2018-02-05 1715 views
做唔掂!買三個‘菜肉包’兩凍一熱,等左十分鐘,發現漏單,遲來先上岸,有人發忟憎,我都埋去催促,結果,我個熱包係暖嘅,換過一個。。。。都係暖嘅。。。。今日氣溫得八度!!!!相反,新港城街市呢間效率高!啲包讚!好熱!!!
做唔掂!

相反,新港城街市呢間效率高!啲包讚!好熱!!!
2018-02-05
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2014-09-16 1993 views
屋企附近有唐記包點用一個好抵的價錢就可食到熱騰騰我最LIKE佢地個菜肉包,包好軟"淑"餡又多,早上食兩個就飽飽另外佢仲有奶皇包、芋頭包.........好多選擇我覺得最二正都係佢除了熱騰騰包還有凍包,方便你帶回家加熱
屋企附近有唐記包點
用一個好抵的價錢就可食到熱騰騰
另外佢仲有奶皇包、芋頭包.........好多選擇

我覺得最二正都係佢除了熱騰騰包
還有凍包,方便你帶回家加熱
2014-09-15
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$5.5
  • 菜肉包
2014-06-02 1235 views
是晚又來這裡買飯盒吃, 選擇就是豉椒排骨飯.豉椒排骨飯 $22: 7.5分, 很喜歡這晚吃到的豉椒排骨飯, 飯粒吸收了豉椒的味道, 帶點香辣, 相當惹味, 而排骨也不算太實, 肥中帶瘦, 有水準. 另外還有點菜, 算是健康一點呢.其實不想自己下廚的話, 來這裡吃客飯已經相當飽足了.
是晚又來這裡買飯盒吃, 選擇就是豉椒排骨飯.

其實不想自己下廚的話, 來這裡吃客飯已經相當飽足了.
TakeAway
$11 (Dinner)
2014-01-07 629 views
到唐記,唔駛點用腦,叫個蒸飯$21 有肉有飯又有菜,簡單、經濟、實惠,貫徹所謂的香港精神豆豉排骨飯 - 排骨入味,入口軟林,有少少豉香。鹹魚肉餅飯 - 鹹魚乃是整個飯既靈魂所在,唔駛點落豉油,鹹魚有提味作用,幾好吃。以上兩款都係$21@,有味精都可理解,都係接受範圍之內。唔想食味精,一係比多d錢食好d,一係返屋企啦!
豆豉排骨飯 - 排骨入味,入口軟林,有少少豉香。

以上兩款都係$21@,有味精都可理解,都係接受範圍之內。
唔想食味精,一係比多d錢食好d,一係返屋企啦!
Other Info. : 豆漿$8/支,飲多d 溝淡d 味精囉!
2013-12-28
$30 (Dinner)
2013-10-29 240 views
是日沒有外出, 就近近地買個飯盒吧. 其實這裡真的相當經濟, $21一個飯盒, 吃得飽飽, 單計價錢, 還有甚麼挑剔的地方嗎?鹹魚肉餅飯 $21: 7分, 我的選擇是鹹魚肉餅飯, 肉餅質感還算可以, 配上鹹魚同吃, 帶點鹹香, 送飯一流. 另外還加上點菜蔬, 就算是飯盒, 也能夠健康一點.鳳爪排骨飯 $21: 文迪的選擇就是鳳爪排骨飯, 吃了件排骨, 也不俗.在這裡除了吃包之外, 其實吃飯也會是不俗的選擇.

鹹魚肉餅飯
鳳爪排骨飯
在這裡除了吃包之外, 其實吃飯也會是不俗的選擇.
TakeAway
$21 (Lunch)
2011-04-19 438 views
去到食lunch叫雞札, 冇叫x春蛋燒賣, 冇ok, big你食左個咸魚肉餅反+排骨- 咸魚肉餅反($18): 冇肉味, 肥高根多, 成口油- 排骨($11), 食味精only, 食完極需要10樽水, 5個hour內要不停飲水ps: 店內冇人理你, 要自己搵伙計, 態度極差ps2: 想食味精, 想受氣 可以一試, 索價$29, 自找苦吃, 食其他大形連鎖店更好味, 更抵食
去到食lunch

