2012-08-19 77 views
是日再次因工作關係來到了我不常出沒的地方-----葵涌區。這次是翻兜的~記得上次眼見四周都是工業大厦,而且頗舊的~ 卻看到了一間裝潢蠻新還OK 的西餐廳.....便進去試一試吧。。。開放式廚房廷吸引的~點菜後 waiter 先送上 自家製麵包 w/ 黑醋欖油 和南瓜湯~自家製麵包 外皮 很脆...脆得有點硬和界口...不過裡面是軟軟的。而南瓜湯我卻不大討好,不知用什麼粉開的......我嚐了 2 口 就放埋一邊了~ 今次 轉了 menu ,牛脷 (茄汁應該亦是自家製的) 配上紫薯蓉牛脷煎煮得很腍 紫薯蓉吃到中心位時出現不是"蓉" 的塊狀 =_="牛脷配茄汁 都可以的。。。可是放得太多香草了吧 ?! 他們用了溫室蕃茄做配菜,多汁鮮甜!  好吃~~ Almond coffee他們沖的是 MÖVENPICK .... 很香, 很愛這裡的咖啡!這是上次 (2個月前 )點的蒸龍脷~~ 賣相有趣特別. 有點 fusion 味...... 可惜 taste ~ " mix but not match "龍脷魚頗重雪味. 配上西芹甘荀 口感味道都 not really matc
是日再次因工作關係來到了我不常出沒的地方-----葵涌區。

這次是翻兜的~

铺面長方形, 最入還設有飛標機~
開放式廚房廷吸引的~

牛脷煎煮得很腍
紫薯蓉吃到中心位時出現不是"蓉" 的塊狀 =_="
牛脷配茄汁 都可以的。。。可是放得太多香草了吧 ?!
他們用了溫室蕃茄做配菜,多汁鮮甜!  好吃~~
almond coffee
Almond coffee

龍脷魚頗重雪味. 配上西芹甘荀 口感味道都 not really match...

總體來說都 可以吧~~ 希望他們盡快改善南瓜湯的味道~
2012-07-22
铺面長方形, 最入還設有飛標機~
almond coffee
  • coffee
2012-08-10 63 views
葵涌區一直都工廠為主, 茶餐廳就多, 很少見有正式的餐廳, 這間TOSCANA 可算是惟一. 餐廳是以咸豬手出名, 其實仲有很多精美的意粉及小食. 我第一次黎食左咸豬手, 其實亦都係我第一次食咸豬手, 沒有想到真的很大隻, 與朋友SHARE才食得完.咸豬手伴了紫蕃薯蓉及小藩茄, 加了一些醬汁伴碟. 咸豬手皮不是脆的, 但一點都不覺肥膩, 味道亦剛剛好, 肉有點乾, 但配上醬汁則PERFECT.肉質不硬, 有很微弱的咸香, 是很不錯. 餐廳很寧靜, 是沙漠中的綠洲, 服務員都很年輕而且儘責. 如果下次再經開葵涌, 仍然要食隻咸豬手!

餐廳是以咸豬手出名, 其實仲有很多精美的意粉及小食.

肉質不硬, 有很微弱的咸香, 是很不錯.

餐廳很寧靜, 是沙漠中的綠洲, 服務員都很年輕而且儘責.

如果下次再經開葵涌, 仍然要食隻咸豬手!

很有特式的咸豬手~~~
2012-08-03
很有特式的咸豬手~~~
2012-07-13 56 views
繼上次同家人試過後極力同朋友推薦朋友都比我覺得心沃結果 一行七人 係某個星期天齊聚TOSCANA叫了兩款沙律 兩款前菜 三個主菜 一個意粉 同兩支紅酒沙律:大蝦紫薯巴拿馬火腿哈蜜瓜前菜:XX焗薯片 芝士西蘭花主菜:豬手羊膝牛扒意粉:黑松露意粉大蝦紫薯好吃 朋友都對紫薯讚賞不絕火腿哈蜜瓜就火腿哈蜜瓜咩 沒特別好也沒特別差份量來說 七人一人一件好似都係啱啱好焗薯片香口野 好好味又唔覺但忍唔住口不斷食芝士西蘭花一般 不好也不差豬手如之前的好吃 超稔羊膝唔係咁識欣賞(可能係開始飽既原因)牛扒有點失望朋友們都說烹調好可惜係塊扒本身唔夠靚冇肉味之餘仲要咬唔係好到意粉失手之作味道比上次吃的淡總結來說還是很滿意的畢竟食左咁多 而且飲埋酒一個人都係220雖然對扒失望 但其他都好吃的我會繼續幫襯的!
主菜

