡位既我。餐牌見到好多蕃茄湯既主打,同埋都有唔同香港特色既餐廳食物。無論一家大細定朋友相聚大家都會簡到岩心水既食物。由於我今日想醒一醒胃,我今日就簡左自家製叉燒配招牌蕃茄湯麵加牛乳炒蛋。先講叉燒,自家製一D都唔遜色。蜜味香叉燒又夠淋。而牛乳炒蛋用得牛乳炒自然香,滑,雪一聲好快就食哂。而今次最重要既主角蕃茄湯,一飲好香濃,蕃茄肉又夠好食。湯係一啖接一啖咁飲。聽員工講最好係配米線,佢地最招牌係蕃茄湯米線,米線吸哂湯汁再食更惹味。另外有叫多樣小食,瑞士雞翼。雞翼索哂瑞士汁食落好香又開胃。果然依間餐廳既水準唔會令人失望。飲品我就叫左華田脆脆,因為唔多地方有得飲。既然出現係面前就一定要飲。華田沖得夠濃,加埋脆脆作為一杯夏天飲品我比100分。

入面裝修好有親切感,好多卡位岩哂平時最中意坐卡位既我。

由於我今日想醒一醒胃

• 瑞士雞翼
  • 華田脆脆
🌸 番茄湯牛乳炒蛋米線 配 瑞士雞翼|$57番茄味濃,湯底微酸,配出前一丁很掛湯,滑蛋份量多,口感偏結實。瑞士雞翼評價很高,外表很深色,事實上真的煮得很入味,肉質軟淋但又不會變得溶溶爛爛,雞翼外皮保持完整。🌸 阿華田脆脆|加配半價$13脆脆份量給的十分足,口感一流,建議不要攪勻來喝,脆脆會變軟。⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯📍 番茄18觀塘觀塘道427號觀塘工業中心4期1樓G號舖(另外有兩間分店)

🌸 番茄湯牛乳炒蛋米線 配 瑞士雞翼|$57

華田脆脆

🌸 阿華田脆脆|加配半價$13

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯

📍 番茄18
觀塘觀塘道427號觀塘工業中心4期1樓G號舖
(另外有兩間分店)

華田脆脆
2023-05-27 244 views
蕃茄18 令我一試愛試 佢好多選擇 常餐 / 麻辣紅薯粉/ 雞湯米線/飯類乜都有 而且每樣食品都做得不錯 一定要讚佢哋嘅出餐時間好快,基本上一落單已經有嘢食送到,但重點係雖然出單快,但係食物嘅熱度係好夠,粉麵都做到燙口的而且好鍾意食佢哋嘅辣椒油,係麻辣嘅香味,超級好味
蕃茄18 令我一試愛試

佢好多選擇
常餐 / 麻辣紅薯粉/ 雞湯米線/飯類乜都有
而且每樣食品都做得不錯

而且好鍾意食佢哋嘅辣椒油,係麻辣嘅香味,超級好味
2023-05-22 270 views
今天來到這家餐廳,點了瑞士雞翼、蕃茄米線配滑蛋午餐肉、奶醬多士以及阿華田脆脆嘅飲品,令我感到十分滿足。首先是瑞士雞翼,內裡仍然保持著肉質的鮮嫩,口感非常好。特別的是,雞翼味道十分濃郁。接著是蕃茄米線配滑蛋午餐肉,這道菜的特色就在於透過融合不同口感的食材讓人吃起來更加有趣。米線的韌度很好,和番茄醬的酸甜味道非常契合,午餐肉的口感透過滑蛋加持更是一絕。整道菜既美味又健康,令人難以抗拒。奶醬多士也是一道值得推薦的菜色,煎至金黃色的吐司表面十分酥脆,裡面夾著滑溜溜的奶醬,令人垂涎欲滴。如果你喜歡吃甜的早餐,這道菜肯定不會讓你失望。最後,是我所點的飲品——阿華田脆脆嘅。阿華田牛奶本身就十分好喝,這裡再加上一些脆脆的口感,讓口感更多元化。如果你喜歡甜飲料,這杯阿華田脆脆嘅肯定是你不二的選擇。綜合來看,這家餐廳提供了多款精美美食和飲品,令人回味無窮。瑞士雞翼、蕃茄米線配滑蛋午餐肉和奶醬多士都是我個人特別喜歡的菜色,而阿華田脆脆嘅則是我長時間以來一直追求的口感。如果你路過附近,別忘了來這裡一試,保證會讓你滿意。

