2021-02-03 361 views
我承認我今日是有點好處,光顧「鑽石山」「鳳德商場」分店裡面的「唐記包點」,購買「咖喱牛腩飯」的同時,也發現到「唐記包點」當日也正在發售即日限定平價「咖喱雞飯」。所以當日才能夠以不足港幣五十元的價錢,在「鳳德商場」分店「唐記包點」,購買到「咖喱牛腩飯」跟「咖喱雞飯」兩款食品作為當晚的晚餐。「咖喱牛腩飯」裡面的辣味感覺仍然一如既往那麼濃厚,反而「咖喱雞飯」咖喱汁的實際辣味味道,就沒有「咖喱牛腩飯」辣味那麼濃厚了。至於「咖喱雞飯」裡面的「咖喱雞」部位,主要都是來自於「雞髀」部位,所以骨頭相對比較多,食到的「雞肉」份量也立刻被打了折扣,即使「雞肉」本身沒有明顯雪藏味道,也是無補於事。至於「咖喱牛腩」的體積雖然算是大,但是「牛腩」實際肉質口感感覺只是一般而已,不難咬之餘也不算很軟,不是我食過最腍的「咖喱牛腩飯」。至於「咖喱牛腩飯」裡面的「牛腩」實際份量不算很多,大約有六塊左右而已,剩餘的大部分都是「紅蘿蔔」跟「馬鈴薯」,加上「咖喱」汁味道偏辣,也令「鳳德商場」「唐記包點」「咖喱」飯整體性價比變得非常一般。

2021-01-14
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
$47 (Dinner)
2019-10-17 407 views
👭唐記包點👭阿華田麻糬包 $7.5呢個包出左好一段時間,38經過鋪頭終於有機會試下啦😁麵包軟熟微甜,唔係一般既白饅頭。餡料方面當然係名副其實嘅流心阿華田及麻糬啦😆味道方面,38就覺得阿華田漿濃郁但比較甜,帶有少少奶味及糖味,而麻糬係無甜味及較軟身不夠煙韌,食完仲有啲痴牙添🤦🏽‍♀搞到食完用左一段時間整整啲牙🤣不過都幾新穎,如果鍾意食甜包既朋友仔可以一試!推薦度:6/10🏠各大唐記包點有售
👭唐記包點👭

