2023-06-15 209 views
兩個人平日黎食個快飯,睇到午餐餐牌都幾抵食滑蛋吉列豬扒飯:蛋汁香濃,豬扒香脆又酥軟,粉都唔厚雜綿魚生飯先估佢唔到有隻溫泉蛋,比起一般魚生飯得三文魚、吞拿魚,呢個飯仲有八爪魚、油甘魚👻跟餐仲有個面鼓湯😜
兩個人平日黎食個快飯,睇到午餐餐牌都幾抵食
滑蛋吉列豬扒飯

滑蛋吉列豬扒飯:蛋汁香濃,豬扒香脆又酥軟,粉都唔厚

面鼓湯

跟餐仲有個面鼓湯😜
2023-06-15
$70 (Lunch)
滑蛋吉列豬扒飯
面鼓湯
2023-05-07 238 views
服務很好,店員很有禮貌。每次都會消毒清潔好才讓客人入座,非常衛生。上菜非常快,食物份量也很充足,調味不錯。照燒雞排便當,連前菜,炸物(今天是餃子)附1杯水,1碗味噌湯。前菜沙律不錯。味噌湯有豆腐,很香,可以。餃子炸得剛剛好,沾醬好吃。雞排份量多,味道可以。飯有點多,硬度剛好。整體可以給4顆星星!和風牛肉便當牛肉有點出水,整體肉質都算軟好入口。感覺照燒雞排比較好吃一點。總括,是間不錯的日式小店,會再光臨的。
服務很好,店員很有禮貌。
每次都會消毒清潔好才讓客人入座,非常衛生。
上菜非常快,食物份量也很充足,調味不錯。

照燒雞排便當

照燒雞排便當,連前菜,炸物(今天是餃子)
附1杯水,1碗味噌湯。

前菜沙律不錯。
味噌湯有豆腐,很香,可以。
餃子炸得剛剛好,沾醬好吃。

雞排份量多,味道可以。
飯有點多,硬度剛好。

整體可以給4顆星星!

牛肉便當

和風牛肉便當
牛肉有點出水,整體肉質都算軟好入口。
感覺照燒雞排比較好吃一點。

總括,是間不錯的日式小店,會再光臨的。
2023-02-04 418 views
地道日式料理小店呢間朋友介紹的地道日式料理小店真心吾錯!好正宗口味,溫馨又抵食。去到七點都差唔多爆滿了!叫左個燒雞肉飯,估唔到雞肉飯可以感香!好正燒汁,好好味☺️。食到停唔到口呢!真係好似身處日本居酒屋一樣!直情食到有炭火燒的肉香味!燒汁係畫龍點睛的加分!另外叫左蟹棒壽司,同芝士蟹棒壽司,一向好中意食蟹棒,呢度嘅蟹棒大大件,芝士又多,火炙之後好好味,埋單都係$100,已經好滿足好飽了😁下次再利!
地道日式料理小店

2023-02-04 334 views
✡︎大窩口高性價比日本料理✧今日約咗朋友出荃灣行街 路過呢間日本餐廳 絕對係今日推介精選餐廳呀 餐廳午餐價錢好親民~每款餐都好大份好抵食👍🏻我今日就叫咗廚師精選壽司12貫😍食材用料好新鮮 每件壽司都保持到魚生既鮮味~最重要12款既壽司都岩我口味~另外跟餐仲有跟一碗麵豉湯~HK88$就可以食到咁多種類嘅壽司 真係值回票價!魚生我最欣賞火炙左口魚壽司,食落口有魚油滲出黎 真係好正!另外我地仲order 親子丼 我無諗過叫多飯成個丼既食料都好double 咗咁 好大碗好抵食!咁先盛為$55咋整體黎講 餐廳服務質素都好好 員工好親切友善~如果大家都有興趣~快啲過嚟試吓啦💕

✡︎大窩口高性價比日本料理✧

魚生我最欣賞火炙左口魚壽司
食落口有魚油滲出黎 真係好正!