2023-05-19 211 views
下午請咗假想Ha吓,途經觀塘工業中心(番茄十八),即時唸起番茄牛肉通粉,唸起都想食😋😋,call 埋啲friend 一齊食吓傾吓一個happy Friday ❣️特色蕃茄濃湯+牛肉+牛乳炒蛋~my favorite 一碗滿滿帶濃厚蕃茄湯底稀稠適中,灌滿通粉窿窿,令每口通粉充滿鮮甜濃郁一粒粒蕃茄惹味,牛肉鮮味嫩滑份量好多👍👍,牛乳炒蛋濃烈蛋香味“流入心滑嘟嘟”yummy❣️花膠雞湯米線~女性補品養顏花膠厚厚地有質感,雞脾肉質嫩滑配上清雞湯底,一個價錢可以品嚐幾種美食🫶❣️招牌木碎花生多士~好多木碎🤣🤣,厚多士配粗粒花生醬,花生醬再蘸滿木碎勁惹味❣️瑞士雞翼~瑞士汁香噴噴,皮薄肉嫩無得輸😋😋😋❣️鮮菠蘿冰~熱天恩物飲品,酸中帶甜,新鮮菠蘿好蜜味,飲落開胃醒神❣️紅豆奶茶~可以選少甜少奶隨君選擇,奶茶味道好夾軟綿綿紅豆。
下午請咗假想Ha吓,途經觀塘工業中心(番茄十八),

❣️特色蕃茄濃湯+牛肉+牛乳炒蛋~

❣️花膠雞湯米線~

❣️招牌木碎花生多士~

好多木碎🤣🤣,厚多士配粗粒花生醬,花生醬再蘸滿木碎勁惹味
❣️瑞士雞翼~

瑞士汁香噴噴,皮薄肉嫩無得輸😋😋😋
❣️鮮菠蘿冰~

熱天恩物飲品,酸中帶甜,新鮮菠蘿好蜜味,飲落開胃醒神
❣️紅豆奶茶~

可以選少甜少奶隨君選擇,奶茶味道好夾軟綿綿紅豆。
2023-05-11 214 views
觀塘飲食日誌 day 6胃口不佳,就會想食酸甜蕃茄湯既然以蕃茄為名應該唔會以茄膏胡混過去一試之下食到蕃茄啲清甜酸味而且都幾杰下因為加咗茄蓉所以配通粉應該較適合我點了上海麵,還要是幼身於是淋淋的麵再掛上杰杰的蕃茄湯不算太夾麵條溶了不少澱粉質食到最尾係接近食湯,而非飲湯它的自製叉燒較接近日本式叉燒所以印象不深炒蛋也不差但蕃茄湯太出色了相較下則沒有太大印象不過生意真的好好每張枱也塞滿人卡位也很細兩位較豐滿的女性已坐得很勉強非卡位的椅子沒有椅背,兼且我坐的那張還是高低腳不穩半小時食完便離去了
觀塘飲食日誌 day 6

胃口不佳,就會想食酸甜蕃茄湯
既然以蕃茄為名
應該唔會以茄膏胡混過去

一試之下
食到蕃茄啲清甜酸味
而且都幾杰下
因為加咗茄蓉
所以配通粉應該較適合
我點了上海麵,還要是幼身
於是淋淋的麵再掛上杰杰的蕃茄湯不算太夾
麵條溶了不少澱粉質
食到最尾係接近食湯,而非飲湯