叫雞札, 冇
叫x春蛋燒賣, 冇

ok, big你食左個咸魚肉餅反+排骨
- 咸魚肉餅反($18): 冇肉味, 肥高根多, 成口油

ps: 店內冇人理你, 要自己搵伙計, 態度極差

2011-04-18
$29 (Lunch)
  • 咸魚肉餅反
  • 排骨
2011-02-09 171 views
其實我就未買過唐記排骨飯吃, 但就十分非常經常去"唐記上海包", 佢地係同一間店, 一邊賣飯, 另一邊賣中式包類~而我最愛吃的就係佢地的鍋貼, 我一個人就會買2隻鍋貼, 只要$5 內裡係紹菜&豬肉, 好滑, 有少少汁, 超好味~ 有次無意中, 排前面的小妹妹買左個菜甫包, 我又叫一個, 入面係菜甫&豬肉, 又係好滑, 包皮係軟棉棉~ 我都有吃過蔥油餅, 吃頭幾口, 好香, 但吃多了就太肥膩&太飽~ 春卷都吃過, 皮超脆, 但內面就............... 麻麻地~ 其實仲有好多包賣, 又有馬拉糕, 壽包, 麥皮曼頭, 糯米雞........ETC~有凍有熱, 凍的可以買回家自行蒸~日日都排好長龍架~ 有時清明/重陽都特別多人買包/點心去拜山~
鍋貼
內裡係紹菜&豬肉, 好滑, 有少少汁, 超好味~

有凍有熱, 凍的可以買回家自行蒸~

日日都排好長龍架~

有時清明/重陽都特別多人買包/點心去拜山~

2011-02-09
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$5 (Tea)
鍋貼
  • 菜甫包
2010-10-13 112 views
今日去表姐到做PART-TIME,到LUNCH時表姐極力推介唐記排骨飯果然冇介紹錯飯的軟硬度正係我心水而排骨D肥肉汁'沈'左D落個飯到,我至愛D椰菜都好新鮮...
今日去表姐到做PART-TIME,
到LUNCH時表姐極力推介唐記排骨飯

果然冇介紹錯

飯的軟硬度正係我心水
而排骨D肥肉汁'沈'左D落個飯到,
我至愛

D椰菜都好新鮮...

2010-10-12
TakeAway
$17 (Lunch)
  • 排骨飯
2010-08-18 133 views
星期六, 回去老家看看. 路經馬鞍山找食時又想起了新港城街市. 而這次的目標是點心. 本來想去的一家, 賣的原來只是魚肉燒賣咁既街邊野. 隔離鋪, 連鎖店唐記, 地方乾乾淨淨, 而且第一次發現唐記有地方堂食. 於是, 就決定試下唐記既點心同佢話馳名既排骨飯.坐在店子內堂. 不要以為地方小小, 個內堂都可以坐十幾人. 不過服務既人手好似唔夠, 有時連洗碗嬸嬸都忍唔住要幫手執檯. 所以我都要等到清潔好後, 才開始落"柯打".一個排骨飯, 一個雞扎. 即叫即由熱辣辣的大蒸籠內, 夾出來. 同一般大排檔一樣, 甜豉油多少, 自己加. 這兒的排骨飯亦多了一樣添加物, 是第二度未必有的, 那個添加物就是白灼椰菜一碟. 有個碟, 亦方便我先把排骨夾開, 好夾飯.一看就能知道, 這是生米蒸飯. 飯是一粒粒的, 口感煙韌. 排骨醃得夠入味, 不過感覺上是味精落得足而已. 雞扎, 原條用味精醃的雞肉, 有芋頭, 有豬肚, 有魚肚, 餡料正宗的雞扎, 除感覺到味精多之外, 並沒有其他可以扣分了.整體上, 唐記已經係比起馬鞍山街市其他的大排檔乾淨得多. 食物質素又有返咁上下. 而排骨飯, 的確是有水準. 唯獨

整體上, 唐記已經係比起馬鞍山街市其他的大排檔乾淨得多. 食物質素又有返咁上下. 而排骨飯, 的確是有水準. 唯獨是味精皇手左少少,
$25 (Lunch)
2010-06-04 95 views
雖然好多味精,不過幾好食~d 飯整得好「諗」,不過又不致於粥,還可以的肉餅好夠味,食到粒粒土魷,好有口感加埋d菜仲好食,感覺仲冇咁肥膩添~

雖然好多味精,不過幾好食~

d 飯整得好「諗」,不過又不致於粥,還可以的

肉餅好夠味,食到粒粒土魷,好有口感

加埋d菜仲好食,感覺仲冇咁肥膩添~

2010-06-03
1K
2010-02-25 109 views
身在mos 咁耐, 點都要一試呢間尚算幾多好評的排骨盎!!!!中午來到, 勁多人, 幾夠氣勢!要排隊買盅頭飯架!!!!好采入內有摺檯坐, 叫了一個排骨, 一個肉餅先!即有得食.排骨真係幾好食, 唔算勁肥, 入口有肉味, 不錯.肉餅都唔油, 飯也生熟剛好, ok!!!!加d 菜, 都有d 纖維!好食到另叫多個排骨, 都係啖啖肉.但食完勁勁勁口乾, 下午飲左好多好多水...
中午來到, 勁多人, 幾夠氣勢!
要排隊買盅頭飯架!!!!