一般 不好也不差

如之前的好吃 超稔

羊膝
唔係咁識欣賞
(可能係開始飽既原因)

牛扒

總結來說還是很滿意的
畢竟食左咁多 而且飲埋酒
一個人都係220
雖然對扒失望 但其他都好吃的
我會繼續幫襯的!
2012-06-24
$220 (Dinner)
前菜
主菜
  • 豬手 大蝦紫薯
遲了一天才慶祝父親節本想出外吃中菜誰知遇上打風那就在家附近覓食好了這家西餐廳在我常吃的米線舖旁經過時都有看一下價錢在這區來說 的確是偏貴的但後來 看到OPENRICE說大廚曾在半島麗晶學藝食物質素偏高就在父親節 和家人來試一下和父母三人共點了 2個餐湯(蘑姑忌廉湯),豬手,大蝦紫薯沙侓,黑松露意粉忌廉湯很濃味 很好喝而且 滿飽肚的...二份三人分享剛好 真的一人一份 我想後來的東西也不用吃了大蝦紫薯沙律看上去份量好像普普但結果是有點吃不完大蝦和紫薯很好吃紫薯蓉清甜 而且中間好像拌了點香料? 但菜頗為淡味 應該只用橄欖油拌下次會請侍應加點楜椒上去的 (侍應有問要不要加 我拒絕了)黑松露意粉如之前看過的報導所介紹意粉每一條都有沾上醬汁但又不會多至碟底有剩餘的汁加上軟硬適中的意粉所以 每一口都很好吃PS: 雖然冷了都很好吃 但是冷氣太大 意粉很快就涼了豬手很好吃很好吃很好吃很好吃肉很軟很稔 味道也很好份量大滿足!想不到再多的形容詞了總之 很好吃最後 要形容一下服務了侍應生不是不親切 不是不盡心但是 反應就是慢我坐下來 點了餐甚至來了湯 但枱上卻是連一杯水也沒的而且 中間還向侍應說了三次請他們
遲了一天才慶祝父親節

食物質素偏高
就在父親節 和家人來試一下

和父母三人

忌廉湯很濃味 很好喝
而且 滿飽肚的...

二份三人分享剛好 真的一人一份 我想後來的東西也不用吃了

大蝦紫薯沙律
看上去份量好像普普
但結果是有點吃不完
大蝦和紫薯很好吃
紫薯蓉清甜 而且中間好像拌了點香料?
但菜頗為淡味 應該只用橄欖油拌
下次會請侍應加點楜椒上去的 (侍應有問要不要加 我拒絕了)

黑松露意粉

侍應生不是不親切 不是不盡心
但是 反應就是慢
我坐下來 點了餐
甚至來了湯 但枱上卻是連一杯水也沒的
而且 中間還向侍應說了三次請他們拿水 (客人一坐下就送上水 不是基本嗎 還要叫先做.....)
(當時場內大約連我只有3-4枱客)

最後埋單也是
送上帳單後
侍應就走開了
結果? 就忘了回來收錢了
呆等了一下 招手又沒人看向我們桌
想付錢還沒人收的感覺 真的是.....

食物的質數真的很好
價錢相對便宜
絕對值得一試
服務 有待改進......

