2022-08-20 873 views
我之前去馬灣玩,多數係沙灘個邊幫襯廣場啲餐廳食肆,大部份定價高,收加一服務費想不到今日在馬灣也找到如此性價比高的餐廳,餐廳位於珀麗灣貝殼廣場,內部裝修簡潔。時值中午,有7款午餐供選擇,餐飲可選中湯或指定台式飲品(凍飲無需加錢),我叫咗洋蔥豬排飯及肉醬意粉,豬排飯有2塊大豬排跟一些伴菜,肉醬意粉份量剛好,兩款餐的味道尚好,不過不失。以旅遊區計價錢親民,不設加一服務費,相信訂價以服務島內居民定位,性價比高,實為驚喜發現,若以性價比計算值得一試。
2022-08-20
$52 (Lunch)
身為100分父母為左小朋友去挪亞方舟玩得舒服之前梗係要做好功課食;當然要排第一近近地在碼頭直行到圓形廣場這家餐廳就在當眼處橙色招牌很容易看得到餐廳座位不算多,20幾個員工算有善客氣環境不算十分優美 都算迫冷氣無力 32度下沒什麼作用越坐越熱午餐只得幾個選擇眼見多人選擇的E餐就沒考慮點上了炭燒豬仔骨一D都唔炭燒入門口已經眼見預先”炸”好一大盤客人點餐時再翻”炸”而且炸得太乾打算肉醬意粉唔會衰得去邊肉醬淡而無味唔咸,唔酸,唔甜,水汪汪都係呻下,餐廳應該做街坊生意多希望可改善下質素
身為100分父母

午餐E

炭燒豬仔骨
一D都唔炭燒
入門口已經眼見預先”炸”好一大盤
客人點餐時再翻”炸”
而且炸得太乾

午餐C
打算肉醬意粉唔會衰得去邊
肉醬淡而無味
唔咸,唔酸,唔甜,水汪汪

都係呻下,餐廳應該做街坊生意多
希望可改善下質素
2022-07-17
$60 (Lunch)
2022-06-08 402 views
上星期四入左馬灣搵朋友😝 佢帶咗我哋去一間餐廳食晚飯 晚市餐牌上面有唔同嘅套餐套餐多元化 咩種類口味都有總會揀到一款岩心😂😂我哋4個人叫咗4樣嘢一齊share套餐包湯同野飲,,個湯好好飲,飲得出自家製唔係味精湯👍👍最出色係煎倉魚!皮脆肉滑 香而不油😝第二出色係大汗豬扒,有少少顛覆左我對大汗豬扒的認識,因為出面食親既大汗都係乾炒既,但佢呢碟係有汁既😆😆😆不過好惹味, 麻辣而不會嗆喉👍👍送飯一流其次係黑椒雞扒,,, 夠黑椒味 雞扒皮亦有炸過, 香脆入味👌👌至於肉燥鹽酥雞最為普通,雖然都香脆但因為咁岩個碗飯有啲爛,,影響左口感同埋其他幾個餸實在出色😆😆😆而且我好欣賞佢每一碟主菜都有精心擺盤有粟米同瓜菜🥰我覺得呢個係加分位👍👍再者價錢合理唔會太貴都係$70內左右
上星期四入左馬灣搵朋友😝
佢帶咗我哋去一間餐廳食晚飯
晚市餐牌上面有唔同嘅套餐
套餐多元化 咩種類口味都有
總會揀到一款岩心😂😂
我哋4個人叫咗4樣嘢一齊share
套餐包湯同野飲,,
個湯好好飲,飲得出自家製唔係味精湯👍👍
最出色係煎倉魚!皮脆肉滑 香而不油😝
不過好惹味, 麻辣而不會嗆喉👍👍
送飯一流
至於肉燥鹽酥雞最為普通,雖然都香脆
但因為咁岩個碗飯有啲爛,,影響左口感
同埋其他幾個餸實在出色😆😆😆
而且我好欣賞佢每一碟主菜都有精心擺盤
有粟米同瓜菜🥰
我覺得呢個係加分位👍👍
再者價錢合理唔會太貴都係$70內左右
相約友人到馬灣遊玩,島內雖小但五臟俱全,有中日韓西德菜之類,我們逛了一圈後,因為友人不是很餓,見到這裡有小食又近沙灘,便來醫下肚雖然是星期六,但仍有午餐芝士焗肉醬意粉($46)即叫即焗的肉醬意粉,拌勻後芝士拉絲,味道跟港式茶餐廳的肉醬意粉差不多,不錯餐飲+6元轉珍珠奶茶,茶底有點苦澀,除非你很愛喝濃茶,否則建議要叫多奶日式炸餃子($29/5隻)友人要了炸餃子,同樣即炸熱辣辣,配餃子醋,炸透後每隻都非常香口,好吃馬灣的生活十分悠閒,人不多,偶爾進來休息一下也不錯

