2021-03-21 691 views
我和其他客人在門口想看看下午茶menu,有侍應拿了兩份放在門口玻璃display櫃上供我地參考,由於2點半才有下午茶,大家都在門口研究餐牌中。突然店舖收銀員衝到display櫃前,一手一張把我們正在看的餐牌搶走,並喃喃自語說「都未夠鐘,做咩攞出黎!」我和另一客人當堂嚇呆,未能反應,收銀員回到收銀枱後叫來給我們下午茶餐牌的侍應大罵,指「未夠鐘,做咩攞出黎」。侍應表示門外有客人想看,收銀員又大喝「咁都唔駛攞出黎,都未夠鐘!」從未見過由客人眼前搶走餐牌的店員,不管我們是否光顧,是否都不讓看未夠鐘的餐牌?這刻我和另一外那名食客都失去興致,相繼走人🤷🏻‍♀️
2021-03-21
2021-02-03 641 views
拉麵篇 豚豚拍子豚豚拍子都係新都 , 一到星期6, 日午餐都要等陣, 咁佢餐牌都有唔同種類set lunch , 同埋價錢都係幾合理, 又坐得舒服 但我就麻麻想食飯, 咁睇哂啲餐牌諗左 幾分鐘都係想食拉麵多啲 🤣🤣 啲選擇困難症係呢個時候就會發作, 不過定左係拉麵之類就好快楝到就係楝正黑蒜油拉麵 , 覺得下午茶黎講 一碗拉麵加杯野飲 ,買單都超抵每次食拉麵都係可以加到蔥就算加錢都ok, 因為拉麵配埋青蔥 唔知點解個味好夾 ,同埋米線都係, 講番呢間啲拉麵湯底正常, 係價錢抵食, 下午茶圖一就無加蔥, 有加蔥就係午餐, 午餐足料好多 , 麵同湯都正常 , 一試無妨
拉麵篇 豚豚拍子

📍 麵屋豚豚拍子x辛味屋📍 將軍澳 • 寶琳 • 新都城中心2期 (MCP CENTRAL) 2樓2003-5號舖位於寶琳的新都城中心商場,新裝修後還是第一次到訪。不同的店鋪都按照種類集中在某個區域,例如食肆區、服飾區、化妝品牌區,非常方便想要集中選擇的客人!這天來到了這裡的食肆區,看見這家佔地很多的《麵屋豚豚拍子x辛味屋》,門面已經很大了,吸引路人視線。店面很大,座位很多,大部分客人都可以選坐卡位位置。雖然餐廳看似由《麵屋豚豚拍子》和《辛味屋》合作而成,但我看座位沒有分成兩個區域,食物menu也沒有說明兩家餐廳的分工~豚肉壽喜燒鍋定食 ($68)Pork sukiyaki hot pot set- 配烏冬 w/ udon這個超級吸引,價錢相宜,加上天氣轉涼,最適合吃火鍋!火鍋是壽喜燒湯底,味道比較清甜。肉類選了豚肉,鍋裡還配有蔬菜如金針菇、鴻禧菇、娃娃菜、紅蘿蔔、豆腐等等,還配白飯或烏冬~配搭自由,可以追加不同火鍋配料👍牛肉片 Beef slices (+$20)泡菜 Kimchi (+$10)熱柚子蜜 Citron tea (定食 +$5配熱飲; +$8配凍飲)晚市自選拉麵套餐 (
📍 麵屋豚豚拍子x辛味屋

位於寶琳的新都城中心商場,新裝修後還是第一次到訪。

店面很大,座位很多,大部分客人都可以選坐卡位位置。

豚肉壽喜燒鍋定食
豚肉壽喜燒鍋定食 ($68)
Pork sukiyaki hot pot set
- 配烏冬 w/ udon
這個超級吸引,價錢相宜,加上天氣轉涼,最適合吃火鍋
火鍋是壽喜燒湯底,味道比較清甜。
還配白飯或烏冬~
配搭自由,可以追加不同火鍋配料👍
牛肉片 Beef slices (+$20)
泡菜 Kimchi (+$10)

