2019-08-09 392 views
今晚在堅尼地城吉席街嚐簡單泰國菜之後就開始找甜品,因為剛食飽所以就一路行一路周圍望,行過厚和街見到個豆腐花其實都想食可是太飽,咁繼續行,行過卑路乍街又見到另一間已出咗糖水店,肚子未有空間,繼續行,行到水街,其實唔係行咗好耐,(同一位置之前嗰間都食過一次~就已經無下次了)見到呢間新的甜品店行過去望望,有圖有真相,難得圖和實物都好接近,而且價格合理。黑糖珍珠檸檬愛玉檸檬味感覺清新黑糖珍珠甜甜的(唔覺會過份甜),拌合愛玉一起食很舒服的。仙草紫草園睇到這碗有煙韌芋圓,甜蜜紅豆,賣點係(冰烤紫薯雪糕有粒粒紫薯),滑過涼粉的仙草,特別粒粒黑糖水晶。其實碗中每款也很美味。多謝店家努力保持水準,有空過來食。裝飾簡單整潔
今晚在堅尼地城吉席街嚐簡單泰國菜之後就開始找甜品

仙草紫草園

多謝店家努力保持水準,有空過來食。

裝飾簡單整潔

2019-08-09
$33 (Dinner)
2019-07-23 248 views
滔滔甜品,呢間甜品鋪因為好評不少,所以對佢都幾有期待,是日食完飯開車經過,見到冇乜人排隊,當然馬上過去試試啦,叫左3款試下味,我試左潮式腐竹馬蹄露,足料之餘唔會死甜,8分,妹妹叫左芋圓系列,好足料,芋圓煙煙銀銀,好味,另外一碗係傳統糖水紫米露,正常野,合格!總括來講,經過一定會再食咖~
滔滔甜品,呢間甜品鋪因為好評不少,所以對佢都幾有期待,
2019-07-22 157 views
同朋友喺西環食完晚飯, 傾計傾到有啲意猶未盡,咁就要下場去食下甜品再吹下水。朋友講到西環開咗間新嘅中式糖水,仲係難得一見附近可以食嘅芋圓既店,咁當然要試下啦。黑糖檸檬愛玉黑糖檸檬愛玉,應該呢個名。 上面嗰啲topping係珍珠嚟嘅,下面就係酸酸甜甜檸檬味愛玉, 食落去好清新,感覺唔會好heavy,做飯後甜點唔會好有罪惡感。個亮點係個橙色既gummy bear,真係好得意 参元豆花佢個豆花最後一個配料可以4揀1,有芒果,紅豆,香草雪糕同唔記得咩 (好似係愛玉 我就揀左香草雪糕,食著食著融化左仲可以當milk base。 入面嘅料除左豆花仲有珍珠,芋圓,一啲紫色嘅粒粒,咬落有唔同嘅口感,係一個好豐富既甜品:除咗食物以外,佢嘅裝修都好有中國古風特色。 因為間店舖唔算大,基本上都要搭枱。而且外面有時都會有人喺度等,逼住你食完就差唔多要走。所以都唔一定係一個可以吹好耐水嘅地方:埋單每人40蚊左右,都幾合理:

黑糖檸檬愛玉

参元豆花

埋單每人40蚊左右,都幾合理
2019-07-19
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$45 (Last Night Supper)
2019-07-15 160 views
有咩開心過同friend子食甜品?仲要係好好味嘅芋圓BB~滔滔甜品的幾款芋圓、鮮草、紫薯、豆花甜品通通都好好味,饀料足,唔太甜,很清優!特別喜歡芋圓BB,煙韌又彈牙!桃膠雪耳木瓜糖水滋補養顏,清清甜甜,超多桃膠,女仔一定要試~
有咩開心過同friend子食甜品

仲要係好好味嘅芋圓BB~

2019-07-10
$35 (Dinner)
  • 芋圓
2019-07-11 177 views
星期日同屋企人食完晚飯,經過水街見到有新糖水舖開張,係外面見到menu 竟然係台式芋圓糖水,即刻要用自己個甜品肚留位試下新店,因為去完九份食完阿婆芋圓之後,一直對芋圓地瓜圓念念不忘。我地點左碗叁元豆花、𣲙烤紫薯雪糕系列~豆花紫花園,同薑汁湯圓。我第一啖食叁元豆花入面既芋圓,真係❤️❤️眼左,香港終於食到Q彈既芋圓地瓜圓啦😋😋😋,吾使去台灣先有得食老公食豆花紫花園,就覺得黑糖水晶爽脆,好夾紫米又吾係好甜。最特別係老爺奶奶竟然話碗薑汁湯圓好彈牙、甜度又啱啱好,吾通粒湯圓係自己搓既😂難得兩位長老都咁滿意,我下次又可以提議再食多次西環既Q彈芋圓啦😋😋😋
老公食豆花紫花園,就覺得黑糖水晶爽脆,好夾紫米又吾係好甜。

2019-06-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$40 (Last Night Supper)
  • 叁元豆花芋圓