雖然是星期六,但仍有午餐

芝士焗肉醬意粉($46)

餐飲+6元轉珍珠奶茶,茶底有點苦澀
,除非你很愛喝濃茶,否則建議要叫多奶

日式炸餃子($29/5隻)

馬灣的生活十分悠閒,人不多,偶爾進來休息一下也不錯
2019-06-22 894 views
週日同朋友黎左馬灣沙灘玩,玩到攰就緊係去搵野食啦。馬灣真係一個荒島,餐廳選擇少。係無選擇之下就揀左依間茶記。Lunch menu。中位價,種類都幾多,有米線,有飯,有意粉。雖然餐牌上面寫話有餐湯,但其實係已經冇提供,只有餐飲。餐飲,熱柑桔檸檬。A餐,沙茶豚肉豬骨湯米線。沙茶味吾係幾夠,啲肉食吾岀有沙茶味,都係普通豬肉,口感反而有啲似係肥牛。湯底就好普通。仲有啲蔬菜同粟米,有啲蔬菜食下都幾好,吾會太單一。
週日同朋友黎左馬灣沙灘玩,玩到攰就緊係去搵野食啦。

馬灣真係一個荒島,餐廳選擇少。
係無選擇之下就揀左依間茶記。

Lunch menu。
中位價,種類都幾多,有米線,有飯,有意粉。
雖然餐牌上面寫話有餐湯,但其實係已經冇提供,只有餐飲。

餐飲,熱柑桔檸檬。

A餐,沙茶豚肉豬骨湯米線。
湯底就好普通。
仲有啲蔬菜同粟米,有啲蔬菜食下都幾好,吾會太單一。
2018-06-12 768 views
今日入到馬灣玩,行到攰攰地,食個午餐先,見到餐廳門外都有人係度等緊,心諗啲野應該係有保證。叫左個雞排飯,跟中湯加凍飲先到50元咋,雞排肉好嫩滑,有肉汁好新鮮,醬汁又唔會好咸,正!

2018-05-15
2018-01-05 660 views
今日見假期來馬灣玩,感受小島風情,玩累了,見就近有間店,是但求其入去填飽個肚就算,但服務員態度愛理不理,唔休做,價錢便宜,又不太好吃,早先行多幾步搵野食……………………………………

2014-12-28 1763 views
挪亞方舟半天遊,到訪前到附近餐廳午膳。桃源麵館地方不大,擺位頗迫,午餐價錢四十餘元一份,都算合理。例湯菜乾湯,典型例湯,味道都算清甜。滷水雞中翼肉燥飯,雞中翼入味腍身,滷水蛋稍實,肉燥鬆軟調味鹹香。凍奶茶需加$4,味道有點怪,不太喜歡。
菜乾湯
滷水雞中翼肉燥飯
凍奶茶
[28/12/2014; Sun]

2014-12-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$45 (Lunch)
2014-05-11 2087 views
農曆新年之前o既一個星期日,去左馬灣半日遊,印象中都有10年冇去過呢個地方,今次最主要想行下馬灣公園,當日中午先o係青衣搭巴士到珀麗灣,假日o既廣場有幾十隻狗仔,非常熱鬧! 黎馬灣之前都有上網睇過島上有乜野餐廳,見到桃源麵館評分唔錯,價錢亦都大眾化,到達珀麗灣後,特別去睇下呢間位於廣場o既餐廳,有諗過參觀完馬灣公園後黎食下午茶 花左大約15分鐘先見到馬灣公園入口,七幅彩虹牆壁畫從左右兩邊睇到唔同圖案,公園部份電力黎自再生能源,好似太陽能及水力發電公園內意中園係適合影婚紗相地方,可租用作婚禮場地或小型酒會,睇完彩虹瀑布,就行到上山頂睇青馬大橋,好多人午飯後黎公園參觀遊覽完馬灣公園,去馬灣大街睇下一間有點心o既食肆,聽講呢間心意海鮮酒家有鵪鶉蛋燒賣 ,呢款點心已經好多酒樓都冇,點知侍應話過左 4pm 冇得飲茶 去到海旁望過對面岸深井景色,海旁一帶經過填海後,同大約10年前第一次黎馬灣時候好唔同,最後都係行返去碼頭o個邊珀麗灣廣場桃源麵館就咁聽桃源麵館呢個名,會覺得係一間台式餐廳,佢地除左供應台式鹵肉飯,拉麵及鹽酥雞呢o的台式食品,估唔到西餐都做得唔錯 當日黎到桃源麵館都差不多5p