熱柚子蜜
熱柚子蜜 Citron tea
(定食 +$5配熱飲; +$8配凍飲)

白豚拉麵
白豚拉麵
晚市自選拉麵套餐 ($79)
白豚拉麵 Original tonkotsu ramen

餐廳供應多個晚市套餐,其中一個是拉麵套餐。
拉麵配一道小吃,售價$79起。
我們點的白豚拉麵,湯底是濃厚的豚骨湯,以豬骨、桶骨、豬手等熬製,質地濃稠,味道鮮甜,充滿骨膠原😛
炸豆腐
炸豆腐 Deep-fried tofu (拉麵套餐 +$10 加配)
小吃我們加了$10改配炸豆腐,好好吃喔!

另外還點了三種燒物🍢 超香,記得要趁熱吃喔!

燒雞翼 & 燒雞軟骨
燒雞翼 & 燒雞軟骨 (各2串) ($55)
Chicken wing & Chicken gristle (2 pcs each)
雞泡魚乾
雞泡魚乾 Grilled puffer fish ($55)

Menu:

2020-11-23 408 views
近幾個月返工實在太忙,放工只能在附近商場吃一餐便飯。下班後,都會想找一處舒適的地方,靜靜的吃一頓兩個人的晚飯。這間餐廳環境寬敞,有唔少卡位,夠晒私隱度~晚市推出了不少套餐,價錢相宜。牛肉壽喜燒定食$75壽喜燒湯底充滿豉油香,亦帶一點甜味。配料豐富,有草菇、蔬菜、牛肉份量也不少呢!配上讚岐烏冬, 是惹味經典自選。另外追加金菇$8😋😋黑豚拉麵$84男友對黑蒜油湯底情有獨鍾,便點了這一份拉麵。湯底散發着淡淡的蒜油香味,鹹甜適中。拉麵軟韌度及粗幼恰到好處,個人不喜愛吃太軟身的拉麵,這裏正合我的口味!可以選一款小食追加了一份炸雞肉這份小食很有驚喜呢!炸雞炸皮鬆化,雞肉超多汁超juicy!另外點了一份燒牛舌$45燒牛舌加上檸檬汁,簡單味美。好快就俾我哋清空了。😋喺度特別要讚賞餐廳的侍應服務殷勤,很有禮貌!忙碌過後,可以這樣靜靜地舒服地吃一餐飯,真的簡單又滿足。
近幾個月返工實在太忙,放工只能在附近商場吃一餐便飯。

下班後,都會想找一處舒適的地方,靜靜的吃一頓兩個人的晚飯。

這間餐廳環境寬敞,有唔少卡位,夠晒私隱度~

晚市推出了不少套餐,價錢相宜。

牛肉壽喜燒定食$75

配上讚岐烏冬, 是惹味經典自選。

另外追加金菇$8😋😋

黑豚拉麵$84

男友對黑蒜油湯底情有獨鍾,便點了這一份拉麵。

湯底散發着淡淡的蒜油香味,鹹甜適中。

可以選一款小食
追加了一份炸雞

這份小食很有驚喜呢!炸雞炸皮鬆化,雞肉超多汁超juicy!

另外點了一份燒牛舌$45
燒牛舌加上檸檬汁,簡單味美。
好快就俾我哋清空了。😋

2020-11-23 327 views
今日黎到新都城商埸,知道佢呢排商場已經有聖誕節既裝飾,所以專登去打下卡。打完卡就順手係商場入邊食野。今次我地就入左2樓既麵屋豚豚拍子x辛味屋 ,見佢門口show出黎既日式食品款式到多,所以就入去坐底食野。今次叫左2個set,一個牛肉壽喜燒鍋定食加多份牛肉,一個漢堡奄列咖喱飯,小食就叫左北海道南瓜炸薯餅同炸魚柳。牛肉壽喜燒鍋定食跟左一份烏冬及一隻雞蛋,湯底係濃湯底,又可以改為蕃茄湯,岩晒唔同口味既人。今次我就冇轉湯底,因為我地覺得壽喜鍋配烏冬係最夾。漢堡奄列咖喱飯,咖喱汁係日本咖喱,好香咖哩味道,但一D都辣,漢堡奄列,漢堡肉質鮮嫩,咬落去肉汁流晒出黎,唔會死實實。炸魚柳同北海道南瓜炸薯餅都炸到外脆內軟,魚柳肉質嫩滑,薯餅口感仲軟綿好味道添。