2012-06-18
$130 (Dinner)
Celebration
Father's Day
  • 豬手
  • 紫薯
2012-06-14 46 views
昨晚同朋友仔二人專誠去試這間開咗兩個月嘅高級食市, 真係有點喜出望外!1)叫了隻豬手, 真係好大隻, 二人食真係啱啱好! 味道: 好稔, 好入味, 肥而不膩! 另伴菜有驚喜, 用了日本紫薯蓉, 真係好甜好好味! 結果全碟清晒! 2)再試了個甜品, 心想應該無咩特別, 只是八掛咩叫意大利嘅炖蛋, 點知是在蛋上加了一層糖膠, 連埋一齊食, 口感好有層次, 面是硬硬的, 下層是軟軟的蛋, 顯得下層蛋特別滑, 特別CREAMY! 而味覺更加特別, 除了甜甜的上層, 師傅再添了一點苦澀味, 帶點甘甘地, 再到下層的蛋香味! 真係好特別! 有點喜出望外! 希望下次可再試試其他啦! 不過要一提就是, 我本來不是叫套餐, 點知來了份餐包, 仲以為佢地俾錯, 後來一問才知是送的, 真是怪怪! 但整體服務態度幾好, 有走過來問我地食物意見, 又幫我地由細枱轉大枱! 主動加水!
豬手, 意大利炖蛋+雪糕(真名不知有否錯)

希望下次可再試試其他啦!

2012-06-13
$120 (Dinner)
豬手, 意大利炖蛋+雪糕(真名不知有否錯)
  • 豬手
  • 意大利炖蛋
2012-06-05 54 views
知道呢間餐廳都一段日子,因為住係附近,亦好SURPRISE會係呢個LOCATION開一間價錢屬於貴o既食品。裝修相信大部份屬上一手,上一手好快就執咗,快到想試都唔得~終於的起心肝抽時間去食(某程度上亦因為睇咗蘋果日報o既介紹)晚市時間,大概8點鬆,座位滿咗7-8成,我地被安排坐係門口附近o既枱度,張枱唔好坐,因為頂腳,而且可能太近門口...次次杯水飲晒都要叫佢嚟俾..........2個人叫咗3個食物,分別係沙律、意粉同豬手。先嚟係餐包,脆脆o既小法包加鬆軟包心,適中o既溫度令我對呢餐非常有期望。以正常用餐先後次序應該就如我上面排序,但上菜居然次序係意粉先上??想試白汁同埋鍾意食扁意粉o既我叫咗呢個有帶子、bacon同蝦o既扁意粉,意粉軟硬程度啱啱好,處理得唔錯。而白汁係屬於爽身唔淋口,如果成碟食晒都唔會好漏蝦都算爽,但帶子size偏細粒~唯一敗筆係,成碟意粉唔夠熱,叉起時係見有煙,但食起只有微溫,令成碟意粉我只係食咗d餸同少量意粉就叫佢收起......等咗唔知幾耐(都好耐.......)終於係催咗2-3次後見到個沙律但上碟的確好靚,蜜瓜配火腿~蜜瓜唔算話好甜,但足夠,沙律菜俾我想像中

裝修相信大部份屬上一手,上一手好快就執咗,快到想試都唔得~

晚市時間,大概8點鬆,
座位滿咗7-8成,我地被安排坐係門口附近o既枱度,
2個人叫咗3個食物,
分別係沙律、意粉同豬手。
先嚟係餐包,脆脆o既小法包加鬆軟包心,
適中o既溫度令我對呢餐非常有期望。
以正常用餐先後次序應該就如我上面排序,
但上菜居然次序係意粉先上??

