2020-05-03
是日五一黃金週,難得可以享受一個只有香港人嘅黃金週,當然要出去好好消費一下啦!由元朗開到出黎西營盤嘅滔滔,除左主打台式甜品之外,仲有港式糖水,當中仲可以食到好難搵到嘅清心丸所以要去懲罰下佢哋地點:位處於西營盤其中一條食街-水街嘅中心,一站式,可以係隔離食完著名排骨麵之後再過去食碗糖水!環境:餐廳用左一貫嘅港式大排擋設計,格仔紙皮石牆+地磚、鐵閘仲有圓枱摺櫈,極具本土風味!食物質素:豆花紫花園($38)今日主要先試台式甜品,呢個冰烤紫薯雪糕系列入面嘅豆花紫花園極為出色!主味道為黑糖,而紫薯雪糕就好有誠意咁屬於自家製,食落去口口都係真紫薯,爽甜可口,相對出色!黑糖水晶彈牙爽甜,而且甜度調較得啱啱好。芋圓爽彈QQ,煙煙韌韌。表面輕輕灑上桂花粒,為甜品加入更多重口感,再加上桂花本身嘅清香味道,成個甜品清爽甜美,好完美!叄元豆花($36)呢個甜品嘅味道就截然不同!主要味到道係花奶,珍珠同芋圓一樣整到好煙韌、而紫米口感較為實在、豆花則為軟綿綿嘅感覺、雪糕則入口即溶,估唔到竟然可以有咁多重嘅口感!表面再加上少少嘅黑糖,提升成個甜品嘅甜味,完全唔會比紫薯甜品遜色!服務:員工十分熱情為大家服務,有極力為
食物質素:
豆花紫花園($38)
叄元豆花($36)
服務:員工十分熱情為大家服務,有極力為我哋推介今日有乜嘢好野!又會同我地老生常談,所以一定會再黎!
價錢:價錢雖然唔算係超平,但一定係好抵食!呢個價錢可以一次過食到咁多款嘅食品,而且又咁有質素,所以值得推介比大家!
今日主要試台式野,下次來一定要是港式甜品特別係清心丸,因為真係好難搵到!