2020-11-21 223 views
今日下午行過新都城二期商場,見到有間叫豚豚拍子x辛味屋日本餐廳,之前聽朋友講過話好好味,今日有幸經過,一於入去試吓 😄我們二個人,每人叫了一個套餐 :白豚拉麵,配料很豐富有木耳,竹筍和蔥,豚肉很嫩滑,拉麵又彈牙,湯底濃郁,非常美味👍日式麻婆豆腐花,比較上海麻婆豆腐有少少分別,味道較甜,好有和風味道,豆腐加肉碎配埋白飯一齊食,食落口好滿足😇另外一個套餐,拉麵加叉燒炒飯,日式叉燒和廣東叉燒味道有啲分別,冇咁甜,不過都好好味,炒得很香又有鑊氣,好食到唔停得手,食完一啖有一啖.......😄加埋個日式煎餃子,一邊煎得香脆,另外兩邊又有少少煙銀,涵料很豐富,食落口入邊仲有少少肉汁,真係好正☺️配埋杯凍柚子蜜,夠晒清新 🌴☘️
我們二個人,每人叫了一個套餐 :
配埋杯凍柚子蜜,夠晒清新 🌴☘️
Type of Meal
Lunch
2020-11-12 133 views
一人晚餐,就決定食拉麵🍜方便又快捷。餐廳好大,座位都幾闊落,有好多唔同種類嘅食物,咖哩牙,壽喜燒嗰啲都有。叫咗一碗赤豚拉麵🍜加多份燒牛舌。拉麵水準都唔錯,濃底小小辣粉,唔算得上辣,仲食得到豬骨湯底嘅味道。麵嘅軟硬度係我鍾意嗰種,唔太硬但又夠淋掛到汁。豚肉反而有小小偏乾,木耳絲幾爽口,夾埋麵食口感會豐富咗。燒牛舌牛舌無乜太多嘅調味,滴幾滴檸檬汁上面更加好食,燒得幾好,入口吾韌。仲有就係店員好有禮貌。
一人晚餐,就決定食拉麵🍜方便又快捷。

叫咗一碗赤豚拉麵🍜加多份燒牛舌。

燒牛舌
仲有就係店員好有禮貌。
2020-11-11 94 views
個人好鍾意一餐入面可以食多啲唔同款式嘅食物,見二人餐有好多選擇,2款主食加3個小食都只係208蚊,好抵喎。赤豚拉麵,有兩塊好大嘅豚肉,仲有好多木耳絲,湯底幾濃郁,食到豬骨湯底嘅味,好微嘅辣。鰻魚飯,鰻魚好滑,厚身,汁嘅份量啱啱好,食落口唔會好濟。小食方面,牛舌,薄切牛舌,小小鹽味,都有咬口,吾錯。炒燒魷魚,口感好爽,有啲蒜片同薑絲炒,香口我幾鍾意食喎。自家製餃子,啖啖肉,皮薄,煎得幾香口。2個人夠曬飽,相當抵食
鰻魚飯,鰻魚好滑,厚身,汁嘅份量啱啱好,食落口唔會好濟。
小食方面,牛舌,薄切牛舌,小小鹽味,都有咬口,吾錯。
炒燒魷魚,口感好爽,有啲蒜片同薑絲炒,香口我幾鍾意食喎。
2020-11-04 119 views
佢開張冇耐果時 人影都唔多隻既時候本住冒險精神去試試佢我記得 果次係真心難食連老公對食冇要求既人 都話好難食就證明到 佢有幾難食今日 我地又抱住冒險既精神 比個機會佢再試試佢啦 今日lunch time時段去到 見到8成滿座我地都好快就安排入座店員態度幾好 值得加分講返食物先啦叫左個午市自選拉麵套餐赤豚拉麵 + 自家製餃子拉麵彈牙 唔會煮到好淋果種湯底濃郁 不過唔夠辣餃子熱辣辣 涵料唔會細細舊不過就真係太遲黎 仲有個吉列豬扒咖哩飯日本咖哩既甜味 豬扒鬆脆不過不失比起第一次食 真係進步左好多
佢開張冇耐果時 人影都唔多隻既時候
豬扒鬆脆
不過不失
比起第一次食 真係進步左好多
2020-11-01 74 views
來寶琳和朋友晚餐,選了這間價錢親民的麵屋豚豚拍子 x 辛味屋。這裡是兩店合併的,所以拉麵和咖哩都可以選擇喔,另外也有定食和鍋物,種類繁多。我們點了一個$208二人餐,有兩款主食和三款小食,性價比不錯。點了自家製餃子、燒牛舌、燒雞翼及燒雞軟骨各2串、燒肉飯和另加了$15改點豚軟骨拉麵。豚軟骨拉麵很滿料,有豚軟骨、糖心蛋、木耳和蔥花!豚軟骨煮得入味又軟淋,軟骨也很易咬開,加了木耳吃起來很有口感拉麵的良伴就非餃子莫屬了,可以一口一顆牛舌薄薄一片燒得乾身,爽口有嚼勁,可以加點清新的檸檬汁來吃串燒是燒雞翼及燒雞軟骨,有驚喜!燒得鹹香有致,非常惹味另一主食是燒肉飯,豚肉加洋蔥,簡單好吃非常好下飯新都城住户平日更有九折優惠,真的抵上加抵~

