2019-06-13
尖沙咀返工有樣好,就係可以Lunch買嘢喺海邊食,久唔久慳下錢之餘又唔使同人迫,而且我同寶寶一個喺尖沙咀碼頭返工,一個喺尖東返工,喺海邊食完野都方便大家返公司。今日lunch 我哋就喺唐包點買咗幾款食物一起去海邊食🤪,好浪漫呀🤣🙈!秘製豬軟骨飯 $29秘製醬汁超惹味,用嚟撈白飯一流🤤。豬軟骨🍖質感軟腍,而且容易咬開,炆得好入味。十分推薦!唯一唔好就係有啲碎豬骨,應該係淆湯底時嘅豬骨碎,搞到成日食落好似有渣咁,呢樣可以改善下~足料糯米雞$27真係好足料呀!餡料有一隻雞翼,一件冬菇,三至四片叉燒,¼隻鹹蛋,同埋好多肉碎+汁。生熟度掌握得唔錯,冇蒸過龍一坺嘢嘅糊感,而且味道都幾好😌。不過份量來講就唔算話好多,男仔當一個正餐食嘅話就未必夠食喇,加多個蒸包啦😆。呢度嘅蒸包真係幾好,唔單止好衛生,而且啲包嘅質感鬆軟得來又唔會有溶溶爛爛嘅感覺,通常一般買點心嘅地方,啲包都會係蒸左好耐,蒸到爛晒又濕晒咁,蒸包一濕水就會好難食,呢個情況係唐包點從來都唔會有!所以食中式包點,我都好推薦朋友嚟呢度買蒸包做早餐😝。菜肉包 $7.5包軟綿綿,麵粉嘅香味之中好似有少少甜味,餡料好多,真係幾乎塞滿晒個包咁滯😳,椰菜
秘製豬軟骨飯 $29
足料糯米雞$27
菜肉包 $7.5
包軟綿綿,麵粉嘅香味之中好似有少少甜味,餡料好多,真係幾乎塞滿晒個包咁滯😳,椰菜同埋豬肉嘅分布好均勻,熱辣辣,好好味!
叉燒包 $7.5
啲餡又係好滿,最滿意就係啲叉燒真係好碎,有時喺酒樓會食到成舊叉燒好似冇切過咁嘅叉燒包,呢度嘅叉燒包就啱啱相反,叉燒餡切得好碎,真係俾小朋友食都唔怕佢會哽親👍🏻,而且叉燒汁都好多,包嘅質感同菜肉包差唔多,都好鬆軟,口感同味道都攞滿分!
山竹牛肉$18
個樣唔係好靚,睇落好似蒸鯪魚球咁,加咗啲喼汁個樣就好番啲,不過加完又掛住食,唔記得幫佢影返張相🙈。味道正正常常,不過不失,不過入面啲肉係紅紅地嘅,我都唔知到底係唔熟,定係嗰啲點蒸都係紅紅地嘅肉黎😝,Anyway,牛肉黎啫,冇所謂啦🤣!
海鹽檸檬柚子蜜 $9
小小的一支,份量不算多,味道不會太甜但柚子味很濃郁,喝起來感覺清新💕。