意粉軟硬程度啱啱好,處理得唔錯。
而白汁係屬於爽身唔淋口,如果成碟食晒都唔會好漏
蝦都算爽,但帶子size偏細粒~
唯一敗筆係,成碟意粉唔夠熱,
叉起時係見有煙,但食起只有微溫,
令成碟意粉我只係食咗d餸同少量意粉就叫佢收起......
唔夠熱!
等咗唔知幾耐(都好耐.......)
終於係催咗2-3次後見到個沙律
但上碟的確好靚,蜜瓜配火腿~
蜜瓜唔算話好甜,但足夠,
沙律菜俾我想像中少咗dd......
但so far係好食~
等咗好耐先上o既豬手,
呢個真係重量級size
好大隻~好夠味~
而且好夠熱!
$16x叫一隻share食都幾開心~
睇報導話意粉出名,無疑佢意粉處理得唔錯,但衰在真係唔夠熱....
其他食物係ok
但慢!趕時間唔好食....真係等到你傻.....
成餐飯慢食足一粒鐘有多......
2012-06-04
$190 (Dinner)
  • 沙律、豬手
2012-06-05 77 views
很少在葵涌區覓食,來這邊通常都是去葵涌廣場shopping,肚餓的話都只會在商場內的小吃店醫肚。這天要和鬆弛來工業區那邊辦點事,來之前的幾天在生果日報看到有報導介紹葵涌區的食店,其中有一家西餐廳好像很不錯,說廚師曾經在麗晶酒店和半島工作,所以我們就決定去試試看。地點其實不怎麼方便,要在葵芳地鐵站下面的巴士站坐巴士到山上,我想主要的客人都是以附近的工廠區或者屋邨為主,街外客應該不會專程去吃吧。門口放著幾個牌子,其中一個是午市套餐,價錢由六十多元起,在工廠區應該算不便宜吧。室內的裝潢應該花過點小心思,開放式廚房前面有兩個金色的畫框,中間吊了一些玻璃酒杯,最裡面有一部飛標機,供客人晚上喝酒的時候玩吧。我們點了大蝦伴紫心蕃薯什菜沙律和一個黑松露野菌意大利粉套餐,另外還追加了一份水牛城辣汁烤雞翼,可是店員說星期六沒有供應午市套餐,只能散點,我們問為什麼在 門口放了一個午市套餐的餐牌,給我們的餐牌當中也有一個寫著午市套餐,一個貌似老闆娘的人解釋說門口的牌子忘了收起來,而午市套餐餐牌背面是飲料,所以也 要給客人看,可是我們都不太明白為何抽起一張紙那麼困難?只是一般的膠套而已。結果後來進來的客人她都要

我們點了大蝦伴紫心蕃薯什菜沙律和一個黑松露野菌意大利粉套餐,另外還追加了一份水牛城辣汁烤雞翼,可是店員說星期六沒有供應午市套餐,只能散點,我們問為什麼在 門口放了一個午市套餐的餐牌,給我們的餐牌當中也有一個寫著午市套餐,一個貌似老闆娘的人解釋說門口的牌子忘了收起來,而午市套餐餐牌背面是飲料,所以也 要給客人看,可是我們都不太明白為何抽起一張紙那麼困難?只是一般的膠套而已。結果後來進來的客人她都要花時間跟他們解釋說今天沒有套餐。

另外最詭異的是明明就沒有午市套餐,但就在我們正在吃意粉的時候,送來兩杯南瓜湯和兩個微熱的麵包,原來沒有套餐的意思只是沒有餐飲而已,店家在提供資訊方面要好好改進,不單是我們錯愕,連其他客人也是。
黑松露野菌意大利粉($76)。意粉煮得有點腍,黏成一坨,欠咬口,另外黑松露醬在炒的時候沒有充份拌好,變成有一堆醬在一邊,而另一邊又沒有。
本來送了南瓜湯來應該很高興,可是這個南瓜湯真的很難喝,我很喜歡喝湯,很少湯會讓我喝不下去,但這個就是其中一個。淡而無味不得止,南瓜味不突出,幾乎喝不出有加過忌廉去煮,極像生粉開出來的湯,一半也沒喝完我就放棄了。至於麵包沒什麼問題,不過兩個餐包才給一盒牛油比較少見,如果說要避免製造浪費我可以接受。
水牛城辣汁烤雞翼($42/4隻)。其實開始吃東西之前我去過洗手間,經過廚房的時候偷瞄到有四隻放在小碟上,用保鮮紙包著的雞翼,看樣子應該是熟了,心想不會是我剛才點的水牛城烤雞翼吧,沒想到我真的在檯上重遇她,看來廚師預先煮個七八成熟,然後有客人點才稍為烤一下。你不讓我看到的話我也不會去估計到底是怎樣煮的,現在看到就覺得很沒誠意,而最好笑的是如果我不告訴你這叫水牛城辣汁烤雞翼的話,你會認為這是什麼口味?到底廚師知不知道什麼叫作水牛城雞翼?這個充其量只是香草烤雞翼,味道是沒問題的,吃下去不乾也有少量肉汁,帶點點蜜糖的甜,可是丁點辣味都沒有,絕對不能稱之為水牛城雞翼,而且$42才四隻也太貴了吧。
大蝦伴紫心蕃薯什菜沙律($68)。賣相頗用心,黃色的芒果與紫色的蕃薯蓉配搭起來很漂亮。芒果夠甜,紫心蕃薯蓉甜度剛好,入口軟腍,鮮蝦爽口彈牙又有蝦味,很好吃,連旁邊伴碟的沙律菜也不錯,沙律菜不會太苦,添加了適量的橄欖油、鹽和醋,十分清新開胃。

