2019-05-03
Happy friday! 中午當然要出去食餐好 所以嚟咗公司附近呢間日本餐廳 個名永遠都唔識讀 就係記得有個吉字 其實我早半年已經幫襯過呢間餐廳 不過嗰時印象中個餐牌剩係得吉列豬扒吸引 其他嘢都好似麻麻 所以幫襯過之後就冇衝動想去幫襯第二次 事關今次個同事話好想食 冇所謂嘅我當然一齊去今次嚟到 見到個餐牌多咗有吉列鰻魚呢個選擇 二話不說 唔使3秒鐘就揀咗佢 另外嘅同事 都係揀吉列豬扒 等咗大概15 - 20分鐘 我哋嘅午餐 紛紛上枱 呢個就係吉列鰻魚飯 成個套餐入邊有味精麵豉湯 餐前小食味付螺肉 半碗仔白飯 椰菜 同埋主角 被分成四小塊嘅吉列鰻魚 白飯係用日本珍珠米 口感好之余 而且仲好香 以前嘅白飯係滿一碗 依家只係跟得半碗 原因係佢嘅白飯係可以無限量添加 其實咁樣仲好啦 之前成大碗白飯好多時都食唔晒 邊相浪費 同樣可以無限量添加嘅就係椰菜 就咁食你可能會覺得好寡 淡而無味 但加咗佢嘅柚子醋 即刻好食都可以fill 3轉講到塊吉列鰻魚 出邊嗰層薄薄嘅麵包糠 完完全全包實晒成塊鰻魚 令到塊鰻魚係炸嘅途中 冇流失到佢本身嘅魚油 食起身仲要超級鬆化 再配埋個沙律醬 真係肥10K都抵呀
等咗大概15 - 20分鐘 我哋嘅午餐 紛紛上枱
講到塊吉列鰻魚 出邊嗰層薄薄嘅麵包糠 完完全全包實晒成塊鰻魚 令到塊鰻魚係炸嘅途中 冇流失到佢本身嘅魚油 食起身仲要超級鬆化 再配埋個沙律醬 真係肥10K都抵呀 師傅仲要好貼心咁 喺塊鰻魚下面有個格網 令到塊鰻魚一炸起上碟嘅時候 啲油唔使倒吸返晒 keep住又酥又脆
呢個係吉列豬扒飯 其實個樣同吉列鰻魚幾乎一樣 當然味道一樣唔差 塊豬扒炸到啱啱好 仲要保持好juicy 一致好評
最後食完 仲有西瓜送 令到你連少少濟嘅感覺都瞬間消失