2004-10-02 22 views
今晚啊Sir請食飯,大老闆兩公婆,同我老細兩公婆,同我地兩個,齊齊食飯看煙花。地點是我選的,對正維港,景致不用懷疑,加上食物亦不失禮,就一行六人來了這裡。今晚呢度有國慶煙花套餐,四道菜位位連加一,六百三十蚊,唔係平。當然啊Sir請,錢唔係問題,至緊要食得高興。今晚原來都有好多人訂左位,都唔好話,經濟真係有復甦的跡象。怡東頂樓看煙花當然正,又近又對到正,前面無遮檔,唯獨是係樓底低左D。四道菜,不計中間的雪芭,每道都是二選一。我同太座都好有默契的一人選一樣。前菜是芥辣汁生牛肉及羊奶芝士配烤餅,我的生牛肉餐牌寫是澳洲和牛,食落又真係腍滑有肉味,幾出色,配上清酒芥末汁,是一道幾醒胃的前菜;老婆的羊奶芝士都不俗,配以烤茄子及筍,同兩塊naan,份量不少,亦出色;開胃菜是沙律湯及木瓜沙律,我對凱撒沙律湯麻麻地,所以選了木瓜沙律。賣相精美,是泰式製法,酸酸甜甜的,材料豐富,有木瓜、牛油果及沙律菜,都不錯。老婆的沙律湯佢話味道一般,不過伴湯的芝士脆餅就幾好食;在中間一道蘋果雪芭清清口腔後,便到主菜上場了,分別是鴨胸伴鵝肝及三文魚扒老虎蝦天使麵。鴨胸已交帶要生些少,煎出來也是過熟,過熟的鴨胸,就算是靚貨
在中間一道蘋果雪芭清清口腔後,便到主菜上場了,分別是鴨胸伴鵝肝及三文魚扒老虎蝦天使麵。鴨胸已交帶要生些少,煎出來也是過熟,過熟的鴨胸,就算是靚貨都失色。鵝肝嫩滑豐腴,味道是預期中的好,配上紅酒汁,都不錯。老婆不吃鵝肝,所以點虎蝦三文魚扒天使幼麵,都交足功課;
甜品是拼盤,有朱古力撻、creme brulee及生果,賣相精緻,但味道就不算太有特色。人請食飯,我帶酒,拿了支意大利的Tuscany,果味較薄,均衡做得不錯,都合飲。
今晚煙花燦爛,食物及地方都不錯,食得好高興。有人埋單,所以唔知幾錢,應該近四千,都唔好話平。
2004-06-22 25 views
我朋友話呢到o既蠔好抵食, 的確價錢係$20+ 一隻. 連cherry stone clam 都係. 但係叫半打o既話, 要加$40開蠔費. 一打就要$60. 有d取考. 選擇唔到, 得8款. oyster platter $285, 但質素一般. 唔推薦. 兩個女仔. 主要係食蠔, 加一個沙律, 兩杯house white 加一個甜品. creme brulee 好特別, 有三隻味. 個維港景好得. 尤其我係黃昏去, 非常浪漫. 呢期佢o地做緊foie gras promotion, 值得一試!