阿華田麻糬包 $7.5

推薦度:6/10

🏠各大唐記包點有售
2019-08-30 223 views
趁有時間,去黃大仙鳳德邨探下住在老人院的姑婆,經過商場見有唐記包點,之前在公司附近買過食,味道唔錯,價錢便宜。尼間重有10蚊3個包,每天不同款,真係好抵食。一於買些去老人院請大家食。有雙併蒸飯,鹹蛋肉餅和北菇蒸雞,份量大,真係餸多過飯,肉餅肥瘦適中有肉香,加左鹹蛋黃多了鹹香味。雞肉滑嫩入味,飯又夠香,重有菜送。每天都有推出不同款的蒸飯做特價,今天是北菇雞飯,當然不會錯過,啖啖雞肉已去骨,口感嫩滑。梅菜肉餅飯,肉餅好大塊又香甜,真係抵過自己整。見到有糯米雞都好大隻,買隻試下先,打開時,荷葉清香撲鼻,糯米軟綿,餡料多,雞翼、义燒、肉碎、醬汁。味道調得夠濃夠惹味。鵪鶉蛋燒賣,蛋香,燒賣肉質鮮嫩彈牙。有柯華田包,新產品未食過,買個試下,包外皮鬆軟,中間柯華田餡是流心,真係甜甜柯華田的味道。
梅菜肉餅飯,肉餅好大塊又香甜,真係抵過自己整。
鵪鶉蛋燒賣,蛋香,燒賣肉質鮮嫩彈牙。
TakeAway
2019-08-28 144 views
鳳德唐記 香港人日夜工作忙,返到屋企 仲要煮飯仲要洗菜仲要洗碗,簡直攞咗我條命, 幸好屋企附近有唐記, 收完工返屋企買埋晚餐,買埋第二日早餐一take過。 不過唯一可惜嘅係最喜歡嘅阿華田包六點半已經賣曬, 唔得下次要早啲嚟再食過。 - 香菇雞包5. 5 熱辣辣勁鬆軟包入面有雞肉又有木耳絲, 啖啖肉得嚟又非常爽口。 叉燒包5. 5 叉燒包多瘦肉少肥肉味道夠濃味, 唔使去飲茶都食到熱辣辣叉燒包,正。 奶皇包4. 5 冇阿華田包唯有食奶黃包, 奶黃味濃郁唔過甜。 麥皮饅頭4 鬆軟得黎好大個,好飽肚,減肥一流粉果14 終於等到唐記有粉果賣, 始終粉果同燒賣係一對, 粉果入面有 粉葛蘿蔔肉碎, 夠味但係又唔會係味精味,好食。 燒賣14 豬肉爽口唔會淋啤啤,當然唔會只係得肥豬肉, 調味適中唔會太鹹。雙拼蒸飯20 咸蛋肉餅飯+北菇雞飯 呢間唐記最特別之處係蒸飯有雙餸可以揀, 章魚肉餅配鳳爪排骨, 鹹蛋肉餅又可以配北菇雞, 而我就揀咗鹹蛋肉餅配北菇雞, 雞肉唔會升得過柴, 而肉餅又唔會淨係得肥豬肉, 一次過食到兩款餸,滿足。 今日主角 鳳爪排骨飯18 當然仲有每日一特價
鳳德唐記

香菇雞包5. 5

叉燒包5. 5

奶皇包4. 5

冇阿華田包唯有食奶黃包, 奶黃味濃郁唔過甜。
麥皮饅頭4

鬆軟得黎好大個,好飽肚,減肥一流

粉果14

燒賣14

雙拼蒸飯20 咸蛋肉餅飯+北菇雞飯

今日主角 鳳爪排骨飯18

當然仲有每日一特價,今日嘅特價飯係鳳爪排骨飯, 排骨多多件, 最重要係畀咗好多菜㖭。

砵仔糕4. 5

好耐冇食過,睇見呢個砵仔糕咁多豆,當然要買返過嚟做甜品,啖啖都係豆,一流。
黑豆漿9

好濃郁的豆味, 加入黑芝麻,營養更加豐富。
2019-08-24 126 views
even I like writing english food review. I love Chinese and Asian food deeply in the heart. 蒸飯係成日買架,個兩餸最正$20 又唔係間間有兩溝一個人.通常會點埋點心始終大男人要多些肉先夠架。 常見又common dim sum 燒賣 粒粒都大,用料唔馬虎 ,包好多豬肉同蝦,食過一次就愛上上癮了而包點係靈魂,甜鹹都有 款式多又便宜架 。幾蚊一個眼見好多住附近架街坊都十個八個買走。提一提有凍包, 翻蒸就食得啦