拉麵的良伴就非餃子莫屬了,可以一口一顆

牛舌薄薄一片燒得乾身,爽口有嚼勁,可以加點清新的檸檬汁來吃

串燒是燒雞翼及燒雞軟骨,有驚喜!燒得鹹香有致,非常惹味

另一主食是燒肉飯,豚肉加洋蔥,簡單好吃非常好下飯

新都城住户平日更有九折優惠,真的抵上加抵~
2020-10-29 47 views
今日下午到了新都城買傢電、足足選了一整個下午、順道在商場晚飯。發現新開了間豚豚食堂、有拉麵、蛋包咖喱屋、定食等、選擇蠻多的、而且價錢親民。黃豚咖喱拉麵 $84是我喜歡的幼麵、豚骨湯底伴以咖喱汁更加濃郁惹味! 若果豚肉更加軟嫩會更好~小食選了炸豆腐、炸得好香脆内裡軟滑、有四大件好抵食。蒲燒鰻魚定食 $88 麵豉湯不過不失、鰻魚好大條、蒲燒過後好香、性價比挺高。另外點的燒魚餅 $45幾彈牙、跟薑蓉一起吃、味道不錯啊!

小食選了炸豆腐、炸得好香脆内裡軟滑、有四大件好抵食。

蒲燒鰻魚定食 $88
麵豉湯不過不失、鰻魚好大條、蒲燒過後好香、性價比挺高。

另外點的燒魚餅 $45幾彈牙、跟薑蓉一起吃、味道不錯啊!
$130 (Dinner)
2020-10-29 62 views
今日夜晚同朋友諗唔到食咩,見呢間日式餐廳有好多款dinner set,就決定試一試啦🥳。.自選二人套餐($208)我地兩個人所以呢款套餐最適合,除左兩個主食之外仲有三個小食😍。.滑蛋豬扒飯(大):豬扒炸得脆之餘蛋亦好滑身😜。.鰻魚飯(大):我一向都好鍾意鰻魚飯,而呢件鰻魚好大件,份量十足🤤。.自家製餃子:餃子係自家製,好有日式風味😋。.芝士年糕:日式芝士蛋糕好特別,咬落淡淡都有芝士爆出黎🥳。.北海道南瓜炸薯餅:雖然係薯餅,但係南瓜蓉甜甜地更加吸引😍。
自選二人套餐($208)
滑蛋豬扒飯(大):豬扒炸得脆之餘蛋亦好滑身😜。
自家製餃子:餃子係自家製,好有日式風味😋。
芝士年糕:日式芝士蛋糕好特別,咬落淡淡都有芝士爆出黎🥳。
北海道南瓜炸薯餅:雖然係薯餅,但係南瓜蓉甜甜地更加吸引😍。
$110 (Dinner)
2020-10-25 94 views
疫情期間,這店讓我吃得安心,因為地方比較寬敞。 人多的時候,我不會堂食,會堂食的時候都是人不太多的時候😁,有時可以一個人坐卡位呢! 今次介紹一下拉麵。這個招牌牛油拉麵, 有蔥花、筍、粟米、海帶 、叉燒 ,當然少不得一大片牛油😄! 湯底不是普通的味噌湯底,乃加入了大量豬骨及其他材料而熬成的,所以湯底比一般的味噌湯底較濃郁,對我來說就鹹了些少。