個conference終於搞掂,主辦單位的老細招待我們在這裡食番餐。星期日朝早人不多,而呢度日頭景致都好正。唔知係唔係同屬怡東的食肆都會係同一個經營模式,呢度的Sunday Brunch同樓下雙城吧一樣都係開十一點半,但價錢是貴三倍有多,要298蚊一位,當然在食物方面亦好好多。冷盤有蠔、蟹腳同翡翠螺三種選擇,蠔是細細隻的Kumamoto,好新鮮亦甜美,翡翠螺亦肉質爽脆,蟹腳雖然是不差,但相比之下是給比了下去;沙律及前菜都有好幾款,新鮮又好賣相,cheese platter都有5款供應,雖然不是什麼貴貨色,但都叫多選擇;熱盤水準都不錯,除了一般的豬牛羊魚外,亦有即煮長通粉同意粉,因人客不多,要食幾多都有;甜品又係有多款選擇,芝士餅、朱古力蛋糕、tiramisu等都有,有原件cut cake及小件的份量,各式其適,雪糕有四款,係用威化雪糕筒裝的,幾正。總括而言菜色係好多樣化,質數份量俱備,雖屬brunch buffet,但比起其他酒店的dinner buffet都毫不遜色。還包Eclipse Chandon Spain的汽酒任飲,呢個品牌個人來說是絕不會花錢去飲,個Brunch包埋當然一飲
總括而言菜色係好多樣化,質數份量俱備,雖屬brunch buffet,但比起其他酒店的dinner buffet都毫不遜色。還包Eclipse Chandon Spain的汽酒任飲,呢個品牌個人來說是絕不會花錢去飲,個Brunch包埋當然一飲無妨,味道較甜易入口,用來襯海鮮生蠔及肉類都OK。所以個餐雖然收得貴,但個人覺得都值回票價。
可惜的是要應酬主人家,所以就住就住,成程都不能開懷大吃,唯有下次再安排來吃過。
2003-12-31 5 views
年尾例要應酬班日本仔的「忘新年會」,在銅鑼灣的日本仔會所食完出來,已經十點幾,有幾個比較熟的話未飲夠,都預佢有此一招,所以使走了女同事後,就二話不說帶了他們來呢度,佢地都係第一次來,一致覺得個維港全景好正,有個傻佬仲去七仔買即棄相機影相添,傻瓜機又點影夜景呢?<br />可能近年尾較旺,呢晚都唔少人,加埋有live band 表演﹝好似叫Project什麼的﹞,又有靚景,氣氛好正。<br />六個人,全晚開左四支酒,兩支白酒,另威士忌同香檳各一。<br />威士忌當然是芝華士,同日本仔飲差不多係指定牌子咁滯,但個人的心水威士忌幾時都係黑牌威;香檳捨大路的Moet & Chandon 而試試Pommery,個人覺得其實沒註年份的香檳是隻隻都差不多,飲Brut的話差別更少,選平一點的的無所謂,最緊要配合場面同大家高興;白酒方面由我發辦,當然是開心水的莎當尼,開了兩支法國的,一新一舊,反而是舊不如新,兩支夾埋都唔使六百,平平地都唔錯。<br />食物方面都是送酒為主,叫了芝士薄餅、薯條等,飲酒的話那個芝士薄餅都唔錯,這裡有烤爐,
食物方面都是送酒為主,叫了芝士薄餅、薯條等,飲酒的話那個芝士薄餅都唔錯,這裡有烤爐,風味是比一般焗爐好。<br />
最後只飲剩半支白酒,仲行到直線落樓。<br />
埋單二千五百幾,以開四支酒加埋食野及環境計,算唔係太貴。當然自己俾就貴左D,公司簽單請客都算唔失禮。班友仔亦好滿意呢度,看來餐新年飯都多數在這裡吃。<br />
2003-12-11 8 views
近年尾,幾個clients一齊找數,同事們都收到應得的回報,皆大歡喜。銀根鬆動,又適逢有特別日子要慶祝,所以一定要食餐好的。老婆話想搵間有靚景的餐廳,所以就訂了這裡。星期一八點來到,餐廳客人不多,除了我們外差不多全是外籍人士,看樣子是這裡的住客吧!安排了玻璃窗旁的位子,超過180度的維港景致確是氣派不凡。餐廳偏暗,點起小洋燭都算幾有情調。頭盤叫了凱撒沙律,湯是木瓜蟹肉濃湯,主菜是Tandoori燒三文魚及燒羊扒。想開酒,餐酒方面,本來一向都喜歡開白酒,但要遷就不常飲酒的她,所以選了紅酒;亦由於是羊及Tandoori燒魚,所以紅酒選了2000年的南法Grenche,貪其橡木不濃,較甜美又易入口,而亦有口感,對不常飲酒的人來說較易接受。凱撒沙律賣相不俗,有羅馬生菜四大塊,原塊上,新鮮爽脆,配合蒜蓉多士粒、芝士薄脆及芝士沙律汁,是一個醒胃的頭盤。蟹肉湯都好濃郁,有幾多蟹肉在內,但幾奇怪,個湯濃得來隱約渴到龍蝦的味道,唔知點解。木瓜原來係另上,味道一般。湯裝在一個竹筒內,有點阿茂整餅。Tandoori燒三文魚扒貴為呢度的signature dish,味道當然唔錯,香料的味道同厚厚的三文魚扒都幾