當日黎到桃源麵館都差不多5pm,雖然仲有價錢較低o既下午茶餐供應,不過睇過餐牌後,我選左一款西式午餐,佢地午餐係供應到5:30pm,要左白汁提子龍脷柳,可選擇要飯或意粉,附送餐湯,餐飲附送柑桔檸檬或荔枝紅茶,就算要凍飲都唔洗加錢,不過想轉飲其他類型飲品就要至少加$4,我選左意粉及凍柑桔檸檬

等候期間店員奉上一杯免費茶,有少少茉莉花香味,並唔係一般茶餐廳免費俾人飲o個o的味道

或者下午茶時段差不多完結,又未到晚餐時間,唔洗幾分鐘就先送黎餐湯及飲品

原來餐湯係中式西洋菜湯
,若果配西餐係幾特別,不過都明白餐廳唔想分別煲中湯及西湯兩款,所以先俾中式湯我飲,呢碗湯味道一般

至於凍柑桔檸檬係比較甜,可能餐廳認為柑桔檸檬及荔枝紅茶係招牌飲品,已經預早沖好,所以唔需要加錢
,反而轉飲一般咖啡奶茶要俾多$4
中式西洋菜湯
過多大約5分鐘,白汁提子龍脷柳意粉就送黎,意粉食落有淡淡芝士味,我諗係同芝士煮過,龍脷柳煎到金黃色,面頭淋上白汁,再灑上香草,都算落左幾多椰菜,有十幾粒提子乾及一片紅蘿蔔

呢碟白汁提子龍脷柳意粉o既賣相真係幾靚
,若果係市區餐廳可以至少賣七,八十蚊一碟都得,仲可能唔好食添,餸菜落左提子乾幾特別,另外好少見到一片紅蘿蔔係咁厚切,而家賣四十幾蚊一個餐真係幾抵
白汁提子龍脷柳意粉
餐廳雖然唔算大,不過環境舒適,又有電視睇,店員服務雖然一般,不過佢地唔收加一服務費,算係比較難得,因為附近好多餐廳都要收服務費
呢間桃源麵館o的食物真係幾好食,賣相又相當唔錯,以呢個價錢黎講係物超所值

始終珀麗灣廣場o既餐廳主要食客係珀麗灣居民,睇過晚餐餐牌有家常小菜,估唔到有蒸魚配白飯食,大約賣五,六十蚊,算係比較少餐廳肯做o既小菜,另外佢地又提供精緻西式晚餐,日後有機會再黎馬灣,都會考慮黎試下其他食品

珀麗灣近碼頭一帶有幾多細餐廳,有港式,日式,三文治,又有小型酒吧,價錢會比較平民化,至於近珀麗灣沙灘商場o個邊餐廳係屬於遊客區,部份餐廳座位又睇到青馬大橋醉人景色,自然要較高消費
馬灣係一個悠閒o既地方,大家就算唔係去挪亞方舟,都值得黎青馬大橋旁邊沙灘漫步, 行下馬灣公園,睇下風景及影相
最後本人睇埋入夜後青馬大橋及挪亞方舟夜景先搭車離開馬灣,結束島上半日遊
2014-01-26
$45 (Tea)
白汁提子龍脷柳意粉
2014-04-20 855 views
身為馬灣街坊,呢間係我經常去的飯堂之一。所謂飯堂,要求的並不是「了能」、特色、驚喜,而係 highly predicable 的食物品質同服務水準,與及可負擔的價格。首要︰起菜時間合理。只要你入去,係點佢餐牌上的是日精選套餐,由你點餐起計,5分鐘內一定上到湯或者餐茶,10-15分鐘內一定有得食,不論公假定平日,等候時間不變。不會因為 full house 而要呆等千年。第二︰食物水準穩定。食咗 6 年,水準保持一貫,我的至愛豆付肉碎飯,永遠都係一樣的味道、豆付同肉碎的比例、肉汁的咸度、濃度永遠一致。其他諸如台式卥肉飯、拉面……都係永無失手,真係唔容易。第三︰侍應極專業。呢度店面細細,只要你舉手,侍應一定會行埋黎問你要乜,唔會扮見唔到。有時見到你等咗超過15分鐘,張枱仲係無野,會主動問你叫咗咩。有小朋友的,亦會拎定碗仔俾你。繁忙時間會有派籌輪候安排、亦有搭枱安排,但會先問客人是否願意搭枱;亦會有禮貌地問就黎食完的客人仲有無需要、如果無可否埋單俾出面等緊的人食。亦會按你所點的餐,預先提供適當的餐具(如叫拉面會俾筷子、叫扒會擺扒刀,唔係等到上菜先至搵出黎)。有時落錯單,要再整過,都係等多5-
身為馬灣街坊,呢間係我經常去的飯堂之一。