蒸飯係成日買架,個兩餸最正$20 又唔係間間有兩溝

TakeAway
2019-08-20 61 views
今天去新蒲崗做事,完全成工作想起同事生左BB坐緊月,就在鳳德邨,趁午膳時間去探望她,經過商場見到有唐記包點,一於買些包點和飯上去做午餐。點心、蒸飯和包點都有好多款,還有飲品,每天都會有不同款式包和飯做特價,我最喜歡雙拼飯,比較豐富一點。梅菜肉餅飯,肉餅大大塊,梅菜鹹香,加入肉餅蒸增添美味,飯軟硬適中、飯香撲鼻,加上特別調整的豉油,更添美味!章魚肉餅飯,肉餅味道鹹甜適中,加入章魚蒸又香又有口感。雙拼飯都好抵食,有三款選擇,我選了咸蛋肉餅拼北菇雞飯,肉餅加上咸蛋黃又是另一風味,配埋爽滑的北菇雞,好豐富又好味!糯米雞都好大隻,以荷葉包著糯米,中央放有雞翼、冬菇、义燒和肉粒等,還有濃郁的醬汁,十分惹味!甜美的蓮蓉包和爽口的北菇雞包都好味,外層皮好軟熟,重要多款包輪流每日做特價,特別抵食。
章魚肉餅飯,肉餅味道鹹甜適中,加入章魚蒸又香又有口感。
2019-08-19 37 views
咸蛋肉餅+北菇蒸雞 章魚肉餅+鳳爪排骨 我一直都有買開唐記做晚餐,因為香港食晚餐價錢真係幾貴下。最開心係呢一年唐記越開越多,同埋越出越多食物種類。呢個新出既雙併飯簡直係我恩物。一次過可以滿足2個味道,我一直都好中意佢地既肉餅系列,因為無論係咸蛋肉餅定係章魚肉餅,佢地都做得好不錯,蒸到肉質鬆軟,而北菇蒸雞同鳳爪排骨都蒸得好入味,送飯真的是一流。阿華田奶茶 呢個一直想試,但次次經過都賣哂。 今次竟然比我買到,初初以為因為加左華田會好甜好甜,但飲落去我覺得好得意,唔會太甜之餘,仲有好多層口感係個口度,一飲第一啖你會覺得飲緊華田,吞左落去就會feel到少少奶茶味~so funny香芋包 買多左個香芋包試下,因為一直都只係食飯多,未試過包。個包睇落以為會超甜,但食落又岩岩好wo~熱食口感最正,下次試埋其他~

咸蛋肉餅+北菇蒸雞 章魚肉餅+鳳爪排骨

阿華田奶茶

香芋包

2019-08-17 39 views
新包@唐記包點鑽石山鳳德邨鳳德商場2樓202B號舖細個去茶餐廳, 都會點OVALTINE飲架, 覺得特別D, 而且味道飲落像有些麥香架朱古力。 今日去買野食, 見到貼了張POSTER, 新出架OVALTINE流心包, 有優惠,而且好特別架CROSSOVER新包, 店員提醒要即食熱辣新時, 中心架流心餡先夠流架, 一接過包而急不及待掰開,少見的燒賣。中心架OVALTINE流心賣。回味回憶即跑出來, 吸一口似食MOLTEN 心太軟甜品, 有淡淡朱古力味又唔會太甜。包一貫鬆軟可口。
新包@唐記包點

鑽石山鳳德邨鳳德商場2樓202B號舖

而且好特別架CROSSOVER新包,

少見的燒賣。
中心架OVALTINE流心賣。回味回憶

$35 (Lunch)
2019-08-15 28 views
琴日,我去了屋企附近既唐記買lunch;聽家人說依間唐記每星期也有優惠,所以就去了;順便可以同家人買埋。鳳爪排骨飯 $18:鳳爪咸度剛好,而且吾會太細隻;排骨肥瘦適中,兩者同樣juicy;飯粒分明而不乾。章魚肉餅飯 $24:章魚肉餅既SIZE真的令我驚訝,因為第一次見到肉餅是那麼大塊;而且肉餅絕對不乾身;肉餅咸度剛好,章魚增加口感。相比之下,飯會比較少,因肉餅實在太大了,哈!章魚肉餅+鳳爪排骨 雙拼 $20:又是抵食之選,雙拼飯岩晒有選擇困難既食客。雙拼有三款所選,雙拼既章魚肉餅是正常的一半,另外既鳳爪排骨相對正常會少。香菇雞包 $5.5:香菇雞包會比菜肉包更加香口,而且加入左香菇令香味突出;而雞肉也很嫩滑啊!菜肉包/3個凍 $10:估吾到連包類也有每星期優惠價;當日就是凍的菜肉包。菜肉包需在凍水落蒸八分鐘,便可食用。菜肉包既料分佈平均,同樣地也很香口,包面軟熟。奶皇包 $4.5:奶皇包味道會比較香口,奶皇的甜度足夠可與蓮蓉相比。蓮蓉包 $4.5:蓮蓉料極多,將包分開至兩邊;每邊刀有充足既蓮蓉。蓮蓉甜度足夠,中間是沒有咸蛋黃的,很好吃!山竹牛肉 $14:價錢抵食,牛肉球共三大粒;味道香