整體黎講 餐廳服務質素都好好 員工好親切友善~

如果大家都有興趣~快啲過嚟試吓啦💕

2023-02-01 236 views
成日路過呢間日料店🤭睇到幾多人排隊,外賣也非常多,店雖小,但五臟俱全!裝修滿滿嘅日式風!好吸引!乾淨整潔👍 我叫咗款人氣壽司🍣同腐皮壽司廚師精選壽司🍣十貫(拼兩件玉子燒)$88呢个套餐有配面鼓湯🥣 擺盤精緻!搭配非常豐富,每款都唔同,有三文魚/北極貝/帶子/ 等等…… 每一款都非常新鮮,口感鮮甜!刺身品質都係非常好,帶子超大塊😋滿足!!!玉子燒鮮鮮甜甜👍👍幾抵食腐皮壽司 (2件)$12腐皮非常香!有咬口,回味無窮🤩值得再次幫襯!推介📍道日本料理地址:荃灣德士古道57-61宏華大廈地下B號舖

廚師精選壽司🍣十貫(拼兩件玉子燒)$88

腐皮壽司 (2件)$12
腐皮非常香!有咬口,回味無窮🤩

值得再次幫襯!推介

📍道日本料理
地址:荃灣德士古道57-61宏華大廈地下B號舖
2023-01-30 167 views
近期喺大窩口返工,有日發現呢間價錢大眾化,性價比極高嘅餐廳,相信會成為我經常去嘅飯堂。餐廳裝修簡約,似日式隱世小店,令你有去咗日本地道嘅感覺。午市有午餐提供包沙律,味噌湯,是日刺身除咗點了兩個 午餐外,另點了兩款壽司活赤貝壽司大大隻嘅活赤貝果然超級新鮮,鮮味十足,口感爽脆。芝士蟹棒壽司芝士外層脆卜卜,內裏溶化在蟹棒上,芝士味跟蟹棒好匹配。雜錦魚生丼用料相當十足,有油甘魚、三文魚、吞拿魚和八爪魚等等,中間還有一隻溫泉蛋,性價比極高。廚師精選壽司十貫居然有我至愛嘅左口魚,火燒逼出左口魚嘅魚油,食落入口即溶。還有珍寶size嘅北海道帶子,鮮味十足。其他還有厚切嘅油甘魚腩、三文魚壽司和拖羅蓉軍艦等等,件件都好新鮮,不愧為廚師精選。

餐廳裝修簡約,似日式隱世小店,令你有去咗日本地道嘅感覺。

午市有午餐提供包沙律,味噌湯,是日刺身

除咗點了兩個 午餐外,另點了兩款壽司

活赤貝壽司
大大隻嘅活赤貝果然超級新鮮,鮮味十足,口感爽脆。

芝士蟹棒壽司
芝士外層脆卜卜,內裏溶化在蟹棒上,芝士味跟蟹棒好匹配。

雜錦魚生丼

廚師精選壽司十貫

Type of Meal
Lunch
2023-01-18 106 views
道日本料理 (荃灣)荃灣德士古道57-61號宏華大廈地下B號舖🍣去開大窩口附近而且鍾意食日本嘢嘅朋友有口福啦! 平民價錢但高質食物,絕對試得過! 再加上員工服務態度好 nice環境乾淨 ,BTW, 佢地仲有每日推介🥰🍣去到太多嘢想食,價錢又唔係貴, 但又唔知叫咩好,最後決定選擇廚師精選壽司十貫拼玉子燒2件仲送埋麵豉湯飲🤤,咁樣先$88! 真係超抵食!🍣10件唔同味道,唔同種類嘅壽司。一次過俾你試曬餐廳唔同食材。小編感覺食物相對新鮮,我就以三文魚為例,你會感覺到嗰種鮮味。🍣大件夾抵食,刺身大大件,又厚身,飯團就好細件,比食客享受佢哋刺身嘅鮮味。相對其他出邊餐廳飯團超大件,刺身有幾薄得幾🤣,簡直係絕回票價。 去開附近嘅朋友十分建議去食返一轉🤤足料得來價錢唔貴,無理由唔去食🤤地點⭐️⭐️⭐️⭐️味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐環境⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️⭐(5星為最高分)