首要︰起菜時間合理。

第二︰食物水準穩定。

第三︰侍應極專業。
有時落錯單,要再整過,都係等多5-10分鐘,唔會令人勞氣、更唔會哦啲客或者企咗晌度左諗右諗(好怕啲侍應落咗單,而你話佢知錯咗,佢都仲要再問多你一次︰乜你唔係叫咗乜乜乜咩?)。

第四︰分量足
我係大飯人,極餓時必定幫襯,永無令我失望。而我亦見到好多藍領工友經常黎食。

結論︰係一間可靠的街坊飯堂,信心之選。
Other Info. : 餐飲送的「乜乜紅茶」「物物綠茶」係幾甜吓的,唔鐘意甜的,可以叫佢少甜。
2014-03-30
2013-07-29 316 views
得閒入馬灣行下,午餐到碼頭附近既小店試試雖說台式舖頭,午餐其實係茶餐廳加台式飲品而且選擇不多, 叫左拉面,龍利柳意粉同豬扒飯, 各款都做得唔錯,尤其係意粉,唔好睇碟意粉白色好似好清淡咁,其實係同芝士煮過,食落有淡淡芝士味
得閒入馬灣行下,午餐到碼頭附近既小店試試

2013-07-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$44 (Lunch)
2012-08-03 241 views
馬灣裏有大大小小的不同餐廳,不部份都不錯。但令我想我去多一次的衝動。桃源都算係其中一間。桃源係一間台灣野食為主,但當然都會有說有中菜餐,西餐等。之前食飯會播周杰倫d歌,都幾得意。其實令我會再幫襯佢,因為d野真係幾好食,價錢又不算太貴。當然要再平d既話,都有其他既選擇。但食物質素,環境,價錢配合到的話,我覺得好合理。同朋友黎食晚餐,佢話要食扒餐,咁我就選個西餐飯試下啦。之前食既台式豬扒肉燥飯好正,但今次熱氣唯有選其他。朋友的西冷扒餐,大大塊,叫左7成熟。剛剛好,有牛味,唔似出面d連鎖快餐餐咁。我的紅酒汁牛肉飯,個汁唔錯,出面唔係成日可以食到,味道不錯。
桃源都算係其中一間。

Other Info. : 店鋪不大,但環境舒適,仲有電視睇,多數播碟的^^
2012-07-25
2011-07-05 186 views
在荃灣看過變形金剛3後,無事可幹,突發奇想下就到珀麗灣走走看到達後先找餐廳食下午茶.近碼頭的一帶有很多小餐廳,有港式,日式,三文治,連小酒吧也有.以為定價好高,原來又不是喎,茶市也是廿幾蚊起,是平易近人的數目.由於不想走太遠,終於落腳一間有台式飲品的餐廳裡去店內雖是黑色為主,不過店主很醒,牆身掛滿鏡子,當外頭的陽光從店另一面的大玻璃窗透來時,折射,反射,相信可慳回不少開燈費當然這時候的西夕陽光,令店內加添份悠閒感店員奉上的茶帶點茉莉花的香味.假日也有下午茶餐,分大食和輕食版價錢來說不算貴~見午餐也是賣36蚊.分別點了北菇菜遠豬骨湯拉麵及白汁免治雞肉焗法包.麵食先來,材料甚豐富呢!有菜心,椰菜,冬菇,粟米和蔥花.除了菜心有苦澀味外,其餘也很爽甜.拉麵偏淋,但未至於糊口.至於湯底不錯啊豬骨味香濃,飲落甜美.怪不得要列寫出來啦.法包後來,擺相幾別緻丫,用個竹籃子手掌大的法包烘得香脆可口,連法包從中間切起的邊位也有烘過呢,很細心.中間的餡非常夠凍,白汁味不算膩,包著的雞肉也幾多.不過以這個價錢計太細份了,食完我覺得不夠喉和不夠飽跟餐飲品有青蘋果綠紅茶和蜂蜜綠茶.我要青蘋果綠紅茶少甜少冰,少甜一