Tandoori燒三文魚扒貴為呢度的signature dish,味道當然唔錯,香料的味道同厚厚的三文魚扒都幾配合,仲有一舊香草薯蓉墊底,味道不錯。專登去開放式的廚房望過,佢又真係有個tandoori烤爐的,咁似乎其他印式烤肉及naan都會做得不錯。
羊扒要raw,但上檯時已靠近medium,可能廚房離我們路程不近吧!有四支骨,幾夠份量。羊扒燒得不錯,放少少黑胡椒已經好味道,不需任何芥辣或薄荷醬汁。
支Grenche都幾唔錯,雖然唔係貴族葡萄一族,但易入口,平平地都算飲得過。
吃完主菜已很飽,無法再吃甜品,只叫了鮮果拼盤作結,但味道麻麻,最好味的就是上面的桃味雪葩,夾埋墊底的杏仁味餅乾好正。<br />
侍應服務有高級酒店水準,除了斟酒的較笨手笨腳外,起碼好幾個侍應都記得我姓咩,食左兩個幾鐘都由頭稱呼到落尾。
呢度的好處係氣氛較casual,不太拘束。但可能因為樓底較矮,多幾個客就會好應聲,來吃燭光晚餐會嘈左少少,一班朋友來傾計飲野會較適合。
埋單近一千三百,以招呼、氣氛及食物來說算係咁上下。
(Non-member)
2003-08-12 142 views
The service is definitely not a "hotel" class.Food is not really impressing, but I have no complaint about it.Environment is good, but too noisy. Just like you are getting in the "market". People talk louder than you talk louder.If comparing it with Parklane Hotel 27 Restaurant and Bar, I will definitely pick the last one. Better atmosphere and better food.
2002-11-25 10 views
$198小食拼盤, 有蝦春卷, 印度烤雞, 串燒, sushi同pizza~ 好抵食~反而個$298 o既lamb racks好一般~ 五成變左七成~ Dan Ryan's好好多~Sweet Melody太甜, 如其名~~環境當然一流, 望晒全個維港景色~~ Sunday無band, 夠淨, 係食飯傾計o既好選擇~
Sweet Melody太甜, 如其名~~
2002-10-01 16 views
一行三人去飲o野~ 本來好開心咁食個幾好味o既dessert platter, 點知俾隊band 破壞晒氣氛..... 可能佢o地今晚失準, 又或者今晚d 歌未練熟啦, 班男singers jam歌jam 到亂晒龍, 似鬧交多d.....<br>環境同食物(dessert platter) 都幾好(特別係綠茶mousse), 價錢都好reasonable~ 三杯o野飲加個dessert platter 都只係$270~<br>Service 都幾好呀(可能我o地無得罪佢o地啦...好彩~ )~ 個waiter 一放低碟dessert platter 就主動逐樣介紹, 依樣o野好多"高級食府" 都唔會主動做~~
2002-08-24 8 views
聽聞這裏live band 的鼓手不錯,便上來欣賞一下,順道吃晚餐。<br>因為沒有預先訂位,最初俾左張bar檯我們,因此我們便request 若有窗旁的二人檯available 便給我們transfer。誰知那個waiter 完全忘記了我們的request,和他理論一番後才勉強給我們transfer。不知是否因為這樣得罪了他,十問九唔應,只會叫我們"等一等" ;但對其他客人(尤其是西人),卻反應其快,有問必答。這樣的racist,簡直令人厭惡。<br>食物方面,D grill steak 整得幾好味,價錢也很reasonable。桌旁對著無敵海景,聽著悅耳的live band,若service 好一點的話便更好。順帶一提,這裏越夜越多人,而且客人越夜越high,也越夜越吵。Dinner 之後D 人蜂擁出舞池跳舞,但大多是年紀比較大的人,包括中、西人和賓妹,跳的是社交舞,置身其中不禁也有點老餅feel!
佢係一間好有feel 西餐廳,晚上某時段開始會有band 你可坐下lounge 同朋友傾計,約想高檔小小訂定房,望向海灣份外浪漫當然價錢就四道菜約每人$350-$400 。如叫枝酒就....... 但食物方面只記得好味(好似懷石料理咁細細份), 服務就不用說-一流,咁既食評其實都好唔公平,因事發已在四年前了。