它的自製叉燒較接近日本式叉燒

不過生意真的好好
每張枱也塞滿人
卡位也很細
兩位較豐滿的女性已坐得很勉強
非卡位的椅子沒有椅背,兼且我坐的那張還是高低腳不穩
半小時食完便離去了

$54 (Lunch)
2023-04-26 260 views
黎到番茄18 點都要叫個同番茄有關嘅野食嘅🤣🤣話哂都係佢嘅特色😆😆所以小編都叫左個番茄米線嘅早餐用手機落單係幾方便嘅~唔洗揮好耐手先叫到個人黎落單講返個早餐先~我揀左番茄叉燒湯米線配埋牛乳炒蛋+牛油厚多士(多牛油)個番茄湯底唔係好吉身 又唔會稀到冇味 食落仲有陣甜嘅番茄味 如果可以收一收水會好啲🙈🙈叉燒嘅份量好足 薄片半肥瘦叉燒~所以唔會咬唔到同痴牙🤭🤭個牛乳炒蛋有啲似麥記個陣 搞到小編忍唔住要加下鹽同胡椒粉😂😂不過當番茄同蛋放埋一齊嘅時候 就聯想到番茄炒蛋😆😆所以小編都放左落湯度浸住黎食😝😝最後叫左杯凍柑桔 有啲驚喜嘅~因為好少茶餐廳提供呢個🙈🙈仲有粒話梅係入面😆😆雖然本身杯野飲落冇話梅味 但柑桔味都有 唔會沖淡哂
黎到番茄18 點都要叫個同番茄有關嘅野食嘅🤣🤣
話哂都係佢嘅特色😆😆
所以小編都叫左個番茄米線嘅早餐
用手機落單係幾方便嘅~唔洗揮好耐手先叫到個人黎落單

講返個早餐先~

我揀左番茄叉燒湯米線配埋牛乳炒蛋+牛油厚多士(多牛油)
叉燒嘅份量好足 薄片半肥瘦叉燒~所以唔會咬唔到同痴牙🤭🤭

2023-04-24 249 views
之前係觀塘整完D野,search下附近有咩食、就去左附近工廈既【番茄18】食左個快lunch。餐廳除左招牌既番茄湯米綫,都有D好特別既湯飯同米綫。我就叫左花膠鷄肉米綫,另外炸鷄翼、西多士同華田脆脆。 花膠鷄肉米綫:鷄湯底非常清甜,鷄肉好多,花膠都算多,而且好軟霖。調味唔會太鹹,非常不錯。 炸鷄翼:生炸鷄翼,外皮非常香脆同肉非常juicy。不過調味有少少鹹。 西多士:可圈可點、非常經典既西多士。 華田脆脆:冲得都幾濃既阿華田,上面D脆脆都好好食。
2023-04-19 275 views
花膠雞湯米線$71望落好吸引又健康,俾咗雞髀位,肉質香嫩肥美,啖啖肉,有兩大塊花膠,夠晒養顏。至於雞湯有香濃既雞湯味,都充滿花膠既質感,好香甜好滿足。另外有索哂雞湯味既娃娃菜,豐富左我嘅口感蕃茄濃湯配牛奶炒蛋叉燒米線$44 (加鮮牛肉$8)(加特級墨魚丸$8)蕃茄湯味道濃郁,口感creamy,味道微酸帶甜,當湯咁飲好正牛奶炒蛋炒得剛剛好唔會老,好滑,牛肉都唔會靭大大塊牛肉,墨魚丸就正常瑞士雞翼$38每隻都飽滿多汁,瑞士汁唔會太鹹,唔錯上湯灼娃娃菜$26平時少食菜就叫碟娃娃菜食上湯清甜,娃娃菜又夠淋又夠清甜凍鹹檸七$26冰夠多,飲落夠哂凍就正紅豆冰$26多紅豆,紅豆同奶既比例幾好,唔會太甜
花膠雞湯米線
花膠雞湯米線$71

瑞士雞翼$38
每隻都飽滿多汁,瑞士汁唔會太鹹,唔錯

上湯灼娃娃菜$26
平時少食菜就叫碟娃娃菜食
上湯清甜,娃娃菜又夠淋又夠清甜

凍鹹檸七$26
冰夠多,飲落夠哂凍就正

紅豆冰$26
多紅豆,紅豆同奶既比例幾好,唔會太甜

2023-03-31
花膠雞湯米線