1K
2018-06-15 661 views
在屋邨內看到這餐廳起初是有點戒心的,因為很多時在屋邨的日式餐廳都不會很正宗,不過這個門面的設計都算不錯,所以就入內試試了。點選了熟食。白飯尚可,加有芝麻及調味品,味道算是不錯。配上燒雞,醬汁的味道也不錯,雞肉的肉質也是軟軟的,雞皮脆口,算是不錯的餐廳。
點選了熟食。
白飯尚可,加有芝麻及調味品,味道算是不錯。
2018-04-22
$70 (Lunch)
2018-06-05 608 views
富田比我既感覺係平民日本餐廳,以前係屋企樓下有一間,裝修好靚,野食好平,好味,成日都會去。依家領x加租,平民餐廳都要過處啦。今日去到翠屏邨,雖然距離地鐵一段路,但係食到好野都係值得。呢間富田應該都係新開冇奈,裝潢都係好新,地方寬敞,好多卡位。六點半入坐,唔算多人,d姐姐好好,不停幫我地浸茶,茶杯永遠都係有綠茶。叫左個42蚊沙律,冇諗過細既沙律既都咁大碗,有10cm 高既,同埋好足料,好多沙律,青瓜,蟹柳蟹籽等。個賣相雖然有d樣衰,相信係豬軟骨既固體油。但端菜時果陣麻油香味鼠入鼻哥窿已經流哂口水,個豬軟骨好好味,好香烤味,d汁好入味。入面仲有d荀咁,好味。叫左個照燒牛肉丼,個牛片有點厚同韌,照燒汁都唔係好夠。但加埋隻蛋,同個飯好滑好香,補救番。我真係唔明,點解碟碟都有蛋黃醬,好似烤紫薯同陣味其實好唔match. Btw, 個紫薯係好味,裡面有甜薯粒,有質感之餘,紫薯味香,外皮好脆。正。又係蛋黃醬啊😂 軟殻蟹壽司6夠/48蚊 好抵食! 最後又係蛋黃醬配烤雞軟骨。個雞軟骨係得軟骨,冇咩肉,多番少少會好味d. 但係咁平既價錢,食到呢個質素,其實真係好唔錯要是你唔你皇帝肚,係覺得好味既🤗 三個人
今日去到翠屏邨,雖然距離地鐵一段路,但係食到好野都係值得。

沙律(細)

豬軟骨拉麵

照燒牛肉丼

烤紫薯

正。

軟殻蟹壽司  48

又係蛋黃醬啊😂 軟殻蟹壽司6夠/48蚊 好抵食!

烤雞軟骨

但係咁平既價錢,食到呢個質素,其實真係好唔錯要是你唔你皇帝肚,係覺得好味既🤗 三個人埋單260 左右,食左咁多野,真係好抵!

沙律(細)
豬軟骨拉麵
照燒牛肉丼
烤紫薯
軟殻蟹壽司  48
2018-04-16 814 views
上個星期六,係和樂村探朋友之後,一起行落樓梯,朋友推介呢間日本食店,見佢個鋪頭門面裝潢唔錯,便入去試下。老闆話最新推出了不同類型嘅一人晚餐,好抵食,而且一至日都有得食。我哋一人叫咗一個餐,價錢由50多蚊至108蚊,選擇好多,豐儉由人。我哋叫咗四個餐一齊食,一個係炭燒安格斯牛肩扒,一個係醬燒豚寸骨,呢兩個價錢好抵,一個76蚊,一個64蚊,配埋烏冬,啲烏冬非常之彈牙,食落好有口感,豚寸骨燒到好香,聞到都流哂口水,而個牛肩扒就夠瘦,又好有肉汁,啱我呢啲注重健康嘅人士。其他兩個,喺出面嘅日本食店唔經常食到,一個係拖羅蓉海膽丼,雖然價錢最貴,108蚊,但係物超所值,啲拖羅剁成蓉,配埋海膽,個樣有啲似鹹蛋肉餅飯,拖羅蓉撈埋飯同海膽,食落啲肉汁滲哂喺啲飯度,飯同魚嘅鮮味都出曬嚟,食完會上癮!下次嚟,都一定要再食!最後一個就係炭燒海鮮拼盤,睇個餐牌真係想像唔到係乜嚟,不過都即管一試,原來呢個最抵食,平時一個鯖魚套餐都要50幾蚊,而家78蚊有鯖魚, 虎蝦, 帆立貝和墨魚,仲燒得好好味添。