山竹牛肉 $14:價錢抵食,牛肉球共三大粒;味道香口,牛味濃郁,仲滲出肉汁;再配合喼汁令整體味道昇華!
2019-08-14 39 views
爸爸病了數天,很想吃點心,為有做考心女外賣啦。見到唐記嘩,每樣都好抵吃,首先買了個曼頭,估不到有小小甜味,包淋淋,又不錯喎有好多款蒸飯。每日一特價。今日試了章魚肉餅飯真心講,以為平野無好。但當吃過後就唔同想法了,飯香,肉餅都算大件,吃了一口。肉同章魚都好分明。有小小配菜,又真不錯雞扎,入面有豬肚、火腿、雞肉同腐竹。咬了一口。所以汁精華入味。豬肚好淋。不太厚。火腿厚厚的好好味。光賣叫了2籠,本身喜愛吃,每粒豬肉同蝦都平均,加入小小辣辣油,又真係好正最後點了羅米雞,唔似出面配料好甜,有一大隻雞翼。冬姑及肉碎不錯👍🏻
爸爸病了數天,很想吃點心,為有做考心女外賣啦。見到唐記
嘩,每樣都好抵吃,
首先買了個曼頭,估不到有小小甜味,包淋淋,又不錯喎
有好多款蒸飯。每日一特價。今日試了章魚肉餅飯
2019-08-09
Type of Meal
Lunch
  • 燒賣
雙拼蒸飯係新出既,$20真係好親民,我好鐘意依個新系列,無之前既得一種料咁單調!!!佢拼得都好岩口味,好大眾化!!!章魚飯,食落陣陣章魚香又唔腥,鳳爪排骨拼北菇滑雞飯,雞嫩滑無雪藏味,鹹蛋肉餅送飯一流,另外好欣賞佢會附送椰菜 ,可算係食得健康啲!!+$2可以加一隻蛋,我加三隻都係$6,抵到咁唔加多幾隻對唔住自己同埋我真係超鐘意食蛋!!! 流心奶皇包,好軟綿綿,好有奶香!!!正,一定要試!!!阿華田包同阿華田奶茶同樣係新出呀,勁特別囉,好新奇,買左黎試,可惜當日阿華田奶茶賣曬,講到個包真係讚不絕口,見意即買即食,一咬開爆流阿華田餡既效過會澎湃d!!!甜度剛好!!!包皮都係阿華田淡啡色,制作有誠意,賣相好!!!

佢拼得都好岩口味,好大眾化!!!

流心奶皇包,好軟綿綿,好有奶香!!!正,一定要試!!!

2019-08-12 71 views
今日媽咪唔想煮飯又唔想出街同人迫,就點咗我落街買外賣,見到唐記嘅每日精選都幾抵就試試佢,日日都會有一款蒸飯同一款凍包做優惠㗎鳳爪排骨飯 ($18)大大個飯盒,鳳爪有2隻,排骨都有7-8嚿,而且好入味,星期日精選優惠只係$18,抗通脹一流鹹蛋肉餅+北菇蒸雞雙拼蒸飯 ($20)雙拼飯都係加多兩蚊,肉餅鬆軟多汁,蒸雞夠嫩滑,三個人食兩個飯盒都夠晒奶黃包 ($4.5) + 菜甫肉包 ($5.5)間唔時都有買開蒸包做早餐,熱辣辣大大個,又平又好食另外仲叫咗三個點心,秘制金錢肚 ($14) 鹵水汁好惹味,燒賣 ($14) 大大粒夠彈牙,鮮竹卷 ($14) 外皮軟滑,內饀多汁,點心質素同酒樓水準差唔多星期日精選凍包優惠係菜肉包 $10/3個,店員話凍包冇落防腐劑最多放到兩日,所以只係買咗3個朝早蒸嚟做早餐,一人一個啱啱好