道日本料理 (荃灣)
荃灣德士古道57-61號宏華大廈地下B號舖

去開附近嘅朋友十分建議去食返一轉🤤
足料得來價錢唔貴,無理由唔去食🤤
地點⭐️⭐️⭐️⭐️
味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
環境⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
(5星為最高分)
2023-01-09 886 views
新的一年又開始,繼續尋找香港美食@道 日本料理! 新鮮壽司你食唔食? 我食,佢食,你又食……😎🤣😅位於荃灣的『道 日本料理店』,今晚就去食網上流傳說的「大衆化」魚生刺身壽司……由年輕人主理的壽司店,食物味道,賣相及服務都保持了水準👍🏻👍🏻特上壽司盛 : 有12件(共6款)- 三文魚腩、熟蝦、油甘魚、拖羅、帆立貝及時吞拿魚腩,此店魚生壽司特色是少飯配上大大塊厚身魚生,口感新鮮及會填滿了口北寄貝 : 帆立貝係我最愛,好新鮮及滑嘟嘟,幾時食日本料理,都會點油甘魚中拖羅熟蝦吞拿魚腩火炙系列壽司鮟鱇魚肝軍艦芝士熟蝦壽司芝士熟蝦壽司 :吃壽司都有分熟食及生吃,哩款芝士熟蝦壽司就老少咸宜,炙燒了的芝士味更濃郁,熟蝦都大隻,價錢總算合理,大衆化。鮟鱇魚肝軍艦 :鮟鱇魚肝第一次吃,大家都好奇吃魚肝,會唔會好魚腥味嗎❓其實唔會有腥味,可以一試,比我相象中好吃及有驚喜及原來有豐富的營養價值……鮟鱇魚肝中含有蛋白質和脂肪以及多種礦物質,還有多種氨基酸,鐵、磷以及鋅等微量元素,它口感鮮嫩,含有多種不同的營養成分,有效促進身體及正常代謝。汁燒三文魚丼 :有驚喜之選,炙燒三文魚,三文魚嫩滑,勁多三文魚籽點綴,口感
新的一年又開始,繼續尋找香港美食@道 日本料理!

新鮮壽司你食唔食? 我食,佢食,你又食……😎🤣😅

油甘魚

中拖羅

熟蝦

吞拿魚腩

火炙系列壽司
鮟鱇魚肝軍艦
芝士熟蝦壽司

汁燒三文魚丼 :有驚喜之選,炙燒三文魚,三文魚嫩滑,勁多三文魚籽點綴,口感更豐富,溫泉蛋混入米飯更加增添嫩滑感,好好味

加州卷 :老少咸宜的加州卷,幾時吃都很適合,顏色鮮甜,小朋友見到都適合。

食物吃了令人有開心感及滿足感,尋找美食的同時,而又吃了意想不到的美食會更加令人開心萬分。

#重拾拍拖情懷
#兩小口
#溫馨滿載
#幸福滿瀉
#幸福感原來是很簡單
#all is one. One is all.
#shoulder to shoulder
#side by side
#this is a life and not alive in a world

2023-01-04
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$172 (Dinner)
  • 汁燒三文魚丼
  • 特上壽司盛
  • 芝士熟蝦壽司
  • 鮟鱇魚肝軍艦
  • 加州卷
2023-01-04 148 views
估唔到荃灣有間咁高質嘅日本料理,呢間餐廳面積好細,座位唔多,晚市都坐滿人,點左幾樣食物都好有驚喜,價錢仲好貼地鮟鱇魚肝真係好少餐廳有得食,鮟鱇魚口感細嫩軟滑,入口即融。而且口感綿滑且不會呈粉狀,再配上柚子醋,味道更鮮嫩雜錦魚生飯材料非常足料,有三文魚、油甘魚、吞拿魚、八爪魚,中間加左溫泉蛋同大量蟹籽,撈埋食口感豐富,重點係魚生新鮮完全冇腥味吉列炸蠔炸得酥脆唔會有油膩感,蠔肉肥美鮮甜大拖羅壽司油脂豐富甘香,入口即溶北寄貝壽司肉質爽口彈牙