2018-04-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 醬燒豚寸骨
  • 拖羅蓉海膽飯
2018-03-26 596 views
今日食呢間店係位於觀塘翠屏道新開張既,所以吸引咗好多街坊幫襯架!重點係裝修靚又乾淨,等位又唔會好耐,做到野呀!今日食咗個好吸引既奄列蛋飯,佢d蛋整得岩岩好又唔會太咸,仲有d蕃茄汁呀,唔係hea你亂吱架,好多架!入面個飯一開始以為係白飯原來係炒飯!特別好食既有蟹肉薯餅配沙律醬,入面真係滿曬蟹肉,真係啖啖肉呀!另外,帶子雖然數量唔多,但勝在夠新鮮!但個鰻魚飯就麻麻地,因為石頭鍋但又冇汁所以成個飯好乾同冇味。。日本菜系列:富田

重點係裝修靚又乾淨,等位又唔會好耐,做到野呀!

另外,帶子雖然數量唔多,但勝在夠新鮮!

日本菜系列:富田
2018-03-16 463 views
最近放工同同事經過翠屏邨, 入咗呢間日本餐廳, 諗住試吓新野!諗唔到有意外驚喜!我哋先叫咗煙鴨胸伴凱撒沙律,啲菜好新鮮,個沙律汁好好味,有黑椒粒淋面,非常特別再叫咗個椒鹽風味本菇, 熱辣辣外脆內軟, 入口鬆化即溶食埋個鹽燒香魚,魚裏面有好多魚膏, 食落好香, 芝士焗蠔就冇乜新意,最後食埋個九州拉麵,仲可以轉麻辣湯底意想不到係佢個凍奶茶,非一般茶餐廳可以飲到的花茶香味, 好似午後紅茶的味道,飲完之後有齒夾留香,正

再叫咗個椒鹽風味本菇, 熱辣辣外脆內軟, 入口鬆化即溶

2018-03-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 椒鹽風味本菇,  凍奶茶,麻辣九州拉麵
2018-03-01 588 views
係屋邨有間唔係大集團既日本食店,咪支持一下小店,結果究竟有驚喜,老闆熱情招待,刺身夠新鮮,燒物又夠味,值得推介👍🏻好彩無信之前既食評,明明好味既小店都寫到差到不得之了,唔通大家以為只可以食D大型連鎖食店,真心唔想以後都無呢D小店
刺身
刺身
2018-02-26 490 views
住在翠屏邨咁耐, 難得有一間日本食肆, 梗係要入去試吓,個餐牌一打開啲價錢起碼平出面10至20個percent, 而且食物質素好, 性價比高!嗰晚同屋企人入咗去叫咗一盤刺身, 最好食就係三文魚腩同活赤貝, 另外仲有鮑魚, 賣相非常吸引, 試埋個豬軟骨烏冬同辣海鮮烏冬, 我最鍾意食。雖然地方唔算大, 但係勝在老闆招呼好, 對待客人非常有heart, 見到佢哋仲有無障礙通道。食埋天婦羅同串燒,全家人吃飽飽, 每位都係二百零蚊。