鳳爪排骨飯 ($18)

鹹蛋肉餅+北菇蒸雞雙拼蒸飯 ($20)

奶黃包 ($4.5) + 菜甫肉包 ($5.5)
間唔時都有買開蒸包做早餐,熱辣辣大大個,又平又好食

$35 (Dinner)
2019-07-29 41 views
有時候放假都想去酒樓飲茶 歎下點心 不過要等位等咁耐真係未必有咁既時間同心機🤦🏻‍♀️ 好彩唐記分店夠多 實有一間係附近 😂點心當然要食燒賣 呢到除左有普通燒賣 仲有連酒樓都無乜再賣既鵪鶉蛋燒賣 我地就2款試哂啦😆 味道同酒樓食既唔算差好遠 底部仲有腐皮😋 除左燒賣 仲有久違既糯米卷😍 好大件糯米飯內仲有花生 足料👍🏻 包類我地就試左黑麻蓉包 大大隻好抵食 麵包軟綿綿 唔會太甜👅點心以外 我地仲買左個蒸飯醫肚 平時成日要爭紮係揀鳳爪排骨同肉餅飯之間2揀1 宜家唔駛煩啦😆 因為呢到出左雙拼蒸飯 有齊鳳爪排骨同章魚肉餅都係$20 好足料飽肚添😋最後我地仲試左每日新鮮製作既缽仔糕同凍奶茶 缽仔糕有好多紅豆 口感煙韌好味👍🏻 凍奶茶係最有驚喜既😱 唔係好大支 不過茶味好濃 比好多茶餐廳沖得更好飲 一定要試下🌟

黑麻蓉包

缽仔糕
$ 4.5
凍奶茶
2019-07-27 39 views
採購記鑽石山鳳德邨鳳德唐記包點                                   鑽石山鳳德邨鳳德商場2樓202B號舖因為旁邊有個數字屋零食店, 買完唔太健康架零食, 就良心發現要買埋正餐比家人, 所以咪行去隔離買埋飯同點心,比家中兩位主人醫肚!!點心次次故一定要食燒賣架, 因為全家都鐘意, 一人一粒唔夠, 仔女覺得豬肉夠味, 個皮又薄WOR~新出兩送蒸飯 20only 要了鹹蛋肉餅加雞,美味倍加仲好多肉架,唔洗用架甜豉油汁都好夠味
採購記鑽石山鳳德邨鳳德

唐記包點

鑽石山鳳德邨鳳德商場2樓202B號舖

2019-07-09 38 views
缽仔糕,啖啖紅豆,口感煙韌,凍食熱食都得!!!菜餔包,依個包好好味,菜餔有咬口!!!餃子煎得好靚,下面小小燶食落好脆口,皮薄餡多,配喼汁食一流,兩者味道好夾!!!蔥花卷,有d火腿粒,蔥粒,好耐無食過!!!經典飯系列:鳳爪排骨飯同北菇雞飯,有d椰菜附送,甜鼓油伴飯一流,排骨同雞件都食唔到肉腥同雪藏味,食落綿滑!!!鳳爪同北菇醃得入味!!!經典飯系列:鳳爪排骨飯同北菇雞飯,有d椰菜附送,甜鼓油伴飯一流,排骨同雞件都食唔到肉腥同雪藏味,食落綿滑!!!鳳爪同北菇醃得入味!!!!!

缽仔糕,啖啖紅豆,口感煙韌,凍食熱食都得!!!

菜餔包,依個包好好味,菜餔有咬口!!!

蔥花卷,有d火腿粒,蔥粒,好耐無食過!!!