鮟鱇魚肝

雜錦魚生飯

吉列炸蠔
炸得酥脆唔會有油膩感,蠔肉肥美鮮甜

大拖羅壽司
油脂豐富甘香,入口即溶

北寄貝壽司
肉質爽口彈牙

2023-01-04
$120 (Dinner)
2023-01-01 112 views
📍 道日本料理 (荃灣)荃灣德士古道57-61號宏華大廈地下B號舖好日式裝修既食店,見到門面用木做,入面燈火通明,裝修優雅整潔,雖然店舖唔大,但坐得都舒服。見到餐牌,有好多選擇,有壽司,刺身,小食,仲有熟食串燒,燒物等。咁就引左我入去食。一坐低店員就即刻俾左2杯熱茶,同QR CODE我落單🫶🏾👉 蟹籽沙律💰$32😋😋😋😋.8/5我見到真係哇左一聲!真係好大份啊!!咁既價錢無諗過會有咁多!真心驚喜,蟹籽,青瓜絲、蟹柳絲,撈埋沙律醬食落好fresh好滋味,好抵食😆🫶🏾👉 火灸魚身丼💰$98😋😋😋😋.5/5火灸刺身丼,成碗也是非常新鮮既刺,有很肥美三文魚、帆立貝、油甘魚,左口魚邊,玉子,全部味道都好好,很甜美,加上是灸燒過,很香口又不肥膩,值得推介!👉牛舌串💰$28😋😋😋😋/5牛舌串有3大塊好抵,燒到岩岩好,仲好juicy😋 吱少少檸檬汁再食就更fresh 👉 鹽燒鯖魚💰$38😋😋😋😋.5/5燒鯖魚都幾大條,唔會好多魚骨,皮脆而肉質結 ,燒得岩岩好,實得來又唔鞋口,入面仲保留住啲肉汁,佢啲燒物都幾出色回頭: yes ,非常有驚喜,估唔到係幾高水準幾高質既日本料理餐廳! ☺️☺️☺️喺食嘢嘅途中好多
📍 道日本料理 (荃灣)
荃灣德士古道57-61號宏華大廈地下B號舖

好日式裝修既食店,見到門面用木做,入面燈火通明,裝修優雅整潔,雖然店舖唔大,但坐得都舒服。見到餐牌,有好多選擇,有壽司刺身,小食,仲有熟食串燒,燒物等。咁就引左我入去食。一坐低店員就即刻俾左2杯熱茶,同QR CODE我落單🫶🏾

👉 蟹籽沙律

😋😋😋😋/5

👉 鹽燒鯖魚
💰$38
😋😋😋😋.5/5

回頭: yes ,非常有驚喜,估唔到係幾高水準幾高質既日本料理餐廳! ☺️☺️☺️喺食嘢嘅途中好多人嚟叫外賣,絕對值得一試!相信好快會再嚟過

#kermit食在大窩口
2022-12-30 91 views
今晚收工去咗朋友屋企附近(荃灣)道日本料理開餐🍽,雖然店舖細細,但五臟俱全,座位井井有條,店員也十分有禮貌招呼客人及熱心推介很多款美食。❣️牛肉烏冬🐮~充滿鮮味牛肉,牛肉脂肪分布平均,細嚼下有濃郁牛香味,油而不膩。烏冬煙煙韌韌滑嘟嘟,混入洋蔥、青椒,一並入口煙煙韌韌爽爽脆脆口感極豐富,配上濃郁惹味湯底👍🥰🥰❣️極上魚生丼~真的有選擇障礙所以挑選極上魚生丼,可以一次過品嚐多款美味魚生。話明極上當然有很多八款咁多:~🔯三文魚結實飽滿,魚油豐盈有化口感🔯油甘魚微微甘甜,充滿魚油香味🔯八爪魚味道鮮美有口感🔯帆立貝質地厚實,彈牙鮮甜🔯鯛魚肉質細嫩鮮味,口感爽滑🔯吞拿魚蓉伴飯更細緻無比,配上大葱略帶微微辛味,令每一啖飯都鮮甜美味🔯三文魚子很香,沒有腥味。放進嘴巴‘’卜卜聲‘’魚脂甘香滿溢🔯牡丹蝦肉質鮮美,口感潤滑。
今晚收工去咗朋友屋企附近(荃灣)道日本料理開餐🍽,