麵條是用粗麵,煮得比較軟身,正合我口味 😊!雖比較軟身,卻仍爽口。叉燒不肥,較腍,味道可以啦! 麵條的份量都幾足,能飽肚😆😆。午餐可跟小食一款,我要了燒多春魚。很久很久沒有吃多春魚,燒得剛好,魚身沒有燶。味道一般,比較淡。另一次就叫了普通拉麵套餐。湯底跟招牌牛油拉麵一樣,只是少了塊牛油,海帶份量多少少。 可能少了塊牛油,味道就沒有那麼鹹,但整體味道都是差不多。普通拉麵套餐一定是跟自家製餃子。餃子脹卜卜,餡料足,味道可以。 送到來時剛好可以入口, 放涼了就不好吃喇!記得趁熱/暖吃。

今次介紹一下拉麵。

招牌牛油拉麵

招牌牛油拉麵

麵條是用粗麵,煮得比較軟身,正合我口味 😊!
雖比較軟身,卻仍爽口。

叉燒不肥,較腍,味道可以啦!

麵條的份量都幾足,能飽肚😆😆。
燒多春魚

午餐可跟小食一款,我要了燒多春魚。

另一次就叫了普通拉麵套餐。
普通拉麵

自家製餃子

普通拉麵套餐一定是跟自家製餃子。

餃子脹卜卜,餡料足,味道可以。
送到來時剛好可以入口, 放涼了就不好吃喇!
記得趁熱/暖吃。

2020-09-15
Type of Meal
Lunch
2020-10-20 70 views
見裝修都Ok,下午茶價格又差唔多,睇菜單都期待,但食物真係偏鹹,但又未到鹹到要洗腎,拉麵質素只能說好一般,差過屋企自己煮,食兩啖已經無胃口,如果正餐價錢又貴好多,真心不推價,
  • 偏鹹拉麵
2020-10-20 67 views
家住將軍澳,這幾天和太太放假,早上跑步,跑畢後到附近的這餐廳食午膳。午餐提供多款套餐定食,有飯和麵的組合套餐,也有便當套餐,亦有咖哩類別,更有壽喜燒鍋定食,選擇性特別多,要花點時間才能選定食什麼。豚肉壽喜鍋燒定食平時很少選壽喜燒鍋嚟食,今次做完運動特別肚餓想食肉,眼見鍋上的食材由冷冰冰一路被湯水滾起的時候,好想快啲食咗佢,豚肉薄切不用煮得太耐,我個人喜歡加了些蒜蓉醬和七味粉,令豚肉的味道添上了豐富層次口感。這個定食最啱入了秋涼的日子,食完會暖笠笠。炸雞燒牛肉便當炸雞送上來時仍然很脆口,點些沙律醬很美味,牛肉伴著洋蔥亦不錯,送飯一流。雞翼拼雞軟骨串燒最緊要滴一些檸檬汁,酸酸地,胃口更好。餐廳最大特色係選擇性好豐富,有很多set lunch選擇,整體食物質素不錯,座位亦舒服,而服務員能在較多人的午市時間都保持到一定的良好服務,值得一讚。

豚肉壽喜鍋燒定食

炸雞燒牛肉便當

雞翼拼雞軟骨串燒
最緊要滴一些檸檬汁,酸酸地,胃口更好。