整體而言,食物水準只屬一般,除了沙律特別好之外,以這個價位來說會覺得貴。服務方面也很奇怪,例如我請店員給我們水,她只拿了一杯給我卻沒有給鬆弛。報紙 說開店的廚師已經做西餐十多年,不過透過開放式廚房所見,除了一個中年男人之外,另外有三個樣子比我還年輕的女孩子在幫手煮東西,以他們的對話猜,估計應該是家庭式作業,我不是說年輕人不能煮好吃的東西,不過能肯定的是要多加磨練才行。
Other Info. : 除了大蝦伴紫心蕃薯什菜沙律較為可取,其他都不行。
$100 (Lunch)
2012-06-04 57 views
呢個老人區不嬲冇啖好食, 全部都係粗枝大葉既茶餐廳, 搵間似樣既酒樓都冇, 消費力又低, 響樹開間高級西餐廳風險極高, toscana前身既食肆只係玩左幾個月已經壯士斷臂要頂手, 同一條街既食肆仲成日輪流執笠. 如果唔係睇某報介紹, 我諗都冇興趣入黎. 但幸好有報章介紹, 等我冇錯過呢間咁有質素既餐廳. 叫左3個dishes, 分別為:1. 大蝦紫薯芒果沙律 - 芒果好少, 純綷點綴, 沙律選用配菜絕對唔係cheap野, 一食就知. 紫薯係日本貨, 溝左cream同奶, 非常滑溜, 食唔停口, 乃整碟salad靈魂. 大蝦唔係超大隻開邊個種, 但充滿海水鮮味, 爽甜, 食得出唔係本地貨2. 海鮮意粉 - 冇話濕淋淋, 煮得好香口彈牙, 意粉好入味, 加埋茄醬, 酸酸甜甜, 好醒胃3. nacho chips - 我親眼睇住waitress響隔離惠康買左包dorito chips (cheese味)入黎, 心諗, 唔係掛, 幾十蚊比doritos nacho chips我食...誰知原來係nacho chips加芝士再焗, 誠意十足, 醬料仲有3款, 1款正係沙律個個紫薯

叫左3個dishes, 分別為:

3. nacho chips - 我親眼睇住waitress響隔離惠康買左包dorito chips (cheese味)入黎, 心諗, 唔係掛, 幾十蚊比doritos nacho chips我食...誰知原來係nacho chips加芝士再焗, 誠意十足, 醬料仲有3款, 1款正係沙律個個紫薯, 不過今次變左熱食, 仲香口. 另2隻亦好惹味.

3個dishes跟西湯, 湯係好濃稠既蕃茄湯, 飲得出落左牛油, 煮得好香好飽肚, 絕對唔係茶餐廳貨色. 飲飽食醉後再加杯hoegaarden同camomille tea, 實在異常滿足.

3個dishes加2個drinks 埋單369, 價錢絕對唔算貴, 只係響呢個區已經叫做貴價食府. 在此真係不得不佩服大廚同老闆娘藝高人膽大, 亦希望佢地可以招攬多d捨得駛錢同有錢既區外客.

值得一提既係侍應有幾位都係妹妹仔, 上菜時間中雞手鴨腳及有甩漏, 算係美中不足, 不過響最低工資影響下請人實在不易為, 希望佢地幾位遲下會有所改善.

總括而言, toscana睇得出係一間好有heart既食肆, 無論餐廳環境, 用料, 擺設, 食材, 賣相及份量都叫人值得再去, 下次去既話必定試最出名既豬手

意粉夠乾身, 彈牙, 好味
沙律個紫薯夠軟滑香甜, 大蝦亦夠哂爽口同鮮味