❣️牛肉烏冬🐮~

❣️極上魚生丼~

🔯三文魚結實飽滿,魚油豐盈有化口感

🔯油甘魚微微甘甜,充滿魚油香味

🔯八爪魚味道鮮美有口感
🔯帆立貝質地厚實,彈牙鮮甜

🔯鯛魚肉質細嫩鮮味,口感爽滑

🔯牡丹蝦肉質鮮美,口感潤滑。

2022-12-24 83 views
大窩口德士古道嗰邊開咗一間新嘅日本料理🍶🍵🍣! 平時放工搭車經過都見到有人排隊落外賣, 今晚就決定落去試一試先😋店內有張吧枱, 可以坐到兩個人左右, 仲有幾張方枱。坐低睇下餐牌, 都有好多選擇, 有壽司, 軍艦, 手卷, 卷物, 刺身, 小食, 串燒, 燒物等。。。 舖仔種類都算多! 我哋每樣叫咗啲嚟食, 鰻魚串, 鹽燒鯖魚, 芝麻八爪魚, 活赤貝刺身, 牡丹蝦刺身, 鰻魚牛油果卷, 三文魚壽司, 真鯛壽司, 鹽燒帆立貝壽司, 鹽燒三文魚鮫。每款壽司🍣, 刺身都好新鮮又肥美, 牡丹蝦刺身都幾大隻,價錢合理。壽司飯軟硬適中好有日本風味! 每件壽司及刺身都係由$20至$50左右! 都算抵食。燒鰻魚串, 鹽燒鯖魚, 鹽燒三文魚鮫, 燒得啱啱好, 我最怕食魚有腥味, 呢兩款都好啱我口味, 正呀! 😋

每款壽司🍣, 刺身都好新鮮又肥美, 牡丹蝦刺身都幾大隻,價錢合理。壽司飯軟硬適中好有日本風味! 每件壽司刺身都係由$20至$50左右! 都算抵食。

Type of Meal
Dinner
2022-10-17 465 views
昨晚夜收工,已差不多9點半了,與同事走遍大窩口範圍,除了麥當奴仍在營業中,大部份食店已關門了,本來打算回家吃即食麵,怎料竟發現一間門面裝修非常日式的食店,仍然燈火通明,我們便內進開餐。店舖面積不大,但裝修優雅整潔,坐得也舒適。店員服務有禮貌。食物選擇豐富,不乏刺身,生蠔,天婦羅,丼,烏冬…我們點了雜錦刺身丼、牛肉烏冬及温泉蛋牛肉丼。每款價錢只是六十幾蚊。點餐後店員隨即奉上綠茶,水温不太熱,綠茶味也不太濃。然後等了不久,食物便送上來,我們對於食物的賣相及份量非常驚喜,我點的温泉蛋牛肉丼的牛肉份量多得驚人(相中的牛肉已吃了一些,但後來想起未拍照才補拍),牛肉口感佳,醬汁美味,伴和温泉蛋後,令飯更香滑,食物質素高,絕對抵食。

2022-09-23 433 views
第一次食呢間店,喺大窩口新開嘅日本料理店。午餐時間滿座,好多學生,午餐價錢60-100蚊,價錢在日本料理店中算實惠。店舖採用掃QR code自助落單形式,我點左午餐火灸三文魚丼,等咗大概10分鐘上餐。平時我哋食嘅火炙三文魚都係就咁用火槍辣一辣三文魚嘅面,但冇諗過呢間店嘅火炙三文魚竟然係全熟,好鞋,完全唔係我想像中咁樣,好似一舊烚左嘅三文魚咁,差啲食唔落去我諗我唔會再幫襯。價錢屬於正常午餐價錢,$68有麵豉湯。

我諗我唔會再幫襯。價錢屬於正常午餐價錢,$68有麵豉湯。
火灸三文魚丼