2012-09-17 128 views
星期六放工兩個人到西貢海邊走走, 岩岩秋風起, 行完海邊就去左糖百府吃個甜品!對芒果情有所鍾, 所以點左芒果秋香~芒果味好濃再加上碟邊既西瓜粒~感覺好fresh!好味!份量有好大, 足夠兩個人食!另外點左一個紅豆沙豆腐花(熱), 雖然看似好普通, 但係豆腐花好滑, 紅豆沙亦好足料, 果皮味濃, 喜歡熱食既朋友可以一試!食完甜品再踏出門口一陣海風吹來, 別有一番滋味!
星期六放工兩個人到西貢海邊走走,
岩岩秋風起, 行完海邊就去左糖百府吃個甜品!
對芒果情有所鍾, 所以點左芒果秋香~
芒果秋香
芒果味好濃再加上碟邊既西瓜粒~感覺好fresh!好味!

份量有好大, 足夠兩個人食!

另外點左一個紅豆沙豆腐花(熱),
喜歡熱食既朋友可以一試!
紅豆沙豆腐花
食完甜品再踏出門口一陣海風吹來, 別有一番滋味!
2012-09-15
$35 (Tea)
芒果秋香
紅豆沙豆腐花
1K
2012-07-02 34 views
這個名字真的很有趣,真不知道何解這種類似雪粑的食品會叫作秋香,可能是一點吸引人注意的招數吧!所以也要來一個試試。原本想要紅豆抹茶的,但因為售馨,所以轉換成咖啡味的。外觀很有繽紛,很像小朋友食品,一點不像咖啡的形象。而味道則算是可以,咖啡味不算濃,而在夏日吃這食品又真夠消暑。
外觀很有繽紛,很像小朋友食品,一點不像咖啡的形象。

2012-06-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$38 (Last Night Supper)
2012-02-22 27 views
好久沒來西貢走走 所以今天下班後要來散步看看只可惜到達時 天色已經開始暗了 太陽正在下山周圍的風景都變得黑黑的 只看到大大小小的燈火沿著黑麻麻的海邊長廊 緩緩的散步著有些人在釣魚 有些人在聊天 也有些人在跑步各人都在這繁華的城市裡 找尋生活的趣味而我的趣味之一就是吃甜品啦 哈哈XD這次我在西貢選擇了吃《糖百府》一間吃”綿綿冰”很有名的甜品店 終於來吃了因為天氣冷 我沒有點”綿綿冰” >0<(1)楊枝金露豆花 :: 賣相好好看 感覺好好吃最特別是店員用芒果汁做成了一個心型的圖案 XP整個甜品的芒果味很濃香甜 西米脆脆的各種柚子的肉很鮮甜 完全不會苦苦澀澀的!!!(2)麻甩 :: 名字怪怪衰衰的 但味道是非常的好耶它本來是平常的糖不甩 但整個都用了黑芝麻在做就變得完全不一樣了 裡裡外外都充滿了黑芝麻的味道感覺沒那麼的膩 只有黑芝麻的香味 焦焦的味道麵團的口感不會太黏牙 一點綿綿的又有一點嚼勁 很好吃!!
好久沒來西貢走走 所以今天下班後要來散步看看