好采入內有摺檯坐, 叫了一個排骨, 一個肉餅先!
即有得食.
排骨真係幾好食, 唔算勁肥, 入口有肉味, 不錯.
肉餅都唔油, 飯也生熟剛好, ok!!!!
加d 菜, 都有d 纖維!

好食到另叫多個排骨, 都係啖啖肉.

但食完勁勁勁口乾, 下午飲左好多好多水...
勁多貨! 但阿姐真係好忙
好多人排隊!
肉及飯係 ok 架係食完勁口乾
唔油噃.但食完飲左一lit 水!!!!
排骨係好食, 但之後勁口乾.....
2010-01-11 71 views
幫朋友執屋, 一執就天光~決定出黎食個早餐~唐記包點一向都好好生意~今日九點去到, 好多都賣哂~好彩都仲有我鐘意食的饅頭買左一個,$2.5, 熱辣辣, 好軟熟, 好大個. 正
幫朋友執屋, 一執就天光~
決定出黎食個早餐~

唐記包點一向都好好生意~
今日九點去到, 好多都賣哂~
好彩都仲有我鐘意食的饅頭

買左一個,$2.5, 熱辣辣, 好軟熟, 好大個. 正
2010-01-10
$2.5
  • 饅頭
2010-01-05 104 views
呢道d中式包係我至愛冬天一個熱辣辣的包, 多滿足菜肉包, 曼頭...蔥油餅唔會過油成日都想試下D盅盅飯..呢日太凍.. 終於可以去試下鳳爪排骨飯 $17 : 排骨好入味, 飯抵岩岩好~土魷肉餅飯 $17: 好香土魷, 肉餅唔會過實仲有椰菜送
呢道d中式包係我至愛
冬天一個熱辣辣的包, 多滿足
菜肉包, 曼頭...
蔥油餅唔會過油

成日都想試下D盅盅飯..
呢日太凍.. 終於可以去試下

鳳爪排骨飯 $17 : 排骨好入味, 飯抵岩岩好~

土魷肉餅飯 $17: 好香土魷, 肉餅唔會過實

仲有椰菜送
2009-11-14
2009-07-07 49 views
這裡的排骨飯被人們讚不絕口,至於蒸包呢??好像較少人評論。於是買了菜肉包吃。每個菜肉包售$3.5元,便宜吧?新鮮熱辣,不過包身過厚,但勝在夠軟熟,用上新鮮豬肉配爽身椰菜,味道不錯,但餡料偏少。
這裡的排骨飯被人們讚不絕口,至於蒸包呢??好像較少人評論。
2009-07-05
$3.5 (Tea)
2009-04-03 59 views
我之前食過佢呢到既排骨飯.果時16蚊咋.!!抵到爛.!之後吾幾耐就.17蚊一盅.都算過得去.!宜家乜都加價..算吧~今日早餐就系食呢到既豆沙包勁好食"之前食過隻wu頭包.好難食=3=自此就再吾敢食佢D有hum包今朝本來吾諗住買包食咖,但心血來潮.買左個豆沙包..><好好味喎!放學之後又買左兩隻豆沙吾算好甜..不過勁多..好抵!!!3.5咋!唯一系佢系街市入面,,好似吾多衛生甘...不過我見D人整包果陣都wear口罩既,所以可以放心!!
我之前食過佢呢到既排骨飯.
果時16蚊咋.!!

抵到爛.!
之後吾幾耐就.17蚊一盅.
都算過得去.!

宜家乜都加價..算吧~
今日早餐就系食呢到既豆沙包

勁好食"
之前食過隻wu頭包.
好難食=3=
自此就再吾敢食佢D有hum包

今朝本來吾諗住買包食咖,
但心血來潮.
買左個豆沙包..><
好好味喎!
放學之後又買左兩隻

豆沙吾算好甜..
不過勁多..
好抵!!!
3.5咋!
唯一系佢系街市入面,,
好似吾多衛生甘...
不過我見D人整包果陣都wear口罩既,所以可以放心!!