當然這時候的西夕陽光,令店內加添份悠閒感
鏡陣
迷人pink lady
店員奉上的茶帶點茉莉花的香味.
香茶
假日也有下午茶餐,分大食和輕食版
價錢來說不算貴~見午餐也是賣36蚊.
輕食之選
飽肚選擇
豬骨味香濃,飲落甜美.怪不得要列寫出來啦.
素菜拉麵
法包後來,擺相幾別緻丫,用個竹籃子
擺放有心思
餡料甚多
跟餐飲品有青蘋果綠紅茶和蜂蜜綠茶.我要青蘋果綠紅茶少甜少冰,少甜一樣好甜,少冰一樣好多
剔走冰塊再自行加三分一水入去混淡後才飲得下
跟餐大杯凍飲不用加錢
小小店子,服務生也很有禮貌呢.

餐後就出發,不過我們目的地不是門票甚貴的挪亞方舟
只是隨便逛逛,原來有個馬灣公園呢,可惜只騰出少半位置是免費開放=_=最終在碼頭拍拍照.靠沙灘來回一行,就完成此趟旅程
青馬大橋近在眼前
2011-07-01
$30 (Tea)
鏡陣
擺放有心思
餡料甚多
青馬大橋近在眼前
2009-04-23 93 views
復活節假期,到馬灣參觀挪亞方舟,熱到飛起,走到這間獨處一角的麵館試試.........我order鹽酥雞扒飯餐,由入座落單,到order送上檯大約都係6分鐘左右,本以為咁快一定係炸定啦...心唸...死....選擇錯誤.......但碗飯都擺到面前都要........我一啖食落去,嘩! 正....雞扒外脆內嫩,肉質新鮮,炸得arm arm好.配埋肉燥汁,撈飯食一流,不過汁就少咗啲,arm arm好撈到一碗飯,仲有半隻蛋(滷水嗰隻)同1粒豆卜,少少菜同粟米粒,飲埋杯珍珠奶茶,埋單都只係$40,我個人就覺得超抵食,仲有碗例湯送.杯珍珠奶茶水準都唔係太差,係啲珍珠就少咗啲,不過跟餐加$6都可以接受,埋單時,我向她們建議如果啲肉燥汁可以再多啲就更好,個職員話原來可以加1小碟肉燥汁,不過就另收$4,今次真係錯過咗有機會到馬灣都不妨一試.
我一啖食落去,嘩!
有機會到馬灣都不妨一試.
2009-04-12
$40 (Lunch)
  • 鹽酥雞扒飯
2008-03-02 107 views
2-17-2008和女友的馬灣之旅,早上去了中環的Chippy,今晚選了這間桃源,兩間都給我們印象很好。 桃源,聽名字大概以為是一貫台式餐廳,飲什麼珍珠奶茶似。柏麗灣的食店並不多,最後選了這間小小的店,有部Plasma大電視,等晚餐時可消磨時間看看演唱會都挺不錯。 麻辣牛筋花枝丸拉麵配炸餃子($38)。等了很久少來,有點點兒餓壞我們了,所謂的麻辣完全沒有任何辛辣之感,不過味道也不錯。 西檸龍利柳意粉($45)。賣相很特別,魚柳上的那片檸檬一半是香草一半是七味粉,這樣的調味方式夠特別吧。還有插住的兩枝餅乾條,為的是做出龍蝦鬚的效果吧。雖然味道算是普通,不過有那麼好的賣相搭救。 另外叫了小食,特色炸豆腐($18)。看看餐牌還有台式炸豆腐,已經証明這間桃源食物選擇的確多吧。份量炸得很大件,這個價錢算抵食了。 眼見廚房的師傅跟侍應們有講有笑,住在這兒連工作都那麼悠閒。
2-17-2008

眼見廚房的師傅跟侍應們有講有笑,住在這兒連工作都那麼悠閒。
park island 1
park island 2