食埋天婦羅同串燒,全家人吃飽飽, 每位都係二百零蚊。

2018-02-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Celebration
Birthday
  • 海鮮辣烏冬
  • 豬軟骨烏冬
超級差評🤮🤮🤮🤢🤢🤢🤢😡😡😡😡😡🤬🤬🤬🤬🤬冇一樣野係滿意。1:服務態度極差  啲服務員叫十世都唔應 2:野食圖文不符得誇張  啲野又難食  3:價錢唔公道  性價比低👎🏿  4:冇學生餐但死話遲啲有  𠱓住啲客  5:衛生極差  明明新開但邊邊角角位極多塵埃  6:跟餐送嘅菜蜜味如水  揾鬼食咩🙄🙄🙄😰  p.s.最後埋單個陣個呀叔唔肯收5毫  本身冇咩野  但愈諗愈嬲(態度極差)所以就翻轉頭揾佢 ,問佢點解唔收同想換翻$1 一開始佢支支吾吾拖拖拉拉唔肯換,後尾係我態度強硬追問,佢先話係因為銀行收手續費 ,我心諗關我咩事  就話收費同你收唔收5毫有關係?佢就死死地死話換比我地(其實係咪真係咁着緊個5毫嘅重量?梗係唔係啦大佬 純粹係唔gur 佢)。真係一啲都唔滿意  冇一樣滿意😡😡p.p.s我地四個學生妹去 佢地睇我地林善所以先踩住上😡😡👎🏿👎🏿👎🏿
超級差評🤮🤮🤮🤢🤢🤢🤢😡😡😡😡😡🤬🤬🤬🤬🤬冇一樣野係滿意。
1:服務態度極差  啲服務員叫十世都唔應
2:野食圖文不符得誇張  啲野又難食
3:價錢唔公道  性價比低👎🏿
4:冇學生餐但死話遲啲有  𠱓住啲客
5:衛生極差  明明新開但邊邊角角位極多塵埃
6:跟餐送嘅菜蜜味如水  揾鬼食咩🙄🙄🙄😰
2018-02-17 377 views
今晚年初二…同仔仔落街揾嘢食,見有間新開日式餐廳,響翠屏邨呢啲舊屋邨…睇環境都尚算過得去,門口有餐牌,睇落已經覺得有啲貴,仲要收埋加一服務費,不過… 抱住不防一試嘅心情,都照行入去。可能係新裝修關係,地方都算係整潔,但係無日式餐廳果種感覺!好似入左一般茶餐廳咁!入左去…由一個50後著住套*老西*似係酒樓部長/經理同埋一個70後著住*好隨便*便服睇落似大排檔企堂嘅帶埋位,一個著左日式圍裙90後嘅新晉女侍應俾左兩杯凍開水,就開始睇牌點餐。菜單…係好普通過普通嘅嘢!但價錢同名牌 *不相伯仲* 我兩仔爺點左 前菜…小食…壽司…燒物…主食落單後都等左一段時間 開始覺得出菜有啲慢,呢個時候聽到隔離檯出聲投訴等左好耐都無嘢食,已經俾足時間和忍耐,好氣憤咁起身埋單 … 一路俾錢一路嘈!!另一檯單身客又投訴…等左差不多半粒鐘都無嘢食! 唉… 佢隔離檯遲過佢嘅都成檯嘢食左一大半!!我卒之有嘢到,不過唔係前菜!唔係小食!唔係壽司同燒物!而係主食 麻辣牛肉拉麵!碗麵睇落唔熱…飲啖湯試下,暖暖哋…唔夠麻…唔夠辣…得個咸字!夾注拉麵試下…霖Bet Bet…煮過左龍!撤底失敗!失望!跟住 壽司到 … 睇落好袖珍 ,
菜單…係好普通過普通嘅嘢!
但價錢同名牌 *不相伯仲*
我兩仔爺點左 前菜…小食…壽司…燒物…主食
夾注拉麵試下…霖Bet Bet…煮過左龍!
撤底失敗!失望!
跟住 壽司到 … 睇落好袖珍 ,壽司飯麻麻
2件一碟 $17~24 感覺細到有啲啲過份!
燒物上檯…不過不失。
食到最後…點左嘅三文魚壽司無到
等左好耐嘅前菜…海草沙律 響我打算埋單嘅時候珊珊來遲

總結…埋單…連加一 $420
照服務,質數,環境等等 …兩個字 不值!
兩個人食…計數貴過食放題
希望 佢地會有改善。

情人節又過年行完花市諗住同屋企人食好d,5大2小攞7位飛,等時話大枱第一張,等咗半個鐘3歲小朋友瞓咗要抱,10個月大BB只可手抱,主動話唔介意分枱座,派飛姐姐話可以泊3張枱6人位我哋都唔介意...轉頭見最入單邊卡位有4人空枱,淨隔離一個婆婆食緊嘢,諗住俾我哋,問可唔可以俾小朋友入去先,或者我哋部份人入去先叫嘢食都可以,有個高級d男人話唔得,等婆婆走嗰度坐8位,前面有2張4人枱走咗,我哋話分開坐又唔得,男人話近門口有張枱埋咗單俾我哋,以為係一張現坐8個人,用4張2人枱泊埋嘅位,再等10分鐘見嗰枱人仲食緊,又話有嘢未到,再問先知原來係門口超窄6人卡位,現坐3人做開食肆無理由唔知小朋友其實比大人用得更多位,全枱食物熱茶對小朋友好危險,何況係坐6個人都有難度嘅超窄卡位要坐7人所謂第一張大枱等到2~4人枱已經反超前過咗8個no,門口已經無乜人都堅持只俾張超窄卡位,唔知算唔算歧視小朋友食唔到嘢嬲到即走

嬲到即走
2018-02-14
Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2018-02-01 320 views
d位置好迫,兩人位好似坐緊走廊杯茶上面係有層油漬d壽司1x蚊兩舊但細細粒而且一大一細d野外觀唔好睇,但又收既價錢唔平一個麵要67蚊,我行去隔離魚米食,都係3x蚊唔覺好味過人地好多無下次
d位置好迫,兩人位好似坐緊走廊

杯茶上面係有層油漬

d壽司1x蚊兩舊但細細粒而且一大一細

d野外觀唔好睇,但又收既價錢唔平

一個麵要67蚊,我行去隔離魚米食,都係3x蚊

唔覺好味過人地好多