因為天氣冷 我沒有點”綿綿冰” >0<

(1)楊枝金露豆花 :: 賣相好好看 感覺好好吃
最特別是店員用芒果汁做成了一個心型的圖案 XP
整個甜品的芒果味很濃香甜 西米脆脆的
各種柚子的肉很鮮甜 完全不會苦苦澀澀的!!!
楊枝金露豆花
(2)麻甩 :: 名字怪怪衰衰的 但味道是非常的好耶
它本來是平常的糖不甩 但整個都用了黑芝麻在做
就變得完全不一樣了 裡裡外外都充滿了黑芝麻的味道
感覺沒那麼的膩 只有黑芝麻的香味 焦焦的味道
麵團的口感不會太黏牙 一點綿綿的又有一點嚼勁 很好吃!!
麻甩
楊枝金露豆花
麻甩
2011-12-22 47 views
同女朋友周年紀念,去左西貢浪漫下,食完飯見到碼頭小巴站有間糖百府,女朋友話想食糖水,成日食西貢出哂名既X記,都想試下新野,咪入去試下。舖位細細,但記得可以坐到30人左右,仲有一個半開放式既廚房,坐近廚房的話,可以見到佢地做緊乜。員工有D有著印有店舖嘜頭既圍裙,有D無,都唔係好知邊個係員工邊個唔係,不過,眼見都好有禮貌,招呼好好。牆上有寫住是日沽清了什麼,起碼唔駛估乜野有得食,乜野無得食。餐牌有相有字,於是又唔駛估嗰D係乜野嚟。普通既糖水例如紅豆沙、綠豆沙、芝麻糊、喳咋都有,燉野又有,起碼照顧到不同既需求。最後,因為心大心細,咪問邊個係店長,等佢介紹。就係咁,女朋友揀左心太軟配雲呢拿雪糕,我就揀左芝麻糊。因為心太軟係熱既同埋應該都幾甜,呢度配雪糕食都幾夾,雪糕係用Drey字頭既雲呢拿味,無其它味道,都OK因為配埋朱古力味既心太軟,唔會變得咁膩! 一個人既份量啱哂女仔食,食完都幾滿足架! 店長話芝麻糊係自家磨製,食落又真係覺得超滑,肯定唔係開水沖,真係唔錯。應該會再同女朋友去試埋其它野食!
店長介紹既心太軟配雪糕
自家磨製既芝麻糊
2011-12-13
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$32 (Last Night Supper)
Celebration
Anniversary
店長介紹既心太軟配雪糕
自家磨製既芝麻糊
  • 心太軟配雲呢拿雪糕
(Non-member)
2011-12-12 23 views
去西貢睇月全蝕,點知有意外收獲,喺西貢專綫van站落咗車等埋D friend落船;百無聊賴見到個新招牌咪行近d 望望,幾企理, 天高氣爽老闆話要潤一潤、甜一甜。諗下返咗成個禮拜工用咗咁多腦汁,不如補一補叫咗碗合桃露,哇點知...超滑呀! 唔似食開嘅乜記物記果ロ感,果種滑溜嘅感覺真喺未試過。老闆就叫咗creme brulee, 個面好如履薄冰燒出來而形成脆ト卜嘅焦糖面冇火槍, 下面是又香又滑嘅燉蛋,蛋味濃郁,甜度唔會功高蓋主,外脆內滑配合得簡直天衣無縫 like 壓軸係老板娘推介嘅"糖不甩 & 麻甩" 即叫即做即食,夠熱夠軟塾...正爆!正到連相都唔記得影,可惜得兩條"冷"試唔到其他推介,有機會一定要再試!
正 X N :P 超滑,真材實料...
正 X N :P 外脆內滑,疍味十足 ...
Other Info. : 方便就腳,又一落腳點∪,
2011-12-10
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
正 X N :P 超滑,真材實料...
正 X N :P 外脆內滑,疍味十足 ...
  • "糖不甩 & 麻甩 " 即叫即做夠熱夠軟 like!...
2011-12-12 6 views
去開西貢,竟然見到糖百府,幾個朋友一齊入去試下。可能係下午時分,無乜人,唔駛等位。因為天氣凍,無叫雪花冰,反而想試下焦糖燉蛋,等左5-6分鐘有得食! 單看外表就好靚啦,原來入面都有驚喜~最頂嗰層係脆既焦糖,下面先係燉蛋,焦糖部份甜,而下面無咁甜,啱啱中和番,好味~ 推!
焦糖燉蛋
2011-12-10
$25 (Tea)
焦糖燉蛋